robbber 09.09.09, 12:08 dziewczyny - jakie cechy powinien wg was posiadać taki gość, co w zachowaniu facetów was urzeka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coyotegirl1 Re: Gentleman 09.09.09, 12:09 oo tutaj to bym sie mogła rozpisać.. :> a co, chcesz kandydować? :] Odpowiedz Link Zgłoś
robbber Re: Gentleman 09.09.09, 12:15 usłyszałem od znajomego - stary tekst "nie ma już gentelmenów bo nie ma dam" a wierze że jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
coyotegirl1 Re: Gentleman 09.09.09, 12:25 wiesz, zalezy teraz, co wg niego okresla damę :) a z gentlemanem to jest tak jak z odpowiedzią na pytanie "za co mnie kochasz".. :) mam w głowie to poukładane, ale nie mam słów żeby to jasno i krótko opisać. Dla mnie getelman to ktoś, kto ma szacunek dla innych, bez względu kim są a jesli sie okaże, że nie warto kogoś szanować to nie miesza go z błotem tylko po prostu w sposób elegancki okazuje mu lekceważenie :) tak, wiem, zaraz posypie się lawina komentarzy i krytyki, po rpostu ciężko mi to okreslić. Faceta na wysokim poziomie kultury, nie dający sie prowokować agresywnymi zaczepkami, kulturalny, obeznany chociaz z podstawami savoir vivre... Tak na prawdę to wiele rzeczy może stanowić o tym, czy można kogoś zaliczyć do grona gentlemanów, np sposób bycia, wysławiania się, uśmiechu, postępowania nawet w drobnych spawach.. może po prostu obejrzyj jutro o 21 film na polsacie Liga Niezwykłych Gentlemanów i wszystko będzie jasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
eilenn_ardenn Re: Gentleman 09.09.09, 12:43 Myślę że Autor nie ma tyle czasu co Dorian na praktykowanie stylu życia gentlemana :)Moim zdaniem warto dodać, że trzeba być pewnym siebie, gdyż wtedy rzadziej głupie zachowania przychodzą do głowy. Gentleman myśli o uczuciach innych, stąd gesty typu kawa do łóżka. Odnośnie innych cech zgadzam się z coyotegirl. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Gentleman 09.09.09, 12:49 tjaa...gentleman podawał zmigrenowanej lady kawę do łóżka, a potem w stajni radośnie rypał dziewkę służebną... Odpowiedz Link Zgłoś
coyotegirl1 Re: Gentleman 09.09.09, 12:58 des4 napisał: > tjaa...gentleman podawał zmigrenowanej lady kawę do łóżka, a potem w > stajni radośnie rypał dziewkę służebną... mylisz gentelmanów z nowobogackimi "paniczykami" Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Gentleman 09.09.09, 23:18 mylisz rzeczywistość z filmami kostiumowymi :-) i błagam, zrób coś z tym wielkim obrazkiem w sygnaturce! Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Gentleman 10.09.09, 11:13 > i błagam, zrób coś z tym wielkim obrazkiem w sygnaturce! Obrazek trzeba adblockiem wyciąć, inaczej nie da się forum czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
coyotegirl1 Re: Gentleman 09.09.09, 12:58 to teraz eilenn_ardenn idziemy na miacho poszukać :) aahahahahahaah Odpowiedz Link Zgłoś
robbber Re: Gentleman 12.09.09, 12:42 ten film jak to "film" do rzeczywistości mu bardzo daleko Odpowiedz Link Zgłoś
kicia031 Re: Gentleman 09.09.09, 14:56 "nie ma już gentelmenów bo > nie ma dam" wielu facetow ma ten problem, ze nie panuja sami nad swoim postepowaniem, tylko okreslaja sie w relacji do innych. stad - gentelmam to czlowiek, ktory kieruje sie zasadami, ktorych zrodlem jest rowny szacunek do samego siebie jak i do innych... Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Nie mówić "gość" i "kasa" 09.09.09, 19:34 No chyba że ma na myśli kogoś, kto odwiedza bliźniego/urządzenie obsługiwane przez kasjerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Gentleman 09.09.09, 12:39 Ja tam kocham nieodwołalnie Rhetta Butlera. On nie był gentelmenem...ale za to był mężczyzną...i to właśnie w nim takie piękne :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: Gentleman 09.09.09, 19:29 wlasnie :D dzentelmenstwo jest najczesciej przez facetow udawane, zwlaszcza by wywrzec dobre wrazenie. To jest krecace jedynie jesli jest dzentelmenem zawsze i prawdziwie. Z prawdziwymi dzentelmenami mozesz sie zetknac w filmach z tzw. amantami jak i seria z james'em bondem. Tak w skrocie: -zawsze dobrze i schludnie ubrany odpowiednio do sytuacji -obyty, szarmancki, pewny siebie, czarujacy -zawsze sprawia ze kobieta przy nim czuje sie bezpiecznie i dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Gentleman 10.09.09, 10:19 mamba8 napisała: >> -zawsze sprawia ze kobieta przy nim czuje sie bezpiecznie i dobrze Nuda. Co to za zycie cały czas czuć się bezpiecznie i dobrze. Na pewno bym się okropnie roztyła i nie miała ochoty na seks. Rhett wydaje mi się najbardziej męski w scenie kiedy opuszcza Scarlet w samym środku wojny, bo postanawia wziąć udzial w walkach. Nie ma to jak umiejętnie podsycać temperature w związku. Jako jedyny nie staje się jej francuskim pieskiem, ma jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
robbber Re: Gentleman 12.09.09, 12:49 po tym co piszesz wnioskuje że świat na tyle się zmienił że damy nie mamy a i gentelmnów nie ma:(:(:( może to i lepiej bo wysnuć mozna wniosek że pod płaszczem tych atrybutów ukrywał się z reguły ktoś inny... kwestia bezpieczeństwa kobiety związana jest bardziej z jej odczuciem niż samym zachowaniem "jego" na dzisiaj to wg. mnie należy rozróżniać czy ktoś ma klasę lub jej nie mam bezwzględu na płeć Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Co z tego, że nie ma dam? 09.09.09, 14:53 Prawdziwy gentleman jest nim WOBEC KAŻDEGO, nawet 100-letniej wiejskiej babci klozetowej ze słoniowacizną.\ POstawa "będę gentlemanem tylko wobec dam" to żałosna pseudogentlemaneria. Odpowiedz Link Zgłoś
robbber Re: Co z tego, że nie ma dam? 12.09.09, 12:54 zdecydowanie jestem za - sytucja w kórej facet przepycha się ze starszą kobietą w drzwiach by przepuścić swoją "damkę" widok rodem z rynsztoka ta umięjętnjość posiadania tego czegoś uwydatnia się najbardziej w obocowaniu z zwykłymi ludźmi niź wobec kogoś na kim nam zaleźy lub fascynuje Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Co z tego, że nie ma dam? 12.09.09, 15:43 robbber napisał: > zdecydowanie jestem za Dodam jeszcze, że wspomniana zasada obowiązuje także w drugą stronę, tj. w przypadku bycia damą. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Gentleman 09.09.09, 20:34 Dla mnie bardzo wazne jest zeby facet mial kulture. Lubie czuc sie jak kobieta i uwielbiam byc tak traktowana, wiec: owieranie drzwi, dawanie miejsce siedzace, pomaganie z krzeslem przy stole, zapytanie sie czy cos mi pomoc/ podac - czyli taka zwykla opieka. I nie to ze nie umiem sama otworzyc tych drzwi, ani usiasc sama przy stole. I jestem swiadoma ze te zwyczaje maja swoje praktyczne uzasadnienie - pochodzace z dalszych czasow - a teraz czasami sa niepraktyczne - ALE po prostu to lubie. Facet powinien czuc sie jak facet a kobieta jak kobieta. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aurora1982 Re: Gentleman 10.09.09, 10:42 pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCentelmen zgadzam się z Twoim kolegą, ale nie dlatego, że nie ma dam. dlatego, że z definicji dżentelmen nie musiał pracować:) jeśli już to charytatywnie. ale zawsze mogą być "prawdziwi mężczyźni":)co jest akurat subiektywnym pojęciem. Odpowiedz Link Zgłoś