disa 17.01.10, 13:00 dla których wybierzesz się do restauracji X (biorąc pod uwagę, że jest w niej dobre jedzenie i miła obsługa) Czyli muszę wiedzieć co decyduje o wyborze tej, a nie innej restauracji z góry OGROMNIE dziękuję za odpowiedzi ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:06 na uczelnie mi trzeba ;] niby mogę sama powymyślać, ale zawsze to lepiej mieć kilka głosów niestety moje wewnętrzne się ciągle ze sobą kłócą hehehehe więc potrzebuje świeżej bryzy z zewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:05 1. lokalizacja - łatwy dojazd nie tylko samochodem i nie w samotnię jakąś 2. wystrój wnętrza 3. dużo czystych i ładnie urządzonych toalet 4. ceny adekwatne do jakości potraw 5. charakter restauracji, tzn. jesli slynie z wieczornych spotkan młodych rozkrzyczanych yuppie to prędzej podziękuję niż się wybiorę 6. opinie innych nt tej restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:08 dziękuję ;] jak by coś Ci jeszcze wpadło do głowy będę wdzięczna jak napiszesz ;] Odpowiedz Link Zgłoś
vincentyna Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:13 1. zakaz palenia 2. duzy wybor win 3. pachnace toalety 4. przyjemna atmosfera (nie lubie nadetych restauracji) 5. nowosci w menu, moja ulubiona restauracja zmienia w 50% co 3 mce menu i przysyla je mailem, jak je sie czyta, to slinka leci i juz sie planuje, kiedy pojsc, takim sposobem odwiedzam to miejsce bezokazyjnie 6. dostepnosc (wygodny dojazd autem, komunikacja miejsca) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:17 to prawda. ale na szczęście w Krakowie jest więcej niż 1 restauracja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:20 1. Możliwośc bezproblemowego zaparkowania 2. Lokalizacja - żeby nie trzeba było stac godziny w korkach 3. Przyjemny wystrój 4. Rodzaj restauracji - tzn. kto tam chodzi. Nie uśmiecha mi się spożywac posiłku w pobliżu rozwrzeszczanych małolatów lub nadętych bufonów. :-) 5. Cena - tzn. odpowiedni stosunek jakości do ceny. Za dobre jedzenie można sporo zapłacic, za złe nie warto nawet grosza. 6. Zawsze czyste i zadbane toalety Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:23 zastanawia mnie kwestia małego dziecka ? jak się patrzy na lokal z krzesełkiem dla małych dzieci i przewijakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:25 Nie mam dzieci, ale zwracam uwagę, na przewijaki w toaletach. Niestety, są one w mniejszości. Podobnie jest z krzesełkami(choc tych jest więcej). Może to się zmieni jak wprowadzą zakaz palenia i więcej rodzin z dziecmi będzie odwiedzac restauracje? Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:29 Jak się patrzy... hmm, no, nijak. Ani mi to przeszkadza, ani mnie to zachwyca. Fakt, że w znanych mi lokalach się tego nie praktykuje, przynajmniej się z tym nie spotkałam, ale jako nie-matka mam do tego stosunek neutralny. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:26 1. Wystrój, który mi odpowiada. 2. Inni bywalcy restauracji. 3. Moje przyzwyczajenia - czyli wiem, że tam dają coś, na co akurat mam ochotę itd. Jest to oczywiście kwestia blisko związana z menu. 4. Ogólny klimat - czyli czy to jest bardziej elegancka restauracja na biznesowe spotkania, czy też włosko-rodzinny klimat, czy może świetne miejsce na spotkania z przyjaciółmi. 5. Opinie znajomych. 6. Czystość, troska o wystrój, zakaz palenia, ładne łazienki - czyli cechy bezpośrednio związane z wyglądem wnętrza. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:27 Menu - czyli wolę pójść do jakiejś tematycznej knajpy typu indyjska, węgierska czy sushi niż na buły do maca ceny - zbyt wysokie lub podejrzanie niskie mogą wystraszyć dostępność - czyli lokalizacja jak i łatwość wejścia (żadne tam czekanie 3 dni na stolik) opinie - poczta pantoflowa ciekawość - lubię czasem sprawdzić coś nowego, tak na chybił trafił, bo np. strona internetowa knajpy wygląda interesująco albo widziałam ciekawe, zachęcające wejście do restauracji sprawdzone miejsca - czyli odwiedzam miejsca, które już sprawdziłam Odpowiedz Link Zgłoś
florena82 Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:30 1) Czystosc (nie mowie tu tylko o toaletach, ale calym lokalu) 2) Wybor potraw 3) Mila obsluga (choc nie wiem jakby mi smakowaly potrawy, a obsluga bylaby do bani - nie przyjde wiecej do lokalu) 4) Lokalizacja/Parkingi 5) Ceny Odpowiedz Link Zgłoś
florena82 Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:32 Aha, czas oczekiwania na potrawe, to moglby byc punkt 6 :) Gdyz jest w moim rodzinnym miescie knajpa gdzie minimum 25-35 min na potrawy sie czeka i jak czlowiek bardzo glodny - doprowadza to do szalu, wiec jak mam mniej czasu to nigdy tam nie wchodze. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:39 o dobry punkt... ostatnio po imprezie (czyli susza przełyku) w restauracji zrobiliśmy zamówienie picie przynieśli z jedzeniem ... myślałam że pójdę ograbić lodówkę sama z coli ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
vincentyna Re: 6 rzeczy 17.01.10, 14:09 A mnie sie zawsze wydawalo, ze czekanie miedzy 20 a 40 min na danie, to norma???? Szybciej to tylko maku sie dostaje. Jesli sie czeka dluzej niz 40 min to obsuga powinna po pierwsze o tym z gory uprzedzic, a po drugie przeprosic. Z tyym, ze napoje oczywiscie dostaje sie niemalze natychmiast, podobnie jak rozne startery. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 14:16 masz rację Też lubię jak jest napisany czas oczekiwania jak idę na lunch - chce max po 20minutach jeść jak idę na kolacje po +-30minutach ale chce PIĆ :D i chce pieczywko z oliwą :D albo smalec może być mało, ale MUSI BYĆ Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:32 asortyment alkoholowy rodzaje piwa gatunek muzyczny stopien udupienia atmosferka mozliwosc palenia Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:36 1.lokalizacja 2. ceny 3.wystroj wnetrza - lub ogolnie atmosfera 4. muzyka, alkohole 5. czy to knajpa w ktorej warto sie pokazac (w sumie to u mnie to jest nr 1, nawet jakby zarcie mieli straszne to bym poszla heh) 6.kto tam przychodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:36 1. odpowiednia, nastrojowa muzyka, niezbyt głośna.. 2. natężenie światła - nie lubie jak jest całkowicie jasno, ale też zeby nie było za ciemno 3. ładny wystrój 4. czyste toalety 5. rozstw stolików - czyli taka odległosc od stolików aby mozna bylo swobodnie porozmiawiac Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:40 1. Jest blisko domu i nie martwię się o parking. 2. Muzyka jest grana w niej na fortepianie. 3. Podają mi świeże bułeczki przed zamówieniem. 4. Kelner nadawałby się na modela (Ashton Kutcher). 5. Kelner jest bystry. 6. Pachnie tam kwiatami - świeżymi! Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:50 disa napisała: > 4. mnie rozbroiło HAHAHAHA heheh no dobre dobre Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:55 ale w praktyce średnio realne bo 4 wyklucza zazwyczaj "miły, bystry, ogarnięty kelner" bo ładni chłopcy są zepsuci przez kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: 6 rzeczy 17.01.10, 13:59 Wcale niekoniecznie. Jak ma w sobie godność, to pogardzi głupią laską/gościem i ich duperelami. Ja wierzę w obiektywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 14:05 oczywiście, ze można znaleźć taki okaz ........... ale moze to zająć i 10 lat ;] Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: 6 rzeczy 17.01.10, 14:02 Ty się śmiej - znam dwie takie, które chodziły do jednej z poznańskich restauracji "na kelnerów". Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: 6 rzeczy 17.01.10, 14:06 ciekawe jak kelnerzy sobie napiwki liczyli ... za ekstra deser (o ile się podali TFU poddali ;] ) Odpowiedz Link Zgłoś