czustka 17.01.10, 14:11 Co decyduje o tym że kobieta postrzegana jest jako elegancka? Jakie cechy zewnętrzne ( bo tylko te mam teraz na myśli) sprawiają że można o babce powiedzieć elegancka ? To chyba coś więcej niż szpilki prawda ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nanai11 Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:12 Porusza się z gracją. i uwaza co mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
czustka Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:16 ....i stosownie się zachowuje itd oczywiste ! Tyle że ja pytam o powierzchowność o elegancję w wyglądzie. Wiem to płytkie , zaraz posypie sie grad odpowiedzi w deseń nawet szykowne ciuchy nie pomogą damuli jak brak ogłady w zachowaniu, zgadzam sie ale mimo wszystko chcialabym sie skupić tylko na fizis. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:21 1. TYP URODY są kobiety które wskoczą w idealnie wykrojoną garsonkę, założą piękne szpilki, a będą wyglądały wulgarnie lub szaro a są kobiety które w dresach i polo będą wyglądały elegancko i dostojnie 2. RUCHY poruszanie się z gracją i elegancją - to zalicza się do "zewnętrzne" 3. UBRANIE wiadomo, że musi być dobrej jakości, klasyczne (bez wielkich napisów i udziwnień) 4. WNĘTRZE można wyglądać POPRAWNIE, ale można mieć elegancję "we krwi" i w trampkach robić większe wrażenie niż ktoś inny w szpilkach Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:21 Brak: szpilek, tipsów, dużych dekoltów ( no chyba że to suknia balowa), mini spódniczek, agresywnych fryzur i malunku. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:21 Poza tym wszystkim elegancka kobieta ma czysto w domu. Do dzisiaj mam traumę jak wspominam koleżankę, która wydawała się elegancka. Jak odwiedziłam ją raz w domu a tam stosy brudnych słoików,koty z kurzu, nieumyta muszla i wanna... Już nigdy nie wydała mi się elegancka! Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:24 ma mieć długie nogi, małe cycki i pić z odchylonym paluszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 23:37 lacido napisała: > no cała ja ;) wrzuć zatem fotę z podpisem "elegantka" i ukróć te dywagacje Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 00:03 e no myślę, że nie spełniam kryteriów podanych przez inne osoby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:23 real.becwal napisał: > ma mieć długie nogi, małe cycki i pić z odchylonym paluszkiem. oplulam monitor :) oczywiscie trzymajac filizanke z odchylonym paluszkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 13:34 kolonistka napisała: ma mieć długie nogi, małe cycki i pić z odchylonym paluszkiem. > oplulam monitor :) > oczywiscie trzymajac filizanke z odchylonym paluszkiem :) dobrze, że oka nie zraniłaś odchylonym paluszkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:30 To umiar, prostota, wykwintność, szyk, harmonia między zachowaniem i wyglądem. Odpowiedz Link Zgłoś
czustka Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:36 Uważacie że np ekstrawagancja wyklucza elegancję?Mowie o stylu. taka np. Monika Olwjnik - o tej kobiecie pisze się że zarówno ze ubiera sie elegancko jak i ekstrawagancko , przy czym jednocześnie wytyka sie jej czasami niechlujność. Jaki typ kobiety jest elegancki i dostojny w trampkach? Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 14:58 "Jaki typ kobiety jest elegancki i dostojny w trampkach?" ********************ŁADNY TYP proporcjonalny, bez zbyt widocznych zmian operacji plastycznych (za duże usta/piersi itp) ogólnie za kanon elegancji bierze się kobiety zgrabne (czyli nie ma wystających brzucholi/kości), ze średnimi piersiami, zadbanymi dłońmi/stopami (bez szponów-tipsów) czyste, z odpowiednią fryzurą (umówmy się ODROSTY /tapir/kupa na głowie elegancją nie są) można tak milion rzeczy wymienić a ja uważam, że można być eleganckim, ale ELEGANCJA wypływa z wnętrza Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:27 czustka napisała: > Uważacie że np ekstrawagancja wyklucza elegancję?Mowie o stylu. > taka np. Monika Olwjnik - o tej kobiecie pisze się że zarówno ze ubiera sie > elegancko jak i ekstrawagancko , przy czym jednocześnie wytyka sie jej czasami > niechlujność. > Jaki typ kobiety jest elegancki i dostojny w trampkach? dla mnie osobiscie - Beata Tyszkiewicz. Ta kobieta jest moim zdaniem uosobieniem elegancji i klasy. Bez wzgledu na to co ma na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:39 elegancja tak, klasa - nie. pupilek vivy, gali i innych party plus gwiazdy fikające na parkiecie. z tym mi się kojarzy tyszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 15:08 bycie elegancka kobieta, to styl, a nie posiadanie takich czy innych ciuchow. Kobieta elegancja obojetnie czy w jeansach, dresie, czy wieczorowej kreacji wyglada z klasa. Tego nie da sie kupic. Z tym trzeba sie urodzic Odpowiedz Link Zgłoś
aggull Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 15:52 Nie wierze w elegancka kobiete w dresie. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 19:03 To przypatrz sie Kasi Skowronskiej Poza tym to nie kwestia wiary Odpowiedz Link Zgłoś
morgianna Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 15:11 A macie swoje typy takich kobiet ? ;-) Ja uważam że Karla Bruni ma coś takiego w sobie. Z PL podwórka Lidia Popiel i Bogna Sworowska np. Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 15:15 dobre prefumy, oprocz tego co juz zostało napsiane Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: do larycroft 17.01.10, 15:20 k2i napisał: > ty czasem z czewy nie jesteś? jestem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k2i Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 15:16 powiem Ci żę nie kiedy nawet nie musi mieć szpilek, tego się nie da zrobić tak hop siup, to jest kwestia wykształcenia zachowania, dobranych kosmetyków tego jak podchodzi do drugiego człowieka a na końcu jest wygląd zewnętrzny, elegancką babkę taką z klasą w największym tłumie się wyczuwa:), ale to tylko faceci wiedzą o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 23:40 aha... i jeździ nowym merolem z kierowcą. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 01:25 O, to ja takim codziennie na uczelnię dojeżdżam. Na burcie ma napis Zet Te Em. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 15:23 Elegancka kobieta to dla mnie taka, która: - potrafi się zachować (a więc nie przeklina, nie chichra jak koń, nie gapi się na ludzi od góry do dołu i nie spogląda z wyższością, nie czepia się byle czego, umie ładnie wyjść z krępującej sytuacji, jest uprzejma i kulturalna, człowiek czuje od niej profesjonalizm w tym co robi), - ubiera się gustownie i stosownie (żadnych mega dekoltów czy miniówek, ubrania raczej klasyczne i raczej lepszych marek, szpilki tak, no ale bez przesady), - makijaż delikatny, podkreślający jej zalety, żadnych tipsów (brrr!), zadbane włosy (bez odrostów i żadnego łupieżu czy smalcu), zadbana cera, ładnie pachnąca, ale nie tak, że człowieka mdli. Słowem: cała ja :P ale serio to naprawdę wygląd nic nie daje jak ktoś nie umie się zachować (np. żuje gumę, idzie jak słoń, nie zna zwrotów grzecznościowych, pije wódkę), bo elegancja to jednak głównie zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 17:32 abdullah_abdullah napisał: > DODA ! litości Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 20:15 > żuje gumę, idzie jak słoń, nie zna zwrotów grzecznościowych, pije wódkę), bo > elegancja to jednak głównie zachowanie pije wódkę?? a jak wypije kieliszek wódki to już nie jest elegancką ?? w Twojej wypowiedzi brakuje mi stwierdzenia,iż kobieta elegancka nie ma potrzeb fizjologicznych-nie robi kupy i siku :D Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 22:06 może dużo tam wypisałam, no ale od kobiety eleganckiej trzeba wymagać ;) jak dla mnie kobieta pijąca wódkę to największa "wieś", ja zawsze proszę o winko :) zresztą jak to wygląda kobieta z kieliszkiem wódki, a potem ten zapach z buzi, trudno to nazwać elegancją :P Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 22:13 bo_gna napisała: > może dużo tam wypisałam, no ale od kobiety eleganckiej trzeba wymagać ;) jak dl > a > mnie kobieta pijąca wódkę to największa "wieś", ja zawsze proszę o winko :) > zresztą jak to wygląda kobieta z kieliszkiem wódki, a potem ten zapach z buzi, > trudno to nazwać elegancją :P kobieta elegancka używa również stosownej nomenklatury i nie nazywa nikogo "wsią" bo to obraża mieszkańców wiosek. A po winie jaki jest zapach z buzi ?? przecież to też alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 23:45 A po winie jaki jest > zapach z buzi ?? zalezy ile sie wypije. Elka ma zawsze przy sobie tictaki Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:16 Dlatego też wzięłam to w cudzysłów... Poza tym nie uważam siebie za wzór elegancji. Na pewno zapach nie jest tak silny, zależy od wina. Odpowiedz Link Zgłoś
szara1982 Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 09:31 po czerwonym winie zęby ciemnieją na czas picia, wiec nie wiem co lepsze: czarne zęby czy zapach wódki:) Odpowiedz Link Zgłoś
lisy Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 13:25 Dama może kląć, pić, palić - ale robi to w taki sposób że nikt nie wątpi w jej elegancję. W przedwojennej Polsce były takie właśnie osoby :) teraz rzadko, ale to już wynik losów naszego kraju. Damy różnią się między sobą, to nie jest jeden konkretny schemat, można być delikatną, subtelną, można charakterną i charyzmatyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 23:43 varna771 napisała: > pije wódkę?? a jak wypije kieliszek wódki to już nie jest > elegancką ?? nie jest. elegancka kobieta tylko zwilża wargi i wyciera je zaraz batystową chusteczką. Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 23:41 nie chichra jak koń,... i mówi półgłosem, acz dobitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 16:03 Elegancka kobieta koniecznie jest dwujęzyczna i dosiada bidetu jak amazonka. Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 23:46 franc_tireur napisała: > Elegancka kobieta koniecznie jest dwujęzyczna i dosiada bidetu jak amazonka. i nie korzysta z publicznych toalet Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 17:36 Sposób w jaki się porusza, mówi, dobór słów i gestów...To aura, którą rozsiewa wszędzie tam gdzie się pojawi... Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 19:26 elegancka kobieta - nienagannie ubrana,z pięknymi włosami,zadbaną cerą, ma klasę i nawet w zwykłych ciuchach typu dżinsy i podkoszulek będzie tak wyglądać. to nie jest coś czego można się nauczyć, z tym trzeba się urodzić. dla mnie 100% uosobieniem takiej kobiety jest hanna smoktunowicz(lis). jak myślę o eleganckiej kobiecie,to od razu myślę o niej. poza nią, nie wiem... alicja bachleda curuś.może magdalena cielecka(?).monika olejnik jest dla mnie zaprzeczeniem takiej kobiety- nawet w najdroższych i najładniejszych ciuchach wygląda niechlujnie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgianna Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 20:28 Zgadzam się Smoktunowicz i Cielecka mają w sobie elegancję, Olejnik to jest kobieta chaos dla mnie zmierzwiona często niechlujna aczkolwiek energiczna i ubrana b. ciekawie i oryginalnie. Nie da się tego nabyć to trzeba mieć , to nie jest kwestia starań o nienaganność i ciągłe dopracowanie bo takie panie są sztuczne i śmieszne ( np. tip top Beckhamowa) jesli kobieta to ma bez większych starań i w dzinsach będzie wyglądac rasowo tak jak Carla Bruni. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Elegancka kobieta 17.01.10, 21:28 Ładna figura,idealna cera, odpowiednie rysy twarzy,bo pyza albo kobieta o końskiej szczęce jakoś mi nie pasuje,ale to tylko moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 09:32 To już dwie mamy takie samo zdanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 00:04 Musi być chuda. Dlatego w Polsce nie ma elegantek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 00:58 Zewnętrzne hmmm niekoniecznie raczej to styl bycia. Nie da się kimś takim stać poprzez odpowiedni ubiór i fryzurę. I taka oto jest moja koleżanka (którą za to podziwiam, ale nie wyobrażam sobie jej pod namiotem na kempingu czy na koncercie rockowym). Jest prawdziwą damą i podziwiam ją za to. A czym to się przejawia? Ubiera się wiadomo gustownie, staranny niewulgarny makijaż, zawsze mówi i robi wszystko tak jak się powinno, no i różne rzeczy: jak pić to tylko najlepszego szampana, jak trzeba gdzieś przejśc kawałek to nawet taksówką na 2 ulice dalej, jak zakupy to w mediolanie itp. Jej mąż to prawdziwy dżentelmen, co jest dzisiaj prawie niespotykane. W każdym razie mają savior vivre opanowany do perfekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 01:19 to w takim razie te "różne rzeczy" znamionują zwykłych nowobogackich. prawdziwa dama znajdzie się i na górskim szlaku i w warzywniaku, bo to nie o szampany i mediolany tu chodzi. aż się zastanaweiam czym się przejawia dżentelmeństwo męża. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 01:24 Yhm, no ona akurat nie jest nowobogacka. Jest z takiego domu. Mąż też. Lans jest im obcy. Czym to się przejawia? Rozpieszcza swoją żonę, dba o nią podziwia, ją jako kobietę i odnosi się tak do wszystkich kobiet. To są takie małe rzeczy, że aż głupio wyliczać. Zawsze robią na mnie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 13:41 aż się zastanaweiam czym się przejawia dżentelmeństwo męża. odpowiedź znajdziesz w "ABC kamerdynera" Odpowiedz Link Zgłoś
lisy Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 13:20 >jak trzeba gdzieś przejśc kawałek to nawet taksówką na 2 ulice dalej To nie wysublimowanie, tylko kołtuństwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 09:46 Musi miec zawsze czyste majtki. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 13:42 green-chmurka napisała: > Musi miec zawsze czyste majtki. w szufladzie. na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 17:49 grassant napisał: > green-chmurka napisała: > > > Musi miec zawsze czyste majtki. > > w szufladzie. na wszelki wypadek. ----- Na dupie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 11:36 Dla mnie 100% damą i kobietą elegancką jest Beata Tyszkiewicz.Ona jak klnie to miło sie tego słucha Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:02 to ciekawe - żeby być damą trzeba być elagancką, żeby być elegancką nie trzeba być damą. i dla mnie tyszkiewicz jest taką właśnie elegantką nie-damą. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:11 Mnie drażnią jej aktorskie gesty i wszystko robione pod publikę. Jak Jola K. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:32 mnie drażni to, że ona tak strasznie podkreśla swoje pochodzenie. znam kobiety o któych mogę powiedzieć że są damami. są skromne, ciepłe i bezpośrednie bo i tak wszyscy wiedzą o ich pochodzeniu, nie muszą odginać małego paluszka i przyjmować wystudiowanych póz żeby wszystkich przekonać jaka to błękitna krew płynie w ich żyłach. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:41 To też, tylko mi bardziej na te jej kocie ruchy odzywa się odruch wymiotny! Ał ęł...z kim nie była, kogo to nie zna, komu dupy dawała...Dama nie puszy się tak tanimi historyjkami...bo ja znam Mietka co pod sklepem osiedlowym dzień w dzień tanie alpagi wali a dowcip jaki ma!:D Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:08 Bree van de Kamp :) chciałabym być taka jak ona Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawitryna Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 12:20 Elegancja przychodzi dopiero w trzecim pokoleniu. Pierwsze dwa mogą tylko pracować na elegancję trzeciego. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 13:44 nie używa chusteczek higienicznych. jedynie batystowe perfumowane dobrą parfumą Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 17:50 grassant napisał: > nie używa chusteczek higienicznych. jedynie batystowe perfumowane > dobrą parfumą ------- Fuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
sleepsafe Re: Elegancka kobieta 18.01.10, 17:54 I zakładając, że kobieta powyższe warunki spełnia, to jeszcze powinna czuć się dobrze ze sobą samą. Odpowiedz Link Zgłoś