dydelfik
06.02.10, 09:05
Od dłuższego czasu, a nawet bardzo dłuższego, bo od kilku lat, zastanawiam się nad zmianą imienia. Wiem, że w Polsce to jest bardzo trudne, w praktyce być może w ogóle niewykonalne, ale w niektórych krajach, np. w Wielkiej Brytanii, podobno wystarczy wypełnienie wniosku, uiszczenie pewnej sumy pieniędzy i już się ma zmienione. Oczywiście stare imię pozostaje we wszystkich aktach, czyli nie jest to sposób na ucieczkę przed prawem, a jedynie sposób na uzyskanie nowej tożsamości.
Zastanawiacie się pewnie, jakie nowe imię sobie wybrałem. Otóż powiedzmy, że mam na imię Krzysztof (w rzeczywistości moje imię brzmi podobnie), a moje nazwisko kończy się na – cki. Powiedzmy więc, że nazywam się Krzysztof Nowacki. I teraz chciałbym sobie zmienić imię Krzysztof na Leslie i nazywać się Leslie Nowacki. Dla rodziny i znajomych pozostałbym wciąż Krzysztofem, ale dla obcych ludzi byłbym Lesliem. Co sądzicie o moim pomyśle? Dla mnie Leslie Nowacki brzmi bardzo ładnie. A może macie propozycje równie pięknych imion?