Dodaj do ulubionych

Obowiązkowe wybory

20.04.10, 18:06
A co byście powiedzieli na to jakby wyszła ustawa, że uczestnictwo w
jakichkolwiek wyborach jest obowiązkowe a niepójście grozi sporą grzywną?
Niektóre kraje tak mają.

Są głosy, że gdyby w PL taka ustawa wyszła, to znacznie zmieniłaby się scena
polityczna. Póki co to do wyborów chodzą głównie, dopingowani przez kościół,
zwolennicy kościelnych i prawicowych partii. Reszta olewa a potem narzeka.
Obserwuj wątek
    • soulshunter Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:09
      widac za komuny nie chodzilas do wyborow. Tez wszyscy szli i co z tego, skoro 90% glosow byla nie wazna.
    • jane-bond007 Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:10
      prawda to, ide obowiazkowo
    • masher Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:10
      jedyny sluszny wybor to w dyby i do sprzatania ulic. z miejsca by ludzie sie
      ruszyli. inaczej jak batem w tym narodzie posluchu sie nie doprosisz i czegos
      nie nauczysz.
    • figgin1 Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:13
      Ja bym wprowadziła trzecią alternatywę, niegłosowanie. W jakimś ustawowo
      nieprzekraczalnym terminie trzeba byłoby się zdeklarować do niegłosowania,
      inaczej dopiero grzywna. Z tym, że znając Plaków ze złośliwości zagłosowaliby na
      jakieś partie piwa.
    • mahadeva Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:16
      nie wiem, jakie kraje tak maja, ale to nie jest zbyt demokratyczne rozwiazanie...
      a co do tego, kto u nas idzie do urn - lepsza metoda jest cywilizowanie
      ciemnogrodu..
    • j-k bzdury 20.04.10, 18:19
      demokracja to wolnosc.
      kto nie chce - nie glosuje i niech potem nie placze
      wyjatki sa.
      w panstwach wielonarodowych - jak Belgia
      co zrozumiale.
      • sundry Re: bzdury 20.04.10, 18:23
        Problem w tym,że ludzie nie głosują i potem płaczą;)
        Co do meritum-jestem za.
    • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:26
      > A co byście powiedzieli na to jakby wyszła ustawa, że uczestnictwo w
      > jakichkolwiek wyborach jest obowiązkowe a niepójście grozi sporą grzywną?
      > Niektóre kraje tak mają.

Jeszcze wszyscy powinni OBOWIAZKOWO jesc na sniadanie maslo orzechowe, kochac wszystkich odmiencow, grac na tamburynie i zbierac liscie.
      Podoba mi sie opcja nastepujaca.
      Chcesz glosowac, musisz zaplacic. Symboliczne 100 zl. Chetni przeznacza dniowke i zaglosuja. W ten sposob odpadna wszelkiego rodzaju glupole, narkomani i alkoholicy, ktorzy nie maja pojecia o sytuacji w kraju.
      Dodatkowo nalezaloby wprowadzic egzamin z wiedzy o kraju, konstytucji, sytuacji panujacej w swiecie politycznym. Odpadna idioci.
      Tak podobno kiedys wygladaly wybory w USA.
      • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:31
        Narkomani i alkoholicy chyba jednak w minimalnym stopniu interesują się
        wyborami.A idioci mogą być nawet z doktoratem.
        • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:38
          > Narkomani i alkoholicy chyba jednak w minimalnym stopniu interesują się
          > wyborami,

No tak, chyba. Ale maja prawo glosu, a ja nie chce zeby o mojej przyszlosci decydowal typek, ktorego interesuje tylko nastepna dzialka, ktory robi pod siebie i w dupie ma losy kraju.

>A idioci mogą być nawet z doktoratem.

No wlasnie. Zapewne przyznasz mi racje, ze taki egzamin zweryfikuje, ktory z doktorkow nie jest idiota i moze glosowac?
          • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:43
            Phi, prawo głosu nie oznacza jeszcze korzystania z niego.Taką samą wagę ma głos
            mojej koleżanki z wyższym, która pewnie nie wie nawet, kto jest
            premierem.Egzamin z znajomości konstytucji akurat niewiele zweryfikuje.
            • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:52
              > Phi, prawo głosu nie oznacza jeszcze korzystania z niego

Ci co zaplaca skorzystaja. Tym to sie rozni od obecnego stanu, gdzie ktos woli wybrac sie na grilla i wpierdalac kielbase z musztarda zamiast glosowac. Jego wybor widocznie nie jest na silach, by decydowac o losie panstwa.

>Taką samą wagę ma głos
              > mojej koleżanki z wyższym, która pewnie nie wie nawet, kto jest
              > premierem.Egzamin z znajomości konstytucji akurat niewiele zweryfikuje.

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. To chcesz zeby Twoja kolezanka idiotka glosowala czy nie?
              Egzamin nie zweryfikuje? Po co w tkaim razie egzamin na prawo jazdy? Matura? Egzaminy na studiach? Obrona? Rozmowa kwalifikacyjna? Egzamin ze spiewu, grania na instrumencie? Zawody sportowe? Pasy w sportach walki?
              • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:59
                Ale może być przykre,jak ktoś nie będzie mógł zagłosować, bo będzie wolał kupić
                jedzenie/buty dla dziecka.

Wolałabym,żeby głosowała,ale interesując się, na co i po co.Konstytucję może
                wykuć największy głąb,a jej znajomość wcale nie powoduje wiedzy, co jest dobre
                dla kraju.

Twój pomysł ma jeszcze jedną słabą stronę. Wymaga wysiłku, co odstraszy ludzi.
                • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:02
                  > Twój pomysł ma jeszcze jedną słabą stronę. Wymaga wysiłku, co odstraszy ludzi.

Taaa, jasne! Może jeszcze wprowadźmy opcję ważnego głosowania na Facebooku.
                  Pokazuje się quizz - z jednej strony zdjecie tuska, z drugiej kaczyńskiego a
                  Tobie pozostaje kliknąć "LIKE IT".

Będzie bez wysiłku. A czy wybory będą lepsze?
                • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:10
                  > Ale może być przykre,jak ktoś nie będzie mógł zagłosować, bo będzie wolał kupić
                  > jedzenie/buty dla dziecka.

Przykro mi. Jezeli ktos nie potrafi uzbierac w ciagu 4 lat 100 zl tzn, ze jest w jakims stopniu ograniczony. Chodzi o dniowke. Osoba chetna pojdzie do pracy w niedziele i zarobi.
                  Nie kazdy musi glosowac.

> Wolałabym,żeby głosowała,ale interesując się, na co i po co

Pozwalasz na to, zeby o Twoim panstwie decydowala idiotka. Gratuluje.

>Konstytucję może
                  > wykuć największy głąb,a jej znajomość wcale nie powoduje wiedzy, co jest dobre
                  > dla kraju.

To tez napisalem, ze taki egzamin powinien zawierac pytania dotyczace ogolnej sytuacji w kraju, w scenie politycznej. Osoba, ktora zda taki egzamin jest zorientowana i sama podejmuje decyzje.
                  Oburzasz sie, ze ktos moze wykuc konstytycje, ale z drugiej strony dopuszczasz do glosu idiotow, ktorzy nie wiedza kto jest premierem?
                  WTF?

>Wymaga wysiłku, co odstraszy ludzi.

Ale wlasnie o to chodzi, zeby niezainteresowani, glupi, niezaradni, leniwi NIE GLOSOWALI.
                  Ty chcialabys dac glos wszystkim, ale po co? Zeby wszyscy byli rowni? Co ta lewica robi ludziom z mozgow.
                  Czy chcialabys zeby o losie Twoich dzieci decydowal maz narkoman czy jednak wolalabys sie z nim rozstac i sama kierowac dziecmi?
                  • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:22
                    > > Wolałabym,żeby głosowała,ale interesując się, na co i po co
                    >
                    > Pozwalasz na to, zeby o Twoim panstwie decydowala idiotka. Gratuluje.
                    >

Czytasz ze zrozumieniem? Chciałabym,żeby się zainteresowała, poczytała i
                    świadomie poszła na wybory.
                    Ludzie muszą być równi przynajmniej w przepisach, inaczej nie przejdzie jako
                    niezgodne z konstytucją.
                    Tak samo nie chcę, żeby o moim losie decydowała moherowa kobita,ale jaki masz
                    pomysł,żeby jej odebrać głos?
                    • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:24
                      Rece opadaja. Ratujcie.
                    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:24
                      > Tak samo nie chcę, żeby o moim losie decydowała moherowa kobita,ale jaki masz
                      > pomysł,żeby jej odebrać głos?

A komu jesteś gotowa dać prawo do decydowania o swoim losie?
                      • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:26
                        Tylko sobie samej:)
                        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:28
                          > Tylko sobie samej:)

No też powinnaś walczyć o koniec demokracji i dyktaturę. Z Tobą w roli dyktatora. :D
                          • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:33
                            Akurat wypisywanie postów na forum nijak się ma do sytuacji politycznej w kraju.
                            Na wprowadzenie obowiązkowych wyborów szans nie ma, na płacenie 100 zł za
                            głosowanie też, więc jakie ma znaczenie,co tu wypisujemy? A na dyktatora
                            kompletnie się nie nadaję, jestem zbyt nieśmiała;)
                    • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:35
                      Kombinerki oddychaj czlowieku, wdech i wydech.

>Chciałabym,żeby się zainteresowała, poczytała i
                      > świadomie poszła na wybory.

Ale ja pytam po co? Jaki masz w tym interes?

> Ludzie muszą być równi przynajmniej w przepisach

Socjalizm.

> inaczej nie przejdzie jako
                      > niezgodne z konstytucją.

Po co w takim razie podatek dochodowy?

> Tak samo nie chcę, żeby o moim losie decydowała moherowa kobita,ale jaki masz
                      > pomysł,żeby jej odebrać głos?

Powtarzam sie. Oplata i egzamin. Dlaczego zakladasz z gory, ze starsza kobieta jest ograniczona? Tylko dlatego, ze ma inne poglady niz Ty? Z jednej strony chcialbys zeby wsyscy byli traktowani na rowni, ale starsi ludzie i ich poglady Ci nie odpowiadaja, wiec ich nie chcialbys dopuscic do glosu. Coz za glebia w toku rozumowania.
                      • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:36
                        *chcialabys
                      • sundry Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:38
                        Interesu nie mam żadnego,ale myślę,że dlatego,że właśnie ludzie się nie
                        interesują i leją na politykę, sytuacja u nas wygląda tak,jak wygląda.
                        • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:47
                          Czytasz siebie czasami? Rozumiesz to co napisalas?
                          Przeczytaj od poczatku nasza rozmowe i swoj ostatni post.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:58
        > Chcesz glosowac, musisz zaplacic. Symboliczne 100 zl.

Cenzus majątkowy to pomysł znany i sprawdzony. Z tym że "postępowe"
        społeczeństwo z biegiem lat zostało przekonane/samo się przekonało że każdy
        powinien mieć takie samo prawo głosu. Tak naprawdę argumentów za tym jest mniej
        niż za wprowadzeniem cenzusu w jakiejś formie, jako że poszczególne jednostki
        różnią się potencjałem, wkładem i odpowiedzialnością jak na nich leży w
        społeczeństwie, co powinno dawać im większe prawa.
      • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:25
        Kombinerki, niby mówią, ze 'biedny bo głupi i głupi bo biedny', to jednak mało
        to idiotów ma kasę? ;) Dawaj inny pomysł.
        • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:30
          >idiotów

Idiotow mozna wykosic egzaminem. Oczywiscie najpierw sie placi, a pozniej podchodzi do egzaminu.

Ludzie, ktorzy maja pieniadze w wiekszosc sa zaradni, a to swiadczy o jakiejs zyciowej madrosci.
          • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:47
            Tak. Lub mają kasę od mamusi lub tatusia. Bo i tacy są.

Karkołomne zadanie. Znajomość konstytucji zdawałoby się tylko raz, jak maturę, i
            to by dawało papier uprawniający do udziału, czy każdorazowo przed każdymi
            wyborami lub referendum? Jakieś poprawki?;)
            • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:53
              > Tak. Lub mają kasę od mamusi lub tatusia. Bo i tacy są.

Menka, 100 zl moze w jeden dzien miec kazdy.

>Jakieś poprawki?;)

Napisalem wyzej z czego jeszcze moze sie skladac egzamin (podstawy konstytucji, historii + sytuacja na polskiej scenie politycznej).
              Jednorazowy.
              • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:03
                No może mieć każdy i każdy pójdzie głosować.
                W sumie sprzedawanie/kupowanie głosów dzieli tylko milimetry.

Prawo jazdy jak wiemy zdaje się raz. Wielu traci, odzyskuje...

Nie widzę tego. Zupełnie.;)
                • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:14
                  > No może mieć każdy i każdy pójdzie głosować.

MOZE miec kazdy. Wystarczy troche wysilku.
                  Teraz kazdy MA.

> W sumie sprzedawanie/kupowanie głosów dzieli tylko milimetry.

Oczywiscie obecnie do tego nie dochodzi? :)

> Prawo jazdy jak wiemy zdaje się raz. Wielu traci, odzyskuje...

Analogicznie, teraz kazdy kto idzie glosowac jezdzi bez prawa jazdy. Rozumiem, ze dla Ciebie osoba bez prawa jazdy moze kierowac pojazd?
                  • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:17
                    *pojazdem :)
                  • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:27
                    Tak to zrozumiałeś? :D
                    • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:31
                      Analogia. Wystarczy troche wytezyc umysl. Mozesz sie jakos do tego odniesc czy bawimy sie w osobiste wycieczki?
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 18:49
      > Są głosy, że gdyby w PL taka ustawa wyszła, to znacznie zmieniłaby się scena
      > polityczna. Póki co to do wyborów chodzą głównie, dopingowani przez kościół,
      > zwolennicy kościelnych i prawicowych partii. Reszta olewa a potem narzeka.

Berta - nie ośmieszaj się.
      Twierdzisz że wybory będą LEPSZE(bo chyba nie chodzi o to aby były zgodne z
      Twoim światopoglądem - bo wtedy proponowałbym walczyć o likwidację wyborów, to
      byłoby zachowanie logiczne), lepsze jakościowo, jeśli siłą zmusisz do głosowania
      ludzi którym teraz iść się nie chce bo ich to nie obchodzi i im nie zależy?
      Bardzo śmieszne.

Ja nie chodzę ostatnio do wyborów - do najbliższych prezydenckich zapewne też
      nie pójdę. Jest to moja świadoma decyzja, która daje mi prawo do krytykowania
      wyniku wyborów niezależnie od tego kto zwycięży.
      • kitek_maly Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:33
        > Ja nie chodzę ostatnio do wyborów - do najbliższych prezydenckich zapewne też
        > nie pójdę. Jest to moja świadoma decyzja, która daje mi prawo do krytykowania
        > wyniku wyborów niezależnie od tego kto zwycięży.

Eeee nie zgadzam się. :/
        I jestem zdziwiona taką Twoją postawą.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:39
          > Eeee nie zgadzam się. :/
          > I jestem zdziwiona taką Twoją postawą.

Och, ja nie ignoruję wszystkich wyborów. Tylko te w który ŻADEN z
          kandydatów/partii/koterii nawet w przybliżeniu mnie nie reprezentuje.

Oczywiście mógłbym oddać głos nieważny, ale taka decyzja po pierwsze została by
          pominięta wraz z resztą 0,5%(mniejsza o dokładną wartość) innych nieważnych głosów.
          ORAZ zwiększyłbym frekwencję. A wysoka frekwencja jest wykorzystywana przez
          zwycięzcę jako mandat społeczeństwa do sprawowania władzy.
          A ja tego mandatu nie daję.
    • magnusg Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:30
      Prawo wyboru musi obejmowac tez rezygnacje z niego.Po zatym niska frekwencja
      jest wskaznikiem dla politykow, ze ich polityka nie znajduje akceptacji u
      spoleczenstwa.Chory pomysl mowiac krotko.
    • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:45
      Wybór to przywilej, prawo, nie powinno to być obowiązkiem czy możliwością
      uniknięcia kary.
      Ustawowy obowiązek może i na chwilę podniósłby frekwencję, ale tylko na chwilę.
      A potem pewnie trzasnęłoby to na łeb i do wyborów szliby tylko emeryci,
      renciści, bezrobotni i w ogóle biedni (a może już jesteśmy blisko tego stanu:P).
      Kiedy za parędziesiąt lat zbudujemy społeczeństwo obywatelskie, kiedy ludziska
      przestaną obrażać się na władzę, którą sami wybierają, kiedy przestaną uważać,
      że od nich nic nie zależy, kiedy pełnienie funkcji urzędniczych będzie służbą
      społeczeństwu a nie drogą do zrobienia kariery (jak twierdził Kaczorowski),
      wtedy wyniki udziału uprawnionych w głosowaniach zbliżą się do wyników krajów,
      które mają ustabilizowane demokracje. A my nadal żyjemy w kraju
      postsocjalistycznym, w którym kiedyś 'wszystko zależało od partii' co tylko z
      nazwy miała wspierać lud (i tylko robotniczy), a WOS jest (jest czy był,bo nie
      wiem czy nadal jest nauczany) tylko przedmiotem-przerwą w zajęciach szkolnych,
      wiec niestety nie od razu da się wiele zmienić (co prawda to od razu trwa 20
      lat, ale to z krótko, by zmienić społeczeństwo i zbudować społeczeństwo
      obywatelskie. Musi nastąpić wymiana pokoleń i musi być praca u podstaw. A
      edukacja w tym zakresie kwiczy.

No chyba że my, Polacy, jesteśmy w jakiś sposób upośledzeni mentalnie, mamy
      skazę genetyczną i choćby skały s.rały to nie da się z nas zrobić
      pierwszorzędnych obywateli. Wtedy tylko cud mógłby pomóc.

I nie. Nie zgadzam się, by prawo miało stać się obowiązkiem. ;)
      Nawet seks może stać się smutnym obowiązkiem.:P
      ;)
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:55
        > Kiedy za parędziesiąt lat zbudujemy społeczeństwo obywatelskie, kiedy ludziska
        > przestaną obrażać się na władzę, którą sami wybierają, kiedy przestaną uważać,
        > że od nich nic nie zależy, kiedy pełnienie funkcji urzędniczych będzie służbą
        > społeczeństwu a nie drogą do zrobienia kariery (jak twierdził Kaczorowski),
        > wtedy wyniki udziału uprawnionych w głosowaniach zbliżą się do wyników krajów,
        > które mają ustabilizowane demokracje

Oooo, to było dobre :D :D :D Ubawiłem się.
        • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:00
          Graf, proszę o spokój. Ja tu receptury wymyślam w ważnej państwowej sprawie.:P
          Argumenty przedstaw. Znaczy kontry. Byle rzeczowe.:P
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:08
            > Graf, proszę o spokój. Ja tu receptury wymyślam w ważnej państwowej sprawie.:P
            > Argumenty przedstaw. Znaczy kontry. Byle rzeczowe.:P

Muszą być rzeczowe???? Bo ja właśnie House'a nowego oglądam i musiałbym
            przerwać... :D
            Chodzi o to że nie wierzę w żadne dojrzałe demokracje w ramach kultury zachodu a
            tym bardziej UE. UE jest coraz bardziej NIEdemokratyczna i jednocześnie
            otrzymuje/osiąga coraz więcej kompetencji. A społeczeństwa narodów Europy - no
            cóż, może to tylko wrażenie, ale wydają się być w coraz większym stopniu
            tresowane i kupowane a nie stawiane przed świadomym wyborem.
            Zresztą np. w USA też nie jest lepiej - mając do wyboru tylko dwie partie i
            dwóch kandydatów właściwie nie masz wyboru.
            • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:16
              Ależ 2 alternatywy to jest właśnie wybór. Jasne i czytelne. ;)

Zauważ, że słowem nie wspomniałam ani o USA, ani o UE.
              Wybór jest najważniejszy. No chyba, że się wybiera między cholerą a tyfusem.
              Wtedy niektórzy idą na grilla. (i nie mówię o sobie):P
              Pozdrów House'a.:PPPP
        • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:08
          Menka za dlugie, nie dalem rady.

> > wtedy wyniki udziału uprawnionych w głosowaniach zbliżą się do wyników kr
          > ajów,
          > > które mają ustabilizowane demokracje

Jaki jest tego sens? W spoleczenstwie jest wiecej idiotow, niz ludzi myslacych, po co w takim razie wyzsza frekwencja? To jest celem?

O losie firmy powinien decydowac tylko zarzad czy takze pracownicy szeregowi?
          • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:21
            Przykro mi bardzo, miałam fazę na pisanie.;)

Społeczeństwo obywatelskie to nie tylko wyższa frekwencja. To świadomy obywatel.
            To jakość głosowania, a nie tylko liczba oddanych ważnych głosów. Dlatego jestem
            przeciwna karaniu za brak udziału w wyborach. A i z Twoją propozycją co do
            kupowania sobie karty do głosowania też się nie zgadzam.;)

Może za dużo książek przeczytałam i to jest tą przyczyną, może coś ze mną nie
            tak, ale stawiałabym na edukację. Nie tylko w tej sprawie.
            • bakejfii Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:27
              Jestem za a nawet przeciw.
            • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:28
              > Społeczeństwo obywatelskie to nie tylko wyższa frekwencja. To świadomy obywatel
              > .
              > To jakość głosowania, a nie tylko liczba oddanych ważnych głosów

Dlaczego w takim razie jestes przeciwna egzaminowi?

Co do reszta to: pitu pitu.
              • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:37
                Bo uważam, że lepszy efekt przyniesie edukowanie społeczeństwa.

Pitu pitu daruj.
                • kombinerki_pinocheta Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:39
                  > Bo uważam, że lepszy efekt przyniesie edukowanie społeczeństwa.

Jak zamierzasz to zweryfikowac/sprawdzic?
                  • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:43
                    Będę patrzeć w różową kulę.
          • purchawkapuknieta Re: Obowiązkowe wybory 21.04.10, 10:35
            zajdlowski argoland?
      • masher Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:08
        wlasnie dlatego kara nie powinna byc pieniezna a fizyczna "upokarzajaca" praca
        wykonywana przez okres powiedzmy miesiaca, np sprzatanie smieci w najgorszych
        chlewach i temu podobne. moge sie zalozyc o kawalek sernika ze kazdy kto mialby
        leb na karku wolalby isc do urny i wrzucic kartke :] dbanie o ojczyzne to i
        przywilej i obowiazek w jednym. udzial w wyborach to wlasnie taki przejaw dbania
        przez wielu niepraktykowany. jedni wiec dbaja inni nie a to juz powinno byc
        karalne ;)
        • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:17
          Wrzuciłby kartkę i wpisałby: bujajcie się uje.;)
          • masher Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:20
            ale przynajmiej by bylo wiadomo, ze maja sie bujac. a tak nikt nawet nie ma
            pojecia czy podrapac, bujac czy moze skoczyc. w efekcie czego kazdy robi co chce
            i ma wszystko i wszystkich w d :P
            • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:26
              I co komu po takiej wiedzy?;)
              I skoro ma taką pojemną, to niech w niej wszystko mieści. I nikomu nic do cudzej
              (_._)y.:P
              • masher Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 20:46
                a to ze przy zamieszkach czy kataklizmach bedzie przynajmniej wiadomo czyja dupe
                ratowac a kogo dobic :D zeby nie bylo ze nie po chrzescijansku to przykladowo
                dla dobrych obywateli pelny posilek a dla baranow zupke chinska w torebce i radz
                sobie sam bez michy i wrzatku lol
                • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 21:14
                  Matkojedyna, ale jak masz wiedzieć, skoro karty do głosowania nie podpisujesz.
                  To jak podzielisz te zupki chińskie i pełne posiłki?:P
                  • masher Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 21:46
                    prosto i tradycyjnie- jaja podpinasz pod prad i wyspiewaja. z babami problem bo
                    jaj nie maja. ale maz juz wyspiewa za oboje, oj wyspiewa :D no chyba ze
                    podpisywac ;)
                    • menk.a Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 22:01
                      Nie da rady. Podpisujesz listę, pobierasz kartę i nie ma podpisywania głosu. :P
                      Baby też maja słabe punkty. :P
    • silic Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 19:51
      >Póki co to do wyborów chodzą głównie, dopingowani przez kościół,
      > zwolennicy kościelnych i prawicowych partii. Reszta olewa a potem narzeka.

Miller z Kwasniewskim to się wdrapali na szczyty za pomocą głosów marsjan chyba.
      Polska jest niestety krajem ludzi bez wyobraźni, bez rozumowania
      przyczynowo-skutkowego. O czyms takim jak patriotyzm czy szacunek do państwa i
      kraju nawet nie wspominając.
    • hotally jestem ZA! 20.04.10, 20:04

• sar36 Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 21:45
      Pomysł wart rozważenia. Boję się jednak, że w pierwszych wyborach po jego
      wprowadzeniu wygrałaby partia obiecująca zniesienie tego przepisu ;)
    • izabellaz1 Re: Obowiązkowe wybory 20.04.10, 21:51
      Jakby mi ktoś coś tak perfidnie kazał, to wcale bym nie poszła!
    • repsss Przeciw 20.04.10, 22:05
      Jak ktoś nie chce, to nie powinien być zmuszany do głosowania.
    • andreas3233 Re: Obowiązkowe wybory 21.04.10, 00:04
      Moim zdaniem, dobrym pomyslem bylaby rejestracja przed wyborami.
      Mozna to zrobic dwojako:
      a/ albo rejestrowac sie przed okreslonymi typami wyborow; np do
      parlamentu, czy samorzadowymi,
      b/ lub rejestrowac sie na jakis okres czasu, np 2010 - 2020.
      Nie jestes zarejestrowany - nie wybierasz...:(
    • rzeka.chaosu Re: Obowiązkowe wybory 21.04.10, 00:10
      Na wybory chodzą głównie ludzie świadomi i wykształceni.
      Za to motłoch wychowany na M jak miłośc nie chodzi.

Mohery swoją drogą.

Gdyby poszli wszyscy, to już wtedy na 100% wygrałby kandydat promowany przez
      TVN, bo motłoch nie myśli samodzielnie.
      • marguyu Re: Obowiązkowe wybory 21.04.10, 10:46
        Tym wszystkim, ktorzy z oburzeniem twierdza, ze obowiazkowy udzial w
        wyborach narusza demokracje i z daleka pachnie komuna, powiem tylko,
        ze w monarchistycznej, a jednoczesnie demokratycznej Belgii, udzial
        w wyborach jest obowiazkowy i nikt od tego jeszcze nie umarl.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Obowiązkowe wybory 21.04.10, 10:49
          Ja mam inny pomysł poprawiający jakość głosowania - należy PŁACIĆ po 100zł
          każdemu wyborcy który NIE PÓJDZIE do wyborów.
          Wówczas głosować będą tylko ci którzy uważają że ich głos jest wart więcej niż
          to 100zł.
    • vandikia Re: Obowiązkowe wybory 21.04.10, 10:52

albo demokracja albo obowiązkowe wybory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka