Dodaj do ulubionych

Jakich płynów do prania używacie żeby pachniało?:P

18.07.10, 20:49
Takie babskie pytanie :P w czym pierzecie rzeczy aby ladnie i dlugo
pachnialy? Ja wyprobowalam juz wiele roznych plynow ale najczesciej
albo zapach szybko mija albo po prostu nie jest ladny... a marzy mi
sie pranie jak z reklamy :P Macie sprawdzony sposob?
I jeszcze jedno, pytanie o pranie miekkich recznikow :P Wystarczy
jedno pranie w pralce aby miekki fajny recznik zamienil sie w
szorstka szmate - podobno dzieje sie tak jak suszy sie
je "naturalnie" a nie w suszarce. Niestety suszarki nie mam za to
dostalam kilka fajnych recznikow, ale szkoda mi ich uzywac skoro
wiem ze po wypraniu beda jak stare. Dzieki za domowe rady :)
Obserwuj wątek
    • yannika Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 18.07.10, 23:35
      Co do płynów to różnie, jaki mi akurat zapachowo podejdzie, chociaż raczej
      unikam tych bezfirmowych bądź "marki real/tesco/auchan/co tam jeszcze".

Co do opcji 2: może po prostu w Twoim rejonie jest twarda woda? Jeśli tak, to po
      dodaniu środków zmiękczających wszystko powinno być OK, nawet przy naturalnym
      suszeniu. Zresztą przy tych upałach wszystko schnie momentalnie.
    • soulshunter Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 18.07.10, 23:40
      po pierwsze nie goladaj reklam. Reklamy klamia i to w zywe oczy
      po drugie, ja kupuje jakies w biedronce, nawet nie wiem jakie ale pachna. Ostatnio jakis w zlotej butelce.
    • arbuzunia odplamiacz 18.07.10, 23:46
      To ja się tematycznie podłączam z prośbą o polecenie dobrego środka na uporczywe
      plamy :) Zazwyczaj na bawełnianych kolorowych t-shirtach.
    • ritsuko Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 19.07.10, 08:32
      Te Lenory Perfumelle są dobre- po praniu cały dom pachnie i zapach
      trzyma się rzeczy
    • shellerka Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 19.07.10, 09:54
      przestałam używac proszków do prania i używam tylko albo perwollów (każdy inny
      do czarnych, białych i kolorowych), albo persilu w żelu.

i pranie mi nareszcie pachnie bez używania płynów do płukania, których nie
      cierpię. nie lubię takiego miękkiego za bardzo prania.
    • grassant Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 19.07.10, 10:45
      Perwoll Black Magic
    • dziewczynawitryna Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 19.07.10, 11:40
      Do "upachniania" wolę używać perfum, a idealnie pachnące pranie uzyskuję przez
      suszenie go na podwórku, na słońcu i wietrze. Co do ręczników, to problem
      najłatwiej rozwiązać prasując je po wysuszeniu (z użyciem pary).
      • pochodnia_nerona Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 21.07.10, 21:52
        Prasowanie ręczników - nigdy w życiu! ;-) Nie dość, że człowiek musi prasować
        sobie te wszystkie lniane spodnie, to jeszcze ręczniki? Dokładać sobie roboty?
        A poza tym mnie akurat nie przeszkadza szorstkość. No i ręczników nie płuczemy w
        płynie, bo źle chłoną wtedy wodę.
    • mvszka Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 19.07.10, 11:48
      a mi to się marzy życie jak z reklamy, no może oprócz tych ręczników, lubię
      szorstkie
    • mmuffinka Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 21.07.10, 10:54
      Płynu do płukania silan fioletowego :)
    • sunrise-sunrise Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 21.07.10, 20:03
      błękitny lenor... mmmmhh... boooski! :))
    • pompeja Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 21.07.10, 20:20
      Lenor grejfrut z limonką, zielona butelka.
      Po powąchaniu płynu czuć słodki zapach, na ubraniach utrzymuje się bardzo długo
      (w szafie mam ciuchy prane przykładowo miesiąc temu i wciąż delikatnie pachną).
      Kupuję też czasem w pierdonce te ich koncentraty (butelką przypominają lenory
      czy silany) i też w miarę pachną. Zaznaczam, że używam proszków i płynów
      oszczędnie. Suszę na dworze (balkon z szeroko rozstawionymi sznurkami) i nie
      prasuję.
    • iberia.pl lenor made in Germany, n/t 21.07.10, 21:11

• wioska2009 Re: lenor made in Germany, n/t 21.07.10, 21:34
        Ja zawsze jak robie pranie reczne wlewam podwojna porcje lenora, wiem ze to nie
        oszczednośc ale lubie jak mi pranie pachnie, szczegolnie intensywny jest ten
        rozowy, potem ciuchy pachna nawet jak dlugo leza w szafie nie uzywane zapach
        nadal sie unosi, to samo w lazience jak schna też ladnie pachnie cale
        pomieszczenie :)
      • lizzy1 Re: lenor made in Germany, n/t 21.07.10, 23:34
        To też nie to- to są już teraz tylko wariacje na temat Lenora.

...downiyj oma z Reichu posyłali tyn klasyczny- niybieski z pomarańczowom
        nakryntkom. Jezdyrkusie! jak to-to piyknie woniało...
    • pochodnia_nerona Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 21.07.10, 21:56
      A nie odrzuca Was zapach tych tanich płynów? Bo one zazwyczaj jadą, jak to ja
      mówię, "tanią perfumą" (i specjalnie używam formy "perfumą", więc nie
      poprawiajcie ;-)). W ogóle "pachnąca" chemia tańszych firm ma tandetne zapachy,
      dotyczy to i proszków, i płynów do mycia podłóg, i nawet środków do usuwania
      kurzu. Ja wtedy albo rezygnuję z płukania w płynie, czy używania jakiegoś
      środka, albo kupuję, niestety, droższe, o lepszej kompozycji zapachowej, bo mam
      wrażliwy węch i "tani" zapach potrafi mnie pierońsko umęczyć.
    • bakejfii Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 22.07.10, 13:46
      Takie ,ktore nam odpowiadaja zapachowo.
    • anettia28 Re: Jakich płynów do prania używacie żeby pachnia 22.07.10, 14:01
      kulawa_wodzirejka napisała:

> Takie babskie pytanie :P w czym pierzecie rzeczy aby ladnie i dlugo
      > pachnialy? Ja wyprobowalam juz wiele roznych plynow ale najczesciej
      > albo zapach szybko mija albo po prostu nie jest ladny...

Bo widzisz... z tym zapachem to tak jest, że Twój nos szybko przyzwyczaja się do jednego zapachu. Tobie może się wydawać że ubrania nie pachną , podczas gdy inni czują je bardzo dobrze. Ponadto, gdybyś chciała by ubrania pachniały przez cały czas, musiałabyś je trzymać tylko w szafie. Pod wpływem światła i powietrza zapach poprostu wietrzeje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka