tyrantoja 29.09.10, 19:29 Który język byście wybrali do nauki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obloczki.dwa Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 19:31 japonski i moim zdaniem ciekawsza kultura japonii i przydatniejszy jezyk, wiele firm japonskich inwestyujących w Polsce, zapotrzebowanie na tłumaczy itd:) jestem za japonskim Odpowiedz Link Zgłoś
obloczki.dwa Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 19:33 aha i tłumacz jezyka japońskiego= niezła kasa;), powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 19:33 Ponoć chiński bardziej perspektywiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Wegierski. 29.09.10, 19:34 jak w tm , trudniejszy i jak masz obcykany to praca sama sie chwyta nawet jak masz lewe obie lapy i iq nie najpotezniejsze , ale musisz byc w tym biegla , ch. i j. tez dobre Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 19:52 Wybralabym japonski. Chinski to tak naprawde rodzina jezykow z najbardziej popularnym mandarynskim na czele. Zalezy rowniez czy chcesz sie uczyc dla siebie, czy wiazesz z jezykiem jakies konkretne plany. Odpowiedz Link Zgłoś
annataylor Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 19:58 kiedyś marzyłam o japonistyce, bo kiedys Japonia to byla potęga gospodarcza teraz zastanawiam sie nad nauka chinskiego, bo moze warto robic jakies interesy w Chinach skoro oni sa teraz taka potega mam podobny dylemat, ale nie ukrywam, ze bardziej interesuje mnie Japonia Odpowiedz Link Zgłoś
olylejdi_1 Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 20:08 Chyba japoński będzie łatwiejszy. Czytałam kiedyś, że japoński operuje w tym samym paśmie dzwieków co polski ( i dlatego można nauczyć się na pamięć kwestii po japonsku bez zrozumienia - wywiad z J.Peszkiem, jak opowiadał o występach w Japonii). Z chinskim będzie trudniej bo: -inny zakres dzwieków, -to cala rodzina jezykow, jak już ktoś wcześniej napisał, ale każda znacząca firma ( mówię o branży w której siedze na codzień, czyli IT) produkuje w Chinach własne marki, więc znajomość chińskiego ( i jeszcze tego z Shenzen - bo tam większość fabryk) to mega atut. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 20:10 uczylam się chińskiego przez semestr ,w sumie gramatyka jest prosta ,pin yiny też ,nawet ideogramy nie sa takie (bardzo logiczny jezyk) ale wymowa jest straszna ,bo to jezyk z kategorii tonalnych i dorosly europejczyk ma male szanse na dobre opanowanie tego jezyka. no i nieodzowny jest pobyt w Chinach . dobry pomysl z węgierskim ,sama widzialam wiele ofert pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 20:24 Ja jestem za japonskim. Powody: -chodzilam na japonski jeden semestr (nie umiem powiedziec nic :-) ) i zarowno wymowa jak i gramatyka, wydawala mi sie do przyjecia. w chinskim wymowa jest szalenie trudna, zrozumienie tonow i poprawne ich stosowanie to dodatkowa trudnosc tego jezyka. no i alfabet... -wydaje mi sie, ze chinczycy sa bardziej otwartym narodem na nauke jezykow. japonczycy maja mentalnosc wyspiarska i nie chca sie za bardzo uczyc angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 20:38 > -wydaje mi sie, ze chinczycy sa bardziej otwartym narodem na nauke jezykow. japonczycy maja mentalnosc wyspiarska i nie chca sie za bardzo uczyc angielskiego. Coraz wiecej Japonczykow uczy sie angielskiego (szczegolnie w Tokio), ale trzeba przyznac, ze dla nich jest to jezyk z calkiem innej beczki (tak jak japonski dla nas). Rzeczywiscie, bedac pierwszy raz w Japonii bylam zaskoczona jak slabo jej mieszkancy mowia po angielsku. Moja znajoma, Japonka, ktora opuscila swoj kraj podczas studiow, calkiem ladnie mowi po angielsku, ale kosztowalo ja to ogrom pracy i z pisaniem jest juz gorzej. Troche pozno sie za jezyk zabrala. Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 20:41 Ależ chcą i nawet się uczą - prawie wszyscy, bo w szkole mus. Ale jak coś powiedzą... To ja za nic w świecie nie rozumiem - Engrish jest straszny :) Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 20:54 Japonski, bo sa w nim odroznialne pojedyncze slowa i jest latwiejszy do wymowy. Poza tym w japonskim jest mniej znakow (o ile chcesz sie uczyc pisac i czytac). Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka2 Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 22:00 Zdecydowanie chinski. W biznesie na pewno bedzie zapotrzebowanie na ludzi z tym jezykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
thelma.3333 Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 22:24 co do trudności to nie wiem, ale jeśli chodzi o perspektywy to wybrałabym chiński; 10 razy więcej ludności, i moim zdaniem się bardziej przyda; Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Chiński czy japoński?? 29.09.10, 22:56 Japoński. Na moje ucho jest melodyjny i łatwy w wymowie. Chiński do dla mnie powarkiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Chiński czy japoński?? 30.09.10, 18:43 Żaden z nich. Wolę europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś