07.10.10, 16:04
Hej,
czy byliscie/bylyscie kiedys u psychologa? Zastanawiam się, czy taki psycholog moze naprawdę pomoc czy to strata pieniędzy... Mam sporo problemów ze sobą, ostatnio nawarstwiają sie one i coraz cięzej mi zyc. Ale z drugiej strony kazdy ma jakies tam problemy, wiele osob jest nieszczesliwych wiec nie wiem czy nie bedzie to na próżno. Macie jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: psycholog 07.10.10, 16:07
      zalezy na kogo trafisz,ja byłam zadowolona,moja kolezanka po smierci ojca potrzebowała pomocy i tez była zadowolona z sesji,i nie patrz na innych ze tez maja problemy,sa tacy co z zasady lubia byc nieszczesliwi:)
    • salma75 Re: psycholog 07.10.10, 16:08
      Psycholog psychologowi nierówny.
      Moim zdanie warto pójść, ale do kogoś sprawdzonego, poszukaj w necie, popytaj znajomych.
    • mmagi Re: psycholog 07.10.10, 16:09
      w Poradniach Zdrowia Psychicznego wizyty chyba sa na fundusz,ale nie jestem pewna:)
    • sweet_pink Re: psycholog 07.10.10, 16:10
      Ja byłam kilka lat temu jak miałam problemy. To były zaledwie dwie wizyty, pani psycholog uznała że dla mnie najlepsze będą warsztaty w grupie. Pomogły fantastycznie, szybko wydostałam sie z poważnego dołka na prostą.

Ja radzę, na początek za psychologa nie płacić, tylko skorzystać z usług psychologów przy organizacjach pomocowych, fundacjach, uczelniach lub na nfz (po przejrzeniu opinii w sieci na temat danej poradni).
      • captainlawrence Re: psycholog 07.10.10, 16:18
        A moze znacie kogos godnego polecenia z Warszawy? Szukalam dzis w internecie i pelno jest ofert, osrodków psychologicznych itd. ale ciezko wybrac kogos konkretnego.
        Chcialam jeszcze zapytac czy nie mialyscie problemów zeby opowiedziec obcej osobie o Waszym problemie. Jestem prawie pewna, ze ja zaczne plakac i nie wiem czy bede mogla cos powiedziec.
        Pewnie mozna znalezc cos panstwowo ale stresowaloby mnie juz samo chodzenie, pytanie i czekanie w kolejkach...
        • mmagi Re: psycholog 07.10.10, 16:26
          spróbuj na Sobieskiego w Szpitalu Psychiatrycznym,albo na Chełmskiej 17,jeszcze róg Belwederskiej i Chełmskiej była a moze i jest taka przychodnia.
        • sweet_pink Re: psycholog 07.10.10, 16:42
          U mnie chodziło o głównie problemy rodzinne i problemy zawodowe, trafiłam do organizacji
          OPTA, ale w to lata temu było i nie wiem czym teraz się zajmują ani czy maja fundusze.

Sprawdź dwie instytucje, które mają dobrą opinie ponoć - Instytut Psychiatrii i Neurologii, Akademicki Ośrodek Psychoterapii
        • sweet_pink Re: psycholog 07.10.10, 16:47
          W temacie oporów, to ja byłam w tak kiepskim stanie, że mi wisiało co i komu opowiadam. Z płaczem sobie sensowny psycholog poradzi, nie martw się :)
    • cyniczna.303 Re: psycholog 07.10.10, 16:16
      Ja optuję za potęgą umysłu.

Jeśli masz silny charakter i potrafisz sobie wytłumaczyć, że fortuna kołem się toczy - sama sobie poradzisz z problemem.
      Jeśli jednak masz słaby charakter - psycholog może Cię jednak wesprzeć w działaniach.

Powodzenia :-)
      • captainlawrence Re: psycholog 07.10.10, 16:22
        Dzięki:). Wlasnie chyba nie mam silnego charakteru i czuje sie zle sama ze sobą. Boję się tylko, czy w ogole powinnam isc do psychologa bo nie mam jakiejs depresji, nerwicy, nie przezylam ostatnio jakiegos tragicznego zdarzenia itd. tylko raczej latami rozne niemile rzeczy sie dzialy i wszystko sprawilo, ze ciezko mi sie zyje. Nie jestem w ogole asertywna, nadwrazliwa, prawie wszystko mnie strasznie stresuje, mam chyba niska samoocenę...
        • mmagi Re: psycholog 07.10.10, 16:27
          z depresja i nerwica to sie idzie do psychiatry:D
          • vandikia Re: psycholog 07.10.10, 18:52
            z depresją wywołaną zmianami chemicznymi w mózgu - tak, z nerwicą - już niekoniecznie
            i na dobrą sprawę można z jednym i drugim poradzić sobie za pomocą psychoterapii, bez leków, bez udziału psychiatry :)
        • cyniczna.303 Re: psycholog 07.10.10, 16:36
          A od dawna u siebie taki stan obserwujesz? Może to prostu jesień na Ciebie źle wpływa? :-)

Mi kiedyś koleżanka-psycholog mówiła, że ludzie często wpadają w takie dziwne stany po dużych zmianach w życiu, niekoniecznie złych zmianach! Np. koniec studiów, zmiana pracy, zmiana miejsca zamieszkania itp.

A z niską samooceną też można sobie samemu poradzić, tylko przestań myśleć, że jesteś gorsza od innych, bo nie jesteś! :-)
          • captainlawrence Re: psycholog 07.10.10, 16:41
            Od dawna, czuję się juz tak beznadziejnie juz od ponad roku, naprawdę cięzko bylo, postanowilam zmienic otoczenie i wyjechalam na kilka miesięcy za granicę. Pomoglo ale na krótko, po przyjezdzie znow sie zaczyna moje zle samopoczucie, mam wrazenie ze wszyscy mnie oceniają. Na dodatek mam pracę wymagającą wystąpien publicznych co ostatnio mnie wykancza.
            • cyniczna.303 Re: psycholog 07.10.10, 16:49
              Aha, może rzeczywiście warto, żebyś spotkała się z kimś kompetentnym.

"mam wrazenie ze wszyscy mnie oceniają."

To faktycznie wynika z niskiej samooceny. Ja niestety nie mogę Ci nikogo polecić, ale może znajdziesz jakieś forum, gdzie ludzie opiniują psychologów i wybierzesz kogoś dla siebie.

Trzymam kciuki :-)
              • captainlawrence Re: psycholog 07.10.10, 16:51
                Dziękuję:)
    • mmagi poczytaj:) 07.10.10, 16:30

www.rynekmedyczny.pl/Poradnia_Zdrowia_Psychicznego,Warszawa,Sobieskiego,ZOZ,1639152,1639192,1639196

"Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
    • sid.leniwiec Re: psycholog 07.10.10, 16:47
      Też bym się wybrała, ale jeden psycholog w moim mieście, który ma bardzo dobre opinie, z pewnego powodu zraził mnie do siebie, a o innych nic mi nie wiadomo, a nie chcę metodą prób i błędów. No i jestem w kropce.
    • annataylor Re: psycholog 07.10.10, 18:42
      bylam, pomogło, nie płaciłam, bo znalazłam fundację, która oferowała pomoc psychologiczną za darmo
    • vandikia Re: psycholog 07.10.10, 18:50
      byłam, przeszłam terapię półtoraroczną u psycholożki klinicznej i jestem bardzo zadowolona z tego, że się nie wahałam tylko jak zaczęło się dziać ze mną coś złego, to poszłam do odpowiedniego specjalisty
      i jestem zupełnie inną osobą w życiu codziennym, lepszą

ze złamaniem ręki też możesz chodzić aż Ci się zrośnie ale po co ma Cię boleć i do tego źle zrosnąć i możesz nie odzyskać już funkcjonalności ręki?
      • captainlawrence Re: psycholog 07.10.10, 22:36
        Dzięki za wskazówki. Pytalam o to samo niedawno na forum Psychologia ale tam większosc osób byla nastawiona raczej negatywnie. Dlatego cieszę sie, ze tu odezwaly sie osoby, ktróre mają pozytywne doswiadczenia. Zresztą skoro do tej pory sama sobie nie umialam poradzic to nie mam nic do stracenia.
        • nstemi Re: psycholog 07.10.10, 23:14
          Powodzenia!
    • nstemi Re: psycholog 07.10.10, 22:54
      Nie masz chyba wiele do stracenia, więc może warto spróbować skorzystać z pomocy psychologa?
      Ja osobiście mam doświadczenia tylko z psychologami dziecięcymi. Dwa razy. Pierwsza pani-totalna porażka, katastrofa. Profesjonalizm i ta pani-dwie kompletnie różne sprawy. Ale druga naprawdę nam pomogła. Ogólnie: warto spróbować.
    • d.moll.ka Re: psycholog 09.10.10, 04:04
      polecam terapię poznawczo-behawioralną, najnowsze osiagnięcie psychologii.
      konkrety, a nie jakieś gadanie bez sensu..
      to krótka terapia - nastawiona na efekt.

no i sen ważny! dobranoc! :)

• menk.a Re: psycholog 09.10.10, 08:42
      Psycholog to nie czarodziej i cudu żadnego nie uczyni. Pomoże ci jednak znaleźć źródło twoich problemów i wskaże możliwe ścieżki, by móc sobie z nimi radzić. A efekty zależą już później głównie od twojej pracy.
      Zastanawiasz się nad otwarciem przed obcą osobą.. Z tym sobie poradzi. Najwyżej zajmie to ciut więcej czasu.
    • xolaptop Re: psycholog 09.01.11, 22:24
      Tak, jak najbardziej, medycyna pracy.
    • szanim Re: psycholog 09.01.11, 22:24
      nie byłem ale rady moge ci udzielic:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka