Dodaj do ulubionych

Macie może wykupiony prywatny abonament medyczny?

12.11.10, 21:13
i podzielicie się wiedzą, jak to funkcjonuje i czy się opłaca?

W poprzedniej firmie mieliśmy kartę Luxmedu, kiedy się potrzebowało, wystarczyło zadzwonić, podać numer karty i umówić się na jakiś konkretny termin, zwykle nie czekało się dłużej na wizytę niż 1 tydz. (no maxymalnie 2-3, jak ktoś się upierał na konkretną placówkę i godziny popołudniowo-wieczorne).
I muszę przyznać, że teraz mi czegoś takiego brakuje. Może ktoś ma i powie, ile się miesięcznie płaci za taką kartę, jakie daje możliwości dostania się na usg czy do gina, ortopedy, i jak wygląda z terminami oczekiwania?
I w której placówce wykupić? Czy też wszystkie są podobne?
Miasto - Wawa i okolice.
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 21:28
      kiira_korpi napisała:

> i podzielicie się wiedzą, jak to funkcjonuje i czy się opłaca?

jeśli jesteś chorowita to się opłaca, jeśli nie to strata kasy gdyż nawet jak raz na 2-3 lata poważniej zachorujesz to taniej cię wyniesie zapłacić w prywatnej placówce medycznej gotówką za wizytę lub badanie u specjalisty niż bulenie miesiąc w miesiąc kwoty rzędu powiedzmy 120-200 zł, w zależności od pakietu

> W poprzedniej firmie mieliśmy kartę Luxmedu, kiedy się potrzebowało, wystarczył
      > o zadzwonić, podać numer karty i umówić się na jakiś konkretny termin, zwykle n
      > ie czekało się dłużej na wizytę niż 1 tydz. (no maxymalnie 2-3, jak ktoś się up
      > ierał na konkretną placówkę i godziny popołudniowo-wieczorne).

niekoniecznie, w poprzedniej firmie w której pracowałem miałem wykupione przez pracodawcę rozszerzony pakiet ubezpieczenia zdrowotnego Allianz, RAZ (słownie JEDEN RAZ) chciałem pójść do specjalisty, dzwoniłem do 4 różnych placówek medycznych w Wawie z którym Allianz miał podpisane umowy, w dwóch nie mieli takiego specjalisty, w dwóch pozostałych najbliższy wolny termin był za miesiąc i za 2 miesiące....
      • kiira_korpi Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 21:43
        > jeśli jesteś chorowita to się opłaca, jeśli nie to strata kasy gdyż nawet jak r
        > az na 2-3 lata poważniej zachorujesz to taniej cię wyniesie zapłacić w prywatne
        > j placówce medycznej gotówką za wizytę lub badanie u specjalisty niż bulenie mi
        > esiąc w miesiąc kwoty rzędu powiedzmy 120-200 zł, w zależności od pakietu

Niby chorowita nie jestem, ale przykładowo dziś robiłam usg i zapłaciłam 110 zł. Za badania lekarskie przy przyjmowaniu do pracy zapłaciłam 300 zeta, bo kazali mi cholesterol i EKG robić, ze względu na decyzyjność i stres - takie czynniki wpisali mi na skierowaniu. Tu na szczęście firma oddała kasę.
        Plus gin parę razy w roku, a może nawet częściej, jeżeli miałby prowadzić mi ew. ciążę, do tego ortopeda albo gastrolog raz na jakiś czas i robią się poważne kwoty.
        Więc tak się zastanawiam właśnie.
        • princessjobaggy Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 21:54
          Musisz w takim razie wiecej poczytac o tym co obejmuje dany pakiet. Nie kazda opcja pokrywa wszystkie rodzaje wizyt albo na przyklad prowadzenie ciazy.

• kiira_korpi Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 22:00
            Oczywiście poczytam w wolnej chwili (bo dopiero schetana do domu wróciłam), ale miałam nadzieję, że ktoś ma i powie, jak wygląda to w praktyce.
            • princessjobaggy Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 22:02
              W sumie niepotrzebnie sie wtracam. Jam i tak nie z Warszawy ;)
              Czytaj, czytaj...
            • siciurynka Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 13.11.10, 10:29
              W Grupie LuxMed (Lim, LuxMed, Medycyna Rodzinna, Promedis) najmniejszy pakiet "kryształ" dla osób do 65 r.ż. kosztuje 960 zł rocznie. W pakiet wchodzi: choroby wewnętrzne (internista), lekarz medycyny rodzinnej, ginekolog, laryngolog, okulista, dermatolog, neurolog, reumatolog, ortopeda, kardiolog, endokrynolog, diabetolog, chirurg ogólny, urolog, alergolog gastrolog, nefrolog, onkolog, hematolog, lekarz dyżurny i rozszerzone badania diagnostyczne. Ja jestem klientką Limu od 5 lat i jestem bardzo zadowolona. Nie spotkałam się też z tym, że byłam gorzej traktowana niż posiadacze złotej karty, mało tego, będąc w ciąży wchodziłam na badania bez kolejki bez względu na to czy do gabinetu czekał ktoś ze złotą czy nie.
              • mahadeva Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 18:51
                'złotość'karty nie daje priorytetu tylko wiekszy zasieg usług...
                • siciurynka Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 18.11.10, 20:02
                  oj, daje, daje, posiadacz złotej karty ma specjalne okienko rejestracyne w CMLIM i czeka na przyjecie do lekarza w pokoju dla Vip-ów, a jeśli nie był umówiony - lekarz go przyjmuje pomimo innych pacjentów bez kolejki. tak było w Limie jak byłam w ciąży.
        • berta-live Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 22:37
          Za badania do pracy to raczej pracodawca płaci a nie pracownik. Nie mówiąc, że to jakaś paranoja totalna. To nie dostałabyś tej roboty jakbyś miała za wysoki cholesterol? Czy może placówka medyczna naciąga pracodawcę na niepotrzebne koszty? Z ubezpieczeniami prywatnymi to jest tak, że albo masz złotą kartę albo lepiej sobie głowy nie zawracać. Zwłaszcza jak masz zamiar często korzystać z ich usług. Generalnie luxmed ma fatalną opinię. Pacjentów za których płaci pracodawca najniższe stawki traktują per noga, jak natrętnego petenta. Gorzej niż za komuny w państwowych ośrodkach. Jak ja bym miała sobie kupić prywatne ubezpieczenie to tylko takie na jakąś konkretną kwotę, bez względu na to co to za usługa medyczna by była i gdzie wykonana.
          • kiira_korpi Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 12.11.10, 22:53
            Wiesz co, z tymi badaniami do pracy, to musiałam sama wyłożyć, bo firma nie na podpisanej umowy z żadną kliniką. Na dodatek musiałam zrobić to szybko, więc podjechałam do Alfy i tam faktycznie w 1,5 godziny załatwili mi wszystko, tyle, że nawet ponad 300 zeta zainkasowali. Też się zdziwiłam, że muszę robić cholesterol i ekg, a jak się w firmie zdziwili, jak zobaczyli rachunki;).
            Co do Luxmedu, to ja nie mam skrajnie złych doświadczeń, owszem, mają 15 minut na pacjenta i potem kop w de, ale np. Alfa robi to samo. Tyle, że jedni i drudzy zawsze mnie w sumie elegancko obsłużyli, nie mogę narzekać.

No i tak się obawiam, że za 200-300 zł abonamentu miesięcznie, to bardzo te wizyty będą mi reglamentować. Z kolei na złotą kartę to mnie chyba jednak nie stać.
            • mahadeva Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 18:54
              u nas zlota karta w Limie kosztuje 350 zł...
              a pracowawca pogwalcil prawo pracy kazac Ci placic za te badania, ja bym sie nie zgodzila
        • mahadeva badania wstepne oplaca pracodawca!!! 16.11.10, 18:49

• fuks0 Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 00:43
        > niekoniecznie, w poprzedniej firmie w której pracowałem miałem wykupione przez
        > pracodawcę rozszerzony pakiet ubezpieczenia zdrowotnego Allianz, RAZ (słownie J
        > EDEN RAZ) chciałem pójść do specjalisty, dzwoniłem do 4 różnych placówek medycz
        > nych w Wawie z którym Allianz miał podpisane umowy, w dwóch nie mieli takiego s
        > pecjalisty, w dwóch pozostałych najbliższy wolny termin był za miesiąc i za 2 m
        > iesiące....

Ja mam obecnie w UNIQA'ce, jest kilka/naście(?) sieci, z z którymi współpracują. Dodatkowo mogę się udać do placówki, z którą nie współpracują, wziąć rachunek/fakturę za badania/wizytę/zabieg, a oni mi za to zwrócą (oczywiście są tam jakieś limity cenowe za poszczególne usługi). Z tym, ze nie mam pojęcia ile coś takiego kosztowałoby gdybym chciał indywidualnie wykupić taki abonament.
    • disa tanio i dobrze 12.11.10, 23:24
      www.medipolis.pl/placowki.html#placowki-table
      działa w całej PL więc jest świetne dla ludzi mobilnych
      ja jestem zadowolona
      • kiira_korpi Re: tanio i dobrze 12.11.10, 23:42
        Diso, no i jak to działa? Bo abonament jest niski z tego co widzę - 99 zł.
        Masz określoną ilość wizyt w miesiącu? Czy oni refundują tylko część kosztów? Bo właśnie wczytuję się w wykaz świadczeń z limitami, i z tego wynika, że część kosztów pokrywa się we własnym zakresie?
        • disa Re: tanio i dobrze 15.11.10, 22:50
          yyy
          nie wiem ;] ja nie płacę, a w tym miesiącu byłam na 3wizytach i 3prześwietleniach kręgosłupa więc na 100% bym wyczerpała limity
          tylko ja nie kupowałam karty - dostałam więc mogę mieć na innych warunkach-ale wątpię

są placówki partnerskie i tam wszystko jest za darmo, a w innych musisz zapłacić, ale zwracają pieniążki... przynajmniej część (są limity)
    • largecoffe Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 13.11.10, 09:31
      Od lat mam ubezpieczenie VISION basic, płacę 100 pln, mam dostęp do niemal wszystkich przychodni w Warszawie (Sieciowych i małych prywatnych) i bardzo wielu innych na terenie Polski. Konsultacje i badania zlecone przez lekarzy bez ograniczeń. Raz do roku badanie krwi i cytologia na moje życzenie. Badania łącznie z tomografią itp. w cenie. Kilka razy bardzo ułatwiło mi to życie. Jeśli potrzebuję lekarza w mieście, gdzie nie ma przychodni, z którą Vision ma umowę, biorę fakturę i dostaję zwrot części kosztów. Jest też opcja leczenia za granicą i droższe abonamenty obejmujące dentystę. Szczerze mówiąc to chyba jedyna umowa, z której zawarcia jestem naprawdę zadowolona ;)
    • aneta-skarpeta Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 13.11.10, 09:42
      mam kartę allianz- opłaca pracodawca
      mam pakiet jakis w miare podstawowy, poszerzony o czlonkow rodziny
      czyli na moja kartę chodzą do lekarzy moj mąż- wczesniej jako komkubent i dzieć

pracodawca płaci niecałe 100 zł- ale teraz chyba jest juz drozej

mamy w zasadzie podstaowwych lekarzy, ale z perspektywy czasu jwidze jaki to ogromny komfort psychiczny i w zasadzie to korzystamy- wiadomo, ze nie co tydzien

z synem za to jezdzilam bardz czesto

dla mnie samej to nie bardzo by sie opłacało, bo ja nie lubie lekarzy:)
    • akle2 Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 15.11.10, 22:52
      Nie mamy. Luksus dla wybranych.
    • l.george.l A po co? 15.11.10, 23:23
      Jeśli mam potrzebę zobaczyć moją rodzinną panią doktor przyjmującą mnie w ramach, niestety, obowiązkowych składek zdrowotnych odprowadzanych do ZUS, po prostu dzwonię z rana do przychodni i jestem umawiany na ten sam dzień na określoną godzinę. Ponieważ jestem w wieku, w którym rozsądek nakazuje robić różne badania, moja pani doktor wysyła mnie do specjalistów. Jakiś rok temu przeszedłem kompleksową diagnostykę serducha, a ostatnio miałem robione USG jamy brzusznej i badanie krwi na cholesterol i tarczycę. Ciśnienie, EKG i cukier badają w przychodni od ręki. W ramach NFZ odwiedziłem też ostatnio dermatologa i okulistę. Wszystkie wizyty umawiałem z dnia na dzień bez żadnego problemu. Jak na razie, nic mi nie dolega, więc może dlatego tak pozytywnie postrzegam państwową służbę zdrowia. Czy nie pojawią się jakieś schody, gdy przyjdzie coś wyleczyć, tego nie wiem. Jedyną rzeczą, jakiej mi brakuje w tej chwili, to możliwości umawiania wizyt przez internet, gdyż zdarza się, że numer do mojej przychodni jest przez parę minut zajęty.
      • kiira_korpi Re: A po co? 15.11.10, 23:33
        LOL
        wizyty u specjalistów umawiane z dnia na dzień, a gdzie to takie cuda?
        Jeżeli jest tak faktycznie, to gratuluję, ale to nie jest normą. Zwykle jednak są kolejki. Długie kolejki.
        Ja sama muszę teraz zapisać się do przychodni rodzinnej w moim mieście, bo chyba będę musiała położyć się do szpitala, ale jednak wolę mieć komfort prywatnej opieki medycznej, może nawet z dentystą. I komfort nie czekania tygodniami na wizytę u gastrologa czy na usg.
        Cholerka, kusi mnie, żeby sprawdzić tę złotą kartę, ale obawiam się, że na to naprawdę mnie nie bardzo stać.
        • l.george.l Re: A po co? 16.11.10, 00:14
          kiira_korpi napisała:

> [...] ale jednak wolę mieć komfort prywatnej
          > opieki medycznej, może nawet z dentystą. [...]

Jaki koszyk usług w ramach abonamentu i jak wysokiego będziesz miała u dentysty? A co do innych usług... Na stronie NFZ można sprawdzić listy oczekujących do określonych zabiegów. To, że w jednej przychodni jest "za czymś" kolejka, nie znaczy, że w innej sytuacja nie wygląda lepiej.
          • nstemi Re: A po co? 16.11.10, 00:30
            W przychodniach "NFZtowych" są kolejki do specjalistów, nie do zabiegów. W prywatnych lecznicach takich kolejek nie ma. Kardiolog, neurolog, ortopeda-co chcesz, tylko zapłać za wizytę. Zaznaczam w przychodniach. Ot taka nasza (nie)dostępność do świadczeń medycznych finansowanych ze środków publicznych.
            • l.george.l Re: A po co? 16.11.10, 00:50
              Upieram się przy swoim. Co prawda nie musiałem korzystać z pomocy wielu specjalistów, ale na przykład moja żona nigdy nie była u płatnego ginekologa, a do NFZetowego nie stała w kolejce - po prostu się umawia na dzień i godzinę. Miałem kiedyś kłopot z gardłem, nawet pięciu minut nie czekałem pod gabinetem laryngologa. Miałem skierowanie, poszedłem w ciemno wybadać sprawę pełen obaw, że zastanę kolejkę - nie było żywego ducha. Dziecko musiałem leczyć u chirurga przez parę miesięcy. Wizyty były mniej więcej co dwa tygodnie. Zawsze na umówiony termin bez żadnej kolejki. Dentystę też mamy takiego, który ma umowę z Funduszem. Oczywiście za plomby światłoutwardzalne musimy płacić, ale zdjęcie kamienia raz do roku jest w ramach funduszu, przegląd co pół roku i lakierowanie u dzieci raz na kwartał.
              • nstemi Re: A po co? 16.11.10, 01:07
                Ale ja też za specjalnie nie chcę się upierać przy swoim :-) Jednak myślę, ze sporo miałeś szczęścia, chociaż być może korzystasz z naprawdę dobrze zorganizowanej i porządnie zarządzanej opieki medycznej! Tylko się cieszyć. Niestety, nie wszędzie tak jest... I stąd te abonamenty...
                Pozdrawiam

l.george.l napisał:

> Upieram się przy swoim. Co prawda nie musiałem korzystać z pomocy wielu specjal
                > istów, ale na przykład moja żona nigdy nie była u płatnego ginekologa, a do NFZ
                > etowego nie stała w kolejce - po prostu się umawia na dzień i godzinę. Miałem k
                > iedyś kłopot z gardłem, nawet pięciu minut nie czekałem pod gabinetem laryngolo
                > ga. Miałem skierowanie, poszedłem w ciemno wybadać sprawę pełen obaw, że zastan
                > ę kolejkę - nie było żywego ducha. Dziecko musiałem leczyć u chirurga przez par
                > ę miesięcy. Wizyty były mniej więcej co dwa tygodnie. Zawsze na umówiony termin
                > bez żadnej kolejki. Dentystę też mamy takiego, który ma umowę z Funduszem. Ocz
                > ywiście za plomby światłoutwardzalne musimy płacić, ale zdjęcie kamienia raz do
                > roku jest w ramach funduszu, przegląd co pół roku i lakierowanie u dzieci raz
                > na kwartał.
    • nstemi Mam 15.11.10, 23:49
      Dawniej w LiMie teraz to Grupa Luxmed. Ja akurat płacę sporo bo najwyższy abonament plus rodzina. Parę stówek na miesiąc pęka. Ten abonament różni się od zwykłych głownie tym, że masz wizyty domowe, koordynacja pobytu w szpitalu i karetkę. Dopłacam do stomatologa, logopedy i medycyny estetycznej. U mnie akurat wizyty domowe mają rację bytu-chodzi głównie o pediatrę. Naprawdę rzadko zdarza mi się czekac na wizytę w leczinicy dłużej niż 2-4 dni. Wyjątkiem jest ginekolog, ale akurat "mój" jest bardzo popularnym lekarzem (i na prawdę jest świetny, więc się wcale nie dziwię, ze ma tłumy pacjentek ) i zwykle muszę czekać dłużej. Ale jeśli potrzebuję wizyty na szybko na ogół nie ma najmniejszych problemów. Ostatnio na wakacjach musiałam skorzystać z pomocy lekarza i bez problemu miałam błyskawicznie umówioną wizytę w weekend w Luxmedzie w Gdańsku (nawiasem mówiąc lekarka pediatra, która zajmowała się moim dzieckiem-wspaniała osoba). Oni mają też umowy z laboratoriami, lecznicami w mniejszych miastach. Idziesz-bierzesz rachunek i Ci zwracają.
      Ale u mnie to głównie sprawy pediatryczne i mojego męża alergika, nam w rozliczeniu rocznym rzecz się opłaca. Spróbuj sobie policzyć czy Ci się to opłaca. Bo jeśli korzystasz z pomocy lekarskiej sporadycznie, to może finansowo jest bardziej opłacalne nie kupowanie abonamentu tylko płacenie za wizytę, ewentualnie badania dodatkowe. Nie wiem ile kosztuje najtańszy abonament, załóżmy że 100 zł/mies. Czy faktycznie wydasz te 1200 zł rocznie?
    • figgin1 Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 00:59
      Miałam kiedyś. W publicznych przychodniach wchodziłam umówiona na godzinę, nie płacąc. Boże, prawie mnie te emerytki zjadły.
      • lalka-on-line Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 10:03
        mam i bardzo sobie chwale:)w allianz,pakiet maximum-jest infolinia na ktora dzwonie ,siec placowek ,wybieram sobie ta ktora mi lepiej pasuje,moge rowniez konkretnego lekarza zamawiac[po nazwisku:)jesli np wczesniej mi pasowal],wizyty nazajutrz lub do 2-3 dni jak chodzi o specjalistow.w razie wu lekarz przyjezdza do domu.
        moge robic badania nawet codziennie jak zachce i mam w pakiecie rozne wymyslne jak np rozszerzone badania krwi,hormony,serologie,wszelkie usg,rtg,gastroskopie,kolonoskopie,generalnie wypas.
        bardzo sobie chwale,z nikim sie nie uzeram,kliniki eleganckie,lekarze uprzejmi i przejeci rola:)
        naprawde ,szczerze mowiac nigdy w zyciu bym z tego nie zrezygnowala.zwlaszcza jak uslyszalam ze np do okulisty na nfz sa zapisy na luty przyszlego roku:P a ja dzis zadzwonie i mam kilku do wyboru ,za dwa dni.
        • mahadeva Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 19:02
          to w limie tak nie ma - sa kilkumiesieczne kolejki do specjalistow... a jak spadłam z konia to mi kazali jechac do szpitala - po blaganiach pozwolili mi sie spotkac jednak z ortopeda...
          • siciurynka Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 18.11.10, 20:11
            dziwne rzeczy opowiadasz... do kogo czeka się w Grupie Lux Med kilka miesięcy? ja najdłużej czekałam 3 tygodnie do lekarza chorób zakaźnych bo był na urlopie... poza tym, Lux Med i Lim mają ostre dyżury i własne pogotowie. jak mój mąż zmiażdżył sobie palec kilka miesięcy temu to mu zrobili rentgena a chirurg to obejrzał i założył opatrunek, gips też zakładają i nigdzie nie odsyłają jeśli to nie wymaga zabiegu... chyba masz strasznie słaby abonament, albo nie umiesz sie z nimi dogadać...
    • mahadeva Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 18:48
      a moze po prostu zadzwon i zapytaj? w naszej firmie luxmed to koszt 145 zl miesiecznie, takie rzeczy jak ginekolog sa w cenie - ale jak ktos zapytał: po co? czy az tak czesto chodzisz do lekarza?
    • niebieski_lisek Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 19:11
      Weź się nie wygłupiaj z takimi pytaniami. Poszukaj w necie, zazwyczaj taka placówka ma kilka możliwych wariantów, które można wykupić i wybierz najlepszy dla siebie.
    • ofelia1982 Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 20:06
      Ja jestem i w LIMie i w Medicoverze (jedno z mojej pracy, a drugie z męża, jakos tak zostało:) i zdecydowanie wolę Medicover. Rzadko kiedy bywam w LIMie
      • kiira_korpi Re: Macie może wykupiony prywatny abonament medyc 16.11.10, 20:29
        Właśnie przeglądam sobie ten Medicover i faktycznie sensownie to wygląda. Może nie będzie taki zatłoczony jak Luxmed, tam jednak nie dostawało się wizyty z dnia na dzień. No i mają placówki w takich miejscach, do których będę mogła łatwo dojechać, bo co najmniej 2 po drodze. Plus widzę mają opcję nawet z opieką szpitalną. Ale oczywiście ile wynosi składka to się nie dowiedziałam, bo musiałabym odpowiedzieć najpierw na pierdylion dupnych pytań, żeby sobie mogli ocenić ryzyko, jak często będę do nich przychodzić:). A oczywiście jak już wykupię, to będę częstym gościem, bo się przynajmniej kompleksowo przebadam:).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka