14.11.10, 17:01
Hej!

W prawdzie mój wątek powinien trafić do forum Zdrowie - Ciąża, lecz forum to jest rzadko odwiedzane, a mnie zależy na szybką odpowiedź.

Od pewnego czasu leczę się na niedoczynność tarczycy i zmagam się z nadmiarem prolaktyny.

Od 2 miesięcy przyjmuję tabletki antykoncepcyjne.
Zanim jednak zaczęłam je zażywać, stosowałam metodę kalendarzyka.

Przy pierwszym opakowaniu bez przerwy miałam plamienia aż do właściwego krwawienia z odstawienia.
Drugie krwawienie z odstawienia nie wystąpiło. Zrobiłam test ciążowy paskowy. Wynik II.
Lekarz zalecił, bym nie rezygnowała z kolejnego opakowania, tłumacząc że zdarza się, by krwawienie z odstawiania nie wystąpiło i radził poczekać do następnego terminu krwawienia z odstawienia.

W tym czasie "siedziałam jak na szpilkach".
Zrobiłam test beta HCG. Wynik wskazywał 8 tydzień ciąży. Tego samego dnia zrobiłam też test paskowy i wynik I.

Po kilku dniach miałam gorączkę i ostre bóle brzucha. Na bieliźnie pojawił się nie duży skrzep krwi, potem różowy śluz.

Poszłam do ginekologa, by zrobić USG, po czym ten sam lekarz stwierdził, że nie jestem w ciąży. "Czyściutko! Nie ma płodu. Nie jest pani w ciąży."

Czy jest możliwe, aby wynik testu beta HCG był fałszywie dodatni?
A może jestem w ciąży tylko lekarz po prostu nie zauważył jeszcze zarodka?

Obserwuj wątek
    • rudavve Re: W kropce 14.11.10, 17:07
      > a mnie zależy na szybką odpowiedź.

Idż do lekarza...
      Forumowy lekarz ma dzisiaj wolne!
      • violetta9999 Re: W kropce 14.11.10, 17:18
        Prawdę gadasz, Tubisia dziś nie ani widu ani słychu.
        A tu kobieta w potrzebie!
    • rotkadorotka Re: W kropce 14.11.10, 17:23
      Nie szukam tutaj lekarza. Po prostu się martwię, a to czekanie jest najgorsze.
      Może której z Was się coś podobnego wydarzyło.
      Pójdę oczywiście do innego lekarza ponownie wykonać USG.

• doral2 Re: W kropce 14.11.10, 17:39
        szybka odpowiedź w niedzielne popołudnie?
        kurde, nawet w przychodni nikt dyżuru nie ma, a cóż dopiero na forum??
        pogotowie forumowe czynne w dni powszednie od 8 do 16, a tera je łikend, i do tego przedłużony :)
    • niby_nic_a_jednak_sie_zdarzylo Re: W kropce 14.11.10, 19:11
      Nie jestem lekarzem, więc nie postawię pewnej diagnozy.
      Na moje oko wygląda to na poronienie.
      Test beta hcg nie powinien być fałszywy gdyz jest to test z krwi
    • sofmix Re: W kropce 14.11.10, 21:14
      Nie pocieszę Cię za bardzo, choć mam nadzieję, że moje przypuszczenia się nie sprawdzą.
      Mnie również wygląda to na samoistne, wczesne poronienie. Hcg w takich sytuacjach nie spada tak szybko, wynik mógł być fałszywie dodatni.
      Najlepiej idź jeszcze raz do lekarza. Na Twoim miejscu poszłabym do jakiegoś innego gina lub dobrego specjalisty od usg. I powtórz test beta HCG.
    • nothing.at.all Do lekarza marsz! 14.11.10, 21:49
      Idz do lekarza, innego niz ostatnio. Testy raczej nie kłamią, zwłaszcza HCG.
    • jane-bond007 Re: W kropce 14.11.10, 22:28
      zmień lekarza, idź do innego bo to

Drugie krwawienie z odstawienia nie wystąpiło. Zrobiłam test ciążowy paskowy. W
      > ynik II.
      > Lekarz zalecił, bym nie rezygnowała z kolejnego opakowania, tłumacząc że zdarza
      > się, by krwawienie z odstawiania nie wystąpiło i radził poczekać do następnego
      > terminu krwawienia z odstawienia.

mi się w głowie nie mieści
      • niby_nic_a_jednak_sie_zdarzylo Re: W kropce 14.11.10, 22:40
        Mogłaś być, a raczej byłaś w ciąży.
        Może gdybyś nie brała w tym czasie tabletek wszystko było by ok.
        Ale i tak też być mogło, że płód miał wadę i tak, jak poprzedniczka wspomniała, mogło nastąpić samoistne poronienie.

Pójdź do ginekologa. Zbadaj się koniecznie, bo nawet jeśli dziecka już nie ma, to Twoje zdrowie może być zagrożone.

Swoją drogą co to za lekarz, który w ciąży pozwala brać pigułki?!
        Przecież to oczywiste, że pigułki są szkodliwe dla kobiety, nie mówiąc już o malutkim dopiero rozwijającym się dziecku.

• doral2 Re: W kropce 15.11.10, 21:31
          "..Przecież to oczywiste, że pigułki są szkodliwe dla kobiety,.."

szkodliwe to są idiotyczne posty na forum.
      • doral2 Re: W kropce 15.11.10, 21:33
        "..Lekarz zalecił, bym nie rezygnowała z kolejnego opakowania, tłumacząc że
        > zdarza się, by krwawienie z odstawiania nie wystąpiło i radził poczekać do nastę
        > pnego terminu krwawienia z odstawienia.[/i]
        >
        > mi się w głowie nie mieści.."

będziesz starsza, to się zmieści.
        takie rzeczy zdarzają się bardzo często i jest o zupełnie normalne.
        • jane-bond007 Re: W kropce 16.11.10, 21:23

no wlasnie nie chce aby mi sie zmiescilo :)

rada dla wszystkich: konsultować z innymi lekarzami, nie polegac na jednym lekarzu - szczegolnie w przypadkach naprawdę wątpliwych
    • niby_nic_a_jednak_sie_zdarzylo Re: W kropce 15.11.10, 21:26
      Daj znać jak było u lekarza!

Życzę dużo zdrowia!
    • aneta-skarpeta Re: W kropce 15.11.10, 21:32
      bedac w 3 tyg ciazy na usg bylo widac juz niewielki pecherzyk- w 8 tyg naprawdę widac dosc duzo

byc moze byłaś w ciazy, ale poroniłaś- wtedy jeszcze chyba do 2 tyg organizm wykazuje ze mozesz byc w ciazy

najlepiej idz do innego, dobrego lekarza
    • alba27 Re: W kropce 16.11.10, 09:56
      Mi przy nadmiarze prolaktyny lekarz całkowicie zakazał hormonalnej antykoncepcji, prolaktyna hamuje owulację, tabletki to potęgują i po odstawieniu możesz mieć duże problemy hormonalne. Wiem bo sama przez to przechodziłam, mając nieregularne cykle (co 2-3 miesiące) każdy lekarz przepisywał mi tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie, dopiero jak trafiłam do ginekologa-endokrynologa ten złapał sie za głowę i powiedział że najpierw trzeba obniżyć poziom prolaktyny.
      • rotkadorotka Re: W kropce 16.11.10, 18:29
        Czyli mogłam być w ciąży?
        Tylko tego się nigdy nie dowiem.
        Jedynie na podstawie wyników można domniemywać jak mogło być.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka