Dodaj do ulubionych

szafa czy co?

21.11.10, 17:44
wlasnie sie przeprowadzilam i stoje przed dylematem, kupiv do sypialni nowa szafe czy...? do poprzedniego pokoju kupilam szafe z ikei, ktora musze jeszcze wywiezc na smietnik. nie da sie jej przetransportowac, bo jakosciowo jest do dupy, ma powbijane tysiace gwozdzikow, no i po prostu sie rozsypie jak ja zaczne rozkladac :)
dlatego zastanawiam sie, czy oplaca sie wydac 400 frankow na nowa, czy moze lepiej kupic taki fikusny stelaz z poleczka, gdzie ciuchy mozna powiesic i buty postawic, a do tego rozne fajne kartono-szuflady, na bielizke, buty itd., ktore wsune pod lozko. co myslicie? testowal ktos cos takiego? cholera wie, czy po pol roku sie nie wyprowadze, no ci wtedy, nowa szafe kupowac? a droga odpada, bo jam biedna studentka jest. aaa i myslalam jeszcze o jakims fajnym parawanie, zeby ten stelaz zaslonic. co myslicie? podrzuccie jakies praktyczne rady.
ps.ebay w sprawie szaf jest ignorantem, nie ma nic a nic :/
Obserwuj wątek
    • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:47
      aa jeszcze cos, wazna jest tez mobilnosc, bo taki stelaz to i na plecach mozna do nowego mieszkania przeniesc... ale nie wiem, czy takie cos sie w ogole sprawdza.
      ps. pokoj niewielki, wiec poszalec tez nie mozna.
    • berta-live Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:49
      Najlepiej to sobie garderobę zafundować. Albo chociaż szafę wnękową jak na garderobę miejsca nie ma.
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:53
        berto, ale ja mam pokoj w mieszkaniu wynajmowanym ze znajomymi, wiec nie wmontuje garderody do salonu :) no i jak powiedzialam, to musi byc w miare mobile, a nie, ze raz zlozysz, a potem mecz sie, co z tym zrobic
    • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:51
      i jeszcze foty, jak sobie to mniej wiecej wyobrazam:
      stelaz
      parawan
      szuflady
      • aneta-skarpeta Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:20
        ja mam podobny stelaz jako dodatkowy wieszak- mialam kiedys dziadowski to sie gibał i był to straszne, teraz mam podobny do tego ikeowskiego i jest super

jak masz malo pieniedzy i ma byc to przejsciowe t jest to fajne rozwiazanie

zastanawiam sie jeszcze ew nad szafami, ktore mają jakby materiał ochornny dookoła- kiedys miała taka szafe ikea

mozesz tez sie wspomoc czym takim
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40123457
        • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:26
          dzieki za odp., no wlasnie kasa by sie znalazla, ale pomyslalam, ze moze byloby to fajne, nowoczesne rozwiazanie, alternatywa dla szafy. jak juz pisalam, stara jedzie na zlom, bo i tak sie jej nie da ponownie zlozyc. mam juz dosyc tych zabaw w skladanie, rozkladanie, ale chyba to jednak najpraktyczniejsze rozwiazanie...
    • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:52
      Stelaz moim zdnaiem wystarczy,tez mam cos takiego w jednym pokoju,ale ja mam 7 pokoi:)
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:57
        no i pewnie z 5 roznych szaf... a ja tego potrzebuje zamiast szafy. mysli, ze bedzie ok?
      • soulshunter Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:19
        > ale ja mam 7 pokoi:)
        te w piwnicy zazwyczaj sie nie liczy ale niech ci bedzie.
        • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:24
          soul, jak wlazles to sie ustosunkuj
          • soulshunter Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:32
            a mam uzywac gumki do tego stosunkowania sie :) ?
            No dobra niech ci bedzie sie stosunkuje: skoro nie wiesz na jak dlugi okres masz w tym mieszkaniu pozostac to stelaz jest dobrym wyjsciem, ale... rzeczy na nim powieszone sie zwyczajnie kurza. Dlatego nalezaloby sie zastanowic nad jakims zabezpieczeniem ich przed kurzeniem sie. Pogrzeb w katalogu IKEA moze tam cos maja w tym wzgledzie.
            • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:43
              cholera, racja. maja takie worki na odziez, ale przeciez nie bede kupowac wora dla kazdej bluzeczki. no i wygladaloby to, jakbym kolekcje workow na trupy miala.
              hmm, chyba stelaz przegral. dzieki soul.
              • soulshunter Re: szafa czy co? 21.11.10, 21:03
                w pralniach chemicznych standartowo pakuja w takie worki, a widzialem takie pokrowce na stojaki zamykane na zamyk blyskawiczny. Aha tylko z kolei te worki foliowe sie elektryzuja i lapia wiecej kurzu. No sam nie wiem
        • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:31
          soulshunter napisał:

> > ale ja mam 7 pokoi:)
          > te w piwnicy zazwyczaj sie nie liczy ale niech ci bedzie.

Najgorsi sa ci co nic nie maja oprocz wygorowanego mniemania o sobie- mysla ze jak oni nie maja nic to i inni nie moga miec heheheheheh
          • soulshunter Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:33
            prosze, to sie nazywa smokrytyka. Poklecz jeszcze tydzien na grochu i bedzie ci wybaczone.
            • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:49
              soulshunter napisał:

> prosze, to sie nazywa smokrytyka. Poklecz jeszcze tydzien na grochu i bedzie ci
              > wybaczone.
              Idz pracy ,zamist siedziec od rana do wieczora na forum k,to tez (moze) do czegos dojdziesz w zyciu jak ja,
              • soulshunter Re: szafa czy co? 21.11.10, 21:06
                no ale przeciez sam piszesz ze nic nie masz (o tutaj)
                "Najgorsi sa ci co nic nie maja oprocz wygorowanego mniemania o sobie- mysla ze jak oni nie maja nic to i inni nie moga miec heheheheheh"
                wiec co najwyzej zrownam sie z twoim poziomem a jak zaczne pracowac to sie kompleksow nabawisz a po co mi to.
    • chersona Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:56
      Moim zdaniem opłaca się wydać na solidną szafę, ale ja nie jestem takim wędrowniczkiem jak Ty. Po co Ci tysiące pierdów, typu wieszaki, stelaże, pudełka, zasłonki. Tylko zbierać będą kurz, a wyglądu żadnego to nie ma. Garderoba, albo wnękowa też fajna rzecz.
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 17:58
        ale jak garderoba? masz na mysli taka w oddzielnym pomieszczeniu? nie da rady...
        • chersona Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:09
          A będzie mała wnęka na ten stelaż? Za parawanem może nie byłoby tak źle, ale goły stelaż w pokoju, który nie jest tylko i wyłącznie garderobą sprawia 'robocze' wrażenie. Sklepu, pralni, jakiejś tymczasowości. Ale tak naprawdę nikomu bym się w urządzanie mieszkania nie chciała wtrącać...
          • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:12
            nie wtracasz sie, sama poprosilam o opinie :) wneki nie ma, sa w sumie dwie sciany, gdzie moglaby stac szafa albo wlasnie stelaz. tak sobie pomyslalam, ze to moze nowoczesnie wygladac, niestandardowo, ale nie wiem sama... no w sumie z parawanem powinno byc ok, ale czy to w ogole praktyczne?? hmm to i tak moja sypialna, gosci przyjmujemy w salonie ;) tam tylko spanie i nauka... no ale zalezy mi na funkcjonalnosci
    • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:00
      Na koszule i inne rzeczy wieksze mam stelaz,jest duzo praktyczniejszy i nie musisz go zaslaniac parawanem,bo i po co>?? Wstydzisz sie za garsonke ?? czy kurtke?
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:05
        haha nie no nie wstydze, ale zawsze mi sie takie parawany podobaly
    • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:25
      Jak ci sie podobaly to kupsobie,mnie to nie potrzbne bo do pokoju gdzie stoja stelaze nikt obcy nie wchodzi i tak,jest na gorze w moim domku:) Ile masz pokoi teraz ??
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:31
        5,5... ale do salony nie wstawie, do tego polowkowego tez nie, bo to "schowek" dla wszyskich.
        no i chyba kupie, ale czekam az ktos mi powie, czy to w ogole egzamin zdaje...
    • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:35
      Zdaje ,ale szafe mozesz tez kupic,przy tym dziwie sie bo ikea robi dobre i solidne rzeczy,a twoja szafa sie rozlatuje:)
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:41
        bo to zalezy od ceny :) wtedy akurat potrzebowalam szybko czegos i kupilam badziewie, teraz z kolei nie mam ochoty wydawac kupe kasy na szafe, potem tego montowac, znow rozmontowywac itd..... hm.
        • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:50
          Jadk dlugo planujesz tam mieszkac??
    • jane-bond007 Re: szafa czy co? 21.11.10, 18:53
      stelaż jest ok ale się kurzy więc radzę przykrywać, pojemniki wsuwane pod łózko - b praktyczna sprawa
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:00
        no wlasnie soul juz wspomnial o kurzu :/ nie pomyslalam w sumie o tym... ale ok, zalozmy, ze bym przykrywala. czy to w ogole zdaje egzamin: stelaz i pojemniki zamiast szafy?
        • jane-bond007 Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:08
          tak, spokojnie, nawet pudełka tekturowe - zaladuj w nie letnie sukienki, w kolejne japonki/sandały - otworzysz dopiero pod koniec maja (no chyba że jesteś w mocno innej strefie klimatycznej) podpisz i połóż gdzies gdzie nie będą przeszkadzały

ja kiedyś w OBI trafilam na wyprzedarz pojemników na kółka, przeźroczyste, bardzo fajne
          stelarz przykrywałam taką cienką poliestrową narzutą

sprawdziłam to kiedy siedziałam w pustym ale własnym mieszkaniu ;) no fakt że pięknie to nie wygląda ale sprawdza się, spoko

• jej_torebka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:14
      stelaże są bardzo wygodne. ja mam 4 z Ikei właśnie, ale jeszcze bardziej oszczędny model - Mulig.
      1 stoi w przedpokoju i zapełniony jest kurtkami, dwa w pokoju, który pełni funkcję salonu, pracowni i sypialni. bałam się, że ubrania na wierzchu będą stwarzać wrażenie chaosu, ale całkiem nieźle wyglądaja w tym pomieszczeniu, zwłaszcza, że moje dość monochromatyczne ubrania kolorystycznie zgrywają się ze ścianami i podłogą. na trzecim stelażu zawiesiłam poliestrowe półki i trzymam tam różne 'przydasie'. wstawiłam go do kuchni, która jest najbardziej niewykończonym pomieszczeniem w mieszkaniu.
      a jak już uzbieramy trochę gotówki, to kupimy coś porządniejszego. najchętniej wielką, wolnostojącą, drewnianą szafę trzydrzwiową. nie cierpię szaf pod zabudowę. może są praktyczne, ale jakieś takie bezduszne ;)
      • jej_torebka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:18
        co do pojemników wsuwanych pod łózko, to są niesamowicie praktyczne, więc również polecam.
        • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:20
          dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :) ze praktyczne to wiem, ale naprawde da sie tak to zorganizowac, ze w jednym staniki, w drugim japonki, w trzecim skarpetki itd? cholera, waham sie, bo to jednak na dluzej niz miesiac...
    • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:24
      Ale marudzisz tabeletka,kiedy ty sie zdecydujesz na zamaz pojscie ?:)
      • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:26
        pisze sie razem, panie swacie
        • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:45
          Zawsze jestes taka dokladna?:)
          • tabeletka Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:53
            tak
            • lew_ Re: szafa czy co? 21.11.10, 19:56
              To cie biore:) Problem z szafa tez bylby rozwiazany:PP
    • venettina Szafa francuska 21.11.10, 23:08
      Przez wiele lat czesto zmienialam miejsca zamieszkania. Wtedy najlepsza byla taka lekka szafa:
      MODEL 1
      MODEL 2
      MODEL 3
      MODEL 4
      Wbrew pozorom takie szafy sa solidne, dobrze chronia od kurzu i po 5 min skladania latwo je przeniesc jak namiot, w jednej rece :)

PS. Spotkalam sie z okresleniem "szafa francuska", moze Francuzi wymyslili ten patent ;)
    • tabeletka Re: szafa czy co? 23.11.10, 08:45
      no i sie rozwiazalo, stara szafe udalo sie bez problemu rozlozyc, przetransportowac.... teraz tylko trzeba ja bedzie zlozyc do kupy. bleh.
      • brzydal-is-me Re: szafa czy co? 23.11.10, 08:52
        Och!!

to zupełnie tak jak ja co doradziłem!! juhuu, pomogłem ale super

jajecznica mało ścięta czy ścięta, bo nie wiem co zjeść - pomóżcie!!
    • brzydal-is-me Re: szafa czy co? 23.11.10, 08:51
      Nie masz czasami takiego wrażenia, że coś jest nie tak?
      Podczas rozmyślania nad rodzajem szafy za 400 franków nie przeleciała ci myśl przez te przepastne pustki twej podstawki pod czapkę, że pytanie ludzi o poradę na temat szafy w twoim dużym, aczkolwiek małym pokoiku, jest kompletnie bez sensu?

Myślisz w ogóle, czy bezlik kompletnie bezsensownych postów na tym forum wyłączył ci to myślenie?

Żeby nie było, że spamuje to POMAGAM:
      tak, weź nową szafę.

Nie, weź starą szafę.

Tak, kup tą za 400 franków.

Nie, wybierz coś w IKEA

Lepiej pustostanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka