Dodaj do ulubionych

wiele osób twierdzi

23.12.10, 09:00
że nie posiada dzieci bo ich na to nie stać

no fakt, jeśli oboje pracują i zarabiają dajmy na to po 1500 i 2000 zł netto to poszaleć z taką kwotą raczej nie można. Z drugiej strony takie małżeństwo na starość to chyba będzie musiało z opieki społecznej korzystać bo wedle obliczeń emerytury obecnych młodych ludzi będą jakieś 3 razy niższe niż ich zarobki...

wyborcza.biz/finanse/1,105684,8860288,Emerytury_beda_stanowic_jedna_trzecia_pensji.html
ale tak to jest jak się rozdaje kasę na lewo i prawo na niezasłużone renty i na wcześniejsze emerytury mundurowych oraz gdy promuje się w mediach singlowski model życia, ewentualnie z jednym dzieckiem :)
Obserwuj wątek
    • mason_i_cyklista Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:03
      w sensie że mamy iść się rozmnażać, czy może strzelać do rencistów?
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:11
        rozmnażać i odebrać niezasłużone renty
    • jan_hus_na_stosie a tak w ogóle 23.12.10, 09:06
      tych co wmówili ludziom, że system emerytalny (który de facto sypie się szybciej lub wolniej na całym świecie) uwolni ich "od ciężaru i obowiązku" posiadania dzieci powinni zostać rozstrzelani dla przykładu
      • happy_time Re: a tak w ogóle 23.12.10, 09:19
        Kto tak mówił? Przecież system repartycyjny, który mamy w Polsce jest właśnie na tym oparty.
    • izabellaz1 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:16
      Jan, czekamy! Wykaż się z tym potomstwem :)
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:19
        spoko, ale najpierw ślub :)
        • izabellaz1 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:23
          jan_hus_na_stosie napisał:

> spoko, ale najpierw ślub :)

I tak będziesz się wykręcał aż do tej emerytury :P
          • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:27
            izabellaz1 napisała:

> I tak będziesz się wykręcał aż do tej emerytury :P

wcale nie ;)
    • a_nonima Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:17
      Ja mam dwoje i marzę jeszcze o dwójce.
    • aneta-skarpeta Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:23
      dziwie sie, ze są jeszcze w PL ludzie, torzy licza na emeryture panstwową

ja sie czlowiek sam nie zabezpieczy to nie bedzie miał, taka prawda i dobrze bedzie ja dostaniemy 30% naszych zarobow, a nie mniej:)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:26
      Dzieci trza mieć żeby na starość pomogły i utrzymały a nie po to aby na emerytury pracowały.

Bo wysokość emerytury NIE ZALEŻY wprost od ilości ludzi. Bardziej zależy od tego ile ci ludzie produkują i ile zarabiają. Bowiem istotna jest tylko ilość pieniędzy w systemie emerytalnym przeznaczonych na bieżące wypłaty.

Czyli jedno dziecko prezes jest ważniejsze od 20 dzieci robotników (z tym że u nas akurat robotników już prawie nie ma).
      • chersona Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:57
        Kochany jesteś G.r.a.f.z.e.r.o ze swoim myśleniem. Poza USA, w krajach rozwijających się, społeczeństwa się starzeją. Zmienia się też model rodziny i obawiam się, że dzieci niekoniecznie ma się po to, żeby na starość pomogły. Starszych ludzi coraz częściej oddaje się pod opiekę innym instytucjom. U nas ten fenomen jeszcze się nie upowszechnił, ale to chyba tylko kwestia czasu.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:21
          chersona napisała:

> Kochany jesteś G.r.a.f.z.e.r.o ze swoim myśleniem. Poza USA, w krajach rozwijaj
          > ących się, społeczeństwa się starzeją. Zmienia się też model rodziny i obawiam
          > się, że dzieci niekoniecznie ma się po to, żeby na starość pomogły.

Ja jestem realistą. Dzieci mimo wszystko dają większą szansę na utrzymanie niż kompletnie zbankrutowany system emerytalny. Na te pieniądze nie ma co liczyć.
          Natomiast większy przyrost naturalny w Polsce by się przydał. Żywności i miejsca mamy jeszcze dużo, śmiało jesteśmy w stanie utrzymać większą ludność. Trzeba tylko uważać żeby rozwoju na kredyt nie robić. Bo to jest największe ryzyko.
          • chersona Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:29
            Dzieci, polisy, majątek rodziców, dodatkowe mieszkania do wynajmowania, w ostateczności wczesna śmierć i brak konieczności korzystania z zabezpieczeń społecznych.
          • mumia_ramzesa Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:07
            > Natomiast większy przyrost naturalny w Polsce by się przydał.

Co ci da zwiekszony przyrost naturalny przy odplywie ludnosci z Polski (i to ludzi mlodych, przedsiebiorczych?
            • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:13
              mumia_ramzesa napisała:

> Co ci da zwiekszony przyrost naturalny przy odplywie ludnosci z Polski (i to lu
              > dzi mlodych, przedsiebiorczych?

jak ktoś jest przedsiębiorczy to da sobie radę w tym kraju i nie musi wyjeżdżać
              • mumia_ramzesa Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:24
                On sobie tym latwiej poradzi gdzie indziej, gdzie bedzie mial wyzsze dochody (bo np. wiekszy zbyt na swoje towary czy uslugi z powodu wiekszej zamoznosci spoeczenstwa) i nizsze obciazenia (skladki na ubezp. emerytalnei in., podatki). Przy tym samym wkladzie pracy bedzie mogl zyc na wyzszym poziomie. Po co ma siedziec w Polsce i uzerac sie z tutejsza biurokracja? Nieco sie polepszylo, ale nadal idea jednego okienka jest fikcja.
                • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:29
                  mumia_ramzesa napisała:

> On sobie tym latwiej poradzi gdzie indziej, gdzie bedzie mial wyzsze dochody (b
                  > o np. wiekszy zbyt na swoje towary czy uslugi

a niby dlaczego na Zachodzie ma mieć większy zbyt? Ekonomiczny system na Zachodzie też się wali gdyż za dużo jest ludzi starych a za mało młodych i pracujących a imigracja z krajów trzeciego świata tego problemu nie rozwiąże
                  • mumia_ramzesa Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:12
                    Juz napisalam dlaczego: przecietny konsument jest zamozniejszy niz w Polsce, stad czesciej moze sobie np. remontowac mieszkanie. Firmy prowadzone przez Polakow sa konkurencyjne cenowo, niestety rowniez z powodu omijania podatkow.
                    Kraje zachodnie nie musza "importowac" ludzi z trzeciego swiata, zreszta sie przed tym bronia. Wola lepiej wyksztalcone osoby z nowych krajow unijnych.
                    Imigracja z Polski b. poprawila stan gospodarki w UK, wraz z pojawieniem sie duzej liczby Polakow powstaly firmy sprowadzajace dla nich towary z kraju i sklepy z polskimi produktami.
              • princessjobaggy Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:31
                > jak ktoś jest przedsiębiorczy to da sobie radę w tym kraju i nie musi wyjeżdżać

Wyswiechtany argument.
                Nie wyjezdzaja jedynie ci, co musza. Jest jeszcze 1598 innych powodow.
                Byc moze sa oni w mniejszosci, ale jest ich znaczaca ilosc.
                • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:36
                  princessjobaggy napisała:

> Wyswiechtany argument.
                  > Nie wyjezdzaja jedynie ci, co musza. Jest jeszcze 1598 innych powodow.
                  > Byc moze sa oni w mniejszosci, ale jest ich znaczaca ilosc.

tak wiemy, Polki wyjeżdżają bo wolą za mężów Hiszpanów, Włochów lub Anglików bo tamci są "zaradniejsi", bardziej dbają o siebie oraz pozwalają wchodzić sobie na głowę ->czytaj - są bardziej przyjaźnie nastawieni do feminizmu :)
                  • martishia7 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:54
                    Też. I ciężko na to cokolwiek poradzić.
                  • princessjobaggy Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 14:11
                    > tak wiemy, Polki wyjeżdżają bo wolą za mężów Hiszpanów, Włochów lub Anglików bo
                    > tamci są "zaradniejsi", bardziej dbają o siebie oraz pozwalają wchodzić sobie
                    > na głowę ->czytaj - są bardziej przyjaźnie nastawieni do feminizmu :)

Jesli nawet tak jest, to jest to tylko jeden z tych 1598 powodow, o ktorych pisalam.
                    Nadal reprezentuja one grupe tych, ktorzy nie musza wyjezdzac. ;)
        • chersona Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:27
          miało być w krajach rozwiniętych
      • mumia_ramzesa Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:03
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Czyli jedno dziecko prezes jest ważniejsze od 20 dzieci robotników

Nie bardzo, bo jest kwota zarobkow, po przekroczeniu ktorej skladki na ubezp. emerytalne nie sa juz pobierane (w 2011 r. bedzie to ok. 100000 PLN). Nawet jak ten robotnik zarabia najnizsza krajowa pensje to jest to 1/6.
    • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:28
      dobrze, ze ciagle o tym tutaj powtarzasz, bo duzo ludzi tutaj zaglada i moze do kilku osob to trafi
      jak widze takie menki, ktore glosuja np na PO, by ci drudzy nie wygrali to facepalm automatycznie sie u mnie pojawia, a mnostwo osob tutaj takich jest i jakies 99% stanowia kobiety :)
      www.youtube.com/watch?v=x7m81-Dhqfg&feature=related
      • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:31
        > dobrze, ze ciagle o tym tutaj powtarzasz

kuerwa, oczywiscie piszesz, a nie powtarzasz
      • menk.a Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:34
        Ach ta niedobra menka. Tak się źle niektórym w pamięć wryła i stoi kością w gardle.
        • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:55
          ja przelknalem :)
          lubie cie menka, ale to nie znaczy, ze nie bede cie krytykowal jak wypisujesz glupoty
          a to, ze sie obrazisz czy strzelisz focha
          trudno :)
      • sid.leniwiec Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 19:02
        Kombi, a Ty tak w co czwartym poscie, często ni z gruszki ni z pietruszki, naskakujesz na PO, na zasadzie "krytykuję rząd, bo jego działania mi się nie podobają, a przy okazji uświadamiam ciemny lud/głupie baby", czy to jakaś mała obsesja?

A poza tym mam pytanie: czy głosujesz i jeśli tak, to na kogo? Na PO i SLD nie. Na PiS? Na PSL, w ramach podobieństwa fizycznego do Pawlaka?:) Na którąś z partii, której obecnie nie ma w Sejmie?
        • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 19:51
          czesc slonce, jak sie dzisiaj czujesz? sernik juz przygotowany? karp zakupiony? ty ubijasz czy twoj facet, ktorego jeszcze troche i rzucisz dla mnie? :)

> Kombi, a Ty tak w co czwartym poscie, często ni z gruszki ni z pietruszki, nask
          > akujesz na PO, na zasadzie "krytykuję rząd, bo jego działania mi się nie podoba
          > ją, a przy okazji uświadamiam ciemny lud/głupie baby", czy to jakaś mała obsesj
          > a?

dlatego, ze dzialania rzadu mi sie nie podobaja i dlatego, ze chce uswiadamiac lud
          co w tym zlego?

> A poza tym mam pytanie: czy głosujesz i jeśli tak, to na kogo? Na PO i SLD nie.
          > Na PiS? Na PSL, w ramach podobieństwa fizycznego do Pawlaka?:) Na którąś z par
          > tii, której obecnie nie ma w Sejmie?

najglupsza partia to psl
          pis i sld sa tak samo lewackie w sprawach gospodarczych, a jak dobrze wiesz nie przepadam za socjalistami, ale w sprawach spolecznych sld bardziej szkodzi
          po niby w zalozeniach to liberalowie, ale nic ich z tym nie laczy, slaby rzad, ktory zmienia decyzje i tanczy tak jak mu unia zagra, najwazniejsze sa slupki popularnosci, sprzedawczyki z wlasnymi interesami

w tym kraju nie ma na kogo glosowac
          dlatego tez glosuje na korwina i nie dlatego, ze go uwielbiam, bo coraz bardziej mnie drazni, ale po to, by pojawil sie ktos inny, kto nawet nie ma wielkiego wplywu na bande czworga po-pis-sld-psl, ale przynajmniej go slychac i widac w mediach, ktos z niezmiennymi i w miare zdrowymi pogladami, ktos kto nie zrobi wszystkiego za kilka % popularnosci
          • sid.leniwiec Re: wiele osób twierdzi 25.12.10, 07:29
            Mam dla Ciebie oszałamiającą wiadomość na Święta - jestem znowu wolna!
            Lecz przy naszej niekompatybilności poglądów politycznych i w znacznej części światopoglądu w ogóle, to nie wiem czy jest sens się w to pakować, więc sam rozumiesz... Tu nie chodzi o Ciebie, tu chodzi o mnie.:P
            • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 25.12.10, 11:27
              > Lecz przy naszej niekompatybilności poglądów politycznych

no nie gadaj, ze glosowalas na lewice?!

>w znacznej części ś
              > wiatopoglądu w ogóle

przyklady poprosze

sensu nie ma, ale interesuje mnie ta roznica swiatopogladowa
              • sid.leniwiec Re: wiele osób twierdzi 25.12.10, 11:57
                > no nie gadaj, ze glosowalas na lewice?!

Gorzej (z Twojego punktu widzenia), na Peło, żeby ci drudzy nie wygrali.

> przyklady poprosze

No proooszę Cię (jakby powiedziała Doda), weź nasze wszystkie dyskusje, w 8 na 10 się nie zgadzamy.
                • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 25.12.10, 12:20
                  > Gorzej (z Twojego punktu widzenia), na Peło, żeby ci drudzy nie wygrali.

nie ma nic gorszego od glosowania na lewice
                  chociaz po coraz blizej do lewej strony sceny politycznej

> No proooszę Cię (jakby powiedziała Doda), weź nasze wszystkie dyskusje, w 8 na
                  > 10 się nie zgadzamy.

bo za duzo rozmawiamy o seksualnej otwartosci kobiet :)
                  • sid.leniwiec Re: wiele osób twierdzi 25.12.10, 18:05
                    > nie ma nic gorszego od glosowania na lewice

Jest.

> bo za duzo rozmawiamy o seksualnej otwartosci kobiet :)

Eee tam, przy innych tematach też się kłócimy. Na przykład Leo Messi, taki dobry piłkarz i sympatyczny chłopak, a tu przedmiot sporu. No masakra.:)
    • strikemaster Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:32
      A o czym jest ten wątek?
      • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:31
        O pyertoleniu kotka za pomocą młotka.

Wątek ten jest po to, by tylko był i nic więcej :)
    • silic Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 09:46
      > no fakt, jeśli oboje pracują i zarabiają dajmy na to po 1500 i 2000 zł netto to
      > poszaleć z taką kwotą raczej nie można.

Zdziwiłbyś się ile dzieci jest w rodzinach z dochodami na wymienionym przez ciebie poziomie.

Singlowski sposób życia nie ma nic do rzeczy. To system emerytalny oparty jest na nierealnych założeniach , że w kolejnych pokoleniach musi być więcej ludzi niż w poprzednich - a jest to niemożliwe przy coraz dłuższym czasie życia i trwającej od ponad 60 lat stabilności w populacji (brak wojen, epidemii itd.).
    • kum-nye Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:01
      A wystarczy liczyć na siebie, a nie na emeryturę państwową.
    • lernakow Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:03

> emerytury obecnych młodych ludzi będą jakieś 3 razy niższe niż ich zarobki...
      >
      Ależ każdy może to sobie w domku policzyć.
      Ja już abstrahuję od tego, że bieżące składki idą na dzisiejszych emerytów, że zabraknie dzieci, że górnicy, że policjanci, że księża. Weźmy same składki. Od średniej pensji (3033 brutto w październiku 2010) składki emerytalne wynoszą 592,04 - płacone po połowie przez pracownika i przez pracodawcę. Zakładając taką samą pensję, takie same składki i zerowe oprocentowanie odłożonych składek oraz inflację, to wychodzi nam, że po np. 40 latach pracy człowiek ma 284 179,20 zł, które wystarczą na wypłacanie przez 10 lat emerytury w wysokości 2 368,16 zł, czyli 78% pensji. Jeżeli jednak człowiek pracuje 35 lat, a emeryturę pobiera przez lat 15, to wychodzi tylko 46% pensji. Przy układzie 30 lat pracy 20 lat emerytury jest to 29% pensji.
      Przy takiej wysokości składek nawet idealny system da tylko takie wyniki. Ja z tego systemu wszystkich darmozjadów wyjąłem. Rzecz w tym, że osób, które pracują 40 lat, a emeryturę biorą przez 10 jest mniejszość. W przypadku kobiet to niemal nierealne.

PS: Służę kalkulatorem w Excelu, choć w sumie jest tak prosty, że każdy może sobie napisać.
    • martishia7 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:11
      To prawda ofkorslich. Ale nawet jej uświadomienie nie spowoduje, że ludzie zaczną się z własnej woli mnożyć na potęgę. Lista powodów dla których ludzie mają dzieci jest długa, i ratowanie systemu emerytalnego jest na niej raczej dość daleko.

Mnie się wydaje (ale to tylko takie gdyby gdyby), że aktualny trend się odwróci, ale na to trzeba czasu, prawdopodobnie całego pokolenia. Aktualnie w wieku najbardziej wskazanym do rozrodu są ludzie, przed którymi otworzyły się możliwości, o jakich ich rodzicom się nie śniło. Jest po prostu dużo więcej alternatyw dla organizowania sobie życia i czasu wolnego. Czy umiemy z tego dobrze korzystać, jako społeczeństwo? Chyba nie do końca, trochę jest efekt "małpie brzytwę", ale jakoś mam wiarę w wyuczalność ludzką. Na razie musimy się trochę poodbijać od ściany do ściany pomiędzy skrajnościami, zanim osiągniemy jakąś równowagę.
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:16
        martishia7 napisała:

> Mnie się wydaje (ale to tylko takie gdyby gdyby), że aktualny trend się odwróci
        > , ale na to trzeba czasu, prawdopodobnie całego pokolenia.

Wtedy to już może być za późno, jeśli obecne pokolenie wyżu demograficznego nie będzie miało odpowiedniej ilości dzieci to następnemu pokoleniu (które jest niżem demograficznym) będzie jeszcze trudniej spłodzić i wychować odpowiednią ilość dzieci
        • martishia7 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:31
          Wiem, zdaję sobie z tego sprawę. Mówi się trudno, taki widać musi być koszt transformacji ustrojowej. Myślę, że nie będzie aż tak źle, jak nas demografowie chcą przestraszyć, bo wielu ludzi z tego pokolenia odkłada sobie na później, niż przyjęło się u nas oczekiwać.
          • martishia7 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:39
            Niejasno się wyraziłam. Odkładają sobie rodzicielstwo na później, niż zwykło się oczekiwać. Z mojej wypowiedzi mogło wynikać, że chodzi o pieniądze, pardon ;-)
            Co zaś jeszcze do rozmnażania. Tak jak wspomniałam wyżej, ja się ludziom nie dziwię, że takie podejmują decyzje, bo przecież nikt nie rozmnaża się dla idei i dla dobra ogólnego. Pierwszeństwo mają jednak pobudki własne, egoistyczne. Jakie widzisz sposoby poradzenia sobie z tym kryzysem? CO by Twoim zdaniem pomogło na dzietność w naszym kraju?
            • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:47
              martishia7 napisała:

> CO by Twoim zdaniem pomogło
              > na dzietność w naszym kraju?

metoda kija i marchewki, ulgi podatkowe i wsparcie państwa (lepsze prawo pracy, łatwiejszy dostęp do przedszkoli, żłobków) dla osób mających dzieci, brak ulg dla osób nie mających dzieci i dodatkowo jakiś dodatkowy podatek, a co, niech bulą na to aby im na starość miał kto tyłek podcierać! :)
              • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:58
                > metoda kija i marchewki, ulgi podatkowe i wsparcie państwa (lepsze prawo pracy,
                > łatwiejszy dostęp do przedszkoli, żłobków) dla osób mających dzieci, brak ulg
                > dla osób nie mających dzieci i dodatkowo jakiś dodatkowy podatek, a co, niech b
                > ulą na to aby im na starość miał kto tyłek podcierać! :)

W ten sposób zmusisz bezdzietnych bogatych, żeby wynieśli swoje interesy do normalnych państw, a Wy sobie tutaj będziecie w szczęśliwości płodzić dzieciaczki ku chwale kolektywu! :)
                • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:01
                  a1ma napisała:

> W ten sposób zmusisz bezdzietnych bogatych, żeby wynieśli swoje interesy do nor
                  > malnych państw, a Wy sobie tutaj będziecie w szczęśliwości płodzić dzieciaczki
                  > ku chwale kolektywu! :)

powiem dosadnie, niech spier_dalają :) krzyżyk na drogę
                  • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:05
                    mogą się wyprowadzić do bankrutującej Irlandii, Grecji, Hiszpanii lub Portugalii :)
                    • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:08
                      Mnie tam bardziej po drodze do Szwajcarii ;)
                  • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:09
                    I u kogo będziesz wtedy pracował, kto da Twoim dzieciom na chlebek, jasiu? :)
                    • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:18
                      a1ma napisała:

> I u kogo będziesz wtedy pracował, kto da Twoim dzieciom na chlebek, jasiu? :)

mam własną firmę, łaskawi pracodawcy mogą mnie pocałować w pupę :)

PS.
                      Mam zakontraktowany komplet zleceń do połowy marca :)
                      • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:34
                        Dodaj, że firma jest jednoosobowa, sporadycznie dobijasz sobie leniwych pracowników :D

btw. swoją FIRMĘ to każdy mieć może, grunt, żeby generowała zyski na poziomie wyższym, niż praca na tym samym stanowisku u kogoś.
                        • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:46
                          pompeja napisała:

> Dodaj, że firma jest jednoosobowa, sporadycznie dobijasz sobie leniwych pracown
                          > ików :D

nie jedno tylko dwuosobowa

> btw. swoją FIRMĘ to każdy mieć może

no to sobie załóż :)

> grunt, żeby generowała zyski na poziomie wyższym, niż praca na tym samym stanowisku u kogoś.

o moje zyski to ty się nie martw :) poza tym pieniądze to nie wszystko
                          • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 15:55
                            Jesteś słabo poinformowany - nie muszę zakładać, mam i większą od Twojej. Najlepsze jest to, że ja siedzę w domciu, a inni pracują na mnie :D
                            • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 16:16
                              pompeja napisała:

> Jesteś słabo poinformowany - nie muszę zakładać, mam i większą od Twojej. Najle
                              > psze jest to, że ja siedzę w domciu, a inni pracują na mnie :D

to gratuluję twojej zaradności i sprytowi, pewnie kasę na założenie tej firmy też sama zarobiłaś :)
                              • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:05
                                Nie, nie ja zarobiłam sama, zrobił to mój Mąż. Wsparł mnie, bym mogła wystartować. Jednak w przeciągu 6ciu miesięcy posilę się środkami unijnymi, by zatrudnić jeszcze dwóch pracowników, a centralę wyposażyć w maszynę, na którą mnie gotówkowo stać nie będzie nigdy (na szczęście można ją zlizingować). Ot cały sekret.
                            • lacido Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 18:13
                              jak na kogoś kto jeszcze niedawno zapie.alał w cukierni na zasadzie przynieś,wynieś, pozamiataj nieźle zadzierasz nosa ; /
                              • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 19:35
                                Określasz ludzi po pracy jaką wykonują?

Widzisz zadzieranie nosa w osobach, których nie lubisz i to bije na kilometr. Nie widziałaś tego, jak Janeczek jęczał, że w Jego super fantastycznej firmie dwóch pracowników robi Go w hooja i On biedny siedzi samiusienki, do cyca przytul. Dodatkowo rzucasz się do mnie w każdym możliwym wątku, żeby mi jakoś dowalić, choć szczerze Ci napiszę, że spływa to po mnie, bo podbijanie swojego ego kosztem innych łatwo u Ciebie wyczuć. Poza tym nie zadzieram nosa, mylisz pojęcia, nadinterpretacja u Ciebie króluje. Nie wiem, co masz po tym, że trolliszcze bronisz, no ale niech będzie, że jak mi wrzucisz, to urośniesz centymetr i robisz się ważniejsza w oczach superaśnego faceta jakim jest Janek.

Powiem Ci w sekrecie, że moja Mama była kiedyś sprzątaczką w szkole. No to teraz będziesz miała kolejny punkt do wrzut. Czas start!

Acha, urosłach pół centymetra, +50 do zayebistości.
                                • lacido Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 21:55
                                  to nawet przyspieszony kurs psychoanalizy zrobiłaś łał ten twój pan ma na ciebie rewelacyjny wpływ :D pewnie korespondencyjny bo coś nie bardzo wyszło
                                  co do twoich zarzutów coś dziwnie spięta jesteś i tego spływu nie widzę, jak coś mam to piszę więc nie czuj się wyróżniona. To ty pogardliwie traktujesz akurat Janka w tym momencie sama nie dokonałaś niczego, nawet praca w cukierni ci nie wyszła. Dopiero jak facet wziął się do pomocy to coś działasz wiec nie masz moralnego prawa jeżdżenia po tych co sami sobie radzą. Nagle stałaś się biznesłomen a słoma z butów i tak wychodzi ;/

Mam szacunek do ludzi, którzy nie boją się pracy i nie rezygnują z byle pierdołowatego powodu i sami potrafią coś osiągnąć a nie dzięki prowadzeniu za rączkę.
                                  • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 22:02
                                    Wiesz dlaczego zrezygnowałam z pracy w cukierni? Bliska mi rodzina miała ciężki wypadek i jedno z nich było w stanie krytycznym, drugie ciężkim. W domu została trójka Ich dzieci, którymi nie miał się kto zająć. Podzieliłam Je między sobą a Matką poszkodowanego. Zajmowałam się Ich Synem przez pewien okres czasu, co kolidowało z pracą. Ważniejsze dla mnie było dziecko niż kilka groszy. Cały owód mojej rezygnacji z pracy.

Nie wiesz - NIE PIERDOL! Proste.

I tak, teraz się wqrwiłam, bo tacy ludzie jak Ty odbierają mi wiarę, że po świecie chodzą normalni ludzie.

Spiknij się z Jankiem, który tak Cię wyzywał, szydził z Ciebie, żeś do doopy matką, Syna nie potrafisz wychować i nie potrafiłaś przy sobie utrzymać Ojca dziecka. Będziecie się razem radować swoim towarzystwem. Co.. już zapomniałaś?
                                    • lacido Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 22:39
                                      słucha, daj sobie spokój skoro nie potrafisz czytać na spokojnie albo weź sobie coś na uspokojenie, bo spinasz się i słoma coraz bardziej się sypie.

Widzisz, ja nie uzależniam swojego zdania od sympatii a antypatii jak ktoś pier.oli to czy go lubię czy nie powiem, jak mi sie czyjeś zachowanie nie podoba to nie mam zmairu go głaskać po główce.

Jesteś wulgarną babą, która tylko dzięki swojemu panu i władcy - trafne określenie w tym wypadku - coś zaczęła robić i teraz za przeproszeniem wyżej sra niż głowę ma.

Oczywiście najprościej odjechać od tematu gdy brak argumentów, zdania Janka na temat mojej rodziny w ogóle mnie nie interesuje i nie rusza, więc możesz sobie oplakatować osiedle jego słowami ja to mam gdzieś.
                                      Dziwne że taka wielka biznesłomen co ma pod sobą ludzi i deklaruje że spływa po niej zdanie innych ma czas żeby grzebać i szukać co pisał Janek :) po to żeby się odgryźć - małostkowa jesteś.
                                      • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 22:44
                                        +50 sobie dodaj i wesołych świąt. Szkoda mi czasu na pyskówki, bo czytać ze zrozumieniem to Ty nie potrafisz.
                                        • lacido Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 23:04
                                          mhm może poproś pana i władcę to nie będziesz musiała brać udział w pyskówkach
              • mumia_ramzesa Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:19
                > metoda kija i marchewki, ulgi podatkowe [...] dla osób mających dzieci, brak ulg
                > dla osób nie mających dzieci

Ale przeciez to jest: mozna sobie odliczyc od podatku po ok. 100 PLN miesiecznie na 1 dziecko. Co do sensu i skutecznosci takiej polityki prorodzinnej mozna miec watpliwosci, bo czy malzenstwo po 50-tce z uczacymi sie jeszcze dziecmi na utrzymaniu "zrobi sobie" kolejne dzieci?
                Poza tym same zachety podatkowe nie wystarcza, jesli jest tragiczna sytuacja jesli chodzi o miejsca w zlobkach i przedszkolach. Niania czy przedszkole prywatne to jednak dla wiekszosci ludzi zbyt drogie rozwiazanie.
    • ka.rp bzdury 23.12.10, 10:12
      Im mniej dzieci tym mniej świadczeń. Bo szeroko rozumiane podatki (w tym składka emerytalna) idą też na dzieci (szkoły, zdrowie, becikowe, dopłaty do leków, zasiłki rodzinne).
      Poza tym jak zmniejszy się polska populacja do np. 10 mln, to będzie dużo pustych, tanich mieszkań... genaralnie wszystkiego będzie w nadmiarze.
      • jan_hus_na_stosie Re: bzdury 23.12.10, 10:17
        hahaha, nawet nie będę komentował tych głupot :)
        • ka.rp Re: bzdury 23.12.10, 10:37
          Powtarzasz jak katarynka bzdury opowiadane przez polityków. Duzo Polaków, to korzyść wyłącznie dla kleru.
      • mumia_ramzesa Re: bzdury 23.12.10, 17:21
        > Im mniej dzieci tym mniej świadczeń. Bo szeroko rozumiane podatki (w tym składk
        > a emerytalna) idą też na dzieci (szkoły, zdrowie, becikowe, dopłaty do leków, zasiłki rodzinne).

Skladka emerytalna idzie do FUS, z ktorego sa wyplacane biezace emerytury.
    • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:15
      To pozdrowienia dla potomstwa, jasiu!
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:17
        dzięki :)
    • allice_in_hell Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:20
      Mam nadzieje,ze Ty masz juz przynajmniej dwojke biegajacych po domu brzdacow?
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:22
        ja jestem młody, przed 30-stką, jeszcze zdążę :)
        • allice_in_hell Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:28
          Najlepszy wiek na rozmnozenie sie,przed 30-tka rodza sie najzdrowsze dzieci.Musza byc zdrowe,zeby potem mogly wydajnie pracowac na Twoja emeryture.No co ja mam Ci mowic,dzialaj,skoro tak w to wierzysz i rob wszystko,zeby bylo lepiej.
        • kum-nye Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:37
          Czyli generalnie pouczasz innych nie mając pojęcia jak to jest mieć jedno dziecko, nie mówiąc już o gromadce?:)
          • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:40
            Na stos z takim. Jedna emerytura mniej.
          • silic Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:47
            > Czyli generalnie pouczasz innych nie mając pojęcia jak to jest mieć jedno dziec
            > ko, nie mówiąc już o gromadce?:)

Niespecjalnie różni się w tym od przeciętnego ksiedza.
            • kum-nye Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:49
              Zgadzam się, mimo że wierząca jestem.
          • allice_in_hell Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:43
            Wlasnie to mnie najbardziej w autorze watku zaskoczylo.Sadzilam,ze jest dumnym ojcem gromadki dzieci,a tymczasem jest tylko ojcem nie popartej wlasnym doswiadczeniem spiewki.
    • princessjobaggy Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:33
      Szczerze? Mam w dupie przyszle pokolenia (w tym Twoje dzieci, ktorych jak na razie nawet nie masz), a na emeryture od panstwa nie licze.

• a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:36
        O, to, to. Stać mnie choćby na drużynę piłki nożnej, ale mi się nie chce i nie zamierzam mieć żadnych dzieci. Bo tak. Społeczeństwo ściąga ze mnie tak złodziejskie podatki i składki najróżniejsze, że uwagi na temat dzieci i emerytury uważam za wyjątkowo bezczelne.
        • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:43
          na starość będziesz sama jak patyk bo nawet twój partner o ile nie jest młodszy od ciebie statystycznie będzie żył 7 lat krócej niż ty
          • kum-nye Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:47
            Jak człowiek bogaty to zawsze ma przyjaciół wkoło, zwłaszcza u schyłku życia:)
          • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:47
            Jak to sobie wuobrażasz, że 60latek będzie się opiekował 80 letnia mamą?
            • silic Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:50
              A co w tym dziwnego ? Moja babcia ma ponad 80 lat, jej dzieci są w okolicach lat 60 i się nią opiekują tak jak mogą. Wnuki (czyli i ja ) jak mogą też dokładają swoje.
              • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:55
                Zrobienie herbatki nazywasz pomocą?
                60latek nie jest w stanie dźwignąć chorej osoby, bo mu kręgosłup sie złamie.
                • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:58
                  ka.rp napisał:

> 60latek nie jest w stanie dźwignąć chorej osoby, bo mu kręgosłup sie złamie.

eee tam, 73 latek to nawet breakdance może zatańczyć :D

www.youtube.com/watch?v=ClXFSmPswCU
          • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:48
            Wiesz, jasiu, W OGÓLE mnie to nie przeraża. Nie wiesz, co Ci pisane.
            Będę sama? No i fajne, bardzo cenię sobie swoje towarzystwo.
            A wiesz co zyskuję? Całe życie wolności, młodość, wiek średni bez zobowiązań, jestem szczęśliwa każdego dnia. Żyję jak chce, gdzie chcę, realizuję swoje pasje, spełniam marzenia, mam wszystko. Za tę cenę jestem gotowa zaryzykować samotną starość.
            • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:51
              a1ma napisała:

> Całe życie wolności, młodość, wiek średni bez zobowiązań, j
              > estem szczęśliwa każdego dnia. Żyję jak chce, gdzie chcę, realizuję swoje pasje
              > , spełniam marzenia, mam wszystko.

i wtedy zadzwonił budzik i a1ma się obudziła :DDD
              • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:23
                Dlaczego? Naprawdę wydaje Ci się to takie nieprawdopodobne, że ktoś może być szczęśliwy z tego, jak żyje? Ja jestem, serio :)
            • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:56
              Masz rację. Kto, oprócz cyganów, liczy na swoje dzieci?
              • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:58
                moi rodzice zawsze mogą na mnie liczyć :)
                • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:30
                  Moi na mnie też! Dziadkowie też. Pomagam im osobiście, pomagam finansowo, kupiłam mieszkanie babci, żeby mieszkała w bardziej komfortowych warunkach i bliżej nas, robię jej zakupy i inne takie - wiem, że pomoc rodzinna jest cenna. Ale jeśli ceną za to jest poświęcenie 20 lat swojej młodości na wychowanie dzieci - to ja podziękuję. Za czasów naszych rodziców może i dzieci były najlepszą inwestycją, dziś są inne metody ;)
          • six_a Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:02
            a kto, jasiu, wie, co ty będziesz miał na starość? może dzieci zalkoholizowane i menelskie, a może dzieci niepełnosprawne, a może dzieci, które nie dożyją do zarabiania na twoją emeryturę.
            jak masz traktować dzieci jako źródło dochodu, to lepiej tych dzieci nie miej, szkoda ludzi. chomikuj kasę, będziesz miał na starość.
            • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:08
              six_a napisała:

> jak masz traktować dzieci jako źródło dochodu

raczej źródło dodatkowego zabezpieczenia gdyby moje własne okazało się niewystarczające
          • sundry Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:19
            No, bo posiadanie dzieci gwarantuje, że nie zostanie sama na starość:) O święta naiwności:)
        • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:46
          a1ma napisała:

> Społeczeństwo ściąga ze mnie tak złodzie
          > jskie podatki i składki najróżniejsze, że uwagi na temat dzieci i emerytury uwa
          > żam za wyjątkowo bezczelne.

bezczelna, arogancka, zarozumiała i pyskata to ty jesteś i akurat społeczeństwo nie jest temu winne :)
          • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:22

> a1ma napisała:
            >
            > > Społeczeństwo ściąga ze mnie tak złodzie
            > > jskie podatki i składki najróżniejsze, że uwagi na temat dzieci i emerytu
            > ry uwa
            > > żam za wyjątkowo bezczelne.
            >
            > bezczelna, arogancka, zarozumiała i pyskata to ty jesteś i akurat społeczeństwo
            > nie jest temu winne :)

Czy ja wyciągam rękę po cudze? Nie. Wręcz przeciwnie, utrzymuję masę ludzi z własnej pracy, pomagam bezinteresownie potrzebującym, itp. I nie rozumiem, czemu miałabym jeszcze bardziej się poświęcać "dla dobra ogółu". Nie mam najmniejszego zamiaru :)
      • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 10:38
        Trzeba mieć dużo dzieci ale pozamałżeńskich. Niech inni na nie płaca i wychowują.
        • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:25
          Szkoda, że to dobry pomysł wyłącznie dla facetów ;)
          • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:39
            a1ma napisała:

> Szkoda, że to dobry pomysł wyłącznie dla facetów ;)

To nie ma równouprawnienia ?
            Jak masz dzieciaki z róznymi facetami, to znaczy, że wybrałas najlepsze geny. Takie, co to zarobią na porządne emerytury.
            • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:44
              Równouprawnienie może i jest, ale jakby trudno przerzucić ciążę na faceta, a zaufać mu, że mi dobrze potomstwo wychowa - to już w ogóle bez szans ;)
              • ka.rp Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:34
                Chłopców wychowują mężczyźni, dziewczynki niewiasty. Jaka filozofia?
    • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:33
      Czy Ty masz pojęcie o czym piszesz?

Odnoszę wrażenie, że nie.
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 11:53
        machnij sobie jeszcze jednego dzieciaka, masz w tym wprawę :)
        • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:08
          Łooo to miała być wrzuta?
          Ach jak mnie zabolało, ojoj, ała!

Nie wiesz, o czym piszesz, ale piszesz, byleby wyszło, że temat masz obcykany.
          • princessjobaggy Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:16
            Mialam nic nie pisac, bo temat ogolnie mi zwisa...

Pompa, dziwi mnie Janka pewnosc siebie, kiedy nawet nie ma pojecia czy slepakami nie strzela. ;)
            • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:19
              jak się samemu nie może to zawsze można dziecko zaadoptować :)
              • sundry Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:21
                To niestety zabawa dla prawdziwych twardzieli jest.
              • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:22
                Do tego trzeba być zrównoważonym emocjonalnie i psychicznie. Ot tak sobie dziecka do domu nie weźmiesz.

--
                KRUWA MUĆ!
                (wesprzyj przemysł mleczarski)
            • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:24
              Princeska, tu raczej ze strzału w porcelanę (lub jak kto woli dosadnie kibel) dziecka nikt nie miał :P
              • simply_z Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:44
                ile chcesz mieć dzieci Janie? bo tak naprawdę zysk dla państwa zaczyna się od 3;)
                założę się ,że nigdy tej trojki mieć nie będziesz;)
                • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 12:50
                  simply_z napisała:

> ile chcesz mieć dzieci Janie?

póki się nie ożenię nie myślę o posiadaniu dzieci :)

> założę się ,że nigdy tej trojki mieć nie będziesz;)

nigdy nic nie wiadomo :)
                  • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:36

> simply_z napisała:
                    >
                    > > ile chcesz mieć dzieci Janie?
                    >
                    > póki się nie ożenię nie myślę o posiadaniu dzieci :)

Głupia wymówka. Egoista z Ciebie i tyle! ;P
    • zawsze-soffie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:01
      " wiele osób twierdzi że nie posiada dzieci bo ich na to nie stać"

1.Skoro tak twierdzą to znaczy, że tak jest i co? w końcu każdy powinien wiedzieć na co go stać i z czego jest w stanie zrezygnować a z czego nie. I co zrobisz? chcesz zmuszać ludzi do rozmnażania, a jakim prawem? Tak jak ktoś napisał idiotyzmem w ogolę jest uzależniać system od dobrej woli ludzi ( rozmnożą się łaskawie czy nie)
      2. Janek ile już masz tych dzieci? Czas leci..
      3. Co ci po dzieciach jak gdy dorosną powyjeżdżają za granice bo w kraju nie będzie perspektyw?
      4. Ty zacznij się może zastanawiać nad tych jak rząd i urzędnicy np ZUS marnują pieniądze na swoje własne wygody wkładając ile się da do swoich kieszeni a dopiero potem zastanawiaj się nad singlami itp
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:10
        zawsze-soffie napisała:

> " wiele osób twierdzi że nie posiada dzieci bo ich na to nie stać"
        >
        > 1.Skoro tak twierdzą to znaczy, że tak jest i co? w końcu każdy powinien wiedzi
        > eć na co go stać i z czego jest w stanie zrezygnować a z czego nie. I co zrobis
        > z? chcesz zmuszać ludzi do rozmnażania, a jakim prawem?

ok, nie zmuszajmy ludzi do rozmnażania, ale zlikwidujmy ZUS i OFE, niech każdy martwi się o własną dupę sam. Zmniejszmy też jakieś 3 krotnie wydatki na pomoc społeczną, która pochłania więcej pieniędzy niż nauka i ochrona zdrowia razem wzięte

https://static1.money.pl/i/a/229/110309.gif
        • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:24
          chodzi mi o to, że jeśli ktoś nie chce dzisiaj mieć dzieci "bo nie" to w przyszłości gdy się okaże, że pieniądze jakie zgromadził na koncie OFE są niewystarczające to niech nawet nie śmie wyciągać ręki po pieniądze z ZUSu, który środki będzie czerpał z pracy moich dzieci, które ja wychowam.
          • a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:33
            Jan, czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę, jak funkcjonuje społeczeństwo? Myślisz, że za czyje pieniądze Twoje dzieci będą chodzić do lekarza, do żłobka, przedszkola, szkoły? Za Twoje? Czy może w części też za pieniądze tych bezdzietnych, którzy do skarbu państwa odprowadzają 10x więcej niż Ty? Owszem, Ty wychowasz (hipotetycznie) i Ty będziesz mógł liczyć na osobiste wsparcie swoich dzieci (jeszcze bardziej hipotetycznie). A od MOICH składek ZUSowskich to Ty się z łaski swojej odstosunkuj, co?
          • zawsze-soffie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 15:42
            1. Jeszcze nie mów hop bo nie jeden /nie jedna planowała dzieci W PRZYSZŁOŚCI a tu potem zonk bo natura postanowiła inaczej. To tak jakby teraz decydować o tym na co wyda się pieniądze, które się dostanie od cioci Rozalki za 20 lat.
            a) nigdzie nie jest powiedziane, że to wychowane dziecko, które miało darmowe szkoły, żłobki za które zapłaciło całe społeczeństwo znajdzie prace, będzie chętne do pracy itd
            b) nigdzie nie jest powiedziane, że ( jak wyżej) nie wyjedzie za granice tam pracować i żyć.
            c) nigdzie nie jest powiedziane ( jak wyżej ) że będzie wstanie pracować (wypadki chodzą po ludziach)
            d) a jak będzie córka albo 3 córki i każda od razu pójdzie na wychowawczy a potem będzie zajmować się domem?

Może tak więc przestań zakładać co będzie bo kontroli za dużej to ty nad tym nie masz

2. W jaki sposób koś kto nie ma dzieci a pracował uczciwie X lat ma wyciągać pieniądze z ZUSu? dostanie to co mu się należy - to co wypracował i tyle. Co ma niby jeszcze dostać? ZUS to nie św Mikołaj.

• a1ma Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 13:35
          > ok, nie zmuszajmy ludzi do rozmnażania, ale zlikwidujmy ZUS i OFE, niech każdy
          > martwi się o własną dupę sam. Zmniejszmy też jakieś 3 krotnie wydatki na pomoc
          > społeczną, która pochłania więcej pieniędzy niż nauka i ochrona zdrowia razem w
          > zięte

No, teraz w końcu coś mądrego napisałeś ;)
          Zlikwidujmy - gdybym ja odkładała na kupkę to, co zabrał mi ZUS, to byłabym już milionerką! ;)
          • lacido Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 18:18
            aż dziw że jeszcze nie jesteś, z Twoich wypowiedzi wynika ze niewiele brakuje wiec się tak nie strzelaj :)
          • sid.leniwiec Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 19:04
            > > ok, nie zmuszajmy ludzi do rozmnażania, ale zlikwidujmy ZUS i OFE, niech każdy
            > > martwi się o własną dupę sam. Zmniejszmy też jakieś 3 krotnie wydatki n apomoc
            > > społeczną, która pochłania więcej pieniędzy niż nauka i ochrona zdrowia razem wzięte
            >
            > No, teraz w końcu coś mądrego napisałeś ;)

Już miałam napisać, czy trzeba było bredzić przez cały wątek, żeby w końcu objawienia doznać, ale lepiej późno niż wcale.:)
            • pompeja Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 19:57
              To jest edukacja, forumowa edukacja ;)
    • gobi05 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 14:29
      > że nie posiada dzieci bo ich na to nie stać
      >
      > no fakt, jeśli oboje pracują i zarabiają dajmy na to po 1500 i 2000 zł netto to
      > poszaleć z taką kwotą raczej nie można. Z drugiej strony takie małżeństwo na s
      > tarość to chyba będzie musiało z opieki społecznej korzystać bo wedle obliczeń
      > emerytury obecnych młodych ludzi będą jakieś 3 razy niższe niż ich zarobki...

Wbrew pozorom, ilość ludności nie przekłada się bezpośrednio na dochód narodowy i wysokość emerytur - popatrz na Pakistan czy Etiopię.

Co do kosztów wychowania dzieci, to niestety muszą być wysokie, ponieważ przy określonej produktywności ilość nierobów w danym społeczeństwie jest ograniczona. Ludzi, którzy nie wytwarzają niczego konkretnego, a jedynie dają nadzieję jest w Polsce coraz więcej i mają się coraz lepiej, dlatego dzieci musi być mniej.

Mam tu na myśli fundusze inwestycyjne i emerytalne, które w naszym imieniu kupują obligacje, biura podróży, urzędy pracy (lub bezrobocia), licea ogólnokształcące do niczego nie kształcące i wyższe uczelnie czegoś i czegoś, firmy ubezpieczeniowe, które ubezpieczają od meteorów ale nie od powodzi itd. Przybyło nam też polityków - głupich, nieudolnych i chciwych - radnych, posłów z rodzinami, europosłów.

Również polityka inwestycyjna w Polsce jest dość dziwna. Kto tylko zarobi z milion, to od razu musi jechać do Egiptu i tam wydawać zyski z Polski. Sieci handlowe są jakby niezupełnie w polskich rękach, bankowość, środki masowego przekazu itp. Nie mówię, że te firmy nie płacą podatków, ale że ich zyski nie mają nic wspólnego z dobrobytem w Polsce.
      Ilu polskich spedytorów działa w USA, ile polskich sieci handlowych jest we Francji, ile polskich banków działa w Niemczech, ile wysoko przetworzonych produktów sprzedajemy do Chin?
      W ramach transformacji ustrojowej zostaliśmy skolonializowani. Choćbyś miał gromadę dzieci, to one i tak będą pracować na bogactwo Zachodu.
    • mrs.g Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 16:45
      Jakos do mkonca nie wierze w tlumaczenia, ze nie stac. Mam dziecko i wiem ze nie jest to tani biznes ;-) ale posiadania jednego dziecka chyba nie rozpatruje sie w tym aspekcie. A co do niezasluzonych rento to zupelnie sie zgadzam, wystarczaloby przeswietlic renciny 50-latkow, to pewna jestem ze wiele z nich jest mocno naciagane.... sama znam kilka osob, ktore ponoc mialy zalatwione, zeby bylo smiesznie kazde z nich najbardziej czeka na podwyzki rent.
    • akle2 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 16:56
      Pierwsze primo, domy starców są pełne ludzi mających dzieci, rodziny, które chcą mieć "problem" z głowy, więc tu związku przyczynowo-skutkowego nie ma. Drugie primo - singlowski model życia w większości nie jest wyborem, lecz koniecznością, między innymi z powodów, o których wspomniałeś, ale ponieważ jesteś inteligentnym facetem, więc z łatwością dopowiesz sobie kolejne. Chyba, że też uważasz, że kobieta wzorem przykładnej Niemki z III Rzeszy, powinna mieć po kilkoro, a najlepiej niebieskookich blondynów.
      Zaczynasz trolować, Janie.
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:46
        akle2 napisała:

> Pierwsze primo, domy starców są pełne ludzi mających dzieci, rodziny, które chc
        > ą mieć "problem" z głowy, więc tu związku przyczynowo-skutkowego nie ma.

serio? ja nie znam ani jednej osoby w domu starców a trochę starszych ludzi znam, na szczęście w Polsce domy starości to jeszcze naprawdę rzadkość, ludzie mają tutaj więcej godności i poszanowania rodziny niż na zepsutym, nastawionym na konsumcję zachodzie

> Drugie
        > primo - singlowski model życia w większości nie jest wyborem

nie do końca, znam na pęczki kobiet, które są samotne po 30-stce tylko i wyłącznie dlatego, że szukają księcia z bajki, oczekują od partnera więcej niż same mają do zaoferowania. Myślą, że jak są np. bizneswooman i nieźle zarabiają to zaimponują tym facetowi, haha :)

> Chyba, że też uważasz
        > , że kobieta wzorem przykładnej Niemki z III Rzeszy, powinna mieć po kilkoro, a
        > najlepiej niebieskookich blondynów.

dwójka dzieci starczy, niekoniecznie niebieskookich :)
        • akle2 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 19:58
          > serio? ja nie znam ani jednej osoby w domu starców a trochę starszych ludzi zna
          > m, na szczęście
          >

Haha, jeśli Ty nie znasz, to znaczy że takich w Polsce nie ma??
          Ja też nie znam osobiście ani jednego narkomana i ani jednej osoby chorej na AIDS.
          Czy mam rozumieć, że zjawisko zniknęło? NFZ by się z takich wieści ucieszył :D

> nie do końca, znam na pęczki kobiet, które są samotne po 30-stce tylko i wyłącz
          > nie dlatego, że szukają księcia z bajki, oczekują od partnera więcej niż same m
          > ają do zaoferowania. Myślą, że jak są np. bizneswooman i nieźle zarabiają to za
          > imponują tym facetowi, haha :)
          >

Otóż nie. Czekają na to nieuchwytne "coś", uczucie i na chemię, które nie maja NIC WSPÓLNEGO z urodą. Czy sam byś poleciał dziewczynę, która Ciebie nie jara, tylko dlatego, że osiągnąłeś pełnoletność? Chociaż nie wiem, może i byś poleciał, z facetami jest jednak trochę inaczej. Ja nie jestem bizneswoman, ale jeśli nie mogłabym być ze swoją miłością i miałabym być z byle kim, to naprawdę wolałabym być sama.
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:51
        jak kobiety przestaną rodzić dzieci, lub będą rodziły niewiele to wyginie gatunek ludzki

to byłby najgłupszy powód wyginięcia jakiegoś gatunku na Ziemi, kobiety przestały rodzić dzieci "bo tak, bo im bez dzieci było im wygodniej..."
        • akle2 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 20:00
          Bredzisz Janie.
          A jeśli nawet wyginie gatunek ludzki, to przynajmniej przyroda się odrodzi. Dużo szybciej, niż za pośrednictwem karaluchów, które ostaną się po III wojnie św.
          Wesołych Świąt.
        • takajatysia Re: wiele osób twierdzi 27.12.10, 12:23
          Każdy ma jedno życie do przeżycia, swoje własne. Przedłużenie gatunku albo czyjeś emerytury mnie zupełnie nie interesują. I to że ludzkość wyginie (śmiercią naturalną) z powodu coraz mniejszej dzietności akurat mam kompletnie w nosie.

.
    • wicehrabia.julian Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:16

> ale tak to jest jak się rozdaje kasę na lewo i prawo na niezasłużone renty i na
      > wcześniejsze emerytury mundurowych

tym postem udowodniłeś ostatecznie swoje debilstwo, swoją drogą taka to już jest, że ludzie zaczynają doceniać pracę mundurowych dopiero wtedy kiedy ich córka zostanie zgwałcona albo w oczy zaświeci czerwony kur

ciekawe czy byłbyś tak samo cwany w momencie wycinania z samochodu przez strażaków
      • jan_hus_na_stosie Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:38
        ciebie fajfusie od dawna uważam za skończonego idiotę więc nawet nie będę się wysilał aby ukazać błąd twojego rozumowania
        • wicehrabia.julian Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 17:49

> ciebie fajfusie od dawna uważam za skończonego idiotę więc nawet nie będę się w
          > ysilał aby ukazać błąd twojego rozumowania

bo nie ma w nim błędu, nie życzę ci tego, ale może przy w/w okazji zrozumiesz o co chodzi i będziesz ze łzami w oczach dziękował wyśmiewanym przez ciebie mundorowym
      • sundry Re: wiele osób twierdzi 24.12.10, 09:24
        Byłeś kiedyś na policji z jakimkolwiek przestępstwem? Chyba nieco przeceniasz tych cudownych mundurowych.
    • berta-live Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 18:31
      Nie przesadzaj, wysterylizowana pani Wiola z zębem na przedzie nie ma grosza przy duszy a urodziła już 8 albo 9 dzieci. Nie wszyscy są egoistami niedbającymi o przyszłość demograficzną i emerytalną narodu.
    • kombinerki.pinocheta Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 18:32
      wsparcie państwa (lepsze prawo pracy,
      > łatwiejszy dostęp do przedszkoli, żłobków) dla osób mających dzieci, brak ulg
      > dla osób nie mających dzieci i dodatkowo jakiś dodatkowy podatek, a co, niech b
      > ulą na to aby im na starość miał kto tyłek podcierać! :)

bo pier.dolne na grzbiet
      janek, ale teraz walnales babola

troche nie widze w tym logiki
      chcialbys pomoc tym ludziom, ktorzy maja dzieci stosujac dla nich ulgi podatkowe, a tym ktorzy nie maja jeszcze bardziej dopie.erdolic do pieca - przeciez to ich jeszcze bardziej zniecheci
      logika jak u naszych politykow, a mialem cie za kumatego goscia
      zrozum, ze dopie...jac ludziom dodatkowe zobowiazania zniechecasz ich jeszcze bardziej
      ludzie nie decyduja sie na dzieci, poniewaz 25 latkow nie stac na to, by zyc normalnie w pojedynke
      marna kasa na starcie, wynajmowane pokoje za 400zl na osobe z wlasna kobieta gdzies w starej kamienicy, a gdzie tutaj mowa o jakichs dzieciakach, wyzywieniu, kasie na samochod czy wakacje
      wsparcie panstwa, podatki na bezdzietnych - panstwo zabiera ludziom, dodatkowo oplaca bande urzednikow, ktora tymi pieniedzmi zarzadza i zwraca mniejsza kwote w postaci jakichs gownianych ulg czy doplat becikowych czy mleka dla wszystkich w podstawowce
      problem polega na tym zeby panstwo nie zabieralo, nie podnosilo vaciku, akcyzy, nie zwiekszalo skladek, proponowalo kolejnych doplat, bo w ten sposob ponad polowe wyplaty idzie na podatki, a gdyby tak mariolka i krzysiu zarabiajacy kazdy z nich 2,5 tys brutto nie oddawali 60% wyplaty tylko przykladowo 40% to lacznie zaoszczedziliby 1 tys zl i wtedy mozna juz myslec o jakims szczeniaku
      a nie na zasadzie, zabierzemy innym, by tego tysiaka dac komus kto na dziecko sie zdecyduje, bo wtedy zabiera sie 500 rodzinom, by dac 200 parom, co jest glupota, bo moze z tych 500 par wiekszosc zdecydowalaby sie na dzieci, a jezeli nie to odlozylaby pieniadze i zainwestowala napedzajac w jakis sposob gospodarke i dajac prace/zarobek innym, ktorzy wtedy majac wiecej na koncie podjeliby decyzje o splodzeniu (kolejnego) dzieciaka
      a tak zabiera sie kase, ktora trzeba oplacic hordy urzednicze, ktorych unia domaga sie jeszcze wiecej, by kontrolowac spoleczenstwo (ostatnio wyczytalem, ze w warszawie jest prawie 470 radnych, a w nowym jorku 50kilku :), nie wspominajac juz o ponad pol milionowej liczbie urzednikow)
      dodatkowo na wyplaty dla mundurowych, prywatne interesy politykow (co to kuerwa jest, ze taka pani gronkiewicz-waltz doplaca do prywatnej inwestycji ITI w postaci stadionu legii? no kuerwa przeciez to jest skandal, a w mediach cisza i spokoj)
      nie mowiac juz o doplatach do zusu, krusu, zasilkach (oczywiscie czesc z nich powinna obowiazywac), lewe przetargi w wyniku, ktorych zyskuja prywatni inwestorzy, ktorym panstwo jeszcze doplaca (oplata paliwowa miala isc na remonty drog, a czytalem kiedys, ze idzie na prywatne odcinki autostrad i tak podatnik placi za autostrady, a pozniej placi za przejazd, paranoja), podatki, diety, ulgi, itd
      i to wszystko musza oplacic mariolka z krzysiem
      • akle2 Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 20:42
        Mądrze prawisz.
        • lonely.stoner Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 23:01
          a ja zauwazylam ze w UK chyba wszyscy mlodzi polscy imigranci maja przynajmniej jedno dziecko, niekotrzy maja 2 i mysla o jeszcze jednym. I wynika to z tego ze tu panstwo jest bardziej przyjazne rodzinom z dziecmi, i to nie tylko chodzi o pieniadze ale np. to ze kobieta ma dluzszy urlop macierzynski niz w Polsce - tu 52 tygodnie, z czego 39 tygodni jest platnych tyle ile zarabiala kobieta przed pojsciem na urlop. W Polsce zdaje sie calosc trwa 20tyg?? Do tego oczywsice wszystko jest o wiele tansze- znajomi ktorym urodzilo sie dziecko, pojechali do Polski odwiedzic dziadkow i jak poszli raz do sklepu na zakupy dla niemowlaka- jakies tam pieluchy, ciuszki, kremiki etc. to wydali wiecej niz w UK> Paranoja co?? No i nie wspomne ze dla wszystkich ludzi ktorzy sa biedniejsi albo nie stac ich na wlasne mieszkanie jest opcja starania sie o mieszkanie z urzedu, prawie za darmo, i rozne zasilki. Nie mam o tym pojecia dokladnie bo sama dzieci nie mam, ale ogolnie z tego co slysze to w UK jest mniej takich roznych problemow z tym wszystkim.
          • lonely.stoner Re: wiele osób twierdzi 23.12.10, 23:11
            aha, napisalam o tym UK dlatego ze uwazam ze po prostu w Polsce jest o wiele ciezej ze wszystkim. Poza tym zastanow sie ile znasz samotnych kobiet?? ktore same musza wychowywac swoje dziecko?? bo pan tatus mial w nosie. Panstwo Polskie z tego co mi wiadomo nie bardzo sie przejmuje ani losem takiej kobiety ani jej dziecka, pewnie czesto gdyby nie pomoc i wsparcie rodziny to by chyba pod mostem wyladowala.
            A co z mlodymi ludzmi, ktorzy koncza studia, szukaja pracy, nie stac ich na kupno wlasnego mieszkania i jak oni maja myslec o tym zeby posiadac dziecko, jak czesto sami musza mieszkac z jeszcze jedna para w mieszkaniu zeby jakos dzielic koszty utrzymania??Znam takie pary. Do tego jak powiedzmy jedno z malzonkow zarabia 1500 a drugie dajmy 1800 to jakie oni maja temu swojemu dziecku perspektywy zapewnic??? bedzie ich stac tylko na najbardziej podstawowe potrzeby, a gdzie jakies kursy jezykowe, wycieczki, wakacje, normalny sprzet komputerowy etc?? w koncu chyba w 21 wieku takie sprawy to powinna byc jakas norma a nie- luksus.
          • kam-ka Re: wiele osób twierdzi 27.12.10, 12:17
            Ponadto wielu emigrantów w UK nie ma takich możliwości, jak osoby żyjące we własnym kraju. Przez to jedyne co im pozostaje, to skupić się na własnej rodzinie i partnerze. Normalną sprawa jest, że w trudnych i niepewnych czasach ludzie zwracają się ku rodzinie. Dlatego emigranci w UK łatwiej decydują się na dzieci.

Tam, gdzie się żyje bezpiecznie i państwo zapewnia perspektywy, ludzie mniej chętnie się mnożą. Np. dostatnio żyjącym Niemcom nie chce się rozmnażać, bo mają ciekawsze rzeczy do robienia w życiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka