Dodaj do ulubionych

Baba za kierownicą

23.12.10, 22:47
Cały czas krzyczycie drogie panie, że stereotypu na temat kobiet są krzywdzące i nie mają pokrycia w rzeczywistości. Że kobieta może wszystko... czy aby napewno :)

"Co mówią oficjalne statystyki? • Wrocław: praktyczne egzaminy zdaje 19 proc. kobiet i 32 proc. mężczyzn; • Zielona Góra: odpowiednio 27 i 41 proc. • Szczecin: 23 i 38 proc. mężczyzn; Rzeszów: 31 i 43 proc. Kobiety lepiej wypadają w części teoretycznej (np. wrocławianki zdają w 87 proc. a wrocławianie w 80 proc.). Rzeszowski ośrodek ruchu drogowego wyliczył, że kobieta potrzebuje średnio aż czterech podejść, by zdać egzamin. Mężczyzna dwóch."

WIĘCEJ
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 22:48
      Bo instruktorzy to pedki
      • jan_hus_na_stosie Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:00
        hehe :)
      • jan_hus_na_stosie Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:04
        moja luba ma takiego www.samochody-swiata.pl/Audi_80_2.jpg
        uwielbiam z nią jeździć :)
        • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:07
          Dżeta ?
          • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:07
            wolę scirocco.
          • jan_hus_na_stosie Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:09
            bodajże rocznik 1983, diesel :)
            • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:11
              No to dbajcie o nią !
          • bimota Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:10
            TA... JAMBODZETA.. :p
    • six_a Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 22:55
      na pewno [ku..., spacja pośrodku]

jeżeli tylko tyle wyciągnąłeś z tego artykułu, to nie pogratuluję nawet umiejętności czytania.
      • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:02
        a ja nie czytałam tego artykułu...
        • six_a Re: Baba za kierownicą 25.12.10, 02:26
          hrabja nie czytał, ogarnia tylko tytuły.
    • josef_to_ja A ja wolę kobiety bez prawa jazdy ;) 23.12.10, 23:04
      Przy tych z prawem jazdy dostaję kompleksów :D
      • jan_hus_na_stosie Re: A ja wolę kobiety bez prawa jazdy ;) 23.12.10, 23:07
        josef_to_ja napisał:

> Przy tych z prawem jazdy dostaję kompleksów :D

jaaaasne, mówisz tak jakbyś przy tych bez prawa jazdy nie dostawał :D
        • josef_to_ja Re: A ja wolę kobiety bez prawa jazdy ;) 24.12.10, 15:39
          Znacznie mniejsze ;)
    • nstemi Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:06
      Nie znam artykułu. Dla jasności sytuacji poproszę o statystyki wypadków śmiertelnych i z ciężkim uszkodzeniem ciała gdy sprawca był/a
      a. kobietą
      b. mężczyzną
      • minasz Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:10
        dla jakiej jasnosci?
        przeciez wiekszosc zawodowych kierowców to faceci(kierowcy tirów, dostawcy, taksówkarze etc.)
        • izabellaz1 Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:20
          minasz napisał:

> przeciez wiekszosc zawodowych kierowców to faceci(kierowcy tirów, dostawcy, tak
          > sówkarze etc.)

Chodzi Ci o procentowe prawdopodobieństwo powodowania wypadków, czy o stwierdzenie faktu popierającego tezę, że kobiety są gorszymi kierowcami?
          • minasz Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 09:48
            o % powodowanie wypadków
            • izabellaz1 Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 10:56
              minasz napisał:

> o % powodowanie wypadków

W takim razie jeśli istnieją sensowne dane dotyczące faktycznej liczby kierowców kobiet i mężczyzn ogółem oraz procent powodowania wypadków, to się nie kłócę.
              • izabellaz1 Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 11:15
                Tylko podział musiałby zawierać kategorię:

- wypadki ze skutkiem śmiertelnym lub skutkujące ciężkimi obrażeniami ciała
                i
                - kolizje
      • qw994 Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 07:56
        Miałam dokładnie o to samo poprosić.
    • lacido Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:06
      wszyscy moi kuzyni zanim poszli na kurs prawka jeździli już na motorach, traktorach i autami rodziców natomiast kobiety szły zielone jak szczypiorek na wiosnę :)
    • minasz Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:08
      duzo bardziej mnie zastanawia taka chamówa kobiet na drodze
      praktycznie zadna pani nie pozwala sie właczyc do ruchu
      no i blokowanie prawych pasów(na ktorych jest strzałka skretu w prawo) przez panie jadace prosto ( na 10 blokujacych kierowców w 8 przypadkach to panie-przygladałem sie przez kilka dni)
      • happy_time Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:10
        > no i blokowanie prawych pasów(na ktorych jest strzałka skretu w prawo) przez p
        > anie jadace prosto ( na 10 blokujacych kierowców w 8 przypadkach to panie-przy
        > gladałem sie przez kilka dni)

Tu masz rację :)
      • izabellaz1 Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:12
        minasz napisał:

> na 10 blokujacych kierowców w 8 przypadkach to panie-przy

Wystajesz na skrzyżowaniu i patrzysz? :)
      • chersona Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 00:05
        może są przyzwyczajone, że na pieszo przepuszcza się je przodem. też zauważyłam, że jeśli ktoś mnie - pieszą - ma przepuścić - to jest to facet, babka wepcha się, choćby miała przejechać po palcach. Mimo wszystko nie wyciągałabym z tego ogólniejszych wniosków.
      • miss.yossarian Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 00:44
        minasz napisał:

> duzo bardziej mnie zastanawia taka chamówa kobiet na drodze
        > praktycznie zadna pani nie pozwala sie właczyc do ruchu

a ja właśnie ostatnio kilka razy zostałam przyblokowana przez samochód stojący w korku, wystarczyło zatrzymać się trochę wcześniej niż na zderzaku samochodu z przodu żebym wyjechała z parkingu na drugi pas. dwa razy byli to panowie, plus jedno płci nieokreślonej.

> no i blokowanie prawych pasów(na ktorych jest strzałka skretu w prawo) przez p
        > anie jadace prosto ( na 10 blokujacych kierowców w 8 przypadkach to panie-przy

za to panowie prowadzą 10 na 10 samochodów jadących prosto na pasie przeznaczonym do skrętu, albo wjeżdżających przed sygnalizator (co będzie jak łoś stał w kolejce)
    • izabellaz1 Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:10
      wicehrabia.julian napisał:

> kobieta potrzebuje średnio aż czterech podejść, by zdać egzamin. Mężczyzna dwóch."

Jestem mężczyzną :)
      • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:12
        Ja też
      • miss.yossarian Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 00:37
        izabellaz1 napisała:

> wicehrabia.julian napisał:
        >
        > > kobieta potrzebuje średnio aż czterech podejść, by zdać egzamin. Mężczyzn
        > a dwóch."
        >
        > Jestem mężczyzną :)
        >
        >

a ja nadmężczyzną w takim razie, bo za pierwszym
        • sid.leniwiec Re: Baba za kierownicą 25.12.10, 08:13
          > a ja nadmężczyzną w takim razie, bo za pierwszym

JTTM
    • bijatyka Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:10
      Ja jestem najlepszą kierowcą !

P.S. i nie wylatać mi tu z owcą !
      • wisia78 Re: Baba za kierownicą 23.12.10, 23:58
        a ja nie wiem, kim jestem, bo za szostym praktyke zdalam :D i wtedy dopiero udalo mi sie na miasto wyjechac ;p
        a teraz śmigam sobie, ze ho ho ho :)
    • lusseiana Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 00:20
      Heh, to w takim razie jestem nadfacetem z 3 jajami, bo i teorię i praktykę zdałam za pierwszym razem :P Także to by było na tyle, jeśli chodzi o statystyki :]

Co do kultury drogowej nie będę się wypowiadać - facetów jeździ więcej, więc ich chamówa jest bardziej widoczna. Natomiast przerażającym dla mnie zjawiskiem jest parkowanie w wykonaniu pań - 8,5 na 10 źle zaparkowanych aut, to baby...
    • princessjobaggy Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 10:23
      Aaa tam, podniecasz sie byle czym.

Wiele kobiet, jak ktos tam nizej napisal, nigdy wczesniej nawet nie probowalo odpalic samochodu i zaczynaja wlasciwie od 0.

Poza tym przecietna kobieta jest z natury bardziej strachliwa, ostrozna, o mniejszej pewnosci siebie niz przecietny mezczyzna, co nie zawsze pomaga w nauce, a pozniej podczas samego egzaminu.

Dochodza to tego jeszcze takie sprawy jak orientacja przestrzenna i takie tam bzdety.

Powyzsze nie oznacza wcale, ze kobieta nie bedzie w stanie kiedykolwiek zostac dobrym kierowca. Po prostu w porownaniu do mezczyzn wolniej sie bedzie uczyc. Tak jak przecietny chlopiec pozniej nauczy sie czytac/pisac.

Ja zdalam za pierwszym razem, egzaminator widzial, ze jestem na drodze pewna i w sumie nie mial wiekszych zastrzezen. Przed nauka jazdy sama bylam ciekawa jak to jest siedziec za kolkiem, troche juz jezdzilam, probowalam parkowac, nie pier.dolily mi sie biegi itd.
    • green_land a ja chcę naklejkę: baba za kierownicą:) 24.12.10, 10:26
      Serio:) Mialabym niezły ubaw:)
    • grave_digger Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 12:37
      kobiety są gorszymi kierowcami od facetów, bo mają gorszy refleks, brak im wyobraźni przestrzennej i orientacji w terenie. najczęściej. jednak są ostrożne, nie szukają ryzyka na drodze i nie próbują szpanować dzięki czemu powodują mniej wypadków.

ale oczywiście ja jednak jeżdżę świetnie jak facet ;)
      • izabellaz1 Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:00
        grave_digger napisała:

> kobiety mają gorszy refleks, brak im wyobraźni przestrzennej i orientacji w terenie.

Nie generalizuj :)
        I wyobraźnię mają tak samo jak orientację w terenie, co najwyżej duża część ma nieco gorszą z czym się nawet nie spieram.
        • grave_digger Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:05
          to czego już nie zacytowałaś to słowo 'najczęściej'.
          wyobraźnię to oj mamy. wybujałą.
          ogólnie kobiety są samochodowo nie kumate. po prostu.
        • rosa_de_vratislavia Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:06
          izabellaz1 napisała:

> grave_digger napisała:
          >
          > > kobiety mają gorszy refleks, brak im wyobraźni przestrzennej i orientacji
          > w terenie.
          >
          > Nie generalizuj :)
          Statystycznie tak jest. Cały wątek opiera się na generalizacji.
      • rosa_de_vratislavia Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:04
        grave_digger napisała:

> kobiety są gorszymi kierowcami od facetów, bo mają gorszy refleks, brak im wyob
        > raźni przestrzennej i orientacji w terenie. najczęściej. jednak są ostrożne, ni
        > e szukają ryzyka na drodze i nie próbują szpanować dzięki czemu powodują mniej
        > wypadków.

A jak zdefiniujemy "dobrą" i "złą" jazdę?
        Prędkością pokonania trasy między punktami A i B? Dobry kierowca szybcie dojedzie do celu niz zły? Tu "lepsi" sa mężyczyźni.
        Ilością wypadków na 1000 kierowców danej płci? dobry kierowca jeżdzi bezpieczniej?
        Tu lepsze sa kobiety.
        • grave_digger Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:07
          i tu powstaje paradoks.
        • bimota Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 20:51
          Taki, ktory dojedzie szybciej i nikogo po drodze nie puknie.
          • chersona Re: Baba za kierownicą 25.12.10, 20:35
            Dodałabym do tego jeszcze łagodną jazdę. Przy jednych kierowcach (zmilczmy których) moje dziecko ma chorobę lokomocyjną, przy innych nigdy.
      • bimota Re: Baba za kierownicą 24.12.10, 13:15
        Jedzie taka pipa, blokuje ruch, a jak sie czlowiek na nia wpieprzy to jeszcze jego wina...
        • chersona Re: Baba za kierownicą 25.12.10, 20:36
          I co Fujaro, najechałeś na pipę?
    • mrs.g temat stary jak swiat 25.12.10, 20:30
      az mi sie slabo robi.. takich delikwentow, ktorzy maja takie , a nie inne mniemanie chetnie robie w mambuko na dlugiej prostej,a zdawalam osiem razy....
      Serio mysle, ze kobiety potrzebuja wiecej czasu i jezeli tylko chca sie uczyc potrafia byc niejednokrotnie lepszymi kierowcami od facetow( nie mam tu na mysli jazdy bez mandatow itp, tylko tzw kierowcow z jajem). Jednakze wiekszosc z pan odbiera papier uprawniajacy do kierowania pojazdami i mysli , ze postradalo rozumy i jezdzi lewym 40 na godzine, parkuje przy galeriach na miejscu dla niepelnosprawnych, tudziez na dwoch miejscach parkingowych. W duzej czesci wynika to z faktu iz zeby dobrze jezdzic , nie wystarczy 20 godzin na kursie praktycznym ( czy ile tam, ja dwano robilam). Jazde dodkonali sie przez lata. Ja mialam to " nieszczescie" ze oprocz kursu konczlam kursu ojca, brata i kumli tj uznali, ze dobrze jezdze dopiero kilka lat po odebraniu prawka, jak naprawde zaczelam jezdzic zawodowo ( a i tak dzis nie lubie jezdzic na recznym co wiekszosc panow uznaje za prawdziwna frajde). Roznimy sie wiev dosc znacznie, ale nie dyskryminuj kobiet za kierownica tylko przez takie statystyki.
      • bimota Re: temat stary jak swiat 25.12.10, 22:56
        takich delikwentow, ktorzy maja takie , a nie inne mniem
        > anie chetnie robie w mambuko na dlugiej prostej

A na zakretach wylatujesz. :)

"a zdawalam osiem razy...."

Gratulacje...

• dorota_w_krainie Re: Baba za kierownicą 25.12.10, 21:30
      A kto jest egzaminatorem? Hm?
    • zonaniezona1 Re: Baba za kierownicą 25.12.10, 23:44
      Statystycznie Polak kupuje pół książki ....
      Statystycznie jeżdzę od 16 roku życia, prawo jazdy zdałam za 1 podejściem - a przy wymianie prawa jazdy urzednik myślał, że to pomylka, że mam prawo jazdy tyle lat....
      Jeżdzę normalnie i nie mam kompleksów :)...A facetów kierujących pojazdów w czapkach, tak samo nie cierpię jak i kobiet wpatrzonych w jeden punkt i wiszących na szybie, bo nie dowidzą jezdni....

I tyle w odpowiedzi na post o statystyce...
    • akle2 Re: Baba za kierownicą 26.12.10, 00:17
      Na pewno byłbyś wdzięczny, gdyby Ciebie odwiozła, jakbyś miał kilka promili
    • zuzia1982 Re: Baba za kierownicą 30.12.10, 20:39
      cos jest w tych stereotypach niestety...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka