Dodaj do ulubionych

Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy

22.01.11, 13:00
bo nam sie oczywiscie przelewa.
Co Wy na to ? Pozwolicie?
Ja nie. najpierw niech znajda odpowiedzialnych za te straty.
Obserwuj wątek
    • kochanic.a.francuza Link do artykulu i komentarzy 22.01.11, 13:03
      wyborcza.pl/1,75248,8987730,Ile_za_smierc_najblizszych.html
      • mrs.g Re: Link do artykulu i komentarzy 22.01.11, 15:17
        Jasne , zaplacmy wszsutkim , ktorzy traca biskich w karambolach itp. Wspolczuje, ale ponoc kryzys, zaciskamy pasa, Kto zaciska ten zaciska, jak widac.
    • ursyda Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:03
      ja nie mam
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:04
      Winni - jeśli już są winni to są to urzędnicy państwa polskiego.
      I w takiej sytuacji odszkodowanie płaci skarb państwa.
      Zresztą ofiary też "dla nas" pracowały.

Ja im tam tego nie żałuję.
      • qw994 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:07
        Ja też nie żałuję, ale dlaczego w takim razie państwo nie funduje podobnych odszkodowań dla rodzin ofiar wypadków w kopalniach na przykład?
      • dystansownik Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:23
        > Winni - jeśli już są winni to są to urzędnicy państwa polskiego.
        > I w takiej sytuacji odszkodowanie płaci skarb państwa.
        > Zresztą ofiary też "dla nas" pracowały.

Ale oni w danym momencie nie pracowali. To była prywatna wycieczka pana prezia, który chciał zbić jak najwięcej przedwyborczego kapitału politycznego na trupach zamordowanych w Katyniu ludzi i antyrosyjskiej ksenofobii.
        Odszkodowania by się należały, gdyby ktoś w służbie państwa zginął w trakcie pełnienia swoich obowiązków lub w sytuacji bezpośrednio z nimi związanej.
      • posh_emka Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 23:29
        A skarb państwa do podatnicy.

Ofiary dla podatników pracowały ? - no jeśli wycieczkę do Katynia bez zaproszenia traktujesz jako pracę.......

Z reguły pracownik- normalny człowiek- sam się musi ubezpieczyć.
    • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:06
      250 tys na glowe czlonka najblizszej rodziny! Putrowie zostana milonerami
      Jesli placic- to powinna ubezpieczalnia. Gdzie kancelaria prezydenta ubezpieczyla te prywatna wycieczke w ramach kampanii wyborczej?
      • kochanic.a.francuza Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:22
        Kpina totalna.
        • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:50
          Az przykro patrzec, jak Tust ratuje ryja kosztem okradanych emerytow i rencistow. To taka sama banda ja PiSowcy. Jego gest to pociagniecie identyczne jak pociagniecia Gierka w epoce propagandy sukcesu, tyle, ze bardziej kosztowny
    • piotr_57 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:07
      kochanic.a.francuza napisała:

> bo nam sie oczywiscie przelewa.
      > Co Wy na to ? Pozwolicie?
      > Ja nie. najpierw niech znajda odpowiedzialnych za te straty.

Moim zdaniem jesteś w błędzie.Nie po 250 tysięcy rodzinom, tylko każdemu z członków najbliższej rodziny po 250 tysięcy. A to w przypadku jednego dziecioroba z B. może nas kosztować 2 i pół miliona.
      • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:38
        Ciekawe czy do najblizszych zalicza sie tez rodzenstwo...
        To by tlumaczylo, dlaczego Jarus warczy, ze zada wiecej....
        • piotr_57 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:15
          teletoobis napisał:

> Ciekawe czy do najblizszych zalicza sie tez rodzenstwo...
          > To by tlumaczylo, dlaczego Jarus warczy, ze zada wiecej....

No pewnie , że się liczy!! Jak w ogóle możesz to poddawać w wątpliwość.
          To samo z ukochanymi teściami, teściowymi, kochankami byłymi i obecnymi, nieutulonymi w bólu szwagrami, i świekrami i co tam jeszcze tradycja rzeczpospolitej szlacheckiej do rodziny wniosła.
          • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:19
            No to wszystko jasne.

P.S na podstawie dzisiejszych wystapien jarka trzeba gromko krzyknac; czy jest na sali psychiatra?
    • kitek_maly Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:08
      A Ty mieszkasz w Pl?
      • kochanic.a.francuza Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:21
        Nie mieszkam w pl, ale place tu podatki, ciezko pracuje, wiem czym smierdzi praca, wiem co to strach o przyszlosc. nie pozwole na takie obskubywanie mnie i moich bliskich.
        Gdybym to ja pracowala w takiej kancelarii, nie pozwolilabym na lot na ostatni gwizdek i wszyscy byliby ubezpieczeni w prywatnych firmach. Kosztowaloby to drobiazg, a nie miliony jakimi teraz szastaja, bogacze.
        Gdybym ja tak chciala prowadzic interesy zbankrutowalabym po miesiacu i poszla na garnuszek panstwa. To samo inni drobni przedsiebiorcy, pracownicy z tysiacem netto na rodzine. W zyciu, na oczy nie zobacza 250 tys zlotych.
        To nie to, ze mi szkoda. Chce by ktos ich w koncu nauczyl odpowiedzialnosci i ciezkiej pracy, jaka jest dola nas wszystkich.
        Wybieramy ich po to by nasza dole polepszali, nie swoja.
        • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:09
          >Gdybym to ja pracowala w takiej kancelarii, nie pozwolilabym na lot na ostatni gwizdek i wszyscy byliby ubezpieczeni w prywatnych firmach. Kosztowaloby to drobiazg, a nie miliony jakimi teraz szastaja, bogacze.

nie kosztowałoby "drobiazg", bo nie chodzi o ubezpieczenie prywatne, turystyczne, tylko o ubezpieczenie samolotu państwowego, gdzieś mi się obiła suma 350 tys. za lot, ale nie jestem pewna.
          • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:32
            o już mam:
            - Zgodnie z art. 2 prawa lotniczego państwowe statki powietrzne nie muszą być ubezpieczane. Taki obowiązek mają tylko samoloty cywilne - tłumaczy jeden z ubezpieczycieli. Ile taka polisa kosztuje? - Ok. 300 tys. dol., ale wszystko zależy od warunków ubezpieczenia - dodaje specjalista od ubezpieczeń lotniczych.

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,8963175,Pasazerowie_Tu_154_bez_ubezpieczenia.html#ixzz1Bm5dqRRF

czyli 300 tys. dolarów za samolot jak rozumiem (pewnie rocznie?)
            • kochanic.a.francuza Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 16:29
              300 tys dolarow to drobiazg w porownaniu z tym co teraz trzeba zaplacic.
              Wciaz sie oplaca ubezpieczyc.
              No i ja bym szukala tanszego rozwiazania. po prostu pracowala.
              • six_a Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 16:38
                jakby się co roku taki samolot rozbijał, to może i kwota ubezpieczenia byłaby drobiazgiem wobec ew. odszkodowań. ale teraz to sobie musisz porównać wszystkie lata niepłacenia od poprzedniej katastrofy samolotu państwowego do zeszłego roku i dopiero te kwoty porównywać.

> No i ja bym szukala tanszego rozwiazania.
                a gdzie byś sobie poszukała? bo założę sie, żę firm ubezpieczających samoloty, czyli mających odpowiednią wypłacalność w razie takich zdarzeń, to za wiele nie ma.

>po prostu pracowala.
                nie rozumiem.
                • kochanic.a.francuza Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 16:43
                  "teraz to sobie musisz porównać wszystkie lata niepłacenia od poprzedniej katastrofy samolotu państwowego do zeszłego roku i dopiero te kwoty porównywać. "

Juz policzylam i porownalam. Wciaz wychodzi taniej, zwazywszy, ze za dwa lata znowu sppadnie samolot i odszkodowan, pogrzebow, dozywotnich rent bedzie za jakies 2 miliardy.

> >po prostu pracowala.
                  > nie rozumiem.

Liczyla co sie bardziej oplaca, a nie wywiady dawala do "Twoich Stylow".
                  • kochanic.a.francuza Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 16:44
                    A ze znowu cos spadnie to na bank mamy.
                    Skoro elyty nawet nie potrafia sie nie spozniac, skoro podwladni nie sluchaja w armii przelozonych, skoro nikt nie benal za balagan. Nic sie nie zmienilo.
                    • six_a Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:03
                      super, post łykendu.
                      • kochanic.a.francuza Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:13
                        "super, post łykendu. "

A co nie spadnie?
                        To pewnie cos sie zawali albo wybuchnie i juz, bulic masy, bo panowie i panie na sluzbie byli.

• six_a Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:18
                          pocieszna jesteś:)
                          i owszem: bulić masy, na tym polega idea odszkodowań i odpowiedzialność.
                        • kitek_maly Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:18
                          > To pewnie cos sie zawali albo wybuchnie i juz, bulic masy, bo panowie i panie n
                          > a sluzbie byli.

To może jednak o faktach porozmawiajmy? Kiedy ostatnio coś się zawaliło, wybuchło i masy płaciły?

Żeby nie było - ja jestem przeciwna tym rentom srentom i odszkodowaniom, bo zwykły Kowalski na coś takiego nie może liczyć i się dowie, że mógł się ubezpieczyć a jak nie to jego błąd. Ale jak gadasz bzdury to i dyskusja poważna być nie może.
                          • bimota Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 18:30
                            Ostatnio to chyba ten autobus pod Berlinem...
                  • six_a Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 16:57
                    > Juz policzylam i porownalam...zwazywszy, ze za dwa lata z
                    > nowu sppadnie samolot
                    aha. nostramakus czyli. tę część dyskusji mamy zatem z głowy.

> Liczyla co sie bardziej oplaca, a nie wywiady dawala do "Twoich Stylow".
                    ale o kim teraz mówisz? o tusku, kaczyńskim czy o dupie maryni, bo widzi mi się, że o dupie.
                    • kochanic.a.francuza Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:11
                      > Liczyla co sie bardziej oplaca, a nie wywiady dawala do "Twoich Stylow".
                      ale o kim teraz mówisz? o tusku, kaczyńskim czy o dupie maryni, bo widzi mi się, że o dupie.

Byla niedawno seria artykulow o paniach w polityce, takze w kancelarii. Opowiadaly, za malo mowia duzo pracuja. Nazwisk nie pamietam.
                      • six_a Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:13
                        > Byla niedawno seria artykulow o paniach w polityce, takze w kancelarii. Opowiad
                        > aly, za malo mowia duzo pracuja. Nazwisk nie pamietam.

radziłabym wytrzeźwieć przed wejściem na forum.
                  • kitek_maly Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:15
                    > "teraz to sobie musisz porównać wszystkie lata niepłacenia od poprzedniej kata
                    > strofy samolotu państwowego do zeszłego roku i dopiero te kwoty porównywać. "
                    >
                    > Juz policzylam i porownalam. Wciaz wychodzi taniej, zwazywszy, ze za dwa lata z
                    > nowu sppadnie samolot i odszkodowan, pogrzebow, dozywotnich rent bedzie za jaki
                    > es 2 miliardy.

A przypomnij kiedy ostatnio była taka katastrofa? I jakie w związku z tym zostały wypłacone świadczenia? Albo najlepiej dwie ostatnie takie katastrofy podaj, będzie można jakoś porównać sensownie.
                    (oczywiście ciągle mówimy o Polsce)
                    • kochanic.a.francuza Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:21
                      ”A przypomnij kiedy ostatnio była taka katastrofa? I jakie w związku z tym zostały wypłacone świadczenia? Albo najlepiej dwie ostatnie takie katastrofy podaj, będzie można jakoś porównać sensownie.
                      (oczywiście ciągle mówimy o Polsce) ”

Ja juz skonczylam pracowac, wczoraj wieczorem. Teraz ma weekend.
                      Niech mysla ci, ktorym za to placa.
                      • kitek_maly Re: Nie dzieje sie tak obecnie przez przypadek 22.01.11, 17:26
                        > Ja juz skonczylam pracowac, wczoraj wieczorem. Teraz ma weekend.
                        > Niech mysla ci, ktorym za to placa.

= nie wiem
    • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:12
      Mozemy sobie pozwalac albo nie, pieniadze i tak dostana. To jest propozycja ugody, rodziny ktore sie nie zgodza na nia beda sprawe zalatwiac droga sadowa.
      Najgorsza jest ich hipokryzja: z jednej strony twierdza, ze nie chodzi im wcale o odszkodowania, z drugiej, ze kwota 250 tys. jest za mala.
      • kochanic.a.francuza Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:24
        Nie badzmy glupi, nie dajmy sie oskubac?
        Nie ma na to rady?
        • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:50
          Zadoscuczynienie sie nalezy zgodnie z przeposami prawa (KC). Poza tym rodziny dostaja lub beda dostawac renty rodzinne i odszkodowania za pogorszenie sytuacji materialnej.
          • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:55
            odszkodowanie ma wyplacic ubezpieczalnia. jesli organizaror wycieczki nie ubezpieczyl ludzi- winien beknac.
            Poza tym czlonkowie rodzin dostaja juz 100% emerytur po poleglych
            Powiem tak- jak gornik ginie na kopalni- dzieci dostaja jednorazowo odszkodowanie- ok 20 000 + rente. Czym sie rozni gornik od generala?
            • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:18
              Nie ubezpieczyl, dlatego bekniemy wszyscy. To byla oficjalna wizyta glowy panstwa + reszty osob wchodzacych w sklad delegacji.
              Co do kwoty to cytat z tekstu: "Skąd kwota 250 tys. zł? Prokuratoria przyjęła ją na podstawie orzeczenia sądu, który przyznawał zadośćuczynienie żonie ofiary wypadku samochodowego."
              • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:24
                U nas nie ma prawa precedensowego, wiec argument z dupy wziety( mowie o Komisji nie o tobie)
                Tak bekac powinnismy w kazdym przypadku naglej smierci w czasie wykonywania obowiazkow sluzbowych- jesli dalej poslugiwac sie twoja logika.

P.S. to byla wycieczka Kancelarii Prezydenta- polprywatna. Oficjalna delegacja panstwowa leciala tam 3 dni wczesniej. Poza tym dlaczego mamy placic za skutki presji wywieranej na pilotow przez nawalonego generala i skacowanego Prezia?
                • kochanic.a.francuza Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:28
                  "Poza tym dlaczego mamy placic za skutki presji wywieranej na pilotow przez nawalonego generala i skacowanego Prezia? "

To mnie najbardziej wku..wia.
                • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:33
                  > Tak bekac powinnismy w kazdym przypadku naglej smierci w czasie wykonywania obo
                  > wiazkow sluzbowych- jesli dalej poslugiwac sie twoja logika.

Wykonujacy te obowiazki powinni byc ubezpieczeni - to jest moja logika. Osoba, ktora to zaniedbala powinna za to odpowiadac, ale nie wyplaci przeciez odszkodowania prawie 100 rodzinom?
                  Co do wys. odszkodowania dla gornikow to chyba wynika z kwoty ubezpieczenia ich przez pracodawce?
                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:40
                    A tu nie powinno z tego wynikac?
                    Niech odszkodowanie- jesli juz bedzie wyplacone od wysokosci odprowadzonych skladek.... Co to? Swiete krowy sa?
                    • kochanic.a.francuza Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:44
                      W Kodeksie Cywilnym nie stoi, ze to ma byc 250 tys. Rownie dobrze moze byc jeden tysiac.
                      • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:47
                        No to powinien ten tysiac byc wyplacony z kieszenie tego, kto niedopelnil obowiazku ubezpieczenia tej wycieczki
                        • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:12
                          noale, właśnie o to chodzi, że nie ma obowiązku ubezpieczania samolotów państwowych właśnie.
                          • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:14
                            Samolot samolotem, ale kazdy lot powinien byc ubezpieczony. Jak moze nie byc takich przepisow? Zabraklo wyobrazni?
                          • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:14
                            A jest OBOWIAZEK wyplacania z moich pieniedzy kolosalnych jak na polskie warunki odszkodowac?
                            • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:19
                              a jakby za każdy dupny przelot do daczy na helu płacili 350 tys. od lotu z twojej kieszeni, to już byś nie miał nic przeciwko?:)

myślę, że to wynika z kalkulacji: ubezpieczenie lotu jest drogie, samoloty rzadko się rozbijają, wiec jakby co, to odszkodowania wyniosą mniej, niż ubezpieczanie każdego rejsu państwową maszyną.
                              • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:22
                                Ty- jak ja lece do corki do Niemiec i sie nie ubezpiecze, to kto by jej wyplacil odszkodowanie? Moj ubezpieczyciel, czyli ZUS, ew linie lotnicze, o ile ubezpieczaja swoje loty.
                                Prezio jako pracujacy na posadzie Prezia byl ubezpieczony w ZUS. Stamtad powinno pojsc odszkodowanie. Jesli byl dodatkowo ubezpieczony prywatnie- to placi dodatkowo prywatny ubezpieczyciel.
                                Loty na Hel nie byly lotami oficjalnymi. Wiec:
                                a) za same loty powinien placic prezio
                                b) jakby chcial moglby je ubezpieczyc- z prywatnych pieniedzy.
                                • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:30
                                  linie lotnicze mają obowiązek ubezpieczania samolotów. więc córka by dostała odszkodowanie także od linii lotniczych

> Loty na Hel nie byly lotami oficjalnymi.
                                  nie ma znaczenia dokąd lot, tylko czy samolot jest ubezpieczony, jakby się rozwalił turystycznym, rodzina dostałaby odszkodowanie z ubezpieczenia przewoźnika

b) jakby chcial moglby je ubezpieczyc- z prywatnych pieniedzy.
                                  nerazumim, jak osoba prywatna ma ubezpieczyć autobus, samolot czy inny środek masowego rażenia, którym zamierza sie przemieścić. taka osoba może ubezpieczyć tylko siebie i to też jest ubezpieczenie dobrowolne, czyli turystyczne, ew. ubezpieczenie na życie i tego typu formy ochrony.
                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:47
                                    w ogole nie wiem, dlaczego podatnik ma fundowac preziowi loty na prywatny wypoczynek, czy prywatne imprezy na cmentarzach.
                                    Tak wiec- powinien zaplacic za lot z wlasnej kieszenie ze wszystkimi konsekwencjami
                                    • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:53
                                      policz wszystkie lata, w których samolotów państwowych nie ubezpieczano (od ostatniej katastrofy samolotu państwowego), ile to ich tam mamy? dwa te samoloty? zsumuj przypadające za ten okres kwoty ubezpieczeń - kole 300 tys. USD za sztukę/rok, potem podlicz te odszkodowania, które państwo teraz wypłaci i pomyśl, czy jest się o co awanturować.
                                      • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:05
                                        Dalej nie widze podstaw wyplacenia dodatkowych odszkodowan komukolwiek
                                        • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:09
                                          nie poradzę.

a o jakich dodatkowych mówisz? to nie jest dodatkowe, tylko podstawowe odszkodowanie.

dla mnie dodatkowe benefity tkwią jakoś gdzie indziej - to są te darmowe pochówki, dożywotnie renty i inne zapomogi, które już zostały wypłacone i które są dublem zusu, tyle że dublem znacznie hojniejszym, bo to państwo byli, a nie zwykłe śmiertelniki.
                                          • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:16
                                            a to odszkodowanie jest dodatkowo dublem tamtych dubli
                                            Dla mnie sprawa jest jasna. Trzesidupa Tusk za wszelka cene chce oblaskawic Wscieklego Jarka. temat zastepczy i z glowy. cale to szemrane towarystwo trzeba by wywalic z hukiem na smietnik historii, a na funkcje prezesa rady ministrow i funkcje ministrow oraz urzednikow panstwowych rozpisac konkursy managerskie z obligatoryjna opcja odpoiedzialnosci cywilno -ptawnej za podejmowane decyzje
                                            • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:19
                                              tubiś, krótka piłka: poszedłbyś po odszkodowanie do linii lotniczych albo organizatora lotu?
                                              tak.
                                              dziękuję za uwagę:)
                                              • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:24
                                                Nie, nie poszedlbym. Jesli juz to z powodzctwa prywatnego przeciw organizatorowi: tu kancelarii prezia
                                                • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:34
                                                  wątpię:)

a kancelaria prezia też by zapłaciła z budżetu państwa. na jedno wychodzi.
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:36
                                                    kancelaria prezia musialaby zaplacic z wlasnego budzetu. Jak ja place mandat, to nie dostaje od kogos dodatkowych funduszy- musze wziac kredyt, labo placic z tego co mam
                                                  • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:40
                                                    >kancelaria prezia musialaby zaplacic z wlasnego budzetu.
                                                    omatko, a skąd ona ma ten budżet? z dobrowolnych datków pracowników do słoika? nobłagam.

żeby mandat zapłacić, to kredyt trzeba wziąć? i co ma mandat do rzeczy?
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:42
                                                    Ma kancelaria swoj budzet? To niech dziala w jego ramach. Nie zaplacila ubezpieczenia z tego budzetu- to niech placi odszkodowania- proste?
                                                  • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:59
                                                    oczywiście, że proste, zwłaszcza, że to nadal budżet z kieszeni państwa.
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:01
                                                    owszem, ale nie zasilany dodatkowo, jak peknie
                                                  • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:11
                                                    jasne, po prostu jak pęknie, to kancelaria ogłasza upadłość, wszyscy się zwalniają, prezydent idzie żebrać na krakowskie, a państwo dokonuje stosownego wykreślenia z ewidencji.
                                                    tak właśnie jest.

ale najważniejsze, że odszkodowanie z państwowego poszło tak czy owak.
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:13
                                                    jeszcze nie poszlo
                                                    I dotkenlas waznego tematu- odpowiedzialnosci cywilno-prawnej urzednikow za swoje decyzje
                                  • ofelia1982 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 21:55
                                    "linie lotnicze mają obowiązek ubezpieczania samolotów. więc córka by dostała odszkodowanie także od linii lotniczych"

Różnica jest taka, że normalny Kowalski kupuje bilet i część jego ceny to ubezpieczenie lotu..
                                • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:36
                                  teletoobis napisał:

> Ty- jak ja lece do corki do Niemiec i sie nie ubezpiecze, to kto by jej wyplaci
                                  > l odszkodowanie? Moj ubezpieczyciel, czyli ZUS, ew linie lotnicze, o ile ubezpieczaja swoje loty.

ZUS placi tylko renty rodzinne a nie ubezpieczenia. Linie lotn. obowiazkowo ubezpieczaja loty i ten ubezpieczyciel wyplaca odszkodowania.
                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:52
                                    czyli nie ma szans na wyciagniecie dodatkowego szmalu?

No wiec z jakiego kija wyplacac rodzinom tych co polecieli z preziem?

jak ja zapraszam kogos do samochodu na wycieczke i cos sie stanie- placi ubezpieczyciel, nie? Auto musi byc ubezpieczone. Nie rozumiem o co cala ta wrzawa. Moim zdaniem z kasy panstwowej rodzinom nie nalezy sie NIC!
                    • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:10
                      teletoobis napisał:

> A tu nie powinno z tego wynikac?
                      > Niech odszkodowanie- jesli juz bedzie wyplacone od wysokosci odprowadzonych skladek...

Nie mozna porownywac tej sytuacji ze smiercia gornikow w trakcie pracy. Gornicy sa pracownikami i jako tacy sa ubezpieczeni przez spolki weglowe, tutaj byli to rozni ludzie, nie tylko poslowie i urzednicy panstwowi.
                      • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:14
                        i sadzisz ze nie byli ubezpieczeni nigdzie? Skoro tak, to pochowek na koszt panstwa i nic wiecej. To by znaczylo, ze prezio otaczal sie pasozytami.
                        To tyle na ten temat. Idiotyzmem jest zaprzatanie sobie tym glowy. mam nadzieje, ze ktos pojdzie po rozum do glowy i w imieniu podatnikow zaskarzy decyzje trzesidupy- Tuska
                        • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:16
                          Nie wiem jak jest z poslami i pracownikami administracji panstwowej. Powinni byc ubezpieczeni, ale co z in. osobami zaproszonymi na poklad?
                          Pewnie wiele osob bylo ubezp. prywatnie, ale kazde ubezpieczenie traktowane jest niezaleznie.
                          • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:24
                            To powinno rozwiazywac sprawe. nie widze potrzeby, ani podstaw prawnych do yego, by im dodatkowo wyplacac JAKIEKOLWIEK pieniadze
                            • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:35
                              podstawa jest taka, że samolot można było ubezpieczyć lub można było nie ubezpieczać, w obu przypadkach koszt ubezpieczenia lub koszty wynikające z konsekwencji nieubezpieczenia ponosi państwo.
                              niestetyż.
                              • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:53
                                Nieprawda. Wizyta tam nie byla oficjalna. Byla prywatna. Wiec nie czuje sie w obowiazku skladania sie na niczyje odszkodowanie. Na ubezpieczenie tez nie
                                • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:59
                                  możesz się nie czuć, ale w takiej sytuacji, to zmień kraj płacenia podatków, bo się nie wywiniesz;)

wsiedli do państwowego samolotu i płaci państwo. rozumiem, że jakby ktoś z twojej rodziny się tym samolotem rozbił, to dumny i blady nie wziąłbyś ani złotówki, ale większość uważa, że odszkodowanie należy się od przewoźnika, w tym przypadku państwa. i nie ma w tym nic dziwnego.
                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:08
                                    Na cale szczescie moja rodzina stroni od podejrzanych znajomosci w stylu kaczorow.

jak spowodujesz wypadek swoim samochodem, dajmy na to nieubezpieczonym, i z Twojej winy zabije sie 3 ludzi, to kto wyplaca odszkodowanie? No wlasnie. poza tym ktos tez jest winny tej katastwofy. Dlaczego ja mam ponosic konsekwencje wybrykow w kabinie nawalonego generala, czy zachcianek skacowanego prezia?
                                    • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:17
                                      samochód prywatny nie jest dobrym przykładem, no przecież chyba rozumiesz? transport prywatny a transport zorganizowany?

poza tym, nawet jeśli z twojej winy będzie wypadek, to jesteś ubezpieczony jako kierowca od odpowiedzialności cywilnej i odszkodowań rodzinom ofiar z własnej kieszeni płacić nie będziesz.

a dywagacje o kacu, nawaleniu i inne, to akurat nie mają znaczenia w tym przypadku. równie dobrze można by twierdzić, że jakby się nie urodzili, to by nie zginęli.
                                      wina winą, a odpowiedzialność przewoźnika odpowiedzialnością przewoźnika. jakby winę można było z całą pewnością stwierdzić, to pewnie rodziny ofiar mogłyby domagać się odszkodowań także od rodzin winnego, ale to zupełnie inna bajka.
                                      • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:23
                                        nieprawda, bo teoretycznie moge zabrac na przejazdzke kogos nieubezpieczonym samochodem.
                                        I teraz: chyba powinienem powiadomic potencjalnych pasazerow o tym, ze auto jest nieubezpieczone? Musialbym tez powiadomic ze MUSZE byc o okreslonej godzinie u celu i zrobie wszystko by sie tak stalo. No i powinienem uprzedzic, ze moje decyzje sa podejmowane w stanie po spozyciu, nie uwazasz?
                                        • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:29
                                          nie mam zielonego pojęcia, jak wyglądałaby sytuacja, gdybyś zabrał ludzi nieubezpieczonym pojazdem i wszyscy łącznie z tobą by się pozabijali. prawdopodobnie twoja rodzina miałaby kłopot, tak jak teraz kłopot ma państwo.
                                          • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:38
                                            a klopot powinien miec gospodarz i organizator wycieczki.

Poza tym.... sam podzial owych srodkow- nie za leb, ale na leb...
                                            Brat to tez najblizsza rodzina?
                                            • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:54
                                              >a klopot powinien miec gospodarz
                                              putin?;)
                                              organizator = państwo:)

aaaa, no podział też mi się nie podoba. powinna być kwota od zmarłego, a nie na każdego członka rodziny. na dodatek, jeśli para prezydencka była ubezpieczona przez państwo i ubezpieczenie to obejmowało także katastrofy samolotu, to drugi raz od państwa nie powinni dostać, ale nie znam szczegółów.

Pieniądze mają dostać małżonkowie, dzieci i rodzice ofiar. - Jeśli z takim roszczeniem będą występowały inne osoby, np. rodzeństwo, sprawę rozstrzygnie sąd - dodaje szef Prokuratorii. Jeżeli ofiara katastrofy miała więcej niż jedną osobę najbliższą (np. żonę i kilkoro dzieci), każda z tych osób otrzyma 250 tys. zł.

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,8987730,Ile_za_smierc_najblizszych.html#ixzz1BmPU1Uej
                                              • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:58
                                                organizator ( gospodarz lotu)= kancelaria prezia ( Kwaczor)
                                                • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:02
                                                  kwaczor nie żyje, jakby ci wzięło i umkło, a kancelaria prezia to wciąż organ państwowy, z tego co jarzę.
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:14
                                                    Owszem, ale kierowany przez ludzi, ktorzy jakas odpowiedzialnosc za swe dzialania ponosza, nie?
                                                  • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 18:40
                                                    no ponoszą za złe przygotowanie lotu i za to powinni beknąć optymalnie wypieprzeniem z roboty, ale nie ponoszą za to, że samolot się rozbił na litość. bo przecież powodem jego rozbicia nie było to, że na pokładzie siedzieli biskupi, a błasik był wypity.

a ty byś to chciał połączyć, tak? i żeby to oni ze swoich pieniędzy zapłacili odszkodowania? no tu to dopiero nie ma podstaw.
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 18:45
                                                    nie wmowisz mi ze presja skacowanego prezia i wypitego generala na zaloge nie byla jednym z czynnikow skladajacych sie na przyczyne katastrofy
                                                  • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 19:05
                                                    nie mogę zrozumieć, jakim, kurde, cudem, łączysz presję prezia (uznajemy to nawet za pewniaka) z tym, że jakaś urzędniczyna z kancelarii prezia wsadziła tegoż prezia do samolotu, i ponieważ ten konkretnie samolot się rozbił, to urzędniczyna ma teraz wypłacić odszkodowania. za to ma beknąć państwo, bo państwo nie ubezpieczyło i nie zamierzało ubezpieczać samolotu, a nie jakiś urzędnik zapomniał o ubezpieczeniu. nie ten jeden raz nie było ubezpieczenia, tylko NIGDY nie było ubezpieczenia. odszkodowanie wypłaca państwo.

a jakby ustalili jakimś cudem winnego, to odszkodowania są możliwe w drodze indywidualnych pozwów cywilnych, a nie a zasadzie, że państwo stwierdza: a teraz rodzina winnego pana x wypłaci wszystkim odszkodowania, proszę się ustawić w kolejkę.
                                                  • juliette_77 six_a 23.01.11, 05:03
                                                    Ty to masz anielską cierpliwość :)
                                                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 23.01.11, 09:22
                                                    Sluchaj- nie mam zamiaru ani ja, ani nikt z moich znajomych zgadzac sie w milcczeniu na wyplacanie szmalu komukolwiek za katastrofe na prywatnej wycieczce. Koniec kropka.
                                • rum99 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 19:27
                                  [/i]do Teletubisia ". Wizyta tam nie byla oficjalna."
                                  Gdyby nie pojechali , napisal bys ze nie szanuja ofiar Katynia..
                        • juliette_77 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 23.01.11, 04:57
                          teletoobis napisał:

> mam nadzieje, ze ktos pojdzie po rozum do glowy i w imieniu podatnikow zaskarzy decyzje trzesidupy- Tuska

Zrób to, zamiast szczekać na forum
                • mumia_ramzesa Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:12
                  teletoobis napisał:

> P.S. to byla wycieczka Kancelarii Prezydenta- polprywatna.

Nie wiem co znaczy "polprywatna". Albo jest panstwowa albo prywatna. Jesli by byla prywatna to nie powinni dostac do dyspozycji samolotu z wojskowa zaloga, tylko sami powinni zaplacic za wyczarterowanie samolotu.
                  • teletoobis Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:18
                    No wiec byla prywatna. Na pewno nie oficjalna.
                    Zreszta kazdy wie, ze byla czescia kampanii przed wyborami.

I nie zapominaj o jednym- wine za smierc ponosi ten, kto za wszelka cene chcial wyladowac. Nawalony general w kokpicie, skacowany Prezio spozniajacy sie pol godziny na samolot....
                    Gdyby wystartowali te pol godziny pozniej, to wyladowaliby w warunkach takich, w jakich ladowal pol godz wczesniej JAK z dziennikarzami.
                    Ot - kac nieudolnego despoty posrednio wplynal na bieg historii
                    • juliette_77 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 23.01.11, 05:07
                      teletoobis napisał:

> I nie zapominaj o jednym- wine za smierc ponosi ten, kto za wszelka cene chcial wyladowac. Nawalony general w kokpicie, skacowany Prezio spozniajacy sie pol godziny na samolot

Jeśli masz dowody, to prokuratura zapewne chętnie Cię wysłucha.
                      P.S. Nie, nie należę do PiS-u.
                      • teletoobis [...] 23.01.11, 09:24
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • bimota Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 18:47
            Zgodnie z ktorymi przepisami ?

Wydawalo mi sie, ze odszkodowanie placi winowajca poszkodowanemu. Ruski wine zwalili na pilotow, wiec ci powinni placic. Skoro rzad chce placic to, rozumiem, ze przyznaje sie do winy. Czyli jednak zamach... ?
      • erillzw Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 19:26
        Ja w ogole nie kumam jak mozna tak szarpac sie nad grobami bliskich o kase..
        Po prostu zenujacy terat jak chca sie nachapac, bo czlonkowie ich rodziny mieli nieszczescie byc w tym samolocie.
        Wspolczuje. to tragedia ale jak mozna byc tak pazernym? Jak mozna sie tak drzec na grobami o to, ze chce sie wiecej kasy..

Tym bardziej ze dostaja tez renty...

Tym bardziej ze ludzie ktorych w tym roku zalalo w powodziach do dzisiaj zyja w jakis kufa kontenerach, nie moga sie doprosic o odszkodowanie bo ciagle nie spelniaja wymogow..

Rowni i rowniejsi...
    • kombinerki.pinocheta Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:38
      Jeszcze raz.

DLA PANSTWA KAZDY ZWYKLY PODATNIK JEST WIECEJ WARTY NIZ POLITYK.

Ale Polacy sa pieknie dymani bez wazeliny. Cudowne. :)

I to wszystko w ramach taniego populizmu. PISowczyki kryja sie za durnymi haslami typu meczenstwo, krzyz, PO chce wygrac kolejne wybory, wiec sprzedaje sie jak to ma w swoim zwyczaju. Ku.rwa jeszcze troche i dojdzie do tego, ze SLD to bedzie moja druga partia.

40 tys zl odszkodowania dostali, pogrzeby oplacone, nawet dozywotnie renty gwarantowane. Wystarczy.
      • kombinerki.pinocheta Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 13:48
        archiwum.polityka.pl/art/rachunki-krzywd,383181.html
        >SLD to be
        > dzie moja druga partia.

Cofam. Tego nie bylo. Wstyd mi za siebie.
    • sabriel Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:12
      Z jednej strony wydaje mi się to naturalne, że odszkodowania powinny być.Gdyby to dotyczyło linii lotniczych sprawa byłaby oczywista, czy winni czy nie winni pewna ustalona przepisami kwota musiałaby być rodzinom ofiar wypłacona.
      Normalnie wypłacałby to odszkodowanie ubezpieczyciel, a że ktoś kto organizował ten wylot "oszczędzał" i nie wykupił ubezpieczenia to teraz bulić będzie Państwo czyli my wszyscy.
      Jak rodziny godzą się na ugodę i wypłatę konkretnego odszkodowania to jednocześnie powinno im to zamykać drogę sądową.
      Albo biorą to co im się daje albo niech idą do sądu po więcej.Kwota powinna być przyznana jedna na rodzinę, a nie na każdą osobę z rodziny bo jest to w gruncie rzeczy bardzo niesprawiedliwe.Pomysł z wypłacaniem rent jest chory,ale należy liczyć się z tym, że nasi posłowie okażą się bardzo hojni dla rodzin smoleńskich....
      Generalnie to temat katastrofy zaczyna mnie już mocno nużyć i z tego co rozmawiam ze znajomymi nie tylko mnie. Jest to odwracanie uwagi od spraw ważniejszych dla kraju i dla obywateli
      Jaka by nie była bezpośrednia przyczyna tej katastrofy to jest to i tak pestka, przy tym całym burdelu, za który w jakimś stopniu odpowiadają też osoby, które leciały w tym samolocie.

• kochanic.a.francuza Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:36
        "Normalnie wypłacałby to odszkodowanie ubezpieczyciel, a że ktoś kto organizował ten wylot "oszczędzał" i nie wykupił ubezpieczenia to teraz bulić będzie Państwo czyli my wszyscy. "

totez wlasnie o to mi chodzi. ja, zeby zwabic klienta do swojego "malowaznego" interesu, musze miec wszystko na blysk i dopiete na ostatni guzik. Elyty, ktore maja w rekach przyszlosc milionow obywateli, obracaja milionami naszych podatkow, sraja, za przeproszeniem, na wlasne obowiazki,
        ubezpiecenia nie wykupia, ale wodke na poklad wykupia. nawalaja sie juz od samego rana na sluzbie, lataja samolotami na prywatne wycieczki.
        To oni powinni nam zaplacic zadoscuczynienie za chalture jakiej sie dopuszczaja.
        Ja wiem, ze w kodeksie stoi, ze im sie nalezy odszkodowanie. Nie jest tam napisane w jakiej wysokosci. Mozna wiec wyplacic symboliczne tysiac zlotych. I na Boga, na jednego zmarlego a nie czlonka rodziny.
        Ludzie mieliscie sile protestowac w spraiw krzyza, idzcie teraz pod siedzibe parlamentu!
        • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:45
          bzdury takie pleciesz, że się odechciewa komentować.
    • jak-kania-dzdzu Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:35
      Skarb państwa wziął na siebie obowiązek wypłaty odszkodowań, bo Tu-154 nie był ubezpieczony.

Jak rządowy samolot, którym latają najważniejsze osoby w państwie może nie być ubezpieczony?!

A w kwestii ubezpieczeń, prawa, sprawiedliwości, dochodzenie roszczeń to zawsze niestety są równi i równiejsi. Śmierć członka rodziny, to zawsze tragedia, ale nie przesadzajmy, akurat w tej katastrofie na biednych nie trafiło, wręcz przeciwnie, codziennie w Polsce giną ludzie wykonując obowiązki służbowe, czy też w wyniku nieszczęśliwych wypadków w zakładach, fabrykach, kopalniach, hutach, no ale oni i ich rodziny są gorsi i mniej wartościowi od 'elity'.
    • berta-live Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 14:44
      Rodziny tych co się nie zmieścili do samolotu to dopiero sobie muszą w mordy pluć. Tyle kasy przeleciało koło nosa.
      • dystansownik Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:32
        > Rodziny tych co się nie zmieścili do samolotu to dopiero sobie muszą w mordy pl
        > uć. Tyle kasy przeleciało koło nosa.

Haha dokładnie to samo pomyślałem. :D
      • juliette_77 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 23.01.11, 05:17
        berta-live napisała:

> Rodziny tych co się nie zmieścili do samolotu to dopiero sobie muszą w mordy pluć. Tyle kasy przeleciało koło nosa.

Żałujesz, że ktoś z Twoich bliskich nie leciał..?
    • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:06
      skarb państwa płaci za ten burdel, niestety.
      jakby wpadali na pomysł ubezpieczania takich lotów, to płaciłby ubezpieczyciel.

mnie tylko ciekawi, dlaczego odszkodowanie ma dostać każda osoba z bliskich, a nie jest to po prostu konkretna suma za zmarłego.
      ktoś tam się skarżył, że w normalnych liniach lotniczych odszkodowania są rzędu miliona, a tu mają być po 250 tys. za osobę i że to jest śmieszne.
      no śmieszne to będzie, jak ustalą po milionie od łebka i niektórzy zgarną pięć, a inni tylko ten milion i nadal będą się w prasie awanturować, że to ciężka niesprawiedliwość jest.
    • six_a Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 15:16
      w transporcie zorganizowanym? raczej płaci.
    • maki-chan Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 16:30
      i tak im zapłacą.uważam że to jest niesprawiedliwe, rodziom ofiar Casy zapłacili tlyko po 40 tysięcy.a to byli wojskowi i jednak coś robili a nie tak jak politycy.
    • magnusg W innych katastrofach lotniczych odszkodowania 22.01.11, 16:51
      w Europie byly duzo wyzsze-nawet kilka miolionow dolarow od ofiary.Ale tam placa ubezpieczyciele.Jak rzad chcial oszczedzic na ubezpieczeniu, to niestety teraz podatnicy zabula.
      • teletoobis Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 22.01.11, 17:00
        spamujesz polmozgu. na spoleczenstwie twoja teorie wysmiano, to teraz rozpowszechniasz ja tu- spamerze?

P.S. co ty masz do polskiego spoleczenstwa- polskojezyczna kreaturo?
        • magnusg Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 22.01.11, 17:07
          Idz chlac menelu.Na spoleczenstwie nikt mnie nie wysmial.Tobie musialem linki podawac, bo jestes takim debilem, ze googla obslugiwac nie potrafisz.
          • teletoobis Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 22.01.11, 17:12
            widzisz pierdzioszku- podales linka do artykulu z 2001. Ty nie jestes idiota. Do tego by nim zostac musisz sie jeszcze poddac dzialaniu ewolucji
            • magnusg Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 22.01.11, 18:24
              Podalem link do artykulu z 2001 , bo katastrofa Concorda byla w 2000 roku.Co w tym dziwnego?
              Juz wtenczas placono milionowe odszkodowania.A To byla jedna z ostatnich tak duzych katastrof lotniczych w Europie porownywalna do tej w Smolensku.
              Dyskutowac z facetem, ktory codziennie chleje i ma juz zryty od wodki mozdzek jest jednak trudne.Ale pomagam ci jak moge pijaczku.
              • teletoobis Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 22.01.11, 18:37
                jakbys potrafil czytac po niemiecku, to w artykule doczytalbys sie, ze to byly PROPOZYCJE. jak sprawa sie rozwiazala, nie potrafiles podac. Za to kapusciany lbie szermujesz tym jako pewnikiem. Rozmowa z toba hitlerku ma tyle sensu co liczenie ziarenek piasku na plazy.

I ponawiam pytanie, katolska mendo- co ty masz do polskiego spoleczenstwa, volksdeutschu?
                • magnusg Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 23.01.11, 09:58
                  gdybys nie mial zrytego mozdzku, to bez problemu bys znalazl info, ze te propozycje zostaly przyjete.Czy wszystko ci trzeba pod nosek jak 5 latkowi podstawiac??Nie jestem twoja mamusia.
                  • teletoobis Re: W innych katastrofach lotniczych odszkodowani 23.01.11, 10:02
                    skoro argumentujesz, volksdeutschu, to na tobie spoczywa obowiazek poparcia argumentu dowodem.
                    Gdyby dym kadzidla nie zaczadzil ci resztek zwojow, to bys to zrozumial. Niestety jestes jak kazdy prawdziwy katol- szczekasz i mmyslisz, ze to wystarczy by ktokolwiek ci uwierzyl. Nie te czasy doktorze mengele
    • dystansownik Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 17:38
      > Cholera dziennie tyle ginie osób na drogach i co? Nikt ich rodzinom nie płaci p
      > o 250k odszkodowania.
      >
      > A ci jeszcze krzyczą, że mało. W większości byli tam bogacze, i jeszcze kasę ch
      > cą. Podatnik musi płacić.

No właśnie dlatego im się "należy", bo stracili swoje mordy przy żłobie i nie ma kto dla nich wysysać kasy od państwa. Jak "głowa rodziny" miała państwową posadkę i zgarniała kilkanaście tysięcy miesięcznie, za co utrzymywała w luksusie całą rodzinkę, to teraz tej rodzince pogorszył się status materialny w związku ze śmiercią tamtej osoby. Co mają w takiej sytuacji robić jak im dali tylko kilkadziesiąt tysięcy i renty? Muszą się procesować o setki tysięcy, bo jeszcze nie daj Boże musieliby sami iść do pracy... :)
    • bimota Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 18:03
      Chetnie bym sie dowiedzial jaka jest podstawa prawna tych roznych odszkodowan i zapomog... Czy rzad sobie moze tak sobie, dla kaprysu, dowolnie dysponowac naszymi pieniedzmi ?
      • assalia A co robi opozycja? 22.01.11, 18:33
        Powinna oponowac, po to ją wybraliśmy.
        że oni dostali już 40 tys. Że mają renty, a skarb panstwa jest ogranicozny mamy kryzys..

Ludzie są już znużeni tym smoleńskiem..nie dziwie się, że nie reagują..ale swoje myślą i mówią. Z kolei opozycja powinna dążyc do równowagi politycznej. Tak w działaniach jak i decyzjach.

Ponadto ta katastrofa jak się okazuje... była z powodu mgły i decyzji o lądowaniu.A zatem nie zwykły wypadek...
        Może debata z rodzinami? Takie show, lis czy pośpieszalski..czy im wdów górników nie szkoda..pokazac filmki z nimi te biede..rozpcza po stracie ojca..tych marynarzy z kutrów..itp..
        • six_a Re: A co robi opozycja? 22.01.11, 18:45
          w opozycji to akurat pis jest, a co robi, widać;)
    • masher Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 19:09
      z jednym sie moge zgodzic, ta kwota jest nieprzyzwoita. nie dlatego ze mala, tylko ze za duza. renty dozywotnie, emerytury juz podostawali, zapomogi wzieli, tacy niby wszyscy biedni. szczegolnie zona jednego posla pisu ktora to ponoc na chleb nie miala i poslowie sie jej na waciki zbierali. jedna wielka zenada i kpina. trzeba nie miec godnosci aby robic z ludzkiej smierci taki cyrk. jednego jestem pewien, nawet splunac po tych wyczynach pisu sie mi nie chce, bo moja slina jest cenniejsza niz oni wszyscy razem wzieci
      • masher Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 19:12
        ps. od ewentualnych odszkodowan jest UBEZPIECZYCIEL a nie panstwo polskie. jesli ktos mial ubezpieczenie na zycie wykupione to dostanie. jesli nie to przykro mi bardzo ale nie widze tu zadnych podstaw do jakiejkolwiek wyplaty czegokolwiek. wystarczy tej komuny!
      • sonia-3 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 22:19
        Te 250 tyś. to Oni mają gdzieś. Chcą 4 x tyle dla każdego członka rodziny. Ci, którzy zgineli to się chyba w grobach przewracają jak widzą tą pazerność.
    • bimota Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 22.01.11, 22:29
      Teraz sie przyznajcie na kogo glosowaliscie...
      • 0riana Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 16:59
        > Teraz sie przyznajcie na kogo glosowaliscie...

To w tej chwili bez roznicy:
        rzad PO/PSL popisuje sie propozycjami jak ta tutaj dyskutowana
        PiS odstawia szopki najwieksze, bo im najbardziej katastroja przetrzebila szeregi, ale
        rodziny SLD-owcow tez odszkodowaniami nie gardza, vide pan Deresz, ktory, o zgrozo, nie ma za co utrzymac wielkiego domu.

Cyrk panie, cyrk.
        • bimota Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 20:19
          Oczywiscie, ze ma... Glosowaliscie na nich, a teraz wielkie oburzenie...
          • 0riana Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 23:47
            Mnie chodzilo o to, ze krewni i znajomi krolika WSZYSTKICH partii parlamentarnych zawieli na calej linii.
            • bimota Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 25.01.11, 00:21
              Nie bardzo rozumiem...

Czym zawinili ci z UPR, LPR, Samoobrony... ?
              • 0riana Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 25.01.11, 00:24
                Ci zawinili juz w blokach startowych :-)
    • posh_emka I dlatego.... 22.01.11, 23:26
      ...cieszę się, że nie mieszkam w Pl i nie płacę tam podatków.
    • zeberdee24 Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 21:04
      Ja uważam że ta propozycja to jest jakaś kpina z narodu, nie słyszałem żeby członkowie rodzin np. żołnierzy którzy polegli w Afganistanie, albo strażaków którzy zginęli na służbie otrzymywali po 250 tys. na głowę, dostają normalne odszkodowania, dzieci dostają renty i tyle, ci co zginęli w Smoleńsku powinni dostać tyle samo co wszyscy. A odpowiedzialni za te straty są znani i to jest rząd, bo rząd odpowiada za wojsko więc pośrednio za to czy piloci są właściwie szkoleni, czy mają możliwość całkowitej swobody podejmowania decyzji no i za to czy przestrzegają procedur, zaniedbania pewnie ciągną się od wielu lat ale to nie jest argument, na kogoś musiało wypaść i wypadło na Tuska który też przecież nie zrobił nic żeby poprawić standardy w wojsku.
    • olewka100procent Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 24.01.11, 21:36
      noż kur.. we łbach im sie poprzewracało . Pieniędzy ciągle brak w budżecie a oni będą im jeszcze odszkodowania płacić. Rodzinom ofiar się źle nie powodziło , to jeszcze chcą im ładować do kieszeni. Co za kraj ! i jakich winnych oni szukają .Ewidentna wina polaków była i tyle. Najlepiej by było jakby Putin do Częstochowy na kolanach poszedł albo przyznał że sztuczną młge dla żartu puścili . Co za naród dziwny
      • bimota Re: Mamy zaplacic rodzinom ofiar 250 tysiecy 25.01.11, 00:22
        A na forach takie geniuszki... ;)
    • coelka 4 osoby to milion a tam było sporo wiecej 25.01.11, 00:38
      niż 4 osoby, pare milionow pęknie, lepiej to dac na kliniki.Za kazde 4 osoby jakas klinika specjalistyczna dostaje 1 milion, ale Polskę w/g niektórych stać na takie prezenty. Szkoda komentować bo człowiek sie niepotrzebnie denerwuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka