Dodaj do ulubionych

Ostrzezenie od admina

27.04.04, 16:21
Szanowni, ostatnio mnostwo tu szydzenia z prywatnych spraw forumowiczow,
zakladania masowo watkow z jednorazowych loginow. Przypominam, ze mozliwe sa
ostrzegawcze blokady, a napastliwe watki mozemy kasowac. Proponuje wrocic do
dyskusji bardziej merytorycznych :-)
Obserwuj wątek
    • kill_bill2 Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 16:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=12250560&a=12255536
      dziękujemy za odpowiedź na powyższe pytania

śmiało, nie krępuje się tak z tymi pogróżkami
      żałosne....
      raczej tragiczne
      • Gość: gutek Re: Ostrzezenie od admina IP: 194.181.183.* 27.04.04, 16:29
        ja skladajac samokrytyke za liczne wyglupy forumowe i proszac jednoczesnie o
        niedonoszenie na powyzsze ip niniejszym deklaruje, ze sam sie zabanuje:P
    • lee.miller Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 16:46
      Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności zajęłabym się wiszącymi od wczoraj na
      Forum Świat "dziwkami". A dopiero potem rozwiazywałabym pomniejsze dylematy.
      • niuniek6 Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 16:51
        A dziwka nie czlowiek?? tez ma prawo do zycia
    • kopov Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 16:55
      proszę o listę teamtów o których można pisać
      • diab.lica Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 17:04
        a ja prosze o liste osob, z ktorych nie mozna sie smiac i te z ktorych mozna

na sasiednim forum moda kroluje watek " "Co sadzicie o modelce Karolinie
        Malinowskiej" i pozwole sobie zacytowac jeden z komentarzy:

"ohydna paskuda i ma pecha, bo taki typ urody wyszedł juz z mody"
        czy wysmiewanie sie z konkretnej osoby, podajac jej imie i nazwisko, jest
        zgodne z regulaminem?

pytam jak najbardziej powaznie, poniewaz chce lepiej zrozumiec zasady
        funkcjonowania forum
        • coolle Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 17:08
          Krytyka osob publicznych jest dozwolona.
          • soczefica Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 17:09
            Ja też jestem publiczna! Mam swoją stronę internetową i jestem debeściara, ale
            i tak mnie nikt tu nie ruszy.
          • tralalumpek Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 18:54
            coolle napisała:

> Krytyka osob publicznych jest dozwolona.
            >

osmiele sie polemizowac z toba szanowna coolle
            niejedna gazeta poszla "gruszki zbierac" po krytyce na swoich lamach osob
            publicznych, powiem wiecej, im wiekszy brukowiec tym bardziej na sensacji stara
            sie zarobic czasem jednak wszystko traci
            twoje stwierdzenie to taka swoiscie pojeta demokracja
            wydaje mi sie, ze ta wolnosc komentowania osob publicznych w taki sposob jak na
            waszych lamach, jest zalezna od zasobnosci portfela osoby publicznej na
            oplacenie zaliczki prawnika do momentu uzyskania od brukowca odszkodowania
            • tralalumpek coolle 29.04.04, 08:14
              tralalumpek napisała:

> coolle napisała:
              >
              > > Krytyka osob publicznych jest dozwolona.
              > >
              >
              > osmiele sie polemizowac z toba szanowna coolle
              > niejedna gazeta poszla "gruszki zbierac" po krytyce na swoich lamach osob
              > publicznych, powiem wiecej, im wiekszy brukowiec tym bardziej na sensacji
              stara
              >
              > sie zarobic czasem jednak wszystko traci
              > twoje stwierdzenie to taka swoiscie pojeta demokracja
              > wydaje mi sie, ze ta wolnosc komentowania osob publicznych w taki sposob jak
              na
              >
              > waszych lamach, jest zalezna od zasobnosci portfela osoby publicznej na
              > oplacenie zaliczki prawnika do momentu uzyskania od brukowca odszkodowania
              >
              >
              >
              czuje sie zlekcewazona
              szanowna adminka nie byla laskawa skomentowac mojej wypowiedzi a bylam
              przyznamciekawa co ma do powiedzenia wysokie forum adminowe
              • coolle Re: coolle 29.04.04, 09:53
                Przepraszam.
                Wolno na forum krytykowac osoby publiczne. Gdyby zabronic krytyki, trzebaby
                zabronic rozmow o politykach, aktorach itd. Co drugi w takich dyskusjach wyraza
                sie krytycznie o w/w. Oczywiscie sa granice. Wulgaryzmy i dotkliwe obrazy sa
                usuwane. Takie sa zalecenia odgorne.
                • diab.lica przy okazji 29.04.04, 10:06
                  jak do tej pory zaden admin nie odpowiedzial no kilka dosc konkretnych pytan w
                  watkach, ktore byliscie laskawi przeniesc na forum o modercji
                  • diab.lica Re: przy okazji 30.04.04, 10:36
                    diab.lica napisała:

> jak do tej pory zaden admin nie odpowiedzial no kilka dosc konkretnych pytan
                    w
                    > watkach, ktore byliscie laskawi przeniesc na forum o modercji
                    >

dalej nie
                    droga adminko, jedyne czego ja (i nie tylko ja) chce to uzysknia odpowiedzi na
                    kilka konkretnych pytan
                    nie podoba mi sie przenoszenie "klopotliwych" watkow na forum o moderacji, zeby
                    zniknely z kobiety i nie udzielanie na nie odpowiedzi
          • diab.lica Re: Ostrzezenie od admina 29.04.04, 10:30
            coolle napisała:

> Krytyka osob publicznych jest dozwolona.
            >

hm, niestety wroce do tematu ... ekm. zdjec soczewicy (soczewico, uwaga dla
            ciebie: dyskusja _nie_ jest o tobie, jestes tu jedynie przykladem)

o swoich zdjeciach napisala mi bowiem tak:

"a jeśli nie są to zdjęcia same w sobie tylko grafiki obojętnej wartości które
            zawierają wprawdzie sylwetkę/twarz ale nie są zdjęciami samymi w sobie a
            przedstawiają jakąś myśl, obojętne jak głupią, są kompozycją przeznaczoną do
            rozpowszechniania?
            i co jeśli krytykant zamiast czepić się wartości artystycznej permanentnie i z
            uporem czepia się właśnie twarzy?"

czy mozna uznac, ze na owych zdjeciach o niewatpliwej wartosci artystycznej
            soczewica wystapila w charakterze modelki? i wtedy podlega takim samym prawom
            jak wspomniana juz przez mnie Kasia Malinowska?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=12149089&a=12176232
        • tralalumpek dopisek o prawach i zwyczajach 27.04.04, 18:25
          sorry diab.lica, ze pod twoj watek wpisuje ale tak mi sie skojarzylo
          masz jak najbardziej racje w tym co piszesz ale sporowokowalas moje
          myslenie ...bo :
          dostalam po lbie, rozlozono moja osobowosc na czynniki pierwsze rownajac mnie z
          ziemia, dostalam komentarz admina ze nie wolno wklejac watkow w j. obcym na
          forum i w dodatku calych artykulow. bywam na forum automobil czasem, tam
          forumowicze ani admini nie maja z tym problemu i czesto forumowicze wklejaja
          artykuly w j. obcym, czasem ktos poprosi o przetlumaczenie
          wnioskuje zatem ze sa prawa i prawa
    • kill_bill2 zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:10
      Adminko Maas,
      Zgłaszam wniosek o oficjalne ujawnienie nicków, którymi posługują się
      moderatorzy.
      Zakładam, że moderatorzy są osobami odpowiedzialnymi za słowo, zatem nie maja
      nic do ukrycia, a ich wypowiedzi niech staną się przykładem jak nalezy
      korzystać z forum. Ponadto przyczyni się to do zlikwidowania niezdrowej
      attmosfery wzajemnych podejrzeń, która zapanowała ostatnio na forum i stała się
      przedmiotem Twojej troski, czego wyrazem jest ten post.
      Jeśli widzisz, coś zdrożnego w tej propozycji to bardzo proszę o merytoryczne
      uzasadnienie, zgodzisz się chyba że kulturalną dyskusję trudno wymusić
      pogróżkami o zbanowaniu jednocześnie notorycznie unikając wyjaśnienia kwestii
      nurtujących forumowiczów.
      z poważaniem
      forumowicz
      • soczefica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:12
        Już cię nie ma, już cię nie ma, typie!
      • kill_bill2 załącznik do wniosku 27.04.04, 17:20
        Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że kontrowersje wokół kasowania wątków
        personalnych wynikają w ogromnej mierze z podejrzeń o stronniczość. W tej
        sytuacji jeśli moderatorzy rzeczywiście mają czyste sumienie nie powinni mieć
        oporu przed ujawiniem pod jakimi nickami występują, podkreślam że chodzi o
        nicki, a nie o prawdziwą tożsamość, NIP, PESEL, IP czy inne dane.
        Nie jest przecież tak, że Saoczewica sama kasuje wątki na swój temat, natomiast
        wątki szydzące z Tralalumpka (a było ich sporo) nie były kasowane, bo
        Tralalumpek nie ma dobrych układów z adminem.
        • coolle Re: załącznik do wniosku 27.04.04, 17:25
          Tutaj juz o tym bylo

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=12157307&a=12159006
          Oprocz tego polecam lekture FaQ moderatorow spolecznych

forum.gazeta.pl/forum/1,47474,1919896.html
      • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:26
        Kwestia loginow adminow byla wielokrotnie poruszana na Forum o forum i na Forum
        o moderacji. Ich dzialania sa przez nas sprawdzane.
        • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:33
          maas napisała:

> Kwestia loginow adminow byla wielokrotnie poruszana na Forum o forum i na
          Forum
          > o moderacji. Ich dzialania sa przez nas sprawdzane.

czy byl tam rowniez poruszony problem ujawnienia wybranym uzytkownikom (czyli
          adminom spolecznym) naszych czesciowych adresow IP ? w jaki sposob jestescie w
          stanie kontrolowac co robia oni z ta wiedza?

na ponizszym watku padlo kilka istotnych pytan, mozna prosic o ustosunkowanie
          sie do nich?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=12250560&a=12250560
          • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:41
            diab.lica napisała:

> czy byl tam rowniez poruszony problem ujawnienia wybranym uzytkownikom (czyli
            > adminom spolecznym) naszych czesciowych adresow IP ? w jaki sposob jestescie w
            > stanie kontrolowac co robia oni z ta wiedza?

Byl i to rowniez wielokrotnie...

> na ponizszym watku padlo kilka istotnych pytan, mozna prosic o ustosunkowanie
            > sie do nich?

Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w Regulaminie, Netykiecie, FAQ Forum i
            archiwum Forum o forum. Naprawdę warto je czytac :-)
            • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:50
              > Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w Regulaminie, Netykiecie, FAQ Forum i
              > archiwum Forum o forum. Naprawdę warto je czytac :-)

maas
              zapoznalam sie z netykieta, Regulaminem i FAQ Forum
              ale wciaz uwazam, ze nie jestescie w stanie kontrolowac adminow spolecznych
              byc moze znacie ich z imienia, nazwiska, adresu ale na pewno nie znacie calego
              ich zycia towarzyskiego
              byc moze jeden z adminow jest np. moim bylym narzeczonym (swiat jest maly),
              ktory dopoki nie zostal adminen, nie wiedzial, ze diablica to ja, a teraz
              dzieki temu, ze wie skad pisze w polaczeniu z innymi faktami o ktorych tutaj
              napisalam sie odkryl moja tozsamosc
              i dowiedzial sie z lektury moich postow na moj temat szczegolow o ktorych nie
              zycze sobie zeby wiedzial
              sytuacja przykladowa, ilustrujaca o co mi chodzi
              • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:55
                Do dyskusji o moderatorach spolecznych zapraszam na FOF :-) Sprawa obecna (i
                ostrzezenie) dotyczy przeciez napadania przez jednych forumowiczow na innych.
                • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:59
                  maas napisała:

> Do dyskusji o moderatorach spolecznych zapraszam na FOF :-) Sprawa obecna (i
                  > ostrzezenie) dotyczy przeciez napadania przez jednych forumowiczow na innych.

wiem czego dotyczy sprawa obecna, ale dzieki niej poruszono tez inne problemy
                  dziekuje za niezwykle wyczerpuja odpowiedz na moje pytania
                • kwaku.kwaku.pierdu.pierdu Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:02
                  maas napisała:

> Do dyskusji o moderatorach spolecznych zapraszam na FOF :-) Sprawa obecna (i
                  > ostrzezenie) dotyczy przeciez napadania przez jednych forumowiczow na innych.

O Jezu.....da sie to tak napasc na kogos ...jak to? wskoczyc na zywca do
                  monitora i capnac od tylu?wytlumaczcie mi to bom glupi widocznie.
            • kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 17:59
              maas napisała:

> Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w Regulaminie, Netykiecie, FAQ Forum i
              > archiwum Forum o forum. Naprawdę warto je czytac :-)

Droga Maass,
              Mogłabyś sobie darować te fałszywe uśmieszki, ale wracając do meritum w żądnym
              z podanym przez was wątków nie ma doslownie nic na temat udostepniania przez
              moderatorów społecznych danych o użytkowanikach innym osobom. Jest to kwestia
              niezwykle ważna, a unikanie jej wyjaśnienia z Twojej strony pokazują tylko, że
              sprawa moderatorów spolecznych tak naprawde jest delikatnie mówiąc śmerdząca....
              I nie mów ludziom by czytali archiwum LOL, archiwum to jest ogromna ilość
              postów i wiadomo, ze nikt nie zacznie tego wszystkiego czytać z nadzieją, że
              trafi na mądrość wypowiedą przez maas :P Taka zagrywka jest wyłącznie przejawem
              lekceważenia i braku kultury z Twojej strony. Forumowicze mają słuszne obawy o
              swoją prywatność i powinno Ci zależeć na odzyskaniu ich zaufania, a fakt że tak
              nie jest świadczy tylko o Tobie.
              • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:04
                Prosze o informacje, o jakie przekazanie danych chodzi.
                Nawiasem mowiac, pisanie pod kilkoma nowymi loginami w ciagu paru dni, zeby
                ochronic "prawdziwy" login obrazajac anonimowo swoich adwersarzy nie
                uwiarygodniaja zbytnio tych zarzutow.
                • lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:06
                  > Prosze o informacje, o jakie przekazanie danych chodzi

fragment IP, który identyfikuje firmę, jesli ktoś z niej pisze
                  te zarzuty są niestety słuszne...
                  • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:08
                    Ale kto komu w jakiej sytucji go przekazal? Poprosze o dokladniejsze info, link itp.
                    • lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:11
                      Tu nie chodzi o to, co ktoś już zrobił. Tylko o możliwość, którą lekkomyslnie
                      stwarzacie. Nie wiem, po co udostępniacie społecznym IP zalogowanych. Faktem
                      jest, że można łatwo namierzyć realną osobę, kiedy oprócz detali, ktore ta
                      osoba publikuje na forum, zna się już miasto i firmę.
                      • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:19
                        1. Padly slowa "na temat udostepniania przez moderatorów społecznych danych o
                        użytkowanikach innym osobom" (cytat z kill_bill2) i stad moje pytania - ktory
                        moderator spoleczny cos udostepnil innej osobie i w jakich okolicznosciach?
                        Jesli tak bylo - zadzialamy.
                        2. Dyskusje na temat spolecznych i ich uprawnien naprawde przeprowadzono juz
                        jakis czas temu na FOF tak dokladnie, ze omowilismy chyba kazdy mozliwy aspekt,
                        naprawde zachecam do zapoznania sie z naszymi wypowiedziami na ten temat na
                        tamtym forum.
                        • kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:22
                          maas napisała:

> 1. Padly slowa "na temat udostepniania przez moderatorów społecznych danych o
                          > użytkowanikach innym osobom" (cytat z kill_bill2) i stad moje pytania

Dane to jest n.im. miejsce zatrudnienia, co co można wywnioskować na podstawie
                          IP to jest tak proste jak budowa cepa, ale jak widze nie dla ciebie....

• maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:28
                            To moze ujme w punktach:
                            - ktory moderator spoleczny?
                            - jakiej "innej osobie"?
                            - czyje dane przekazal?
                            - kiedy?
                            - w jakich okolicznosciach?
                            Przypominam, ze chodzi o cytat z Twojej wypowiedzi: "temat udostepniania przez
                            moderatorów społecznych danych o użytkowanikach innym osobom". To powazny
                            zarzut, stad prosze o podanie informacji.
                            • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:37
                              maas napisała:

> To moze ujme w punktach:
                              > - ktory moderator spoleczny?
                              > - jakiej "innej osobie"?
                              > - czyje dane przekazal?
                              > - kiedy?
                              > - w jakich okolicznosciach?
                              > Przypominam, ze chodzi o cytat z Twojej wypowiedzi: "temat udostepniania przez
                              > moderatorów społecznych danych o użytkowanikach innym osobom". To powazny
                              > zarzut, stad prosze o podanie informacji.

wtrace sie
                              mnie osobiscie przeszkadza fakt, ze moje czesciowe IP zostalo udostepnione
                              grupie innych uzytkownikow portalu czy adminom spolecznym
                              nie mogliby kasowac postow lamiacych regulamin bez tej informacji?
                              mysle, ze mogliby i moze nawet bardziej obiektywnie
                            • kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:41
                              maas napisała:

> To moze ujme w punktach:
                              > - ktory moderator spoleczny?
                              > - jakiej "innej osobie"?
                              > - czyje dane przekazal?
                              > - kiedy?
                              > - w jakich okolicznosciach?
                              > Przypominam, ze chodzi o cytat z Twojej wypowiedzi: "temat udostepniania przez
                              > moderatorów społecznych danych o użytkowanikach innym osobom". To powazny
                              > zarzut, stad prosze o podanie informacji.

Ty Administratorka Maas chcesz od mnie skromenego nicka informacji o
                              moderatorach ????? i straszno i śmieszno, kiedy sie takie coś czyta
                              Wydaje się normalne, że to wam - adminom powinno zależeć na tym, aby
                              użytkownicy nie mieli poczucia zagrożenia ze strony moderatorów społecznych,
                              ale tak nie jest - to użytkownik ma udowodnić, że nie jest wielbłądem, bo
                              zformułował zarzuty. LOL
                              a czyż są one bezpodstawne? czy moderatorzy społeczni nie mają możliwości
                              informowania kogo chcą o np. miejscu pracy takiej, czy innej osoby, którą
                              rozpoznali? i czy nie jest dla ciebie oczywiste, że użytkownik jest tutaj na z
                              góry przegranej pozycji? nie dociera to do ciebie?
                              trudno mi oprzeć się wrażeniu, że rozmawiam z Jerzym Urbanem.....

• kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek-przypis 27.04.04, 18:45

> a czyż są one bezpodstawne? czy moderatorzy społeczni nie mają możliwości
                                > informowania kogo chcą o np. miejscu pracy takiej, czy innej osoby, którą
                                > rozpoznali?

wydawało się, że to jest oczywste, ale jeszcze raz podkreśle: informacje takie
                                mają moderatorzy społeczni z IP (choćby częśćiowego) które widzą także u
                                zalogowanych użytkowników.
                        • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:29
                          > 2. Dyskusje na temat spolecznych i ich uprawnien naprawde przeprowadzono juz
                          > jakis czas temu na FOF tak dokladnie, ze omowilismy chyba kazdy mozliwy
                          aspekt,
                          > naprawde zachecam do zapoznania sie z naszymi wypowiedziami na ten temat na
                          > tamtym forum.

maas, tu nie chodzi o to jakie oni maja uprawniena na forum !!!
                          chodzi o prywatnosc uzytkownikow
                          ludzie tutaj czy np. na psychologii pisza o swoich imtymnych problemach i aby
                          nie zostac w realnym swiecie rozpoznani, loguja sie
                          a do rozpoznania czasem wystarczy czesciowe IP plus kilka faktow z zycia
                          dotychczas nasze dane znali tylko pracownicy portalu, teraz poznali je rowniez
                          coponiektorzy uzytkownicy (adm. spol.)
                          skad ktos np. piszacy o swoim problemie z chlopakiem ma miec pewnosc, ze nie
                          jest on jednym ze "spolecznych"? skad wy mozecie miec taka pewnosc?

• lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:36
                          maas napisała:

> 1. Padly slowa "na temat udostepniania przez moderatorów społecznych danych o
                          > użytkowanikach innym osobom" (cytat z kill_bill2) i stad moje pytania - ktory
                          > moderator spoleczny cos udostepnil innej osobie i w jakich okolicznosciach?
                          > Jesli tak bylo - zadzialamy.

Eh, rozumiem, ze to techniczna konieczność ujawnianie tych IP...Bo inaczej tego
                          nie pojmuję.

Szczerze mówiąc, ja znam przypadek, kiedy admin społeczny działający na
                          sasiednim forum ujawniał takie dane. Był intensywnym pisarzem na tym forum i
                          stroną w sporach, kumplował sie realnie z jego uczestnikami i paplał, czego nie
                          powinien. Ja go za rękę nie złapałam - ani go na oczy nie widziałam, ani też z
                          jego ust nic nie słyszałam. Ale wiem to z korespondencji mailowej z innymi,
                          starymi, uczestnikami tego forum. Wieść gminna niesie, ze byliście z niego
                          niezadowoleni i go zdjęliście. Nie ma juz więc o czym pisać.

Jestem swiadoma sensu ekonomicznego powierzania adminowania forumowiczom. Nie
                          kwestionuję też wpadek tych adminów, bo rozumiem, ze się staracie, a oni tez sa
                          nieuważni czy mogą kierowac nimi emocje - trudno.

Chcę tylko zwrócić uwagę na fakt, ze to rozwiaznia nie jest za darmo. To
                          znaczy, ze powinniście być świadomi, ze człowiekiem, który zgłasza się do
                          cięcia mogą kierowac nie do końca zdrowe motywy - np. psychologicznie
                          uwarunkowana chęć kontroli innych. I dlatego ważne jest nie tylko sprawdzanie,
                          czy nie zgrzeszył, ale i poważny namysł nad narzedziami, ktore mu dajecie do
                          ręki.

• diab.lica lee.miller 27.04.04, 18:41
                            dzieki za ten post
                            milo widziec, ze choc jedna osoba rozumie, co usiluje tutaj wytlumaczyc
                            • lee.miller Re: lee.miller 27.04.04, 18:53
                              diab.lica napisała:

> dzieki za ten post
                              > milo widziec, ze choc jedna osoba rozumie, co usiluje tutaj wytlumaczyc

Obawiam się, ze ta sprawa nie została po prostu przez właściciela portalu
                              dogłębnie przemyślana.
                          • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:45
                            lee.miller napisała:

> maas napisała:
                            >
                            > > 1. Padly slowa "na temat udostepniania przez moderatorów społecznych danyc
                            > h o
                            > > użytkowanikach innym osobom" (cytat z kill_bill2) i stad moje pytania - kt
                            > ory
                            > > moderator spoleczny cos udostepnil innej osobie i w jakich okolicznosciach
                            > ?
                            > > Jesli tak bylo - zadzialamy.
                            >
                            > Eh, rozumiem, ze to techniczna konieczność ujawnianie tych IP...Bo inaczej tego
                            >
                            > nie pojmuję.

Tu chyba chodzi o dwie rozne sprawy.
                            1. My (administracja) udostepnilismy moderatorom spolecznym widok czesci IP. Tak
                            rzeczywiscie jest i tej sprawie poswiecono juz wiele dyskusji na FOF, gdzie
                            wiele zostalo powiedziane i wyjasnione, mysle ze powtarzanie wszystkiego tutaj
                            jest i niemozliwe, i zbedne...
                            2. kill_bill2 twierdzi, ze ktorys moderatorow spolecznych udostepnil jakies
                            dane osobie trzeciej - to nie jest dozwolone i stad moje pytania o podanie
                            szczegolow (czyli czy rzeczywiscie mialo to miejsce). Na razie ich nie otrzymalam...
                            • lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:51
                              re punkt pierwszy: Maas, ja rozumiem, ze udostępniacie część IP. Rozumiem, że
                              taką jaka widać, kiedy delikwent jest niezalogowany. Zapewniam Cię, że widząc
                              to można łatwo dojść (choć pewnie nie w każdym przypadku) gdzie delkiwent
                              mieszka i pracuje, co stwarza szanse do nadużyć. Byłam na FoF, ale obawiam się,
                              ze musiałabym długo szukać, żeby znaleźć to, do czego się odwołujesz. Czy
                              naprawdę nie da się w 2-3 zdaniach krotko napisać, dlaczego to nieszczęsne IP
                              udostępniacie?
                              • maas Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:57
                                lee.miller napisała:

> ze musiałabym długo szukać, żeby znaleźć to, do czego się odwołujesz. Czy
                                > naprawdę nie da się w 2-3 zdaniach krotko napisać, dlaczego to nieszczęsne IP
                                > udostępniacie?

1. Widoczne IP to standard w internecie - widac je w mailach, usenecie, zostawia
                                sie je wchodzac na strony itp. IP samo w sobie nie jest dana osobowa i nie
                                pozwala namierzyc zadnej osoby. My kiedys ukrylismy je czesciowo wylacznie
                                dlatego, ze forumowicze nie chcieli, zeby ich szefowie widzieli, ze nadaja z pracy.

2. Jesli spoleczni widza czesciowe IP, moga nam dawac znac o spamerach do
                                blokowania, o masowych podszywkach, moga widziec, kiedy na forum dzieja sie
                                dziwne rzeczy i wolac nas do obejrzenia tego itp. Oszczedza to nam wszystkim
                                mnostwo czasu i pozwala o wiele lepiej sprzatac forum.
                                • kill_bill2 bzdura maas 27.04.04, 19:07
                                  maas napisała:

> 2. Jesli spoleczni widza czesciowe IP, moga nam dawac znac o spamerach do
                                  > blokowania, o masowych podszywkach, moga widziec, kiedy na forum dzieja sie
                                  > dziwne rzeczy i wolac nas do obejrzenia tego itp. Oszczedza to nam wszystkim
                                  > mnostwo czasu i pozwala o wiele lepiej sprzatac forum.

czyżby.....
                                  To, co widać to ne jest IP konkretnego użytkownika, tylko adres serwera proxy,
                                  do którego np. w moim przypdaku podpięte jest całe osiedle - kilkaset osób. Od
                                  kilku lat jestem użytkownikiem sieci LAN, w tym czasie wielokrotnie zmieniano
                                  też ustawienia sieci, co wiecej niektóre serwery proxy sa transparentne i nie
                                  wiedać tam żadnych cyferek, ani nazwy - co widać sama wiesz. Moderator
                                  społeczny nie może zatem śledzić działań konkretnych osób, tzn. mam nadzieje że
                                  nie jest tak głupi by by brać za jedna i tę samę osobę 200 nicków rozmaitych
                                  użytkowników łączących się przez ten sam serwer. Wiedza o IP nie jest mu więc
                                  do niczego potrzebna, daje mu jednak możliwość rozpoznania tożsamości osób
                                  korzystających z konkretnej sieci - rzecz jasna w połączeniu z danymi
                                  pochodzącymi z postów.
                                  • kill_bill2 Re: bzdura maas i jeszcze coś 27.04.04, 19:22
                                    co powiesz o IP uzytkowników łączących się przez kablówke, które się przecież
                                    *zmienia* , na co społecznym taka wiedza? kręcisz coś maas, oj kręcisz.....
                                • lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 19:14
                                  > lee.miller napisała:
                                  >
                                  > > ze musiałabym długo szukać, żeby znaleźć to, do czego się odwołujesz. Czy
                                  > > naprawdę nie da się w 2-3 zdaniach krotko napisać, dlaczego to nieszczęsne
                                  > IP
                                  > > udostępniacie?
                                  >
                                  > 1. Widoczne IP to standard w internecie - widac je w mailach, usenecie,
                                  zostawi
                                  > a
                                  > sie je wchodzac na strony itp. IP samo w sobie nie jest dana osobowa i nie
                                  > pozwala namierzyc zadnej osoby. My kiedys ukrylismy je czesciowo wylacznie
                                  > dlatego, ze forumowicze nie chcieli, zeby ich szefowie widzieli, ze nadaja z
                                  pr
                                  > acy.

A ja nie twierdzę, ze to dane osobowe :) Nie wypłacilibyście się, gdyby tak
                                  było ;)

Kiedy wchodze na stronę www czy wysyłam maila swiadomie zgadzam się na
                                  ujawnienie mojego IP konkretnym osobom - właścicielowoi strony i adresatowi
                                  listu. Kiedy piszę na forum zalogowana, oczekuję, że zobaczy je tylko Agora,
                                  czyli profesjonalna administracja.
                                  I taka jest różnica.

Innymi słowy, moment pojawienia się społecznych był tym, w ktorym nadużyliscie
                                  zaufania zalogowanych forumowiczów zmieniając reguły gry. Tak myślę.

> 2. Jesli spoleczni widza czesciowe IP, moga nam dawac znac o spamerach do
                                  > blokowania, o masowych podszywkach, moga widziec, kiedy na forum dzieja sie
                                  > dziwne rzeczy i wolac nas do obejrzenia tego itp. Oszczedza to nam wszystkim
                                  > mnostwo czasu i pozwala o wiele lepiej sprzatac forum.

Spamują i tak głównie - z tego, co zauwazyłam - niezalogowani.
                                  W przypadku podszywki, zdaje się, ze wystarczy zamykac konto-podszywkę, do tego
                                  nie trzeba IP. Wygoda raczej nie usprawiedliwia stwarzania mozliwości nadużyć.
                                  Myślę, ze źle wyważyliście interes własny i tyle - bo ostatecznie to marka
                                  gazeta.pl traci.

I cos jeszcze - rolą admina społecznego powinno być nie tylko cięcie, ale i
                                  moderowanie dyskusji w pierwotnym znaczeniu słowa "moderowanie", czyli
                                  łagodzenie atmosfery ogólnie rzecz biorąc. Ale rozumiem, ze tak krawiec kraje,
                                  jak mu materii staje.

• diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 20:12
                                    >> Kiedy wchodze na stronę www czy wysyłam maila swiadomie zgadzam się na
                                    > ujawnienie mojego IP konkretnym osobom - właścicielowoi strony i adresatowi
                                    > listu. Kiedy piszę na forum zalogowana, oczekuję, że zobaczy je tylko Agora,
                                    > czyli profesjonalna administracja.
                                    > I taka jest różnica.
                                    >
                                    > Innymi słowy, moment pojawienia się społecznych był tym, w ktorym
                                    nadużyliscie
                                    > zaufania zalogowanych forumowiczów zmieniając reguły gry. Tak myślę.

podpisuje sie

wielu forumowiczow, zakladalo konta bedac przekonanymi, ze ich inni uzytkownicy
                                    nie widza ich czesciowego IP
                                    byc moze nie pisaliby o pewnych np. problemach osobistych majac swiadomosc, ze
                                    jednak sa widoczni przez pewna, blizej nie okreslona, grupe innych forumowiczow
                                  • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 20:16
                                    > A ja nie twierdzę, ze to dane osobowe :) Nie wypłacilibyście się, gdyby tak
                                    > było ;)

dodam, ze mimo iz rozwiazanie jest z pewnoscia zgodne z prawem, jest po prostu
                                    naduzyciem zaufania
                                    i wyglada na to, ze gazeta nic sobie nie robi z kontrowersji jakie to wzbudza
                                    • kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 20:31

> dodam, ze mimo iz rozwiazanie jest z pewnoscia zgodne z prawem,

jesteś pewna? .....

tu nie chodzi tylko na nadużycie jakiegoś wirtualnego zaufania
                                      2-3 lata temu kiedy powstał ten portal pisywalam tu z gołego IP, w dodatku
                                      byłam na tyle głupia,aby podać pewne dane na swój temat. Korzystałam wtedy z
                                      małej sieci LAN do dość chakarterystycznej nazwie proxy. Na forum praca nie
                                      spodobały sie moje poglądy jakiemuś bezrobotnemu dresiarzowi i zaczął mnie
                                      namierzać - posuadając dane o IP + to, co sama z głupoty ujaniłam mógł
                                      zrealizować swoje groźby i naprawde miałam stracha, czy nie oberwe w jakimś
                                      ciemnym załułku. Po tamtym incydencie na długo przestałam pisaćna forum. Teraz
                                      jeśli pisze to tylko tak, aby nikt nie mógł złożyć tego w całość.
                                      Gdybym na własnej skórze nie przekonała się czy może skutkować ujawnienie IP
                                      nie bulwersowałby mnie ten temat tak bardzo, a tak straciłam 2 dni na walke z
                                      bezmyślnością właściciela portalu gazeta.pl
                                      pozdrawiam]
                                      miriam - nie chronie swojego nicka, kil_bill był dla jaj, ale jakie to ma
                                      znaczenie - liczy sie treść przekazu, szkoda że maas tego nie rozumie.
                                      • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 20:50
                                        kill_bill2 napisał:

>
                                        > > dodam, ze mimo iz rozwiazanie jest z pewnoscia zgodne z prawem,
                                        >
                                        > jesteś pewna? .....

nie jestem, ale sobie pomyslalam, ze faktycznie w przeciwnym przypadku juz
                                        dawno bylaby burza

> tu nie chodzi tylko na nadużycie jakiegoś wirtualnego zaufania
                                        > 2-3 lata temu kiedy powstał ten portal pisywalam tu z gołego IP, w dodatku
                                        > byłam na tyle głupia,aby podać pewne dane na swój temat. Korzystałam wtedy z
                                        > małej sieci LAN do dość chakarterystycznej nazwie proxy. Na forum praca nie
                                        > spodobały sie moje poglądy jakiemuś bezrobotnemu dresiarzowi i zaczął mnie
                                        > namierzać - posuadając dane o IP + to, co sama z głupoty ujaniłam mógł
                                        > zrealizować swoje groźby i naprawde miałam stracha, czy nie oberwe w jakimś
                                        > ciemnym załułku. Po tamtym incydencie na długo przestałam pisaćna forum.
                                        >Teraz
                                        > jeśli pisze to tylko tak, aby nikt nie mógł złożyć tego w całość.
                                        > Gdybym na własnej skórze nie przekonała się czy może skutkować ujawnienie IP
                                        > nie bulwersowałby mnie ten temat tak bardzo, a tak straciłam 2 dni na walke z
                                        > bezmyślnością właściciela portalu gazeta.pl

wiem, ze to prawdopodobna sytucja
                                        mialam podobna, pisal do mnie na priv (domowy!) maniak seksualny
                                        nie trzeba byc Sherlokiem, zeby w krotkim czasie namierzyc dana osobe, o ile
                                        tylko ma stale lacze

> miriam - nie chronie swojego nicka, kil_bill był dla jaj, ale jakie to ma
                                        > znaczenie - liczy sie treść przekazu, szkoda że maas tego nie rozumie.

:)
                                        • kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 21:01

> wiem, ze to prawdopodobna sytucja
                                          > mialam podobna, pisal do mnie na priv (domowy!) maniak seksualny
                                          > nie trzeba byc Sherlokiem, zeby w krotkim czasie namierzyc dana osobe, o ile
                                          > tylko ma stale lacze

Nie Ty pierwsza, swego czasu korespondowałam z pewną informatyczką, którą
                                          poznałam na forum, ją też nekał jakiś maniak na priv. Ona uświadomiła mi tak
                                          naprwde jakie niebezpieczeństwo kryje sie w pisaniu bez zalogowania. Po drodze
                                          mialam też różne akcje z włamaniami do kompa (sieci LAN nie sa bezpieczne) itp.
                                          dlatego naprawde sie przejełam, kiedy rozpetało sie tutaj to piekło n/t
                                          naruszania granic miedy światem realnym i wirtualnym. Taki mały eXistenz .....
                                          ufffff mam już dość
                                          dobranoc
                                          mriamm.
                                      • Gość: coz Re: zgłaszam wniosek IP: *.acn.pl 27.04.04, 21:34
                                        ooo, miriam
                                        jak milo
                                        a ciekawe o jakich innych twoich loginach pisała adminka? subiektywnie czy
                                        obiektywnie?
                                  • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 20:20

> Spamują i tak głównie - z tego, co zauwazyłam - niezalogowani.
                                    > W przypadku podszywki, zdaje się, ze wystarczy zamykac konto-podszywkę, do
                                    tego
                                    >
                                    > nie trzeba IP.

w przypadku podszywki (nie trzeba znac IP, zeby sie domyslec, ze ktos jest
                                    podszywka) wystarczyloby, gdyby moderatorzy spoleczni zglaszali swoje
                                    podejrzenia dotyczace podszywania adminom "zwyklym"

> Myślę, ze źle wyważyliście interes własny i tyle - bo ostatecznie to marka
                                    > gazeta.pl traci.

i jak tu sie z toba lee.miller nie zgadzac?
                                • Gość: Jureek Re: zgłaszam wniosek IP: 212.20.131.* 27.04.04, 20:35
                                  maas napisała:

> 1. Widoczne IP to standard w internecie - widac je w mailach, usenecie, zostawi
                                  > a
                                  > sie je wchodzac na strony itp. IP samo w sobie nie jest dana osobowa i nie
                                  > pozwala namierzyc zadnej osoby. My kiedys ukrylismy je czesciowo wylacznie
                                  > dlatego, ze forumowicze nie chcieli, zeby ich szefowie widzieli, ze nadaja z pr
                                  > acy.

A skąd wiecie, że szef nie jest akurat adminem społecznym?
                                  Jura
                            • kill_bill2 przesadziłaś maas 27.04.04, 18:52

> 2. kill_bill2 twierdzi, ze ktorys moderatorow spolecznych udostepnil jakies
                              > dane osobie trzeciej - to nie jest dozwolone i stad moje pytania o podanie
                              > szczegolow (czyli czy rzeczywiscie mialo to miejsce). Na razie ich nie
                              otrzymal
                              > am...

jeśli wytaczasz takie zarzuty, bądź uprzejma poprzec je cytatem
                              bez komentarza

• kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:20
                        lee.miller napisała:

> Tu nie chodzi o to, co ktoś już zrobił. Tylko o możliwość, którą lekkomyslnie
                        > stwarzacie. Nie wiem, po co udostępniacie społecznym IP zalogowanych. Faktem
                        > jest, że można łatwo namierzyć realną osobę, kiedy oprócz detali, ktore ta
                        > osoba publikuje na forum, zna się już miasto i firmę.

mass do błyskotliwych nie należy, ale nawet ona nie może być taka głupia aby
                        nie wiedziała o co chodzi, zwróćmy uwagę, że przyparta do muru odpowiada
                        atakiem ad personam. sprawa moderatorów spolecznych śmierdzi i ona czuje ten
                        cudowny zapach gnojówki.

• piiiip Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 19:09
                        sama możliwość popełnienia przestępstwa nie jest chyba jeszcze niczym zdrożnym
                        w przeciwnym wypadku każdy mężczyzna siedziałby w więzieniu za możliwość
                        popełnienia gwałtu
                        a może zaczniecie postulować pozbawienia wszystkich facetów takiej _możliwości_??
                        • lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 19:18
                          > sama możliwość popełnienia przestępstwa nie jest chyba jeszcze niczym zdrożnym
                          > w przeciwnym wypadku każdy mężczyzna siedziałby w więzieniu za możliwość
                          > popełnienia gwałtu
                          > a może zaczniecie postulować pozbawienia wszystkich facetów takiej
                          _możliwości_
                          > ??

jasne
                          dajmy nastolatkom broń palną i wyślijmy ich na ulicę celem wspomożenia działań
                          policji - no co? wszak sama możliwość popełnienia przestępstwa nie jest niczym
                          zdrożnym...
                          • piiiip Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 19:38
                            Bardzo dobry przykład podałaś! Na broń potrzebne jest zezwolenie
                            Moderatorzy społeczni dostali pozwolenie na korzystanie ze swojej "broni" w
                            określonych regulaminem przypadkach

Wydaje mi się, że nikomu z ulicy nikt do ręki nie daje broni - muszą to być to
                            ludzie sprawdzeni
                            ps. mam nadzieję, że tak jest
                            • lee.miller Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 19:42
                              > Bardzo dobry przykład podałaś! Na broń potrzebne jest zezwolenie
                              > Moderatorzy społeczni dostali pozwolenie na korzystanie ze swojej "broni" w
                              > określonych regulaminem przypadkach

Niestety kupy się nie trzyma to, co piszesz.
                              Korzystanie z broni (w powyzszej analogii w roli giwery wystąpiła wiedza o IP)
                              leży poza zasiegiem kontroli administracji potralu. Kwestionujemy celowośc
                              wydania TAKIEJ broni.

>
                              > Wydaje mi się, że nikomu z ulicy nikt do ręki nie daje broni - muszą to być to
                              > ludzie sprawdzeni
                              > ps. mam nadzieję, że tak jest

o tak...do 3.pokolenia wstecz.
                              jak sprawdzeni?
                              wywiad srodowiskowy?
                              opinia w miejscu pracy?
                              testy psychologiczne?

nie rób sobie zartów z pogrzebu.
                              • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 20:14

> o tak...do 3.pokolenia wstecz.
                                > jak sprawdzeni?
                                > wywiad srodowiskowy?
                                > opinia w miejscu pracy?
                                > testy psychologiczne?

tez mnie ciekawi proces "rekrutacji"
                                moze wystarczy dlugi staz forumowania i jendonickowosc
                                tylko, ze jednonickowiec tez moze byc psychopata...

• Gość: ormo.precz Re: zgłaszam wniosek IP: 212.20.131.* 27.04.04, 20:44
                          piiiip napisał:

> sama możliwość popełnienia przestępstwa nie jest chyba jeszcze niczym zdrożnym
                          > w przeciwnym wypadku każdy mężczyzna siedziałby w więzieniu za możliwość
                          > popełnienia gwałtu
                          > a może zaczniecie postulować pozbawienia wszystkich facetów takiej _możliwości_
                          > ??

A jak myślisz, dlaczego przedstawicielom władzy każe się składać oświadczenia
                          majątkowe? Przecież możliwość popełnienia nadużyć, czy wzięcia łapówki nie
                          oznacza jeszcze, że muszą być nieuczciwi. Ale właśnie na tym polega państwo
                          prawa, że władzy patrzy się na ręce i nie daje się jej więcej uprawnień niż to
                          konieczne, bo taka już jest specyfika władzy, że jeśli tylko ma jakąś możliwość
                          to wykorzysta ją przeciw obywatelowi.
                          Jura
                    • diab.lica Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:13
                      maas napisała:

> Ale kto komu w jakiej sytucji go przekazal? Poprosze o dokladniejsze info,
                      link
                      > itp.

udostepniono czesciowe IP uzytkownikow innym uzytkownikom (adminom spolecznym)
                      to stoi nawet w FAQ o adm. spol, ze je widza
                • kill_bill2 Re: zgłaszam wniosek 27.04.04, 18:13
                  maas napisała:

> Prosze o informacje, o jakie przekazanie danych chodzi.
                  danych o adresie IP dobra kobieto

> Nawiasem mowiac, pisanie pod kilkoma nowymi loginami w ciagu paru dni, zeby
                  > ochronic "prawdziwy" login obrazajac anonimowo swoich adwersarzy nie
                  > uwiarygodniaja zbytnio tych zarzutow.

na to odpowiedź jest tylko jedna: hahahahahaha
                  dałaś koncertowy popis chamstwa

musze sie pakować, bo zaraz mnie namierzą i eksmitują
                  ROTFL
                  ROTFL
                  ROTFL

• kill_bill2 wyciąg z regulaminu 27.04.04, 17:43
          Kto może zostać moderatorem społecznym?
          Moderatorem społecznym może zostać użytkownik Forum z długim stażem, który ma ?
          czystą" historię na Forum.

Jak można zostać moderatorem społecznym?
          Prosimy o zgłoszenie na adres forum@gazeta.pl.

Czy moderatorzy używają swoich zwykłych loginów i jakie mają uprawnienia?
          Mogą. Ale jeśli nie chcą, korzystają z kont przeznaczonych tylko do
          moderowania. Mają uprawnienia podobne do uprawnień administracji portalu (mogą
          przeprowadzać operacje na postach i wątkach oraz widzą częściowe IP
          użytkowników forum). Zwykle nie są aktywnymi użytkownikami forów, na których
          działają.

Czy moderatorzy mogą uczestniczyć w dyskusjach?
          Mogą rozmawiać z użytkownikami w sprawach Forum. Zwykłe dyskusje prowadzą pod
          swoim loginem prywatnym, zwykle jednak na innym forum.
          -----------------------------------------------------------

Cóż... widać, że regulamin pozostawia delikatnie mowiąc wiele swobody
          moderatorom społecznym i adminom, ignorując zupełnie prawo do prywatności
          uczestników forum. Wydaje się, że w tej sytuacji adminom powinno zależeć na
          dobrym wizerunku i utrzymaniu zaufania forumowiczów, gdyż na tym zaufaniu
          wszystko się opiera. Tym czasem poprzez aroganckie i lekceważące odpowiedzi
          maas i coolle pokazują wyraźnie, że mają użytkowników forum gdzieś, zgodnie z
          dewizą "nie podskakuj, bo cie zbanuje - jak bedziesz mieć szczęśćie - bo jak
          nie to...." wszyscy wiemy, co może się stać. W tej sytuacji nie sposób już
          mieć wątpliwości, że forum rządzą osoby po które nie zawahają się użyć tego
          miejsca do złatwiania prywatnych porachunków.
          Poza tym jest oczywiste, że regulamin forum (jeśli to można nazwać regulaminem)
          jest sprzeczny z ustawą o ochronie danych osobowych.

• piiiip Re: wyciąg z regulaminu 27.04.04, 17:54
            kill_bill2 napisał:

> Poza tym jest oczywiste, że regulamin forum (jeśli to można nazwać regulaminem)
            >
            > jest sprzeczny z ustawą o ochronie danych osobowych.
            >

IP nie jest daną osobową
            sprawdź w Ustawie
    • Gość: sz1 Re: Ostrzezenie od admina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 17:34
      Droga maas, wielu osobom mozna w kółko powtarzać że np.ubliżanie innym to
      zwykłe chamstwo.oni uznaaja jednak ,że nieubliżanie ogranicza wolnośc ich
      wypowiedzi.I jak tu wytłumaczyć np.takiemu lokiemu żeby tego nie robił ?
      Zupełnie beznadziejne zadanie ,bo " czego Jaś... itd. A moze lepiej założyć
      forum dla niewychowanych chamów.Nich tam popisują się swoimi talentami!
    • kwaku.kwaku.pierdu.pierdu hahahahahahaha 27.04.04, 17:45
      Jeszcze nigdy w zyciu sie tak nie usmialem jak dzisiaj ....buuahahahahaaaaaahaah

Ludzie!!!!potraficie odroznic zycie realne od wirtualnego?
    • Gość: Jureek Re: A nie mówiłem? IP: 212.20.131.* 27.04.04, 17:47
      Przykro mi znowu powtarzać tę mantrę, ale ostrzegałem przed takim rozwojem
      sytuacji, gdy tylko dowiedziałem się, że oddaliście adminowanie w ręce
      społeczników. Pamiętam, że wtedy odpisałaś mi, że takie społeczne adminowanie to
      rzecz dość powszechna w sieci. Powinnaś więc wiedzieć, że równie powszechne są
      niesnaski i personalne gierki powodowane adminowaniem przez społeczników.
      Zapowiadaliście, że wprowadzenie aesów podniesie poziom forum, tymczasem dzieje
      się coś wręcz przeciwnego, a Twoje ostrzeżenie traktuję jak przyznanie się do
      porażki. Naprawdę przykro przyglądać się, jak fajne na początku forum Gazety
      degraduje się do poziomu Onetu, między innymi dlatego, że zachciało się Wam
      jakiś eksperymentów psychosocjologicznych z dzieleniem forumowiczów na równych i
      równiejszych.
      Pozdrawiam smutno
      Jura
      • maas Re: A nie mówiłem? 27.04.04, 17:53
        Przypominam tylko, ze podobne ostrzezenia wysylalam na rozne fora wielokrotnie
        przy okazji roznych "afer" dlugo przed istnieniem spolecznych, a "afera"
        tutejsza nie rozpoczela sie przeciez od spolecznych. Caly czas ogladam sobie to
        forum i jesli nastapia blokady IP czy kasowanie napastliwych watkow to bede to
        robic osobiscie :-)
        Sytuacja, w ktorej polowa watkow dotyczy dokopywania sobie nawzajem przez
        forumowczow jest nieakceptowalna; zwlaszcza przoduja w tym dwie osoby, ktore nan
        jej potrzeby zalozyly sobie po pare nowych loginow i szaleja. To do nich to
        ostrzezenie...
        • kill_bill2 Re: A nie mówiłem? 27.04.04, 18:08
          maas napisała:

> Sytuacja, w ktorej polowa watkow dotyczy dokopywania sobie nawzajem przez
          > forumowczow jest nieakceptowalna; zwlaszcza przoduja w tym dwie osoby, ktore
          na
          > n
          > jej potrzeby zalozyly sobie po pare nowych loginow i szaleja. To do nich to
          > ostrzezenie...

Naprawde nie rozumiesz, albo uporczywie udajesz że nie rozumiesz sytuacji -
          to "dokopywanie" na tym etapie w przeważającej mierze wynika z braku zaufania
          do moderatorów spolecznych: jest wątek personalny i nagle go nie ma, więc
          pojawiją się 3 następne o tej samej treści + kilka pt. "gdzie jest mój wątek" ,
          czy tak trudno to zrozumieć? wiele razy brano tu różne nicki na tapete i nikt
          tych wątków nie kasował (sic!) na litość boską kobieto naprawde nie kapujesz w
          czym problem ???
          • maas Re: A nie mówiłem? 27.04.04, 18:12
            Moge jedynie raz jeszcze zaproponowac doglebna lekture tekstu o nazwie
            Netykieta... Istnienie lub nie spolecznych w zaden sposob nie usprawiedliwia
            wylewania pomyj na innych forumowiczow.
            • kill_bill2 Re: A nie mówiłem? 27.04.04, 18:15
              maas napisała:

> Moge jedynie raz jeszcze zaproponowac doglebna lekture tekstu o nazwie
              > Netykieta... Istnienie lub nie spolecznych w zaden sposob nie usprawiedliwia
              > wylewania pomyj na innych forumowiczow.

a ja moge teraz już w pełni świadomie i odpowiedzialnie za słowo nazwać cie
              kompletną idiotką

• Gość: Jureek Re: A nie mówiłem? IP: 212.20.131.* 27.04.04, 18:19
          maas napisała:

> Przypominam tylko, ze podobne ostrzezenia wysylalam na rozne fora wielokrotnie
          > przy okazji roznych "afer" dlugo przed istnieniem spolecznych,

Racja, przypominam sobie. Ale wprowadzenie społecznych miało spowodować, że
          będzie lepiej, a skoro mimo ich istnienia trzeba znowu wysyłać takie apele to
          znaczy, że lepiej nie jest.

> a "afera"
          > tutejsza nie rozpoczela sie przeciez od spolecznych.

Nie byłbym taki pewien, czy społeczni nie mieli udziału w rozpoczęciu afery, na
          pewno jednak przyczynili się do jej zaognienia, poprzez stronnicze działania
          przy ochronie nicków oraz prowokacyjne wypowiedzi dzielące forumowiczów na
          "stałych" i "niestałych".

> Caly czas ogladam sobie to
          > forum i jesli nastapia blokady IP czy kasowanie napastliwych watkow to bede to
          > robic osobiscie :-)
          > Sytuacja, w ktorej polowa watkow dotyczy dokopywania sobie nawzajem przez
          > forumowczow jest nieakceptowalna; zwlaszcza przoduja w tym dwie osoby, ktore na
          > n
          > jej potrzeby zalozyly sobie po pare nowych loginow i szaleja. To do nich to
          > ostrzezenie...

Pozdrawiam
          Jura (tutaj ormo.precz)
          • maas Re: A nie mówiłem? 27.04.04, 18:24
            Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Racja, przypominam sobie. Ale wprowadzenie społecznych miało spowodować, że
            > będzie lepiej, a skoro mimo ich istnienia trzeba znowu wysyłać takie apele to
            > znaczy, że lepiej nie jest.

To juz kwestia dyskusyjna. Ale to jest chyba jednak temat na inne forum.

> Nie byłbym taki pewien, czy społeczni nie mieli udziału w rozpoczęciu afery, na
            > pewno jednak przyczynili się do jej zaognienia, poprzez stronnicze działania
            > przy ochronie nicków oraz prowokacyjne wypowiedzi dzielące forumowiczów na
            > "stałych" i "niestałych".

Nie mieli udzialu w jej rozpoczeciu, przeczytaj prosze dokladnie pierwsze watki.
            Zwroc tez uwage, ze ja widze pewne rzeczy, ktorych nie widzisz ani Ty, ani nawet
            spoleczni (np kto i kiedy zaklada pacynki, zeby swiadomie robic chamska kampanie
            przeciw innym).
            • Gość: Jureek Re: A nie mówiłem? IP: 212.20.131.* 27.04.04, 18:33
              maas napisała:

> Nie mieli udzialu w jej rozpoczeciu, przeczytaj prosze dokladnie pierwsze watki
              > .

Masz rację, sam początek afery był bez udziału adminów, ale już drugi krok -
              czyli kasowanie podszywek Triss i jątrzące tłumaczenia, dlaczego jedne nicki
              chronione są bardziej niż inne to już własny wkład adminów w rozwój całej afery.

> Zwroc tez uwage, ze ja widze pewne rzeczy, ktorych nie widzisz ani Ty, ani nawe
              > t
              > spoleczni (np kto i kiedy zaklada pacynki, zeby swiadomie robic chamska kampani
              > e
              > przeciw innym).

Ależ ja wcale nie wątpię w to, że widzisz więcej :)
              Jura
      • Gość: Lolek Re: niestety to sie potwierdza, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 17:55
        forum "Kobieta" jest tego kolejnym (nie pierwszym) przykładem wśród reszty na
        portalu GW - ciekawe, które teraz następne ?
    • pariasik Re: Teraz to trochę za późno Mass !!! 27.04.04, 18:28
      Jak pisałem o szarogęsieniu się Admin_kobiety kiedyś na „Forum o moderacji”, to
      rzeczona osoba zrobiła ze mnie spamera i upierdliwego forumowicza.

Tebe też się nie odezwał – a raczej odezwał się zdawkowo i sobie olał temat. A
      wystarczyło wtedy poczytać posty admin_kobiety – ile w nich było bezczelności,
      zadufania w sobie i mani wielkości, lub, jak wolisz, olewania skarg
      forumowiczów.

Teraz to niestety zrobiło się tutaj bagno i to też z powodu z waszego (adminów
      zawodowych) zaniechania jakichkolwiek działań.

Doszło jeszcze ostatnio kumoterstwo, załatwianie prywatnych porachunków itd.

A skąd się biorą te „nowe” nicki – zazwyczaj tak się dzieje na każdym forum,
      kiedy komuś się nie podoba sytuacja, ale z różnych powodów nie chce
      ujawniać „starego” nicka. Ich za to nie wiń.

A tak dla przypomnienia tutaj jest link do tego mojego wątku – chyba jednego z
      pierwszych krytykujących sobiepaństwo admin_kobiety na FK:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=11733255
      pozdrawiam

• triss_merigold6 Wolność to uświadomiona konieczność 27.04.04, 18:47
      Wprawdzie nie zwracałam się z prośbą o kasowanie wpisów moich klonów ale
      dziękuję, że admini uznali taką działalność za niestosowną.
      Drodzy dyskutanci pomyliła Wam się wolność słowa z anarchią i przyzwoleniem na
      wszystko. Wolność również w necie podlega ograniczeniom zarówno prawnym jak i
      wynikającym z norm społecznych np. obowiązku unikania chamstwa i inwektyw.
      Jesli ktoś tego nie akceptuje nie musi korzystać z takich możliwości wypowiedzi
      jakie net stwarza, może swoje frustracje i żale opisać w pamiętniku, wykrzyczeć
      w lesie albo opowiedzieć znajomym.
    • kill_bill2 podsumowanie 27.04.04, 19:33
      Nie byłoby całego problemu z moderatorami społecznymi, gdyby:
      1. Użytkownik pelniący rolę moderatora nadal występował pod stałym nickiem i
      był oznaczony jako moderator.
      2. Moderatorzy społeczni mieliby możliwość kasowania wątków i blokowania kont,
      ale bez wiedzy o IP, która jest im z resztą kompletnie zbędna, o czym napisano
      w poście "bzdura maas".

pozostaje pytanie: kto wtedy chciałby *bezinteresownie* pełnić funkcje
      moderatora społecznego?
      • Gość: sz1 podsumowanie nr2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 20:07
        Nie potrzeba by żadnych adminów ,gdyby nie chamstwo kilku uczestników forum.
      • Gość: no proszę Re: podsumowanie IP: *.acn.pl 27.04.04, 20:12
        no proszę ile to się trzeba postow napisać żeby usprawiedliwić własne chamstwo
        ale za to na końcu można sobie przyznać samej rację!
    • basia Szanowna Maas 27.04.04, 20:21
      napisałaś tu przynajmniej dwukrotnie, że ci nieprawomyślni- bo krytykujący i
      przez to napastliwi - wielonikowymi są. Ja nie jestem wielonikowa i Ty dobrze o
      tym wiesz, a wypowiedzi niezadowolonych są bardzo podobne do m.in. moich z FoF
      w temacie społecznych i Ip.
      Mnie też definiowano jako osobę napastliwą. Nie Ty ale z twoim błogosławieństwem.

Nadal bedziecie twierdzić, że Wy macie rację ?

Ps.przy okazji, w temacie Ip i społecznych nic nie zostało przez Was wyjaśnione.
      Więc nie mydl ludziom oczu i nie odsyłaj ich na FoF.
      Ps2.Powiedz również to tutaj, że do chyba lutego tego roku - przez co najmniej
      kilka miesięcy, społeczni widzieli całe Ip.
      • Gość: Lolek Re: Teraz bójcie się naprawdę forumowiczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 21:02
        i forumowicze szalonych adminek społecznych :)

basia napisała:

> Więc nie mydl ludziom oczu i nie odsyłaj ich na FoF.
        > Ps2.Powiedz również to tutaj, że do chyba lutego tego roku - przez co najmniej
        > kilka miesięcy, społeczni widzieli całe Ip.
      • diab.lica Re: Szanowna Maas 27.04.04, 23:27
        > Ps2.Powiedz również to tutaj, że do chyba lutego tego roku - przez co najmniej
        > kilka miesięcy, społeczni widzieli całe Ip.

basiu, to bardzo interesujace (i niepokojace) co piszesz
        mozesz podac wiecej szczegolow?
    • poprioniony Re: Ostrzezenie od admina 27.04.04, 20:44
      Heh, przypominam ladminom, ze jak dalej bedzie sie tak
      wyglupiac, to ludzie zaczna sie odbijac od anonimowych proxy
      i wtedy swoje blokady i adresy ip bedzie sobie mogli w cztery
      litery wsadzic. A tego chyba naprawde nie chcecie... :-)
      • Gość: a9 Re: Ostrzezenie od admina IP: *.acn.pl 27.04.04, 21:25
        A po co w ogóle to ukrywanie IP? Niech sobie będzie na wierzchu
        tak jest wszędzie
        Boisz się ataku, nie pisz - proste.
        Admini pokażcie wszystko i koniec...
        • Gość: prion Re: Ostrzezenie od admina IP: *.acn.waw.pl 27.04.04, 22:34
          > A po co w ogóle to ukrywanie IP?

Jedni idioci wypisuja bzdury w godzinach pracy
          a inni idioci dzwonia pozniej do ich szefow.
          To IMO wystarczajacy powod, zeby zamazac ip.
    • subiektywnie oswiadczenie - do Maas i wszystkich forumowiczow 27.04.04, 22:53
      Uprzejmie informuje, ze zostalam skutecznie zastraszona. Przyznaje sie
      pokornie, ze pisuje pod 5 roznymi nickami, ale od teraz bede tylko pod tym
      jednym.
      Caluje stopki wszystkich STALYCH forumowiczow, klaniam sie pani magister.
      Prosze tylko o niedonoszenie do administracji mojego osiedla, bo mogloby to byc
      dla mnie bardzo klopotliwe. W zamian moge podac namiary na mojego promotora, bo
      niestety jeszcze nie pracuje, wiec do pracy nie da sie doniesc.
      Jeszcze raz porzepraszam wszystkich forumowiczow.
      Przesylam uklony.
      SUbiektywnie
      • Gość: swoje trzy grosze Re: oswiadczenie - do Maas i wszystkich forumowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 23:29
        oto lista anonimowych proxy :

www.samair.ru/proxy/
        możecie nadawać skąd chcecie

ale mam nieodparte wrażenie, że admini (czy jak ich zwał) nie do końca mówią
        prawdę ......

otóż jest możliwość 'oszukania' stawiając własną sieć np 5 komputerów, że są
        widziane jako jeden (ale przeważnie admini sieci osiedlowych tego nie stosują z
        różnych względów....) zmieniając nawet system operacyjny podawany przy
        logowaniu .

nasuwa mi się druga rzecz - a co z forumowiczami ze zmiennym IP (np. modem,
        neo) ??
        jesteście ich w stanie wyciąć ??
        (nie chodzi o blokade po IP..)

pzdr

niewierzący

P.S.
        ładnie wygląda forum - reakcja, jak ktoś jest 'nieprawomyślny'

• Gość: polishAM Re: Ostrzezenie od admina IP: *.nas39.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 28.04.04, 00:03
      A więc zdajecie sobie sprawę z masowych podszywek ludzi, którzy nie pracują i
      nie mają nic innego do roboty, tylko niszczyć to forum. Nie trzeba geniusza,
      żeby się domyślać, kto bryluje w tym zakresie. Tak czy inaczej przyjmuję do
      wiadomości, że ktoś się zastanawia nad tym.
    • Gość: dzikus [...] IP: *.dyn.optonline.net 28.04.04, 03:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: dzikus [...] IP: *.dyn.optonline.net 28.04.04, 06:26
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: :) towarzyszka z administracji ostrzega........... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.04.04, 06:37
      ale niektorym komuna,
      mozgi przezarla:(
      • Gość: dzikus Re: towarzyszka z administracji ostrzega......... IP: *.dyn.optonline.net 28.04.04, 06:41
        Gość portalu: :) napisał(a):

> ale niektorym komuna,
        > mozgi przezarla:(

jak np.tobie

:((
    • blanchet te wątki to są tylko wyrazy impotencji 28.04.04, 07:49
      bo w dyskusji jak w miłości- skupianie się na metodzie i technice a nie treści
      prowadzi do impotencji.
      • Gość: dzikus Re: te wątki to są tylko wyrazy impotencji IP: *.dyn.optonline.net 28.04.04, 08:17
        blanchet napisała:

> bo w dyskusji jak w miłości- skupianie się na metodzie i technice a nie
        treści
        > prowadzi do impotencji.

A zatem zycze agresywnego orgazmu.

;))

• blanchet Re: te wątki to są tylko wyrazy impotencji 28.04.04, 08:31
          właśnie wczoraj (dopiero) przeczytałam ciekawy artykuł w Charakterach na temat
          mocy gdzie autor wskazuje na popularność zachowań mających konotacje z agresją
          a nawet samą modę tego słowa- agresywna konsumpcja, agresywny marketing etc i
          zauważyłam- od wczoraj wieczora jesteś czwartym przypadkiem- że rzeczywiście
          słowo to chyba jest modne.
          • Gość: dzikus Re: te wątki to są tylko wyrazy impotencji IP: *.dyn.optonline.net 28.04.04, 08:39
            blanchet napisała:

> właśnie wczoraj (dopiero) przeczytałam ciekawy artykuł w Charakterach na
            temat
            > mocy gdzie autor wskazuje na popularność zachowań mających konotacje z
            agresją
            > a nawet samą modę tego słowa- agresywna konsumpcja, agresywny marketing etc i
            > zauważyłam- od wczoraj wieczora jesteś czwartym przypadkiem- że rzeczywiście
            > słowo to chyba jest modne.

Czyzbys sie zakochala we mnie,czy tez w moim slowie?
            Przykro mi,ale pomimo cierpienia porzuc jak najszybciej te mysl.
            Dziekuje.
            pozdr.
            :))
    • mathias_sammer Re: do maas i ew. innych 28.04.04, 14:32

Wpadlem z innym tekstem, ale zmienilem zdanie po przeczytaniu kilku watkow.
      Postanowilem dolaczyc do wypowiedzi.

Ja rowniez jestem osoba, ktora czas jakis temu napisala do administracji i do
      redakcji . Oto przyklad:

https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=10407075&a=10407075

Moje oburzenie bylo wywolane komentarzami niektorych osob w dyskusji z osoba z
      ponizszego watku. Niestety, oryginalnej rozmowy juz nie ma, zostala usunieta,
      znalazlem tylko jej szczatki.

https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=8802533&a=8802533

Dla Ciebie, maas (pozwol, ze bede zwracal sie po imieniu) jasne jest kto bral
      czynny udzial w tej akcji (masz podglad IP), jesli oczywiscie bedziesz chciala
      poswiecic kilka minut na czytanie.

Od lat uwazam, ze forum dyskusyjne powinno byc wirtualnym miejscem spotkan
      ludzi z calego swiata, pewnego rodzaju odskocznia od rzeczywistosci, chwila
      spedzona na rozmowach na tematy powazne czy tez radosna tworczoscia
      zapewniajaca chichot ogolu. Moze byc nawet miejscem wirtualnych romansow;
      wspolnych przyjec, podczas ktorych wypija sie wirtualny alkohol lub spozywa
      wirtualne jedzenie. Mnie nic do tego. Ale na litosc boska nie nalezy zapominac,
      ze to jest tylko i wciaz wirtual. Odleglosc monitora od linii twarzy, choc
      wprawdzie nieduza nie oznacza , ze wykreowany za pomoca znakow swiat jest
      prawdziwy. Czy wirtualnym alkoholem opije sie, a wirtualnym jedzeniem
      najem.......?

Bylem, jestem i bede przeciwnikiem obrazania forumowiczow. Nie sledzilem
      dokladnie afer/y (nie interesuja mnie pewne historie), o ktorej/ych na
      forum „Kobieta“ teraz mowi sie i tworzy obozy zwolennikow i przeciwnikow
      takiej teorii czy osoby. Niemniej, zawsze _bede stawal po stronie obrazanej
      kobiety_, bo tak dyktuje mi moje sumienie, choc doswiadczenia z zycia nauczyly
      mnie, ze kobiety bite przez mezow/konkubinow nie zycza sobie wtracania sie,
      mimo ze wlasnie zlamano im nos lub podbito oko. Mimo jednak takich doswiadczen
      do konca swojego zywota nie poddam sie i bede lal po pysku kazdego faceta,
      ktory podniesie reke na kobiete- a uwierz krzepy we mnie sporo i szczeke
      niejednemu gentlemanowi potrafilem i potrafie rozlozyc na czynniki pierwsze.
      Ot, taka bezprowizyjna wspolpraca z dentysta...
      Ale tak moze odbyc sie tylko w realu. Co moge zrobic w wirtualu? Moge pomachac
      reka do Ciebie i powiedziec: „Hej maas, popatrz co sie
      dzieje................Popatrz tylko.!“

Napisalas m.in.:
      „Sytuacja, w ktorej polowa watkow dotyczy dokopywania sobie nawzajem przez
      forumowczow jest nieakceptowalna; zwlaszcza przoduja w tym dwie osoby, ktore nan
      jej potrzeby zalozyly sobie po pare nowych loginow i szaleja. To do nich to
      ostrzezenie“ i
      „Nawiasem mowiac, pisanie pod kilkoma nowymi loginami w ciagu paru dni, zeby
      ochronic "prawdziwy" login obrazajac anonimowo swoich adwersarzy nie
      uwiarygodniaja zbytnio tych zarzutow.“,
      „Moge jedynie raz jeszcze zaproponowac doglebna lekture tekstu o nazwie
      Netykieta... Istnienie lub nie spolecznych w zaden sposob nie usprawiedliwia
      wylewania pomyj na innych forumowiczow.“
      oraz

„1. Widoczne IP to standard w internecie - widac je w mailach, usenecie,
      zostawia
      sie je wchodzac na strony itp. IP samo w sobie nie jest dana osobowa i nie
      pozwala namierzyc zadnej osoby. My kiedys ukrylismy je czesciowo wylacznie
      dlatego, ze forumowicze nie chcieli, zeby ich szefowie widzieli, ze nadaja z
      pracy.“

Powiedz szanowna mass, co moze GW z tym faktem zrobic? Moge odpowiedziec za
      Ciebie...? Obawiam sie niestety (popraw mnie albo nie, lepiej w ogole nie pisz
      do mnie), ze nic.
      Jesli wprowadzicie opcje nickow logowanych dowcipnisie przystosuja sie do nowej
      formuly (jesli nie logowali sie do tej pory), zablokujecie jeden nick pojawi
      sie drugi, potem nastepny. Reakcje beda jedynie spowolnione, bo trzeba bedzie
      wypelnic ankiete (falszywie- w koncu jedna osoba moze miec tylko jedna
      tozsamosc).
      Jezeli odslonicie IP to zlamiecie jedna z najdurniejszych w Polsce ustaw: „o
      ochronie danych osobowych“. Dlaczego durna? Bo tylko w Polsce ksiazki
      telefoniczne nadaja sie na rozpalke w kominku, tel. informacja 913 do
      wprowadzenia opcji „telefon zaufania“ a tablice mieszkancow domow do
      zapelnienia reklamami dostawcow pizzy. Oczywscie plusem bedzie czesciowa
      likwidacja (logowanej jak do tej pory) wielonickowosci. Jak bardzo wspomniana
      operacja przelozy sie na spadek uczestnikow, a tym samym, na wskaznik
      reklamowy CPT tylko Ty i Twoi koledzy redakcyjni mozecie policzyc. A co do roli
      administratorow spolecznych. Zdaje sie, ze o tym tez juz bylo. Obszernie pisal
      o zjawisku niejaki Lenin... Sa przeciez jednymi z nas...jak species..
      Zabrzmialo troche jak korupcja i socjalizm, nieprawdaz? Nieraz zastanawialem
      sie co mysli maas i inni pracownicy Gazety widzac to, czego nasze oczy nie
      doswiadczaja = ilosc rzeczywistych osob bioracych udzial na koszt pracodawcy* w
      rozmowach na forach GW. Mysle i pisze o tym moze dlatego, ze sam jestem
      pracodawca i wiem, ze nie chcialbym zatrudniac obecnych na forum od 9.00-17.00,
      chocby byli nawet mistrzami w swych dziedzinach...

To tyle ode mnie do Ciebie maas.
      Kim jestem, jak czesto pisze (jesli oczywiscie osoba a nie poglady maja
      znaczenie), czy mam jeszcze innego nicka znajdziesz po przejrzeniu wyszukiwarki
      w wersji odslonietej. Nie wstydze sie swoich postow. Czas moich obecnosci tez
      nie bedzie tajemnica.

Klaniam sie pozdrawiajac
      i jednoczesnie zyczac pomyslnych rozwiazan,
      M.S.

PS. Nie przejmuj sie czasem opiniami. To Twoja praca, a dla nas swiat
      wirtualny. Realny jest po wylogowaniu sie z GW co ja wlasnie czynie po wyslaniu
      niniejszego listu.
      Cokolwiek zrobicie Gazeto i tak znajdzie sie ktos niezadowolony....

*pracodawca to ten, ktory wyplaca wynagrodzenie pracownikom za wykonywanie
      przez nich obowiazkow zawartych w umowie o prace.
      ......

I jeszcze slowko do Was forumowicze.

Uwazam, ze jedyna metoda na ograniczenie atakow innych jest ignorowanie ich
      wpisow. Obrazliwe wpisy nie swiadcza o osobie obrazanej, ale o obrazajacym.
      Moze warto spokojnie rozmawiac, argumentowac, a jesli nie pomaga zwyczajnie
      odpuscic i zrobic przerwe? Natomiast co do podszywaczy, oprocz ignorowania moze
      byloby slusznym (tak jak czynie to ja) wskazywac palcem takowych zawsze, gdy
      wpadna w oko? Chodzi mi przede wszystkim o niestosowanie wybiorczosci
      czyli „podszywka dobra“ mowi z sensem no to podpisze sie pod jej pogladami,
      zostawiam niech zyje; „podszywka zla“ mowi bez sensu, oburzam sie i walcze o
      jej usuniecie. Moze nalezaloby powiedziec STOP wszelkim podszywkom..?
      Taka moja drobna sugestia...

Zycze wszystkim spokoju i rozsadku. Dla mnie osobiscie nie pytanie „kto
      winny? “ jest istotne tylko „dokad to wszystko ma zmierzac?“....

Pozwole sobie na koniec wypowiedzi zrobic cytat z przedruku zamieszczonego
      przez mojego internetowego adwersarza kardiologa.
      Jezeli dostrzezecie jakakolwiek analogie oznaczac bedzie, ze pewne zdarzenia
      mialy juz miejsce w dziejach ludzkosci, a my tu w necie czy w swiecie realnym
      tylko potwierdzamy ich cyklicznosc.
      I jeszcze raz ponawiam prosbe- prosze tylko nie interpretowac, ze ktos
      przyrownal czlowieka do myszy, czy tez ktos chcial Was obrazic... Jesli dobrze
      rozumiem ten watek powinien byc rozmowa nt ZASAD FUNKCJONOWANIA forum.

Klaniam sie ponownie,
      M.S. (wychodzacy z netu)
      .............
      „W jakim stopniu fizyczny fakt nadmiernego zageszczenia ludnosci prowadzi do
      wrogosci i schorzen spolecznych-widocznych w takich miastach, jak Nowy Jork,
      Filadelfia, Newark, Detroit, Chicago, Tokio, Kalkuta, Londyn i inne?

Najbardziej dokladne badania nad zwiazkami pomiedzy liczebnoscia populacji,
      srodowiskiem fizycznym i spoleczno-emocjonalnym zachowaniem zwierzat prowa
      • mathias_sammer Re: do maas i ew. innych/cd 28.04.04, 14:33

.............
        „W jakim stopniu fizyczny fakt nadmiernego zageszczenia ludnosci prowadzi do
        wrogosci i schorzen spolecznych-widocznych w takich miastach, jak Nowy Jork,
        Filadelfia, Newark, Detroit, Chicago, Tokio, Kalkuta, Londyn i inne?

Najbardziej dokladne badania nad zwiazkami pomiedzy liczebnoscia populacji,
        srodowiskiem fizycznym i spoleczno-emocjonalnym zachowaniem zwierzat prowadzil
        w ciagu 20lat John Calhoun w National Institute of Mental Health . Kolonie
        dzikich badz oswojonych szczurow lub myszy hodowano w sztucznych srodowiskach,
        w ktorych skutki wzrostu liczebnosci populacji mozna bylo obserwowac w ciagu
        kilku pokolen.

„W jednej serii eksperymentow stworzono cos w rodzaju „osiedla mieszkaniowego“,
        w ktorym byly cztery polaczone ze soba pomieszczenia mieszkalne, do ktorych
        zwierzeta mogly przedostac sie po kreconych schodach. Aby dojsc do koncowych
        pomieszczen, zwierzeta musialy przechodzic przez pomieszczenia srodkowe, ktore
        wkrotce staly sie osrodkami aktywnosci spolecznej. Gdy populacja wzrosla do
        ponad 80 szczurow-optymalna liczba bylo 48 zwierzat-zaczely u nich wystepowac
        destrukcyjne, zagrazajace zyciu zachowania.
        Pomimo obfitosci zasobow fizycznych, takich jak pokarm i materialy do budowy
        gniazd, wystepowaly czesto zlosliwe walki miedzy samcami, jak rowniez
        niesprowokowane napasci na samice i mlode. Niektore samce byly niezwykle
        agresywne, podczas gdy inne „wycofywaly sie“ i staly sie bierne. Ogromnie
        wzrosla czestosc przypadkow hiperseksualizmu, homoseksualizmu oraz
        biseksualizmu. Porzadek spoleczny zalamal sie calkowicie, do tego stopnia, ze
        samice ignorowaly takie normalne czynnosci, jak budowanie gniazd i opieka nad
        mlodymi, zdarzaly sie przypadki kanibalizmu i zadne z mlodych nie osiagnelo
        dojrzalosci.

W innej wersji, w ktorej pomieszczenia mieszkalne byly usytuowane wokol
        otwartej przestrzeni, przy czym rowniez zapewniono obfitosc pokarmu i materialu
        do budowy gniazd, jak rowniez ochrone przed zarazkami, przesladowcami oraz
        deszczem czy sniegiem, oznaki zalamania wystapily wtedy, gdy wszystkie pozadane
        miejsca przestrzeni fizycznej oraz wszystkie role spoleczne zostaly zajete.
        Dominujace samce zaczely sie zalamywac wyczerpane obrona wlasnych terytoriow.
        Samice wczesniej wypedzaly swe mlode z gniazd i stawaly sie bardziej agresywne
        i dominujace. Mlode, dorosle osobniki przestaly walczyc o wlasne terytorium i
        przyjely patologiczny sposob zycia „na ulicach“, na duzej otwartej przestrzeni.
        Zwierzeta przestaly sie rozmnazac. Ostatnia mysz zdechla przed uplywem pieciu
        lat od rozpoczecia badania.““

Jane Elliott, Riceville, Iowa, Public School

• liloom slowko i ode mnie 28.04.04, 14:46
          Brawo za wpis.
          Ja dodalabym tylko, ze zawsze bede za tolerancja, who is who naprawde nie ma
          znaczenia. Troche dystansu, zasada "zyj i daj zyc innym", traktuj innych tak
          jak sam chcialbys byc traktowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka