Dodaj do ulubionych

Po co wam ten cukier?

07.03.11, 11:09
Wszedzie ludzie piszcza, ze cukier drogi. Ja nie rozumiem, dlaczego to taka tragedia? Moze dla niektorych firm tak (cukiernie jakie), ale jesli chodzi o "zwyklych" obywateli to w sumie o co sie rozchodzi? Pytam bo sama cukru w ogole nie uzywam i mam sie dobrze. Nie slodze herbaty, nie pijam kawy itd itp, nie pamietam kiedy ostatnio wzielam z polki sklepowej torbe cukru. Przede wszystkim cukier jest niezdrowy :P Moze mam ograniczone myslenie, wiec wyjasnijcie mi prosze, o co z tym cukrem chodzi :DDDD
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:10
      że drogi
      • kulawa_wodzirejka Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:14
        i dobrze. Jak dla mnie wszystko co niezdrowe moze zdrozec, papierochy, cukier, no tylko alkoholu byloby troche zal :D
        • najlepszygeorge Re: Po co wam ten cukier? 09.03.11, 14:23
          To taki uraz mentalny po zeszłym systemie.
          Tak samo gawiedź panikuje w kwestii białego pieczywa jak wypada JEDEN dzień wolny od pracy, bo 'co to za jedzenie bez chleba'?
        • wartosc.energetyczna Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 22:59
          kulawa_wodzirejka napisała:

> i dobrze. Jak dla mnie wszystko co niezdrowe moze zdrozec, papierochy, cukier,
          > no tylko alkoholu byloby troche zal :D

papierochy są produktem końcowym, a cukier to składnik mnóstwa produktów. to tak jakbyś uważała że wzrost cen paliwa cię nie dotyczy, bo ty jeździsz rowerem.
      • mallinka86 Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 18:48
        U mnie też nikt nie słodzi, Ciast nie piekę, nie umiem...od wielkiego dzwonu mi się zdarza. Cukier w moim domu służy do...peelingu. Lepszy,niż te sklepowe,a tylko 4 zł za kilogram. Ups, 6,jeśli na zakupy idzie się z Jarkiem.
        • megg78 Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 23:31
          wyprobuj sol morska, najlepsza na peeling jak dla mnie. kawa i cukier sie nie umywaja.
    • nagialeniedokonca Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:13
      A o to, że cukier jest w olbrzymiej ilości produktów. Nie musisz samego cukru kupować aby odczuć wzrost jego ceny
      • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:16
        amen
      • kulawa_wodzirejka Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:21
        ooo, az mi wsytd ze moja glowa nie pomyslala o tym. Racja! Trzeba sie wiec ograniczac, w slodkosciach przede wszystkim, w sumie na jedno wychodzi w moim przyp.
        • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:33
          to dodam, że cukier jest nie tylko w słodkościach
          w śledziach też jest w sensie nie w rybie tylko w dodatkach
          no ale pewnie napiszesz, że śledzi też nie jesz
    • sundry Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:14
      A ja sobie nie wyobrażam nieposłodzonej kawy i też mam się dobrze. W sumie przyjmując twój tok myślenia, bez wszystkiego można się obyć, tylko po co?
      • salma75 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:15
        sundry napisała:

> A ja sobie nie wyobrażam nieposłodzonej kawy

A ja posłodzonej, brrr...

Ale za to nie wyobrażam sobie pączków bez cukru ;).
        • nagialeniedokonca Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:19
          dokładnie, szarlotki, sernika, i masy innych rzeczy które uwielbiam ;)

W domu staram się używać fruktozy, ale to też nie jest w 100% zdrowsze
    • hotally a miód droższy :(((( 07.03.11, 11:16
      mógłby kosztować tyle co cukier...
      • soulshunter2 Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 11:20
        miodem nie powinno sie slodzic goracych napojow.
        • kulawa_wodzirejka Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 11:21
          dlaczego?
          • hotally Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 11:22
            można słodzić jak ostygną.
          • salma75 Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 11:22

> dlaczego?

Bo wysoka temperatura niszczy wszystko co dobre w miodzie.
            • pompeja Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 16:37
              Kurde, nie wiedziałam i młodości mojej herbatkę w dobrej wierze słodzę miodem. Za to młody pije mleko letnie z miodem - można tak łączyć?
              • a1ma Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 16:38
                pompa, ale to nic się nie dzieje przecież złego z tym miodem, tylko traci trochę tych swoich cudownych właściwości, czyli jeśli słodzisz gorące, to równie dobrze mogłabyś cukrem.
                • salma75 Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 16:50
                  Dokładnie tak jest jak pisze a1ma, równie dobrze możesz słodzić cukrem :).
                  • 1.41421356i Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 17:38
                    nie no przecież miód to cukier prosty, a ten cukier w kg opakowaniu w kryształkach to cukier złożony, to, ze traci (ponoć) jakieś swoje właściwości lecznicze itp, nie zmeinia się jego skład chemiczny, nadal jest lepszy/gorszy od białego cukru
                    piszę lepszy/gorszy bo niektórzy nie mogą cukrów prostych., bo natychmiast wchłaniaja się do organizmu, złożone są przerabiane dłużej
      • masher Re: a miód droższy :(((( 07.03.11, 17:46
        sie ciesz nim bo za jakis czas miodu moze juz nie byc :] pszczoly nawet w polsce zaczynaja wymierac :] ponoc ma to zwiazek z pogoda i gdy czesto sie zmieniaja warunki z przymrozkami to gina.
        • mrarm Re: a miód droższy :(((( 24.03.11, 18:52
          A nie przez chemtrails?

A tak serio, to słyszałem, i nie wiem co o tym myśleć, że to przez chemiczne środki ochrony roslin i w ogóle chemię i zanieczyszczenia.. to chyba najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie.. bez pszczół to chyba bardzo niedobrze może być, prawda?
    • six_a Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:33
      niektórzy zboczeńcy ciasta pieką. z cukrem, o zgrozo;)

cukier to taki miernik cen jak ropa, jest w wielu produktach, więc podnosi ceny.
      • p.s.j Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:14
        > cukier to taki miernik cen jak ropa, jest w wielu produktach, więc podnosi ceny

yeeeeahhh, i dlatego w sobotę w centrum handlowym stałem za panem, który w sklepowym wózku wywoził tak na oko z 20-30 kg (!) cukru w torebkach 1-kilogramowych. Na pewno zrobił to z obawy przed wzrostem cen produktów przetworzonych z udziałem cukru.
        • six_a Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:37
          alkohol jest drogi, niektórzy przeszli na produkcję własną;)

i żebyś wiedział, że ludzie takie zapasy robią, bo przed świętami jeszcze bardziej pójdzie w górę;)
          • 1.41421356i Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:49
            30kg cukru normalnie jedna osoba ma na jakieś pół roku do roku, nawet jak rodzina 5 osobiwa, to max 10kg cukru na rok powinno wystarczyć
            mówię normalna rodzina, nie uzależniona od pączków, naleśników, gofrów, muffinek, ciast, ciastek co 2 dni w ilościach hurtowych, bo dla takiej rodziny faktycznie do świąt może braknąć te 30kg
          • best.yjka Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 18:04
            Ale zacier się z cukru robi ;)
            Był przepis na Bitwę pod Grunwaldem. 1410. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba było to tak. 10 litrów wody, 4 kg cukru i 10 dag drożdży.
            • iontichy Re: Po co wam ten cukier? 09.03.11, 16:32
              10410? Data czego? 1 kg cukru, 4 litry wody, 10 dag drożdży.
    • zetka50 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:33
      Nie słodzę herbaty, ani kawy ale słodkości lubię, nawet teraz delektuję się białymi michałkami.
      Kupuję tylko dla gości, czasem do ciasta.
      Moja teściowa już panikuje i kupiła 20 kg. :)
      No ale ona robi kompoty latem.
      • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:36
        "białymi" - słowo klucz
        • salma75 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:39
          ursyda napisała:

> "białymi" - słowo klucz

Haha, nie widziłam Twojego wpisu, o tym samym pomyślałyśmy :)
      • salma75 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:39
        zetka50 napisała:

> [...] nawet teraz delektuję się białymi michałkami.

Ty widzę z tej samej frakcji co Ally ;)
        • 1.41421356i Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:50
          są wogóle białe michałki?
          ciemnych nie lubię, ale białe może bym i wciągnęła ze trzy...
          • zetka50 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 18:50
            1.41421356i napisała:

> są wogóle białe michałki?
            > ciemnych nie lubię, ale białe może bym i wciągnęła ze trzy...
            pewnie że są i pyszniejsze, mniam:)
    • kochanic.a.francuza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:49
      U mnie goscie zawsze dostaja pytanie: "Kawa z cukrem, ale cukru nie ma" i gosc wie, ze pije co jest, albo nie pije.
      Jesli chodzi o dania to cukier wzbogaca smak, nawet jesli danie nie jest slodkie: marchewka z groszkiem, zupy kremowe, sushi.
      • salma75 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 11:56
        kochanic.a.francuza napisała:

> Jesli chodzi o dania to cukier wzbogaca smak, nawet jesli danie nie jest slodki
        > e: marchewka z groszkiem, zupy kremowe, sushi.

Święta prawda!
        Ja dla zrównoważenia smaku dodaję szczyptę cukru do wszystkich dań o smaku kwaśnym czy choćby lekko kwaskowatym - pomidorówki, kapuśniaku, bigosu, ogórkowej, surówek i tak jak kochanic.a.francuza do zup kremowych, duszonej marchewki.
        • p.s.j Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:20
          Jezujezu, i ile kilogramów miesięcznie tego cukru ładujesz w kwaśne dania?

Jeśli tak ze 2 kilo kryształa, to faktycznie kupowanie 20 kg jest sensowne, zapas na roczek - wyjazdy urlopowe.
          • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:28
            niektorzy robią konfitury, dżemy, kompoty więc nie wydziwiaj
          • salma75 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:36
            p.s.j napisał:

> Jezujezu, i ile kilogramów miesięcznie tego cukru ładujesz w kwaśne dania?

Wiesz co to "szczypta"? :)

Kupuję 1kg cukru raz na kilka tygodni, to powinno dać Ci obraz ile go zużywam :).
            • p.s.j Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:52
              OK, zrobiłem sondę na innym serwisie netowym, i faktycznie po prostu wychodzi, że ja mam nienormatywnie małe zużycie, 30 kg to nie jest jakaś wydumana rezerwa przy rodzinie, powiedzmy, 2+1 (jak mi się wydawało).
              • kiciiaa Re: Po co wam ten cukier? 25.03.11, 07:07
                wcale nie masz nienormalnie małego, tylko nie wiesz, co jesz.
                nie kupujesz cukru, ale jesz cukier w dżemach, sokach, napojach, ketchupie, jogurtach, nabiale, części pieczywa, deserach, czy niektórych daniach gotoeych (np. wszelkie sosy słodko - kwasne, czy sosy do spaghetti). nie uzywasz cukru, bo wszystkie wymienione wyżej rzeczy kupujesz w formie g*wna z dodatkiem olbrzymiej ilości chemii.
                mnie natomiast cukier bywa potrzebny do:
                - wypieków - mam dziecko, któremu zamiast batonika, chipsów czy lizaka wolę upiec bułeczki drożdzowe z owocami albo ciastka czekoladowe
                - dżemów, soków, konfitur - sama sobie robię, przynajmniej wiem, co jem, jakie owoce daję i mam pewność, że moje dziecko nie zywi się chemią
                - pieczywa - odrobina cukru do niektórych gatunków chleba jest wręcz niezbędna
                - ketchupu - sama robię - wychodzi lepszy niż kupny
                - sosy - jak wyżej

aa i żeby nie było, że tak pichcę, bo mam za dużo czasu. ja normalnie pracuję, zajmuję się dzieckiem, a pichcę w wolnych chwilach. dżem wiśniowy, to jedno popołudnie roboty, 20 kilo wisni, ok 4 kilo cukru - za to przyjemność zjedzenia w środku zimy jest niezwykła wręcz :D
                i dlatego mnie wkurza wzrost cen cukru. acz na zapas nie kupuję, bo zakładam, że wkrótce ceny spadną, a od 1 kg na święta nie zbiednieję (na świeta cukier potrzebny do gulaszu, do baby piaskowej i ciasta pomarańczowo - czekoladowego :P)
        • raohszana Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 16:50
          salma75 napisała:

> Święta prawda!
          > Ja dla zrównoważenia smaku dodaję szczyptę cukru do wszystkich dań o smaku kwaś
          > nym czy choćby lekko kwaskowatym - pomidorówki, kapuśniaku, bigosu, ogórkowej,
          > surówek i tak jak kochanic.a.francuza do zup kremowych, duszonej marchewki.
          Gucio prawda! ;)
          Jak się odzwyczai człeka od cukru, to nawet ta "szczypta" dodawana przeszkadza :)
          Heretyczka, do kwaśnej ogórcowej cukiera dorzucać... :D
          • salma75 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 16:57
            raohszana napisał:

> Gucio prawda! ;)
            > Jak się odzwyczai człeka od cukru, to nawet ta "szczypta" dodawana przeszkadza
            > :)

Nie wyczułabyś :).
            Czasami sama marchewka jest tak słodka, że odpowiednia jej ilość do zupy i cukru nie trzeba.

> Heretyczka, do kwaśnej ogórcowej cukiera dorzucać... :D

Jeno odrobinkę, na smaczek ;). Słodki smak wydobywa kwaśny :).
            • raohszana Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:14
              salma75 napisała:

> Nie wyczułabyś :).
              A jednak :)

> Czasami sama marchewka jest tak słodka, że odpowiednia jej ilość do zupy i cukr
              > u nie trzeba.
              Z tym się zgodzę - marchewy są niemożebnie słodkie.

> Jeno odrobinkę, na smaczek ;). Słodki smak wydobywa kwaśny :).
              Ale do ogóra? Ogór to świętość, ma być ogórowaty i bez dodatków, albowiem surowa religia zabrania poprawiać ogóra :D

Jakie to różne praktyki kulinarne można napotkać :)
        • best.yjka Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:39
          Dodaje tylko do sosów pomidorowych w stylu włoskim. Koncentrat pomidorowy jest dla mnie zbyt kwaśny.
    • poecia1 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 12:02
      Ludzie jak mnie wkurzają takie bezsensowne wywody: typu co tam że cukier drogi ja nie słodze i mam to gdzieś. Czy to naprawdę trzeba posiadać jakiś niesamowity intelekt, żeby zauważyć, że nie o sam cukier chodzi tylko o to, że generalnie ceny żywności szybują do góry. Serio czasem warto spojrzeć ciut dalej niż czubek własnego nosa.
      Ja prawie nie jem pieczywa i generalnie cena chleba powinna mi wisieć, ale jak bochenek będzie kosztować 10 zł, to nie powiem że to nie moja sprawa tylko solidarnie wyjdę na ulicę.

I tak, niestety moim zdaniem ty i tobie podobni macie ograniczone myślenie.
      • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 12:22
        tak się kurde kończy picie gorzkiej kawy. o!
        • 1.41421356i Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:52
          óla
          będziesz w tym wrocławiu mieszkać?
      • p.s.j Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:23
        > Ja prawie nie jem pieczywa i generalnie cena chleba powinna mi wisieć, ale jak
        > bochenek będzie kosztować 10 zł,

Rozmowa nie do końca o tym. Czy jak chleb drożeje, to kupujesz z automatu 30 bochenków* na zapas?

* wiem, wiem, na miesiąc powinno się kupić 60 bochenków, bo połowa stwardnieje :)
        • ursyda Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:28
          nie ma chleba z automatu
        • six_a Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:40
          chleb jest produktem krótkoterminowym, a cukier se może stać do zimy. rany, można chyba pomyśleć, zanim się pieprznie wyślij?
        • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:53
          alez o tym.

problemem nie jest to czy ludzie kupuja cos na zapac czy nie (bo takie na zapas wspomaga budzet tylko o kilknascie-kilkadziesiat zl w przypadku drozenia), ale wlasnie o wzrost cen
        • best.yjka Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:29
          Są chleby o przydatności do spożycia do 6 miesięcy. Np. pumpernikiel.
    • bimota Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 12:44
      Czyli podstawowy produkt dostarczajacy organizmowi energii jest niezdrowy... A ha...
      • czarna.koza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:00
        oczywiscie ze "czysty" bialy cukier jest niezdrowy. Chyba nie wpinkalasz go lyzka zeby miec energie? Ja sie czerpie z pozywienia zawierajacego "cukier".
        • bimota Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:17
          Jak by byl niezdrowy to by mi nie smakowal :P
      • best.yjka Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:33
        Węglowodany w procesie trawienia rozkładają się na cukry. To jest ten podstawowy produkt dostarczający energii. A nadmiar cukru w pożywieniu jest niezdrowy.
    • mrs.g Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:12
      hahahah ja tez nie wiem. Matka do mnie ostatnio zebym cukier kupila, bo drozeje. Ja do niej na to, ze ja na wiecznej diecie i slodzika uzywam , a jak juz co to kupuje brazowy , a ten drogi i tak jak diabli. To chyba takie nasze komunistyczne sklonnosci sie ujawnily. Kiedys tez tak bylo, ze babcia zapas cukru obok szafy trzymala ;-)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:42
      Jak nie cukier to syrop glukozowo-fruktozowy dostaniemy. Wiele jest produktów słodzących dla przetwórstwa.
    • chersona Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:43
      mnie cukier jest potrzebny do kakao i od wielkiego dzwonu, gdy coś piekę
      • lonely.stoner Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 13:54
        ja tez nie pamietam kiedy cukier ostatnio kupilam, miod uzywam (np. do smazenia nalesnikow zeby ciasto oslodzic, czasem do kawy) ale cukier, hmmmm... aaa, kupuje takie kakao do picia i w nim jest cukier.
        • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 14:11
          pszczoly dokarmia sie cukrem niekiedy wiec drozszy cukier podwyzsza cene miodu... ponadto jest sprzezenie psychologiczne, wedle ktorego jak cukier jest drogi to miod tez musi proporcjonalnie podrozec
    • izabellaz1 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:32

> Nie slodze herbaty, nie pijam kawy

> Moze mam ograniczone myslenie

Widocznie masz, bo ja na przykład słodzę kawy a ją piję.
    • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:37
      Po pierwsze to cukier jest w wielu produktach a po drugie to nie chodzi tylko o cukier ale o wszystko. Wszystko drożeje, z dnia na dzień i po cichu. Za komuny to chociaż info o podwyżkach w mediach było, dziś co chwila coś drożeje i nic się o tym nie mówi.
      • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:41
        bo dzis to nie wladza decyduje o cenach.. tylko np ludzie wykupujacy produkty, albo swiatowe rynki ropy, albo zarzady spolek paliwowych, albo spekulanci

podwyzki ida fala poczawszy u zrodel, a skonczywszy sie na sklepach...

to jest tak zwany "wolny rynek"
        • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:47
          Tak tak, ja to rozumiem-tylko mnie chodziło o sam fakt ciszy przy tych podwyżkach i dość bezczelne zapewnienia rządzących, że wszystko jest ok i że oni świetnie rządzą i takie tam.
          • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 15:50
            tyle,ze rzadzacy maja malo do gadania jesli chodzi o to co sie na rynku dzieje.. maja moc ustawodawcza, moga jakies tam kroki przedsięwziąć dla ratowania badz lekkiego podkrecania sytuacji... ale tak czy siak ich dzialania zleza od ekonomistow... ktorzy maja w dupie interesy obywateli

• asystentka_prezesa_zarzadu Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 16:15
              tygrysio_misio napisała:

> tyle,ze rzadzacy maja malo do gadania jesli chodzi o to co sie na rynku dzieje.
              > . maja moc ustawodawcza, moga jakies tam kroki przedsięwziąć dla ratowania badz
              > lekkiego podkrecania sytuacji... ale tak czy siak ich dzialania zleza od ekono
              > mistow... ktorzy maja w dupie interesy obywateli

Akurat ostatnie podwyżki to wina podniesienia vatu a to jest sprawa rządu.
              A poza tym-moc ustawodawcza to dużo, gdyby przeprowadzić w tym kraju odpowiednie reformy to koszty utrzymania państwa trochę by się zmniejszyły. Oraz już mi się nie chce dalej o tym rozmawiac bo się tylko zirytuje a nie chcę sobie tego robić;)
              • wersja_robocza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:53
                Nie tylko vat-u. Cały czas drożeje ropa. A na ropie opiera się światowa gospodarka. Światowa, nie tylko polska. I wszędzie drożeje żywność. FAO podała, że w ciągu roku na giełdach zboża zdrożały o 55%, a to podstawa żywienia. Potem nabiał i mięso.
                A to wszystko powoduje, że sklepach jest drożej. I nie tylko w naszych. Plus do tego powody, które wymieniła tygrysio. I to nie jest wina Tuska.;)
                • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 21:04
                  wersja_robocza napisała:

> Nie tylko vat-u. Cały czas drożeje ropa. A na ropie opiera się światowa gospoda
                  > rka. Światowa, nie tylko polska. I wszędzie drożeje żywność. FAO podała, że w c
                  > iągu roku na giełdach zboża zdrożały o 55%, a to podstawa żywienia. Potem nabia
                  > ł i mięso.
                  > A to wszystko powoduje, że sklepach jest drożej. I nie tylko w naszych. Plus do
                  > tego powody, które wymieniła tygrysio. I to nie jest wina Tuska.;)

Uff-ropa to nie wina Tuska, super, wypas, zapisuje.
                  Tuska winą jest tylko nieudolne rządzenie tym krajem, skupianie się na pr zamiast na reformach, któe mogą na początku zaboleć ale są dobre dla kraju, brak myślenia perspektywicznego, tolerowanie ustawodawczych bubli (prawo za które posłowie i senatorowie biorą kasę a potem nie są w stanie sobie z nim poradzić nawet profesorowie prawa), tolerowanie układów i układzików na kazdym szczeblu, zwiększenie ilości urzędników, które to w żaden sposob nie przekłada się na ułatwienie życia rodakom/petentom. Plus tolerowanie marnotrawienia kasy w zus, krus i nfz i utrudnianie zycia przedsiębiorcom i rodzicom.
                  To oczywiscie nie ma nic wspolnego z podwyzkami.
                  • wersja_robocza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:05
                    Fakt. Obiecywał cuda.;)
                  • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:09
                    no a jaki to ma zwiazek z cena cukru?
                    • wersja_robocza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:10
                      Bo Tusk uprawia PR zamiast rozwiązać KRUS.
                      • wersja_robocza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:11
                        A w zasadzie uprawia PR zamiast buraków cukrowych. O!
                        • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:12
                          od burakow cukrowych to jest chyba PSL i doraznie przed wyborami PIS..
                          • wersja_robocza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:13
                            I to też jest wina Tuska.
                          • d1ler Re: Po co wam ten cukier? 25.03.11, 05:33
                            PiS jest nie "OD", tylko "DLA buraków" :)
                      • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:16
                        co do KRUSu to jak to ma wplywac na cene cukru?

a najlepsze pytanie: jak rzad mialby powstrzymac wzrost ceny benzyny do 6zl (na razie chyba jeszcze troszke daleka) skoro w UK juz sie mowi o 9zl.. a przeciez tam Tusk nie partaczy??

moze Tusk ma powstrzymywac przed potopami 3 na swiecie producenta cukru, przed zamieszkami na chronic pierwsza 10 wydobywcow ropy?

moze jeszcze wlasnymi rekoma ma zatykac wulkany coby LOT nie tracil ;]
                        • wersja_robocza Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:20
                          Wybuch wulkanu Elajkumpolejkum to też wina Tuska. Pewnie ogień w kraterze zaprószył.
                          • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:24
                            coby nie bylo widac tego ukladu co to go ktorys z Kaczynskich odkryl (nie pamietam ktory- Kaczynski a nie uklad)... tego naszego no, slonecznego ;]
                            • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:46
                              Ależ nie lubię takiego deprecjonowania oceny rządów Tuska. Zaraz musi się pojawić wulkan i Kaczyński. I wciąz nie dociera do niektórych, że nie trzaba być zwolennikiem Kaczyńskiego, żeby się smucić na to co robi Tusk. A teraz dobranoc eot nara i miłego tygodnia.
                              • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:52
                                smucic to trzeba z sensem a nie pitolic oklepane modly pewnych grup politycznych..
                                • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 23:32
                                  Cofam eot
                                  To ja Ci powiem, że bronić Tuska też trzeba z sensem zmaiast powtarzać to co mówią chłopcy pijarowcy i co kupuje lud. I powtarzam, że argument, że jesli ktoś krytykuje Tuska to jest za 'pewnymi ' opcjami politycznymi jest tak samo cienki jak cały ten rząd. Tak to się niektórym już w głowę wdrukowało, że inaczej nie umieją. Nawet jak wyraźnie się człowiek od tych 'pewnych' opcji odcina.
                                  I nie trzeba nikogo słuchać, wystarczy się rozejrzeć wokól siebie i życ w Polsce, żeby miec swoje zdanie w tym temacie.
                                  I warto jednak odświeżyć sobie pamięć i sprawdzić co obiecywał Tusk i co z tego zrobił zamiast skupiac się na gadaniu o wulkanie.
                                  • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 23:46
                                    mniej wiecej pamietam co obiecywal kazdy rzad

bycie w opozycji do rzadu moze miec rozne formy... moze to byc rzeczowa krytyka taka jaka popelnia Balcerowicz czy Hausner czy inni... a moze byc bezsensowne plucie w stylu radia ma ryja

jednak takie bezsensowne plucie jest czolowym pradem PRowym tylko jednej partii... nie dziw, ze od razu po sposobie krytyki przypina sie ludzi do tej partii/radia, badz nie
                                  • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 23:49
                                    i nie zapominaj kto zaczal dzielic Polakow na tych co stoja tu, i tych co stoja tam... teraz masz pretensje, ze stojacy tam szereguja plujacych populizmem pisowskich PRowcow do jednego worka? Smi sie uszeregowali i oddzielili innomyslicieli
      • rx55 Wyjedź na Kubę będziesz miała jak za komuny 24.03.11, 21:03

• happy_time Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:01
      Masz bardzo ograniczone myślenie ;) Przecież cukier jest dodawany do wielu produktów. Do większości w zbyt dużej ilości, albo całkowicie niepotrzebnie. Pomimo tego, że cukru nie używam (raz na kilka miesięcy piekę ciasto i ewentualnie dla gości do kawy) nie dziwię się, że ludzie po 30 kg cukru kupują. Jak ktoś ma dużą rodzinę i latem robi konfitury, soki itd to może sporo zaoszczędzić.
      Ostatnio na prawie każdym forum, na które wchodziłam jest wątek na temat cukru. Autor za każdym razem pyta o to co ty :D
    • piotr_57 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:16
      Ja używam cukru do robienia przetworów.
      Na sezon potrzebuje około 50-60 kg.
      Zapasów nie robię, bo cukier wcale nie musi już drożeć, to po pierwsze, a po drugie to ile zaoszczędzę jeśli dzisiaj ten ten cukier kupie? Załóżmy, że zdrożeje jeszcze o dwa złote, zarobie 100zł, a będę się pół roku z tym cukrem użerał. Nie warta skórka za wyprawkę.
      • 1.41421356i Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:54
        ile osób i w jakim czasie zjada te przetwory naładowane 60kg cukru?
        poważnie pytam, pamiętam,k ze mama moja też po 10kg cukru kupowała, ja sie, w akademiku oduczyłam słodzić, i tak mi zostało
        ze słodyczy tylko marchewkę z rosołu jem, słodka przecież
        • piotr_57 Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 18:00
          1.41421356i napisała:

> ile osób i w jakim czasie zjada te przetwory naładowane 60kg cukru?
          >
          Robi,e przetwory na 4 rodziny
          1. Ja z żona
          2 Moi rodzice
          3 Rodzina córki 4 osoby
          4 Rodzina syna 3 osoby.
          Razem 11 osób.
          Z tym, że część przetworów rozdaje znajomym.
    • masher Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 17:44
      no nie wiem, ale ma wplyw na wartosc innych dobr. wiec nawet jesli nie slodzisz to niestety inne rzeczy moga zdrozec. kupujesz dzemy, przetwory owocowe? no widzisz, i juz placisz wiecej bo te prosukty sa bezposrednio zwiazane z cukrem.

przez kilka lat pilem zielona nieslodzona, ostatnio popijam tez czarna juz slodzona. czlowiek czasem lubi cos slodkiego wtrzachnac, a to ciachem z cukierni zakasic a to jakims czekoladem... bawelna tez drozeje i co na tylek gaci nie kupisz? :P
    • yoko0202 :))) 07.03.11, 17:49
      fakt, u mnie torebka cukru zwykle leży i leży... osobiście bardziej mnie boli to, że zus drogi bo jestem na działalności :)
      miałam w dawnych latach koleżankę, które włosy robiła na cukier, więc może punkówy się przejmują :)
    • sid-the-sloth Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 19:10
      Wzrost ceny jakiegoś produktu wpływa na całą gospodarkę i na ceny innych produktów.
    • liza_s Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:35
      Nie smakuje mi herbata bez cukru, uwielbiam słodycze, a cukier dodaję np. do mojej ulubionej sałatki. Mam w głębokim poważaniu to, czy jest zdrowy, czy nie. Mało tego, jestem zdania, iż odstawienie cukru miałoby poważne konsekwencje dla mojego zdrowia psychicznego. Widocznie jestem "niezwykłym" obywatelem.
    • razlemongrass Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:53

Nie slodze herbaty, nie pijam kawy itd itp,

A jesz dżemy, słodycze? Lubisz zjeść kawałek ciasta z ulubionej cukierni? I wypić sok czy napój gazowany? Nie mówiąc już o własnych wypiekach, przetworach;) W Gdańsku w osiedlowym "samie" była dzisiaj nowa dostawa cukru. Cena stała 2,80 zł, skoczyła na 3,79 zł, w tamtym tygodniu 4,69 zł, później 5,99 zł, dzisiaj 7,19 zł... A dla porównania w niemieckim Realu 1 kg cukru bez promocji kosztuje ok. 60 centów ;) Naprawdę, dla osób, które używają cukier w dużych ilościach (wypieki na zamówienie, przetwory) podwyżka jest odczuwalna i nie dziwię się, że kupują w marketach w ilościach hurtowych. Tym bardziej, że zbliżają się Święta Wielkanocne, pieczenie mazurków, babek itp ;) Podobno cena cukru ma jeszcze wzrosnąć a ta wysoka cena ma utrzymać się pół roku, czyli akurat na czas, kiedy ludziska zamykają lato w słoikach;) Ehhh, co za życie okrutne ;)
      • tygrysio_misio Re: Po co wam ten cukier? 07.03.11, 22:59
        ale wiesz,ze gdyby nie bum na wykupowanie to cukier nadal bylby po 3,80

cena 7.18 wziela sie z tego, ze ktos pokusil sie na latwy zysk... czego wynikiem bedzie to, ze nikt u niego cukru nie kupi i stopniowo ten ktos bedzie musial schodzic z ceny

byc moze rynkowa cena 3,80 sie utrzyma pol roku.... byc moze 4,50... ale ponad 7zl to cena spekulacyjna, ktora szybko opadnie jak ludzie przestana cukier kupowac, bo beda mieli zapasy
    • zeberdee24 Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 19:08
      Generalnie ceny żywności idą mocno w górę a paniczne gromadzenie cukru to po prostu odruch stadny, wszyscy gromadzą więc nikt się nie zastanawia po co ani jaki z tego zysk. To z resztą nie pierwsze paniczne wykupywanie cukru, pamiętam jak byłem w liceum to niektórzy niezłe pieniądze zrobili na sprowadzaniu cukru ze Słowacji, a potem po 2-3 miesiącach minęła moda na gromadzenie cukru i wszyscy zapomnieli że "trzeba gromadzić cukier bo zdrożeje". Normalne i typowe zachowanie prostego ludu.
      • meff Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 19:40
        to chyba naleciałość poprzedniego systemu gdzie cukier też masowo wykupowano, ostatnio jak robiłem zakupy w tesco widziałem jak ludzie rzucili się na cukier jakby miał w ogólę zniknąć o mały włos się nie pobili a ja myślałem że jakaś woja czy coś się zbliża że tyle osób rzuciło się na cukier, na ch... wam tyle cukru w domu, wszyscy bimber pędza czy jak? jak jest potrzebny to się idzie kupić na bieżąco a nie że jak w domu nie ma 20kg cukru w zapasie to bieda, nie trzymam w domu żadnych dużych zapasów cukru mąki ani też kartofli itp, jak coś jest potrzebne to sie poprostu kupuje a nie że zapasy duże muszą być...
      • emily.2 Re: Po co wam ten cukier? 25.03.11, 08:29
        Jak to skąd panika? Życie nam zgorzknieje;)
    • aeromonas Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 19:36
      No właśnie, ja też nie kumam, o co z tym cukrem chodzi. Dla mnie to on może kosztować i 15 zł. Kupuję jakieś 1-2 kg na rok, bo czasem, od święta, piekę dla gości ciasto. Cukier i słodycze są niezdrowe, organizm ich nie potrzebuje i najlepiej całkiem je wyeliminować z diety. Herbatę i kawę piję bez cukru, bo słodkie napoje mi nie smakują. Z tej cukrowej histerii wynika, że ludzie jednak odżywiają się nadmiernie i kompletnie niezdrowo.
      • bimota Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 20:50
        Kolejna ekspertka dietetyczna...
    • holdyourhorses Re: Po co wam ten cukier? 24.03.11, 19:40
      Zgadzam się z autorką wątku :) Nie wiem, skąd to całe zamieszanie, no ileż się tego cukru zużywa?
      Ja herbaty nie słodzę (chyba bym nie przełknęła teraz słodkiej), kawę piję sporadycznie, a jeśli już- to raczej na mieście.. Ewentualnie trochę cukru potrzebuję do posłodzenia wody, jak gotuję brokuły, albo jak robię sobie omlet na słodko.
      Jeśli już kupuję jakiś cukier, to trzcinowy, więc i tak płacę co najmniej 5 zł za pół kilo (starcza mniej więcej na rok;))
      Biały cukier, to chyba tylko do ciasta..
      Moi rodzice kupują biały, ale taka kilogramowa torebka wystarczy na baardzo długo, bo u mnie w domu też nikt herbaty nie słodzi, ewentualnie kawę, albo, jak już mówiłam- do pieczenia.
      • kosm.aty Re: Po co wam ten cukier? 25.03.11, 07:14
        > Nie wiem, skąd to całe zamieszanie, no ileż się tego cukru zużywa?

Prawie nic, 1,6mln ton..
        www.agro-info.org.pl/files/?id_plik=603
        Na pewno to wszystko do słodzenia herbaty idzie.
        Co za ignorancja..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka