Dodaj do ulubionych

program tv- przemoc wobec partnerki

24.05.11, 14:49
Witam,
Zwracam się z uprzejmą prośbą do byłych sprawców przemocy fizycznej (którzy bili bądź znęcali się nad swoimi partnerkami) czy zechcieliby niezobowiązująco porozmawiać ze mną przez telefon. Chcemy takie osoby zaprosić do programu, aby opowiedziały o swoich doświadczeniach i ew. nawróceniu, co może służyć innym za przykład, pokazać ich w pozytywnym świetle. Oczywiście zwracamy koszty przejazdu na nagranie i rekompensujemy finansowo poświęcony nam czas. Możliwość opłacenia przez nas hotelu w przeddzień nagrania, jeśli sytuacja by tego wymagała, gdyż zależy nam na dobrej kondycji i komforcie naszych gości. Zaproszenie do programu poprzedzone jest paroma rozmowami telefonicznymi na nasz koszt, na podstawie których spisuję historię gościa. Na podstawie tego tworzone są wątki, które zostaną poruszone w programie i mamy czas je przećwiczyć przed programem, który nie jest na żywo, więc nie ma stresu.
Zależy nam na czasie, gdyż nagranie jest 31.05, 01.06 lub 02.06 w Krakowie.
Będę wdzięczna za pomoc. Proszę o jak najszybszy kontakt na mail: a.markiewicz@tvn.pl, bo komplet gości musimy mieć do piątku. Pozdrawiam,

Julia Markiewicz

Redaktor TVN
Obserwuj wątek
    • doi.khun.tan Re: program tv- przemoc wobec partnerki 26.05.11, 17:18
      Ciekawe ogłoszenie, zwłaszcza tutaj. Zastanawiam się jaki jest sens pokazywać publice "nawróconego przemocowca". Obawiam się, że przebranie bydlęcia w człowieka i pokazanie go na medialnym jarmarku może podtrzymać mit popularny wśród ofiar, że jeśli "on się postara to przestanie stosować przemoc" lub co gorsze "jesli ja się postaram to on sie zmieni". I taki bzdurny humanistyczny mit o skuteczności resocjalizacji i "pracy nad sobą". Rezultat jest taki, że publiczne, i moje też, niestety, pieniądze płyną szeroką strugą na bezskuteczne terapie dla psycholi i bezwzględnych manipulatorów. A wzruszają nas takie historyjki "doświadczeń" i "nawróceń", bo chcemy zacisnąć oczy i wierzyć, że ludzie są dobrzy i że "jak się chce to można, trzeba tylko bardzo chcieć". Do tej pory nie wynaleziono środka na nawrócenie psychopatów a wiara jakoś nie chce czynić cudów.
      • leonardo49 Re: program tv- przemoc wobec partnerki 27.05.11, 16:12
        A co z nawróceniami psycholi z filmów dokumentalnych "Byłem gangsterem" ?
        • doi.khun.tan Re: program tv- przemoc wobec partnerki 30.05.11, 17:38
          Nie wiem, nie widziałam. Myślę jednak, że przy takich wynurzeniach nie wiadomo czy jest to narcystyczna autokreacja, manipulacja czy fakt (choć przy zdiagnozowanej psychopatii- śmiem wątpić). Za to ofiary przemocy mają wielką nadzieję, podsycaną w te miodowe okresy, że "on się zmieni". Porzucenie tej nadziei to początek oderwania się od oprawcy i zaniechania natrętnego myślenia o jego "przemianach", jego życiu, etc zamiast o swoim. Program, w którym kat opowiada o "nawróceniu" da komuś złudną nadzieję a wartość poznawczą ma tak naprawdę żadną: każdy przypadek jest inny i nikt nie jest w stanie określić czy to co ten człowiek twierdzi o sobie jest jego (wewnętrzną) prawdą czy nie.
          • basia-aa Re: program tv- przemoc wobec partnerki 17.09.11, 23:56
            Powoli zmierzamy do głupkowatej amerykańskiej widowni. Coraz głupszych relacji TV...
            Choć nie oglądałam tego programu, pewnie nic nie straciłam, ale ruszę wyobraźnią...
            Siedzi sobie bydlaczek na podium TV, żałuje za swoje grzechy, że źle traktował swoją żonę i dzieci, łka.... błaga o wybaczenie.... Widownię ściska żal, ot zrobił błędy, przyznaje się do nich.... należy mu współczuć. Nagle na scenę wybiega żona, szczęśliwa... Facet będzie super! Żałuje swoje grzechy. Wszystko na wizji kończy się happy endem.
            Tylko czy my faktycznie jesteśmy aż tak głupią widownią?
            Po co komu taki program? W przeciwieństwie do amerykańskiej publiczności, polską jeszcze stać na krytycyzm.
            Acha, skoro bydlakom oferujecie hotel, to nie zapominajcie o alkoholu i panienkach, dobrze jakby nie byli zestresowani na wizji ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka