Dodaj do ulubionych

trwałość związku a seks

28.05.11, 19:55
czy uważacie, że istnieje związek między rozpoczęciem współżycia przez partnerów a trwałością związku? czy uważacie, że pary, które rozpoczęły współżycie po dłuższym czasie bycia z związku (rok, dwa albo po ślubie) są ze sobą dłużej niż pary które rozpoczęły współżycie po bardzo krótkim czasie? Czy ma to wg Was jakiekolwiek znaczenie?
Obserwuj wątek
    • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 19:57
      nie.
      • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:03
        o trwałości związku decydyje umiejętność rozmawiania ze sobą i słuchania się nawzajem, skłonność do kompromisów, podobne pogladay i spojrzenie na przyszłość, zbliżony temperament itp.
        • jan_hus_na_stosie Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:10
          aanikaa napisała:

> o trwałości związku decydyje umiejętność rozmawiania ze sobą i słuchania się na
          > wzajem, skłonność do kompromisów, podobne pogladay i spojrzenie na przyszłość,
          > zbliżony temperament itp.

z teorii masz piątkę
          • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:23
            buehehehehe. kiddin me? :)
          • empeczy Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 16:37
            jan_hus_na_stosie napisał:

> aanikaa napisała:
            >
            > > o trwałości związku decydyje umiejętność rozmawiania ze sobą i słuchania
            > się na
            > > wzajem, skłonność do kompromisów, podobne pogladay i spojrzenie na przysz
            > łość,
            > > zbliżony temperament itp.
            >
            > z teorii masz piątkę

a z polskiego dwójkę.
        • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:23
          a, seks ma o tyle wpływ na trwałość związku, że jeśli jest kiepski, to powoduje jego rozpad ;)
          • gr.eenka Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:25
            i znowu dostaniesz piątkę u Jana?
            • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:31
              chyba klapsa ;)
              choć wolałabym nie, bo jednak bardziej kręcą mnie faceci pewni siebie.
          • jan_hus_na_stosie Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:30
            dlatego kobiety powinny się bardziej starać :D
            • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:33
              w jakim sensie?
              obie trony powinny dbać o zwiazek i starać się zaspokajać potrzeby partnera, na róznych plaszczyznach.
              • gr.eenka Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:36
                nie, no teraz to już się podlizujesz :)
                • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:44
                  jak to?
                  Swój punkt widzenia przedstaiwiam tylko ;)
              • mijo81 Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:36
                Facet ma zazwyczaj większe potrzeby
                • aanikaa Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:42
                  hmmm czy ja wiem... faceci często mają 'większe potrzeby', ale w teorii. ;) jesli facet potrafi dotrzymać mi kroku, to już jest fajnie :P
    • cafem Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:49
      Nie ma to żadnego znaczenia.
      Znam związki, które zaczęły się jeszcze w liceum, zanim zaczęli współżyć minęło wiele miesięcy, czasem lat, a potem nagle posypały się jak domki z kart. Za to potem osoby te poszły do łóżka niemalże z pierwszym napotkanym partnerem i do tej pory trwają:)

Nie ma reguły, czyli nie ma znaczenia.
    • wicehrabia.julian Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:51
      martakrk89 napisała:

> czy uważacie, że pary, które rozpoczęły współżycie po d
      > łuższym czasie bycia z związku (rok, dwa albo po ślubie) są ze sobą dłużej niż
      > pary które rozpoczęły współżycie po bardzo krótkim czasie?

podaj mi rozsądny argument za tym by dwoje ludzi w związku nie kochało się, ślub nie ma tu nic do rzeczy
      • martakrk89 Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:56
        nie mam takiego argumentu, też uważam, że seks nie jest niczym złym, zwłaszcza jeśli ludzie się kochają. Zastanawiam się tylko czy zbyt wczesne rozpoczęcie współżycia nie wpływa jakos negatywnie na związek
        • wicehrabia.julian Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 21:04
          martakrk89 napisała:

> nie mam takiego argumentu, też uważam, że seks nie jest niczym złym, zwłaszcza
          > jeśli ludzie się kochają. Zastanawiam się tylko czy zbyt wczesne rozpoczęcie ws
          > półżycia nie wpływa jakos negatywnie na związek

opisałaś sytuację, kiedy dwoje ludzi bierze ślub (!) i nie idzie ze sobą do łóżka przez rok czy dwa (!) to jakiś kosmos, napij się mleczka
        • tully.makker Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 19:07
          Zastanawiam się tylko czy zbyt wczesne rozpoczęcie ws
          > półżycia nie wpływa jakos negatywnie na związek

Zdecydowanie zbyt wczesne rozpoczecie wspolzycia - np kilka godzin po poznaniu sie w kiblu na imprezie albo w samochodzie przed klubem moze negatywnie wplynac na zwiazek w tym sensie, ze on sie w ogole nie rozpocznie.
          Wszystko, co nie podpada pod ekstrema powyzszego typu, nie ma specjalnego wplywu na trwalosc zwiazku.
          • klawiatura_zablokowana Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 13:58
            Ja znam jedną parę, co właśnie tak zaczęła wieloletni związek :D Więc też nie wsiegda.
            • aneta-skarpeta Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 16:23
              no ja tez jestem dowodem na to, choc ilosc godzin od spojrzenia sobie w oczy byla dwucyfrowa;D
            • josef_to_ja Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 17:58
              A dla mnie seks w kiblu z obcą jest obleśny i uważam to za "rozrywkę" nizin społecznych
    • piotr_57 Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 20:57
      martakrk89 napisała:

> czy uważacie, że istnieje związek między rozpoczęciem współżycia przez partneró
      > w a trwałością związku? czy uważacie, że pary, które rozpoczęły współżycie po d
      > łuższym czasie bycia z związku (rok, dwa albo po ślubie) są ze sobą dłużej niż
      > pary które rozpoczęły współżycie po bardzo krótkim czasie? Czy ma to wg Was jak
      > iekolwiek znaczenie?

Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia.
      Zachowanie seksualne i zachowania społeczne nie mają żadnych punków wspólnych.
    • princessjobaggy Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 21:01
      Nie wiem, nie zagladam ludziom do lozka.
    • klawiatura_zablokowana Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 21:12
      Nie wiem, ja takiej zależności nie obserwuję ani u siebie, ani w otoczeniu.
    • moonogamistka Re: trwałość związku a seks 28.05.11, 21:30
      Nie wyobrazam sobie rozpoczecia wspolzycia z facetem po roku czy dwoch bycia razem- wiem ciezko mi oceniac. To ponad moje sily;)))
    • piataziuta Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 00:31
      z moim obecnym partnerem rozpoczęłam współżycie po 12 godzinach znajomości, po 13 byliśmy parą
      minęło 4 i pół roku od tego czasu
      • lonely.stoner Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 00:39
        niestety nie ma to zadnego zwiazku- gdyby istniala taka prosta recepta na trwaly i udany zwiazek to pewnie wiekszosc ludzi ktora tego pragnie by ja stosowala.
        Ja znam tylko jedna pare ktora czekala z seksem dosc dlugo, chyba z 6 miesiecy, i chyba to czekanie na seks im przycmilo mozgi, bo sa totalnie nie dobrana para. Dodam tylko ze sa to katolicy. I byc moze dlatego brneli w taka herezje.
        • josef_to_ja Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 03:01
          6 miesięcy to tak długo?
          • piataziuta Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 10:50
            jeśli się ma inicjację seksualną za sobą, to jest to bardzo długo
            ale co ty tam józiu o tym wiesz :D
            • josef_to_ja Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 14:39
              Bardzo długo to rok albo więcej. Dla mnie miesiąc to bardzo szybko, za szybko i raczej bym nie był szczęśliwy jakby moja dziewczyna z byłymi facetami chodziła do łóżka po miesiącu. Pewnie bym sobie musiał aż to odreagować zgrzytając zębami
    • jeza_bell Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 09:47
      Nie
    • paco_lopez Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 09:57
      biorąc pod uwage, ze perspektywa może być dziesięcioletnia, ma to byle jakie znaczenie.
      • usunelamkonto Re: trwałość związku a seks 29.05.11, 18:04
        ja rozgraniczam seks i bycie w zwiazku tzn nie uznaje chowania sie "ze sobie cos pomysli" ani tez nie uwazam ze jesli wczesniej sie zacznie seks z facetem tzn ze on mysli "dupodajka"

uprawialam seks na 3 randce(ok 4 dni po poznaniu sie) bylismy ze soba 2,5 roku
        uprawialam seks w tygodniu czasu po byciu razem (przy czym minelo kilkanascie dni od poznania) i jestesmy 8 miesiecy razem
    • feel_good_inc Statystycznie trwalsze są pary które z seksem... 30.05.11, 09:02
      ...czekały jakiś czas. Jednak należy brać pod uwagę, że są to często pary mocno religijne, które czekały do ślubu, a rozwód jest dla nich praktycznie niewyobrażalny i stąd bierze się "trwałość" związku.
      Szybki seks ma to do siebie, że łatwo zbudować relację w której nic poza seksem nie będzie, więc kiedy minie zauroczenie, to i "związek" się skończy.
      • irutxeta Re: Statystycznie trwalsze są pary które z seksem 30.05.11, 10:04
        zaczęliśmy na pierwszej randce,
        razem 7 lat,

jeszcze dużo przed nami - ciekawe którą statystyczna opcje zasilimy?
        • klawiatura_zablokowana Re: Statystycznie trwalsze są pary które z seksem 30.05.11, 14:02
          My po 2 tygodniach, więc chyba jestem w tej grupie "łatwych".
          Też jesteśmy 7 lat, za tydzień druga rocznica ślubu.
          Moi rodzice zaczęli chyba na trzeciej randce - ale papa już był rozwodnik, mama też jednego narzeczonego zdążyła w diabły posłać, więc im nie zależało na "byciu trudnym", za 2 tygodnie im 29 lat stuknie.
          • josef_to_ja Re: Statystycznie trwalsze są pary które z seksem 30.05.11, 17:59
            Nie chciałbym wiedzieć takich rzeczy o moich rodzicach
    • krk.76 Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 13:54
      Wydaje mi się, że seks na pierwszej randce nie służy trwałości związku jak i czekanie do ślubu choć chyba bardziej to drugie.
      • 83kimi Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 14:56
        Myślę, ze może mieć w sytuacji, gdy osoby czekają z seksem do ślubu ze względów religijnych. Te osoby maja często bardziej konserwatywne poglądy i nie uznają rozwodów.
        • klawiatura_zablokowana Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 15:01
          To prawda, niedawno czytałam, że najtrwalsze małżeństwa to te, co się modlą razem. Nie wiem, jak dla was, dla mnie to nijak nie oznacza, że wspólna modlitwa jest idealnym panaceum na kłopoty małżeńskie :D Raczej świadczy o systemie wartości ludzi, którzy się nie rozwiodą, choćby partner nimi pomiatał, zdradzał i rzucał o ścianę.

Statystyk na temat rozpadu więzi między ludźmi (niezależnie od prawnego rozpadu związku) niestety nie ma, więc "trwałość" mierzoną w ten sposób można traktować z przymrużeniem oka. Moi dziadkowie są małżeństwem jakieś 60 lat, a mieszkają w osobnych pokojach i prawie wcale ze sobą nie rozmawiają.
    • aneta-skarpeta Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 16:21
      nie ma reguły
      wazne, zeby sie dobrze dogadywac

bo jak nawet jest dobry sex, a dogadywania sie nie ma to zwiazek nie wytrzyma

a jak seu nie ma np chwilowo- nawet na dluzej, ale jest zrozumienie i przyjacielskie relacje, rozmowa to rpzejdzie bez echa
    • zawsze-pytanie Re: trwałość związku a seks 30.05.11, 21:14
      nie ma związku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka