tanebo 05.06.11, 14:00 kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,111997,9718805,Tylko_polowa_Polek_myje_sie_codziennie_.html więc myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny... swoją drogą wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeka.chaosu Re: Ups 05.06.11, 14:09 Wliczali emerytki i dzieci? A ilu facetów myje się chociaż raz dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 18:11 rzeka.chaosu napisała: > Wliczali emerytki Chcesz klapsa? ja Ci zaraz dam emerytki! > > A ilu facetów myje się chociaż raz dziennie? Ja nie, ale nie o tym jest wątek! > > Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ups 05.06.11, 19:54 > Wliczali emerytki i dzieci? tylko stare dzieci i bardzo młode emerytki;) "W badaniu wzięły udział Polki w wieku od 16-tego do 49-tego roku życia." Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 14:40 kiepsko napisany tekst, nie wiadomo o co chodzi w badaniu. przykład: "Zaskakująco bardzo mała liczba respondentek określając higienę osobistą wskazała na higienę intymną. Tylko co pięćdziesiąta kobieta skojarzyła z tym określeniem zmianę bielizny." - i z tego wyciągają wniosek że nie respondentki nie zmieniają bielizny koleny przykład: "Zaledwie 3 kobiety na 100 ma potrzebę zachowania czystości w domu, w kontekście dbania o higienę." co to jest czystość w domu w kontekście dbania o higienę? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Ups 05.06.11, 14:43 moze chodzi o to, zeby w czasie okresu nie siadac golym tylkiem na meblach, a szczegolnie na stole ;] Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 18:05 Co do zmiany bielizny może być jeszcze gorzej. Długa droga może być od kojarzenia zmiany majtek z higieną do robienia tego. Ci do sprzątania domu w kontekście higieny. Powiedzmy sobie szczerze - dla większości to drugorzędny temat. A w niektórych domach przed wejściem powinno szczepić się na tężec. Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:22 nie rozumiesz, nieskojarzenie zmiany bielizny z pytaniem o higienę może wynikać z wielu powodów. mi też by to nie przyszło do głowy bo to jest po prostu czynność automatyczna, z higieną skojarzyłabym raczej nazwę używanych preparatów albo częstotliwość cytologii. wyciąganie wniosków z tego co ktoś skojarzył jest bardzo na wyrost, jestem po prostu ciekawa jak brzmiało pytanie i jakie były odpowiedzi. To samo ze sprzątaniem, według artykułu sprzątanie dzielimy na takie które ma na celu dbanie o higienę (3%) i pozostałe. Otóż ciekawa jestem tego pozostałego. Reasumując, wolałabym link do badania niż same wnioski wyciągnięte przez dziennikarza który koło logiki nie stał. Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:39 wartosc.energetyczna napisała: > Reasumując, wolałabym link do badania niż same wnioski wyciągnięte przez dzienn > ikarza który koło logiki nie stał. > na poparcie mojej tezy przytaczam inny opis tego samego badania: www.yaacool-uroda.pl/index.php?article=2515 - "17% nie kąpie się codziennie" wg gazety.pl to aż 50%. jednym słowem rzetelne dziennikarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais I słusznie, bo to określenie 05.06.11, 18:39 Zaskakująco bardzo mała liczba respondentek określając higienę osobistą wskazała na higienę intymną. Tylko co pięćdziesiąta kobieta skojarzyła z tym określeniem zmianę bielizny. co innego znaczy jest to metoda: zróbta respondenta w konia, a otrzymata dowolne założone wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ups 05.06.11, 19:55 >co to jest czystość w domu w kontekście dbania o higienę? pewnie chodzi o czystość niespowodowaną wizytą rodziny raz na ruski rok i innymi plagami, tylko utrzymywaną na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: Ups 05.06.11, 18:15 O kurcze, to ja też chce projektować takie sondy. Zadam na przykład pytanie: czy lubicie Państwo koty? A potem ze zdumieniem opiszę, że wszyscy, którzy z miejsca nie zaznaczyli "tak, ale tylko czarne" są wielbicielami tych zupełnie nieciekawych pręgowanych burasów. Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:24 sootball napisała: > O kurcze, to ja też chce projektować takie sondy. > Zadam na przykład pytanie: czy lubicie Państwo koty? > A potem ze zdumieniem opiszę, że wszyscy, którzy z miejsca nie zaznaczyli "tak, > ale tylko czarne" są wielbicielami tych zupełnie nieciekawych pręgowanych bura > sów. amen. o tym właśnie piszę.. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 18:42 Prawdę powiedziawszy to była prowokacja. Ale nie spodziewałem się że zadziała... aż tak. Ciekawe skąd to oburzenie? Czyżby statystyki mówiły prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:45 tanebo napisał: > Prawdę powiedziawszy to była prowokacja. Ale nie spodziewałem się że zadziała.. > . aż tak. Ciekawe skąd to oburzenie? Czyżby statystyki mówiły prawdę? niezawodny sposób na zrejterowanie :) a dyskusja była o logice a nie o higienie, nawet tego nie zauważyłeś.. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 18:55 To że nie znamy metod nie czyni ich złymi. To że polki nie zmieniają majtochów jest prawdopodobne w świetle tego że TYLKO % codziennie bierze prysznic. A to trudno źle zinterpretować, nieprawdaż? Higiena to dbanie o zdrowie. Sprzątanie domu też można więc do higieny zaliczyć. W brudnym zlewie jest więcej zarazków niż w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:59 tanebo napisał: > To że nie znamy metod nie czyni ich złymi. To że polki nie zmieniają majtochów > jest prawdopodobne w świetle tego że TYLKO % codziennie bierze prysznic. A to t > rudno źle zinterpretować, nieprawdaż? Higiena to dbanie o zdrowie. Sprzątanie d > omu też można więc do higieny zaliczyć. W brudnym zlewie jest więcej zarazków n > iż w toalecie. rozmydlasz, tanebo. konkretne pytania zadałam w poście powyżej (ten na który nie odpowiedziałeś). a rozmowa o tym badaniu nie ma większego sensu, bo nie mamy wyników tylko przemyślenia dziennikarzy luźno inspirowane ankietą obopu Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:11 Badanie zleciła REXONA. Zrobione zostało na 600 kobietach. Co do meritum to nie masz racji. Badanie nie było o tym "co rozumiesz przez higienę?". Zadawali zapewne pytanie: jak często zmieniasz bieliznę? I wyszło na to rzadko... Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 19:15 tanebo napisał: > Badanie zleciła REXONA. Zrobione zostało na 600 kobietach. Co do meritum to nie > masz racji. Badanie nie było o tym "co rozumiesz przez higienę?". Zadawali zap > ewne pytanie: jak często zmieniasz bieliznę? I wyszło na to rzadko... daj linka do badania po prostu zamiast zmyślać Odpowiedz Link Zgłoś
po-trafie Re: Ups 05.06.11, 19:15 Nie tyko procent bierze prysznic codziennie, a 83% (to calkiem sporo), badanie bylo w grupie 16-49, z latwoscia umiem sobie wyobrazic kobiety, ktore np maja czasem dni tak napchane dziecmi i oboawiazkami ze raz w tygodniu zdarza sie dzien, gdy nie maja czasu sie umyc. Albo najpierw zaspaly na uczelnie, a pozniej do pozna byly w miescie. Dramatu bym z tego nie robila, w moim odczuciu polki sa zazwyczaj czyste i swieze, nie strach kolo takiej stanac w tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Ups 05.06.11, 19:54 > To że nie znamy metod nie czyni ich złymi. Nie znamy metod --> wyniki moga byc niewiarygodne. > ... TYLKO % codziennie bierze prysznic. A to trudno źle zinterpretować, nieprawdaż? Jesli pytanie bylo o prysznic, a ktos uzywa wanny, to przeciez odpowie, ze nie bierze prysznica. Logiczne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:58 Nie oznacza też że były złe. A wanna to sofizmat. Myślisz że badający nie uwzględnili tego? A jak się okaże że wanny też nie lubią to kąpią się pewnie w rzekach, strumieniach lub innych ciekach wodnych? Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Ups 05.06.11, 20:20 Tak, mysle ze mogli tego nie uwzglednic, ale mozemy sobie gdybac. Ja nie zajmuje sie artykulami, w ktorych nie ma opisu metody badawczej. Szkoda czasu. A kapac mozna sie tez w balii. Zreszta zebys wiedzial, ze wielokrotnie kapalam sie (z uzyciem mydla) w Baltyku. Jezior i potokow staram sie nie zanieczyszczac mydlem i szamponem i innych tez o to prosze. Mozna nabrac wode w butelki czy baniak i polewac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ups 05.06.11, 20:06 to było zdaje się przy pytaniu, co uznaje się za czynność należącą do higieny osobistej, ale fakt że powinni napisać MYCIE całego ciała, co za różnica, czy to prysznic, czy wanna. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:09 Czyżby statystyki mówiły prawdę? No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to chłop jest zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:10 maitresse.d.un.francais napisała: > Czyżby statystyki mówiły prawdę? > > No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to chłop jest zazwyczaj. O matko! Zaśmierdzi! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 19:12 maitresse.d.un.francais napisała: No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to.... ...to, to znaczy, że pierdnął?? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:14 piotr_57 napisał: > maitresse.d.un.francais napisała: > > No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to.... > > ...to, to znaczy, że pierdnął?? Nie - to znaczy, że nie żyje od dłuższego czasu. A ten przecinek ci się tam wepchnął siłą? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 21:56 maitresse.d.un.francais napisała: ten przecinek ci się tam wep > chnął siłą? a co miałem kur.ę wstawić ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:13 Demagogia. Facet musi codziennie myć twarz bo musi się golić. Prysznic też bierzemy częściej, bo częściej uprawiamy sport lub pracę fizyczną. A podczas wysiłku wydziela się pot. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:14 tanebo napisał: > Demagogia. gdzie demagogia? nie demagogia, tylko węch Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 19:18 tanebo napisał: > Demagogia: Facet musi codziennie myć twarz bo musi się golić. Prysznic też bier > zemy częściej, bo częściej uprawiamy sport lub pracę fizyczną. A podczas wysiłk > u wydziela się pot. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ups 05.06.11, 21:04 Jak dowodzą u kobiet niekoniecznie. Teraz rozumiem po co makijaż... Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Ups 05.06.11, 21:07 no przecież nie da rady nałożyć krem na nieumytą twarz ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Ups 05.06.11, 19:33 Nic mnie już nie zdziwi od czasu, jak znajoma zabiła mnie tekstem "no stanik to raz na tydzień trzeba by przeprać". Dziewczę nie jest córką bezrobotnego mechanizatora rolnictwa z PGR Pierdziszewo Dolne i ekspedientki z GS-u. Rodzice byli dyplomaci, dziewczę pracuje w warszawskiej korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 20:15 tanebo napisał: > Teraz uważaj na przelatujące kamienie. ojej, tanebo, nie znieś jaja, tak się niezdrowo podniecasz naszą rzekomą wściekłością a tym bardziej się podniecasz, im mniej jej na forum widać, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ups 05.06.11, 20:08 ja się kiedyś zdziwiłam, że ktoś się nie myje, ale bieliznę zmienia codziennie, tak jakby miało to coś zmienić;) Odpowiedz Link Zgłoś
sabrilla Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 20:54 Jest to Rexona, więc oczywistym było, że okaże się jak to strasznie kiepsko z tą higieną i o zgrozo nie wszyscy używają dezodorantów. Więc zluzujcie. Nie wiadomo ani ile kobiet wzięło udział w tym badaniu, jak było przeprowadzone więc dla mnie to taki pic na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 20:56 a mnie najbardziej zapadło w pamięć to o zmianie bielizny i higienie intymnej a to ma się nijak do Rexony chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
sabrilla Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:08 Ciekawe jak były sformułowane pytania i jakie opcje wyboru miały respondentki. Jak dla mnie celem takich badań sponsorowanych przez tego typu producentów jest udowodnienie tezy: Polki to brudasy ergo potrzebują dezodorantów. Po prostu nie ufam tego typu "badaniom". Jeśli sponsorem będzie to producent pasty do zębów idę o zakład, że okaże się dramatem nasze dbanie o uzębienie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:10 w takim razie kiepsko ktoś to opracował bo wyniki nie dotyczą tylko kwestii pocenia się :) Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:19 lacido napisała: > w takim razie kiepsko ktoś to opracował bo wyniki nie dotyczą tylko kwestii poc > enia się :) o czym wy w ogóle rozmawiacie, przecież tu nie ma żadnych wyników tylko wolna interpretacja autorów artykułu, co jasno wynika z zalinkowanego powyżej przykładu tego samego badania opisanego przez kogoś innego ja nie wiem jak to można brać na serio.. tak się rodzą urban legends, proszę państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:11 Czyli uważasz że sponsor ma wpływ na treść pytań? Zarzucasz OBOP nieprofesjonalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:20 Badania przeprowadzil TNS OBOP dla Rexony, wiec najprawdopodobniej pytania wymyslili specjalisci z Rexony, a ankieterzy OBOP-u tylko przeprowadzili sonde. Na tym polega uslugowka. Ktos podal wielkosc proby: 600 osob i jest to z cala pewnoscia proba zbyt mala. Ja czasami (jak mam dobry humor i zadzwoni pan o milym glosie) odpowiadam na sondy telefoniczne i wiem jak potrafia byc skonstruowane pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrilla Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:23 Nie, nie zarzucam: gdzie tam mnie prostaczkowi bożemu zarzucać coś majestatowi OBOP i Rexony, ale nie wiem ile kobiet brało w tym udział, jak wyglądała ankieta, jak kontaktowano się z respondentkami, więc mnie się zapala ostrzegawcze światełko. Czytam wyniki wielu poważniejszych badań i wbrew pozorom zawsze warto sobie zadać sobie pytanie, kto jest ich sponsorem. Po prostu sugeruję odrobinę krytycyzmu, jak nas faszerują takimi danymi. Ot, i wszystko Dziewczyny, zresztą same powiedzcie-czy naprawdę, gdzie się nie ruszycie to powszechnie widać słychać i czuć, że dziewczyny wchodzą pod prysznic raz na tydzień? Albo z przeproszeniem majtek nie zmieniają. Nie, no ja wiem że są i tacy, ale naprawdę jest to większość z nas? Odpowiedz Link Zgłoś
wartosc.energetyczna Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:24 ale to nie obop twierdzi, że co pięćdziesiąta kobieta zmienia bielizną Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Ups 05.06.11, 21:06 przerażające, ale wsiadając do autobusu czuje się kto omija prysznic i nie zmienia bielizny/odzieży Odpowiedz Link Zgłoś