05.06.11, 14:00
kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,111997,9718805,Tylko_polowa_Polek_myje_sie_codziennie_.html więc myjcie się dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny... swoją drogą wstyd.
Obserwuj wątek
    • rzeka.chaosu Re: Ups 05.06.11, 14:09
      Wliczali emerytki i dzieci?

A ilu facetów myje się chociaż raz dziennie?
      • piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 18:11
        rzeka.chaosu napisała:

> Wliczali emerytki

Chcesz klapsa? ja Ci zaraz dam emerytki!
        >
        > A ilu facetów myje się chociaż raz dziennie?

Ja nie, ale nie o tym jest wątek!
        >
        >
      • six_a Re: Ups 05.06.11, 19:54
        > Wliczali emerytki i dzieci?

tylko stare dzieci i bardzo młode emerytki;)
        "W badaniu wzięły udział Polki w wieku od 16-tego do 49-tego roku życia."
    • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 14:40
      kiepsko napisany tekst, nie wiadomo o co chodzi w badaniu.
      przykład: "Zaskakująco bardzo mała liczba respondentek określając higienę osobistą wskazała na higienę intymną. Tylko co pięćdziesiąta kobieta skojarzyła z tym określeniem zmianę bielizny."

- i z tego wyciągają wniosek że nie respondentki nie zmieniają bielizny

koleny przykład:
      "Zaledwie 3 kobiety na 100 ma potrzebę zachowania czystości w domu, w kontekście dbania o higienę."

co to jest czystość w domu w kontekście dbania o higienę?
      • tygrysio_misio Re: Ups 05.06.11, 14:43
        moze chodzi o to, zeby w czasie okresu nie siadac golym tylkiem na meblach, a szczegolnie na stole ;]
      • tanebo Re: Ups 05.06.11, 18:05
        Co do zmiany bielizny może być jeszcze gorzej. Długa droga może być od kojarzenia zmiany majtek z higieną do robienia tego. Ci do sprzątania domu w kontekście higieny. Powiedzmy sobie szczerze - dla większości to drugorzędny temat. A w niektórych domach przed wejściem powinno szczepić się na tężec.
        • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:22
          nie rozumiesz, nieskojarzenie zmiany bielizny z pytaniem o higienę może wynikać z wielu powodów. mi też by to nie przyszło do głowy bo to jest po prostu czynność automatyczna, z higieną skojarzyłabym raczej nazwę używanych preparatów albo częstotliwość cytologii. wyciąganie wniosków z tego co ktoś skojarzył jest bardzo na wyrost, jestem po prostu ciekawa jak brzmiało pytanie i jakie były odpowiedzi.
          To samo ze sprzątaniem, według artykułu sprzątanie dzielimy na takie które ma na celu dbanie o higienę (3%) i pozostałe. Otóż ciekawa jestem tego pozostałego.
          Reasumując, wolałabym link do badania niż same wnioski wyciągnięte przez dziennikarza który koło logiki nie stał.
          • piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 18:27
            Nic dodać nic ująć.
          • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:39
            wartosc.energetyczna napisała:

> Reasumując, wolałabym link do badania niż same wnioski wyciągnięte przez dzienn
            > ikarza który koło logiki nie stał.
            >

na poparcie mojej tezy przytaczam inny opis tego samego badania:
            www.yaacool-uroda.pl/index.php?article=2515 - "17% nie kąpie się codziennie" wg gazety.pl to aż 50%. jednym słowem rzetelne dziennikarstwo
      • maitresse.d.un.francais I słusznie, bo to określenie 05.06.11, 18:39
        Zaskakująco bardzo mała liczba respondentek określając higienę osobistą wskazała na higienę intymną. Tylko co pięćdziesiąta kobieta skojarzyła z tym określeniem zmianę bielizny.

co innego znaczy

jest to metoda: zróbta respondenta w konia, a otrzymata dowolne założone wyniki
      • six_a Re: Ups 05.06.11, 19:55
        >co to jest czystość w domu w kontekście dbania o higienę?

pewnie chodzi o czystość niespowodowaną wizytą rodziny raz na ruski rok i innymi plagami, tylko utrzymywaną na co dzień.
    • sootball Re: Ups 05.06.11, 18:15
      O kurcze, to ja też chce projektować takie sondy.
      Zadam na przykład pytanie: czy lubicie Państwo koty?
      A potem ze zdumieniem opiszę, że wszyscy, którzy z miejsca nie zaznaczyli "tak, ale tylko czarne" są wielbicielami tych zupełnie nieciekawych pręgowanych burasów.
      • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:24
        sootball napisała:

> O kurcze, to ja też chce projektować takie sondy.
        > Zadam na przykład pytanie: czy lubicie Państwo koty?
        > A potem ze zdumieniem opiszę, że wszyscy, którzy z miejsca nie zaznaczyli "tak,
        > ale tylko czarne" są wielbicielami tych zupełnie nieciekawych pręgowanych bura
        > sów.

amen. o tym właśnie piszę..
    • tanebo Re: Ups 05.06.11, 18:42
      Prawdę powiedziawszy to była prowokacja. Ale nie spodziewałem się że zadziała... aż tak. Ciekawe skąd to oburzenie? Czyżby statystyki mówiły prawdę?
      • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:45
        tanebo napisał:

> Prawdę powiedziawszy to była prowokacja. Ale nie spodziewałem się że zadziała..
        > . aż tak. Ciekawe skąd to oburzenie? Czyżby statystyki mówiły prawdę?

niezawodny sposób na zrejterowanie :)
        a dyskusja była o logice a nie o higienie, nawet tego nie zauważyłeś..
        • tanebo Re: Ups 05.06.11, 18:55
          To że nie znamy metod nie czyni ich złymi. To że polki nie zmieniają majtochów jest prawdopodobne w świetle tego że TYLKO % codziennie bierze prysznic. A to trudno źle zinterpretować, nieprawdaż? Higiena to dbanie o zdrowie. Sprzątanie domu też można więc do higieny zaliczyć. W brudnym zlewie jest więcej zarazków niż w toalecie.
          • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 18:59
            tanebo napisał:

> To że nie znamy metod nie czyni ich złymi. To że polki nie zmieniają majtochów
            > jest prawdopodobne w świetle tego że TYLKO % codziennie bierze prysznic. A to t
            > rudno źle zinterpretować, nieprawdaż? Higiena to dbanie o zdrowie. Sprzątanie d
            > omu też można więc do higieny zaliczyć. W brudnym zlewie jest więcej zarazków n
            > iż w toalecie.

rozmydlasz, tanebo. konkretne pytania zadałam w poście powyżej (ten na który nie odpowiedziałeś). a rozmowa o tym badaniu nie ma większego sensu, bo nie mamy wyników tylko przemyślenia dziennikarzy luźno inspirowane ankietą obopu
            • tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:11
              Badanie zleciła REXONA. Zrobione zostało na 600 kobietach. Co do meritum to nie masz racji. Badanie nie było o tym "co rozumiesz przez higienę?". Zadawali zapewne pytanie: jak często zmieniasz bieliznę? I wyszło na to rzadko...
              • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 19:15
                tanebo napisał:

> Badanie zleciła REXONA. Zrobione zostało na 600 kobietach. Co do meritum to nie
                > masz racji. Badanie nie było o tym "co rozumiesz przez higienę?". Zadawali zap
                > ewne pytanie: jak często zmieniasz bieliznę? I wyszło na to rzadko...

daj linka do badania po prostu zamiast zmyślać
                • tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:16
                  Nie ma.
                  • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 19:17
                    tanebo napisał:

> Nie ma.

cbdu.
          • po-trafie Re: Ups 05.06.11, 19:15
            Nie tyko procent bierze prysznic codziennie, a 83% (to calkiem sporo), badanie bylo w grupie 16-49, z latwoscia umiem sobie wyobrazic kobiety, ktore np maja czasem dni tak napchane dziecmi i oboawiazkami ze raz w tygodniu zdarza sie dzien, gdy nie maja czasu sie umyc.
            Albo najpierw zaspaly na uczelnie, a pozniej do pozna byly w miescie.
            Dramatu bym z tego nie robila, w moim odczuciu polki sa zazwyczaj czyste i swieze, nie strach kolo takiej stanac w tramwaju.

• mumia_ramzesa Re: Ups 05.06.11, 19:54
            > To że nie znamy metod nie czyni ich złymi.

Nie znamy metod --> wyniki moga byc niewiarygodne.

> ... TYLKO % codziennie bierze prysznic. A to trudno źle zinterpretować, nieprawdaż?

Jesli pytanie bylo o prysznic, a ktos uzywa wanny, to przeciez odpowie, ze nie bierze prysznica. Logiczne, prawda?
            • tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:58
              Nie oznacza też że były złe. A wanna to sofizmat. Myślisz że badający nie uwzględnili tego? A jak się okaże że wanny też nie lubią to kąpią się pewnie w rzekach, strumieniach lub innych ciekach wodnych?
              • mumia_ramzesa Re: Ups 05.06.11, 20:20
                Tak, mysle ze mogli tego nie uwzglednic, ale mozemy sobie gdybac. Ja nie zajmuje sie artykulami, w ktorych nie ma opisu metody badawczej. Szkoda czasu.
                A kapac mozna sie tez w balii. Zreszta zebys wiedzial, ze wielokrotnie kapalam sie (z uzyciem mydla) w Baltyku. Jezior i potokow staram sie nie zanieczyszczac mydlem i szamponem i innych tez o to prosze. Mozna nabrac wode w butelki czy baniak i polewac sie.
            • six_a Re: Ups 05.06.11, 20:06
              to było zdaje się przy pytaniu, co uznaje się za czynność należącą do higieny osobistej, ale fakt że powinni napisać MYCIE całego ciała, co za różnica, czy to prysznic, czy wanna.
      • maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:09
        Czyżby statystyki mówiły prawdę?

No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to chłop jest zazwyczaj.
        • maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:10
          maitresse.d.un.francais napisała:

> Czyżby statystyki mówiły prawdę?
          >
          > No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to chłop jest zazwyczaj.

O matko! Zaśmierdzi!
          • piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 19:12

No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to....

...to, to znaczy, że pierdnął??
            • maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:14
              piotr_57 napisał:

> maitresse.d.un.francais napisała:
              >
              > No nie wiem, jak ktoś zaśmiardnie, to to....
              >
              > ...to, to znaczy, że pierdnął??

Nie - to znaczy, że nie żyje od dłuższego czasu. A ten przecinek ci się tam wepchnął siłą?
              • piotr_57 Re: Ups 05.06.11, 21:56

ten przecinek ci się tam wep
                > chnął siłą?

a co miałem kur.ę wstawić ? :D
        • tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:13
          Demagogia. Facet musi codziennie myć twarz bo musi się golić. Prysznic też bierzemy częściej, bo częściej uprawiamy sport lub pracę fizyczną. A podczas wysiłku wydziela się pot.
          • maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 19:14
            tanebo napisał:

> Demagogia.

gdzie demagogia?

nie demagogia, tylko węch
          • wartosc.energetyczna Re: Ups 05.06.11, 19:18
            tanebo napisał:

> Demagogia: Facet musi codziennie myć twarz bo musi się golić. Prysznic też bier
            > zemy częściej, bo częściej uprawiamy sport lub pracę fizyczną. A podczas wysiłk
            > u wydziela się pot.
          • lacido Re: Ups 05.06.11, 20:56
            mycie twarzy to podstawa :)
            • tanebo Re: Ups 05.06.11, 21:04
              Jak dowodzą u kobiet niekoniecznie. Teraz rozumiem po co makijaż...
              • lacido Re: Ups 05.06.11, 21:07
                no przecież nie da rady nałożyć krem na nieumytą twarz ;/
    • babcia.stefa Re: Ups 05.06.11, 19:33
      Nic mnie już nie zdziwi od czasu, jak znajoma zabiła mnie tekstem "no stanik to raz na tydzień trzeba by przeprać".

Dziewczę nie jest córką bezrobotnego mechanizatora rolnictwa z PGR Pierdziszewo Dolne i ekspedientki z GS-u. Rodzice byli dyplomaci, dziewczę pracuje w warszawskiej korporacji.
      • tanebo Re: Ups 05.06.11, 19:37
        Teraz uważaj na przelatujące kamienie.
        • maitresse.d.un.francais Re: Ups 05.06.11, 20:15
          tanebo napisał:

> Teraz uważaj na przelatujące kamienie.

ojej, tanebo, nie znieś jaja, tak się niezdrowo podniecasz naszą rzekomą wściekłością

a tym bardziej się podniecasz, im mniej jej na forum widać, hehe
      • six_a Re: Ups 05.06.11, 20:08
        ja się kiedyś zdziwiłam, że ktoś się nie myje, ale bieliznę zmienia codziennie, tak jakby miało to coś zmienić;)
    • sabrilla Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 20:54
      Jest to Rexona, więc oczywistym było, że okaże się jak to strasznie kiepsko z tą higieną i o zgrozo nie wszyscy używają dezodorantów. Więc zluzujcie. Nie wiadomo ani ile kobiet wzięło udział w tym badaniu, jak było przeprowadzone więc dla mnie to taki pic na wodę.
      • lacido Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 20:56
        a mnie najbardziej zapadło w pamięć to o zmianie bielizny i higienie intymnej a to ma się nijak do Rexony chyba :)
        • sabrilla Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:08
          Ciekawe jak były sformułowane pytania i jakie opcje wyboru miały respondentki. Jak dla mnie celem takich badań sponsorowanych przez tego typu producentów jest udowodnienie tezy: Polki to brudasy ergo potrzebują dezodorantów. Po prostu nie ufam tego typu "badaniom". Jeśli sponsorem będzie to producent pasty do zębów idę o zakład, że okaże się dramatem nasze dbanie o uzębienie itd.
          • lacido Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:10
            w takim razie kiepsko ktoś to opracował bo wyniki nie dotyczą tylko kwestii pocenia się :)
            • wartosc.energetyczna Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:19
              lacido napisała:

> w takim razie kiepsko ktoś to opracował bo wyniki nie dotyczą tylko kwestii poc
              > enia się :)

o czym wy w ogóle rozmawiacie, przecież tu nie ma żadnych wyników tylko wolna interpretacja autorów artykułu, co jasno wynika z zalinkowanego powyżej przykładu tego samego badania opisanego przez kogoś innego
              ja nie wiem jak to można brać na serio.. tak się rodzą urban legends, proszę państwa.
          • tanebo Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:11
            Czyli uważasz że sponsor ma wpływ na treść pytań? Zarzucasz OBOP nieprofesjonalizm?
            • mumia_ramzesa Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:20
              Badania przeprowadzil TNS OBOP dla Rexony, wiec najprawdopodobniej pytania wymyslili
              specjalisci z Rexony, a ankieterzy OBOP-u tylko przeprowadzili sonde. Na tym polega uslugowka. Ktos podal wielkosc proby: 600 osob i jest to z cala pewnoscia proba zbyt mala.
              Ja czasami (jak mam dobry humor i zadzwoni pan o milym glosie) odpowiadam na sondy telefoniczne i wiem jak potrafia byc skonstruowane pytania.
            • sabrilla Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:23
              Nie, nie zarzucam: gdzie tam mnie prostaczkowi bożemu zarzucać coś majestatowi OBOP i Rexony, ale nie wiem ile kobiet brało w tym udział, jak wyglądała ankieta, jak kontaktowano się z respondentkami, więc mnie się zapala ostrzegawcze światełko.
              Czytam wyniki wielu poważniejszych badań i wbrew pozorom zawsze warto sobie zadać sobie pytanie, kto jest ich sponsorem.

Po prostu sugeruję odrobinę krytycyzmu, jak nas faszerują takimi danymi. Ot, i wszystko
              Dziewczyny, zresztą same powiedzcie-czy naprawdę, gdzie się nie ruszycie to powszechnie widać słychać i czuć, że dziewczyny wchodzą pod prysznic raz na tydzień? Albo z przeproszeniem majtek nie zmieniają. Nie, no ja wiem że są i tacy, ale naprawdę jest to większość z nas?
            • wartosc.energetyczna Re: Zwracam uprzejmą uwagę na sponsora badania 05.06.11, 21:24
              ale to nie obop twierdzi, że co pięćdziesiąta kobieta zmienia bielizną
    • lolcia-olcia Re: Ups 05.06.11, 21:06
      przerażające, ale wsiadając do autobusu czuje się kto omija prysznic i nie zmienia bielizny/odzieży
    • wartosc.energetyczna tak mi się skojarzyło :) 05.06.11, 21:20
      https://images.cheezburger.com/completestore/2010/10/6/0ba7e1f8-e709-44dc-8bcf-8f917a27e2e7.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka