Gość: Justyna IP: 172.20.6.* 15.05.04, 00:25 Czy źle widzę, czy nigdzie nie jest podpisane, kto to napisał??? Ale tekst jak zawsze u tego Autora wspaniały, bardzo kobiecy, choć przecież tak prosty... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: raczyca Re: Serial na dwa długopisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 07:36 Nie mogłam oderwać się od czytania, to przecież o mnie! Chociaż mam 36 lat, ale w małżeństwie - 17. No i jak tu dalej żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Serial na dwa długopisy IP: *.proxy.aol.com 15.05.04, 18:35 mam 24 lata i od stycznia jestem mezatka, dla meza ktorego kocham nad zycie zostawilam Polske, rodzine i przyjaciol a teraz placze bo mi sie wydaje ze taka jestem nieszczesliwa...po przeczytaniu serialu na dwa dlugopisy czuje sie jakbym przejrzala na oczy...zycie jest tak krotkie i nie mozna go przezyz tylko sie o wszystko zamartwiajac, bo zawsze ma sie jakies problemy... nie mozna miec wszystkiego i trzeba byc wdziecznym za to co sie ma ,dziekuje ze mi to uswiadomilyscie:)czasami taka jestem niemadra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manra Serial na dwa długopisy IP: *.ds14.agh.edu.pl 16.05.04, 12:28 Piękne, mądre kalendarium życia... Oby i mnie udało sie kiedyś stworzyc cos równie cennego... Dziękuję za możliwość poznania, czym jest prawdziwa przyjażń dwóch kobiet- szkoda, że sztuka pisania listów odchozi do lamusa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanka DO EMMY IP: 165.200.86.* 17.05.04, 19:48 Gość portalu: emma napisał(a): > mam 24 lata i od stycznia jestem mezatka, dla meza ktorego kocham nad zycie > zostawilam Polske, rodzine i przyjaciol a teraz placze bo mi sie wydaje ze taka > > jestem nieszczesliwa...po przeczytaniu serialu na dwa dlugopisy czuje sie > jakbym przejrzala na oczy...zycie jest tak krotkie i nie mozna go przezyz tylko > > sie o wszystko zamartwiajac, bo zawsze ma sie jakies problemy... > nie mozna miec wszystkiego i trzeba byc wdziecznym za to co sie ma ,dziekuje ze > > mi to uswiadomilyscie:)czasami taka jestem niemadra... W styczniu minelo 4 lata od mojego wyjscia zamaz poza Polska. Doskonale Cie rozmumiem, bo przeszlam przez to samo, nadal z reszta przezywam rozstanie z rodzina i przyjaciolmi. Jesli chcesz to mozemy pisac do siebie, by wymieniac spostrzezenia i doswiadczenia. Pozdrawiam Cie goraco i zycze powodzenia, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma do joanki IP: *.proxy.aol.com 17.05.04, 22:19 dzieki wielkie:) moj adres mailowy to vmonkeyv@aol.com jak bedziesz miala ochote i czas -napisz dziekuje emma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Serial na dwa długopisy IP: *.icpnet.pl 22.05.04, 23:15 byłam zachwycona i wzruszona no i zawstydzona tym że nie potrafie często utrzymywać kontaktów myślałam o wielu osobach, które kiedyś były mi tak bliskie a dziś są już tylko wspomnieniem, zdjęciem. Bo przyjaźń trzeba pielęgnować, a dzis mimo tylu "technicznych " ulatwień wydaje się to coraz trudniejsze....jesteśmy wygodni i w wydaje się nam ze przyjaźń "wypielęgnje" się sama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Serial na dwa długopisy IP: *.w82-126.abo.wanadoo.fr 24.05.04, 01:35 > Nie mogłam oderwać się od czytania, to przecież o mnie! Chociaż > mam 36 lat, ale w małżeństwie - 17. No i jak tu dalej żyć? A moze bys tak odeszla od meza? Bo chyba nie bawisz sie dobrze, a naprawde - bardzo jeszcze jestes mloda i wszystkie drogi przed toba otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Optymista Re: Serial na dwa długopisy IP: *.elsat.net.pl 15.05.04, 07:54 Przeczytałem i oniemiałem! Życie jest tak proste a jednocześnie takie trudne! Odpowiedz Link Zgłoś
klara-klara Re: Serial na dwa długopisy 15.05.04, 10:09 Ciekawe czy Babcia-internautka zagląda na to forum..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia internautka Re: Serial na dwa długopisy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 13:09 oczywiście że zaglądam!! i to z dużym zainteresowaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiula Re: Serial na dwa długopisy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 21:22 babcia jest wspaniała. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia internautka Re: Serial na dwa długopisy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 13:17 oczywiście, że zaglądam!! Z duzym zainteresowaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imperdible Całe życie w pigułce. Bardzo piękne! IP: *.markom.krakow.pl / 192.168.1.* 18.05.04, 23:24 Niesamowite! Tu jest zawarte całe życie plus recepta na szczęście. Faktycznie, może powinny to panie wydać jako książkę. Ja kupiłabym ją na pewno. I może w ten sposób Babcia-internautka stanie sie Babcią-milionerką :) Jestem pod wrażeniem uroku tej korespondencji-życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Serial na dwa długopisy IP: 172.20.6.* 15.05.04, 10:30 Właśnie skończyłam czytać i płaczę jak bóbr. Baaaardzo mi się podobało. W Heńci widzę moja mamę. Ja, mam nadzieję, jestem i będę bardziej jak Tereńcia - staram się widzieć wiosne, a nie to, ze zaraz będzie jesień! A poza tym, znaczki "A"???? Drogie Babcie! A możeby takksiążkowe wydanie Waszych listów? Pozdrawiam gorąco (cały czas ze łzami w oczach) Trzydziestolatka (plus jeszcze parę lat:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tehanu Znaczki A IP: 172.20.6.* 15.05.04, 14:53 Znaczki A (B, C) oraz tak samo oznaczone żetony telefoniczne były realsocjalistycznym sposobem na galopujaca inflację. Poniewaz wszystko drozalo z tygodnia na tydzien nie bylo sensu drukowac znaczkow z cena. Byl wiec znaczek A - na list krajowy, jego cena sie zmieniala, ale znaczek sie nie dezaktualizowal. Ot, ludzka pomyslowosc... A swoja droga - dzis to wydaje sie takie odlegle i takie abstrakcyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mija Re: Znaczki A IP: *.brzeziny.ris.dts.pl / 62.233.142.* 15.05.04, 16:00 pamietam te znaczki i te zetony...ale mimo tych "komplikacji" zycie wydawalo sie jakies prostsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadumana Re: Serial na dwa długopisy IP: *.crowley.pl 15.05.04, 23:26 Przeczytałam listy z moją 19-letnią córką i obie jesteśmy pod dużym wrażeniem.Czekamy na książkę.Pozdrawiamy obie Panie i życzymy dużo,dużo zdrowia pogody ducha i optymizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazia Re: Serial na dwa długopisy IP: 62.121.73.* 15.05.04, 11:47 piękne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Serial na dwa długopisy IP: *.kghm.pl 15.05.04, 12:13 piękne, piękne, piękne Anna Odpowiedz Link Zgłoś
magdip27 Re: Serial na dwa długopisy 15.05.04, 12:44 nie mam czasu, ale przeczytałam, nie mogłam się oderwać. Cudowny przekrój przez naszą przeszłość. Najbardziej podobała mi się ostatnia część - o teraźniejszości, o tym, że obie panie mimo wszystko nie zamykają się na nowości. I ciekawa opinia o komisji śledczej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antifa Re: Serial na dwa długopisy IP: *.aster.pl 15.05.04, 13:06 Koniecznie powinno wyjść książkowe wydanie tych listów!!! Popłakałm się niesamowicie. Mam 22 lata i wydawało mi się, że moje życie i życie w ogóle jest jakieś takie dziwne i głupie. Jeeeju, jak się myliłam! Właśnie tego mi było trzeba. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: Serial na dwa długopisy 15.05.04, 13:40 Gość portalu: Justyna napisał(a): > Czy źle widzę, czy nigdzie nie jest podpisane, kto to napisał??? > Ale tekst jak zawsze u tego Autora wspaniały, bardzo kobiecy, > choć przecież tak prosty... ;))) no, jak to, kto napisał? Teńcia i Heńcia :) w wydaniu papierowym podpisano: listy przeczytał - Mariusz Szczygieł. Przeczytał... A listy świetne, rzeczywiście, subiektywny przekrój przez historię najnowszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Serial na dwa długopisy IP: 172.20.6.* 15.05.04, 14:46 Rzeczywiscie brakuje w internecie tego, co jest w papierowych Wysokich O: nazwisk autorek listow i autora opracowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pewa magda Serial na dwa długopisy - Henia a Terenia IP: 172.20.6.* 15.05.04, 15:48 nie znam żadnej z pan osobiscie, ale po listach próbuje odtworzyć realcje miedzy nimi i wychodzi to na niekorzyść Tereni. Henia otwiera się przed nią, wylewa swoje żale, dzieli każdym radosnym i dramatycznym przeżyciem, prosi o pomoc, a Teresaa potrafi długo nie odpisywać, a jej odpowiedzi są lakoniczne, w niczym nie pomagaja Heni. Mam nadzieję, ze to złudne wrazenie, bo sama idea pisania jest czymś wspaniałym, zwłaszcza tak długotrwała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Serial na dwa długopisy - Henia a Terenia IP: *.visp.energis.pl 25.05.04, 00:14 złudne, złudne przecież nmie mamy całości tych listów, lecz wybór i to podwójny: częśc wszystkich listów, a w nich także wybrane fragmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
monmal Re: Serial na dwa długopisy 25.05.04, 11:31 A mnie uderzyła rozpacz po stracie męża, którego przez całe życie nie doceniała. A jeszcze bardziej to, że tak długo nie mogła sobie po tej stracie ułożyć życia, pozbierać się. Skłoniło mnie to do zastanowienia się, czy ja nie popełniam takiego samego błędu- nie doceniam swojego męża. I jak bym przeżyła jego śmierć. Teraz wydaje mi się, że nie byłby to dla mnie tak wielki cios (wstrętna jestem, nie?). Właściwie zakładam, że zostanę wdową, patrząc na statystyki. Zdziwię się, jeśli będzie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mija Re: Serial na dwa długopisy IP: *.brzeziny.ris.dts.pl / 192.168.0.* 15.05.04, 15:57 Z tych listow wyglada prawdziwe zycie,takie bez oh i ah - to piekna opowiesc o kobietach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Serial na dwa długopisy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 13:05 popieram - to kawał życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zik niesamowite IP: *.toya.net.pl 15.05.04, 17:30 Przez 30 min przesuwa się obraz życia bohaterek i...starzeją się na naszych oczach.Nie do uniknięcia są porównania do upływającego życia własnego i bliskich.Wyciągamy wniski co tak naprawdę jest ważne ....i szybko o nich zapomnimy wpadając w wir codzienności.Za te fragmenty wspomnień i za emocje nimi wywołane -dziękuję.Czterdziestolatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Serial na dwa długopisy IP: *.wlan.pl 15.05.04, 17:37 piekne...jestem chyba kolejna osoba, ktorej sie lezki w oczach zakrecily przy czytaniu tego artykulu...kurcze, jaka sila i jakis taki wewnetrzny nakaz Bycia - cokolwiek by sie dzialo, zawsze do przodu. mam tylko 19 lat i tyle razy uwazalam, ze cos jest beznadziejne, ze moja sytuacja jest bez wyjscia, ze pierwsze zwiazki byly bez sensu....Duza lekcja pokory, ale tez pogody ducha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary komuch Nawet tu glupia propaganda IP: 172.20.6.* 15.05.04, 19:03 Dwie glupie baby pisza o pierdolach i jeszcze Michnika chwala. No powiedzcie sami, towarzysze, mysmy w "Matysiakach" subtelniejsza prop-agitke robili, co nie? Cheba sie ten Michnik od ojca za dobrze nie uczyl ani od brata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teńcia Re: Serial na dwa długopisy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 20:34 Miałam mieszane uczucia podejmując decyzję opublikowania tego materiału. Jednak po przeczytaniu waszych wypowiedzi nie żałuję.,Nawet się wzruszyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAZI Re: Serial na dwa długopisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 21:41 Znakomicie, xzekamy na całość - na książkę. pozdrawiam Bazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Serial na dwa długopisy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 12:47 z książką nie tak łatwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Serial na dwa długopisy IP: *.toya.net.pl 16.05.04, 00:12 Droga Pani Tereso, mam 40 lat, jestem mężczyzną, mężem i ojcem. Wielkie, wielkie dzięki, że zgodziła się Pani na publikację tych listów. Niewiele jest dziś tekstów, które potrafią mnie jeszcze poruszyć, ale to co przeczytałem nie daje mi od rana spokoju. Jestem porażony, bo tak wiele ostrzeżeń znalazłem w Waszych losach. Wstrząsająca jest relacja Pani Henryki po stracie męża. Ksiądz Twardowski dawno już napisał "Spieszcie się kochać ludzi, tak prędko odchodzą..." ale w tym przypadku siła poezji nie jest tak wielka jak zapis autentycznych przeżytych emocji. Jestem dziś na takim etapie życia, na którym coraz częściej zadaję sobie pytania o jego sens, o sens pracy, codziennej szarpaniny, trudów trwania przy wyznawanych wartościach. Wiem, że wielu rzeczy przez to już nie zrobię, nie zobaczę, nie poznam. Listy obu Pań pozwalają mi wierzyć, że życie jest nie tylko po to, by je przeżyć. W tych przeżytych latach odnajduję siebie i sens bycia takim jakim się jest. Przepraszam, że brzmi to tak patetycznie, ale wprost brak mi słów by wyrazić jak wiele potrafiły mi dać te listy. Pani Tereso, Pani Henryko, dziękuję. Byłbym ogromnie wdzięczny, gdyby zgodziła się Pani na bezpośredni kontakt mailowy. Mój mail: makary64@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teńcia Re: Serial na dwa długopisy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 13:02 dzięki za te słowa! odezwę się wkrótce mailem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Re: Serial na dwa długopisy IP: *.teleton.pl 20.05.04, 14:35 Przeczytałam to dzięki Reni. Ja także czasami podsyłam jej jakieś, moim zdaniem, ciekawe linki. Wiem dlaczego to zrobiła. Ponieważ jesteście wspaniałe :) A Wasza korespondencja bardzo przpomina naszą. Co prawda obie jesteśmy młodsze i mieszkamy w tym samym mieście, ale nie ustajemy w kontaktach i przyjaźni od ok. 30 lat. To zadziwiające, ale naprawdę dręczą nas te same problemy, w czasie oczywiście kiedy pracowałyście, prowadziłyście dom (dzieci, mąż ...)Obie z Renią wspólnie staramy się sobie pomóc chociażby wygadaniem się, wysłuchaniem, napisaniem także. Bardzo nam to ułatwia, od jakiego czasu - internet. To niesamowite, że mogę teraz napisać coś także do Was. Mocno Was obie ściskam i dziękuję,że zgodziłyście się na publikację.Gardło ściśnięte ze wzruszenia ... Kiedy będzie potrzebna pomóc to obie bardzo chętnie wypielimy ogródek,a i z 16 oknami sobie poradzimy. Mamy do Was bardzo daleko, ale parę dni urlopu i już. A na sankach też chętnie pozjeżdżamy. A wiecie, że właśnie jutro wyjeżdżamy na spotkanie z przyjaciółmi sprzed 20 lat. Od kilku miesięcy jesteśmy już umówieni na ten weekend. I jedziemy, pal sześć obiadki,pranie, sprzątanie,naukę dzieci, pracę męża ... do zobaczenia w Lubniewicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Listy Heńci - obraz piekła IP: 172.20.6.* 16.05.04, 02:08 ...jakie paranoiczna baba potrafi urządzić męzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Muszę troszkę dodać IP: 172.20.6.* 16.05.04, 02:38 ...żeby to nie wyglądało na chamskie rzucenie epitetem i zwianie. Listy mną wstrząsnęły a podobieństwa poraziły. Dwa lata temu ożeniłem się z Heńciopodobnym egzemplarzem i rozpoznałem objawy. Stos wyimaginowanych nieszczęść, depresja, przekonanie, że otoczenie nie rozumie, "leniwy" mąż (który młodo umiera - pewnie z lenistwa). Znam to aż za dobrze. I głęboko współczuję i mężowi, i samej Heńci (oraz swojemu Heńciopodobnemu egzemplarzowi). Odpowiedz Link Zgłoś
mama172 Re: Muszę troszkę dodać 16.05.04, 08:17 Listy są bardzo ciekawe i wzruszajace przez swój autentyzm, prawdziwość . Nikt nikogo nie udaje. Panie są sobą - są prawdziwe ! Po co oceniać ich osobowości ? Wydaje mi się to nawet nietaktowne.Jeśli jesteś nieszczęśliwy w swoim związku to coś zmień a nie kąsaj pod różnymi nickami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Muszę troszkę dodać IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 13:00 kobiety są różne, co jest znaną od wieków prawdą. Są nie tylko Heńcie (wcale nie takie złe) ale i Teńcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Serial na dwa długopisy IP: *.3web.net 16.05.04, 14:32 Przeczytalem jednym tchem-fantastyczne.Kocham obie babcie zycze 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Dziękuję ! IP: *.acn.waw.pl 16.05.04, 14:47 DZIĘKUJĘ ! Dziękuję za wszystkie związane z publikacją emocje i refleksje, od płaczu wzruszenia po radość chwili. A przede wszystkim za odwagę upublicznienia swoich "codzienności", dzięki czemu wzbogaciło się moje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Denii Re: Serial na dwa długopisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 16:14 Rzeczywiście świetne i bardzo wzruszające. Po prostu samo życie. Szkoda, że ja nie potrafię być optymistką, o tyle łatwiej się wtedy żyje... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Serial na dwa długopisy IP: *.3web.net 16.05.04, 17:01 To jesze raz Maciej z Montrealu ,czy jest mozliwy kontakt z obiema ,przepraszam Babciami moj adres ; m_truskawa@hotmail.com Prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaR Re: Serial na dwa długopisy IP: 172.20.6.* 16.05.04, 20:51 Jestem pod ogromnym wrażeniem! Zarówno listów, jak i opinii Państwa, przy których znowu uroniłam łezkę. W tej chwili czyta mój mąż. On także stawia na książkę. Pomomo trudności spróbujcie Panie tego przedsięwzięcia. POMOŻEMY! Ewa R. dygresja - Z kuchni dobiega mnie głos oburzenia mojego męża dotyczący "odejścia" Heńci na emeryturę: "ładna, inteligentna, ceniona, (jak wynika z listów), a tak ją potraktowano"... Pozdrawiam raz jeszcze i gratuluję odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Serial na dwa długopisy IP: *.gl.digi.pl 16.05.04, 21:35 To ja jestem tym oburzonym mężem. Naprawdę nie jestem oburzony, tyko pod ogromnym wrażeniem. Pomysł podzielenia się treścią korespondencji obu Pań był świetny. Sam fakt (trwałość) jej istnienia jest imponujący i godny podziwu. Dawno nie czytałem niczego z takim zaciekawieniem - szkoda bardzo, że tylko tyle. Gorąco popieram ideę opublikowania całej korespondencji w formie książki. Jak ktoś napisał na tym forum: "to takie proste i takie kobiece" - jak widać (nie tylko po mnie), ma to wymiar nie tylko kobiecy. To bardzo budujące, że może istnieć taka pieczołowicie kultywowana więź (szczególnie w obecnych czasach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Serial na dwa długopisy IP: *.gl.digi.pl 16.05.04, 21:38 ocenzurowano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Serial na dwa długopisy IP: *.acn.waw.pl 16.05.04, 22:29 Czytajac, mialam podobne wrazenie, jak po lekturze "NOcy i dni". Taka sama refleksja, ze zycie jest zbyt krotkie, zeby obrzydzac je sobie i innym glupotami... Co do osobowosci obu pan- naprawde trudno obiektywnie oceniac na podstawie przedstawionej korespondencji.Na pewno dopelnialy sie- jedna posiadala cos, czego brak bylo drugiej, potrzebowaly sie wzajemnie, choc ich podejscie do zycia roznilo sie. Pozdrawiam serdecznie obie Panie dziekujac za chwile wzruszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Serial na dwa długopisy IP: 172.20.6.* 17.05.04, 08:01 nowy nurt literatury:)- powieść epistolarna feministyczna ??? Odpowiedz Link Zgłoś
asiek23 Re: Serial na dwa długopisy 17.05.04, 08:58 Jestem ciekawa, jak potoczyły się losy Iwony i Jacka - jeśli dobrze liczę, jego "odsiadka" już się zakończyła. Pozdrawiam obie bohaterki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Serial na dwa długopisy IP: *.swietochlowice.org / 192.168.1.* 17.05.04, 09:50 Przeczytałam jednym tchem...Opowieść o uczuciach...O wspaniałych kobietach i ich losach...Pouczająca i wzruszająca...Jednocześnie z przykrością stwierdzam, że choć czasy się zmieniły stosunki w pracy, a zwłaszcza na Uczelniach są podobne. Wykorzystuje się uczciwych i pracowitych, a śmietankę spijają cwaniacy. Serdecznie pozdrawiam Autorki listów, dziękuję, że zdecydowałyście się podzielić swą życiową mądrością z nami , młodymi. To wspaniała lekcja życia. Odpowiedz Link Zgłoś