Dodaj do ulubionych

Czy seriale do dno intelektualne i niewarta czasu

08.07.11, 07:48
rozrywka?
Tygrysio misio natchnal mnie do tego watku.
Ogladam serial Gotowe na wszystko. Choc jest to dawka dobrego humoru odnajduje tam ekkie dialogi na powazne tematy, nurtujace kazdego czlowieka. Doznaje ulgi bo aktorzy przezywaja moje emocje, wyslawiaja moje przemyslenie, mowia moim jezykiem, mimo iz scenariusz napisal ktos z innego kontynetu, przedstawiciel innej, odleglej nacji. Przejrzalam jeszcze kika odcinkow innych amerykanskich seriali i choc sie nie wciagnelam dojrzalam tam wrecz walory edukacyje. Moze nie uczacych konkretnych przedmiotow ale tak ogonie, zaeznosci miedzyudzkich. Chirurdzy i komedia o "puszystych" ludziach szukajacych partnerow, randkujacych.
Nie znam poskich seriali ale slyszalam, ze stacje teewizyjne w innych krajach zapraszaja do pracy i do pisania tasiemcow (niektorych) absolwentow najepszych uczelni z wysokimi srednimi ocen, i poleconymi przez profesorow.
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 08:50
      kochanic.a.francuza napisała:
      > Nie znam poskich seriali ale slyszalam, ze stacje teewizyjne w innych krajach z
      > apraszaja do pracy i do pisania tasiemcow (niektorych) absolwentow najepszych u
      > czelni z wysokimi srednimi ocen, i poleconymi przez profesorow.

U nas biorą, jak zwykle, najtańszych.
      Nawet jeżeli serial nie jest rozłożony przez fatalny scenariusz, to zazwyczaj osiąga poziom równy zdolnościom aktorskim polskich "aktorów" serialowych. Szczególnie widać to w seriach, gdzie występują też prawdziwi aktorzy z dorobkiem - wyglądają jak profesorowie prowadzący warsztaty z dziećmi ze szkoły specjalnej. Jeżeli już jakimś cudem uda się zebrać dobry scenariusz, sensownych aktorów i budżet wyższy niż miesięczny zarobek proboszcza z "Plebanii", to znaczy, że... kręcą licencyjną kalkę jakiegoś zachodniego serialu.
    • feel_good_inc Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 09:07
      kochanic.a.francuza napisała:
      > rozrywka?

Jeżeli idzie o pytanie główne wątku, to wszystko może być sztuką. Serial, gra komputerowa, flashmob, nawet reklama. Oczywiście, większość z nich to chłam nie warty czasu spędzonego przed ekranem, ale tak jest z każdym rodzajem sztuki.
      • simply_z Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 09:42
        mnie seriale troche nudza..jesli jes jakis fajny watek z reguly zaraz jest psuty ,bo przeciez cos musi sie dziac ,zeby widzowie nie umarli z nudow. Dlatego lubie ogladac starsze ,juz zamkniete serie. Poza tym lubie ogladac seriale z napisami ,w oryginale ,jak dla mnie swietne cwiczenie jezykowe. Lektor jednak potrafi zepsuc klimat. niektore sa niezle..swego czasu ogladalam Lost ,ale nie doszlam do koncowej serii ,Gotowe na Wszystko 'tylko pierwsze trzy. Swietnym serialem byl Bez skazy o perypetiach Chirurgow plastycznych i Bez sladu ,nie pamietam czy to wlasciwy tytul. Detektywi wyjasniaja zagadki morderstw sprzed lat.
    • sumire Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 10:22
      w wielu przypadkach dno, ale znam ludzi, którzy właśnie dlatego oglądają polskie seriale obyczajowe - dla odreagowania, odmóżdżenia się trochę, pośmiania się z wydumanych zwrotów akcji i nachalnego product placementu. wiem, że są też seriale dobre, ale niestety mnie to tak czy inaczej nudzi (a wcale nie uważam się za szczególną intelektualistkę, po prostu nie umiem się wciągnąć).
    • kiira_korpi Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 10:26
      Dla mnie seriale to przede wszystkim rozrywka, ale też i pewna doza refleksji nad relacjami międzyludzkimi i życiem innych. No i człowiek przywiązuje się do 'swoich' bohaterów;)
      Mam tu na myśli takie choćby seriale jak Gra o tron, Przyjaciele, Desperatki, Lost, True Blood, Ally McBeal, Sex and the City etc.
      Polskich, od kiedy skończyłam magisterkę o M jak miłość, już nie oglądam.
      • martishia7 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 10:32
        > Polskich, od kiedy skończyłam magisterkę o M jak miłość, już nie oglądam.

Żartujesz? :D Opowiadaj o czym konkretnie!
        • kiira_korpi Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 10:59
          Hmmm, jeżeli dobrze pamiętam to temat mojej pracy brzmiał:
          "Wizerunek polskiej kobiety w serialu M jak Miłość a patriarchalny model społeczeństwa".
          Ile ja się wtedy tych odcinków naoglądałam i przeanalizowałam, i jak to bolało, to tylko ja wiem;). I mój MMŻet, który szukał po całym mieście tych serii na DVD. Do tej pory kolekcja stoi na półeczce.
      • czadroman magistra z M jak Miłość? 28.10.11, 14:43
        przypomniał mi się odcinek kiepskich jak Walduś w koszulce CCCP magistrów bije, kojarzycie
    • tygrysio_misio Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 10:44
      jestem dumna, ze stałam sie dla kogos inspiracja ;]

z serialami to jest tak, ze sa rozne, tak samo jak rozne sa filmy.... ludzie uwazajacy, ze ogladajacy seriale to glupki, sa potwornie ograniczenie, bo nie pojmuja, ze seriale moga wiele niesc

sa seriale oglupiajace, gdzie Bruk przeleciała juz cala rodzine Ridża...
      sa seriale oglupiajace nastawione na reklame typu wywzwanie aktivi w Klanie
      sa seriale rozrywkowe: kryminalne, komediowe
      sa seriale, ktore maja pobudzać do refleksji nad pewnymi problemami

sa filmy oglupiajace
      sa filmy reklamowe nastawione na pokazywanie z bliska znaczkow samochodow, laptopow, wielkich reklam za plecami glownego bohatera
      sa filmy rozrywkowe
      sa filmy z problemami

czym tak na prawde rozni sie "intelektualnie" obejrzenie serialu od ogladania filmu czy przedstawienia teatralnego?
      • agaoki Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 11:01
        czasami człowiek musi się odmóżdżyć trochę;)
        nie muszę oglądać każdego odcinka i nie rezygnuję dla serialu z innych rozrywek, ale od czasu do czasu, piłując pazurki... czemu nie?:))
        a inteligentny człowiek ze wszystkiego wyciągnie mądre wnioski i zawsze się czegoś nauczy nawet z durnego serialu.
        • tygrysio_misio Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 11:14
          ale przeciez to nie jest tak, ze jak serial to durny..

jest taki np:
          "Kariera Nikodema Dyzmy"
          "Twin Peaks"

w czym "Colombo" jest glupszy od jakiegos tam filmu kryminalnego, albo spektalku teatralnego z kryminalna intryga?

w czym "Star Trek" jest glupszy od tej masy filmow SF o problemach ze statkiem, awaryjnym ladowaniem na jakiejs obcej planecie i naglym zaskoczeniu przez mordercze, skryte obce formy zycia (ktorych nakrecono wiecej niz odcinkow Star Treka")??
    • maly.jasio zbiera mi sie na wymioty 08.07.11, 11:57
      po obejrzeniu 10-ciu minut jakiegokolwiek rodzimego serialu w kraju , w ktorym przebywam

ale widac Ty mieszkasz w jakims "dobrym" k-raju.
      • kochanic.a.francuza Re: zbiera mi sie na wymioty 08.07.11, 17:36
        Ale ze co? Brzydko mowia, czy ze wygadaja?
        • kochanic.a.francuza Re: zbiera mi sie na wymioty 08.07.11, 17:36
          Czy zle wygladaja?
    • chai22 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 13:24
      no nie rob jaj. co innego zatrudniac zdolnych ludzi do pisania scenariuszy, zeby serial byl dynamiczny, mial ogladalnosc itd, a co innego jego wartosc sama w sobie. wiekszosc seriali to tania rozrywka, nie doszukuj sie glebszej wartosci.
      • kochanic.a.francuza Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 08.07.11, 17:35
        "wiekszosc seriali to tania rozrywka," Jesli chodzi o ekonomiczny aspekt taniochy to pragne zaznaczyc, ze "moj" serial byl drogi. Wybudowane specjalnie na jego potrzeby kawal osiedla mieszkaniowego, bo nie bylo odpowiednio ladnego w calych Stanach. Ale jak przypomne sobie Klan, to masz racje. I widze w niektorych glebsza wartosc i chec przekazania czegos waznego widzom. Tych waznych rzeczy literatura wyzszych lotow nie przekaze, bo wiekszosc nie czyta, nie rozumie. To tak jak Biblia i apostoowie: cos waznego chcieli powiedziec i napisali stek fantastycznych bajek, ale czasem odnajduje sie tam madre kawalki.
    • qw994 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 10.07.11, 09:21
      Są różne seriale. Trudno porównywać "Twin Peaks" z "M jak miłość".
    • susa-66 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 02:51
      Myślę, że to zależy nie tylko od serialu, ale też osoby, która go ogląda. Ludzie są różni - jedna osoba wyciągnie wnioski z serialu, a druga obejrzy i zapomni, trzecia obejrzy wyciągnie wnioski i nic w swoim życiu nie zmieni.
    • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 09:07
      Uwielbiam seriale.
      The Simpsons
      Rodzina Soprano
      Deadwood
      Carnival
      Trawka
      Breaking Bad
      Twin Peaks
      Dexter
      Wszystkie wcielenia Tary
      Rzym

To tak z rękawa kilka moich topowych.
      Nie mam poczucia osiągania dna intelektualnego przy ich oglądaniu.
      Są czystą rozrywką, czasem inspiracją, czasem całkiem sporym "przeżyciem".
      No a Simpsonowie to po prostu część naszego życia ;)))
      • sootball Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 09:26
        Funny, Nurse Jackie spróbuj.
        I koniecznie Dead Like Me.
        • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 09:29
          Dziękuję, zapisuję, szukałam inspiracji serialowej :)
          • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 09:36
            Hehe, sprawdziłam naprędce i zapowiada się zabawa :)
            Fajnie, że w Siostrze Jackie gra Edie Falco.

A Boardwalk Empire widziałaś?

No i Borgiów trza by...

Aha i miniserial Generation Kill polecam jak nie wiem, co. Dwa razy wciągnęłam ;)
            • sootball Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 11:34
              Broadwalk i Borgiów zaczęłam, ale wolno mi idzie.
              A wciągnęłam się ostatnio w rewelacyjne "The Killing" (amerykańska wersja, ale serial jakby zupełnie nieamerykański, w pozytywnym sensie). Świetni aktorzy, dużo wiarygodnie oddanych emocji i wciągająca intryga. Podobnie jak z brytyjskim "Luther".
              Generation Kill zapisane na liście.
              Acha i jeszcze, zwłaszcza jak kiedykolwiek otarłaś się o korporację, to "Better Off Ted". Wyłam ze śmiechu momentami.
              • outthereltd Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 11:48
                sootball napisała:

> Broadwalk i Borgiów zaczęłam, ale wolno mi idzie.
                > A wciągnęłam się ostatnio w rewelacyjne "The Killing" (amerykańska wersja, ale
                > serial jakby zupełnie nieamerykański, w pozytywnym sensie). Świetni aktorzy, du
                > żo wiarygodnie oddanych emocji i wciągająca intryga.

ja też zaczęłam od amerykańskiej wersji ale szybko ściągnęłam oryginał czyli duński "Forbydelsen", no i rewelacja :) amerykański jest wierną kopią oryginału, poza tym duński 1 sezon ma 20 odcinków i jest 2 sezon ale zupełnie o innej zbrodni :)
                • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 12:00
                  Z duńskich to jednak Królestwo i długo, długo nic, ale ja sobie notuję, ha!
                • sootball Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 12:03
                  Toś mi teraz zabiła ćwieka. Jestem w połowie serialu, więc obejrzę go do końca. A potem co, ściągnę duński, ale chyba tylko 2 serię? Normalnie całe wąsy sobie wyskubię z tych rozterek :))
                  • outthereltd Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 13:11

heh :) ja też miałam rozterki ale w końcu postanowiłam, że ściągnę, ponieważ amerykański urwali na 13 odcinku, a czekanie na 2 sezon pół roku by mnie dobiło. Ściągnęłam od pierwszego odcinka i są drobne różnice, wydaje mi się, że ta duńska wersja jest trochę ostrzejsza :) a 2 sezon polecam ze względu na Linden :P, akcja też się wartko toczy, tylko szkoda, że jest 10 odcinków :) słyszałam że ma być 3 sezon...a jak lubisz takie seriale to polecam Ci jeszcze brytyjski "The Silence" oraz "Above Suspicion. Deadly Intent" - brytyjski miniserial kryminalny, fajny klimat, oglądałam do 1 w nocy i dzisiaj spóźniłam się do pracy :)
                    • sootball Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 13:35
                      dzięki!
                • tygrysio_misio Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 12:08
                  nie lubie filmowcow amerykancow i ludzi ktorzy tworza popyt na takie herezje

ile to filmow europejskich bylo, ktore im sie spodobaly tak, ze musieli zrobic je po swojemu.... bo przeciez oni napisow nie czytaja, niektorych rzeczy nie zrozumieje i nie chce zrozumiec...
                  • sootball Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 12:16
                    Tutaj akurat wielkiej krzywdy nie zrobili, bo serial pozostał "europejski".
              • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 11:57
                Kochana jesteś, mój kajecik qrturarny pęcznieje i szeleści dziś :)

O oczywistych oczywistościach typu Latający Cyrk MP, Allo Allo, Hotel Zacisze czy MASH albo Alf nie wspominamy, c'nie?

To czym by się tu zrewanżować?
                Rżę przy Californication, lubię niepoprawność potyliczną ;)
                Wspaniale oglądało mi się Ugly Betty (niestety?), lubię zabawę konwencją i przerysowania.
                Kocham Dumę i Uprzedzenie z 1995.
                Tudorowie całkiem, ciałkiem.

A z dawnych lat polecam to:
                www.filmweb.pl/serial/Na+antenie-1992-113912
                • sootball Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 12:13
                  Do Ugly Betty też się, z lekkim rumieńcem, przyznaję, chociaż "rodzinna" strona serialu była przeokropnie nudna. :)
                  On The Air uwielbiam! Tylko Lynch mógł popełnić takie wiekopomne "dzieuo". Jest zupełnie inne od wszystkiego co zrobił, a mimo to klimat Twin Peaks unosi się nad tym subtelnie.
                  Dumę i Uprzedzenie również sobie zapisałam na liście.
                  Z godnych polecenia to jeszcze brytyjskie "Wire in the blood" z psychologiem kryminalnym z odchyleniami w kierunku Aspergera. Trzy pierwsze serie, bo potem się psuje.
                  • outthereltd Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 13:21
                    moje ulubione to:
                    Sześć stóp pod ziemią (na wieki wieków)
                    The Wire (podobno serial wszech czasów)
                    Law & Order SVU i CI (lubuję się w kryminalno-prawniczych)
                    Ostatnio odkryłam Treme - jak dla mnie rewelacja, twórcą serialu jest też twórcą The Wire, o muzykach z Nowego Orleanu, o odbudowaniu społeczności i życia po huraganie Katrina, a wszystko doprawione ogromna dawką nowoorleańskiego jazzu i południowej kuchni :)
                    The L Word - o lesbijkach, moim skromnym zdaniem jest to pochwała kobiecości, serial sprawił że zaczęłam myśleć o moich granicach tolerancji, poza tym występuje tam np. Gloria Stein
                    Rany, dużo oglądam i ciężko mi jest przypomnieć sobie, co jeszcze mogłabym polecić...hmm..muszę pomyśleć :)
                    • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 14:19
                      Treme :)
                      www.filmweb.pl/serial/Treme-2010-484761
                      Zaczęliśmy to wczoraj, połknęliśmy dwa odcinki i jesteśmy zaczarowani :)
                      Pierwszy odcinek, co mnie od razu urzekło, reżyseruje Agnieszka Holland.
    • brown_aurelia Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 12:50
      nie oglądam seriali, bo są dla mnie nudne, nie identyfikuję się z żadnym z bohaterów, mam tak pokrecone własne życie, że nie mam ochoty na oglądanie problemów innych
      • maj18-98 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 13:24
        ja oglądam Gotowe Na Wszystko i bardzo mi się podobają, ostatnio obejrzałam też Dynastię Tudorów, też mi sie podobało,
        oglądałam też Czystą Krew i chyba się wciągnę w 4 sezon,nie lubię współczesnych polskich seriali,
    • kolor_purpury Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 16:12
      są seriale które są dnem, tak samo jak niektóre filmy czy programy rozrywkowe. nie ma reguły, która by mówiła, że coś co można oglądać co tydzień o tej samej porze mus być pozbawione walorów intelektualnych.
      ja oglądam greys anatomy, house md, bones, dexter, a z takich dawnych: 3rd rock from the sun, ich pięcioro, siódme niebo.
    • cmentarna.polka Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 16:18
      A to zależy. Jak jestem zmuszona gdzieś w odwiedzinach obejrzeć polski tasiemiec w stylu "M jak miłość" albo "klan", to umieram z zażenowania. Mam wrażenie, że scenarzyści traktują widzów jak niedorozwiniętych umysłowo, takie to wszytsko jest schematyczne i sztuczne.
      Z kolei widziałam kiedyś jeden odcinek "Usta usta" i byłam miło zaskoczona.
      Trudno porównywać.
    • minasz Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 11.07.11, 22:41
      ja ostatnio czytałem poradnik Terri Hatcher :)
    • eat.clitoristwood Ja co niedzielę oglądam 28.10.11, 14:26
      piękny i poruszający serial na TV Polonia, zawsze o 13.00.

A Ty, Francuzico, zaglądasz czasami do skrzynki pocztowej?
      Tylko mi nie odpowiadaj na forum, proszę.
    • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 14:40
      ta, zwłaszcza te Lincze, Triery... nie ma to jak dobra polska komedia romantyczna
      • eat.clitoristwood Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 14:52
        czadroman napisał:
        > ta, zwłaszcza te Lincze, Triery... nie ma to jak dobra polska komedia romantycz
        > na

Właśnie, Hubal to był film, tylko szkoda, że nie serial.
        Dzisiaj nie ma prawdziwych patriotycznych seriali z Wartościami.
        • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 14:58
          albo "Upadek"
      • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 18:53
        czadroman napisał:

> ta, zwłaszcza te Lincze, Triery... nie ma to jak dobra polska komedia romantycz
        > na

:D
        Miasteczko TP, Na Antenie, Kórestwo - CZAD! ;)
        A w ogóle to uważam, że Lynch z facjaty to do Geoffreya Rusha podobny jest.
        Żem ten wątek odnalazła, bo wyszukiwarka mi wypluła, jako jedyny, w którym jest mowa o:
        www.filmweb.pl/serial/Treme-2010-484761
        Zaczęliśmy i jak na razie jest cudnie, bardzo hojna gościna w Nowym Orleanie.
        • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 20:48
          StarTrek też jest z TV i jest bardzo dobry (już ze 50 lat)
          nie wszystko z TV jest złe
          • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 20:54
            No MASH! ;) (prawa autorskie: Cukierek)
          • eat.clitoristwood Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 20:58
            czadroman napisał:
            > StarTrek też jest z TV i jest bardzo dobry(...)

?!!!
            Przecież ten film propaguje tolerancję! Występują tam najróżniejsze, przedziwne stwory, kapuściane łby, pokraczne ryje w najróżniejszych kolorach, najdziwniej owłosione, stwory dziwacznie poubierane....i nikt, absolutnie nikt w tym serialu nie wyraża zdziwienia wyglądem swojego, nawet najdziwniejszego rozmówcy.
            Coś Ci się popyerdolyło.
            • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:02
              :DDD
              Człowieku!
              Chcę z Tobą na wódkę :DDD
              • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:06
                trzymaj ze mną, w 2012 seria z Żan Luk Pikardem ma wyjść ponoć na bluray, odświeżyłbym sobie, sporo flaszek się przeleje, niekoniecznie wódki
                • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:12
                  Pisze się: Żą a nie Żan.
                  Robisz zakąskę za karę.
                  • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:15
                    dobra
                    • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:22
                      I oglądamy komedie romantyczne, zapomniałam napisać :DDD
                      • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:31
                        a w takim razie może być ta wódka :)
                        • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:35
                          I "pijemażoślepniem"?
                          • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:44
                            no lepsze niż na to patrzeć :D
                            • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:53
                              Nie no, spoko, będziemy tylko transformersów oglądać, jak każdy facet :D
                              • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:02
                                transformers to kurosawy bo nie pamiętam
                                • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:09
                                  Kofana Anana!
                                  • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:10
                                    a kino gruzińskie... ceniem
                                    • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:28
                                      Wino?
              • eat.clitoristwood Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:21
                funny_game napisała:
                > :DDD
                > Człowieku!
                > Chcę z Tobą na wódkę :DDD

Chętnie napiję się wódki w doborowym towarzystwie.
                • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:30
                  O BOŻE!!! ;DDD
            • czadroman Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:02
              a tak pod kołdrą oglądam na lapku... nie mów nikomu
    • kochanic.a.francuza Re: Pralnia mózgów 28.10.11, 16:47
      Ale takie madre glowy co nas uwrazliwiaja na pranie mozgow, tez piora i to jak. Ludzie rzucaja prace i ida "pod most", bo to jest "cool" nie dac sie wyprac. Sa wtedy tacy wolni, niezalezni i...brudni.
      Na dobra sprawe, ludzie zawsze byi sa i beda prani. Swiadomosc tego, ze jestesmy w pralni jest OK, ale uciec z niej i tak nie ma gdzie. Ja tam sie wole lekko sprac niz siedziec pod mostem.
      • eat.clitoristwood Re: Pralnia mózgów 28.10.11, 16:58
        big.stach napisał:
        > Seriale (ogólnie media) to pas transmisyjny neomarksistowskiej ideologii polity
        > cznej poprawności.

Zatem do boju! W imię Wartości!
        Trzeba nagrywać seriale i albo sklejać je w całość, po uprzednim wycięciu wątków neomarksistowskich i politpoprawnych, albo do odcinków doklejać napis "koniec" (po resekcji oczywiście neomarksistowskopoprawnej trucizny).
    • wicehrabia.julian Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 16:57
      problemy poruszane przez ciebie to dno intelektualne i rzecz nie warta czasu, prawdziwe dylematy kucharki (z całym szacunkiem dla tej potrzebnej funkcji)
    • ofelia1982 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 16:59
      Są seriale i seriale. Nie oglądam polskich seriali typu Klany, Prosto w serce i inne bzdurki.
      Oglądam "Rodzina Borgiów" (czekam na 2 sezon), "Good wife", "Dexter", "Grey's anatomy" i "Desperate housewives".
      Ale desperatki to akurat jedna z lżejszych i głupszych rozrywek, przyznasz:) Niemniej lubię.
    • berta-death Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 17:28
      Dno, wodorosty i 5m mułu. Ale jak to moja matka (wielbicielka wszystkich seriali jakie lecą w tv) na pytanie czy się nie wstydzi będąc osobą wykształconą wgapiać się w te seriale niczym panna sklepowa po 3klasach podstawówki, stwierdziła, że z rozrywką to jak z jedzeniem. Też nie da się całe życie jeść tylko zdrowego żarcia z najwyższej półki i skoro pozwala sobie na ciastka, czekoladę i fastfoody, to czemu miałaby sobie żałować seriali. No można i tak to sobie tłumaczyć.
      Podobnie jest z książkami typu Grochola, dom nad rozlewiskiem czy innymi harlekinami.
      • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 18:58
        No ja nie wiem, czy taką Kompanię Braci, Generation Kill czy choćby The Sopranos albo Carnival czy Deadwood można ustawić w jednej przegródce z produkcjami typowymi dla panien, o których piszesz.
    • eat.clitoristwood Ale ta ekskulawa laska 28.10.11, 20:31
      z Leśnej Dziury pięknieje z odcinka na odcinek.
      Znam bo żona kosi.
    • zeberdee24 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:33
      Ja seriale lubię ale najlepsze są moim zdaniem animowane, bo tam nie ma tabu ani politpopu, moje ulubione to 'Simpsonowie', 'Futurama', 'Family Guy' i spin off czyli 'Cleveland Show', i oczywiście 'South Park' - polski odpowiednik czyli 'Włatcy Móch' to prostacka nędza dla gimnazjalistów, brak tam aluzji do obyczajowości, polityki czy show biznesu. A z nieanimowanych to lubię jakieś fajne space opery typu 'farscape', czy 'battlestar galactica'. Seriali obyczajowych raczej nie oglądam, podobało mi się tylko 'ich pięcioro', ale wtedy byłem w sumie dzieckiem, ale z tego co pamiętam to całkiem niezłe to było.
      • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:36
        Simpsonów ostatniej serii nie widziałam i czuję się jak pozerka :(
        • zeberdee24 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:43
          O tak se pomyślałem że w sumie w każdej kreskówce kobiety są zazwyczaj bezbarwnymi postaciami. To jest dobry temat na nowy wątek na fk.
          • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 21:53
            I tak od razu chcesz falstart zaliczyć?
            • zeberdee24 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:09
              Ależ skąd. Ale przemyślenia są i poczekają na dogodny moment:)
              • funny_game Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:37
                Mam kontrargumenty.
                Czekam.
                Jak w jakimś pokerze :)
    • lonely.stoner Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 28.10.11, 22:52
      hm, nie wiem sa takie ktore ogladam wkolko mozna powiedziec, dialogi znam juz na pamiec na wyrywki, np' Friends' i 'Sex and the City'.
      No ale tez jest roznica miedzy serialem a telenowela np. takim 'Klanem' gdzie wszystko sie dzieje od odcinka do odcinka, jest taka zachowana ciaglosc akcji ktora sie rozwija z odcinka na odcinek, dosc powoli, a np. CSI gdzie kazdy odcinek to zamknieta fabula ktora konczy sie w ramach jednego wlasnie odcinka.
    • agniecha75 Re: Czy seriale do dno intelektualne i niewarta c 29.10.11, 03:36
      angielskie i amerykanskie seriale ogladam a wlasciwie "slucham" ze wzgledu na sluchanie angielskiego. I takie Desperatki, Friends, czy Sex w wielkim miescie, Jak poznalem wasza matke mozna sluchac nie ogladajac (np do prac domowych typu gotowanie, prasowanie itd).
      Uwielbiam od zawsze seriale prawnicze (obejrzalam wszystkie seriale tworcy Ally, aktualnie ogladam The Good Wife) i szpiegowskie z tym, ze tu podzielnosc uwagi nie uchodzi, bo watek mozna stracic.
      Lubie tez dobre kryminaly... Oczywiscie ekranizacje Poirotow i Miss Marple obiejrzalam wszystkie :-) ale ogladam tez wspolczesne (ostatnio fajny medyczno-kryminalny, pani jest patologiem, The Body of Proof )
      I gdy cos sie konczy, albo na okres swiateczno-wakacyjna jest przerwa w nadawaniu, znajduje sobie inny i ogladam archiwalne. Ostatnio odkrylam dlugi, sadzac po ilosci odcinkow Criminal Minds... Tu faktycznie fachowiec musial pisac albo scenariusz albo konsultowac psychologicznie (specjany zespol sil do spraw wyjasniania, wykrywania psychopatycznych zachowan przestepcow) ale nie da sie tego ogladac codziennie bo po 3 odcinkach sie nudzi.

Nie mogac doczekac sie na nastepny sezon MadMen odkrylam nowy PanAm o stewardessach PanAmu, akcja rowniez w pieknej przeszlosci Stanow Zjednoczonych

A w ogole kolezanka poleciala mi i polecam wszystkim dookola nowa angielska produkcje ktora ku zdziweiniu wszystkich robi na Wyspach furorre "Downton Abbey". AKcja rozpoczyna sie po zatonieciu Titanica, smietanka aktorow angielskich, przepiekne kostiumy, fajny angielski akcent (rozny, bo sluzba ma polnocne nalecialosci) + brytyjskie poczucie dystansu.... Super! #

Wiec generalnie nie uwazam ze seriale oglupiaja (w moim przypadku ksztalca - bardzo poszerzylam slownictwo angielskie). Odcinek wieczorem do kolacji, nie zaszkodzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka