Dodaj do ulubionych

podatek hamburgerowy

12.07.11, 17:20
O LOL!! :)))

"Węgierski rząd wprowadza nowy podatek od niezdrowej żywności. Przepisy będą obowiązywały od września tego roku.
Nowym podatkiem objęte będą wszystkie produkty zawierające dużą ilość cukru, soli, węglowodanów czy kofeiny. Wśród opodatkowanych artykułów na rządowej liście znalazły się m.in.: chipsy, orzeszki, czekolada, słodycze, dżemy, lody i napoje energetyczne. Co ciekawe, mimo nazwy podatku hamburgery nie będą mu podlegały, bo przepisy dotyczą wyłącznie paczkowanej żywności.

Wysokość podatku w zależności od produktu będzie się wahała od 10 do 500 forintów - czyli od 14 gr do 7,58 zł. Najniższa stawka obowiązywać będzie na napoje gazowane z dużą zawartością cukru, najwyższa - na zupy instant i sosy. Podwyżki będą spore, ponieważ stawki są ustalone na litr lub kilogram produktu. Pozostałe ustalone stawki to m.in. 4,47 zł podatku za każdy litr napoju energetycznego i 5,96 zł za kilogram chipsów."
Obserwuj wątek
    • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:28
      od tego latania dziur podatkowych to sie ludziom w upach przewraca...
      • hotally Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:30
        kombinują jak tu jeszcze okraść obywateli...
        • mahadeva Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:35
          ten podatek to akurat ma sens...
          • hotally Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:39
            dla Mnie zaden podatek nie ma sensu. Chec wyciagniecia kasy od uczciwych obywateli. Co kogo obchodzi na co wydaje swoje ciezko zarobione pieniadze?
            • tabeletka Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 23:00
              ty sobie jaja robisz?
              w takim razie, szpital, w ktorym sie urodzilas wybudowala ci mama wlasnymi recami, drogi po ktorych jezdzisz sama wyasfaltowalas, masz wlasna policje, ktorej placisz miesieczny zold, zeby bronili twojego mienia? itd... itp...
              bez kitu, niektorzy powinni ze trzy razy pomyslec zanim cos publicznie napisza/powiedza, ale ci, ktorzy firmuja swoje wypowiedzi swoja twarza powinni jeszcze bardziej uwazac. rany, jakie ty banialuki wygadujesz, dziewczyno.
              • malamelania Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 22:59
                niektorzy powinni ze trzy razy pomyslec zanim cos publicznie napisza/
                > powiedza, ale ci, ktorzy firmuja swoje wypowiedzi swoja twarza powinni jeszcze
                > bardziej uwazac.

Jaka twarz, takie wypowiedzi :DDDDDDD
        • happy_time Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:37
          A może chcą zaoszczędzić na leczeniu tych fanów chipsów i proszkowych zupek? ;)
          • hotally Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:40
            poważnie myslisz, ze "chcą zaoszczedzic"?:) hehehe
          • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:46
            nie wiem jaki jest system emerytalny u nich...

ale u nas utrzymanie emeryta do poznej starosci jest o wiele drozsze
            • hotally Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 17:55
              i tak tansze niz to co mu sie przez cale zycie zabralo...
              • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:04
                ale z tego co mu sie zabralo ida oplaty za
                wybudowanie drog, ktorymi jezdzi
                darmowa edukacje
                darmowa sluzbe zdrowia w dziecinstwie kiedy na siebie nie zarabial jeszcze
                itpe
                • lacido Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 21:55
                  jakie drogi??
                  Jaka darmowa edukacja?
                  służę zdrowia zmilczę ;/
                  • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 09:44
                    a no wiec... masz dziecko? uczy sie w prywatnych szkolach czy panstwowych? stac by Cie bylo oplacac dziecku kilkadziesiat tys za semestr medycyny na przyklad?

wychodzisz z domu i masz pole, czy moze ulice i chodniki?

zajdz do szpitla/przychodni... i sprawdz ile placa pacjanci.... nawet Ci chodzacy do prywatnych ginekologow,stomatologow i dermatologow, kiedy dostaja raka, sepsy, zawaly, udary lecza sie za publiczne pieniadze.... jak komus z tych lejacych na publiczna sluzbe zdrowia trafi sie wypadek samochodowy i trafia na niezwykle kosztowne ratowanie zycia i podlaczenie do aparatury np utrzymujacej oddech/krazenie okolwiek... to tez nagle przepraszaja sie z publiczna sluzba zdrowia i publicznymi karetkami
                    • lacido Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 21:30
                      w państwowym przedszkolu, za który nota bene płacę ma prywatny angielski, rytmikę, basen
                      za te zajęcia płaci się również w szkole

wychodzę z domu i mam dziurawe drogi i chodniki - a też na nie płącę nie na dziury

w szpitalu w którym ostatnio byłam należało mieć ze sobą ligninę, watę, bandaże itp, - to nie jest darmowe

nie wciśniesz mi kitu że jeśli coś powinno być za darmo to za darmo jest ;/
              • p.s.j Re: podatek hamburgerowy 14.07.11, 12:48
                tja, zwłaszcza tym, co pracowali w czasach PRLu niesamowicie dużo zabierano na poczet emerytur...
    • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:02
      dla mnie ma to sens, podobnie jak podwyżki cen papierosów
      • kombinerki.pinocheta Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:15
        Wytlumacz mi jaki sens?

Mala uwaga.
        Tlumaczenia, ze wiecej kasy bedzie w budzecie to mozesz sprzedawac dzieciom w podstawowce.

Dla mnie to kolejna metoda na wyciagniecie kasy od obywateli ukryta pod haslem "patrzcie, dbamy o wasze zdrowie".
        • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:20
          ale absolutnie nie chodzi mi o budżet tylko o zniechęcenie ludzi do sięgania po takie niezdrowe rzeczy. wysokie ceny działają odstraszająco podobnie jak wysokie mandaty (skutecznie ściągane).
          • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:45
            potrzebujesz wiec jakiegos pana, jakas nadrzedna istote, ktora powie Ci co jest niedobre a co nie?

a ja Ci powiem, ze pansto nie moze od tak sobie zabierac ludziom pieniedzy, bo uwaza ze to bedzie dla nich lepsze.... musza byc podstawy i jasny cel zabierania tych piemiedzy
            • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:53
              ale nikt Ci nic nie zabiera- płacisz z własnej woli kupując jakiś produkt.
              ja nie palę, nie jem fast foodów ani innych śmieci- mi nie musi nikt 'mówić', że nie powinnam tego kupować. ale do wielu ludzi niestety inny argument nie dociera.
              • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:04
                widzisz.... jednak zabiera

normalna sprawa jest kiedy place i ten ktos dostaje 100% tego co ja wydaje na towar

kiedy pobiera sie od niego VAT to jest to juz podwojne opodatkowanie... bo raz Twoje zarobki zostaly opodatkowane w PIT'cie... drugi raz w VAT'cie.. do tego dochodza inne podatki i akcyzy

i to juz jest zabieranie przez panstwo pieniedzy za cos co jego zupelnie nie dotyczy... bo ani nie jest producentem, ani odbioraca towaru

i wlasnie te zabierane mi i producentowi pieniadze musza byc uzasadnione....
                • mumia_ramzesa Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:29
                  tygrysio_misio napisała:

> i wlasnie te zabierane mi i producentowi pieniadze musza byc uzasadnione...

Uzasadnienie: panstwo ma wydatki, wiec musi miec tez dochody. Jednym ze zrodel tych dochodow sa roznego typu podatki.
                  • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 09:39
                    takim podatkiem na wydatki jest PIT CIT VAT i takie tam inne

podatek nakladany na konkretny produkt musi miec uzasadnienie adekwatne do tego produktu..w przypadku podatku paliwowego bylo to ponoc zdobycie kasy na budowe drog... jak wyszlo tak wyszlo, ale nie mozna bylo wprowadzic dodatkowego podatku bez uzasadnienia... w tym przypadku cyklisci zrzucali sie na cos dla siebie, wiec niby bylo Ok

w przypadku fajek czy niezdrowego jedzenia nie ma zadnego finansowego uzasadnienia.... bo czlowiek zdrowy zyje dluzej, a wiec o wiele wiecej kosztuje (emerytura, leczenie zamiast na 1 smiertelna chorobe, to na 1000 malutkich, przywileje)... z punktu finansowego dla panstwa najbardziej oplacaja sie ludzie umierajacy tuz przed/po przejsciu na emeryture
                    • mumia_ramzesa Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 11:45
                      Wszystkie podatki sa na wydatki. VAT tez jest nakladany na konkretny produkt i jest zroznicowany w zal. od grupy produktow (np. art. spozywcze bardziej przetworzone maja wyzszy VAT).

> w przypadku fajek czy niezdrowego jedzenia nie ma zadnego finansowego uzasadnie
                      > nia.... bo czlowiek zdrowy zyje dluzej, a wiec o wiele wiecej kosztuje (emerytura,
                      > leczenie zamiast na 1 smiertelna chorobe, to na 1000 malutkich, przywileje)

Sa tacy, ktorzy (zlosliwie!) nie umieraja szybko, kwekaja ale zyja, a ich leczenie kosztuje b. duzo. Leczenie raka jest kosztowne (a u palaczy ryzyko zachorowania na niekt. typy nowotworow jest istotnie zwiekszone).
                      Ow chory z powodu np. palenia moze tez zlosliwie zejsc przed przejsciem na emeryture i uniknac w ten sposob placenia podatku dochodowego, skladki zdrowotnej, emerytalnej i rentowej.
              • best.yjka Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:04
                OK. Jesteś genialna. Ci mniej inteligentni mają prawo do pomyłek. Dlaczego mają za to bulić dodatkowe pieniądze?
              • kombinerki.pinocheta Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:10
                > ale nikt Ci nic nie zabiera- płacisz z własnej woli kupując jakiś produkt.

No wlasnie. Rynek ustala ceny, gdy panstwo za to sie bierze to ludzie wiecej placa, a gdy nie chca placic to firmy upadaja.

I jeszcze mi wytlumacz dlaczego akurat ten produkt ma isc do gory, a nie twoje ulubione platki kukurydziane czy ogorki (pomijajac wplywy z zewnatrz - lobbowanie, przekupstwo itp)? I co bys powiedziala, gdyby ktorys z twoich ulubionych produktow poszedl w gore, bo ktos "dba o twoje zdrowie"?

> e nie powinnam tego kupować. ale do wielu ludzi niestety inny argument nie doci
                > era.

Ale oni tego nie chca. Wola sie truc. Gosc jest szczesliwy, gdy sobie zapali. Dlaczego Mietek z parlamentu ma decydowac za niego? Przeciez to taki sam Mietek jak i ten ktory sie truje, tylko potrafil sie zakrecic na miescie, zostal radnym, pozniej burmistrzem, nastepnie krecil z "szychami", w swoim okregu dostal sporo glosow, a nastepnie trafil na Wiejska.

Dlaczego ktos taki ma decydowac za mnie? Ani to uczone, ani zaden autorytet. Niech sie goni od moich fajek.
                • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:57
                  ale tu nie chodzi o podnoszenie cen ogólnie czyichś 'ulubionych produktów' tylko produktów szkodliwych- np fajek, alkoholu, fast foodów. tak Ci parlament przeszkadza, a gdyby te pieniądze nie "łatały dziury budżetowej" tylko były przeznaczane na sieroty/starych/zwierzęta w schroniskach to byś już przyklaskiwał? boli samo wydawanie pieniędzy czy to na co te pieniądze idą?
                  • kombinerki.pinocheta Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:08
                    Postaram sie jeszcze przez chwile, ale zapalu we mnie coraz mniej.

> boli

Boli ingerencja panstwa w sprawy rynku, boli mowienie ludziom co jest dla nich odpowiednie (nakazywanie/zakazywanie - ograniczanie wolnosci), boli zabieranie pieniedzy obywatelom.

> i samo wydawanie pieniędzy czy to na co te pieniądze idą?

Przelej na moje konto w tym miesiacu jakies 30% swojej pensji skoro masz taki gest i chetnie oddajesz swoje pieniadze, a w zamian niewiele otrzymujesz.
                    Dodam tylko, ze panstwo zabiera sporo wiecej niz wspomniane 30%.

Dla mnie haslo, ze w budzecie jest wiecej pieniedzy jest zla wiadomoscia, bo to sa miedzy innymi moje pieniadze.
                    • hotally Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:14
                      cos czuje, ze kombi sie do Korwina przekonał :))))
                      • to.niemozliwe Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 04:40
                        Podobnie jak pozostale 2,5% spoleczenstwa...;-)
                        • hotally Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 11:14
                          w tym roku bedzie Nas więcej...
                          • to.niemozliwe Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 11:57
                            Jestes w ciazy? Gratulacje...:-D
                    • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:43
                      nikt Ci tej kasy nie ZABIERA tylko sam, dobrowolnie ją WPŁACASZ za każdym razem jak kupujesz fajki. przestań palić to będziesz miał w d*pie ceny.
                      usilnie każdy mój argument próbujesz przeciągnąć na stronę polityki/parlamentu a ja Ci powtarzam jak zdarta płyta, że mi nie chodzi o ludzi, którzy te pieniądze dostają tylko o tych, którzy je płacą. palenie jest szkodliwe i powinno się podejmować wszelkie kroki mające na celu zmniejszenie ilości palaczy. regulacje cenowe są jedną z metod
              • encanto1960 Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:01

> ja nie palę, nie jem fast foodów ani innych śmieci- mi nie musi nikt 'mówić', ż
                > e nie powinnam tego kupować. ale do wielu ludzi niestety inny argument nie doci
                > era.
                Więc ty chcesz ich puczać za ich....pieniadze.:-)Pokretna logika .
          • izabellaz1 Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:38
            Rozumiem, że byłoby Ci świetnie w Londynie z "1984"?
          • xyxzza Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 09:29
            kolor_purpury napisała:

> ale absolutnie nie chodzi mi o budżet tylko o zniechęcenie ludzi do sięgania po
            > takie niezdrowe rzeczy. wysokie ceny działają odstraszająco podobnie jak wysok
            > ie mandaty (skutecznie ściągane).

a to złudna nadzieja.. jak ktoś chce na przykład palić, to będzie palił, tylko zamiast fajek z pewnego źródła / sklepu kupi nielegalne, przemycane zza wschodniej granicy
      • best.yjka Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:26
        Miało by to sens, gdyby ta kasa szła na leczenie. 90 % ceny alkoholu i papierosów, to akcyza (czytaj podatek). Gdyby ta cała kasa szła na potrzeby służby zdrowia i leczenie, był by raj na ziemi. Ale tak nie jest, kupując paczkę papierosów, płacisz wysoki haracz.
        • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:38
          przeczytaj moje wyjaśnienie (post wyżej)
          • best.yjka Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:00
            Dla nałogowców i kokaina nigdy nie będzie za droga. Nie kupią czegoś innego, żeby mieć na używki. Nie żyjemy w nibylandii, tylko w realnym świecie. Dlaczego ludzie którzy palą papierosy lat 30, mają teraz dopłacać do błędów przeszłości? Nie mówiło się o szkodliwości palenia. Nie było nagonki na palaczy. Mam matkę do sądu podać, bo jak była ze mną w ciąży to paliła? Wszyscy tak robili. Popatrz na archiwalne zdjęcia Jackie Kennedy, paliła będąc w ciąży. To samo widać na filmach z lat 70tych. W latach 80 zaczęto nieśmiałe wspominać, w 90 informować, a w XXI zrobiła się nagonka.
            • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:59
              ok przekonałaś mnie. palacze to biedne misie, papierosy powinny być darmo albo nawet jeszcze można wprowadzić dodatek do pensji/zasiłku dla palących żeby im wynagrodzić trudy!
              • best.yjka Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:15
                Nikt nie ma takich wymagań. Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy komentarz. 90% ceny papierosów to podatek, który służy to łatania dziury budżetowej. Podniesienie ceny papierosów, nie pójdzie na leczenie palaczy. Skoro odprowadzają dodatkowy podatek od swojego nałogu, to powinien refundować koszty leczenia. Ale tak się nie dzieje. Więc podaj mi powód, dlaczego ten podatek ma być wyższy. Tylko dlatego, że tobie się to nie podoba?
                Ja chcę podatku od akrylowych tipsów, bo mogą doprowadzić do zaniku naturalnej płytki paznokcia i w konsekwencji doprowadzić do raka.
                • mumia_ramzesa Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:37
                  Akurat wzrost akcyzy na papierosy zostal na Polsce wymuszony przez UE. Podatki w wiekszosci nie sa celowe, zreszta nie mialoby to sensu, bo duza czesc by zjadla biurokracja zajmujaca sie tymi oddzielnymi pulami $.
                  • best.yjka Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 11:53
                    Nie do końca tak jest. Bo cena papierosów w EU nie jest taka sama wszędzie. W Hiszpanii 3 euro za paczkę, a w Irlandii 8.50.
                • kolor_purpury Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:46
                  ale ja nie chce leczyć palaczy- mam gdzieś dokąd trafią te pieniądze! zrozum, że wysoka cena papierosów sprawi, że wielu nastolatków nie będzie mogło sobie pozwolić na kupienie paczki co kilka dni w związku z tym nie zostaną nałogowcami. wysoka cena to też świetna motywacja dla tych co chcą rzucić- kolejny argument, który im pomoże.
                  Czego tu nie rozumiesz?
                  • lacido Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 21:57
                    dla chcącego nic trudnego - mam na myśli młodych i zdobywanie przez nich używek
                  • best.yjka Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 12:00
                    Twojej pokręconej logiki. "Bo ja tak chcę i tak ma być".
                    Nie wyższa cena papierosów, tylko kampanie w szkołach. Zamiast filmów "Niemy krzyk", filmy pokazujące skutki palenia papierosów.
                • mumia_ramzesa Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 21:00
                  Panstwo ma prawo wplywac na wybory konsumentow i robi to m.in. za pomoca podatkow. Jak tylko pojawila sie w Polsce benzyna bezolowiowa to byla ona tansza niz "zwykla".
    • real_mayer Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:08
      Za jakiś czas opodatkują powietrze, bo szkodzi zdrowiu.
      Mam to w nosie.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:14
        real_mayer napisała:

> Za jakiś czas opodatkują powietrze, bo szkodzi zdrowiu.
        > Mam to w nosie.

Powietrze jest opodatkowane - patrz limity co2
        • doral2 Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:46
          > real_mayer napisała:
          >
          > > Za jakiś czas opodatkują powietrze, bo szkodzi zdrowiu.
          >
          > Powietrze jest opodatkowane - patrz opłaty klimatyczne w "kurortach"...
        • real_mayer Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 22:26
          nadal mam to w nosie.
    • berta-death Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:20
      Tylko od paczkowanych? Czyli lobby fastfoodowe ma się tam dobrze. ;)
      Jak bym jeszcze opodatkowała pieczywo, mąkę , ryż, kasze i makarony. Tam to już sam węglowodan.
      • tygrysio_misio Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 18:24
        i mieso... i warzywa pryskane
    • encanto1960 Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 19:57
      Ale sobie burdel cenowy zafundowali , a wielka przestrzeń, do kombinacji, oszustw i korupcji.
    • izabellaz1 Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:03
      Czekoladę gorzką stawiać na równi z chipsami?! Skandal!
      • kombinerki.pinocheta Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:10
        Czekolade z marcepanem lubisz?
    • moonogamistka Re: podatek hamburgerowy 12.07.11, 20:48
      Kto ma zezrec i tak zezre ,jak z cigaretami, ile by nie kosztowaly i tak kupia i pala...
    • bulkaczos Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 09:45
      W końcu coś mądrego działają na tym świecie. Pomysł niezły ale w naszym kraju nie znalazłby pewnie poparcia większości.
    • minasz Re: podatek hamburgerowy 13.07.11, 09:47
      uwazam ze to swietny pomysł:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka