Dodaj do ulubionych

guz w piersi

14.07.11, 20:57
Witam, byłam na forum zdrowie kobiety, ale tym chyba nikogo nie ma, więc postanowiłam skopiować wątek tutaj:( proszę poradźcie, bo siedzę i ryczę. Dwa tyg temu byłam u ginekologa, bo wyczułam w piersi dość spory guz. Pierś jest też większa i cięższa od drugiej. Gin zrobił usg i stwierdził, że nic nie stwierdza, choć wyczuł go palcami i mówił, że głowica usg "przeskakuje" po tym guzie. Kazał brać wit. A+E i przyjść za dwa miesiące. Ale minęło dwa tyg, a ja pół godz temu podczas kąpieli stwierdziłam, że guz jest przynajmniej o polowę wiekszy i zaczął lekko boleć. Czy to możliwe, że gin się pomylił? że coś na usg przeoczył? postaram się jutro iść do innego, ale nie wiem, czy to mozliwe tak z marszu, a czekanie...
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: guz w piersi 14.07.11, 21:00
      Pewnie jakas torbiel. jakis niepowazny ten Twoj gin. Idz koniecznie jak najszybciej do innego!
      • almostunreal Re: guz w piersi 14.07.11, 21:04
        Też myślę, że na jego "oko" to coś niegroźnego i nawet pewnie ma rację, ale zawsze trzeba zbadać dla pewności i własnego spokoju.
        • maitresse.d.un.francais Re: guz w piersi 14.07.11, 21:08
          almostunreal napisała:

> Też myślę, że na jego "oko" to coś niegroźnego

Ale to nie jego oko, tylko jej pierś, więc należało pacjentce sprawę wyjaśnić, nawet jeśli miał słuszność.

• 0ffka Re: guz w piersi 14.07.11, 21:10
      Iść do innego lekarza!
      • best.yjka Re: guz w piersi 27.07.11, 16:31
        Popieram. Nawet jeśli pierwszy miał rację, to lepiej się upewnić.
    • wartosc.energetyczna Re: guz w piersi 14.07.11, 21:10
      nie rycz tylko idź do innego lekarza, to pewnie nic groźnego ale lepiej się upewnić
    • izabellaz1 Re: guz w piersi 14.07.11, 21:15
      Być może masz jakiś stan zapalny.
      Ale nie wolno tego lekceważyć i pędem iść do innego (dobrego) lekarza. KONIECZNIE.
    • kadfael Re: guz w piersi 14.07.11, 21:33
      Jeśli jesteś z dużego miasta najlepiej idź do onkologa np. WCO. Wiem, że to brzmi groźnie, ale ten lekarz ma po pierwsze najlepszy sprzęt, a po drugie najwieksze dośiwadczenie. Do onkologa można iść bez skierowania.
      Skoro tak szybko rosnie i pobolewa to pewno torbiel, ale takich rzeczy sie nie lekceważy - zrób badania jak najszybciej.
    • salma75 Re: guz w piersi 14.07.11, 21:40
      Marsz do innego gina!
      Ile masz lat?
      Jakieś obciążenie nowotworem w rodzine?
      Powinnaś dostać skierowanie na mammografię, a najlepiej zapłacić i raz-dwa zrobić ją prywatnie. Potem pewnie biopsja.
      Nie wszystkie guzy widoczne są podczas USG. Ja raz do roku chodzę na USG, potem na mammografię i z wynikami z obu badań do onkologa na badanie palpacyjne i konsultacje.
      Nie martw się na zapas, ale nie czekaj bezczynnie.
      • asthar33 Re: guz w piersi 14.07.11, 22:03
        Dziękuję, ze tak szybko odpisałyście. Mam 36 lat i nieciekawą historię rodzinnych nowotworów w tzw. linii prostej. Włącznie z rakiem piersi i macicy:( więc trochę panikuję. Rozsądek mówi, że coś tak dużego nawet ślepy by na usg zobaczył, ale w takich momentach próżno owego rozsądku szukać. Jutro coś podziałam, choć znając naszą służbe zdrowia nikt mnie z biegu nie przyjmie.
        • kadfael Re: guz w piersi 14.07.11, 22:05
          No mnie przyjęli - ale w dużym mieście o drogą wyżej opisaną.
        • salma75 Re: guz w piersi 14.07.11, 22:27
          asthar33 napisała:

> Dziękuję, ze tak szybko odpisałyście. Mam 36 lat i nieciekawą historię rodzinny
          > ch nowotworów w tzw. linii prostej. Włącznie z rakiem piersi i macicy:( więc tr
          > ochę panikuję. Rozsądek mówi, że coś tak dużego nawet ślepy by na usg zobaczył,
          > ale w takich momentach próżno owego rozsądku szukać. Jutro coś podziałam, choć
          > znając naszą służbe zdrowia nikt mnie z biegu nie przyjmie.

Skąd jesteś?
          Są różne rodzaje guzków, o różnej budowie, konsystencji, jeden jest widoczny na usg, inny nie. Dlatego najlepiej badać się kompleksowo - usg i mammografia. Poza tym regularne samobadanie.
          • asthar33 Re: guz w piersi 14.07.11, 22:42
            Mieszkam w okolicach Trójmiasta. Lekarz, u którego byłam nie widział na usg nic. Ale czuł pod palcami i głowicą. Kurczę, nawet torbiel widać na usg, a to co mam ja jest wielkości kciuka. Podłużne i dość grube, i jakoś się nie przemieszcza. Wiem, że net to nie miejsce na diagnozę, chciałabym tylko wiedzieć na ile przy tak dużej zmianie może być mowa o pomyłce. Najfajniejsze jest to, że zawsze kiedy czytałam tego typu posty, myślałam "dziewczyno idź do lekarza, a nie dywaguj na forum". I co? teraz sama siedzę i dywaguję. Jak łatwo zmienia się punkt widzenia, gdy się zmieni punkt siedzenia:/
            • agatta-a1 Re: guz w piersi 15.07.11, 07:38
              miałam podobną sytuację, wyczułam sobie guzka pod piersią, jak leżałam, nie mogłam go dotknąć tak mnie bolało i przeskakiwało pod palcami... poszłam na usg, lekarz tez nie wiele widział ale czuł pod palcami. stwierdził ze to zbity gruczoł piersiowy, nic groźnego nie widac na usg i zebym się nie martwiła. tylko ze w przeciwieństwie do Ciebie mnie to znika i się pojawia w zależnosci od dnia cyklu. trzymam kciuki zeby i u Ciebie okazało się to błachostką. daj znac koniecznie jaka jest diagnoza.
            • 0ffka Re: guz w piersi 15.07.11, 10:15
              Po prostu denerwujesz się w domu i chcesz się podzielić swoimi niepokojami z innymi. To normalne! Trudno abyś wieczorem szła do lekarza, etc. Rozmowa też jest ważna.
        • erillzw Re: guz w piersi 16.07.11, 00:24
          Mnie po pierwszym usg skierowano na bipsje a nie kazano witaminy zjadac..
    • mahadeva Re: guz w piersi 15.07.11, 15:35
      to poczekasz - zapisz sie do innego lekarza na usg i juz - co to za tekst 'nic nie stwierdzam'? cos to musi byc, skoro jest - MUSI TO NAZWAC!
    • moonogamistka Re: guz w piersi 15.07.11, 18:10
      Idz do innego lekarza dla wlasnego spokoju.
    • mathias_sammer Re: guz w piersi 15.07.11, 18:15
      to wezel limfatyczny, nie martw sie. guzy nie bola, masz stan zapalny w organizmie, ale to nie koniec swiata, zlwykle zapalenie, wenetualnie zapalenie kanaliku mlecznego
      ms.
    • asthar33 Re: guz w piersi 15.07.11, 23:47
      Witam, byłam dziś w Centrum Onkologicznym w Gdańsku. Lekarz palpacyjnie zbadał mi piersi, że sie tak wyrażę, dużo gruntowniej niż ginekolog, potwierdził, że jest duży guz. Nie spekulował co to może być, tylko dał skierowanie na cito na usg. Cito ze względu na okres urlopowy okazało się być 27-ym lipca. Wspaniale. Dodał, że mam zakaz łażenia po mieście i szukania szybszego terminu, bo jemu zależy na opinii fachowca z Centrum. Z nerwów zapomniałam zapytać czy cito było by par exellance cito gdybym zapłaciła. Ale zadzwonię tam w poniedziałek. Do tego czasu pewnie wyjdę z siebie i stanę obok:/ Wielkie dzięki za wsparcie:)
    • erillzw Re: guz w piersi 16.07.11, 00:22
      jak to usg nic nie wykrylo? I w ogole dlaczego nie skierowal Cie na biopsje? To jakis partacz.
      Idz od razu do jakiegos onkologa.
      Ja chodzilam od internisty, przez chirurga a skonczylo sie na onkologu i zabiegach wycinania gruczolakow jak sie okazalo. Poki sie rusza to dobrze bo znaczy, ze to nie groznie ale jesli Ci sie powieksza powinnas go wyciac. Zabieg to jest mac jeden dzien w szpitalu, czasem nawet tylko popoludnie. I jakis tydzien zwolnienia potem.
      • szanim Re: guz w piersi 16.07.11, 00:39
        sama jestes partacz zawsze jak jest jakies podejrzenie robi sie biopsje cienkoigłowa
        co do samego guza to raczej nic groznego bo szybki przyrost
        ale jakby był to rak to daj znac moze cie pokieruje co robic dalej
      • salma75 Re: guz w piersi 27.07.11, 17:47
        erillzw napisała:

> jak to usg nic nie wykrylo?

Normalnie. Bywa, że zmiana jest zbudowana z takiej tkanki, która nie zawsze jest widoczna np. na usg. Jak pisałam wcześniej - tak było u mojej mamy.
    • mahadeva Re: guz w piersi 27.07.11, 14:52
      i jak tam badanie?
    • xolaptop Re: guz w piersi 27.07.11, 15:27
      Jeżeli podejrzewasz albo ktoś u Ciebie podejrzewa poważną chorobę, nigdy nie ufaj diagnozie tylko jednego lekarza. Dobrze, że idziesz na konsultacje do innego.
    • mmagi Re: guz w piersi 27.07.11, 16:27
      no głupszego watka nie czytałam:/
      • mahadeva Re: guz w piersi 27.07.11, 17:28
        a mozna wiedziec dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka