Dodaj do ulubionych

Bolące "coś" pod pachami

17.05.04, 23:07
Od jakiegoś czasu robią mi się pod pachami takie bolące zgrubienia pod skórą.
Raz pod prawą, raz pod lewą. Bolą tak jak pryszcze... Pobędą sobie pare dni i
znikają. Robi mi się już tak z rok...czasem z miesiąc nic nie mam, a potem
mam po 3 pod pachami....Co to może być???? Internista stwierdził, ze to
zapalenie mieszków włosowych, ale nic konkretnego mi nie zalecił. Własnie mi
się dziś zrobiło coś takiego...boli jak cholera , skóra dookoła jest
spuchnieta.Trochę się boję. Co to może być???

Obserwuj wątek
    • Gość: kolklk Re: Bolące "coś" pod pachami IP: 194.146.201.* 17.05.04, 23:10
      moze to guzki na wezlach chlonnych,,,, takie zapalenie - robi sie i znika
    • Gość: wenerolog Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 23:31
      niemila pamiątka po cudownej nocy :)
    • undyna Re: Bolące "coś" pod pachami 18.05.04, 00:03
      To sa ropnie mnogie pach, leczy się chirurgicznie, albo we wczesnej fazie
      okładami: zimne okłady z rivanolu, na gaziku rivanol, na to kawałeczek folii,
      na to wata, przymocuj to jakoś, zmieniaj co godzinę do dwóch (oczywiście wtedy
      jak jestes w domu) i nie doprowadź opatrunkami do maceracji (tj. po długiej
      kąpieli), najlepiej jakbys miał masć neomycynę i smarował pod opatrunek,
      szybciej zejdzie, takimi schorzeniami zajmuja się głównie dermatolodzy nie
      interniści, ew. chirurg. Nie stosuj dezodorantu w kulce, ani w sztyfcie.
      pozdro:)
      • niaol Re: Bolące "coś" pod pachami 18.05.04, 22:34
        undyna...czy możesz mi napisac o tym cos więcej na
        maila...anek2@o2.pl.....bardzo Cię proszę....
        • undyna Re: Bolące "coś" pod pachami 20.05.04, 22:51
          Jutro napiszę, dzisiaj nie mam głowy; przepraszam, że tak późno, ale nie
          widziałam Twojego wpisu:))
    • glonik Re: Bolące "coś" pod pachami 18.05.04, 00:37
      Do rady Undyny dodam, że także antyperspiranty odstaw, bo one też mogą być
      przyczyną twojej dolegliwości.
      • Gość: bimi Re: Oooo ! Adminka jest też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 00:40
        specjalistką od dermatologii, he, he :)
        • reniatoja Re: Oooo ! Adminka jest też 18.05.04, 08:37
          A co, teraz podejrzenie o adminowanie padlo na Glonika, czy jak?
          • pokraczny_kotek Re: Oooo ! Adminka jest też 18.05.04, 22:36
            reniatoja napisała:

> A co, teraz podejrzenie o adminowanie padlo na Glonika, czy jak?

spokojnie.
            doczekasz swojej kolejki szybciej niż przypuszczasz :D
    • Gość: Malwina Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 21:27
      Czesc mam pytanko na temat tego "czegos". Mi rowniez od czasu do casu robi sie
      cos takiego, tylko, ze z reguly pod jedna pacha. Taki keden niewielki guzek,
      ktory po kilku dniach znika. Tez Cie to boli? Moze ktos wie z czego to sie robi
      lub co to w ogole moze byc??
      • Gość: Nelka Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.pl / 193.24.200.* 20.05.04, 21:46
        Mnie też się czasem zdarza... czasem po goleniu pach. No cóż, coś za coś.
    • Gość: ineS Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.lodz.mm.pl 20.05.04, 23:11
      też czasem tak mam, nie wiem skąd to się bierze,ale przechodzi samo, może to od
      dyzodorantu....?
      • glonik Re: Bolące "coś" pod pachami 21.05.04, 00:17
        Gość portalu: ineS napisał(a):

> też czasem tak mam, nie wiem skąd to się bierze,ale przechodzi samo, może to
        od
        >
        > dyzodorantu....?

Może być, już pisałam, od antyperspirantów, szczególnie jesli stosujesz bez
        przerwy, tzn. i na dzień i na noc. Gruczoły potowe się zatykają i stąd mogą
        powstać obrzęki, bolesność, zaczerwienienia.
    • Gość: Karolcia Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 12:56
      Hej, ale jesli to jest od antyperspirantu, to dlaczego tylko pod jedna pacha??
      Ja mam stracha, ze to moze byc cos gorszego, bo guzki, to mi sie z rakiem
      kojarza.
      • Gość: niaolek Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 21:59
        Karolka.....jak znika to nie jest źle...cholerka...ja sie tez boje....ale
        pytałam już kilku lekarzy i wszyscy mowią, ze to od, golenia i
        antyperspirantów....
        • Gość: Karolcia Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 22:36
          A nie wydaje Ci sie, ze to moze jest cos zwiazanego z wezlami chlopnnymi?? Bo
          mnie najbardziej zadziwia to, ze ten guzek znika i za miesiac znow sie pojawia.
          • Gość: niaolek Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 00:52
            wiesz co...ja jestem straszną hipochądryczką i zawsze mam czarne mysli... Mi
            sie to gówno zaczęło robić pod koniec ciąży i robi się do dzic - ponad
            rok...myślę, że to może są też jakies sprawy związane ze zmianami
            hormonalnymi....nie wiem........
    • Gość: dziewczyna Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.hipernet.ras.pl 24.05.04, 02:00
      wygladaja jak pryszcze... tez to kiedys mialam
      w pewnym okresie nawet czesto ale potem zaczelo znikac
      teraz pojawia sie sporadycznie, czasami jak sie ogole , a gole sie czesto
      moim zdaniem to sa zwykle podraznienia. skóra po pewnym czasie sie
      przyzwyczaila i juz nie mam takiego problemu, a jak sie jakis sporadycznie
      pojawi to zaraz znika
      nie masz sie czym martwic
    • mantha Re: Bolące "coś" pod pachami 24.05.04, 14:42
      W moim przypadku pojawia sie cos takiego jak zmienie dezodorant, a juz zawsze
      jak mam w sprayu (wystarczy nawet, ze uzyje 1-2 razy), to chyba jednak cos z
      mieszkami wlosowymi, albo gruczoly potowe moze sie zatykają??
    • Gość: Karolcia Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 17:27
      Hej a ja dzis bylam z tym u lekarza i dowiedzialam sie, ze to prawdopodobnie
      zapalenie wezlow chlonnych. Poszlam, bo zrobil mi sie jeszcze jeden guzek za
      uchem. Dostalam tez skierowanie na badanie krwi.
      • Gość: niaolek Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 22:36
        a też c ie to boli tak jak pryszcz???
        Daj znac co po badaniu...a co ci jescze lekarz powiedział???
    • Gość: Karolcia Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 23:37
      W sumie, to duzo wiecej sie nie dowiedzialam, mam zrobic badanie krwi i wtedy
      powie cos wiecej. Ale podejrzewa zapalenie wezlow chlonnych. Wlasnie ten guzek
      za uchem tak dosc boli, ten pod pacha prawie wcale, bardziej wkolo miesnie czy
      nie wiem co, ale jak ruszam reka do cos tam boli. A jak tam Twoje guzki?
      • Gość: niaolek Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 18:29
        moje cholerstwa poznikały......ale wiesz u mnie to wlasnie ten guzek mnie
        boli...osatatnio zrobiły mi sie 3 jeden wielki o 2 małe....z jednego małego
        ciekła ropa, więc wydaje mi się, ze nie ma to nic wspólnego z wezłami tylko
        własnie z jakimis ropniakiami.......kurcze zdrowia zycze i daj znac co sie
        dowiedziałas po tym badaniu....
        • Gość: Andzia Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:36
          nio mi sie tez cos takiego zrobilo, leciala roba z tego (tzn. 1 taki jakby
          maluski guzek) i potem przestala ale to pozostalo :( nio i kurczeboje sie co to
          jest
          pozdrawiam i jednocze sie w bólu ;)
        • Gość: Karolcia Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 22:56
          Ja sie dzis dowiedzialam, ze wszystko jest ok. Podobno niektorym takie cos sie
          robi, szczegolnie gdy organizm jest oslabiony np. podczas miesiaczki i latwo
          atakuja go bakterie. Wynik z badania krwi mialam ok, wiec przepisala mi jakies
          lekarstwa, ale chyba nawet ich nie bede zazywac, skoro jak powiedziala "tak sie
          robi i bedzie robic". Jesli moge Ci cos doradzic, to wybierz sie tez do lekaza,
          uslyszysz, ze nic zlego Ci nie jest i na prawde mozna poczuc ulge.
          Pozdrowienia.
          • Gość: niaolek Re: Bolące "coś" pod pachami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 10:08
            Kurde...byłam już u 2 lekarzy i nie kazali mi robić badan, nic, tylko
            powiedzieli, ze mam sie nie golic...to jak mam z włochami pod pachami
            łazić....antyperspirantu nie uzywać??? śmierdziec na odległość???
            • undyna Re: Bolące "coś" pod pachami 27.05.04, 12:27
              Niaol, wylecz sobie to tak jak Ci napisałam, potem po leczeniu, jak juz
              wszystko jest ok, mozesz się ogolić, ale potem popudruj pudrem alantan, pudruj
              przez 2 dni po goleniu i nie używaj wtedy dezodorantu. Czy te zmiany pojawiaja
              się ze względu na golenie, czy niezależnie od niego, te ropnie to infekcja
              bakteryjna, gronkowiec po prostu, masz wrazliwszą skórę niż inni, myj się pod
              pachami, nie mydłem, ale środkiem do higieny intymnej i jak jestes zdrowa to
              używaj jakis łagodnych bezzapachowych antyalergicznych antyrespirantów z
              przerwą 1-2 razy na tydzień. W zasadzie nic wiecej poradzic nie potrafię, ale
              znam osoby z taką skłonnością i w ten sposób z dobrym skutkiem sobie radzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka