Dodaj do ulubionych

po co ludzie urządzają wesela nie majac pieniędzy?

29.08.11, 19:44
wytłumaczcie mi jedno bo nie rozumiem. Dlaczego ludzie urządzaja wesela chociaż nie maja na to pieniędzy ? Albo pozyczają albo skąpią na wszytskim. W gruncie rzeczy wychodzi z tego jakies marne przyjęcie... Piszę tak ponieważ po studiach zaczęła się fala slubów cały rok słyszałam na czym to mozna oszczędzić ( np. gorsza sala, fotograf ,,znajomy" itd.). Kompletnie tego nie rozumiem, po co takie wesele skoro nie jest tym wymarzonym tylko zrobionym by była impreza ? Ja mam wizje własnego wesela ( moooooże kiedyś...) i nie urzadze go póki nie będzie mnie stać na to ( bez pozyczek) żeby je urządzić. Nie są t jakieś wielkie marzenia typu samochód ze złota czy 100000 gości ale mam swoje wizje ktore chciałabym spędzić. Była ostatnio na kilku weselach i powie jedno ŻAL...
Obserwuj wątek
    • kklekss Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:05
      Wesele nie musi być bogate, byle młodzi byli szczęśliwi .Niektóre nie doczekały się wypasionego wesela , bo forsy brak.Teraz to singielki się zwą.
      • kaledonia26 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:06
        E tam, nie każdy wielbi te małomiasteczkowe maskarady.
        • ursyda Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:07
          noo, bo jak wszyscy wiemy w wielkich miastach wesel się nie robi
          • kaledonia26 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:14
            oj to przenośnia była.Chodzi o mentalność.
            • rose01 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 23:20
              bo u nas w kraju nadal funkcjonuje staropolskie powiedzenie, zastaw się, a postaw się, wszystko po to by dobrze wypaść, by ludzie dobrze o nas gadali itp, a w gruncie rzeczy różnie wychodzi, to się szybko nie zmieni, bo polacy są fałszywi, obłudni i dużo by jeszcze pisać, przykre to
    • six_a Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:12
      >ale mam swoje wizje ktore chciałabym spędzić.
      eeee, w sensie abort?

>Była ostatnio na kilku weselach i powie jedno ŻAL...
      a gdzie kuśwa końcówki?

ale się będę dziś czepiać, normalnie jusz się trzeba bać.
    • kora3 Wiesz co? 29.08.11, 20:13
      Chyba za ostro oceniasz. Od razu powiemn, ze absolutnie nie jestem za tym, zeby mloda para (albo ich rodziny) zaciągały dług pod np. hopoteke domu na wesle, ale rozumiem ludzi, którzy robią "oszczednosciowo", ale robią. Dlaczego? Bo chcą swój slub swietowac z innymi, moze na gorszej sali, moze z "fotografem amatorem" i zamiast orkietry z kolegą djejem. Za 5 lat po slubie to już nie byłoby dla nich to. :)
    • alienka20 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:15
      Ja akurat byłam na fajnych weselach, ale akurat rodziców bytło stać na zorganizowanie tego, nie wspominając już o zakupie mieszkania dla córki/syna :).
      Ale podzielam Twoją opinię, że szkoda się zadłużać na wesele. Ja chyba zrobię małe przyjęcie dla najbliższych i starczy.
    • swiete.jeze Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:18
      > Ja ma
      > m wizje własnego wesela ( moooooże kiedyś...) i nie urzadze go póki nie będzie
      > mnie stać na to ( bez pozyczek) żeby je urządzić. Nie są t jakieś wielkie marze
      > nia typu samochód ze złota czy 100000 gości ale mam swoje wizje ktore chciałaby
      > m spędzić. Była ostatnio na kilku weselach i powie jedno ŻAL...

Wymiatasz, nie dość, że masz zaplanowany podział mieszkania, na które cię nie stać po rozwodzie z facetem, którego nie masz (faceta, nie rozwodu), to jeszcze ta szczegółowa wizja wesela. Hell yeah!
      • swiete.jeze Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:19
        Może to zdanie nie jest do końca poprawne, ale wiecie o co mi chodzi. Prawda? :]
        • six_a Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:22
          na pewno potrzebujesz czegoś jeszcze do tej układanki, prosz:)

forum.gazeta.pl/forum/w,16,128355707,128368406,Re_zycie_perfekcyjne_to_nie_lada_wyzwanie_.html
          • mariela1987 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:25
            nie planuje wesela ale nic nie wykluczam. kazda kobieta ma marzenia odnosnie wesela-nawet ja :P
            • kitek_maly Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:31
              Nawet taki chodzący ideał jak Ty? Niemożliwe.
          • kitek_maly Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:30
            Zdaje się, że to 'kocham to co ROBIĘ' zacznie się 1 września, ale luz. ;)
      • kitek_maly Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:22
        > Wymiatasz, nie dość, że masz zaplanowany podział mieszkania, na które cię nie s
        > tać po rozwodzie z facetem, którego nie masz (faceta, nie rozwodu),

Też o tym pomyślałam. :D

A do Marielli czy Mariny - skoro tak tego nie rozumiesz i taki żal w tym uczestniczyć to dlaczego nie zapytasz o to ludzi, którzy Cię na takie wesele zapraszają?? Skąd my, nadziane żuczki, mamy o tym wiedzieć?
    • devilyn Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:25
      Zakłopotana78 daj sobie na luz :>
      • mariela1987 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:26
        nie mam i nie chce mieć ale tak jak mówiłam... niczego nie wykluczam, może trafi się jakis który zaakceptuje to ze mówię prawdę :P
        • six_a Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:36
          zara zara, no przecież miałaś przed nim ściemnić to mieszkanie, to jakie mówienie prawdy?
          • kitek_maly Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:39
            To mieszkanie, którego nie ma, za pieniądze, których nie ma, z pracy, której jeszcze nie zaczęła?
            • six_a Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:42
              to samo:)
              ale wiesz, liczy się efekt, a nawet samo marzenie o efekcie, jaki wywoła informacja, że żadne mieszkanie się gościu nie należy. to jest bezcenne i może jak najbardziej stać się sensem i celem życia.
      • six_a Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:37
        to nie ta sama. ostatnio wysyp detektywów od siedmiu boleści.
    • miau_weglowy Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 20:55
      mariela1987 napisała:
      mam swoje wizje ktore chciałaby
      > m spędzić
      .

wizje sie realizuje

ŻAL
      • mariela1987 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 21:11
        kitek_maly – zaczęlo się 5 lat emu, gdy zaczęłam wolontariat w przedszkolu i opiekę nad dziecmi jako Niania… wiec nie od 1 września, od tego dnia zaczynam po prostu pracę zawodową…

Zapraszają bo jak mowia chcą się podzielić swoim szczęściem

six_a – tak jak powiedziałam, niczego nie wykluczam ( że będę mieć partnera) póki co to mogę mowić prawdę :P

miau_weglowy – miało być spełnić, no tak.. nie wykluczam ze kiedyś się to stanie i że jak każda kobieta mrze o wielkiej prawdziwej miłości. ale zycie jest inne niestety. Z resztą temat jest chyba zupełnie inny niż moje życie osobiste- nie odpowiadacie na moje pytanie : na co komu takie wesela ?
        • miau_weglowy Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 21:17
          zeby mogli nie wykluczac marzen
          z resztą
    • wicehrabia.julian Re: po co ludzie urządzają wesela 29.08.11, 21:15
      mariela1987 napisała:

> wytłumaczcie mi jedno bo nie rozumiem.

też nie rozumiem po co urządzają wesela, to dla mnie niepojęte
      • simply_z Re: po co ludzie urządzają wesela 29.08.11, 21:19
        ja w ogole nie lubię wesel ,nudne zabawy i popijawa.
        • wicehrabia.julian Re: po co ludzie urządzają wesela 29.08.11, 21:20
          simply_z napisała:

> ja w ogole nie lubię wesel ,nudne zabawy i popijawa.

tandeta, plastik i tak dalej
          • jasna_olera Re: po co ludzie urządzają wesela 30.08.11, 09:50
            ale ktoś inny lubi. I co jak lubi to ma nie robić, bo na forum nie lubią?

A tak w ogóle to dziwi mnie co kogo obchodzi na co ludzie wydają pieniądze i jak je zdobywają. Jak ktoś ma życzenie zrobić sobie wesele i się na nie zapożyczyć i chce żeby mu cygańska kapela grała to jest tylko i wyłącznie jego sprawa (to do wątkodawczyni).
    • rozbojnick jak to po co? dla lansu na Fejsie itp portalach 29.08.11, 21:18
      Cywilny plus przyjęcie, to słaby lans ze względu na brak kościoła, białej kiecki, sali zabaw itd. Fotki z czymś takim wklejone na Fejsa wyglądałby bidnie, a portalowi znajomi nie mieliby się czym zachwycać. Nawet najskromniejsze wesele wyjdzie bardziej okazale, więc trzeba zacisnąć zęby i weselicho wyprawić.
      Poza tym w wielu kręgach, komuś, kto nie wyprawia wesela przypina się łatkę biedaka. Możesz trąbić wszem i wobec, że nie interesuje cię taka impreza, ale "życzliwi" i tak widzą swoje, czyli: tak gada bo jej/jego nie stać...
      Bardzo często, również rodzina wywiera presję, tzn; zrób, bo nam dupę obrobią...
      • alienka20 Re: jak to po co? dla lansu na Fejsie itp portala 29.08.11, 21:30
        Moi znajomi nie byli biedakami, pojechali w podróż poślubną do Azji zamaist kasę trwonić. W pozostałych w przypadkach bogactwa co prawda nie było, ale sensu w zapożyczaniu się na ten cel też nie widzieli. Koleżanka wystąpiła w zielonej sukience na cywilnym i wyglądała o niebo lepiej niż w białej :).
        • aneta-skarpeta Re: jak to po co? dla lansu na Fejsie itp portala 30.08.11, 09:16
          my robilismy obiad na ponad 50 os- najblizsi, bez znajomych- nie bylo biednie, nie bylo skromnie na zasadzie kotlet i kapucha, sukienke mialam drogą:P
          placilismy sami, rodzice byli goscmi

a co tesciowa uslyszala? ze mielismy taki slub bo nie bylo JEJ stac na wesele dla syna:>

jak wsrod znajomych, dalszej rodziny wywiazywala sie rozmowa i dowiadywali sie ze to nasza impreza to wiekszosc osob byla zaskoczona- no bo przeciez przewaznie rodzice placą wiec bez sensu nasze posuniecie;)

aha ja lubie wesela( co jest obecnie zle widziane), oczywiscie nie kazde, duzo zalezy od towarzystwa- bylam na 2 z kilkudziesieciu ( w jednym roku mielismy 11 wesel:>), ktore byly bidne, reszta lepiej lub super

najlepiej sie bawilam na weselu, gdzie mlodzi zbierali sami na wesele i wzieli kawalek na kredyt, bo to bylo ich marzenie. impreza jakosciowo srednia- jedzenie moze byc, muzyka bez rezewalcji, ale postawili na zanjomych i bawilam sie na nim najlepiej i jest najlepiej wspominane..

a co do kredytu
          generalnie mnie dziwi jak mozna brac kredyt na tv, wyprawke, swieta, wakacje- ale ludzie są rozni
        • jasna_olera Re: jak to po co? dla lansu na Fejsie itp portala 30.08.11, 09:53
          Jedni wydają kasę na podróże inni na wesela. Ich sprawa. Ludzie się różnią i robią to co wolą. Żadne z tych rozwiązań nie jest gorsze ani lepsze, więc po co ta dezaprobata dla wydających przyjęcia?
    • wersja_robocza Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 21:32
      To ty pytałaś czy w ramach spowiedzi wystarczy, ze posiedzisz w kościele?
    • soulshunter Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 22:34
      pani, zal to jest jak diweloper blok buduje, pardą apartamentowiec. Z weselami robi dokladnie tak samo. Minimum wlozyc, maksimum zyskac. Dziekuje za uwage, rachunek przesle poczta.
      • 83kimi Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 22:41
        A co złego w tym, że ludzie oszczędzają na weselu? My np. planujemy skromne przyjęcie dla 30 osób, bo żal nam wydać kupę kasy na wielkie weselicho, ale to nasza sprawa.
        • soulshunter Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 22:46
          pani, tu nie chodzi i take oszczedzanie, tylko oszczedzanie w stylu "szkłem dupę utrzeć"
          • pattaya_x Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 23:01
            a po co ludzie jezdza na drogie wakacje kiedy np kasy nie maja? z reguly robia to aby sie tylko pokazac, kupic lepsza fure pokazac sie co to nie ja rodzinie, znajomym itd.

chociaz z tymi wakacjami to zly przyklad bo jezdza tez tacy co kasa z nieba im nie leci, ale potrafia sie zorganizowac tak ze daja rade pojechac bez potrzeby zapozyczania itd.
    • tabeletka Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 23:14
      a co cie to obchodzi? zyj i dac zyc innym
    • lonely.stoner Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 29.08.11, 23:27
      ja gdybym miala teraz urzadzac wesele to nie byloby mnie stac na wielka impreze, no i na dodatek nie wiem kto niby mialby przybyc na ta wesele?? z mojej rodziny moze 5-6 osob, jakis tam pociotkow, wujkow itd. ktorych nie znam- nie znam, i nawet nie znam adresu, musialaby mi sie tym rodzina zajmowac ktora ich zna, a co za tym idzie pomagac mi organizowac.
      wolalabym ta cala kase przeznaczyc na jakas podroz - np. miesiac w Indiach czy gdzies niz organizowac ogromna weselna impreze.
      • mesz wlasnie w trakcie jestesmy :-) 30.08.11, 08:13
        jesteśmy w trakcie przygotowań - ślub i wesele w kwietniu;
        ślub w Kościele, co dla mnie jest oczywiste - jestem wierząca, chodzę do Kosciola i liczy się dla mnie przysięga w Kościele przed Bogiem, kapłanem, no i gośćmi, ktorzy towarzyszyc będą nam w tym dniu :-) Gdybysmy nie brali slubu konkordatowego w Kosciele, tylko mialby to byc cywilny,to chyba bym się nie zdecydowala w ogole, bo nie widzę sensu. Ale to kwestia mojej wiary - narzeczony mowi,żem kościelna ;-)ale szanuje to i się zgadza na slub w Kosciele :-)
        Potem wesele na 100 osob. Najbliższa rodzina - nasi rodzice mają duzo rodzeństwa,a to rodzenstwo dorosle dzieci, czyli nasze kuzynostwo i tyle się uzbieralo :-)
        Caly czas myslimy jak tu trochę zaoszczędzić. Nie chcemy psuc tego dnia, ale koszty sa naprawde duże... Za przewiezienie nas z Kosciola na sale weselną,co potrwa 15minut max, musimy zaplacic 500zl, fotograf, kamerzysta po 2000....Kiedy ktos slyszy "slub" lub "wesele" cenę automatycznie podnosi... Nie widze zatem nic dziwnego w szukaniu oszczędnosci. Po co po prostu przeplacac,czy wydawac grube pieniądze na cos, co jest tego nie warte?
        Uwielbiam te przygotowania :-))))
        • 83kimi Re: wlasnie w trakcie jestesmy :-) 30.08.11, 08:32
          mesz napisała:

> Caly czas myslimy jak tu trochę zaoszczędzić. Nie chcemy psuc tego dnia, ale ko
          > szty sa naprawde duże... Za przewiezienie nas z Kosciola na sale weselną,co pot
          > rwa 15minut max, musimy zaplacic 500zl,

A czym będziecie jechać? Nie ma w rodzinie jakiegoś samochodu? Albo może taksówkę weźcie?
          • mesz Re: wlasnie w trakcie jestesmy :-) 30.08.11, 09:01
            bryczką :-) jest naprawdę fajna i super byloby nią pojechac, choc nie ukrywam,że rozważamy zrezygnowanie z niej wlasnie ze względu na koszty...zobaczymy jeszcze :-)
            oszczędność na jednej rzeczy nawet drobna, na innej,na kolejnej - może się sporo uzbierac :-)
            ale nie chcemy też przesadzać, bo przecież wesele ma być piękne i udane, mamy byc zadowoleni :-)
        • wildor Re: wlasnie w trakcie jestesmy :-) 30.08.11, 09:10
          > Gdybysmy nie brali slubu konkordatowego w Kosciele, tylko mialby to byc cywilny,to chyba bym się nie zdecydowala w ogole, bo nie widzę sensu.

A ja widzę sens w cywilnym. Prawo polskie za małżeństwo uznaje parę poślubioną na mocy chyba prawa państwowego, cywilnego, a nie kanonicznego? Gdyby nie instytucja ślubu konkordatowego, która zwalnia Cię z konieczności biegnięcia do USC, by Twoje małżeństwo uznano za zalegalizowane w Polsce, też tak ochoczo byś mówiła, że nie widzisz sensu w ślubie cywilnym i zadowoliła się tylko kościelnym?
        • aneta-skarpeta Re: wlasnie w trakcie jestesmy :-) 30.08.11, 09:24
          mesz napisała:

tylko mialby to byc cywilny,to chyba bym się nie zdecydowala w ogole, bo nie widzę sensu.

no tak, bo PRAWDZIWY slub to nie cywilny wiec nie ma sensu go brac, a przysiega nie zobowiązuje, bo przed urzednikiem:D
      • aneta-skarpeta Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 09:22
        lonely.stoner napisała:

> ja gdybym miala teraz urzadzac wesele to nie byloby mnie stac na wielka impreze
        > , no i na dodatek nie wiem kto niby mialby przybyc na ta wesele??

no widzisz ja mam tylko od strony mamy- bo z nimi utrzymuje kontakt rodzenstwo mojej mamy i ich dzieci i ich dzieci i robi sie 23 osoby

od mojego meza jeszcze lepiej

moja siostra ma meza, ktory ma 4 braci i kazdy ma rodzine, jak robi urodziny dla dziecka to robi sie nagle 30 osob doroslych;)

> wolalabym ta cala kase przeznaczyc na jakas podroz - np. miesiac w Indiach czy
        > gdzies niz organizowac ogromna weselna impreze.

tylko prawda jest taka, nie ma co liczyc na zwrot za wesele w postaci kopert, ale w przewazajacej czesci koszty sie zwrocą, wtedy mozna jechac;)

jak sie zaprasza 300 os, polowa to jakies siodme wody po kisielu to sie oczywiscie nie zwroci

slyszalam o osobach, ktorym sie wesele nie zworcilo w polowie etc, ale nikogo takiego nie znam
    • anna_sla Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 09:09
      ale dlaczego ŻAL? Bo co? Bo nie spełnia Twoich standardów? Straszne bzdety większość z Was pisze. Oszczędza się, bo tak naprawdę to nie o fotografa chodzi ani nie o salę. Sala ma tylko zmieścić określoną liczbę osób a fotograf robić zdjęcia. Czy to zaraz musi być pałac i fotograf za 2tys. zł?? To dopiero jest lans!

Tak naprawdę to odpowiedź już znasz, ale jej nie rozumiesz. To jest taki dzień, którym chce się podzielić z bliskimi, to taka wielka radość, wiesz? Oj to chyba zbyt abstrakcyjne dla Ciebie i co poniektórych tu. Ludziom którzy podzielają tą radość naprawdę nie jest potrzebne wypasione wesele, oni będą się dobrze bawić nawet na kocykach na trawie. A Ci co niestety przybyli tylko na obczajówę no to sorry, nie ten adres. Nie zaprosiłabym Cię gdybyś była moją znajomą, bo potem byłoby Ci ŻAL, że nie miałam fotografa :) itp.
      • aneta-skarpeta Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 09:29
        fotograf za 2 tys to jest dosc tani fotograf, wiele osob placi po 4-6 tys:>

my wzielismy slub z rozsądku, ze wzgledu na mojego syna kwestie formalne, bo zylismy jak rodzina, mezowi bardziej zalezalo na uroczystosci

ale dla mnie to swieto rodzinne, moze byc skromniejsze, moze byc przy obecnosci wielu ludzi- zalezy od sytuacji rodzinnej etc

ale tak jak wyprawia sie urodziny, swieta itd tak samo ludzie chca sie spotakc przy slubie, bo to mila uroczystosc, mozna ugoscic rodzine itd

to ze niektorzy sie zatracaja i biorą kredyt to inna inszosc, ale wiele osob robi wesela, przyjecia itd zeby podkreslic podnioslosc chwili

btw mam nadzieje, ze dane mi bedzie wyprawic wielgachne przyjecie dla rodziny na jakas duza okragla rocznice slubu, np 50ta- bylibysmy staruszkami, wszyscy by przyszli, jedliby pili za nasze zdrowie i takie tam;)

bylam kiedys na takim odnowieniu slubu, cos cudownego:)
    • hotally Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 11:02
      niektórzy po prostu liczą, że im je zasponsorujesz (tak, wiem z doświadczenia:D )
      • alienka20 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 11:11
        Moja ciocia , gdy słyszy kolejny raz z rzędu pytanie, kiedy ślub, to zawsze odpowiada, że najpierw prezenty potem ślub i wesele. A prawda jest taka, że nie zamierza robić weselicha na sto osób, tylko skromne przyjęcie dla rodziny, gdy już taka potrzebe poczują.
    • jolunia01 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 13:14
      Marielu1987, zdaje mi się, że jesteś egzemplifikacją tego, co określa powiedzenie "młody, wykształcony, z dużego miasta", czyli dętą idiotką, która jest w stanie myśleć tylko o pieniądzach, których w dodatku, przeważnie, zarobić nie potrafi.
      A co do meritum - ludzie urządzają wesela, bo chcą uczcić swój ślub i w miłym towarzystwie się pobawić. Zapewniam cię, że do tego nie są potrzebne pałace, super wymyślne potrawy, wyfrakowani kelnerzy, hollywodzka ekipa filmowa, ani nawet orkiestra symfoniczna.
      Z wielu różnych wesel, na których byłam, najlepiej się bawiłam na takim, które odbyło się w remizie, gotowała słynąca z dobrej kuchni kobieta z sąsiedniej wsi, placki piekły sąsiadki, muzykę puszczał szkolny kumpel pana młodego, a zdjęcia robił i kręcił na wideo kolega panny młodej z pracy. Co do rozrywek - mamusia pana młodego świetnie się sprawdziła jako animatorka. I jakaś setka gości wspomina to wesele chyba równie miło jak ja.
    • mirtillo25 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 13:37
      Szkoda mi ludzi, którzy Cię zaprosili. Nie mieli profesjonalnego fotografa - straszne... ;) Wesele robi się, żeby świętować szczęście Młodej Pary, a nie oceniać stan ich portfela. Dlaczego zdecydowali się na wesele, choć nie mieli kasy? Chceli się po prostu spotkać ze znajomymi i pobawić. A że nie jadłaś kawioru i nie siedziałaś na pozłacanych fotelach, to sorry... Po pierwsze - żeby skrytykować czyjeś wesele, trzeba je najpierw samemu zorganizować. Łatwo się mówi... Zobaczysz, jak to jest. Nie jesteś w stanie przewidzieć do końca, jak ono będzie wyglądało. Jeszcze się taki nie znalazł, żeby każdemu dogodził. Jedzenie może być drogie, orkiestra najlepsza, a sala najpiękniejsza, jednak, jeśli towarzystwo nie ma ochoty na zabawę, to nawet najdroższe wesele będzie kichą ;)

Moja kumpela skrytykowała moje wesele, bo nie miałam profesjonalnego kamerzysty i sesji zdjęciowej, a sala weselna z zewnątrz była brzydka. Powiedziała mi, że ona będzie miała wesele idealne w pięknym pałacyku, z sesją na plaży. Lata mijają, jej lat i kilogramów przybywa, a jakoś tego wesela ani nawet żadnego kandydata na męża wokół niej nie widzę :)
      Krytykujesz ich, bo widzisz, że większość koleżanek ma już mężów, a przed Tobą jeszcze nawet nikt nie klęknął z pierścionkiem. To jest dopiero ŻAL.
      • simply_z Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 13:42
        czy naprawde uwazasz ,ze niechec do urzadzania wesela okreslonego typu czy w ogole wesela spowodowana jest brakiem kandydata na meza.?
    • kochanic.a.francuza Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 16:40
      Mnie bylo stac a nie urzadzilam wesla, ba nawet slubu nie bylo. Poszlo sie zlozylo podpisy i wara ode mnie. Kto chce pochlac nie se sam popije, kto chce wulgarne "jezdzenie na balonikach" uskutecznic, niech sobie sam pojezdzi. Ja tego finansowac nie bede.
      tak tylko mysle co zrobie jak synowa bedzie chciala ta beze i "wymarzone przyjecie" z tortem weselnym. Isc to jeszcze pojde od biedy, gorzej jak beda finansowania oczekiwac:/
    • encepencewktorejrece Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 16:51
      Ludzie wydaja tez kase na kiepskie filmy chodzac do kina, ubrania i auta, ktorych nigdy bym nie kupila, i inne tam takie. Robią to, bo chcą to zrobić. Zdaje się, ze to cała tajemnica.
      • lib Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 17:33
        Do współspaczki z akademika przychodził absztyfikant. Kwiaty przynosił, bukiety z kwiaciarni. Przyszedł kiedyś kolega i z wyższością oznajmił, że tego się tak nie robi, że to głupota, że to się jeździ na giełdę i kupuje całe mnóstwo kwiatów za dużo niższą cenę. Zapytałam, czy często tak robi. Zaniemówił. Zapytałam więc, czy kiedykolwiek tak zrobił. Nie zrobił.
        Taka sama z ciebie teoretyczka. Może pogadamy po twoim weselu, jak już będziesz wiedziała, o czym mówisz?
        • aneta-skarpeta Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 21:23
          uwielbiam gielde kwiatową
    • sid-sid Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 18:17
      Z podobnego powodu, dla którego chodzą do kościoła chociaż nie wierzą, a z Biblii znają tylko to, co ksiądz na mszy przeczyta.
    • vandikia Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 20:44
      a musisz rozumieć wszystko? co jest złego w pożyczce? uważasz, że lepiej czekać do wiecznego nigdy, albo latami odkładać na wymarzone przyjęcie poślubne? to dopiero paranoja

nie kumam o co ludziom chodzi z tą krytyką wesel, którą z uporem maniaka się lansuje w sieci od kilku lat
      • agaoki Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 21:27
        ty masz swoją wizję, ale nie każdy musi mieć taką samą.
        my chcieliśmy mieć małe, skromne wesele i takie mieliśmy. muzykę puszczaliśmy z płyt, a zabawa była przednia i obsługa powiedziała, że lepszej muzyki jeszcze nie słyszeli (a trochę wesel już się tam odbyło). zdjęcia robił nam teść, bo ma świetny sprzęt i jest dobrym fotografem-amatorem. zdjęcia są śliczne, naturalne. nie lubię tych wszystkich sztucznych ustawek z gadżetami typu parasolka, walizka itp. albo co gorsza na sztucznym tle.
        mam koleżankę, której sesja zdjęciowa trwała kilka dni i była tak męcząca, że dziewczyna aż się poryczała. gdzie tu rozum???
        wesele mogliśmy spokojnie zrobić większe, bo rodzice chcieli dać kasę, ale my chcieliśmy ten dzień spędzić właśnie tak. ja wolałam żeby było mniej osób, ale elegancko i w pięknym miejscu. nie lubię spędów na 100 osób w remizach (lub salach weselnych remizy jako żywo przypominających).
        śmieszy mnie, kiedy widzę, że ludzie zaklepują salę na rok przed weselem, jak się denerwują, bo jest 1000 spraw do załatwienia, jak biegają jak koty z pęcherzem...
        my zaczęliśmy przygotowania na 3m-ce przed weselem. na spokojnie, bez nerwów. a w dzień ślubu byliśmy wyluzowani i szczęśliwi. gościom też się podobało, ale uważam, że najważniejsi byliśmy MY i to był NASZ DZIEŃ.
    • swiete.jeze Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 30.08.11, 21:58
      Gdybym miała kasę, to wynajęłabym zia86, żeby mi dobrała motywy przewodnie na serwetkach i inne istotne szczegóły i zrobiłabym wielką, tygodniową imprezę. Gdybym nie miała kasy, to założyłabym wątek na forum, że to taki głupi zwyczaj (zastaw się, a postaw się) i że swój majątek wydam na miesiąc w Indiach (bo robienie wesela to żal peel).
    • roszpunka3 Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 31.08.11, 15:34
      Hmmm niech pomyślę, może dlatego, że są przyzwyczajeni do tradycji albo chcą wszystkim pokazać się i zrobić wielkie show zamiast kameralnego przyjęcia, na którym panstwo mlodzi skupią sie faktycznie na branym slubie, a nie na całej pompie z tym związanej?
    • spawacz.drewna Re: po co ludzie urządzają wesela nie majac pieni 31.08.11, 15:39
      tez nie wiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka