Dodaj do ulubionych

Siersc kota wszedzie

18.09.11, 09:12
Opadam z sil od sprzatania. Jak byl kociakiem nie bylo problemu. Od kiedy jest juz rocznym, doroslym kotem, leni sie na potege, klaki wychodza przy delikatnym nawet glaskaniu. Szczotkuje specjalna szczotka ale nikle efekty.
Moze sa jakies specjalne karmy hamujace lnienie czy nie wiem jak sie poprawnie mowi.
Czy juz tak bede ze szmatka do konca zycia chodzic?
Obserwuj wątek
    • gr.eenka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 09:19
      są karmy specjalne, są witaminy , które przyspieszą lenienie i sierść wyjdzie szybciej. Są specjalne szczotki dla krótkiej siersci - gumowe. Bardzo dobrze wyczesują sierść.
      Ja mam dwa koty :) i one uwielbiają się kotłować na odkurzonym dywanie . Wówczas po tym kotłwaniu na tym fantastycznie odkurzonym dywanie pozostają całe kłęby bialej sierści :)
      • kochanic.a.francuza Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 09:32
        > są karmy specjalne

Jak byl may to go karmilam mieszanka polecona przez "profesjonalna kociare" i wtedy siersc nie wychodzia wcale. Zrezygnowalam z niej bo byla dwa (nie, trzy!) razy drozsza od normalnej. Pewnie tu lezy pies pogrzebany:/
        A moglabys podac nazwy karm jakie znasz. Moze bedzie cos tanszego i rownie dobrego?
        Teraz to juz nawet koty konsumuja z gornej polki:/
        • salma75 Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 15:06
          Dobrych karm jest od cholery i ciut, ciut.
          Biomill, Orijen, Royal Canin , Hill's, Leonardo, Nutram, Bento Kronen (nie Lara!), Acana, Best Choice, Sanabelle Bosch, Iams i jeszcze kilka, których nazw nie pamiętam.
          Dodatkowo podawałabym preparat witaminowy na poprawę okrywy włosowej, ja używałam dwóch: Beaphara - Laweta Super oraz Efa Olie.
          • kochanic.a.francuza Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:24
            Dzieki:)
            Ale masz "wypasionego" kota;)

Moj biedaczek, dobrze, ze nie wie, ze jest z donej polki;)
            • salma75 Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:30
              kochanic.a.francuza napisała:

> Dzieki:)
              > Ale masz "wypasionego" kota;)
              >
              > Moj biedaczek, dobrze, ze nie wie, ze jest z donej polki;)

KotY ;).
              Pasą się od lat na jednej z tych karm (najlepiej im służy) i gotowanym kurczaku z ryżem.

Ta dolna półka to się po latach odbija - na stanie kociej wątroby i nerek.
              • kochanic.a.francuza Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:38
                Bije sie w piers.
                A dzisiaj pouczalam dziecko, ze jak sie innym robi zle, to to zlo do nas wraca.
                No to do mnie wrocilo: sepilam sie na karme, to sie przewracam od domowego sprzatania.
                Ciekawe, czy jakmu jutro kupie jakias karme lux, przyjdzie do nie czek na milion dolarow czy jakas inna nagroda?
                Tak se tylko filozofuje, ...
                • jej_torebka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 20:53
                  w internecie można te zdrowe karmy za w miarę rozsądną cenę kupić. opłacają się większe opakowania, ale możesz nie trafić w gust i będzie bieda.

koty uzależnione od kitikatów i łiskasów mogą kręcić nosem na nowości.

mój świeżak właśnie jest odzywczajany od kociego badziewia i coś nie ma przekonania do lepszego składu nowej karmy.
    • silic Do końca życia 18.09.11, 09:27
      jego lub twego.
      Chciałaś kota swego to teraz rób na niego.
    • soulshunter Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 10:06
      obklej go calego szarą taśmą tzw. duct tape i juz sie nie bedzie lenil.
    • jan_hus_na_stosie Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 10:11
      bo koty to bardzo leniwe stworzenia, lenią się i lenią ;)
    • six_a Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 10:44
      gó...ane żarcie, niestety.
      • jej_torebka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 15:47
        tu bym polemizowała. mój kot od dziecka jedzie na RC, ewentualnie od czasu do czasu na Pro Planie, dostaje pastylki z cynkiem, za którymi szaleje, a i tak co jakiś czas sypie się z niej jak z uschniętej choinki.

to już moje młodsze dziecko, wychowywane u poprzedniej kociej mamy na whiskasie, ode mnie dostające Juniorowym ProPlan wymieszany z jakimś megabadziewiem, który nabył nieobeznany z tematem mój mąż (i musimy go wykończyć - karmę, nie męża) traci sierść w o wiele przyzwoitszych ilościach.
        • jej_torebka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 15:48
          ok, to było średnio po polsku, jak tak się przyjrzeć.
          ale chyba sens da się wychwycić.
          • rannie.kirsted Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 15:55
            da sie. chyba najbardziej linieja koty o takim "watowatym" podszerstku. mam 2 kicury: jeden ma dosyc dluga siersc, niepuszysta, dosyc tlustawą - taki typowy burek podworkowy. podszerstek miekki ale nie za gesty. i ten kitek linieje w normie. natomiast mlodszy, masc dymiona, ma z wierzchu czarna, mieciutka siersc, a od spodu bialuy watowaty, niesamowicie gesty podszerstek. i ten podszerstek leci z niego caly rok. po prostu on ma siersc dobra na syberie a nie do mieszkania w bloku:)
    • triismegistos Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 10:56
      Kup golarkę elektryczną. I sprzęt do narkozy.
    • eat.clitoristwood Rzwiązanie. ;) 18.09.11, 15:51
      https://www.e-mlodzi.com/files/97_cj3y1c_836.jpg
    • marguy Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:11
      Bardzo prosze ;)
      Koty tracac siersc linieją; zjawisko gubienia siersci to: linienie .
      • torado Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:19
        mogę jedynie współczuć i sobie samej też.......mam dwa psy i zjawisko linienia występuje u mnie w gigant formie....;)
      • kochanic.a.francuza Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:33
        Ciekawe od czego pochodzi to slowo.
    • lonely.stoner Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:23
      nie wiem jakiejs rasy ten kot i jakie ma futro, ale moj, taki najzwyklejszy dachowiec traci siersc 2x do roku- na jesieni, kiedy mu wypada letnie futerko (w wtedy caly dom jest osiersciony kotem heh) i potem mu wyrasta takie grube puchate zimowe, i przed latem na wiosne- kiedy traci ta zimowe i wyrasta mu takie lzejsze letnie 'opierzenie' . 2 razy do roku jednym slowem jest lekko wszystko usierscione i wydaje mi sie ze akurat teraz ta pora roku sie zaczyna na lenienie sie :)
      Nie wiem czy kazdy kot tak ma, ale wydaje mi sie ze moje wszystkie koty ktore mialam (nie rasowe, mieszance rozne) tak mialy z tym gubieniem futra. Dieta do tego nic nie miala, moze rasowe trzeba czyms specjlanym karmic??

aha, moj kot od wielu lat jedzie na karmie kupowanej w Biedronce (suchej i mokrej) i na surowej watrobce (miesny). No i do picia woda albo mleko.
      • kochanic.a.francuza Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:28
        Moj kot tez "rasy mieszanej":)
        Podobno mleko nie jest da kotow dobre~
        • salma75 Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:32
          kochanic.a.francuza napisała:

> Podobno mleko nie jest da kotow dobre~

To zależy od kota. Większość reaguje na mleko biegunką. Ale nie wszystkie.
          • kochanic.a.francuza Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 16:34
            W liceum mialam kota, ktory tak reagowal. Nie mialam pojecia co i jak, internetu nie byo. A taka prosta sprawa.
          • rannie.kirsted jest specjalne mleko dla kotow 18.09.11, 21:41
            nie mowie o whiskasie bo to chyba jest smietanka, ale jest polskie mleko Klara, ma obnizona zawartosc laktozy tyle ze - niestety- dodatek oleju(niewiadomo po co) i mozna niezle na tym kota utuczyc
    • moonogamistka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 20:22
      Warto podawac tran w kapsulkach albo olej z wiesiolka, tez w kapsulkach.
      Linieja, ale mniej sie sypia.
      Ja mam kota dachowca i labradorke biszkopta.
      Kto ma, zrozumie i polaczy sie w bolu:-D
      • salma75 Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 21:14
        moonogamistka napisała:

> Warto podawac tran w kapsulkach albo olej z wiesiolka, tez w kapsulkach.
        > Linieja, ale mniej sie sypia.
        > Ja mam kota dachowca i labradorke biszkopta.
        > Kto ma, zrozumie i polaczy sie w bolu:-D

Łącze się, bo mam półdługowłosego kremowego kota :/.
        • moonogamistka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 21:16
          Polecam suszarke. Swietnie siersc zbiera z ubran:D
    • berta-death Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 20:42
      Normalne zjawisko, włosy nie żyją wiecznie i w końcu wypadają. U ludzi też tak się dzieje, tylko na okrągło. Inne zwierzęta na co dzień nie tracą włosów, ale za to tracą sezonowo. Najczęściej wiosną i jesienią podczas wymiany futra na zimowe i letnie. Ptaki też się pierzą. Nie jest to zależne od karmy, karma wpływa jedynie na to, że te nowe włosy wyrastają ładniejsze. Wcześniej nie zrzucał wylinki bo był jeszcze kociakiem i nie miał czego zrzucać.

Jak się ma w domu psa lub kota to trzeba się przyzwyczaić do tego, że teraz będzie się jadło z włosami.
      • jej_torebka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 20:57
        najlepsze jest to, że tę sierść znajduje się dosłownie wszędzie, w zamkniętym przez większość czasu dżemie, w maśle, chlebie, balsamie w słoiczku, pod szkłem w antyramie..

całego kota natomiast ja dziś znalazłam w koszu na śmieci. (kosz zamykany, w szafce pod zlewem)
        • lotka.zet Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 21:46
          Niestety koty mieszkające w mieszkaniach z nami linieją przez cały rok. Koty i inne zwierzęta żyjące w gospodarstwach na dworzu linieją 2 razy w roku, ze wzgledu na zmianę temperatury :)
          Im częściej czeszę swoją ,,dachówkę,, tym mniej kłaków fruwa po mieszkaniu, ale ogólnie da się wytrzymać (filtr w elektrycznej miotle czyszczę raz na 3 lub 4 tygodnie).
          Największą zmorą na wypadanie sierści jest stres kota ( zbyt długie przebywanie samotne w domu, choroba, obcy ludzie w domu, hałas, brak głaskania itp... )
          Karmy żre z wyższej półki, bo produktów typu Kit kat itp. to nawet nie raczy powąchać ( odchodzi jakby mówiła ,, ja mam to jeść, phi ,,)
          Tak se wychowałam ... ech

pozdr

• czarnadrukarka Re: Siersc kota wszedzie 18.09.11, 22:20
      Spróbuj codziennie,np. wieczorem przy swojej toalecie, mokrymi rękami pogłaskać kota tzn. zebrać sierść z niego, i tak kilka razy, zmywając sierść z rąk pod kranem. Jak się to robi systematycznie to trochę pomaga, i kot nie łyka też tyle sierści przy swoim myciu, co zapobiega jego wymiotom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka