Dodaj do ulubionych

koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV

18.09.11, 17:02
wlasnie przeczytalam ze sex oralny grozi zarazeniem sie wirusem hpv co moze (a nie musi) spowodowac raka gardla czy okolic..ta info jest znana jak sie okazuje od co najmniej 2007 roku bo artykul z tego roku znalazlam na internecie (w the Times). I kurcze przestraszylam sie..nie jestem z tego co wiem nosicielka tego wirusa-choc w sumie to nie wiem na oewno, badam sie regualrnie u gina, robie cytologie i nic mi nie wiadomo o hpv ale w sumie to nie wiem jak sie go wykrywa? czy takie zwykle badanie ginekologiczne albo cytologia wykrywa hpv? no i jakos zrazilam sie przez ta info do sexu oralnego :( nie zabardzo tylko rozumiem czy to dziala w obie strony? czy partner moze tez zarazic mnie gdy ja "robie mu loda" czy tylko gdy on mi robi to ja jego moge zarazic??
Obserwuj wątek
    • zerwana.z.tapczana Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 17:12
      wlasnie doczytalam w innym artykule ze mezczyzna moze zarazic partnerke tym wirusem przy klasycznym stosunku nawet, a wiec nie tlylko przez oralny stosunek. No i ryzyko choroby zwieksza oczywisice wielosc partnerow sexualnych. ale tak czy inaczej ryzyko istnieje ://
      • suomi6 Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 17:16
        noo. i co z tym fantem zrobimy?
    • moja_czestochowa ohyda... 18.09.11, 17:19
      Ohyda....

https://czestochowa.naszemiasto.pl/artykul/1084729,wybory-2011-okreg-28-czestochowa-kandydaci-po-glosuj-w-prawyborach-kurpios-piotr-marian,galeria,1514161,id,t,tm,zid.html?ocena=1

https://czestochowa.naszemiasto.pl/artykul/1084729,wybory-2011-okreg-28-czestochowa-kandydaci-po-glosuj-w-prawyborach-biernat-marcin,galeria,1514157,id,t,tm,zid.html?ocena=2
      • zerwana.z.tapczana Re: ohyda... 18.09.11, 17:26
        nie rozumiem co w tym ochydnego..przynajmniej jesli masz stalego partnera, bo tez nie jestem za robieniem tego z kazdym :P
        • doral2 Re: ohyda... 18.09.11, 20:27
          chyba za szybko się z tego tapczana zerwałaś...
      • devilyn Re: ohyda... 18.09.11, 20:46
        Lodzik a wcale :>
    • moonogamistka Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 20:30
      Prawdy zyciowe bola?
      Taka jest prawda.
      • salma75 Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 20:33
        moonogamistka napisała:

> Prawdy zyciowe bola?
        > Taka jest prawda.

I co? Unikasz? ;)
        • moonogamistka Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 20:55
          Mam stalego partnera:-D ze wzg na zawod obadany z kazdej strony;-)) To ja sieje bakterie:-D
    • wez_sie wystarczy 18.09.11, 20:38
      wyciąć sobie żebra i trochę pocwiczyc joge.
    • margie Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 20:42
      na cos trzeba umrzec.
    • devilyn Maskę oralną kup. Nt 18.09.11, 20:46

• wez_sie Re: Maskę oralną kup. Nt 18.09.11, 20:49
        co znaczy to nt?
        • salma75 Re: Maskę oralną kup. Nt 18.09.11, 20:51
          allegro.pl/ShowItem2.php?item=1824503914
          • devilyn Re: Maskę oralną kup. Nt 18.09.11, 20:54
            O to to :D:D:D
          • suomi6 Re: Maskę oralną kup. Nt 18.09.11, 20:55
            :D
        • devilyn Re: Maskę oralną kup. Nt 18.09.11, 20:51
          Na temat
    • hitherto Re: koniec z sexem oralnym z obawy przed HPV 18.09.11, 21:05
      Jeżeli masz na myśli ten sam artykuł który moja była uznała za argument przeciwko uprawianiu seksu oralnego, to gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem.

Teza postawiona w tamtym artykule na podstawie badań to: "Zwiększająca się popularność seksu oralnego u brytyjskiej młodzieży powoduje rosnącą ilość zachorowań na raka gardła i krtani wywoływanego przez HPV". Tylko kretyn (a raczej kretynka) może się za sprawą takiego wniosku zrazić do seksu oralnego z partnerem. Im właśnie wyjaśniam - jeśli uprawiasz seks z nosicielem to rodzaj seksu nie ma znaczenia. Wybór między rakiem gardła a rakiem szyjki macicy jest mało istotny.

Artykuł jest alarmujący, ale na poziomie statystycznym - bo przygodny seks klasyczny uprawia się w zabezpieczeniu, oralny (uznawany za bezpieczniejszy dzięki zmniejszonemu prawdopodobieństwu zarażenia HIV) - bez zabezpieczenia, co powoduje właśnie zwiększone ryzyko zachorowań na HPV. To jedno ostrzeżenie. Drugie - polega na tym że profilaktyka raka szyjki macicy jest dobrze rozwinięta (chociażby za sprawą kampanii społecznych zachęcających do cytologii), a innych nowotworów wywoływanych przez HPV - niestety nie. Trzecie ostrzeżenie - rak gardła jest niewrażliwy na płeć, a przed HPV przestrzega się tylko dziewczęta/kobiety jako że tylko one posiadają szyjkę macicy.

Także jeśli zależy Ci na osobistym streszczeniu artykułu o nietrafionych prozdrowotnych kampaniach społecznych w wielkiej brytanii (a nie o lodach jak Ci się wydaje), przygotowałem kilkuwyrazowe podsumowanie - "obcym lody tylko w gumie".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka