Dodaj do ulubionych

Remonty w blokach

25.09.11, 09:29
Czy sąsiad ma prawo do remontu w niedzielę. Kłuje młotem moja sciane od 8 rano w niedziele. Pomijajac fakt ze to szczyt chamstwa to przeciez musi chyba istniec jakis prawo chroniace ludzi przed takim halasem. To jak miec mal dziecko w takim czyms albo gosci zaprosic no poprostu zyjemy jak dzikie szczury w tych blokach .
Obserwuj wątek
    • potworski Re: Remonty w blokach 25.09.11, 09:33
      O ile mi wiadomo 8 godzina to już po ciszy nocnej, więc jak ci hałas tak dokucza, to trzeba się było wziąć do konkretnej roboty i na dom jednorodzinny zarobić.
      • dorotajank Re: Remonty w blokach 25.09.11, 09:45
        Porządną robot to ja mam i wlasnie po niej chce odpoczac. Zbieram na dom ale do tego czasu gdzies trzeba przekiblowac chyba.
    • happy_time Re: Remonty w blokach 25.09.11, 09:44
      Sprawdź w regulaminie spółdzielni/wspólnoty. Chociaż jak sąsiad cham to niewiele to pomoże. U nas jest zakaz remontów w niedzielę i święta, na szczęście wszyscy przestrzegają :)
      • dorotajank Re: Remonty w blokach 25.09.11, 09:47
        Oj nawet nie wiecie jakie szczescie macie. Ja tylko sie boje, bo nie znam sasiada , i nie wiem czy mi potem krzywdy nie zrobi jak sie dowie kto doniusl.
        • dorotajank Re: Remonty w blokach 25.09.11, 09:48
          sory za bledy ale szybko pisze - doniosl (oczywiscie)
        • happy_time Re: Remonty w blokach 25.09.11, 09:59
          To idź najpierw do niego, zapytaj jak długo to potrwa i powiedz, że raczej mieszkańcy starają się nie robić głośnych remontów w niedzielę. Może wystarczy.
    • rotkaeppchen1 Re: Remonty w blokach 25.09.11, 10:30
      Trudno mi sobie wyobrazic, zeby niedziele, swieta i godziny ciszy nocnej byly czasem przeznaczonym na robienie (glosnych) remontow.
      Najprawdopodobniej sasiad robi remont wlasnym sumptem i dlatego moze pozwolic sobie na to w weekend, bo w ciagu tygodnia pracuje. Mozna to zrozumiec i dac mu do tego prawo. Jednak sasiad powinien przed rozpoczeciu urlopu "przeleciec sie" po sasiadach, poinformowac ich o swoich planach, wytlumaczyc sytuacje i przeprosic za niedogodnosci.
    • gazetowy.mail Re: Remonty w blokach 25.09.11, 11:46
      "art. 51. § 1. Kodeksu wykroczeń, który brzmi: "Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny."

Czyli cisza nocna to jedno a ogólne Twoje prawo do wypoczynku to drugie. I wcale nie jest tak jak pisze potworski, że masz zbierać na domek jeśli Ci się sąsiadowe hałasy nie podobają. To sąsiad jeśli lubi hałasować i np. słuchać głośno muzyki powinien sie wyprowadzić.
      Przede wszystkim idź do spółdzielni czy wspólnoty i dowiedz się o regulamin. Teraz często ciszę nocną przesuwa się do godz 7-8 bo już "całe bloki" nie wstają na 6-tą do fabryki i tryb życia się zmienił.
      Sprawa remontu (jego głośnych robót) jest często regulowana oddzielnie - w tygodniu do 20-tej a w niedziele zakaz.
    • kol.3 Re: Remonty w blokach 25.09.11, 12:12
      Nie ma prawa. Spóldzielnie zezwalają na remonty tylko w dni robocze chyba do 18.00
      • maly.jasio tak to jest: 26.09.11, 11:42
        z tym, ze w soboty tez mozna.

w niedziele ABSOLUTNIE - NIE
      • lizzy1 Re: Remonty w blokach 26.09.11, 12:04
        kol.3 napisała:

> Nie ma prawa. Spóldzielnie zezwalają na remonty tylko w dni robocze chyba do
        > 18.00

Remonty uciążliwe dla sąsiadów, tzn. przy użyciu elektronarzędzi, wszelkie kucia, wiercenia, stukania dopuszczalne sa wyłącznie w godzinach od 8:00 do 20:00 i wyłacznie od poniedziałku do soboty. Poza tymi godzinami, jak również i w niedzielę, można sobie conajwyzej miziać wałeczkiem po scianie, ew. bezszelestnie kłaść tapety. Tako rzecze regulamin spółdzielni mieszkaniowych.
    • coralin Re: Remonty w blokach 25.09.11, 12:16
      Pewnie prawo ma, bo nie jest to czas ciszy nocnej. Kultura i dobry obyczaj każe poinformować sąsiadów o głośnym remoncie i przewidywanym czasie trwania (remonty są coraz bardziej uciążliwe w blokach, bo wielu ludzi burzy ściany i robi wielkie zmiany). W wielu przypadkach sąsiedzi mogą sobie zorganizować wyjście z domu kiedy będą wiedzieć, że np. od 8 do 18 będzie nieustające walenie w ściany, wiercenie itp. Przeżyłam już wiele takich głośnych wielkich remontów, ale nigdy w niedziele czy święta i uważam, że ludzie mają prawo do nich. Po kupnie mieszkania ekipa, która robiła remont miała nakaz, by głośne rzeczy robić tylko w czasie, gdy większość jest poza domem. Kiedyś zastałam ekipę o 20 i panowie cięli kafelki. Dostali niezły opier...
      Obrzydliwe jest według mnie pisanie o donosach.
    • doral2 Re: Remonty w blokach 25.09.11, 20:10
      dorotajank napisała:

"...Kłuje młotem moja sciane od ..."

kłuć to można igłą w dooopę.
      sąsiad chyba raczej kuje...
      poczekamy do twojego remontu, ciekawam o której będziesz zaczynać?
    • grassant Re: Remonty w blokach 25.09.11, 20:24
      ty masz kucie ściany, a inni mają samoloty nad głową od 5ej rano, a nawet wcześniej do np. 24ej. i co? rozbudowuje się lotnisko pośród bloków.
    • six_a Re: Remonty w blokach 25.09.11, 20:27
      >Kłuje młotem moja sciane od 8 rano w niedziele
      dobrze, że nie szczypie.
      • grassant Re: Remonty w blokach 26.09.11, 12:02
        Kłuje młotem moja sciane od 8 rano w niedziele
        > dobrze, że nie szczypie.
        >
        albo nie wali.
    • mechantloup Re: Remonty w blokach 26.09.11, 10:29
      Weź mi pomóż, to szybciej skończy.

Najpierw, że remont, potem, że dzieciak płacze, pies szczeka, się kąpie, kapustę gotuje, chodzi, oddycha i w ogóle...
      Ty nigdy remontu nie robiłaś? Jak tam sobie ktoś u mnie w bloku postuka, kafelki zwala ze ściany (obecnie) czy tam dziurę pod drzwi kuje, włosów z głowy nie rwę i się skarżę na forum. Niech sobie i w niedzielę popuka, jeśli w inne dni nie może, bo pracuje. Ja remont też mam w planach.

Na mnie emerytka z dołu doniosła, że śmiem sikać i spuszczać wodę po 23. Spółdzielnia ją wyśmiała. Takoż i dzielnicowy, do którego poszła.
    • lolcia-olcia Re: Remonty w blokach 26.09.11, 10:34
      nikt na siłę Cię nie trzyma przeprowadź się do domu
    • wartosc.energetyczna Re: Remonty w blokach 26.09.11, 10:35
      niestety takie są uroki życia na kupie
    • senseiek Re: Remonty w blokach 26.09.11, 11:50
      > Czy sąsiad ma prawo do remontu w niedzielę.

A co za roznica czy w niedziele, czy we wtorek czy piatek? Dzien jak co dzien.
      Remont w ktorym zrywa sie tynk i kuje robi sie raz na 20 lat albo dluzej.

> To jak miec mal dziecko w ta
      > kim czyms albo gosci zaprosic no poprostu zyjemy jak dzikie szczury w tych blok
      > ach .

Trzeba bylo sobie wybudowac domek, to bys miala sasiadow kilkaset metrow od siebie.
      • gocha033 Re: Remonty w blokach 26.09.11, 11:59
        senseiek napisał:

> Trzeba bylo sobie wybudowac domek, to bys miala sasiadow kilkaset metrow od sie
        > bie.

kilkaset metrow ?
        to chyba na Grenlandii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka