Dodaj do ulubionych

Żart czy chamstwo

17.01.12, 16:05
Kiedy wg was żart jest tylko żartem i nie ma nic wspólnego z chamstwem?
Jak odróżnić kogoś kto żartuje od kogoś kto zwyczajnie jest zgryźliwy i uwielbia wbijać szpile w postaci bolsnej krytyki. Czasami ktoś nam powie coś przykrego po czym stwierdzi "żartowałem, na żartach sie nie znasz"
Przykład: Mój kumpel z pracy, żonaty , trójka dzieci. Pracuje z dziewczyną, ktora jest w dlugoletnim zwiazku z facetem, nie mającym chyba nigdy zamiaru sie z nią ożenić, i która bardzo chciałby miec dziecko. Kumpel ten nie przepada za nią. Czasami specjalnie przy niej zaczyna temat o dzieciach, jakie to szczęscie , skarb. Jego ulubione zdanie"bez dzieci nie ma sensu życia".
I nieważne czy dzieci są tym sensem czy nie, ale chodziło o wyczucie sprawy i dokopanie komuś.
Obserwuj wątek
    • mocno.zdziwiona Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:12
      Czasem granica jest cienka, ale żart staje się chamstwem w momencie kiedy jest nastawiony na dokopanie komuś. To co kolega robi koleżance to chamstwo w czystej postaci.
    • ognista.potwora Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:17
      Przytoczony przykład to chamstwo z premedytacją. On dobrze wie, że ją to dotknie i chce, aby tak było.
    • maitresse.d.un.francais Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:25
      Żartu w tym przykładzie nie widzę. Chamstwo owszem. Chamstwo zawiera element celowego dokopywania. Żart - element komizmu. Proste.
    • kseniainc Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:25
      Cóż za pytanie? Oczywista oczywistość.Chamskiej zagrywki nie można nazwać żartem.
      • moqqa Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:29
        Hmh..czasami jednak uważamy,że ktoś wobec nas zachowal sie chamsko i odplacamy tym samym. Owa koleżanka nadepneła mu na odcisk kiedy przy wszytskich śmiała sie z jego koszmarnego blędu jaki zrobił pisząc sprawozdanie. Z ortografią mu na bakier. Fakt.,smiała sie potem powiedziała"Oj takie żarty tylko"
        I pytanie: Śmianie sie z kogoś bo ten ktoś zrobił coś śmiesznego to żart czy hamstwo?

Kumpel wtedy postanowił też uderzyć w jej czuły punkt i udało mu sie.
        • maitresse.d.un.francais Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:30
          A to jemu tak bardzo zależy na pisaniu ortograficznym jak jej na dzieciach?

Poza tym słownik ortograficzny naprawdę nie gryzie.
        • ognista.potwora Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:41
          moqqa napisała:

> Hmh..czasami jednak uważamy,że ktoś wobec nas zachowal sie chamsko i odplacamy
          > tym samym. Owa koleżanka nadepneła mu na odcisk kiedy przy wszytskich śmiała si
          > e z jego koszmarnego blędu jaki zrobił pisząc sprawozdanie. Z ortografią mu na
          > bakier. Fakt.,smiała sie potem powiedziała"Oj takie żarty tylko"
          > I pytanie: Śmianie sie z kogoś bo ten ktoś zrobił coś śmiesznego to żart czy ha
          > mstwo?
          >
          > Kumpel wtedy postanowił też uderzyć w jej czuły punkt i udało mu sie.

W sumie powinnaś była od razu podać cały kontekst, ale właściwie niewiele to zmienia. Ani ona ani on nie popisali się dowcipem (choć może wytknięcie koledze błędu dało mu szanse na poprawienie go?), ale kolega zastosował kaliber odpowiedzi niewspółmierny do przewinienia koleżanki. Innymi słowy zatłukł mrówkę strzałem z armaty.
          • moqqa Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:44
            Fakt, napisałam tylko,że nie przepadał za koleżanką. Owszem ona bywala czasami niemiła, tylko jej żarty wydawały sie mało szkodliwe.
            • ognista.potwora Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:50
              moqqa napisała:

> Fakt, napisałam tylko,że nie przepadał za koleżanką. Owszem ona bywala czasami
              > niemiła, tylko jej żarty wydawały sie mało szkodliwe.

Czyli ona też aniołem nie jest, ale czym innym są drobne przepychanki, a czym innym dowalenie komuś tak, żeby jak najbardziej zabolało. Teraz się może rozpętać wojna podjazdowa i wszyscy w pracy będziecie mieć dość tego duetu :)
            • kochanic.a.francuza Re: Żart czy chamstwo 20.01.12, 15:46
              To co dla jeden osoby jest "mao szkodliwym zaretem", dla niego moglo byc strasznym ponizeniem. Gdyby mnie ktos tak publicznie wysmiewal, tez bym nie przebierala w rodzajach odwetu. Nadarzyl sie kawalek o dziecku to tym bym dowalila.
              Piszesz, ze ona tez nie byla mila. No coz, jak sie nie jest milym, trzeba sie liczyc z tym, ze inni tez beda niemili.
        • caloka Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:50
          moqqa napisała:

> Hmh..czasami jednak uważamy,że ktoś wobec nas zachowal sie chamsko i odplacamy
          > tym samym. Owa koleżanka nadepneła mu na odcisk kiedy przy wszytskich śmiała si
          > e z jego koszmarnego blędu jaki zrobił pisząc sprawozdanie. Z ortografią mu na
          > bakier. Fakt.,smiała sie potem powiedziała"Oj takie żarty tylko"
          > I pytanie: Śmianie sie z kogoś bo ten ktoś zrobił coś śmiesznego to żart czy ha
          > mstwo?
          >
          > Kumpel wtedy postanowił też uderzyć w jej czuły punkt i udało mu sie.

Mam wrażenie, że obydwoje uderzyli w swoje czułe punkty.
          Różnica jest taka, że ona być może nie zrobiła tego celowo, a on już tak.

Myślę, że ta ortografia mogła być dla niego bardzo ważna, a wyśmianie się z tego przy całej grupie ludzi, mogło uderzyć tym samym w inne jego punkty. Niekoniecznie ortograficzne.

To nie są już żarty z jego strony tylko odwet, ale wg mnie to z jej strony mile widziany jest teraz gest przeproszenia, i zawarcia pokoju.
          • aqua48 Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 16:56
            Chamstwem jest każdy "żart" który sprawia przykrość.
    • baba67 Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 17:04
      Moze jej nie lubi bo jest glupia i mysli $%#@.Swoimi docinkami chce jej uswiadomic glupote.
      • emergency4 Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 17:07
        Przyznaje ci racje. Myśle,że zalezy kto zaczął. Nikt bez powodu nikomu nie dogryza,. prawda?
        Baba, a niby jak miało do niej dotrzeć,że jest głupia?
        Czy człowiek głupi=nielubiany?
        • baba67 Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 18:47
          Na ogol czlowiek glupi nie jest traktowany powaznie bo irytuje swoimi wyborami zyciowymi ktore zdecydowanie stoja w sprzecznosci z tym o czym marzy. Ja mowie o prawdziwej glupocie a nie glupocie typu blondynkowatego. Koles uswiadamia pannie ze z swoim fagasem raczej tego o czym marzy nie osiagnie,ergo glupia jak but bo jeczy a nie szuka kogos sensownego.
    • brak.polskich.liter Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 17:14
      Masz dziwnych znajomych.
      To juz kolejny watek Twojego autorstwa, gdzie opisujesz buca w pelnym rozkwicie i okraszasz opis czyms w stylu "a moj kumpel...", "facet, na ktorym mi zalezalo..."
      Celowo wybierasz chamow? Imponuja Ci? Uwazasz za wartosciowe brak empatii, brak elementarnej kultury i horyzonty intelektualne kloca?

Serio pytam.
    • czadroman Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 18:50
      nie widzę w tym chamstwa, ani nawet złośliwości, zresztą to opinia większej częsci populacji, zawsze trzeba się liczyć z jej usłyszeniem
      • 10iwonka10 Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 19:36
        Czyli zawsze tak rabiesz prawde z mostu garbatemu powiesz ze garbaty a niepelnosprawnemu ze kaleka. Istnieje cos takiego jak wyczucie sytuacji i dobre maniery - jesli np ktos nie moze miec dzieci to nie bede trabic o dzieciach przy tej osobie.
        • kseniainc Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 19:40
          10iwonka10 napisała:

> Czyli zawsze tak rabiesz prawde z mostu garbatemu powiesz ze garbaty a niepelno
          > sprawnemu ze kaleka. Istnieje cos takiego jak wyczucie sytuacji i dobre manier
          > y - jesli np ktos nie moze miec dzieci to nie bede trabic o dzieciach przy tej
          > osobie.

Trąbić niekoniecznie. Ale unikać tematu dlatego , że jest w pobliżu osoba, która nie ma dzieci(skąd wiemy, że nie może?) A nawet jeśli wiemy, to co zamilknąć nagle?
          No był żart, wiadomo, że temat dotyczy innych zachowań.
    • lonely.stoner Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 19:47
      jak na kogos kto ma 3 dzieci to facet ma dosc optymistyczne nastawienie- wiadomo ze z 3 dzieci to juz czasem czlowiek ma ochote sobie w leb palnac byle tylko uciec na chwile z domu, uwazam ze robi zlosliwie i specjalnie dokucza tej dziewczynie. Tylko z drugiej strony to skad wiecie na 100% ze ona akurat tak ma w zwiazku i ze na pewno chce miec dzieci? czesto jak para nie ma papierka to zazwyczaj zaraz sa domysly ze to ona pewnie chce, a chlop ja olewa - chociaz zazwyczaj bywa tak ze to obupolna decyzja i nikt nie jest poszkodowany.
    • samuela_vimes Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 20:05
      Czasami specjalnie przy niej zaczyna temat o dzieciach, jakie to szczęscie ,
      > skarb. Jego ulubione zdanie"bez dzieci nie ma sensu życia"

a gdzie tu żart? bo żart kojarzy mi się powiedzeniem czegoś zabawnego, ironicznego, a tu widzę zwykły przytyk, który z akcentem humorystycznym nie ma nic wspólnego.
    • lucky.13 Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 22:14
      Najpierw zdziwiło mnie pytanie w stosunku do treści, ale spojrzałam na nicka i już nie dziwi.
      • ognista.potwora Re: Żart czy chamstwo 17.01.12, 22:22
        lucky.13 napisała:

> Najpierw zdziwiło mnie pytanie w stosunku do treści, ale spojrzałam na nicka i
        > już nie dziwi.

Najpierw nie skojarzyłam nicka z innym wątkiem, a tymczasem mechanizm ten sam. Przedstawienie skończonego buca i buraka, a następnie jego obrona przez autorkę. Trollizm czy zwykłe znudzenie? Tak czy siak najpierw się nabrałam, pierwsze koty za płoty :)
        • brak.polskich.liter Spokoluz 18.01.12, 09:15
          Wyszukiwarka wyplula obraz autorki jako tzw. singielki poszukujacej (lub, uzywajac terminologii jej ulubionych bucow "zdesperowanej starej panny"). Niewykluczone, ze liczy na to, ze jak bedzie wlazic bucowi w tylek, przymilac sie i chichrac z chamskich "zartow" (ojej, ojej, zobacz, jaka jestem fajna, wyluzowana i z poczuciem humoru na wlasny temat, no zobacz), to buc spojrzy laskawszym okiem i nie bedzie jej kopac zbyt mocno.
    • bosa_stokrotka Re: Żart czy chamstwo 18.01.12, 12:41
      eeee tam moja pseudo szwagierka non stop tak mi mówi choć wie ,ze mam problem
      ja jednak pogodziłam się z tym faktem i uważam ,ze ludzie , którzy tak mówią nie maja własnych pasji i innego celu w życiu jak tylko wychowanie dziecka . Cały swój czas poświęcają na wychowanie , wyedukowanie dziecka a sami się nie rozwijają . Tkwią jak te "matki kwoki"
    • jan515 Re: Żart czy chamstwo 20.01.12, 19:57
      Trudno powiedziec, zalezy od indywidualnego temperamnetu. Jeden cos powie zlosliwie, a drugi to samo powie szczerze zartujac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka