Dodaj do ulubionych

Książki Waszego dzieciństwa...

• asiamierz Re: Książki Waszego dzieciństwa... 28.05.12, 12:26
      Hm, ja się zastanawiam jak dziecko małe wspomina pierwszy swój otrzymany list jak nie umie jeszcze czytać-sama zobacz co to się dzieje w głowie dziecka, jak to wspomni za lat kilka nie wiadomo.
      Polecam zobacz nagrodzony "List od Anny" ( karierowicz ) wysłany małemu dziecku, pokazuje redaktor w Magazynie Ekspresu Reporterów, Andrzej Tomczak dziennikarz TVP www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/magazyn-ekspresu-reporterow/wideo/list-od-anny-09112010/3286152 Andrzej Tomczak
    • kro48t Re: Książki Waszego dzieciństwa... 02.06.12, 21:00
      Och, tak, takie cudowne były to książki i przygody z nimi przeżyte. "Mary Poppins"- wszystkie części zachwycające,wciągające i wakacje leciały jak z nut.
      www.ikonografia.pl
      • elzlomero Re: Książki Waszego dzieciństwa... 02.06.12, 21:33
        wszystkie części Ani
        O psie, który jeździł koleją- strasznie płakałam za tym psem. Jakiś czas temu wróciłam do tej książki i też płakałam ;)
        Dzieci z Bullerbyn
        Thorgal
        Kajko i Kokosz
        ...
        Było tego tak dużo, że trudno wymienić!!! Siedziało się tylko w bibliotece! Nawet w wakacje u babci na wsi, zaglądałam do ich wiejskiej biblioteki, bo może znajdę coś ciekawego!
        Niektóre książki zostały ocalone dla mojego dziecka. Są teraz u niego na półce i czasami po nie sięgamy, ale to już nie to, bo tak nie "krzyczą" do dziecka kolorami, czy też wielkimi obrazkami.
    • georgia241 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 02.06.12, 22:14
      Na latającym dywanie
      Mary Poppins
      Alicja w krainie czarów
      Lew, czarownica i stara szafa
      Indianin w okularach
      Magnus - seria
      Dzieci z Bullerbyn
      Karolcia

• georgia241 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 02.06.12, 22:23
        Chłopak na opak
        • salimis Re: Książki Waszego dzieciństwa... 05.06.12, 22:45
          Ale fajny wątek :)
          Pamiętam że inne dzieciaki latały po dworze latem a ja gdy dorwałam fajną książkę potrafiłam czytać cały dzień i nic nie było mnie w stanie oderwać oprócz obiadu.
          Dzieci z Bulerbyn
          Karolcia ...
          O psie który jeździł koleją
          Godzina pąsowej róży
          Małgosia kontra Małgosia
          Podróż z rondlem
          cała seria Szklarskiego o Tomku
          książki Karola Maya,Musierowicz,Niziurskiego
          Piraci z wysp śpiewających Adama Bahdaja (do dzisiaj mam tą książkę)
          Mity greckie
    • eat.clitoristwood Henryk Syska 05.06.12, 22:48
      "Skrzypią wrota", książka kupiona mi przez dziadka. Miałem lat bodaj dwanaście, trzynaście.
      Jedna z traum dzieciństwa. :)
    • panna.m.igotka Re: Książki Waszego dzieciństwa... 05.06.12, 22:50
      Muminki :) Wszystkie części.
      Uwielbiam, zaczytywałam się i wciąż wracam :)
    • minasz Re: Książki Waszego dzieciństwa... 05.06.12, 23:01
      juliusz verne prawie wszystko, tomka, asimove, clark (ogólnie sf)
    • edysia1986 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 05.06.12, 23:06
      Musierowicz i Siesicka... co to były za czasy :)
    • resuomi Re: Książki Waszego dzieciństwa... 06.06.12, 00:17
      Witajcie!

Usiłuję zidentyfikować książkę, którą czytałem w dzieciństwie (lata 80-te) - co nie jest proste, jako że pamiętam niewiele :-) Rzecz była (bodajże oczywiście) książką fantastyczną dla dzieci, niestety nie pamiętam czy polskiego autora, czy też tłumaczoną. Głównym "plot device" był zaś rodzaj eksperymentalnego mikroskopu, którego użytkownicy mogli kontrolować pojazdy wielkości bakterii w sposób, który dziś określalibysmy jako rzeczywistość wirtualną (czyli de facto mieli wrażenie zmniejszenia do wielkości bakterii). Rzecz była potencjalnie niebezpieczna, ponieważ jeśli taki pojazd zostałby zniszczony, to kontrolujący go użytkownik mógł umrzeć (a z pewnością zostałby poturbowany - już nie pamiętam :-). W książce dzieci (bodajże bez pozwolenia dorosłych) korzystają z tego mikroskopu, "pływają" wokół toczka (taki organizm wielokomórkowy), zaś jeden z pojazdów zostaje "pożarty" (czy też wchłonięty poprzez wodniczkę) przez pantofelka, na szczęście bez konsekwencji o których wspomniałem powyżej.
      No właśnie - i to właściwie wszystko co pamiętam! Może ktoś skojarzy - cóż to mogłaby być za książka???

Wszelkie pomysły mile widziane!

Rei
    • magdalenas9 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 08.06.12, 21:29
      Tak, zdecydowanie Godzina pąsowej róży :)
    • yestemin Re: Książki Waszego dzieciństwa... 11.06.12, 14:17
      Szara wilczyca i inne J.O. Curwooda - przeczytałam wszystko, co było dostępne w bibliotekach i księgarniach - przepiękne książki!
      • 3fanta Re: Książki Waszego dzieciństwa... 12.06.12, 20:34
        Opowiadania o zwierzętach Grabowskiego.Seria o Dzikiej Mrówce
    • wez_sie moje ulubione to: 13.06.12, 08:50
      twoj weekend i cats
      • malwa200 Re: moje ulubione to: 13.06.12, 11:32
        Dzieci z Bullerbyn, Akademia Pana Kleksa, Plastuś, Ble-Ble, Ślady Rysich Pazurów, Robinson Cruzoe, Szatan z siódmej klasy
    • highly.sceptical Re: Książki Waszego dzieciństwa... 13.06.12, 11:37
      "Kajtuś czarodziej", rzecz jasna. Zajebisto książka.
    • aneczka_im Re: Książki Waszego dzieciństwa... 22.06.12, 15:08
      Oczywiście że pamiętam.

Kapitał - Karol Marks.
      Szosa Wołokołomska - Aleksander Bek.
      Krótki kurs WKP - Józef Stalin.
      Jakaś tam imperialistyczna Królewna Śnieżka?
      Opium - jak religia.
      • daxter Re: Książki Waszego dzieciństwa... 07.07.12, 17:55
        Bardzo fajny watek moja pierwsza ksiazka to U tatusiowej mamy - Edith Unnerstad
        Nastepnie Dzieci z Bullrbyn a potem to wiekszosc w/w pozycji wszystkie samochodziki , Siesickie Chmielewska zaczelam od Zwyczajnego zycia Tereska i Okretka oraz przygody Pawelka i Janeczki no iwszystkie jej kryminaly ,Agata Christi, JuliuszVerne, Karol May jedynie do Ani podchodzilam z trzy razy i ciezko przebrnelam przez pierwszy rozdzial ale potem to zaliczylam z zapartym tchem wszystkie czesci.
        Wszystkie basnie Polskie, Angielskie ,Klechdy Sezamowe no i ukochany Pan Kleks,
        Bardzo duzo czytalam w dziecinstwie teraz troche mniej za to slucham duzo audiobookow teraz przerabiam Harry Pottera ,film jakosc do mnie nie przemowil ale audiobook czytany przez Fraczewskiego i Zborowskiego jest fajny .no i zawsze mozna sluchac w drodze i w domu.
    • antidotumm Re: Książki Waszego dzieciństwa... 10.07.12, 12:40
      Wszystkie wymienione przez autorke wątku, i jeszcze "Pięcioro dzieci i coś", "Feniks i dywan" i "Historia amuletu" E. Nesbit, wszystkie ksiazki Fiedlera.
      Większość tych książek czytałam wielokrotnie, bo nie było aż takiego wyboru lektur dla dziecka...
    • sid_sid Re: Książki Waszego dzieciństwa... 11.07.12, 17:37
      Dzieci z Bullerbyn
      Ania i inne książki L.M. Montgomery
      W pustyni i w puszczy (przeczytałam na początku podstawówki jako fajna przygodową książkę, z zerową świadomością odnośnie kontekstu społecznego:)
      Godzinę pąsowej róży też czytałam kilka razy, tak jak kilka razy oglądałam film :)
      Plastusiowy Pamiętnik
      Doktor Dolittle
      Mała Księżniczka (czytana milion razy)
      Pięcioro dzieci i coś
      Mikołajek
      Baśnie Andersena - trauma na długie miesiące
      Tajemniczy Opiekun
      Mikołajek
      Też ryczałam czytając O psie który jeździł koleją

I za cholerę nie pamiętam tytułów, ani kto to napisał:
      1) Miałam książkę, w której było kilka opowiadań, a jedno z nich było o lalce, którą miała pewna kobieta, później lalka znalazła się jakimś sposobem w stawie, a w międzyczasie należała do pewnej dziewczynki i na końcu kobieta adoptowała dziewczynkę,
      2) Grupka dziewczyn wyjeżdża na kolonie, jedna z dziewczyn jest "dziwna", okazuje się, że ma problemy w domu i próbowała popełnić samobójstwo.
      • usilla Re: Książki Waszego dzieciństwa... 15.07.12, 21:54
        Z wczesnego dzieciństwa pamiętam piękne bajki z serii "Poczytaj mi mamo", wiele bajek i baśni rozkładanych na wymiar 3D, wiersze Brzechwy i komiksy. Była jeszcze seria bajeczek o mniejszym formacie książeczki (też składane w kwadrat ) od tej "Poczytaj mi mamo", ale tych już nie przybliżę. Przytoczę natomiast kilka nie wspomnianych jeszcze tytułów książek dla dziewczynek, do samodzielnego czytania: "Panienka ze starego młyna", "Dziewczę z sadu", cała seria z Emilką (pamiętam trzy części). "Chata za wsią" Kraszewskiego, "Tosia i Tomek".
    • hamerykanka Re: Książki Waszego dzieciństwa... 16.07.12, 04:33
      A fantastyki nikt nie czytal? :)
      Kiryl Bulyczow-przygody Alicji z przyszlosci-dzis te wizje budza we mnie sentyment-podroze w rozne strony miasta za pomoca zaparkowanego autobusu z zaslonka, przez ktora sie przechodzilo i teleportowalo :)
      Czterej pancerni i pies-pamietam bo natrafilam na nie w kiosku w Zoo w Oliwie :)
      Tego samego autora zbior zabawnych opowiadan z czasow wojny "ze 101 frontowych nocy";
      Jaroslaw Hasek-Przygody dobrego wojaka Szwejka
      Stanislaw Pagaczewski-misja profesora Gabki, Gabka i latajace talerze; porwanie profesora Gabki-dostalam je od znajomej mamy jako dziecko i lubie do dzis;
      Jarzy Broszkiewicz: Moj ksiezycowy pech; Ci z dziesiatego tysiaca; Oko Centaura;
      Bohdan Petecki: Bal na pieciu ksiezycach; Krolowa kosmosu; Prosto w gwiazdy, Rubin przerywa milczenie; Sola z nieba polnocnego; Tu Alauda z planety trzeciej; Wiatr od slonca; X-1 uwolnij gwiazdy;
      Wiechecki - Smiech smiechem; Wiech na 102; Cafe pod Minoga; opowiastki z zycia dawnej Warszawy, nad ktorymi zasmiewalam sie do rozpuku czytajac przy latarce pod koldra..
      Troche pozniej pojawily sie ksiazki Wilbura Smitha opowiadajace o Afryce, pochlanialam je jednym tchem-dzis nie moge na nie patrzec z powodu drastycznych opisow mordow zwierzat..
      • robertsailor Re: Książki Waszego dzieciństwa... 16.07.12, 21:12
        Witam szanownych forumowiczów, hmmmm może któryś z was mi pomoże :) od jakiegoś czasu gryzą mnie dwie pewne książki, których dawno temu nie skończyłem ,niestety nie pamiętam tytułów, a były interesujące, chciałbym polecić ją też mojemu chrześniakowi.
        Pierwsza co zapamiętałem,to polski autor, historia dzieje się na wschodzie Polski chyba okolica Hrubieszowa czy Biłgoraja, przygody dzieciaków, pamiętam że w jednej z pierwszych przygód włamali się do starej piwnicy a zamiast skarbów były skrzynie z bronią, książka była w tomach ale chyba było też wydanie w jednym tomie strasznie grubym.
        A drugi tytuł autorstwa chyba Paukszty, wiem że zaczynała się historią jak jakieś dzieciaki regularnie wpływały do zatopionego bunkra hitlerowskiego i próbowały rozgryść zamek cyfrowy w kasie pancernej :) Czytałem je pod koniec lat 80tych
        Kojarzy ktoś te pozycje ?
        • zoo24 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 23.07.12, 23:03
          A kto czytał "Pięcioro dzieci i coś" ,nie pamiętam autora, o przygodach angielskiego rodzeństwa? " Mała księzniczka" - czytałam kilka razy i za każdym razem strasznie płakalam nad jej losem no i starałam się ją naśladować, "Alicja w krainie czarów" i "Alicja po drugiej stronie lustra", poźniej wszystkie "samochodziki", Nienackiego, Siesińską. Moim dzieciom czytałam Kubusia Puchatka na dobranoc i zamiast je usypiać śmialiśmy się do rozpuku.
          • andzia353 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 25.07.12, 22:06
            a ja pamiętam, że bardzo lubiłam czytać książki Krystyny Boglar, nie pamiętam tytułów.. Aleksandra Minkowskiego np. Ząb Napoleona, seria o panu Samochodziku...
        • mieszko02 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 29.07.12, 12:02
          może chodzi i Znak żółwia Paukszty? akcja dzieje się w okolicach MRU (miedzyrzeckiego rejonu umocnionego) więc bunkry są na pewno
          -
          D.
        • whipped.cream Re: Książki Waszego dzieciństwa... 19.08.12, 16:40
          Wiktor Zawada:

* "Kaktusy z Zielonej ulicy" (1967),
          * "Wielka wojna z czarną flagą" (1968),
          * "Leśna szkoła strzelca Kaktusa" (1969),
          * "Szukam pana Kalandra" (1971),
          * "Globus i pałka" (1985),
          * "Łącznik z puszczy" (1986).

Tylko to mi się kojarzy z Biłgorajem, Hrubieszowem, a tak na prawdę bardziej z Zamościem ;-). Wiktor Zawada czyli Witold Welcz, lubelski dziennikarz.
          • robert.szatkowski.po Re: Książki Waszego dzieciństwa... 07.09.12, 19:32
            Dziękuję za podpowiedź ale te książki dzieją się w trakcie okupacji, w tej poszukiwanej to są dzieje powojenne, Przypomniała mi się też inna książka którą chętnie poleciłbym dzieciakom :) Książka była chyba niezbyt grupa a opowiada o rodzince która kupiła działkę za miastem i zaczyna ją urządzać, bardzo fajna rodzinna powieść. Zapadło mi w pamięć że ktoś z rodziny zbierał korzenie drzew, oczyszczał je ,lakierował i tworzyły bardzo ciekawą ozdobę mieszkania, dobre 20 lat czytałem :) na pewno polski autor.
      • minasz Re: Książki Waszego dzieciństwa... 08.08.12, 08:15
        zalezy co rozumiesz pod pojeciem fantastyki czy sf czy fantasy
        ja np byłem fanem sf i kilka osób tez o takich ksiazkach wspominało natomiast fantasy zzaczełem czytac pozniej:)
    • kmieniec Re: Książki Waszego dzieciństwa... 26.07.12, 13:48
      Ksiazeczka SKO. Autora nie pamietam
    • kruszynkax Re: Książki Waszego dzieciństwa... 28.07.12, 18:46
      -O psie, który jeździł koleją
      -Księga tysiąca i jednej nocy
    • willemo878 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 08.08.12, 01:41
      ja kochałam książke "Finek". O piesku. Potem mialam też psa Finka. Fajna urocza książka dla dzieci wzbudza miłoćć do innych stworzeń.
    • gobi05 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 08.08.12, 21:25
      > I "Godzina Pąsowej Róży" i "Karolcia". I "Pan Samochodzik". I "Księga dżungli".

Tak, "Pan Samochodzik" i "Pan Tadeusz" (obie części - ta obowiązkowa i ta nieobowiązkowa), i jeszcze "Pan taleon i Wizytantki", i pan "Egipcjanin Sinuhe". I coś-niecoś z Fredry.
    • ariana251 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 09.08.12, 11:14
      Karolcia, Plastusiowy pamiętnik, Przygody Tomka Sawyera ;)
      • ariana251 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 09.08.12, 11:15
        ahh no i Tytus, Romek i Atomek ;)
    • goere Re: Książki Waszego dzieciństwa... 09.08.12, 13:57
      Z niewymienionych dotąd:
      "Mateuszek na zaczarowanej wyspie"
      "Kopciuszek" z ilustracjami Szancera

później
      "Nie śpij, bo cię okradną"
      "Panna nikt"
      "Świat Zofii"
    • laandryneczkaa Re: Książki Waszego dzieciństwa... 21.08.12, 10:46
      "Ania z Zielonego Wzgórza", baśnie Andersena i braci Grimm, "Szatan z siódmej klasy", "W pustyni i w puszczy", "Plastusiowy pamiętnik", "W 80 dni dookoła świata" i to chyba wszystko :)
    • lewania u mnie to sa... 23.08.12, 14:18
      Karolcia, Ania z zielonego wzgorza (i kontynuacje) a juz jako nastolatka - Dziwna jestes Karolino.
    • lia.13 Re: Książki Waszego dzieciństwa... 26.08.12, 09:28
      widzę, że wątek dość stary, ale podam i moje typy ;)
      - Malutka Czarownica - Otfried Preussler
      - Kajtkowe przygody - Maria Kownacka
      - Puc, Bursztyn i Goście - Jan Grabowski
      - O psie, który jeździł koleją
      - Klub Kosmohikanów - Ewa Lach
      - książki Hanny Ożogowskiej:
      - Dziewczyna i chłopak czyli Heca na czternaście fajerek
      - Głowa na tranzystorach
      - Za minutę pierwsza miłość
      - Baśnie Andersena
      - wszelkie baśnie, bajki i bajeczki, mity
      - Przygody Tomka Sawyera i Hackelberry Finna - Mark Twain
      - książki Lucy Maud Mantgomerry - wszystkie, o Ani, o Emilce, o Jane z Lantern Hill...
      - Pollyanna
      - St Ives, czyli przygody francuskiego jeńca w Anglii - Robert Louis Stevenson
      - Mała księżniczka (uwielbiam tę książkę do dziś, i żeby się nie nazywało, że się uwsteczniam, to obecnie czytam ją w oryginale :D)
      - Tajemniczy ogród
      - Małgosia kontra Małgosia...
      W sumie to nie wiem czy to dla dzieci, ale już jakoś w VI klasie podstawówki zaczęłam czytać książki Margit Sandemo o Ludziach Lodu :D Uwielbiałam je wtedy, nawet wtedy bardziej niż dziś, bo jak dziś po 15 latach sięgnęłam po jedną z nich to wydała mi się strasznie naiwna, ale wtedy to z wypiekami na twarzy czytałam, często i całą noc :D
      Oj książek było mnóstwo, i dobrze ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka