Dodaj do ulubionych

Czy tak to działa?

20.05.12, 17:22
Czy zgadzacie się że ocena kobiecej atrakcyjności i urody przez osoby postronne odbywa się zawsze poprzez porównania do otoczenia tj tego jak na tle prezentują się inne .
Refleksje mam takie ponieważ sama mam lustro , oglądam swoje zdjęcia i za cholerę nie widzę żebym była obiektywnie szczególnie ładna , szczupła sylwetka to na pewno atut lecz rysy twarzy wcale nie są jakieś super. Natomiast moje otoczenie wysyła mi jasne komunikaty że jestem ładna , bardzo atrakcyjna ,zdarza się że mężczyźni mówią mi to wprost lub usłysze cos takiego o sobie , mój partner codziennie powtarza i zachwyca się jaka to jestem ah i oh itp bedac ze mną 10 lat w związku wiec niezamroczony hormonami.
Wydaje mi się że jestem tak odbierana bo jakos tak wychodzi że faktycznie na tle innych w moim otoczeniu jestem fajniejsza wizualnie , bo naprawdę fajnych lasek jak na lekarstwo , pięknych niemal nie ma. Na tle wypadam fajnie i stąd taka a nie inna ocena mojej fizyczności.
Zgadzacie sie że tak to działa?
Obserwuj wątek
    • six_a Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 17:28
      >Na tle wypadam fajnie i stąd taka a nie inna ocena mojej fizyczności.
      na jakim tle? on włącza redtuba i stawia cię na tle plazmy, czy przyprowadzasz koleżanki i robicie wybory miss?

>bo naprawdę fajnych lasek jak na lekarstwo , pięknych niemal nie ma.
      a po co komu piękne? wystarczą miłe i chętne.
      • liza.p Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 17:38
        Mówię o bezpośrednim otoczeniu , kobietach w pracy , kobietach w rodzinie , znajomych , koleżankach tych które spotykam sa sąsiadkami jakimiś znajomymi znajomych ...z tymi z którymi mam styczność po prostu. I to nie jest tak że same wyjątkowe szkarady więc błyszczę ale jak tak na to patrzę to faktycznie wypadam bardzo dobrze na ich tle choć pięknością nie jestem.
        Dla przykładu sama widzę np w interencie mnóstwo bardzo ładnych zwykłych dziewczyn jest jakby większy przekrój który można poddac ocenie i nie chodzi gwiazdy co występują na plaźmie , ot zwykłe dziewczyny piszące na forum , blogach zamieszczające swoje zdjęcia itd
        jestem pewna że gdyby to było moje tło , ocena mojej urody byłaby inna. Nie byłąbym uważana za bardzo ładną , jestem ładna bo ludzie mają taki a nie inny punkt odniesienia.
        • rotkaeppchen1 Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 17:44
          Wrzuc fotke, bo tak to trudno cos konkretnego powiedziec. Nie rozumiem, co to znaczy na tle... Jak patrze w lustro i wygladam dobrze, to wygladam, niezaleznie od tego, czy stane w szeregu z 10 innymi. Jak wygladam zle, to tak samo. Poza tym to, jak sie jest odbieranym przez otoczenie, nasza atrakcyjnosc, nie jest zwiazana tylko i wylacznie z wygladem ale tez z naszym zachowaniem a takze z nasza samoocena. To dotyczy takze tego, jak postrzegamy oceny innych dotyczace naszej osoby...
        • six_a Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 20:06
          błyszczysz, błyszczysz, i pewnie się zastanawiasz, co zrobisz, jak te piękne się zlezą.

trzeba chyba kompletnie nie mieć co robić, żeby czymś takim sobie głowę zawracać. ciesz się, że facet Cię docenia, inni uważają za ładną i nie zawracaj sobie głowy tymi porównaniami, naprawdę nie ma to sensu.
      • billie.piper Sixa 20.05.12, 19:00
        a takie pytanko mam, czy Ty też zawsze rozpoznajesz koleżankę autorkę pod jej kolejnymi nickami, czy tylko ja tak mam? Bo mnie się zdaje, że to jest dziecinnie proste i aż się dziwię, że inni tego nie widzą;-).
        • six_a Re: Sixa 20.05.12, 20:03
          a Ciebie rozpoznać? :P
          koleżankę po tematach. sooory, po jednym temacie:)
    • anna_sla Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 17:51
      nie wiem.. natomiast to co zauważyłam, że kobiety są oceniane najpierw po figurze a dopiero potem biorą pod uwagę twarz. Kobietę przeciętną lub nieco brzydszą z twarzy ale z apetyczną figurą nazwą ładną/piękną
    • aroden ale tak ogolnie, to o cco chodzi ? 20.05.12, 17:55
      ktos umarl, czy sie narodzil ?

bo ja to tez sie ciesze, ze stac mnie na 2 samochody, bo wiekszosci to stac conajwyzej na jeden. a takich co stac na trzy - to w moim otoczeniu raczej nie spotykam.
    • rekreativa Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 17:56
      Ludzie wysyłając komunikaty typu, że ktoś jest ładny, ładniejszy czy najładniejszy zawsze działają przez porównanie z jakimś tłem. Tym tłem może być grono znajomych, a może być dziesiątka najbardziej popularnych modelek, ale zawsze jakaś grupa odniesienia występuje.
      Przy czym kryteria tej ładności zależą od szerokości geograficznej i kodu kulturowego.
      Wśród Twoich znajomych uchodzisz za ładną. Wśród Papuasów na Nowej Gwinei może już nie koniecznie.
    • amancjuszka Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 18:33
      A co to kogo obchodzi, ze sie Toba zachwycaja? Czy Ty nie masz innych spraw na glowie, tylko temat jaka jestes och i ach? Pewnie z Ciebie blondynka?
      • gnomowladny Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 18:50
        Zapodaj fotę to ocenimy.Ja na przykład jestem szkaradny i jak przeglądam się w lustrze to tego nie dostrzegam bo się do siebie przyzwyczaiłem ale ludzie mi to mówią tzn. znajomi.
      • georgia241 Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 21:19
        To jakaś idiotka. Pola koala?
        • liza.p Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 21:34
          założyłam na kobiecie chyba ze dwa wątki w sumie
          przykro mi że zasiedziałe tu grono stałych bywalców zamiast odnieść się do mojego postu ,wyzywa od idiotek :(
    • lonely.stoner Re: Czy tak to działa? 20.05.12, 21:33
      ja obstawiam 2 mozliwosci:
      1. masz jakies kompleksy, i naprawde jestes bardzo ladna, ale tego nie zauwazasz.
      2. Faktycznie nie jestes zbyt piekna i zyjesz w miejscu gdzie wyrozniasz sie uroda na tle innych kobiet, ktore przewaznie sa brzydkie (zatem na pewno nie mieszkasz w Polsce ani Szwecji, tylko np. w jakims azjatyckim kraju, i faceta tez masz azjate albo mieszkasz w UK ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka