Dodaj do ulubionych

Pytanie z fejsika :)

22.10.12, 11:38
Takie głupie pytanie.

W internecie jak która kobieta zdjęcie wrzuci (czy to studniówka, ślub, czy impreza w domu), to często śłitaśne komentarze od koleżanek dostaje.
Z tego co zaobserwowałem, tym więcej jest słodkich komentarzy "Ślicznotka", "pięknie wyglądasz", "itp itd" im mniej komentarz taki rzeczywistości odpowiada.
Czyli jeśli panna jest niezbyt urodziwa to najpewniej usłyszy że "pięknie wygląda".
O co tu chodzi? To ma ją podbudować, czy to złośliwość jest? :D
Obserwuj wątek
    • nie.mam.20 graf, jaka jest najwieksza obelga dla dziewczyny? 22.10.12, 11:47
      uslyszec - inteligentna.

Bo, ani ladna, ani zgrabna.....
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: graf, jaka jest najwieksza obelga dla dziewcz 22.10.12, 12:01

nie.mam.20 napisał:

> uslyszec - inteligentna.
        >
        > Bo, ani ladna, ani zgrabna.....

To i tak lepiej niż facet który słyszy że jest "miły" :D
        • senseiek Re: graf, jaka jest najwieksza obelga dla dziewcz 25.10.12, 01:57
          > To i tak lepiej niż facet który słyszy że jest "miły" :D

A co z tymi co slysza "ale jestes chudy"? :D

Ja ostatnio od jednej najgrubszej dziewczyny jaka znam uslyszalem taki tekst...
          ale przy niej to kazdy jest chudy :p
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: graf, jaka jest najwieksza obelga dla dziewcz 25.10.12, 08:29

> A co z tymi co slysza "ale jestes chudy"? :D
            >
            > Ja ostatnio od jednej najgrubszej dziewczyny jaka znam uslyszalem taki tekst...
            > ale przy niej to kazdy jest chudy :p

W tym przypadku to mogła być oznaka podziwu z jej strony. :D
            • lenka.magdalenka Re: graf, jaka jest najwieksza obelga dla dziewcz 25.10.12, 12:44
              g.r.a.f.z.e.r.o napisa
              > W tym przypadku to mogła być oznaka podziwu z jej strony. :D

podziwu :D hheheheeh no nie proszę Cię co tu podziwiać jak same kości i skóra . Chudy to chudy może niektóre kobiety lubią chudziutkich facetów ja w tym nic szczególnego nie widzę ;-)
    • wez_sie Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 11:54
      masz kolezanki w wieku studniowkowym?
      ps nadal sluchasz funku? bo mam dobre seciwo do sciagniecia
    • krytyk_systemu_edukacji Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 11:55
      > Czyli jeśli panna jest niezbyt urodziwa to najpewniej usłyszy że "pięknie wygląda".
      > O co tu chodzi? To ma ją podbudować, czy to złośliwość jest? :D

Zastanawiałem się nad tym kiedyś całe przedpołudnie. Według mnie są trzy możliwe wyjaśnienia: albo zasada wzajemności i kółko wzajemnej adoracji (wszystkie sobie tak wzajemnie słodzą); albo sympatia (ludzie, których lubimy, wydają nam się atrakcyjniejsi); albo litość. Ewentualnie wejście w pewną konwencję, tak już na tych społecznościówkach jest, że się sadzi infantylne komplementy, więc być może ludzi już to robią bezwiednie, poprzez naśladownictwo.

Tak czy inaczej, zjawisko dość zabawne. W ogóle muszę przyznać, że mam niemały ubaw z powodu Facebooka i Naszej-klasy – ludzie zbiorowo oszaleli.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 11:59

> Tak czy inaczej, zjawisko dość zabawne. W ogóle muszę przyznać, że mam niemały
        > ubaw z powodu Facebooka i Naszej-klasy – ludzie zbiorowo oszaleli.

Nie zgodzę się. Są tacy sami. Tylko teraz robią publicznie to co kiedyś robili w zamkniętych grupach przyjaciół.
        Kiedyś byłoby tak że na jednym spotkaniu jedna koleżanka by drugiej słodziła, a na spotkaniu w innym towarzystwie o tej samej koleżance by prawdę powiedziała :)
        A teraz cześć z tego robi się publicznie i wychodzą zabawne kwiatki.

Aha -
        Do założenia tego wątku skłonił mnie fakt że dostałem od koleżanki miły komentarz pod swoim zdjęciem. I zrobiłem się z miejsca podejrzliwy.
        • six_a Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:02
          >Do założenia tego wątku skłonił mnie fakt że dostałem od koleżanki miły komentarz pod swoim zdjęciem. I zrobiłem się z miejsca podejrzliwy.

bardzo słusznie. podejrzliwości nigdy za wiele.

swojo drogo, jak zacznę ten serwis nazywać fejsikiem, to trzepnę baranka w ścianę, obiecuję.
          • krytyk_systemu_edukacji Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:08
            > swojo drogo, jak zacznę ten serwis nazywać fejsikiem, to trzepnę baranka w ścianę,
            > obiecuję.

„Fejsik” to 1/2 biedy; „Fejsbunio”, „wrzucić focię na Fejsbunia” – oto prawdziwy powód do puknięcia się czoło.

Moim prawdziwym faworytem natomiast jest niezwykle trafne określenie Lansbook.
            • varia1 Re: Pytanie z fejsika :) 24.10.12, 08:15
              no to to już jest powód do uwolnienia świata od swej męczącej obecności
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:12

> swojo drogo, jak zacznę ten serwis nazywać fejsikiem, to trzepnę baranka w ścia
            > nę, obiecuję.

Na pełną nazwę nie zasługuję, bo jako kanał komunikacji jest bezużyteczny.
            Nie wspominając o tym jak zdjecia publikowane masakruje kompresją.
            • krytyk_systemu_edukacji Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:18
              > Na pełną nazwę nie zasługuję, bo jako kanał komunikacji jest bezużyteczny.
              > Nie wspominając o tym jak zdjecia publikowane masakruje kompresją.

No to po jaką cholerę wrzucacie tam, użytkowniku, swoje focie?
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:19
                >
                > No to po jaką cholerę wrzucacie tam, użytkowniku, swoje focie?

Akurat to nie ja wrzuciłem.
                • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:21
                  I odbiegamy od tematu.
                • krytyk_systemu_edukacji Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:26
                  > Akurat to nie ja wrzuciłem.

A to przepraszam. :)
            • six_a Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:32
              >Na pełną nazwę nie zasługuję, bo jako kanał komunikacji jest bezużyteczny.
              Nie wspominając o tym jak zdjecia publikowane masakruje kompresją.

dżizas, to nie jest galeria, tylko właśnie do komunikacji.
              • krytyk_systemu_edukacji Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:36
                > dżizas, to nie jest galeria, tylko właśnie do komunikacji.

Mhm. A ja jestem wielbicielem Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
              • piataziuta Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 13:18
                do komunikacji to służyło gg i grono
                fejbuk służy do stawiania sobie ołtarza
                • good_morning no nie wiem, nie wiem 22.10.12, 14:42
                  zarowno moje osobiste dzieci, jak i cudze mowia, ze do komunikacji dobry. zaczynam im wierzyc po tym, jak przepadl mi koncert FNM dodany w ostatniej chwili, o ktorym wiadomosc pojawila sie wlasnie na f-buku i bilety poszly w trzy sekundy :(
                  tak wiec rozwazam, dojrzewam, nawet nie z powodow zawodowych, ale glownie zainteresowan. niektore koncerty live tez tylko tam mozna obejrzec w czasie rzeczywistym.
                  • piataziuta Re: no nie wiem, nie wiem 22.10.12, 15:29
                    > zarowno moje osobiste dzieci, jak i cudze mowia, ze do komunikacji dobry
                    o tyle dobry, że użytkowany masowo - dopóki jego popularność nie spadnie, szybki przepływ informacji będzie
                    uważam jednak że funkcjonalnie bardziej jest przystosowany do lansowania niż komunikacji
                • six_a Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 15:02
                  > do komunikacji to służyło gg i grono
                  chyba dzisiejszym emerytom;)
      • piataziuta Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 13:16
        obstawiam połączenie 1 z 3
        >zasada wzajemności i kółko wzajemnej adoracji
        +
        >wejście w pewną konwencję
        =
        kwakwakwakwakwakwakwakwakwakwa

:D
    • chersona Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:24
      optuję za kółkiem wzajemnej adoracji, o którym krytyk edukacji, tudzież za czymś, co zwę szeroko pojętym babuleniem. jest to takie babskie pi..enie sobie nawzajem. coś, czego mężczyźni zwykle nie czynią (duuuży plus). u nas, jak któraś przyniesie swój wypiek do pracy, nie powiem, smaczny, ale w granicach rozsądku, to wszystkie zaraz w jeden ton: ale przepyszny, Pani Madziu, no rewelacja, Pani Madziu. ale że też się pani tak udało, pani madziu. kwadrans, dwa spokoju. i od nowa. ale muszę powiedzieć, ze ciasto pierwsza klasa, pani madziu. rzeczywiście, palce lizać pani madziu. i na takim p... eniu schodzi dzień.
      ja natomiast nie chwalę, tylko jem. i jak mi się uszy trzęsą, to znaczy, że smakuje.
      tak też z tymi komentarzami.
    • headvig Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 12:30
      mnie nikt nie komentuje na fejsie - znaczy żem piękna :) dzięki, poprawiłeś mi humor na cały dzień :D
      • olewka100procent Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 13:01
        tez zauważyłam to zjawisko :) mi jescze nikt nie napisał, żem piękna. Za to koleżance która jest typowym paszkliwem komentarze sie nie mieszczą na stronie. Myśle, że to jakiś rodzaj litości
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 13:22

olewka100procent napisała:

> tez zauważyłam to zjawisko :) mi jescze nikt nie napisał, żem piękna. Za to kol
          > eżance która jest typowym paszkliwem komentarze sie nie mieszczą na stronie. My
          > śle, że to jakiś rodzaj litości

To można kogoś nieźle w kompleksy wprowadzić, nagle go w internecie komplementując... :D
    • piataziuta Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 13:09
      :D
      też mnie to zawsze nurtowało
    • kbjsht Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 13:11
      trafne spostrzeżenie. długo nad nim myślaleś?
    • satysf.akcja Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 14:00
      Ekhem, życiowa mądrość z serialu BH90210: Dejwid Silwer tłumaczył nie pamiętam komu, że brzydkiej kobiecie się mówi, że jest piękna, a głupiej, że inteligentna.

Bosz, czemu po 100 latach pamiętam takie bullshity.
    • lonely.stoner Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 14:23
      ja nie zauwazylam takiej prawidlowosci, ale mam jedna taka kolezanke - bardzo ladna, taka slicznotka prawdziwa, i ona wstawila sobie jedno takie zdjecie na ktorym wyglada po prostu fatalnie- wlosy wyszly tak jakby lysiala na czole, jakies pryszcze, no po prostu fe. I pod tym zdjeciem ma najwiecej komentarzy roznej masci 'przyjaciolek' jak pieknie wyszla, tapmodl i w ogole... no ale co mi do tego- w koncu chyba dziewczyna ma wlasny gust i widzi jak na zdjeciu wyszla? albo moze ja wlasnie mam spaczony gust i ona swietnie wyglada na tej focie a mi sie zdaje ze jakos tak strasznie??
    • kochanic.a.francuza Re: Pytanie z fejsika :) 22.10.12, 18:25
      Nie rozumiem tych wydumanych, pseudointelektualnych rozterek typu "Po co ludzie sobie kadza?"

Skoro sobie kadza, znaczy potrzebuja tego. Zawsze lepsze to niz obrabianie doopy, produkowanie szkodliwych plotek itd.
      Zamiast odpisac na komplement "dziekuje, Ty wygadasz jeszcze piekniej", kombinujesz jak lysy pod gore.
      KOmlement to jest rodzaj powitania, cos jak "Dzien dobry, ladna pogoda dzisiaj panie Macku"
      Nie ma sie nad czym rozwodzic.
    • lacido Re: Pytanie z fejsika :) 23.10.12, 20:41
      a to już wiem dlaczego nikt mi takich miłych komentarzy nie pisze ;)
    • dziewczyna_rzeznika Re: Pytanie z fejsika :) 23.10.12, 21:05
      g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> O co tu chodzi? To ma ją podbudować, czy to złośliwość jest? :D

Był już tutaj kiedyś podobny wątek. Zaręczam Ci, że gdyby dziewczyna była naprawdę prima sort sztuka, to takich "słitaśnych" komentarzy byłoby o wiele, wiele mniej. Tak, to pewnie jest coś w rodzaju "dowartościowania" osoby na zdjęciu, a w pewnych przypadkach także dowartościowanie siebie. Baby so zawistne i będą się rozczulać nad "gorszą" koleżanką, ale niech tylko ona z brzydkiego kaczątka zamieni się w łabędzia - to zeżrą żywcem. Oczywiście celowo przesadzam i generalizuję, ale sama spotkałam się z taką mentalnością u wielu kobiet/dziewczyn.
    • akle2 Re: Pytanie z fejsika :) 24.10.12, 00:40
      Jedno z drugim. Babka może być brzydka jak noc listopadowa, ale sympatyczna. To nie powód, żeby ją dołować, więc się wymyśla na poczekaniu jakiś eufemizm.
    • jowita771 Re: Pytanie z fejsika :) 24.10.12, 09:13
      Sporo kobiet ma problem powiedzieć koleżance, że pięknie wygląda, jeśli to prawda, zwłaszcza, jeśli ta, która pięknie wygląda, wygląda piękniej od tej, która miałaby powiedzieć. Fajniej się komplementuje koleżankę mniej atrakcyjną.
      • lenka.magdalenka Re: Pytanie z fejsika :) 25.10.12, 12:47
        jowita771 napisał:

> Sporo kobiet ma problem powiedzieć koleżance, że pięknie wygląda, jeśli to prawda,

ja z tym problemu nie mam dal mnie to całkiem normalne
        • lenka.magdalenka Re: Pytanie z fejsika :) 25.10.12, 12:48
          zresztą fajniej się patrzy ma całkiem piękną laskę niż na wiecznie nafuczonego faceta :)
    • purple99 Re: Pytanie z fejsika :) 24.10.12, 23:31
      Strachy na Lachy zawsze spoko :) A co ma jej napisać? Przecież nie napiszę prawdy , bo już się nie będą "lofciały"... Żalosne.
    • senseiek co to jest fejs? ;) 25.10.12, 01:48
      co to jest fejs? ;)
      nie znam, nie uzywam..
      zbankrutowal juz?

niewiarygodne, ze poszedl na dzisiejszej sesji o 20% do gory, to chyba pierwsza taka luka w jego historii
      money.cnn.com/quote/quote.html?symb=FB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka