liliankaa77
13.01.13, 19:27
...niewiasty postępować powinny ze wszelką, przystojnością, a mężowie tak samo z niemi, ale mężowie mają stopień wyżej nad niewiastami. (2:228)
Mężczyźni mają pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. (4:38)
Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się. (4:34).
Bóg ci zaleca; abyś podzielając majątek swój między swe dzieci, synom dwa razy tyle dawał, co dajesz córkom. (4:12)
Włosy jeżą mi się na głowie, gdy czytam o szariacie i traktowaniu kobiet w krajach muzułmańskich.
No więc nijak nie mogę pojąć, jakim cudem na islam konwertuje cała masa neofitek z rozwiniętych krajów. Niezrozumiałe jest dla mnie jakim cudem jest tyle kobiet, które uważają, że są gorsze od mężczyzn i nie mają nic przeciwko szariatowi.
Tu przykład strażniczek islamu:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7685074,Kobiety_w_Jemenie_protestuja_przeciwko_zakazowi_malzenstw.html
Dziękuję codziennie, że urodziłam się w Polsce, a nie np. w Jemenie.