Dodaj do ulubionych

Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kawę..

29.03.13, 13:18
Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych.

Co Wy na to Drogie Panie?he?:)
Obserwuj wątek
    • wyszeptany-o-zmroku Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:26
      P.s.będziemy mieli najdroższą latte w europie...wow!!!od kwietnie każdy płaci za siebie!hehe
      • piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:31
        ty skrobidupo
      • babyaggie Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 13:17
        Najdroższą kawę jaką widziałam w Europie piła moja koleżanka w Genewie :P
        Jeśli dobrze pamiętam to ponad 6 franków szwajcarskich...
    • piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:31
      Jak na lato.

W większości pijam kawę w domu, gdyż ponieważ nie lubię kupować szczochów.
      • wyszeptany-o-zmroku Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:47
        Oj,to współczuje :D,serio..
        • piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:53
          dlaczego?
    • eat.clitoristwood Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:54
      wyszeptany-o-zmroku napisał(a):

> Teraz średni kubek latte kosztuje 9zł. Właściciele kawiarni szacują, że kiedy
      > wzrośnie VAT za tę samą kawę klient będzie musiał zapłacić nawet 12 złotych.

To przecież ćwiartka wódki!
      • piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:55
        wódka kosztuje tylko 24 złote?
        jaka? :>
        • headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:00
          pól litra Boll'sa na przykład... :P nawet można za 19zł w markecie kupić.
          • piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:06
            To taniej niż wino.
            • senseiek Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 16:24
              Co wy pitolicie.
              Przeciez Krupnik 0.5l w biedzie jest za 18 zl, a za 24 zl to jest 0.7l.
    • tonik777 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:56
      Skoro teraz kosztuje 9 zł to po podwyżce VAT do 23% (zakładając pesymistyczną wersję, że teraz VAT jest zerowy) powinno być 9 zł + 23% VAT co daje nam 11,07. Tylko, że teraz już chyba jest jakiś VAT (5 lub 8% - nie wiem). Poza tym mają jeszcze marże, więc tak duże podwyżki nie mają uzasadnienia poza chęcią wzbogacenia się.
    • headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 13:56
      wolę swoją, domową, przynajmniej wiem, co w niej mam. a i do kawiarni mi nie po drodze. zresztą zachwycać się kawą ze stardupsa czy innych sieciówek, to mniej więcej to samo co piać nad hamburgerem z makdonalda.
      12zł to cena i tak nie najdroższa, w Wiedniu za siki w owym stardupsie to 5 ojro trzeba wydać. za tyle, to się ma ćwierć kila sypanej dobrej jakości i konkretnych kaw wyjdzie z tego kilkanaście lub jeszcze więcej.
      • triismegistos Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 15:29
        Akurat w stardupsie mają naprawdę przyzwoitą kawę.
        • headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 21:25
          każdy ma swoje smaki...
          • triismegistos Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 10:59
            Nie pierwszy raz urzeka mnie twój subtelny ton wyższości wobec innych :) Powiedz, to takie zboczenie nauczycielskie, czy po prostu tak masz?
            • kalllka Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 11:12
              no wiesz traszka, ty tez sluzysz ( naukami za darmoche) tak jak umiesz
              tym razem np suwaczkiem

a watek powstal a' propo checi opodatkowania napiwkow (od piwka) dla miejscowych kelnerek?
            • headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 06:35
              mam tak, gdy mi się zaburza równowaga hormonalna.
    • jeriomina Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:00
      No trudno, jakoś to przeżyję :)
    • mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:00

>
      > Co Wy na to Drogie Panie?he?:)

Trudno. Nie zbiednieję. Tak często aż nie piję kawy w kawiarniach żeby mnie to bulwersowało
      Wolę kawę z mojego domowego krupsa
      • wyszeptany-o-zmroku Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:04
        Ja wypijam 2 dziennie na mieście,ekonomiczniej chyba będzie zacząć palić;)buuuu
        • mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:06

> Ja wypijam 2 dziennie na mieście,ekonomiczniej chyba będzie zacząć palić;)buuuu

nie
          ekonomiczniej będzie kupić ekspres do kawy
          palenie szkodzi, życie Ci niemiłe ?
        • piataziuta Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:08
          skoro smakują ci te sikacze, to kawa z domu (termosik i w drogę) wyjdzie ci jakies 10x ekonomiczniej, bo dużo jej sypać nie będziesz musiał :P
    • zamysleniee Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:11
      Tylko iśc na randkę i aby pan płacił i zamawia kaw i kaw :D
      To byłby sprawdzian czy człek chytry czy nie!
    • ganna_risatdinova Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 14:20
      Powiem tak: mam w domu dwa ekspresy do kawy, jeden kapsułkowy, drugi ciśnieniowy, natomiast wiadomo, że czasem mam też ochotę wyskoczyć do kawiarni i o suchym pysku siedzieć nie będę. Więc podwyżka może być oczywiście wkurzająca, ale nie zniechęci mnie całkowicie od wizyty w tych przybytkach. To tak jak z benzyną, notujesz ze zdziwieniem, że jakoś tak więcej płacisz przy tankowaniu, ale tankujesz.
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 00:10
        ganna_risatdinova napisała:

> To tak jak z benzyną,
        > notujesz ze zdziwieniem, że jakoś tak więcej płacisz przy tankowaniu, ale tanku
        > jesz.

nie do końca, ja po wzrostach cen benzyny 2011 roku przestałem jeździć do pracy samochodem a zacząłem komunikacją miejską, oszczędzam dzięki temu jakieś 4800 zł rocznie :)

• gocha033 Coffee ade´ ? 29.03.13, 14:24
      No to forumowa Cofeina sie nie ucieszy :)
      • marguy Re: Coffee ade´ ? 29.03.13, 14:28
        2,5 euro kawa przed podwyzka?
        Oni ja podaja w zlotych filizankach ?

Zwykle zlodziejstwo i tyle! A moze to jest ta jest to najdrozsza na swiecie - bo wysrana przez zwierzatka - Kopi Luwak?
        • zamysleniee Re: Coffee ade´ ? 29.03.13, 14:36
          Marguy
          to dałaś reklamę aby wybrac się na kawę :D
          • marguy Re: Coffee ade´ ? 29.03.13, 15:20
            zamyslenie,
            to zaproszenie dla forumowych snobow.
            Normalni ludzie pija niewysrana kawe :)
      • coffei.na zdaje Ci się:P 29.03.13, 14:31

> No to forumowa Cofeina sie nie ucieszy :)

trza w końcu podnosić swoje standardy :)
        e tam-znajcie moje dobre serce-od "po świętach" ja stawiam :)
    • gree.nka Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 15:23
      trzeba jesc tylko suchy chleb i wode z kranu to taniej bedzie
    • paco_lopez Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 15:26
      ja właśnie w tym tygodniu przestałem pic kawę w ogóle.
      • mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 18:15
        paco_lopez napisał:

> ja właśnie w tym tygodniu przestałem pic kawę w ogóle.

Serio ?

ze względów ekonomicznych czy po kawie spać nie możesz ?

ja doszłam do 3 kaw dziennie :)))
    • mm969696 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 16:55
      a po co ma chodzić do knajpy na kawę, wolę se wypić w chacie
    • sid.l Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 17:53
      Jak ja "uwielbiam" drogopaniowanie, blee...
    • eat.clitoristwood Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 21:22
      W telewizorze uściślili, że chodzi o zrównanie podatku na kawę czarną i tę z mlekiem. Ja piłem kiedyś moccacino, z automatu w szpitalu. Takie kakałko, dobre na cioci imieniny. Jeśli o mnie chodzi, niech kosztuje, ile chce. :-)
      • mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 29.03.13, 21:29
        eat.clitoristwood napisał:

> W telewizorze uściślili, że chodzi o zrównanie podatku na kawę czarną i tę z ml
        > ekiem. Ja piłem kiedyś moccacino, z automatu w szpitalu. Takie kakałko, dobre n
        > a cioci imieniny. Jeśli o mnie chodzi, niech kosztuje, ile chce. :-)

Kawa ze szpitalego automatu to co najwyżej pseudokawa
        Zresztą co w szpitalu smakuje ?
        Lepsza domowa tradycyjna parzona
        • gnomowladny Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 30.03.13, 00:05
          Naprawdę? Ojej...to recepta liberalnego rządu na walkę z kryzysem.Podnosić podatki.Ale na pewno w TVN wytłumaczą, że to wina Kaczyńskiego i będzie git.
    • akle2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 10:25
      Mało jest miejsc, do których muszę zasuwać z gotową kawą, zwykle mogę zrobić ją na miejscu. A jeśli już muszę, to taki odwieczny wynalazek ludzkości, jak termos, sprawdza się o wiele lepiej niż papierowy kubek.
    • kino.mockba Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 13:13

>

Czym jest kawa 12 złotych wobec ekspresu za 4 koła i szwajcarskiej kawy? Puchem marnym.
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 23:35
        kino.mockba napisał(a):

> Czym jest kawa 12 złotych wobec ekspresu za 4 koła i szwajcarskiej kawy?

w Szwajcarii uprawiają kawę? od kiedy?

• wacikowa Co tam kawa! 01.04.13, 15:18
      Panowie rośnie Vat na rękodzieła :P z 8 na 23.
    • senseiek Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 16:29

Za 12 zeta to ja mam 3x 1.75 litra = 5.25 l coca-coli na trzy dni.. :P
      • simply_z Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 15:32
        tak wiemy wiemy ,że bardzo oszczedzasz i co dwa dni jesz kurczaka
    • foamcleane Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 22:50
      Mnie nie interere - piję w domu szatanicę po turecku. I zaraz sobie strzelę, bo mam jeszcze trochę roboty.
      • headvig Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 15:11
        noooo, w końcu jesteś :)
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 23:24
      ciekawe jak bardzo spadną dochody budżetu państwa dzięki wzrostowi VAT...

za rządów Leszka Millera znacznie obniżono akcyzę na wódkę i o dziwo wpływy do budżetu z tytułu tego podatku wzrosły :)

• mila2712 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 01.04.13, 23:42
        jan_hus_na_stosie2 napisał:

> ciekawe jak bardzo spadną dochody budżetu państwa dzięki wzrostowi VAT...

nie spadną ...
        > za rządów Leszka Millera znacznie obniżono akcyzę na wódkę i o dziwo wpływy do
        > budżetu z tytułu tego podatku wzrosły :)

Koniecznie na studia podyplomowe z ekonomii

Jasiu zatrudnij się jako programista w firmie QNT będziesz tworzył cuda i cudeńka dla budżetu państwa a raczej dla jego nędznych jednostek
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 00:00
          mila2712 napisała:

> Koniecznie na studia podyplomowe z ekonomii

może na emeryturze, teraz nie mam czasu :)

• simply_z Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 15:31
            poleć mu jeszcze studia z rachunkowosci( rzyg):)
    • annajustyna Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 13:19
      Niech wlasciciele obniza swoja marze i kawe pozostawia w starej cenie.
    • pompeja Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 02.04.13, 14:22
      Nie płacę w kawiarniach, więc średnio mnie interesuje wzrost cen ;) Nawet jak idę z koleżanką to też nie płacę sama, używam misiowej karty :P
    • hothotterviolett Re: Wyższy rachunek w kawiarni. Rośnie VAT na kaw 03.04.13, 17:13
      Dla mnie to żaden problem, podwyżka będzie minimalna, nie przejmuję się tak groszowymi wydatkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka