Dodaj do ulubionych

Rece, rece, rece

20.07.13, 17:35
jak je wycwiczyc? Ogolnie mam slaba kondyncje (ale pracuje nad tym- i tym razem sie nie poddam :D) ale stan miesni moich rak jest oplakany. Potrafie wykonac 1 gora dwie pompki i juz leze.
Podobnie z cwiczeniami statycznymi - np. pozycja deski,czy jak to sie nazywa. Nogi i brzuch calkiem spoko, ale rece drza mi jak przy Parkinsonie i sprawia mi to bol:(

I wez tu cwicz jak boli, zero przyjemnosci z takiego cwiczenia :(

Jakies rady?
Six_a??
Obserwuj wątek
      • magadanskaya Dzieki, 20.07.13, 18:00
        naprawde swietna "rada",jakze adekwatna do mojej sytuacji. Skoro juz siedzisz na tym forum, moglbys byc bardziej przydatny ;P
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Dzieki, 20.07.13, 18:03
          no co :)

kup sobie hantle i ćwicz codziennie, najpierw lżejszymi, potem cięższymi i mięśnie się wyrobią :)

• lanou Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:01
      Powiem z perspektywy człowieka ćwiczącego od 2 lat, z dobrą kondycją i widocznymi (ale bez przesady) mięśniami:
      Po pierwsze, robienie pompek to przede wszystkim ćwiczenie mięśni KLATKI, a nie rąk, chyba że robisz wąskim podparciem, wtedy triceps. Ręce ćwiczy się zgięciami (biceps) i wyprostami (triceps), pod obciążeniem. Jeżeli chcesz wzmocnić ręce to zaczynasz mniejszym obciążeniem i 12 powtórzeń, potem troszeczke większym 10 powtórzeń, potem jeszcze większym 8 powtórzeń, przerwy między seriami ok. 2 minut na siłę dla kobiet. Na biceps na początek 2-3 ćwiczenia powinny wystarczyć. Triceps analogicznie, tylko że z wyprostem. Obciążenie musisz sobie dobrać osobiście, do swojej siły, ważne żeby było równe dla obydwu rąk żeby mięśnie rozwijały się prawidłowo. I nie muszą to być hantle, możesz sobie nawet siatki unosić albo butelki z wodą, dla kobiet obciążenie na rękę butelki dwulitrowej z wodą powinno być OK.
      Co do klatki, to jeżeli nie dajesz rady zrobić dwóch pompek to pompkami dużo nie zawojujesz. Możesz ewentualnie robić powtórzenia negatywne, tj. sama tyle ile dasz radę, a potem niech ktoś Ci pomoże zrobić jeszcze ze trzy, żeby mięsień dostał w dupę. Lepiej jednak robić to na siłowni na ławeczce, bo tam nie wyciskasz jak przy pompkach swojej wagi (większej pewnie niż 40 kg), tylko np. samą sztangę 15 lub 20 kg (zależy czy olimpijska czy nie), możesz sobie wybrać skosy (dolny na dół klatki, górny na górę), i łatwiej jest Ci pomóc robić negatywy.
      Drżenie rąk jest normalne dla organizmu nieprzyzwyczajonego do wysiłku. Jak robię martwy ciąg albo łydki to też się trzęsę cały jak wibrator, a jestem dość silnym człowiekiem.
      Żeby mięsień rósł, musi boleć. Jak boli, znaczy że pracuje, jak nie boli to nie zrywasz włókien, a wzmacnianie mięśni to zrywanie włókien, które odbudowują się mocniejsze.
      Polecam bardzo lekturę kfd.pl, tam są bardziej doświadczeni ode mnie. Pamiętaj o trzech rzeczach:
      - żaden trening w domu nie zastąpi treningu na dobrej siłowni
      - bez dobrze zbilansowanej diety ani rusz
      - obciążenia, liczbę serii i powtórzeń dobiera się dla każdej człowieka inaczej. Jedni robią masę 15 powtórzeniami, inni 6, i nie ma na to reguły.

PS.
      Satysfakcja z ćwiczeń to nie brak bólu podczas ich wykonywania, tylko "pompa", uczucie spuchniętego mięśnia po skatowaniu się.
    • samuela_vimes Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:34
      matka boska chodakowska, jak mawia mój niemąż :-)
    • six_a Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:34
      no nie wiem, hantle chyba, potem te pompki
      chociaż nie wiem po co, do wojska się wybierasz?
      :)
      • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:45
        No niby sie nie wybieram. Ale slabe rece wkurzaja. Jak kiedys sobie dziecko urodze, to nawet nie bede miala sily go nosic dluzej niz 15 minut.

Samuela, Chodakowska jest super,ale dla mnie chyba nadal zbyt zaawansowana.

Znalazlam natomiast na rece cos takiego:

www.youtube.com/watch?v=piKWTcZMu_g
        Jak myslicie?:>

Babka zabawna w sumie, ale te cwiczenia na katorznicze nie wygladaja.

Ide po 2 litry wody :D
        • six_a Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 19:04
          no cokolwiek tam sobie złap:) typowe hantelkowe ćwiczenia:)

babka jest ze spice girls:)
          • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 19:47
            OOoooooo, wiedzialam, ze skads ja znam :D
            • lanou Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 23:14
              Zanim złapiesz hantle i włączysz nagranie z jakąś trenerką, to dobrze radzę z całego serca, najpierw rozpisz sobie jakiś podstawowy plan ćwiczeń, nie taki od razu wielki profesjonalny jak mają sportowcy, ale taki, którego możesz trzymać się np. 2 razy w tygodniu, bo bez takiego planu można sobie krzywdę zrobić nawet łatwymi ćwiczeniami, nieodpowiednio dobrana liczba ćwiczeń i powtórzeń może Ci na przykład jeszcze bardziej osłabić ręce bo spalisz mięśnie.
    • mila2712 Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:46
      rób pompki
      połóż się na facecie i rób ....jak spadniesz to rozkwasisz mu nos ...trzeba więc się starać :)
      • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:47
        Nie mam faceta!

A nawet gdybym miala to...takie rzeczy po slubie ;P
        • gree.nka Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:48
          magadanskaya napisał(a):

> Nie mam faceta!
          >
          > A nawet gdybym miala to...takie rzeczy po slubie ;P

może te pompki ślub by przyspieszyły:D
          • mila2712 Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:51
            na rany chrystusa pana ....ja miałam na mysli pompki a nie .....doprawdy :PPP
          • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:55
            Nie sadze, zeby zaciazenie bylo dobrym pretekstem do pojscia za maz ;)
            • gree.nka Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:57
              magadanskaya napisał(a):

> Nie sadze, zeby zaciazenie bylo dobrym pretekstem do pojscia za maz ;)

akurat ten jest najszybszy
              • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 19:02
                Nie spieszy mi sie :D Poki co :D
        • mila2712 Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:50
          hahahahhaha
          po ślubie ? a jak bedzie kiepski w pompkach to co ?

to hantle, siłownia,
          • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:56
            To trudno ;P Zawsze mozna znalezc wspolny...jezyk..ekhm ;D
    • magadanskaya Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:58
      Dopsz, wiedzialam, ze predzej czy pozniej taka propozycja padnie.
      Moze zaczne ubijac smietane na maslo.

https://www.tvr24.pl/files/43f130914e5f29e47871b129b5285ae2/agro.jpg
      • gree.nka Re: Rece, rece, rece 20.07.13, 18:59
        uuu kochana, do tego to dopiero trzeba mieć siłę :)
    • paco_lopez Re: Rece, rece, rece 21.07.13, 12:24
      bo są to zbyt ciężkie ćwiczenia. mam fajny przyrząd do ćwiczenia rąk. ciężar zadajesz na nim sama . liczba powtórzeń może być dowolnie duża. mięśnie rąk wzmacniane są stopniowo i trwale. poprawia się definicja.
    • babciajadzienka Re: Rece, rece, rece 26.07.13, 16:19
      dala Bozia raczki? to trzeba to wykorzystac. Najlepiej jak potrafimy. Wiem, ze czasami czlowiek jest zmeczony i pada na nos. Ale poki damy rady - warto. Jak dobrze wrocic do domu po przepracowanym dniu. Zjesc posilek. Jaka wtedy jestem wazna. Mam swoje pieniazki. Moge cos kupic dla siebie, do domu, dla Babci,
    • sfornarina Re: Rece, rece, rece 26.07.13, 18:47
      Regularna joga, jeśli masz możliwość:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka