czerwonylucjan 16.03.25, 19:09 Co bylo sla was game changerem kiedy zaczelyscie widziec konkretne efekty? Chce glownie wzmocnic core, rece i pozbyc sie plaskodupia bez rozbudowy ud. Slucham pieknych i wyrzezbionych pan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Trening silowy 16.03.25, 19:23 W jakim sensie game changerem? To jest długotrwały wysiłek, wymagający wiedzy, konsekwencji i uporu. Może znalezienie trenera i sensowny plan treningowy od niego? Albo konsekwentne ćwiczenie w domu z którąś z instruktorek, która zamieszcza np. 12 tygodniowe treningi? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Trening silowy 16.03.25, 19:31 W sensie np bledow ktore sie popelnilo, typu cwiczylam 2x tydzien a potrzeba 3x, albo jadlam 1,5g bailka na kg a zaskoczylo przy 2g itd Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Trening silowy 16.03.25, 21:38 A nie, nie. To długotrwały proces, bez przełomów. U mnie, nie wiem.jak u innych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 17.03.25, 08:29 Moj przełom zauwazył fizjo ale ja mam kolano popsute. I wzmocnienie nóg było dośc szybko widoczne. Natomiast ja to traktuję jako zmianę w życiu. Nie 12 tygodni na wzmocnienie albo rozbudowe...ale tak teraz będę funkcjonować juz stale Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Trening silowy 17.03.25, 17:38 Dobrze ze to napisałaś, bo czerwony lucjan na pewno myslala ze zrobi te 12 tygodni.i finito. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 19.03.25, 07:30 Wiele osób tak robi. Tak samo z dietą. Zrzuci 6 kg i wraca do starych nawyków Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 16.03.25, 19:31 Zaczęcie ćwiczeń, pierwsze efekty to były po miesiącu widoczne, ćwiczyłam w domu. A potem po prostu konsekwencja. Co jakiś czas zmieniam plan treningowy, ale nie jestem zawodniczką, nie buduję jakiejś perfekcyjnej sylwetki, raczej utrzymuję to co jest Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 16.03.25, 19:46 W domu mam taką sztangę body pump, mam też regulowane hantle i zwykłe 7 kg, step i zestaw gum. Treningi mam rozpisane w wariancie do domu i na siłownię bo co drugi tydzień mogę tylko ćwiczyć na siłowni Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 17.03.25, 07:59 Nie musisz mieć sztangi. Nie trzeba świczyć ze sztangą aby mieć trening siłowy. Są hantle, ketle, gumy oporowe... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Trening silowy 17.03.25, 18:18 Ale jaki progres mozesz zrobic na gumach z tak duzym miesniem jak tylek? Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 17.03.25, 18:20 Ja zrobiłam bardzo duży, przez prawie rok trenowałam tylko w domu Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 17.03.25, 20:35 Tak, z pociążowego tłuściutkiego obwiśnietego do zgrabnych okrągłych pośladków Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 18.03.25, 12:44 Gumy mają różną oporowość, niektóre są bardzo mocne, spróbuj sobie to przestaniesz tak pie.rzyc:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 18.03.25, 13:03 Ona nie pie.pzy. Gumą zrobisz coś z tyłkiem, jak jesteś początkująca. Jak masz tyłek już zrobiony, to żeby zmęczyć go gumą, trzeba długiego, porządnego treningu z milionem powtórzeń. A sztangą z dużym ciężarem zrobisz tyłek w kilkanaście minut. Ja się nie pyer... z gumami, szkoda mi czasu. Chyba, że na wakacjach, jak nie ma dostępnej sztangi. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 18.03.25, 14:05 Czyli twierdzisz, że to grruu pie.rzy, pisząc, że zrobiła pociazowy tyłek na gumach w domu? 🤔 ( Ja akurat jestem kiepskim przykładem, sorry grruu że używam ciebie za przykład:p) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 18.03.25, 14:20 Nie twierdzę, że ktokolwiek pie .p.rzy. To Ty napisałaś, że czerwonylucjan pie..prz y. Co do Gru, to twierdzę, że nie miała zrobionego tyłka, gdy po ciąży sięgnęła po gumy. Zresztą, osobiście widziałam ten jej pociążowy tyłek, bo mi pokazała - miała zupełnie inną budowę. Przede wszystkim zadziałała u niej na tyłek ostra redukcja, a potem podniosła go ćwiczeniami. A Lucjan pisała o PROGRESIE. No i Gru teraz progresuje z ciężarami. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 18.03.25, 14:24 Ale progres jest też jak z 0 wskoczysz na 1. Więc do jakiegoś poziomu można spokojnie progresować, dopiero potem nie. Tak więc wszystkie mamy rację, w pewnym stopniu:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 18.03.25, 14:28 szarmszejk123 napisał(a): > Ale progres jest też jak z 0 wskoczysz na 1. > Więc do jakiegoś poziomu można spokojnie progresować, dopiero potem nie. > > Tak więc wszystkie mamy rację, w pewnym stopniu:p Z drobną adnotacją, że napisałaś, że Lucjan pi.epszy, pie.psząc tym samym sama. :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 18.03.25, 14:31 Lucjan powątpiewa, że z tak dużym mięśniem jak zad da się coś zrobić gumami. No więc da się. Nigdzie nie bylo zaznaczone, że rozmawiamy o JUŻ zrobionych tyłkach, więc automatycznie mi się uznało, że rozmawiamy o nie zrobionych :p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 18.03.25, 14:33 Dodatkowo, skoro Lucjan ma plaskodupie, to raczej nie ma zrobionego tyłka i może sobie progresowac na gumach przez jakiś czas:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 18.03.25, 14:51 szarmszejk123 napisał(a): > Lucjan powątpiewa, że z tak dużym mięśniem jak zad da się coś zrobić gumami. No > więc da się. Być może. Nie jestem w stanie wejść w buty osoby, która zupełnie nie ma mięśni tyłka, bo mam go od zawsze. Gdy przez cztery miesiące - pomiędzy wypadkiem a operacją kolana, nie mogłam używać sztang i miałam do dyspozycji TYLKO gumy, to w te CZTERY miesiące (sama nie mogę uwierzyć, że tak szybko) zanikło mi 7 cm mięśni w obwodzie tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 18.03.25, 14:54 A no widzisz, ja wzięłam pod uwagę to, co Lucjan napisała w pierwszym poście, przecież nie polecam treningów z gumami np. tobie :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 18.03.25, 15:31 > A no widzisz, ja wzięłam pod uwagę to, co Lucjan napisała w pierwszym poście, p > rzecież nie polecam treningów z gumami np. tobie :p Niemniej, nawet osobie początkującej poleciłabym ćwiczenia na pośladki z ketlami, talerzami, niedużą sztangą, a gumy tylko jako ćwiczenia dopełniające. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 06:51 Niemniej, ja nigdzie nikomu nie polecam ćwiczyć tylko z gumami :p Podwątek zaczął się od pytania o gumy dlatego o gumach był :p Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 19.03.25, 06:58 Chyba nikt nie zaleca samych gum, mowa była o ćwiczeniach w domu, to wiadomo że poza gumami ma sie jakieś hantle czy ketle - ja miałam na myśli to że na takim mini zestawie który się mieści w kącie pokoju w mieszkaniu w bloku można działać z efektami. Często ludziom się wydaje że nie wiadomo jaki sprzęt trzeba, a jak ktoś nie planuje zawodowego treningu to niech rusza dude z tym co ma i będzie konsekwentny i regularny to będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 07:12 Ziuta jest chyba antygumowa, dlatego tak się tych gum uczepiła:p Ja lubię gumy:p Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 19.03.25, 07:46 Gumy są dobre na niedasizm Swego czasu woziłam w wózku i robiłam treningi na spacerach i placach zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 07:48 Obserwuje ostatnio dziewczynę na placu zabaw z dwójką maluchów - starsze na oko trzyletnie się bawi w piachu z innymi dziećmi , niemowlak w wózku a ona jedzie z gumami pod drzewem:p Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Trening silowy 19.03.25, 09:26 szarmszejk123 napisał(a): > Ziuta jest chyba antygumowa, dlatego tak się tych gum uczepiła:p > Ja lubię gumy:p Ja też, zwłaszcza że to w zasadzie mój jedyny trening silowy 😉, rzadko ćwiczę ze sztangą/ciężarami Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 09:39 Ja ze sztangą to wcale, gdyż nie mam a do siłowni jakoś znów nie mogę się zmusić:p Mam kettle, hantle i te gumy wyklęte:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 10:14 > Ja też, zwłaszcza że to w zasadzie mój jedyny trening silowy 😉, rzadko ćwiczę > ze sztangą/ciężarami I też nie masz tyłka. (O ile się nic nie zmieniło) Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Trening silowy 19.03.25, 10:22 piataziuta napisała: > > Ja też, zwłaszcza że to w zasadzie mój jedyny trening silowy 😉, rzadko > ćwiczę > > ze sztangą/ciężarami > > I też nie masz tyłka. > (O ile się nic nie zmieniło) Hm Ostatnio miałam i nadal mam Nie zniknął 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Trening silowy 19.03.25, 10:46 piataziuta napisała: > Pokaż! Chyba nie chcę ,bo oceniasz cudzy wg swoich kryteriów zrobienia lub nie zrobienia. A to nie jest fajne . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 19.03.25, 10:42 Ziuta odpływasz w siną dal ... " też nie masz tyłka." Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 10:12 > Ziuta jest chyba antygumowa, dlatego tak się tych gum uczepiła:p Nie jestem antygumowa. Nie mam nic do gum. Uczepiłam się Twojej nonszalanckiej wypowiedzi: "przestań pie..yć, że bez sztangi nie da się zrobić progresu, bo gumy mają różną oporowość." Mam gumy w domu - pomogły mi przy rehabilitowaniu kolana po operacji (razem z innymi drobnym sprzętem). Wtedy właśnie robiłam "progres 0 do 1" - ale trwało to jakieś dwa miesiące. Potem mi fizjo zaczęli wrzucać ciężary - od mniejszych, przez coraz większe, aż do bardzo dużych. I to był duży progres, który trwał poniżej roku. Na zdjęciu moje dwie najmocniejsze gumy, które robią mi z tyłkiem prawie nic. Weź tę sztangę w końcu Szarmi, bo budowanie tyłka deklarowałaś już z rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 10:39 "Weź tę sztangę w końcu Szarmi, bo budowanie tyłka deklarowałaś już z rok temu." Cusz, nie wiem czy się zdecyduję na siłownię, więc biorę pod uwagę możliwość, że zostanę miss naleśnik już do końca życia:p Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 19.03.25, 10:45 Jak wapaha nie będziesz mieć tyłka Ja też nie mam...nie wiem na czym aktualnie siedzę? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:02 > Cusz, nie wiem czy się zdecyduję na siłownię, więc biorę pod uwagę możliwość, ż > e zostanę miss naleśnik już do końca życia:p Przecież Cię nie wysyłam na siłkę, wolę żebyś zachowała zęby. :p Moje "weź sztangę"= weź większy ciężar. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:09 W tej chwili mam dostępne 20 kg i na razie na więcej nie mam miejsca:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:16 szarmszejk123 napisał(a): > W tej chwili mam dostępne 20 kg i na razie na więcej nie mam miejsca:p Łącznie, czy masz jakiegoś ketla 20kg? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:19 Mam dwa po 10 i hantle x2 po 10. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:06 "Uczepiłam się Twojej nonszalanckiej wypowiedzi: "przestań pie..yć, że bez sztangi nie da się zrobić progresu, bo gumy mają różną oporowość."" Mam wrażenie, że ty zupełnie źle odebrałaś moja wypowiedź, Ziuta. Ja miałam na myśli " nie pieprz- nie szukaj wymówek, tylko działaj" , nie " ale pieprzy, idiotka, nie wie o czym gada" . Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:15 > Mam wrażenie, że ty zupełnie źle odebrałaś moja wypowiedź, Ziuta. > Ja miałam na myśli " nie pieprz- nie szukaj wymówek, tylko działaj" , nie " ale > pieprzy, idiotka, nie wie o czym gada" . Mnie chodzi o treść: sztanga vs gumy. "Nie trzeba mieć sztangi, bo gumy mają różny opór." Gumy spoko, na początek, ale ta sztanga* w temacie robienia tyłka musi się pojawić. *pisząc sztanga, mam ma myśli większy ciężar - na siłce ciężarów jest w bród. Jak ktoś nienanwidzi siłki, to w końcu skołuje sobie w domu coś cięższego. Przy okazji - Gru, jakie masz najcięższe żelazo w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:18 Ale ja coś takiego napisałam? Gdzie? Nie porównywałam w ogóle sztangi i gum... Moja wypowiedź była tylko i wyłącznie o gumach i była podpięta pod konkretną wypowiedź Lucjana. Ja nic nie pisałam w ogóle o sztandze Ziuta, więc chyba coś sobie tu dopowiedzialaś:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:28 Hanusina: "Nie musisz mieć sztangi. Nie trzeba świczyć ze sztangą aby mieć trening siłowy. Są hantle, ketle, gumy oporowe..." Lucjan: "Ale jaki progres mozesz zrobic na gumach z tak duzym miesniem jak tylek?" Ty: "Gumy mają różną oporowość, niektóre są bardzo mocne, spróbuj sobie to przestaniesz tak pie.rzyc" Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:33 Nie widzę żadnej sprzeczności. Hanusina ma rację a ja nie pisałam nic o sztandze:p Nie wiem na prawdę dlaczego tak się zacietrzewiłaś:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:45 Bez przesady. Ciekawe czemu Lucjan umilkł. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:49 Przestraszył się że bez sztangi nie ma sensu nawet zaczynać:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 12:02 szarmszejk123 napisał(a): > Przestraszył się że bez sztangi nie ma sensu nawet zaczynać:p Twoje posty przepływają przeze mnie jak chmury. 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Trening silowy 19.03.25, 21:45 Cwiczylam "sezonowo" na silce ze sztangami ( jesli mowimy o tylku) i o ile gumy sa fajne do nieoklapniecia to nie wierze, ze moga dac jakis progres jesli juz sie cwiczy i np robi hip thrusty na 50kg Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 19.03.25, 11:28 Takie coś kupiłam plus sztangą body pump fitness to nie pamiętam ile ma chyba z 20 kg. Jak widzisz bez szaleństw. Mam też hantle 7 kg. Trochę ten trening domowy traktuje jako uzupełniający, teraz jak chodzę na siłownię to mało go odczuwam,ale w tygodniach z dziećmi nie mam wyjścia. Za to mam dużo neat wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:31 gru.u napisała: > Takie coś kupiłam plus sztangą body pump fitness to nie pamiętam ile ma chyba z > 20 kg. > Jak widzisz bez szaleństw. Mam też hantle 7 kg. Trochę ten trening domowy trakt > uje jako uzupełniający, teraz jak chodzę na siłownię to mało go odczuwam Dziękuję. Myślę, że w tym miejscu mogę zakończyć ze swojej strony tę minigufnoburzę, z poobrażanymi koleżankami w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 19.03.25, 11:45 Na zakończenie gównoburzy sylwetka po 3,5 miesiąca domowych treningów, tu na zdjęciu akurat udało mi się zlapac siłownie w hotelu. Punkt startowy to było ciało 2 miesiące po urodzeniu trzeciego dziecka i przytyciu 30 kg w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:47 > Na zakończenie gównoburzy sylwetka po 3,5 miesiąca domowych treningów, tu na zd > jęciu akurat udało mi się zlapac siłownie w hotelu. Punkt startowy to było ciał > o 2 miesiące po urodzeniu trzeciego dziecka i przytyciu 30 kg w ciąży Dla porównania, wrzuć jeszcze efekty po wdrożeniu treningu siłowego z większymi obciążeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Trening silowy 19.03.25, 11:18 piataziuta napisała: > Na zdjęciu moje dwie najmocniejsze gumy, które robią mi z tyłkiem prawie nic. Słuchaj ziuta. Ty jesteś jeszcze jak na statystyczną e- matkę bardzo młoda i raczej zawsze sportowa i z natury łatwa do napakowania, więc twoja sytuacja wyjściowa tyłka jest jakby trochę inna. Jak ja byłam w twoim wieku, to w ogóle nie chciałam niczego robić z tyłkiem, bo tak jaki był wyglądał w pełni ok. I to bez siłowego treningu, a tylko od pedałowana na rowerze z pewnym oporem. Wystarczająco jędrny, nie wiem czy kardaszianki były w ogóle już tematem. Z takiego pułapu tyłkowy progres wygląda więc inaczej, ma się zupełnie inne cele, których pewnie nie da się zrealizować już tylko gumą, rowerem, czy zwykłymi przysiadami. U osób, które się zaniedbały, tyłek im wiekowo po 40 oklapł, mięsień się wyflaczył, albo zawsze był bardzo marny, progres przy gumie będzie i to bardzo widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Trening silowy 19.03.25, 11:25 "Brak tyłka" często ma podłoże pewnych predyspozycji genetycznych. Jak najbardziej są kobiety z dużymi wypukłymi pośladkami, które wcale ich nie robią ćwiczeniami i treningiem i rzadko ruszają się z kanapy. Z tyłkiem jest podobnie jak z talią - niektóre figury mają małe wcięcie i tyle. Co nie znaczy, że nie trzeba nic robić. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:25 > Słuchaj ziuta. Ty jesteś jeszcze jak na statystyczną e- matkę bardzo młoda i ra > czej zawsze sportowa i z natury łatwa do napakowania, więc twoja sytuacja wyjśc > iowa tyłka jest jakby trochę inna. Jak ja byłam w twoim wieku, to w ogóle nie c > hciałam niczego robić z tyłkiem, bo tak jaki był wyglądał w pełni ok. I to bez > siłowego treningu, a tylko od pedałowana na rowerze z pewnym oporem. Wystarczaj > ąco jędrny, nie wiem czy kardaszianki były w ogóle już tematem. > Z takiego pułapu tyłkowy progres wygląda więc inaczej, ma się zupełnie inne cel > e, których pewnie nie da się zrealizować już tylko gumą, rowerem, czy zwykłymi > przysiadami. U osób, które się zaniedbały, tyłek im wiekowo po 40 oklapł, mięsi > eń się wyflaczył, albo zawsze był bardzo marny, progres przy gumie będzie i to > bardzo widoczny. Nie mam w ogóle danych dotyczących sytuacji wyjściowej czerwonegolucjana, więc piszę ogólnie. I piszę w kółko to samo: gumy na początek ok, ale jak ktoś faktycznie chce zrobić (o ile nie jest to tylko takie pyer...) ten tyłek, to w końcu sięgnie po tę sztangę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 11:34 No jak nie? W pierwszym poście pisze, że ma plaskodupie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Trening silowy 19.03.25, 21:52 Plaskodupie to w duzej mierze genetyka.. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Trening silowy 19.03.25, 12:16 piataziuta napisała: > Nie mam w ogóle danych dotyczących sytuacji wyjściowej czerwonegolucjana, więc > piszę ogólnie. Jak ona pisze w stylu "proszę mi zrobić tyłek, ale nie rozbudować przy tym ud", to można przypuszczać, że to typ z punktem ciężkości nisko, gromadzący tłuszcz na dole, z rozlazłym (za przeproszeniem) tyłkiem. Takie doopy potrzebują przede wszystkim uniesienia i jędrności, a nie progresu w kierunku większego. Być może nawet redukcji tłuszczu, by wydobyć to co jest już pod spodem i wygładzić cellulit. . Odpowiedz Link Zgłoś
poszetka Re: Trening silowy 19.03.25, 08:06 A z jakim obciążaniem ćwiczycie? Ja mam dwa hantle po 5 kg, kettla 4 kg i lekkie 2 kg hantelki. chciałabym czasami większe obciążenie do przysiadów, ale obawiam się, ze przy 20 kg zrobię sobie krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 09:37 To sobie kup regulowane hantle 10kg x2 i możesz sobie regulować obciążenie jak czujesz, że za dużo/za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Trening silowy 19.03.25, 10:10 poszetka napisała: > A z jakim obciążaniem ćwiczycie? > Sztanga między 35 a 85 kg w zależności od ćwiczenia. Kettle 20 kg, obecnie tylko swingi. Hantle 2x5 kg i 2x7,5 kg, ale pora kupić 2x10 kg. Gumy oporowe 20-27 i 27-35, ale wkładam jedną w drugą, więc w sumie 47-62 kg, o ile to się tak prosto sumuje. W każdym razie opór jest w sam raz. To w domu, na siłowni okazjonalnie większe kettle i ciężary na sztandze. No, ale to stukilowy facet. Moja żona czasem podbiera hantle 2x5 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 10:38 > A z jakim obciążaniem ćwiczycie? Ja mam dwa hantle po 5 kg, kettla 4 kg i lekki > e 2 kg hantelki. > chciałabym czasami większe obciążenie do przysiadów, ale obawiam się, ze przy 2 > 0 kg zrobię sobie krzywdę. Na przysiad 30-50 kg (50 to górna granica, najczęściej biorę 40, 45). Martwy na jedną nogę 12 kg w jednym ręku (właściwie to nie jest martwy, tylko spuszczenie nogi do dołu z wysokiej ławki, trzymając ciężarek w ręku, bez postawienia stopy na ziemi - nie wiem jak to się nazyw a, ale dobrze wchodzi w dooopkę). Captain Morgans 10-12 kg w jednym ręku. Suwnica 80kg na obie nogi (będę zwiększać do 100), a na jedną nogę (dawno nie robiłam) 43 zdaje się. Hip thrust 80-90 (nie przepadam). Hip abduction 90-95kg (Primula zczelendżowała mnie do 100 i weszło, ale to górna granica) Hip adduction 85kg. Biceps 2x8kg (w lepsze dni 9) Naramienny 3-4kg. Najsłabiej wypada wyciskanie klaty na ławce, bo dopiero zaczynam 25-30kg (na szczęście nikt się nie nabija) :p. Skos na ławce jeszcze gorzej - 20-25kg (ale będę zwiększać zaraz). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Trening silowy 19.03.25, 14:35 > Biceps 2x8kg (w lepsze dni 9) > Naramienny 3-4kg. a mozesz napisac/pokazac, jak/na jakich maszynach robisz te dwa cwiczenia? bo ja z silownia dopiero zaczynam, we wszystkich innych "Twoich" cwiczeniach mam mniejsze obciazenia (w jednym Cie doganiam ), a w tych moich cwiczeniach na biceps i naramienny robie sporo wiecej - zakladam, ze cwiczenia pewnie inne? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 14:58 Nie robię na maszynach, robię na ławce. Biceps na ławce ustawionej 30/45stopni, jak na zdjęciu, w rękach 2x8 lub 9. Naramienny też na tej samej ławce, ustawionej 45 stopni. Tylko zamiast opierać się plecami, opieram się bokiem (klęczę na siedzisku na kolanach), przyklejam cały bok do oparcia ławki aż po samą szyję, głowę przytrzymuję ręką, tak, żeby wyizolować naramienny od kaptura. Drugą ręką unoszę ciężarek, prowadzi łokieć. Nie ma żadnego zdjęcia w necie, które by to przypominało, bo to ćwiczenie dostałam od fizjo który specjalizuje się w biomechanice ruchu, po tym jak poprosiłam o ćwiczenie na naramienny ale bez udziału kapturów (które mam wynaturzone). Jeśli potrzebujesz, mogę sobie zrobić zdj dzisiaj na siłce. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 14:59 No i daj znać w którym mnie doganiasz! Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 15:05 Znalazłam coś podobnego. Tylko ja nie leżę na rozłożonej ławce jak koleś, a klęczę na ustawionej 45 stopni. Trochę jest też inny zakres ruchu ręką, ale bardzo podobne. link Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 15:24 A, no i odradzam robienie bicepsa, tricepsa, zginania brzucha i prostowania pleców na maszynach - bo to totalnie nieefektywne (też tam zaczynałam). Lepsze są wolne ciężary/ciężarki w łapach, ławka rzymska, piłka dmuchana, piłka lekarska, trx, plank, itd. Suwnica (klasyczna) i maszyna do hip abduction, jest dobra na dobicie po ćwiczeniach na tyłek z wolnymi ciężarami (bo adduction udaje mi się zmęczyć już samą maszyną). (O maszynie na naramienny się nie wypowiem, bo nawet nie wiem która to. :p) Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Trening silowy 19.03.25, 15:32 moj biceps i triceps sie bardzo ladnie zarysowywuja na maszynach. na razie tak zostane, wystarcza mi. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Trening silowy 19.03.25, 15:23 a to ja sie na tyle nie znam, zeby cos stwierdzic, pewnie Twoje trudniejsze. ja robie na maszynach - biceps curls po 20kg i naramienne po 10kg. teraz widze, ze przy bicepsie piszesz 2x8/9 - czyli w sumie podobnie do mnie. ta maszyna wyglada podobnie, do Twojego rysunku, tylko siedze, nie leze. powoli (!!) doganiam Cie na suwnicy i wyciskam na klacie (ale na maszynie) 20kg - po powrocie z podrozy sluzbowej sprobuje 25 . no ale ja swiezak jestem Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 15:36 Odstaw maszynę do bicepsów, zrób na ławce, podziękujesz. Tylko pamiętaj, żeby przykleić cały kręgosłup od doopki po potylicę do ławki. Pomiędzy linią pleców, a kością udową kąt musi być 90stopni, i taki sam kąt ma być po między kością udową a piszczelową. W przeciwnym wypadku będziesz kompensowała ruch ręki innymi mięśniami ciała (np. plecami). Na insta pełno fitnessiar, co to biceps ciągną z kręgosłupem wygiętym w łuk i totalnie odklejonym od ławki, słabo mi się robi jak to widzę. A, no i nie pomagaj sobie dynamiką - nie podrzucaj ciężaru, ruch ma być wyizolowany i wolny. I nie prostuj całkowicie ręki i nie zginaj do samego końca, bo na tych końcach traci się napięcie mięśniowe. Ufff, zmęczyłam się od samego pisania. Na suwnicy doganiasz mnie do 80 czy do 100? Co do wyciskania na klatę - jestem totalnie zielona. Chętnie bym sama poczytała jakieś porady. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 19.03.25, 08:22 Ja znam troche ludzi którzy zarzucili treningi "bo koneicznie musi byc siłka i sztanga" Lepiej regularnie w domu niż 3x na siłce i koniec Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 10:21 > Ja znam troche ludzi którzy zarzucili treningi "bo koneicznie musi byc siłka i > sztanga" > Lepiej regularnie w domu niż 3x na siłce i koniec Ja znam bardzo dużo przypadków z drugiego końca szali - kobiet które biorą tylko różowe hantelki, żeby "nie wyglądać jak facet", pokickają do tego 15 minut na stepie/orbitreku, na sztangę do pumpa (czyli tą lekką, co nic prawie nie waży) biorą 2x po 5 kg na dół, po 2.5kg na górę i myślą, że zrobią tym "formę życia". Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 19.03.25, 10:25 Każdy ma inny punkt startu i inny szczyt. Jakbym się zastanawiała czy 1. Hantle i gumy to nie za mało 2. Czy znajdę czas przy dwójce małych dzieci i niemowlaku 3. Czy trening przerywany dwa razy na karmienie działa 4. Czy bez siłowni się da to nadal byłabym na tym samym etapie co niektóre moje sąsiadki, które niedługo pewnie znowu będą opowiadać że się szykują na lato, bo nie mogą formy po dziecku odzyskać. A dziecko już w podstawówce Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 19.03.25, 10:45 Nie kazdy tez ma jako cel postawine mega zrobione pośladki. A jeżeli nawet to nie nazywałabym tego formą życia. Byłam z taką wyrzexbioną dziewczyną raz w górach. MOja wtedy 11 latka lepiej i dalej szła... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 19.03.25, 11:05 > Nie kazdy tez ma jako cel postawine mega zrobione pośladki. Obudź się hanusina, bo zaczynasz odpływać. Ten wątek jest o robieniu pośladków. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Trening silowy 19.03.25, 11:17 hanusinamama napisała: > Byłam z taką wyrzexbioną dziewczyną raz w górach. MOja wtedy 11 latka lepiej i > dalej szła... > Wiem co masz na myśli. Mój braktyłka daje możliwości szybkiego/długiego biegania, pływania, dźwigania-spelniaja swoją najważniejsza użyteczna rolę. W dodatku spelniaja rolę estetyczna ,bo mi się podobają . Biorę na klate,że dla innych są niezrobione 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 19.03.25, 10:43 NO i co w tym złego? Jeżeli ktoś jest aktywny, sporo się rusza, ma rózny ten ruch to chyba dobrze...i zdrowo. Zrobione poślady na siłce to ta twoja forma życia? Zapraszam na basen albo na rower zobaczymy, któa dalej pojedzie popłynie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 18.03.25, 14:26 W telegraficznym skrócie: nie masz tyłka, to gumy zadziałają. Jak już coś tam nabudujesz, to żeby zprogresować (sprogresować?) muszą wjechać ciężary. <tym oto sposobem zatoczyłam koło i wróciłam do mojego poprzedniego posta> Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Trening silowy 18.03.25, 14:41 Dokładnie. Zresztą to męczące ćwiczenie z tymi mocnymi gumami, ja ich nigdy nie lubiłam. Ale.. widziałam jak ludzie w nich chodzą nordic walking nad morzem, gumy mieli na wysokości połowy uda Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Trening silowy 18.03.25, 14:27 Nie miałam i zrobiłam go na gumach i hantlach, teraz jestem ciekawa czy na nowym planie treningowym dużo się zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 17.03.25, 08:03 Ja nie mam sztangi, mam kettle ( 6 I 10kg x2) hantle regulowane (10kg max X2) i gumy (25 i 45kg i opaski ) + własne ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Trening silowy 16.03.25, 19:45 Dajcie jakieś namiary na treningi na yt czy jesteś- take żeby były serie treningów Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Trening silowy 16.03.25, 21:40 Niezmiennie polecam Heather Robertson i Carol Girvan. Mają najróżniejsze treningi, challwnge na różną liczbę dni. Nie musisz wtedy sama o niczym myśleć, po prostu robisz dzień po dniu, to co ułożyła. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 17.03.25, 07:58 Ja lubię appke FitOn, jest dużo darmowych treningów o różnym stopniu zaawansowania, można sobie wybrać partie ciała, intensywność, czas trwania, czy ze sprzętem czy bez oraz, co dla mnie ważne:p ćwiczy się z człowiekiem, nie z ludkiem graficznym jak w niektórych innych appkach. Są różne challenge które można sobie robić samemu albo ze znajomymi. Ja lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Trening silowy 17.03.25, 17:21 Pewnie głupie pytanie- apki płatne? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 17.03.25, 18:31 Wersja podstawowa jest darmowa. Pro płatna. Ja używam darmowej, wystarcza mi. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Trening silowy 16.03.25, 21:54 Piękna pani. Na początek malymi kroczkami. Nie ma co sobie narzucać ostrego reżimu. W domu też się fajnie ćwiczy. Polecam to przeczytać- www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://trainingshowroom.com/blog/post/trening-na-rzezbe-na-czym-polega-i-jakie-sa-podstawowe-zasady.html%3Fsrsltid%3DAfmBOorsJOB-It8-OGVtuizXwh1-eNP6sI0es6rXf25_k7_XO9i7wXQy&ved=2ahUKEwjByqOTvY-MAxWLHBAIHXlwDzsQFnoECCIQAQ&sqi=2&usg=AOvVaw3seDC-X6GK5wOGTUlT4Jy1 Długi link ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Trening silowy 16.03.25, 22:16 To nie jest dobre aby mięśnie uda były nie rozbudowane a pośladkowy ogromny bo to mięśnie antagonistyczne. Musi być równowaga. Na twoim miejscu zainwestowałbym w osobistego trenera. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Trening silowy 17.03.25, 08:03 Nie jestem wyrzeźbiona i siłowo trenuje od niedawna. Zaczęłam od trenera. Przekazałam co powiedział mi fizjo i ten powiedział jak układać program trningowy ( bo mam i basen i cardio,, pilates i własnie siłowe). Cwiczy sie całe ciało. MI zależało mocno na nogach ale ćwiczenia siłowe mam na całe ciało. Nie musisz rozbudowywać ud ale ćwiczyć nogi musisz. Na siłce jestem raz w tygodniu, do tego mam basen, hantle, ketle i gumy w domu Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Trening silowy 17.03.25, 19:28 Zwiększenie obciążeń. 3-4 serie po 6-8 powtórzeń z 60-70-80 kg na martwy, zamiast miliony powtórzeń z 25-30 kg. 3-4 serie po 10-12 powtórzeń z 8-9 kg na biceps, zamiast miliony powtórzeń z 3 kg. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Trening silowy 18.03.25, 13:15 czerwonylucjan napisał(a): > Co bylo sla was game changerem > Sztanga. Ale ona weszła po roku treningów na maszynach w siłowni, z hantlami, z kettlem, z gumami, z własnym ciałem. Kiedyś mówiłem, że nigdy nie będę miał sztangi, bo po co mi to i tylko grozi kontuzjami jak na filmikach. A teraz mam i nazywam ją królową. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Trening silowy 19.03.25, 09:31 Voilà: Jermaine Stewart - Wear Out The Grooves (Perfect) (1985) (komentarze są cudne) Tyłek, core, smukłe ręce i boskie uda) Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Trening silowy 19.03.25, 09:40 "John Travolta’s beanbag is flapping all over the place!!" 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś