minasz 10.09.13, 09:46 miescie co byscie wybrali i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wodnapani Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 09:51 Oczywiście, że dom za miastem ale tak do 20 km. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 09:56 oczywiście, że mieszkanie. a dlaczego? dlatego, że miodu pt. domek za miastem miałem okazję spróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
1lapaz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:01 oczywiście, ze domek, a dlaczego? bo miodu pt. mieszkanie w bloku już posmakowalam ;) blisko miasta jednak, w ogole lokalizacja jest bardzo wazna... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka.magdalenka Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:05 posmakowałam i jednego i drugiego i wybieram opcje dom poza miastem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kklekss Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:06 Dom w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:09 Miszkanie w bloku w mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest chyba oczywista i nie trzeba jej specjalnie argumentowac? Odpowiedz Link Zgłoś
1lapaz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:13 > Miszkanie w bloku w mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest chyba oczywista i nie trz > eba jej specjalnie argumentowac? lubisz kurz i hałas ? a dzisiaj sniły mi się plany architektoniczne, projekty budynkow , wiec czas pomyslec o jakiejs inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:20 kurzu na wsi jest więcej niż w mieście. podobnie jak hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
1lapaz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:23 > kurzu na wsi jest więcej niż w mieście. podobnie jak hałasu. > w trakcie budowy chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 10:41 zawsze u kogoś z sąsiadów jest budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:38 Niespecjalnie. A jaki to ma związek z tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 11:57 dom w mieście :) Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 12:17 Mieszkanie. Dlatego, że mam wszędzie blisko: do sklepu, do pracy, do lekarza. Nie muszę jeździć samochodem. W przyszłości nie wykluczam dom. Też są pewne pozytywy. Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 12:21 Segment z ogrodem w mieście - tak jak mieszkam :). W życiu nie wyniosłabym się za miasto, po prostu nie mogłabym tego zrobić moim przyszłym dzieciom... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:39 tej opcji nie było do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 16:04 uwaga prawdziwego leminga :D Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 16:24 nie było również palazzo w wenecji ani apartamentu w burdż chalifa. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 12:32 Zależy czy miałabym kasę na służbę czy nie. Domek za miastem, oczywiście niedaleko miasta, to fajna sprawa, ale kłopotliwa. Ale jak się ma dzieci, zwierzęta, kasę na to wszystko, to może być całkiem fajnie. W przypadku braku w/w to mieszkanie jest lepszą opcją. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 12:40 berta-death napisała: > Zależy czy miałabym kasę na służbę czy nie. Domek za miastem, oczywiście niedal > eko miasta, to fajna sprawa, ale kłopotliwa. Ale jak się ma dzieci, zwierzęta, > kasę na to wszystko, to może być całkiem fajnie. > W przypadku braku w/w to mieszkanie jest lepszą opcją. Dlaczego kłopotliwa? Mieszkam w domu, na wsi (za miastem, jeśli ktoś woli), nie mam służby, mam rodzinę, zwierzęta (nie, nie trzodę hodowlaną) i jest fajnie. Dla mnie mieszkanie w bloku to najgorsza z możliwych opcji, ale jeśli ktoś woli w bloku, to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:13 Jednak trzeba kosić trawę, odśnieżać, sprzątać przed domem i w ogrodzie, wszystkie remonty ma się na głowie, to dach przecieka, to płot trzeba pomalować, to jeszcze coś innego. To wszystko generuje czas i koszty. Sam dom też jest większy niż mieszkanie, więc samo ogrzewanie kosztuje więcej, i to nie pokoi, tylko tych pustych nieużytkowych przestrzeni takich jak schody i przedpokoje. Do tego koszty dojazdów, wszędzie daleko, więc bez samochodu ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:45 berta-death napisała: > Jednak trzeba kosić trawę, odśnieżać, sprzątać przed domem i w ogrodzie, wszyst > kie remonty ma się na głowie, to dach przecieka, to płot trzeba pomalować, to j > eszcze coś innego. To wszystko generuje czas i koszty. Wbrew pozorom tego dodatkowego sprzątania i tych remontów nie jest tak dużo. A koszty remontu domu są porównywalne z kosztami remontu mieszkania o podobnej wielkości i budynku, w którym mieszkanie się znajduje. Poza tym, jestem wolna w swoich decyzjach dotyczących domu i mogę działać tak, żeby minimalizować koszty - nie muszę uzgadniać swoich decyzji z innymi mieszkańcami budynku czy pytać ich o zgodę na swoje działania. Dodatkowo, jeśli chodzi o koszty, to ja nie płacę czynszu od metra kwadratowego powierzchni co miesiąc, więc te pieniądze spokojnie mogę przeznaczyć na utrzymanie domu. > Sam dom też jest większy > niż mieszkanie, więc samo ogrzewanie kosztuje więcej, i to nie pokoi, tylko ty > ch pustych nieużytkowych przestrzeni takich jak schody i przedpokoje. Do tego k > oszty dojazdów, wszędzie daleko, więc bez samochodu ani rusz. Ogrzewanie to też kwestia technologii ocieplenia domu i pozyskiwania energii do ogrzewania. We własnym domu można więcej i lepiej. Dojazdy i wyjazdy to rzecz normalna, ale wcale przecież nie trzeba jeździć do centrum miasta codziennie i to w godzinach szczytu. Poza miastem też jest życie. Rzadko tak jest, że wszystko jest pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:59 najlepiej dom z ogrodem w spokojnej części centrum miasta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 14:02 Nie do końca. A jak sąsiedzi wynajmą swój na burdel albo inną uciążliwą działalność? Na wieś to mało komu będzie się chciało w wiadomym celu jechać, ale w mieście to jest spora klientela. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 16:03 szklanka zawsze jest w połowie pełna albo w połowie pusta, nie lepiej skupić się na pozytywach: jak Cię życie przyciśnie zawsze będzie można burdel otworzyć ;-) a serio mówiąc, jako szczęśliwy niedawny nabywca takiego właśnie domu, potencjał wynajmu i zwrot z inwestycji jest dużo lepszy niż w przypadku mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 16:27 to wątek jest w końcu o wyborze miejsca zamieszkania czy o duszeniu grosza? Odpowiedz Link Zgłoś
mojemieszkanie24 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 12:48 Ile zajmował y dojazd do pracy ? To jest kluczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 18:03 mojemieszkanie24 napisała: > Ile zajmował y dojazd do pracy ? To jest kluczowe. ja po przeprowadzce z obrzeży Warszawy bliżej centrum skróciłem swój czas dojazdu do pracy z godziny i 15 minut w jedną stronę (autobusem i metrem) do 10 minut piechotą :) Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:08 Dom na obrzeżach. Cudnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 18:07 a_nonima napisała: > Dom na obrzeżach. Cudnie!!! tracenie 2,5-3 godzin dziennie na dojazdy do pracy, masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 13:25 Mieszkałem długo w bloku w centrum. Obecnie mieszkam w domu pod miastem choć... wcale tego nie chciałem :))) Ot żona dostała po dziadkach. I przyznam się że brakuje mi bloku: - kupa czasu schodzi na dojazdy - przez to odpada też wiele życia towarzyskiego, bo znajomi zostali w mieście - od cholery kasy idzie na ogrzewanie - trzeba się pieprzyć z jakimś ogródkiem bo jak nie to zarasta chwastami - jak jest burza to wysiada prąd - telefony mają problemy z zasięgiem No i w moim odczuciu w koło jest po prostu brzydko. Nie lubię tych małych domków, zardzewiałych siatek, pogrodzonych działek, bud, przybudówek, płacht z napisami "iglaki ozdobne" albo "gres, klinkier", piachu pod nogami, ujadających kundli, pierdzących motorynek, gapiących się bab i jeszcze wielu rzeczy. Jak niektórym ludziom mówię że wolałbym mieszkać w bloku to robią wielkie oczy. Ale tak już mam, wychowałem się w centrum i brakuje mi miejskości. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 18:42 nosorozecwlochaty napisał: > Obecnie mieszkam w domu pod miastem choć... wcale tego nie chciałem :))) Ot żon > a dostała po dziadkach. A nie możecie sprzedać i kupić mieszkanie w mieście? No chyba, że żona nie chce :) Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 14:09 Dopóki jest dziecko w wieku szkolnym - mieszkanie w mieście, jasne, że najlepiej duże i z tarasem." Za miastem" przynajmniej na początku podstawówki oznacza jeżdżenie z dzieckiem do szkoły, ze szkoły, po szkole na zajęcia dodatkowe i tak w kółko, wiem, bo przerabiałam. Najlepsza dla mnie opcja to "dom w mieście" jeśli są dzieci w wieku szkolnym a rodzice pracują. Dla mnie "dom pod lasem" to opcja na emeryturę, bo nie trzeba się codziennie pchać do miasta. Chyba, że ktoś może pracować w domu i nie musi jeździć albo jeżdżeniu mu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 14:37 to na wsiach w twojej okolicy nie ma szkół??? Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 16:58 mi pasuje w bloku ale bardziej na obrzezu np kabaty do lasu 10min rowerem do centrum 20 min metrem moge sie napic i nie ma problemu z powrotem zreszta ja zawsze traktowałem mieszkanie jako miejsce do spania ewentualnie cos zjesc chwile odpoczac i na miasato moge korzystac z zycia wielkomiejskiego w przeroznych formach no i wszystko jest blizej i wieksza roznorodnosc jest duzo ludzi- lubie masowe imprezy -ludzie z domkow bardzo czesto sie zamykaja w swoim domku z ogrodkiem-po co gdzies isc jak mozna do ogrodka sport tez jest duzo fajniejszy w miescie niz na wsi(lajtwiej znalesc kumpli do sportow zespołowych mam gdzie pojezdzic na rolkach czy łyzwach nawet na deske nie mam tak daleko choc gorka szczesliwicka mała ale zawsze cos:) mam tez domek poza miastem z ogrodem sadem, fajnie tam nieraz wypadac robic jakies impry rodzinne rozpalic ognicho pospac na podworzu na kalimacie gapiac sie w gwiazdy ale to tylko odskocznia -na dłuzej bym sie wynudził Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 17:00 za to moja była to tylko dom pod miastem taka wiocha nuda -ciagłe grile kawki i siedzenie w ogrodzie) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 17:39 minasz napisał: > za to moja była to tylko dom pod miastem taka wiocha nuda -ciagłe grile kawki i > siedzenie w ogrodzie) Skoro to już była, to dla ciebie nie problem. Problem to był wtedy, gdy się wiązałeś z osobą, która nie odpowiadała twojemu "profilowi" zachowań. Natomiast dziwi mnie twoja ogólna ocena, że to nuda. Co to, wszyscy muszą ekscytowac się tym samym i podzielać twoje podejście do spędzania czasu wolnego? Nie sądzisz, że to naturalne, że jedni wolą kwiatki wąchać a inni zapach potu? Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:01 ona miała wtedy inny profil zachowania przynajmniej mi sie tak wydawało To nie jest ogolna ocena bo jak moge taka wydawac to jest ocena moja i to w tym fragmencie zycia moze jak bede miał np 60 lat bede chciał siedziec w ogrodku i robic kołka jak gandalf ale teraz tak to widze Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 08:50 minasz napisał: > ona miała wtedy inny profil zachowania przynajmniej mi sie tak wydawało Stawiałabym na to "wydawało". > To nie jest ogolna ocena bo jak moge taka wydawac to jest ocena moja i to w tym > fragmencie zycia moze jak bede miał np 60 lat bede chciał siedziec w ogrodku i > robic kołka jak gandalf > ale teraz tak to widze To dobrze, że wyjaśniłeś, bo twoją poprzednią wypowiedź można było zrozumieć jako ogólną. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 23:08 byłbym skonczonym kretynem jakbym to uogólnił - dosyc dobrze znam sie na typach charakterów i wiem ze charakter zalezy m.in od energii i ze z wiekiem przewaznie sie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 17:36 w krk mieliśmy na obrzeżach miasta, ale jednak w bloku, wprawdzie z taraso-ogródkiem i dość duże, to jednak blok...w efekcie ciągle słyszeliśmy sąsiadów, ciągle ktoś coś wiercił i ciągle ludzie a my ludzi nie lubimy ;-) Teraz mamy też na obrzeżach, ale dom i chwalę sobie prywatność, ciszę i spokój. Możemy po ogrodzie biegać nago, uprawiać seks tak głośno jak tylko się da 'pod warunkiem, że nie ma dziecka akurat'. Rano nikt mi nie zagląda w ogródek i nie muszę z nikim rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 18:00 obecnie mieszkanie w apartamentowcu w mieście, na emeryturze dom za miastem :) Dlatego bo cenię swój czas prywatny a dojazdy spoza Warszawy do pracy w centrum i oklicach w godzinach szczytu są zbyt czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:07 emerytura jest lepsza w miescie spadnie ci drastycznie ilosc energii ktora bedziesz mogł wydawac Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 18:32 z dwojga złego mieszkanie w bloku w mieście. powód - w mieście są atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 18:38 ipsetta napisała: > z dwojga złego mieszkanie w bloku w mieście. powód - w mieście są atrakcje. i w śnieżną zimę pługi częściej kursują Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 19:00 jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 19:42 zależy gdzie się mieszka. Głęboka wieś ze słabym zasięgiem (przeróżne wioski podkarpackie) odpada.Z tego co czytam dojazd do Wawy tez jest utrudniony ale w innych regionach Polski dom z ogrodem jak najbardziej. Problemem są niestety dojazdy zwłaszcza w zimie ,czy wieczorami..z drugiej strony ,kiedy bede miec dzieci wolę wlasny dom.Wydaje mi się ,że się chowają lepiej wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:23 Akurat mieszkam na takiej wiosce podkarpackiej, a racze za wioską na terenach Natura 2000. Do miasta mam 10 minut samochodem, dookoła las i 200 m do rzeki. Cisza i spokój. Grzyby, ryby, kajak. Zasięg mam w porządku, zimą pług kursuje bez problemu, prądu nie włączają częściej jak w mieście w którym mieszkałam większość życia. Sąsiedztwo niekłopotliwe, sami byli "miastowi" żadnych "tubylców" choć i tacy mieszkają niedaleko i są całkiem sympatyczni. Czy mieszkanie w mieści czy dom na wsi?? Zależny od etapu życia. Niezbędny do życia samochód, a raczej dwa. Życie towarzyskie nie cierpi - są taksówki i uczynni sąsiedzi. Mam za sobą mieszkanie w mieście, a od 10 lat jestem na etapie domu na wsi. Zaczynam ewoluować i tak dalej dom na wsi, ale połowę mniejszy od obecnego, a kiedyś gdy dożyje "późnej starości " cokolwiek to znaczy może znowu mieszkanie w mieście blisko sklepu i przychodni?? Chociaż i na wsi do sklepu i przychodni mam niedaleko. Dopóki będę w stanie poruszać się samochodem nie wraca do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:29 a jak bedziesz miała raka? i chemioterapie- robisz sobie np teraz jakies badania okresowe? ps no i w jakim miescie mieszkałas bo co innego mieszkac w warszawie krakowie czy we wrocławiu a co innego w radomiu łodzi czy grojcu Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:38 taa wszyscy mysla o tym,że zapadną na raka.Pomysl o twojej zanieczyszczonej Wawie i porcji ołowiu,którą wdychasz. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 19:30 Taaa.... Tak się składa, że akurat 2 lata temu zachorowałam na raka. 4 miesiące w szpitalu - chemia, naświetlania i wiele innych atrakcji, a badania robię co trzy miesiące. Sama sobie na nie jadę i sama sobie wracam bo nie będę do byle badań angażować męża. Oprócz tego dużo pracuję, robię masę kilometrów, jutro mam rozmowę z headhunterem wiec jak widzisz daję radę. I nie ma tu nic do rzeczy choroba, ani mieszkanie na wsi. Czynnie wypoczywam, piję wódkę jak jest okazja i nie narzekam. Dla jednych zawsze szklanka jest w połowie pusta, a dla mnie zawsze w połowie pełna. Albo masz w sobie chęć życia, albo zawsze ci wiatr w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 23:04 w zasadzie nie powinnas pic alkoholu niewskazane no to wiesz ile zajmuja dojazdy- nie wiem gdzie miałas operacje i gdzie miałas chemie ale jak np jezdzisz do centrum onkologii to moze byc to meczace ja nie mam raka ale moi rodzice maja matka piersi ojciec pecherza -kurcze przyzwyczaiłem sie juz do onkologii ja to reaguje na takie rzeczy zupełnie inaczej jak ty najchetniej w ogole bym nie pracował teraz sobie pływam na desce gram w kosza i jest mi fajnie a w pazdzierniku bede szlajał sie po europie- odwiedzał berlinskie kluby itp. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 20:11 W zasadzie nie pije bo za dużo jeżdżę , ale czasem się zdarzy i dobrze mi z tym. Nie mogę nie pracować - miała bym za dużo czasu do zabicia. Do centrum onkologii mam godzinę-zdarza mi się obskoczyć wizytę w trakcie dnia pracy, a ponieważ mam nienormowany czas pracy wiec to kwestia organizacji dnia. Ostatnio miałam okazję przez dłuższy czas " leżeć i pachnieć" nie dla mnie, nieróbstwo mnie stresuje, a mam jeszcze pełny urlop tegoroczny... I nie mogę się stresować chorobą bo wystarczy, ze stresuje się otoczenie ( mąż, rodzina) Generalnie to mam szacun dla rodziny, przejęli wszystkie obowiązki domowe bo na dwa etaty nie dałabym rady. W tej chwili teoretycznie jestem wyleczona, praktycznie szanse pół na pół. Zobaczymy za 3 lata. -- A weź ty takie rady, zwiń w ciasny rulonik i rozważ znaczenie słowa czopek Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:05 a samochód od czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:13 samochód służy do jeżdżenia, ale od on czego jest - tego jeszcze nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:17 Oj tam :) mieszkasz na wsi a na imrezy jeździsz samochodem ( można przenocować u znajomych itp ) Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:29 to jest myśl. :) jeśli ktoś lubi nocować u znajomych, to czemu nie. :) i jeśli znajomi mają możliwości do przyjmowania gości. ja akurat najbardziej lubię swoje łóżeczko, swój prysznic i swój kubeczek, zwłaszcza po takiej imprezie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:34 proszzzzzę bardzo 5 zeta się należy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:41 jestem pod wrażeniem, wiec dam wirtualnie dziesięć zeta. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:42 hahahaha OK niech i tak będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:22 zauzmy ze mieszkam 20km od granic warszawy i lubie wpadac do centrum to w 2 strony to 70km jak chce kilka razy dziennie zrobic taka trase to trace bardzo duzo energii i kasy efekt jest taki ze ludzie do miasta jezdza coraz rzadziej nie moge np umowic sie na browca bo jak wroce jak pojade sam? ciagle mam komus zawracac głowe i takich rzeczy jest multum szczegolnie jak sie ma dzieci i pracuje z 10godz to juz sie siedzi tylko w tym ogrodku Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:07 dom na wsi - cisza, spokój, wypoczynek na tarasie, przestrzeń dziękuję za mieszkanie w bloku i hałaśliwych,wścibskich sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:18 w łodzi mieszkałam w blokowisku :) - miałam ciszę , tylko raz przez kilka dni sąsiad remont robił :) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:29 Ja mam cudownych sąsiadów - - sąsiadka nr 1 - wisi na wizjerze - nic jej nie umknie ( ale ok odbiera paczki od kuriera), - sąsiadka nr 2 ciągle kłóci się z mężem (bez przesady - znam wszystkie szczegóły ), poza tym schabowe co tydzień w niedzielę, -sąsiadka nr 3 - pies się wścieka i ona zresztą też.....ludzie odliczam dni do wyprowadzki :/ a tam cudna cisza Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 20:32 uroki mieszkania w bloku;) Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 19:32 mila2712 napisała: > a tam cudna cisza A tam może być równie głośno, mieszkałam w domu - i o ile w blokach np. ludzie uciszali psy choćby na noc, to w domach z kolei wypuszczali je do ogrodu. A że mieli okna z innej strony posesji, to nie przeszkadzało im, że psy ujadały od 11 do 5 rano.... Spacerki pańć z pieskami pod oknami skoro świt i urocze rozmówki z pupilkiem tuż pod oknami śpiących sąsiadów, nawoływanie Azorka, który odbiegł gdzieś dalej, śmieciarki, czy koleś z traktorem... kosiarka w ogrodzie u państwa od 6 rano, bo wyjechali i wynajęli sobie firmę, której pasowało akurat obskoczyć ich ogród bladym świtem. Mieszkanie w domu nie chroni przed hałasem i uciążliwymi sąsiadami, chyba, że ma się 100 hektarowe ranczo. Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 22:43 Nie będzie głośno,blisko jest tylko 2 sąsiadów. Pozostałe działki są wolne. Psów też nie ma Do drogi - wiejskiej - 100 m :) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:32 ale łodz jest cienka -troche knajpowo sie rozwineła ale mimo wszystko tam nie ma zbytnio co robic- jest mała 4mniejsza niz wwa(wielkosciowo) ma fatalna komunikacje etc. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:12 Mieszkanie za młodu, a niewielki dom na starość - najlepiej na wsi. Moi rodzice przeprowadzili się z mieszkania do sporego domu. Inwestowanie i robienie rabanu trwało przez kilka lat, a teraz nie ma komu sprzątać (przychodzi pani do sprzątania raz w tyg., ale to mało) i dom stoi pusty, bo wszystkie dzieci wybyły i rzadko tam bywają. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 21:35 mam znajoma jej marzeniem był dom - wyprowadziła sie z wwy dom około 20km od granic maz ja zostawił i jeszcze dostała raka-teraz tam siedzi sama Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 10.09.13, 22:15 współczuję sprzedaż jest kompletnie nieopłacalna a o wynajem trudno Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 19:26 mozna dojśc do wniosku, że problem mieszkaniowy nie istnieje. istnieje zaś problem dojazdowy i sprzątaniowy. jak nikt nie robi bałaganu, to co trzeba sprzątać ? najwiekszy bałagan robią dzieci i zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 19:36 paco_lopez napisał: > jak nikt nie robi bałaganu, to co trzeba sprzątać? też mi się tak wydawało, póki nie wyprowadziłem się od rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
magadanskaya Chyba dom poza miastem 11.09.13, 20:16 bo KOCHAM przyrodę. Marzy mi się drewniany dom gdzieś na odludziu. Najlepiej z werandą, gdzie o godzinie 5-tej lub 6-tej rano mogłabym pić kawę, patrzeć na majaczący w oddali las, obserwować kicające na łączce zające i słuchać ptasich treli. TAK, jeśli chodzi o naturę, robię się strasznie sielska....:D Aczkolwiek mieszkanie w dużym mieście też ma swoje uroki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Chyba dom poza miastem 11.09.13, 23:12 tez kocham przyrode np bawie sie w oznaczanie roslin- ogolnie lubie duzo czasu spedzac na swiezym powietrzu ale lubie rozne lokacje Odpowiedz Link Zgłoś
light_in_august Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 20:33 Ja już przerabiałam kilka wariantów: mieszkanie w dużym, średnim i małym mieście oraz dom pod dużym miastem. I wiem na pewno, że na ten moment muszę mieszkać w dużym mieście, z dobrym, szybkim dojazdem do centrum. Chcę móc wsiąść w auobus, tramwaj, metro i za 5 minut być w kinie, w knajpce, w centrum handlowym, w muzeum, tam, gdzie się coś dzieje itp. Szkoda mi życia na godzinne dojazdy i pieniędzy na benzynę. Z domu za miastem zrezygnowałam na rzecz mieszkania w kamienicy w prawie centrum miasta. Do domu może kiedyś wróce, na emeryturze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 23:22 ja własnie wrociłem z blue jasmin:) podobie jak ty tez coraz mniej korzystam z auta wybieram rower albo komunikacje miejska lubie po wwie tez jezdzic skm i koleja mazowiecka ogolnie lubie sie szlajac po miescie i z utesknuieniem czekam na 2 linie metra(moze to dlatego ze lubie stasiuka i czytałem 9:) szkoda ze juz robi sie chłodno i niedługo nie wpadne juz na poniatowke do cudu nad wisła czy na barke Odpowiedz Link Zgłoś
adoptowany Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 22:19 minasz napisał: > co byscie wybrali i dlaczego? dom- proste daje wiekszą wygodę, komfort,a przestrzeń ogrodowa z masą krzewow kwiatowych wokół... to cudowny luksus picia porannej kawy z papieroskiem. Mieszkanie - tanio, blisko wszedzie..dalej juz tylko same minusy.Mam jedno i drugie no to nie musze wybierac,ale gdybym musial to tylko dom. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 23:24 ale ja mam swoj ogrod gdzie jest kolekcja narodowa roz:) mam karnet i wpadam tam czesto a ludzi w tyg prawie nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 11.09.13, 22:48 Próbowałam obu wariantów, wybrałam mieszkanie w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 00:11 Mieszkalam w domu i w mieszkaniu. W obu na wsi i w miescie. Teraz wybralam najlepsza opcje: mieszkanie w malym ale bardzo interesujacym miasteczkju, lezacym na majacym 170 m wysokosci wzgorzu. Z okna mam widok tak rozlegly, ze widze odlegla o 25 km Dunkierke. Gdy wychodzac z domu skrecam w prawo - mam miasto i wiele ciekawych imprez, knajpek i wydarzen. Gdy skrece w lewo, schodze z gorki i jestem na wsi i w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
adoptowany Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 10:19 marguy napisała: Teraz wybralam najl > epsza opcje: mieszkanie w malym ale bardzo interesujacym miasteczkju, lezacym n > a majacym 170 m wysokosci wzgorzu. Z okna mam widok tak rozlegly, ze widze odle > gla o 25 km Dunkierke. > Gdy wychodzac z domu skrecam w prawo - mam miasto i wiele ciekawych imprez, kna > jpek i wydarzen. Gdy skrece w lewo, schodze z gorki i jestem na wsi i w lesie. teraz własnie siedze pod ogrodowym parasolem /nie pada,ale jest pochmurno/ wśród morza zieleni ostatnich kwitnacych kwiatow.Siedzę w szlafroku i popijam kawę zagryzając bułkę z rodzynkami..a wokół cisza i bedzie cudowne błogie lenistwo przez cały dzień..8) Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 11:51 Wyłącznie dom za miastem. Jak jest w dobrym miejscu to i dojazd do pracy nie jest zły. Mieszkam w Pruszkowie a córka w Wilanowie i jak sie spotykam z nią w śródmieściu to jadę o połowe krócej od niej bo mam A2 pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
adoptowany Re: dom poza miastem czy mieszkanie w bloku w duz 12.09.13, 12:22 fredoo napisał: > Wyłącznie dom za miastem. Jak jest w dobrym miejscu to i dojazd do pracy nie je > st zły. do pracy mam na pieszo dwadziescia minut, a autem aż.. 8 min.Mieszkamy na peryferiach uzdrowiskowego miasteczka w srodkowej anglii. Żona ma do swojej pracy troszke dalej,ale najczesciej ją dowożę w tę i we tę,mam dużo czasu, bo pracuje az trzy czasami cztery dni w tygodniu, ale żeby było śmieszniej to powiem wam,ze z naszego mieszkania w polskim blokowisku droga do pracy mielismy znacznie dluzszą ! Odpowiedz Link Zgłoś