Dodaj do ulubionych

mała prośba

19.08.04, 17:58
Dzień dobry. Proszę Ludzie, zwracajcie uwagę na to, jak piszecie po polsku.
Trochę dbałości o język i unikniemy kwiatków typu "urusł" czy "wziąść",
o "zazdroście" nie wspominając. Staram się nie zwracać nikomu uwagi na błędy,
ale ostatnio roi się na tym forum od tego dziadostwa. Ja ze swej strony
zwrócę uwagę na literówki i będe używać częściej polskich znaków.
Obserwuj wątek
    • maria_rosa Re: 19.08.04, 18:03
      postaramy sie doztosowac do powysz szego:)))))
      Milego popolótnia zyciem:))))
    • Gość: Sygmunt gupia prozba IP: 216.11.71.* 19.08.04, 18:03
      Co to za ruznica czy z bledami czy bes? Rosumiesz co czytasz i tyle pofinno ci
      wystarczyc.

Ja nie znam ortogafji i co z tego. Czy ty jestes lepsza i madrzejsza osoba bo
      ja znasz?

• boski.zawodowiec renia kochasz mnie jeszcze choc odrobinke? 19.08.04, 18:04
        • reniatoja tak, szaleję za tobą! 19.08.04, 18:07

• maria_rosa Re: gupia prozba 19.08.04, 18:05
        No wlasnie Sygmunt.Popiejam ciem.:)))
        • Gość: Sygmunt Jedna umie pisac druga ma duze CYCKI:-) IP: 216.11.71.* 19.08.04, 18:19
          Mi siem tylko wydaje ze Reniatoja chciala sie nam pohwalic ze umie poprawnie
          pisac i czytac. Tak sie sama po plecah poklepala i jusz sie lepiej czuje. Moze
          miala dola albo jakoms innom zenska zaraze. Ja to swietnie rozumiem i jest ok.

Nie dawno cztalem podobny wontek pod tytulem: Duzy biust.
          W tym wontku autorka pyta sie dlaczego faceci lubiom duzy biust. Pod koniec
          napisala ze jak idzie na plaze to sie facety na nia gapia. To taki sam post.
          Jedna siem pochwalila ze umie pisac druga ze ma cycki.
          • reniatoja Re: Jedna umie pisac druga ma duze CYCKI:-) 19.08.04, 18:24
            Oj Sygmunt, Sygmunt. Błądzisz, ale to rzecz ludzka. Poza tym wyluzuj się, wyjdź
            ponad swoje kompleksy, dobrze radzę. Nie warto ich pielęgnować.
            • maria_rosa Re: Jedna umie pisac druga ma duze CYCKI:-) 19.08.04, 18:30
              NIe widzę u niego kompleksów ( na podstawie treści postów ).
              Ma swój styl pisania i tyle.Albo to akceptujesz albo nie.
              • reniatoja Re: Jedna umie pisac druga ma duze CYCKI:-) 19.08.04, 18:38
                maria_rosa napisała:

> NIe widzę u niego kompleksów ( na podstawie treści postów ).

A ja widzę właśnie. Jeśli kogoś tak bardzo razi grzeczna prośba, że szuka w
                niej jakiegoś drugiego dna, to dla mnie to świadczy to o kompleksach tego
                kogoś.

> Ma swój styl pisania i tyle.Albo to akceptujesz albo nie.

Na razie miałam okazję przeczytać dwie wypowiedzi Sygmunta i akceptuję.
                >
                • Gość: Sygmunt Re: Jedna umie pisac druga ma duze CYCKI:-) IP: 216.11.71.* 19.08.04, 18:47
                  A gdzie mnie cos razi?
                  Napisalem ze wszytsko jest OK.
                  Ja ciebi nawet lubiem bo niby dlaczego mam nie lubiec kobiety ktora zna
                  ortografie?
                  Tom z tej plazy tez lubilem a jestecie tak bardzo podobne.

Z naleszytym szacunkiem
                  Sygmunt
      • reniatoja Re: gupia prozba 19.08.04, 18:15
        Gość portalu: Sygmunt napisał(a):

> Co to za ruznica czy z bledami czy bes? Rosumiesz co czytasz i tyle pofinno
        ci
        > wystarczyc.
        >

F sómje radzja. Ale proźby nie otwoóje.

> Ja nie znam ortogafji i co z tego. Czy ty jestes lepsza i madrzejsza osoba bo
        > ja znasz?

Alesz skont!
        >
        >
    • borsuczyca Re: mała prośba 19.08.04, 18:11
      marne szanse, obawiam się
      • maria_rosa Re: swienta pjawda:)))) 19.08.04, 18:20

• glonik POPIERAM!!!!!! 19.08.04, 19:11
      Po przeczytaniu kilku wątków mam potworny, ortograficzny zamęt. Zastanawiam
      się, jaka jest poprawna pisownia baaaaaaaardzo podstawowych i często używanych
      wyrazów......
      Podpowiadam, jest Word i można najpierw tam, a potem do ludzi. Bo niechlujna
      ortografia, to w jakiś sposób lekceważenie rozmówców.
      PS Sama robię tzw. literówki, ale przed wysłaniem postu staram się je wyłapać,
      choć przyznaję, że nie zawsze skutecznie, za co przy okazji przepraszam.
      • reniatoja Re: POPIERAM!!!!!! 19.08.04, 19:18
        Cześć Glonik. Miło, ze jest parę osób, które odczytały w moim poście tylko to,
        co chciałam przekazać i nic więcej. Mam nadzieję, że jeszcze więcej będzie
        takich, które mimo prób zrobienia ze mnie jakiejś kompletnej idiotki, która się
        wywyższa, jednak przeczytają swoj post przed wysłaniem. Cóż jest w tym złego? A
        prawie zawsze czytając swój post po napisaniu go znajdzie sie w nim coś, co z
        marszu można poprawić nawet nie trudząc się przez Wordy. Pewne rzeczy od razu
        widać, gdy się czyta, niekoniecznie zaś gdy się pisze, zwłaszcza, jeśli pisząc
        patrzy się na klawiaturę. Pozdrawiam.
        • panidanka Re: POPIERAM!!!!!! 19.08.04, 19:24
          poataram się być uważniejsza na ortografię on_line
          bo tak w realu to...nie tak znowu dużo błędów robię
          ale...robię
          nigdy nie lubiłam nauki ortografii
          za to gramatykę miałam w "małym paluszku"
          tą oczywiście do matury
          ale tooo
          daaawno temu było :(

danka
    • owca Re: mała prośba 19.08.04, 19:16

jestem za!!!
      sama mam problemy z ortografią pisząc na komputerze /pisząca ręka na kartce ma
      już jakieś nawyki/
      potrzeba jedynie większej uwagi
      drobne błędy myślę, że nikogo nie rażą ale ilość 'ortografów' spotykana na forum
      jest zatrważająca
      • blanchet Re: mała prośba 27.08.04, 14:43
        a ja byłam zatrważająca pod tym względem
        najważniejsze jest jednak zrozumienie drugiej osoby, choć fakt- nie tylko
        rzeczy najważniejsze się liczą, w każdym razie we mnie nie wzbudza to emocji
        jeśli prawidłowo zrozumiem tekst
        • borsuczyca Re: mała prośba 27.08.04, 14:52
          wytropiłam Cię, gdzieś Ty była czarny baranie?;)
          undyna:))
          • blanchet Re: mała prośba 27.08.04, 14:54
            łapałam Pana Boga za nogi i się powiodło jakby
            • borsuczyca Re: mała prośba 27.08.04, 14:56
              może szerzej objaśnisz? czy jeszcze nie teraz?:))
              • blanchet Re: mała prośba 27.08.04, 15:09
                sprawy zawodowe oczywiście , sukcesy ujmując banalnie,a wyczerpana jestem
                kompletnie że łapska mi się trzęsą
                • borsuczyca Re: mała prośba 27.08.04, 15:17
                  to gratuluję wytrwałości i odpoczywaj teraz, chociaż na tyle co Cię już znam,
                  to obawiam się, że nie potrafisz:))))))))
                  • blanchet Re: mała prośba 27.08.04, 15:27
                    :))) no tak- a nawet nie mogę, mam wtedy straszne doły a nawet lęki. fajny nowy
                    nick- nie mów że udało Ci się zobaczyć borsuczycę na żywo i w naturze, jak tak
                    to Ci cholera zazdroszczę
                    • borsuczyca Re: mała prośba 27.08.04, 15:35
                      niestety nic takiego nie udało mi się zauważyć:))
    • tralalumpek Re: mała prośba 19.08.04, 20:16
      zaczęłam pisywać na forum w nadziei utrwalania języka polskiego, bo człowiek na
      obczyźnie zapomina niestety, jeżeli nie ma kontaktu z językiem ale po tych
      chyba 2 latach stukania stwierdzam, że zglupiałam językowo jeszcze bardziej
      prymuska kiedyś, stała się gramatycznie, ortograficznie itd itp niestety
      zanalfabeciałą osobą
      nie będę się jednak poddawać!
      • Gość: 100 Re: mała prośba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 20:50
        Otóż to, tralalumpek :) Kiedy zaczęłam bywać na różnych forach , też z lekka
        mnie drażniły błędy ortograficzne i nawet kilka razy miałam ochotę zwrócić
        komuś uwagę . Zrezygnowałam jednak , bo zobaczyłam jak nerwowo ludzie reagują ,
        i że nic to właściwie nie daje . Dotarło też do mnie , że piszą tu ludzie od
        dawna nie mający na codzień kontaktu z językiem polskim , i że pewne rzeczy się
        zapomina . Nadal widzę te błędy , ale już mnie nie drażnią . Pozdrawiam i nie
        poddawaj się :))
    • she_chameleon Re: mała prośba 19.08.04, 20:48
      Renia - popieram z całego serca. Dbałość o język to żadne wywyższanie się. Już
      dawno zauważyłam, że od czasu gdy zamieniłam moje wierne wieczne pióro na
      klawiaturę robię koszmarną ilość błędów i literówek, które staram się wyłapywać.
      • Gość: Niedoskonały Re: mała prośba IP: 62.233.236.* 20.08.04, 09:18
        O klasie człowieka świadczy również jego reakcja na zwrócenie uwagi. Nie jest
        bufonem ten kto grzecznie zwraca uwagę, ale ten kto się oburza na to i wymyśla
        różne głupie argumenty, żeby udowodnić że to mu w życiu do niczego niepotrzebne.

Ja jestem wdzięczny swoim znajomym, że nie krępowali się zwrócić mi uwagi, ze
        mówię niepoprawnie, a w domu rodzice nie zwracali mi na to uwagi, bo sami tak
        mówili. Na początku czułem się dziwnie, ale teraz dzięki nim nie mówię
        już "lubiałem", "na dworzu", np. "piąty lipiec", "ilość piłkarzy" zamiast
        liczba, "najlepiej lubię" zamiast najbardziej itp. To są przynajmniej prawdziwi
        przyjaciele.
        • she_chameleon Re: mała prośba 20.08.04, 09:26
          Zgadzam się w 100%.
    • mariolka99 Re: mała prośba 20.08.04, 14:40
      A ja mam inna prośbę: ortografy przezyję, ale jest coś takiego jak SPACJA i
      ZNAKI PRZESTANKOWE (dla niewtajemniczonych:przecinek np.czy kropka). Bo jak
      ktoś pisze bez znaków, spacji i wielkich liter to jakis strumień świadomości
      wychodzi i ja prosta blondynka nie panimaju!
    • Gość: koleżanka Re: mała prośba IP: 80.51.229.* 28.08.04, 00:25
      eee tam, gupoty...
      jak siem muwi to nie słyhatś błenduw, a ja rzatko soś piszem ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka