18.05.14, 22:56
Kto z nas wie czy góra lodowa oderwała się bo tak i czy Titanic był winien...choć pewnie tacy są co wiedzą...nie wiemy ...nasz rozsądek Pań pięknych i nadobnych czuje że te eko trendy są naciągane...przez dobrosąsiedzkie politprawilnyje relationship s zapadnym sasjedam....
oto po powodziowym alercie i zimnej Zoście na miesiąc z okładem przed Kupała co kwiat paproci obiecuje szczęście czystości obyczajów i wzniosłej zieloności pełnej majowego bzu bieli odurzajacym zapachem...

synoptocy oszaleli z nad lub pod...i oto już od środy nadają upały Kreteńskie - tridcać gradusow tjepła (z akcentem na a)

znaczit! sezon ogórkowy nadchodzi - ale do rzeczy!

Która z Pań polskojęzycznych po kądzieli i mieczu umie przyrządzić ogórki kiszone?

(pamiętając przy tym, że podczas menstruacji nie udają się?)
a?
Obserwuj wątek
    • viviene Re: Ogórek 18.05.14, 23:00
      "Która z Pań polskojęzycznych po kądzieli i mieczu umie przyrządzić ogórki kiszo
      > ne?"

np. ja..:)
      • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:04
        viviene napisała:

>
        > np. ja..:)

nie możliwe...na pewno nie zaglądałaś do gógla? nie pomyliło Ci się z konserwowymi?
        • viviene Re: Ogórek 18.05.14, 23:06
          mariuszg2 napisał:

> viviene napisała:
          >
          > >
          > > np. ja..:)
          >
          > nie możliwe...na pewno nie zaglądałaś do gógla? nie pomyliło Ci się z konserwo
          > wymi?

nie nie nie proszę Pana, wiem, że potrafię i już..:)
          • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:10
            viviene napisała:

> nie nie nie proszę Pana, wiem, że potrafię i już..:)

ale pórchawa na pewno Ci się robie....no musi być jakieś ale...bo rozsądny facet nie wierzy jak kobieta coś umie na pewno....to trefne jest z pewnością
            • viviene Re: Ogórek 18.05.14, 23:12
              mariuszg2 napisał:

> viviene napisała:
              >
              > > nie nie nie proszę Pana, wiem, że potrafię i już..:)
              >
              > ale pórchawa na pewno Ci się robie....no musi być jakieś ale...bo rozsądny face
              > t nie wierzy jak kobieta coś umie na pewno....to trefne jest z pewnością

najpierw musi być rozsądny facet..:)
              no własnie - facet..
              błogosławieni co nie widzieli a uwierzyli:)
    • stephanie.plum Re: Ogórek 18.05.14, 23:03
      mąż umi.
      100% bezpieczeństwa w kwestii menstruacji.

ja robie takie z mnóstwem chrzanu i porem zamiast czosnku - nie każdemu smakują.
      • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:07
        stephanie.plum napisała:
        >
        > i porem zamiast czosnku - > .
        to profanacja!

intrygujące....dam nawóz do świeżych sadzonek pora, żeby rósł szybciej bo musze spróbować....czosnek sadziłem jesienią i mam już wielki jak jaja ..przepiórki
        • stephanie.plum Re: Ogórek 18.05.14, 23:13
          a bo ja mam alergię na czosnek.
          kiedy próbuję zjeść coś z czosnkiem, duszę się.
          muszę wymyślać dookoła.

u nas ogórki nigdy nie są kwaszone, bo zjadamy wszystko na etapie małosolnych, czasem już drugi dzień po zalaniu.
          • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:27
            stephanie.plum napisała:

> czasem już drugi dzień po zalaniu.

nie chcę pisać za szanownych kolegów ale to chyba jedna s nielicznych chwil kiedy mężczyzna ma mocno pokrewną empatię z kobiecą...

dzień po zalaniu jest niczym pierwsze lśnienie jasności blasku majowego poranka nad dziewiczą podlaską łąką zdyszaną młodzieńczym bezdechem soczystej zieloności świeżego źdźbła trawy oczekującej na pierwsze dzikie niuchnięcie włochatego dorodnego żubra...niby bezwiednie muskającego zimnymi chrapy ...ociekającymi namiętnością żywej natury pobudzonej ciepłem samczego oddechu wprost z dorodnych nozdrzy...

no i chyba czas szepnąć dobranoc....i niech się Wam aniołki rozchełstane śnią...pa
            • stephanie.plum Re: Ogórek 18.05.14, 23:54
              WIEDZIAŁAM.
              jak tylko napisałam o zalaniu, to wiedziałam, że tak będzie
              :~)
      • soulshuntr Re: Ogórek 18.05.14, 23:42
        A lisc debu lub z krzaka czerwonej porzeczki daje do sloja? Nie? To co on wie o kiszeniu ogora :P
        • stephanie.plum Re: Ogórek 18.05.14, 23:55
          do króćset jasne, że daję
          to się samo przez się
    • piataziuta Re: Ogórek 18.05.14, 23:04
      ja wiem!
      bo to można se wyguglować wieeesz?
      • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:08
        piataziuta napisała:

> ja wiem!
        > bo to można se wyguglować wieeesz?

ogórka kiszonego? chyba oszalałaś!?

nie ma takiego algorytmu!
    • miau.weglowy Re: Ogórek 18.05.14, 23:25
      chetnie wymienie kiszone ogorki wlasnego wyrobu (wg przepisu mojego dziadka) na kwiat paproci
      to jak?
      • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:29
        miau.weglowy napisała:

> to jak?
        >

dil!

wyczymasz do nocy świętojańskiej? tylko wdziej jakieś pończoszki czy cóś ( wianek sobie daruj)
        • miau.weglowy Re: Ogórek 18.05.14, 23:41
          jak i ponczoszki (apetyt widze rosnie), to i o bez bialy majowy odurzajacy postarac sie musisz (w noc swietojanska ofkors)
          • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 13:50
            zapas mi się skończył....a sezon w pełni....czuję głód ogórkowy....pomocy!
            • miau.weglowy Re: Ogórek 30.07.14, 17:00
              mariuszg2 napisał:

...pomocy!

no wlasnie, pomocy!
              trzeba umyc okna i to natychmiast
              • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 19:26
                się ździwisz moja droga...ja dziś odkurzyłem 50 m2 i pozmywałem podłogi (nie mopem ale na kolanach szmatą), umywalkę, zlew i kibel.... są w życiu faceta takie chwile, że jak już mu skarpetka zładzi z nogi bo się przykleja do warstwy tego co na podłodze się odkładało przez ostatnie tygodnie...i do tego ten upał co asfalt topi...to sorry...ale są granice....a każdy ma swoją godność...skoro kobieta nie daje to podłogę można do porządku przywołać...
                • miau.weglowy Re: Ogórek 30.07.14, 21:28
                  dzien sprzatacza czyli mielismy oboje. bo ja prawie tyle samo na kolanach szmata rowniez i okna do tego bo ci sie nie chcialo!! powod jednak mialam inny :D
                  • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 21:40
                    rozumiem.... haftka w biustonoszu strzeliła.... i się zapociło pod....trzeba było przewietrzyć...
                    • miau.weglowy Re: Ogórek 30.07.14, 21:42
                      uprzaz na upaly? no cos ty... ;P
                      • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 21:54
                        no wiesz co....okropna jesteś ... tak kolege szczuć bestiami spuszczonymi z łańcucha w gorący wieczór....

nio chodźcie piesie do pańća....ogoncie merdającie mordki fajniaste.....ozorki różowe zziajane....ńo
                        • miau.weglowy Re: Ogórek 03.08.14, 12:23
                          fantazje to mariuszku ma jak zwykle widze ;)
    • ursyda Re: Ogórek 18.05.14, 23:34
      Ja umiem. Ale ja jestem z Podlasia, więc tylko w studni.
      • mariuszg2 Re: Ogórek 18.05.14, 23:39
        ursyda napisała:

> Ja umiem. Ale ja jestem z Podlasia, więc tylko w studni.

no i jak ja zasnę teraz? wszak studzienka jest głęboka....a to pobudza wyobraźnie....
        i muzyczka ....kołysnaka...dobranoc...

• ursyda Re: Ogórek 19.05.14, 00:15
          Oesu, gdzieś ty widział takie góry na Podlasiu.
    • wiarusik Re: Ogórek 19.05.14, 15:13
      dokładnie. przy menstruacji są niekoszerne (ba! kobiecą ręką zrobione również).
    • varia1 Re: Ogórek 30.07.14, 15:05
      umiem
      i nie tylko o menstruacji trza pamiętać, bo wtedy się wiele rzeczy nie udaje
      ważne jest że sól nie może być jodowana bo ogórki szlag trafi
      • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 15:27
        a jakie proporcje soli (kamienna lub drogowa) do wody?
        Niektórzy mówią, że woda nie może być gotowana co chyba jest bez sensu....raczej nie morzę być wrzątkiem...
        a co do tego?
        gorczyca, koper, chrzan, i liść dębu?
        • pomorzanka34 Re: Ogórek 30.07.14, 16:41
          sól najlepiej ta gruba no i koniecznie zalać wrzątkiem szybciej dochodzą ;) a woda to najlepsza jest z prawdziwej studni takiej ze wsi wówczas ogórki są twarde i chrupiące a nie "mientkie"
        • varia1 Re: Ogórek 30.07.14, 17:12
          ja daje na litr wody dwie płaskie łyżki stołowe soli kamiennej
          koper - ważne żeby to była taka wiązka kopru z nasionami
          ziele angielskie i liść laurowy, korzeń chrzanu, liść dębu
          można dodać czosnek jeszcze, jak ktoś lubi, ja dodaję niedużo
          moja pierwsza teściowa dodawała jeszcze liść wiśni, ale to już chyba jakaś jej fantazja była

• facettt od ruskich sie nauczylem 30.07.14, 17:25
            dodawac jeszcze jedna papryczke chili.
          • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 19:18
            czosnek raczej chyba pasuje lepiej do konserwowych niż kwaszonych...

za dużo liści tez nie dobrze....trzeba się zdecydować.... był czas że hitem był liśc porzeczki...a teraz słysze o dębie...moja mama daje liść wiśni....pierwsza teściowa jakieś chwasty....

ale kluczem jest żródło pochodzenia ogórka....chodzi o to, żeby ogórek nie był purchawą (dziura w środku) po otworzeniu zimą.... a to podobno zależy od pochodzenia ogórka....nie wiem...dziś jest wszystko pryskane.... tak trudno mieć zaufanego dostawcę ogórków w dzisiejszych czasach
            • pomorzanka34 Re: Ogórek 30.07.14, 20:48
              > ale kluczem jest żródło pochodzenia ogórka

to owszem ale nie dobrze jak nawali się rożnego zielska za dużo chrzan,koper+ czosnek to podstawa i moim zdaniem dość wystarczająca wychodzą super ale może ja to wyssałam z mlekiem matki :D
              • mariuszg2 Re: Ogórek 30.07.14, 21:38
                a w czym je (ogórki) robisz?

bo moja mama np. jeszcze robi w słoiki Weck - takie ze szklaną przykrywką non twist off i na gumkę ze sprężynką co trzyma od góry.... najlepsze jest jak zimą odciągasz wystający cycek gumki i "wek" robi "ssssyyyyttt"...ogórki się kotłują bąbelki ulatują ...otwierasz wieczko iiiii ten zapach...a potem...siorb.... ciomkasz ogóra....wciągasz aromat lata....a na dworze zawierucha...zadymka... a w kieliszku samogon
                • pomorzanka34 Re: Ogórek 31.07.14, 08:28
                  >a potem...siorb.... ci
                  > omkasz ogóra....wciągasz aromat lata....a na dworze zawierucha...zadymka... a w
                  > kieliszku samogon

i bezcenna mina męża/żony wchodzącego do domu "kochanie znowu jadłaś ogórki :D zapach czosnku roznosi się po całym domu" hahah ;D
                  • mariuszg2 Re: Ogórek 31.07.14, 08:34
                    bezcenna mina może być jak zobaczy żonę/męża z plasterkami świeżego ogórka rozłożonymi na twarzy i całym ciele....nie wiadomo czy takie ogórki się potem (dosłownie) nadają do dalszej konsumpcji
                    • facettt pal licho te Ogórki 02.08.14, 15:46
                      mariuszg2 napisał:
                      nie wiadomo czy takie ogórki się potem nadają do dalszej konsumpcji

pal licho te Ogórki
                      - wazne czy cialo sie (po nich) do dalszej konsumpcji nadaje.
    • lenka.magdalenka [...] 30.07.14, 16:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • facettt Zostal mi jeden sloik... 30.07.14, 16:52
      mariuszg2 napisał:
      > znaczit! sezon ogórkowy nadchodzi - ale do rzeczy!

Zostal mi jeden sloik (wlasnej roboty), ale jakos nie moge sie zebrac, by go otworzyc...
      - szkoda mi dziada. przywiazalem sie juz do niego, tak jak czlek przywiazuje sie do wlasnego sukcesu...
    • leptosom Re: Ogórek 30.07.14, 23:42
      z przed lat wiem, że najlepsze kwaszeniaki robili w Terespolu i okolicach. Przepisy były tajemnicą. Nie wiem, czy nadal robią, czy nadal są rozlewiska Bugu, w których leżakowały beczki z tymi ogórkami.
      • mariuszg2 Re: Ogórek 31.07.14, 08:33
        niedawno próbowałem sałatkę z tegorocznych ogórków be skórki pokrojonych na plasterki w zalewie octowej lekko słodzonej z papryczką i cebulką. Pycha...idealne do wiśniówki
    • mm969696 Re: Ogórek 31.07.14, 10:44
      każdy umie. a ja dodam ze nie należy robić w czasie burzy bo tez się nie udadzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka