Gość: amator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:40 francuski jest trudny? chciałbym zacząc samodzielną naukę od podstaw bez chodzenia na kurs-czyli w domku. jestem uparty. Jak Wam szło z nauką tego języka? Jakieś wskazówki poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_zienkiewicz Re: spoko, 14.09.04, 08:42 jak jesteś uparty to ci się uda.Ja na 5 miesięcy przed maturą zdecydowałam się na francuski jako dodatkowy przedmiot (czyli pisemny i ustny).Dałam radę.Jak zaczynałam to potrafiam liczyć do 7 :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: spoko, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:50 z jakich podręczników korzystałaś? poleć mi jakieś materiały. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: pewnie, 14.09.04, 08:52 aczkolwiek jeśli mogę to jutro.Dzisiaj spiszę autorów, tytuły i podam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: pewnie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:54 no proszę- są jeszcze dobrzy ludzie na ziemi :) ps. jak by to było po francusku? :)))) zaczęło by się Cest la...? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: c`est 14.09.04, 08:59 tyczy się chyba liczby pojedynczej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: zapomniałam dodać, 14.09.04, 08:46 że raz w tygodniu chodziłam na płatne jednogodzinne konsultacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: zapomniałam dodać-ja też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:53 i jak teraz stoisz z tym językiem? jak z komunikacją? po tych 5 miesiacach potrafiłaś zrozumieć np. jakiś francuski program TV albo dialog filmowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: tu cię zmartwię :( 14.09.04, 08:56 na dzień dzisiejszy jestem dupa z francuskiego.Nic nie pamiętam.Pewnie dlatego, że uczyłam się tylko do matury, potem olałam sprawę.Bardzo żałuję, ponieważ teraz bardzo by mi się przydał :/ a nie mam czasu sięgnąć do starych notatek :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: tu cię zmartwię :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:01 wielka szkoda ja zdawałem maturę z ruska- i nic nie pamietam- po kilku latach szkoły podstawowej i czterech liceum z tym językiem- prawie zero i wstyd umiem angielski i postanowilem nauczyć się kolejnych może więc odświeżę równiez ruski. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re:ruski :) 14.09.04, 09:04 uczyłam się tego języka w podstawówce i w liceum i nie pamiętam ani jednego słowa :) pałałam straszną nienawiścią do ruskiego :))) do dziś nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re:ruski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:07 otóż to- człowiek traktował to jako niepotrzebną spóściznę minionej epoki i się nie uczył, teraz idzie na płatne kursy języka i uczy sie go w 1.5 roku a kiedyś miał na to tyle lat, Pamietam resztki , Mjenia zawut-tak się chyba przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re:ruski :) 14.09.04, 09:10 Gość portalu: amator napisał(a): > otóż to- człowiek traktował to jako niepotrzebną spóściznę minionej epoki i się > > nie uczył, teraz idzie na płatne kursy języka i uczy sie go w 1.5 roku a kiedyś > > miał na to tyle lat, Pamietam resztki , Mjenia zawut-tak się chyba przedstawia. Wiem, że malcik to chłopak, tak?Też w liceum miałam łacinę-to już było kretyństwo :/ też nic nie umiem, bo nie miałam chęci uczyć się łaciny.Za to bardzo lubię włoski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re:ruski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:12 lubisz czy też uczysz się? myślisz że włoski jest prościejszy od francuskiego? kurde-może zacznę włoski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re:włoski jest łatwy 14.09.04, 09:14 o wiele łatwiejszy od francuskiego (wymowa i pisownia, bo zasady gramatyczne prawie identyczne).Z włoskim mam do czynienia na codzień (taka praca :)). Polecam ten język, bo jest naprawdę łatwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re:włoski jest łatwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:19 jestem dopiero w fazie poszukiwań i łatwo mnie przekonać do łatwego :) odrzuciłem niemiecki bo jest dla mnie za bardzo podobny do angielskiego i od razu zaczęło mi się wszystko mylić więc chce robić jakiś język całkiem różny od anglika. Jak nauczyłaś się włoskiego? kurs? samodzielna nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re:włoski jest łatwy 14.09.04, 09:20 Gość portalu: amator napisał(a): > jestem dopiero w fazie poszukiwań i łatwo mnie przekonać do łatwego :) > odrzuciłem niemiecki bo jest dla mnie za bardzo podobny do angielskiego i od > razu zaczęło mi się wszystko mylić więc chce robić jakiś język całkiem różny od > > anglika. Jak nauczyłaś się włoskiego? kurs? samodzielna nauka? Samodzielna nauka i taką zdecydowanie polecam.Wakacje możesz spędzać we Włoszech, co pozwoli ci się "dokształcać". Niemieckiego też niecierpię i mam jakieś pieprzone uprzedznie do tego języka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re:włoski jest łatwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:25 samodzielna nauka z czego? jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re:włoski jest łatwy 14.09.04, 09:27 Gość portalu: amator napisał(a): > samodzielna nauka z czego? jak długo? To zależy jak bardzo będziesz chciał/chciała, ile czasu dziennie będziesz poświęcać na naukę itd.Według mnie rok starczy na dobrą znajomość tego języka :) Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re:ruski :) 14.09.04, 09:17 na 100% prostsza wymowa :) zachęcam do nauki włoskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re:ruski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:27 z jakich materiałów korzystasz? uczysz się samodzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re:ruski :) 14.09.04, 09:28 korzystałam z nieśmiertelnego Katerinova "La lingua italiana per stranieri". A teraz używam jak Lena w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie ja polecam ruski 14.09.04, 09:53 uczyłam się rok w podstawówce, czyli kilkanaście lat temu. byłam w tym roku na wakacjach na ukrainie i po 2 tygodniach się dogadywałam :) jeśli będę miała czas to na pewno odkurzę podręcznik z wilkiem i zającem na okładce. a poza tym ruski może się przydać bardziej niż francuski czy włoski a jak pięknie brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś