Dodaj do ulubionych

ży ma pel amator

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:40
francuski jest trudny?
chciałbym zacząc samodzielną naukę od podstaw bez chodzenia na kurs-czyli w
domku. jestem uparty. Jak Wam szło z nauką tego języka? Jakieś wskazówki
poproszę.
Obserwuj wątek
    • lena_zienkiewicz Re: spoko, 14.09.04, 08:42
      jak jesteś uparty to ci się uda.Ja na 5 miesięcy przed maturą zdecydowałam się
      na francuski jako dodatkowy przedmiot (czyli pisemny i ustny).Dałam radę.Jak
      zaczynałam to potrafiam liczyć do 7 :/
      • Gość: amator Re: spoko, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:50
        z jakich podręczników korzystałaś? poleć mi jakieś materiały.
        • lena_zienkiewicz Re: pewnie, 14.09.04, 08:52
          aczkolwiek jeśli mogę to jutro.Dzisiaj spiszę autorów, tytuły i podam.
          • Gość: amator Re: pewnie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:54
            no proszę- są jeszcze dobrzy ludzie na ziemi :)
            ps.
            jak by to było po francusku? :))))
            zaczęło by się Cest la...?
            • lena_zienkiewicz Re: c`est 14.09.04, 08:59
              tyczy się chyba liczby pojedynczej :/
    • lena_zienkiewicz Re: zapomniałam dodać, 14.09.04, 08:46
      że raz w tygodniu chodziłam na płatne jednogodzinne konsultacje :)
      • Gość: amator Re: zapomniałam dodać-ja też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 08:53
        i jak teraz stoisz z tym językiem? jak z komunikacją? po tych 5 miesiacach
        potrafiłaś zrozumieć np. jakiś francuski program TV albo dialog filmowy?
        • lena_zienkiewicz Re: tu cię zmartwię :( 14.09.04, 08:56
          na dzień dzisiejszy jestem dupa z francuskiego.Nic nie pamiętam.Pewnie dlatego,
          że uczyłam się tylko do matury, potem olałam sprawę.Bardzo żałuję, ponieważ
          teraz bardzo by mi się przydał :/ a nie mam czasu sięgnąć do starych notatek :(
          • Gość: amator Re: tu cię zmartwię :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:01
            wielka szkoda
            ja zdawałem maturę z ruska- i nic nie pamietam- po kilku latach szkoły
            podstawowej i czterech liceum z tym językiem- prawie zero i wstyd
            umiem angielski i postanowilem nauczyć się kolejnych
            może więc odświeżę równiez ruski.
            • lena_zienkiewicz Re:ruski :) 14.09.04, 09:04
              uczyłam się tego języka w podstawówce i w liceum i nie pamiętam ani jednego
              słowa :) pałałam straszną nienawiścią do ruskiego :))) do dziś nie wiem
              dlaczego...
              • Gość: amator Re:ruski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:07
                otóż to- człowiek traktował to jako niepotrzebną spóściznę minionej epoki i się
                nie uczył, teraz idzie na płatne kursy języka i uczy sie go w 1.5 roku a kiedyś
                miał na to tyle lat, Pamietam resztki , Mjenia zawut-tak się chyba przedstawia.
                • lena_zienkiewicz Re:ruski :) 14.09.04, 09:10
                  Gość portalu: amator napisał(a):

> otóż to- człowiek traktował to jako niepotrzebną spóściznę minionej epoki i
                  się
                  >
                  > nie uczył, teraz idzie na płatne kursy języka i uczy sie go w 1.5 roku a
                  kiedyś
                  >
                  > miał na to tyle lat, Pamietam resztki , Mjenia zawut-tak się chyba
                  przedstawia.

Wiem, że malcik to chłopak, tak?Też w liceum miałam łacinę-to już było
                  kretyństwo :/ też nic nie umiem, bo nie miałam chęci uczyć się łaciny.Za to
                  bardzo lubię włoski :)
                  • Gość: amator Re:ruski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:12
                    lubisz czy też uczysz się?
                    myślisz że włoski jest prościejszy od francuskiego? kurde-może zacznę włoski!!!
                    • lena_zienkiewicz Re:włoski jest łatwy 14.09.04, 09:14
                      o wiele łatwiejszy od francuskiego (wymowa i pisownia, bo zasady gramatyczne
                      prawie identyczne).Z włoskim mam do czynienia na codzień (taka praca :)).
                      Polecam ten język, bo jest naprawdę łatwy :)
                      • Gość: amator Re:włoski jest łatwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:19
                        jestem dopiero w fazie poszukiwań i łatwo mnie przekonać do łatwego :)
                        odrzuciłem niemiecki bo jest dla mnie za bardzo podobny do angielskiego i od
                        razu zaczęło mi się wszystko mylić więc chce robić jakiś język całkiem różny od
                        anglika. Jak nauczyłaś się włoskiego? kurs? samodzielna nauka?
                        • lena_zienkiewicz Re:włoski jest łatwy 14.09.04, 09:20

> jestem dopiero w fazie poszukiwań i łatwo mnie przekonać do łatwego :)
                          > odrzuciłem niemiecki bo jest dla mnie za bardzo podobny do angielskiego i od
                          > razu zaczęło mi się wszystko mylić więc chce robić jakiś język całkiem różny
                          od
                          >
                          > anglika. Jak nauczyłaś się włoskiego? kurs? samodzielna nauka?

Samodzielna nauka i taką zdecydowanie polecam.Wakacje możesz spędzać we
                          Włoszech, co pozwoli ci się "dokształcać".
                          Niemieckiego też niecierpię i mam jakieś pieprzone uprzedznie do tego języka :/
                          • Gość: amator Re:włoski jest łatwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:25
                            samodzielna nauka z czego? jak długo?
                            • lena_zienkiewicz Re:włoski jest łatwy 14.09.04, 09:27

> samodzielna nauka z czego? jak długo?

To zależy jak bardzo będziesz chciał/chciała, ile czasu dziennie będziesz
                              poświęcać na naukę itd.Według mnie rok starczy na dobrą znajomość tego języka :)
                    • pierozek_monika Re:ruski :) 14.09.04, 09:17
                      na 100% prostsza wymowa :) zachęcam do nauki włoskiego :)
                      • Gość: amator Re:ruski :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:27
                        z jakich materiałów korzystasz? uczysz się samodzielnie?
                        • pierozek_monika Re:ruski :) 14.09.04, 09:28
                          korzystałam z nieśmiertelnego Katerinova "La lingua italiana per stranieri".
                          A teraz używam jak Lena w pracy.
            • niedzwiedzica_sousie ja polecam ruski 14.09.04, 09:53
              uczyłam się rok w podstawówce, czyli kilkanaście lat temu. byłam w tym roku na
              wakacjach na ukrainie i po 2 tygodniach się dogadywałam :)
              jeśli będę miała czas to na pewno odkurzę podręcznik z wilkiem i zającem na
              okładce.
              a poza tym ruski może się przydać bardziej niż francuski czy włoski a jak
              pięknie brzmi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka