Dodaj do ulubionych

Biale sukienki na slub

27.05.15, 08:15
Znajoma wychodzi za maz i zyczy sobie, aby goscie (plci zenskiej, rzecz jasna), byli ubrani w wylacznie biale sukienki.
Czy to dziwi, ze mnie to dziwi?
Zawsze myslalam, ze bialy jest zarezerwowany wylacznie dla panny mlodej a tu takie cus na starosc?
Nie powiem, nie ma tego zlego, zawsze to pretekst do kupienia nowej kiecki ale zdziwiona jednak jestem :-)
Moje pytanie: czy to dziwne? Czy dziwne, ze dla mnie dziwne?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 08:57
      Na ślubie matki Beyonce wszyscy byli ubrani na biało, koleżanka chyba się zapatrzyła na zdjęcia z wesela.
      • aqua48 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 10:17
        A może panna młoda chce wystąpić w czerwonej sukience? Na białym tle będzie się ładnie prezentować.
      • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 11:01
        Gdybym byla zaproszona na taki slub, to bym sie nawet nie zastanawiala :-D
    • devilyn Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 10:17
      dziwne, i ubrałabym się tak jak mi pasuje.
      • horpyna4 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 10:43
        Moim zdaniem nie tylko dziwne, ale wręcz niegrzeczne. Przecież wiele kobiet nie ma w szafie białej kiecki, czyli jest to domaganie się od nich wyłożenia pieniędzy na nowy strój. A jak któraś na siebie nie dostanie, to ma szyć na miarę na tę okazję? A jak którejś fatalnie w biaym?

Nie przyszłabym na taką uroczystość, gdzie gości traktuje się jak dekorację.
        • batyszka11 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 11:02
          Rowniez uwazam, ze to niegrzeczne.
          Pamietam, ze gdzies w jakims brukowcu 100 lat temu bylo cos na temat slubu jakiejs prominencji, ktora takze zazyczyla sobie gosci w bieli. Z taka mala roznica, ze sama pokryla koszty ich bialej garderoby.

Tego typu zyczenia sa dla mnie tak samo nietaktowne jak, zazyczenie sobie na slubie zadnych dzieci, tzn. goscie dzieciaci maja przyjsc na uroczystosc slubna bez dzieci.
          • sid_15 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 18:41
            > Tego typu zyczenia sa dla mnie tak samo nietaktowne jak, zazyczenie sobie na slubie
            > zadnych dzieci, tzn. goscie dzieciaci maja przyjsc na uroczystosc slubna bez dzieci.

To akurat rozumiem, dzieci bywają kłopotliwe, a rodzice nie zawsze umieją/chcą nad nimi zapanować.
        • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 12:43
          Tez tak pomyslalam. Mama mojego faceta byla pielegniarka, moze ma jeszcze gdzies ciuchy robocze? Bo nie sadze, zeby dysponowala biala sukienka, czy kostoumem.
        • samuela_vimes Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:32
          horpyna4 napisała:

> Moim zdaniem nie tylko dziwne, ale wręcz niegrzeczne.

o niegrzeczne- doskonałe słowo. Co do reszty wypowiedzi 10/10
      • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 12:48
        Teoretycznie jak najbardziej! Praktycznie nie mialabym takiej odwagi, zeby sie wylamac. Ale poniewaz moj chlop uwaza, ze to superpomysl, jego obciaze rachunkiem :-D
        • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 13:03
          a co z butami i torebkami?
          • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:15
            Nie wiem. Ale postanowilam nie pytac, pojc w bialej sukienca a do tego wlozyc jakies ultrabijace po oczach dodatki, najlepiej w turkusie, bo ladnie mi w tym kolorze. Moze jakies bolerko, czy cos, nie wiem. Zeby sukienka byla biala ale kolor jednak inny :D Chyba, ze dojda do mnie informacje o dodatkach, wtedy zobacze.
            • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:17
              ooo, turkus ładnie się z bielą komponuje.
              Ale co tam, przynajmniej dorobisz się sukienki.
              • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:22
                Tym sie pocieszam. I stary ma zaplacic, inaczej nie ide ;-)
                A propos sukienki, to czy taka moze byc na slub? Przyznam, ze nigdy nie bylam na slubie z pompa, zeby potrzebna byla SUKNIA,i a jedyna suknie jaka mialam, to na sylwestra w Hotelu Emirate Palace w Abu Dhabi, gdzie trafilam, pracuja u pewnych zamoznych panstwa jako au pair ;-) Suknia nie byla biala, wiec odpada, poza tym nie wiem, gdzie jest. Nie chce sukni, chce prosta sukienke.
                Oto moj typ:
                www.street-one.de/All-Styles/Roecke-Kleider/Kleider/Etuikleid-aus-Spitze-Ruth-off-white.html
                Moze byc?

A do tego jakies dodatki, powiedzmy, turkusowe.
                • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:30
                  No bardzo ładna, prosta i elegancka, taka delikatna. Myślę, ze może być, no chyba, że wymagana będzie długa. Choć nie wiem, czy przy takiej fakturze sukienki pokusiłabym się o dodatki, w sensie -naszyjnik lub korale, czy poprzestałabym tylko na kolczykach i bransoletce.
                  • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:35
                    Ja generalnie nie nosze mocnych dodatkow, jezeli juz to srebro (na platyne mnie nie stac, poza tym wyglada tak samo, wiec po co przeplacac ;-) )i jezeli juz, to cos malego, jakis drobiazg. Z tym turkusem, to myslalam o torebce i butach, albo jakims szalu, bo czyms trzeba sie w kosciele przykryc. A jak powie, ze ma byc dluga, to ten szal sobie na dole doszyje ;-) Chyba ;-)
                    • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:57
                      Nie no, ładnie wymyśliłaś. Choć ja bym się chyba skusiła na jasne bytu, a z kolei resztę dodatków w turkusie. Ale... rób jak uważasz, będzie dobrze. ;)
                • sid_15 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 18:43
                  Fajna i taka, że można ją jeszcze gdzieś założyć, nie tylko na wyjście. :)
                  • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 19:51
                    Dokupie welon i bede miala na wlasny slub :D
    • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 12:24
      Mnie też to dziwi. Te białe sukienki za własną kaskę powinny być kupione?
      Phi, a dlaczego męszczyśni nie mają mieć identycznych garniturów?
    • martishia7 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 12:42
      Dziwna to jest próba ingerowania w to jak ubrani będą goście. Myślę, że bym wyśmiała.
    • miau.weglowy Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 13:46
      dziwne jest to, ze sie narzuca cos komus
      moze jeszcze zacznie wpuszczac kobiety z obcasem wylacznie max 4 cm? LOL
      • horpyna4 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 16:02
        Obcas to mały pikuś, ale może zażądać określonego koloru włosów... bo jak kiecka, to dlaczego nie włosy? Też mają wpływ na kolorystykę otoczenia. Mają być same blondynki, a w dodatku długowłose... niech sobie ufarbują i przedłużą na własny koszt, żeby laluni wesela nie popsuć.
        • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 16:06
          i bukieciki, bukieciki też niech będą z góry ustalone. I dodatki biżuteryjne.
          • horpyna4 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 16:35
            Jednakowe kolczyki u wszystkich, a jak któraś nie ma przekłutych uszu i nie zamierza przekłuwać, to won z wesela.

• rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:40
        Jakby mial byc obcas, to bym na amen nie poszla. Nie na znak protestu ale dlatego, ze jak dotad proby wkladania butow na obcasie nie wypalily. Od razu bola mnie stopy. Przy sredniodlugim obcasie, takim, jaki dla "normalnych kobiet" sa codziennoscia. No po prostu od razu taki bol, ze zdejmuje.
    • wellness0 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 15:31
      Ja do tej pory spotkalam sie raczej z zyczeniem aby nie zakladac bialych sukienek, bo panna mloda chciala czuc sie wyjatkowo w bialej sukni
    • samuela_vimes Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:31
      nie wiem jak dla mnie fanaberie księżniczki + niepotrzebna uniformizacja. Zapewne nie poszłabym na takie wesele, bo nie lubię gdy ktoś odgórnie decyduje o moim wyglądzie.
      Dziwne, jakieś takie rozkazujące i zwyczajnie głupie.
      • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 17:49
        Ale w sumie to bardzo fajna dziewczyna jest, po prostu taki typ, troche zastaw sie a postaw sie. Serdeczna, pomocna, itd ale w sumie dosc prosta, jak impreza, to musi byc z pompa, wszystko naj, naj, naj. Jestem pewna, ze gdybym powiedziala, ze nie stac mnie na sukienke, zaplacilaby za nia, pewnie nawet sama by to zaproponowala. Bez cienia urazy, zdziwienia czy politowania. Wiec nie chodzi o to, ze chce sie obrazic, mnie to po prostu dziwi, troche bawi, ze musi byc wszystko takie "iedalne", wystudiowane. Ale nie jestem zla czy obrazona, przeciwnie, lubie ja, cala jej rodzine. Poza tym, ze muzyka bedzie kijowa (pewnie glownie polskie i niemieckie disko, itp) na pewno bedzie superzarcie ;-)

Byloby fajnie, jakby wypalilo:
        forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,36,129040872,129040872,Metabolic_balance.html
        forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
        • samuela_vimes Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 18:03
          nie no spoczko- twoja sprawa. Ja mam po prostu świra na punkcie wolności osobistej, więc choćby to była moja najlepsza przyjaciółka to pewnie i tak bym nie poszła, bo odgórnie narzucony strój ogranicza moją wolność. A tego nie lubię :-)
          • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:32
            Ja sie na starosc robie jakas taka bardziej ugodowa, przynajmniej w mniej waznych kwestiach. Jeszcze, zebym jej nie lubila, to moze bym i postawila na swoim albo nie poszla ale jak mowilam, jest w porzadku, wiec nie widze problemu, mimo ze problem widze ;-) Ale jestem otwarta, zeby z nim zyc a nie wojowac :-)
            -
            Byloby fajnie, jakby wypalilo:
            forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,36,129040872,129040872,Metabolic_balance.html
            forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
    • obrotowy jedna baba drugiej babie wsadzila do... 27.05.15, 19:45
      kieszeni 200 zl - i kazala sie na cnotke oporzadzic.

gratulujemy.
      • samuela_vimes Re: jedna baba drugiej babie wsadzila do... 27.05.15, 20:17
        obrotowy napisał:

> kieszeni 200 zl -

200 zł to chyba na licealistkę :-D
        • obrotowy mozna i taniej :) 27.05.15, 20:22
          samuela_vimes napisała:
          > 200 zł to chyba na licealistkę :-D

mozna i taniej.
          wystarczy - greckim wzorem - owinac sie przescieradlem:
          www.luxlux.pl/artykul/ciuch-dnia-suknia-john-galliano-3433
          • samuela_vimes Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:27
            cholera, kosztowne to prześcieradło!
            • rotkaeppchen1 Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:34
              Przescieradlo na noc poslubna, to raczej tanie. Chociaz... panstwo maja dwoje dzieci, wiec da sie doprac ;-)
              • taki-sobie-nick Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:39
                rotkaeppchen1 napisała:

> Przescieradlo na noc poslubna, to raczej tanie.

Połączmy Musierowicz z Mitchell i uszyjmy kieckę z firanki!
                • rotkaeppchen1 Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:44
                  Kiecke z firanki a bolerko z zaslony :D A jako torebke wezme samochodowy zaglowek :D
                  • taki-sobie-nick Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:49
                    rotkaeppchen1 napisała:

> Kiecke z firanki a bolerko z zaslony

Oj tam gupia jesteś. :-P

Scarlett O`Hara uszyła z zasłony i wszyscy padli z zachwytu. :-P
                    • rotkaeppchen1 Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:52
                      Glupia, bo nie mam ani firanki ani zaslony, mam tylko rolete i to nie biala. Wiec nie ma o czym mowic. :D
                      • taki-sobie-nick Re: mozna i taniej :) 27.05.15, 20:58
                        rotkaeppchen1 napisała:

> Glupia, bo nie mam ani firanki ani zaslony, mam tylko rolete i to nie biala. Wi
                        > ec nie ma o czym mowic. :D

Pułapka współczesności. :-P
        • rotkaeppchen1 Re: jedna baba drugiej babie wsadzila do... 27.05.15, 20:24
          Albo na waciki :D
    • mendiga Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:02
      Zacznijmy od tego, że dziwne jest żądanie, aby panie były w sukienkach, mniejsza o kolor.
      Już samo to by mi wystarczyło, żeby nie iść. Nie dość, że człowiek się wynudzi i tyłek rozpłaszczy podczas całej tej ceremonii, na której ani w sudoku zagrać, ani poczytać, bo nie wypada, to jeszcze musi być przebrany za pajaca i udawać, że jest świetnie, że nic lepszego nie ma do roboty. Koszmar.
      • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:36
        No to jest prosba, w koncu jak ktos sie uprze, to chyba go z kosciola nie wywali :D
        • mendiga Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:48
          Ale na kolejny ślub już nie zaprosi, a kto wie, jaki tort będzie na następnym weselu...

Bo że na tym będzie kiepścizna, to można się spodziewać już po tej akcji odwracania uwagi od żarcia (kryptonim "biała sukienka"). Cwaniara wie, że klientka w białej sukni jest mniej żrąca, mniej pijąca i awanturująca się. Oszczędza na wikcie, dam sobie głowę uciąć.
          • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:56
            Nastpnego raczej nie bedzie :D Cywilny byl osiem lat temu, teraz bedzie koscielny, na rozwod jak widac sie nie zanosi. A tort bedzie na pewno pyszny, bo malzonek jest kucharzem i cukiernikiem :D I na pewno osobiscie cos tam przygotuje :D
            • mendiga Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:57
              A, to zmienia postać rzeczy. Do cukiernika trzeba iść na wesele. Choćby po trupach i w sukience.
    • taki-sobie-nick Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:13
      rotkaeppchen1 napisała:

> Znajoma wychodzi za maz i zyczy sobie, aby goscie (plci zenskiej, rzecz jasna),
      > byli ubrani w wylacznie biale sukienki.
      > Czy to dziwi, ze mnie to dziwi?
      > Zawsze myslalam, ze bialy jest zarezerwowany wylacznie dla panny mlodej a tu ta
      > kie cus na starosc?
      > Nie powiem, nie ma tego zlego, zawsze to pretekst do kupienia nowej kiecki

Ale żeby białej?

Biały pogrubia - czy zaproszone są wyłącznie szczupłe panie? (To nie do ciebie, uwaga ogólna)
      • horpyna4 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:22
        Ustawi się w drzwiach wąską bramkę i grube nie wejdą, żeby nie psuć estetyki przyjęcia...
        • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:25
          :D :D :D
          o kurczę, oplułam klawiatrurę
        • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:42
          Grube z zasady nie beda zapraszane, bo nie dosc, ze zepsuja estetyke, to jeszcze potraktuja przyjecie weselne na zasadzie "all you can eat" i polowa gosci nie dostanie obiadu :D

A co do pogrubiania grubych - ja akurat nie naleze do szczuplych ale odkad przestalam miec kompleksy, nie mam problemu w noszeniu ubran, ktore pogrubiaja optycznie lub nie wyszczuplaja - jak sie komus optycznie nie podoba, to trudno, mnie to nie przeszkadza. Ma byc wygodnie i estetetycznie - tzn jak wiem, ze mam walek na brzuchu (walcze na silowni, zeby sie zmniejszyl :D ) to nie wloze niczego obcislego, tylko raczej luzne. A ze optycznie bedzie wiecej - trudno. Najem sie, napije, to czy optycznie, czy faktycznie brzuch mi wylezie :D
          • taki-sobie-nick Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:48
            rotkaeppchen1 napisała:

> Grube z zasady nie beda zapraszane, bo nie dosc, ze zepsuja estetyke, to jeszcz
            > e potraktuja przyjecie weselne na zasadzie "all you can eat" i polowa gosci nie
            > dostanie obiadu :D
            >
            > A co do pogrubiania grubych - ja akurat nie naleze do szczuplych ale odkad prze
            > stalam miec kompleksy, nie mam problemu w noszeniu ubran, ktore pogrubiaja opty
            > cznie lub nie wyszczuplaja - jak sie komus optycznie nie podoba, to trudno, mni
            > e to nie przeszkadza. Ma byc wygodnie i estetetycznie - tzn jak wiem, ze mam wa
            > lek na brzuchu (walcze na silowni, zeby sie zmniejszyl :D ) to nie wloze nicze
            > go obcislego, tylko raczej luzne. A ze optycznie bedzie wiecej - trudno.

Bez sensu. Jak włożysz dopasowane, ale luźnawe (nie mylić z namiotem) to optycznie będzie cię mniej. :-P

Akurat ta kiecka, bardzo ładna, nie posłuży ci przesadnie. Wiem, bo mnie też jest za dużo.

Może empirową?
            • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:54
              Ale nie jestem bardzo otylo, mam dobre proporcje, duze cycki, wciecie w talii, jak zgubie 3-5 kg to bede miala rozmiar 38, wiec ok. Poza tym, nie ma o czym gadac, podoba mi sie, zamowie, przymierze, jak bedzie zle, zwroce i po krzyku. Do slubu mam trzy miesiace, tak ze ten, te pare kilo spadna :-)
              • taki-sobie-nick Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 20:57
                rotkaeppchen1 napisała:

> Ale nie jestem bardzo otylo, mam dobre proporcje, duze cycki, wciecie w talii,
                > jak zgubie 3-5 kg to bede miala rozmiar 38

No to czego robisz z muchy słonia???

Notabene - "nie jestem bardzo otyła", czyli mam rozmiar 40, blisko 38... TY NAWET NADWAGI NIE MASZ, NIE MÓWIĄC O OTYŁOŚCI!
                • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 08:56
                  Mam, mam, waze 75 kg przy 162cm. Po prostu jestem tak zbudowana, ze nosze takie rozmiary. Tluszcz rozklada mi sie rownomiernie. Nie ze wielka bryla i cienkie nozki, tylko wszedzie po rowno. Plus cycki i dupa ;-)
                • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 11:30
                  O, dolaczylam do mojego profilu trzecie zdjecie, na ktorym, powiedzmy, widac sylwetke. Przy wadze 75kg.
                  Na te wage zle nie jest ale i tak waze 15kg za duzo. Nie chodzi o wyglad!! Tylko o to, ze ten tluszcz jest, i on szkodzi. Jak stoje, brzuch mam plaski, w miare ale jak usiade, tluszc wylazi. I nie chodzi o estetyke, bo tak sie ubieram, ze go absolutnie nie widac ale o to, ze on mi szkodzi, nie wiem np czy nie mam skrajnie otluszczonego serca? Nie robilam badan w tym kierunku. Dlatego staram sie schudnac, nie dla wygladu a dla zdrowia.
                  A w tym wypadku te pare kg dla wygladu na slubie ale to wyjatkowa sytuacja ;-)
                  Nawet moj lekarz powiedzial mi: pani absolutnie nie musi schudnac! A jak go oswiecilam: panie doktorze ale ja waze 75 kg, to on na to: a no tak, to troche by sie przydalo :D Wiec nie o wyglad tu chodzi a o zdrowie.
                  • mendiga Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 15:20
                    Ej, ale ty bardzo ładna dupa jesteś z twarzy, kapturku. W każdym razie na tych wcześniejszych zdjęciach, bo na ostatnim nie widać.
                    • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 15:59
                      nio, ładna, ładna. Rotkaeppchen1 - jak układasz włosy, bo też chcę mieć takie? Czy masz takie naturalne?
                      • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 18:22
                        Nic nie robie. Myje, odzywka, turban na 5 min, zdejmuje, przejezdzam palcami raz drugi, pomajtam jak heavy metalowiec i gotowe. Nawet grzebienia nie uzywam. Myje co drugi dzien a co drugi tylko mocze, bo po nocy mam siano :-D
                        • czoklitka Re: Biale sukienki na slub 29.05.15, 17:58
                          Zazdroszczę takich włosów. Właśnie od wielu lat marzyła mi się taka fryzura.
                    • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 18:14
                      Twarzowa dupa znaczy. Zawsze to lepiej, niz dupowata twarz :-D
    • alquen Re: Biale sukienki na slub 27.05.15, 23:25
      Jak dla mnie to też dziwne i trochę nie w porządku względem gości. Bo może ktoś nie ma białej i akurat nie stać go na dodatkowy wydatek przy weselu, jakim jest kupno nowej sukienki, a jak ktoś się nie dostosuje to co, na wesele nie wpuści?
    • molly_wither Czarne na pogrzeb nt 28.05.15, 17:42
    • sid_15 Re: Biale sukienki na slub 28.05.15, 18:40
      To chyba coś z cyklu świr panny młodej.
    • rotkaeppchen1 Re: Biale sukienki na slub 02.06.15, 22:41
      No i sie okazuje, ze to juz nie brak dobrego tonu a signum temporis:

pytanienasniadanie.tvp.pl/20309185/weselny-bon-ton-fanaberie-mlodych-na-weselach
      Miejsce: 06:18.

Sukienka jest, jutro musze odebrac z poczty :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka