Dodaj do ulubionych

rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby.

14.06.15, 15:03
hej, mam pytanie- czy mozecie mi powiedziec ile mniej wiecej sie ksztaltuja rachunki za gaz i prad dla 1 osoby - mieszkanie o powierchni 20-30m2? bo wlasnie szukam lokum, dzwonie na ogloszenie, i mi wlasciciel mowi ze rachunki za gaz i prad przychodza co miesiac w kwocie 150 zl za prad i 120 zl za gaz - na 1 osobe, w kawalerce. Czy to jest normalne? zeby rachunki byly tak wysokie?? czy moze ja mam jakies wyobrazenia zle uksztaltowane?
Obserwuj wątek
    • lorelailee Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 15:22
      tzn. przepraszam - 300 zl za 2 miesiace - czyli za prad i gaz na miesiac wychodzi razem 150 zl. To wg mnie kwota bardzo wysoka, watpie zeby ktos tyle byl w stanie zuzyc przy normalnym uzytkowaniu?? czy az tak sie ceny nagle pozmmienialy?
      • senseiek Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 15:34
        lorelailee napisała:

> tzn. przepraszam - 300 zl za 2 miesiace - czyli za prad i gaz na miesiac wychod
        > zi razem 150 zl. To wg mnie kwota bardzo wysoka, watpie zeby ktos tyle byl w st
        > anie zuzyc przy normalnym uzytkowaniu?? czy az tak sie ceny nagle pozmmienialy?

Zeby miec 150 zl LACZNIE za prad+gaz/miesiac to trzeba by sie kapac w wodzie gotowanej w garnkach.. Wtedy faktycznie udaloby Ci sie zmniejszyc do 28 zl/m za gaz. Mi sie zepsul kiedys piecyk, i musialem gotowac wode w garnkach (4+9 L). To zuzycie gazu spadlo o 75%. Mimo ze codziennie bylem wykapany.
    • senseiek Normalne 14.06.15, 15:30
      lorelailee napisała:

> hej, mam pytanie- czy mozecie mi powiedziec ile mniej wiecej sie ksztaltuja rac
      > hunki za gaz i prad dla 1 osoby - mieszkanie o powierchni 20-30m2? bo wlasnie s
      > zukam lokum, dzwonie na ogloszenie, i mi wlasciciel mowi ze rachunki za gaz i p
      > rad przychodza co miesiac w kwocie 150 zl za prad i 120 zl za gaz - na 1 osobe,
      > w kawalerce. Czy to jest normalne? zeby rachunki byly tak wysokie?? czy moze j
      > a mam jakies wyobrazenia zle uksztaltowane?

Jesli ktos raz dziennie sie kapie po 15 min, i robi obiad, to wlasnie taki rachunek za gaz powinien miec: ja mialem 110 zl/m (220 zl/2m).

Za prad taki rachunek bedziesz miala gdy masz TV, kompa wlaczonego od rana do nocy jakies 16h/d (desktopa, nie laptopa)
      Ja przez kilkanascie lat mialem 220 zl/m za prad, ale od grudnia po kupieniu watomierza udalo mi sie obnizyc do 125 zl/m. Ale duzo rzeczy jest wylaczanych totalnie gdy sa nieuzywane. np. glosniki od komputera i dekoder satelitarny z HDD zuzywaja 100% tego co zwykle gdy sa wylaczone przyciskiem, trzeba je wylaczac totalnie z pradu..

• lorelailee Re: Normalne 14.06.15, 15:40
        ale jesli codziennie 10 h nie ma mnie w domu- bo pracuje, to przeciez nie ciagne tego pradu non stop? co do kapieli biore prysznic- i na pewno nie trwa 15 minut, predzej 5. Poza tym to moja mama ma dom 1 rodzinny (2 pietra, 5 pokoi) mieszka sama co prawda- ale zuzycie tego pradu to rachunek 150 zl na 3 miesiace - a nie na miesiac. Gaz podobnie. Wiec sie zastanawiam co to ma byc z tymi rachunkami za mieszkanie 30m2??
        • gocha033 Troche to duzo 14.06.15, 15:53
          u mnie dwoch studentow (mieszkanie dwupokojowe), bioracych prysznic codziennie
          (liczniki pradu, gazu i wody - sa),
          ale gotujacych raczej malo - placilo
          co miesiac za te wszystkie media - 250 zl.
          • lorelailee Re: Troche to duzo 14.06.15, 16:02
            125 zeta na osobe za prad, wode i gaz to juz bardziej realne, niz 150 zeta za 1 osobe za prad i gaz.
            • senseiek Re: Troche to duzo 14.06.15, 16:13
              lorelailee napisała:

> 125 zeta na osobe za prad, wode i gaz to juz bardziej realne, niz 150 zeta za 1
              > osobe za prad i gaz.

Ale wtedy kompy, telewizor, lodowka, pralka*) sa wspolne..

*) nota bene, ona ma bardzo niski procent w calosciowym kWh, przynajmniej u mnie, choc piore ze 3x tydzien, rzedu paru procent z tego co pamietam rezultaty obliczen i mierzen na watomierzu
              • lorelailee Re: Troche to duzo 14.06.15, 16:32
                lodowka i pralka wspolne - tak, ale komp i tv- jesli to 2 osoby to watpie, oczywiscie jesli para to moga miec 1 tv, ktorego ja i tak nie posiadamm.
        • senseiek Re: Normalne 14.06.15, 16:10
          lorelailee napisała:

> ale jesli codziennie 10 h nie ma mnie w domu- bo pracuje, to przeciez nie ciagne tego pradu non stop?

I co z tego?
          Przeciez urzadzenia ciagna prad gdy sa wsadzone do gniazdka, a nie wtedy gdy Ty jestes w domu..
          Lodowka caly czas sie wlacza i wylacza.
          Najlepiej jest z niej zrezygnowac, i kupowac codziennie swieze (i zdrowiej).

> co do kapieli biore prysznic- i na pewno nie trwa 15 min
          > ut, predzej 5.

Radze wlaczyc stopper.
          W tyle to ja zdarze umyc dobrze dwie nogi.

> Poza tym to moja mama ma dom 1 rodzinny (2 pietra, 5 pokoi) mies
          > zka sama co prawda- ale zuzycie tego pradu to rachunek 150 zl na 3 miesiace - a
          > nie na miesiac. Gaz podobnie.

Nie mozliwe.. Pokaz zdjecie jej rachunku..
          Chociaz, starsi ludzie potrafia sie kapac raz na tydzien..
          • lorelailee Re: Normalne 14.06.15, 16:37
            moja mama ma 50 pare lat wiec nie jest staruszka, kapie sie codziennie- ma tv, laptop, radio, lodowke i pralke - wiem ile wynosza rachunki bo kiedys z nia mieszkalam i sie do tych rachunkow dokladalam (i to wtedy na nas 2 tyle wynosily, i nie bylo to 10 lat temu, tylko 3 heh).
            Prysznic ktory trwa 15 minut- no moze tobie zajmuje umycie 2 nog 5 minut, ja jako eko freak nie jestem fanka lania wody do oporu - zakrecam wode np. podczas szczotkowania zebow, i nie robie tego ze skapstwa tylko z bycia eko friendly. Prysznic mi zajmuje tyle dokladnie - pomijam jakies coygodniowe zabiegi typu nie wiem, golenie pachy - wtedy faktycznie moze byc dluzej, ale co dzienne umycie sie nie trwa u mnie tyle czasu.
            I naprawde takie rachunki mnie zadziwiaja ? dlatego pytam- cos sie zmienilo?
            Ja ze sprzetow elektrycznych uzywam pralke, lodowke, laptop, suszarke i lampke. Z czego pralka, laptop, suszarka i lampka nie sa wlaczone non stop. Laptop na stand by ciagnie prad, ale suszarka juz chyba nie? poza tym i tak ja wypinam z gniazdka.
          • kino.mockba Re: Normalne 14.06.15, 19:20
            > I co z tego?
            > Przeciez urzadzenia ciagna prad gdy sa wsadzone do gniazdka, a nie wtedy gdy Ty
            > jestes w domu..
            > Lodowka caly czas sie wlacza i wylacza.
            > Najlepiej jest z niej zrezygnowac, i kupowac codziennie swieze (i zdrowiej).

Warto zainwestować w wyłączane listwy.

wyborcza.pl/1,145452,18078715,Co_wysysa_nocami_prad_z_gniazdek_i_pompuje_rachunki.html#TRNajCzytSST
            https://bi.gazeta.pl/im/f0/3d/11/z18078704Q.jpg
          • kitek_maly Re: Normalne 15.06.15, 09:45
            > Lodowka caly czas sie wlacza i wylacza.
            > Najlepiej jest z niej zrezygnowac, i kupowac codziennie swieze (i zdrowiej).

:D
            Normalnie forum humorum.
            • leptosom Re: Normalne 15.06.15, 11:15
              i kupowac codziennie swieze

i zimne. i konsumować pod sklepem.
              • senseiek Re: Normalne 15.06.15, 14:12
                Ale z czego tu sie smiac?
                To autorka watku mowi ze 150 zl na rachunki za gaz+prad na miesiac to duzo,
                co moim zdaniem jest nierealne dla osoby ktora uzywa kompa,tv,lodowki,robi obiady i kapie sie codziennie..
                Patrz
                jakoszczedzacpieniadze.pl/ile-kosztuje-uzywanie-lodowki
                wg. tego autora koszt lodowki to 23 zl/miesiac.

Moja lodowka pobiera 208 W gdy chodzi (wlasnie sprawdzilem watomierzem).
                Przez 15min, pozniej 45 min przerwy, i znow sie wlacza, wiec:
                15*60*208=187 kJ/godzine * 24 h * 30dni = 134,784 MJ = 37,44 kWh
                co daje 22,06 zl na miesiac na rachunku.
                wiec wyliczenia z artykulu prawie dobrze oddaja moja lodowke.

Sorry, ja sie tylko ustosunkowuje do potrzeb autorki watku z jej wymaganiami co do ich wysokosci..
              • six_a Re: Normalne 15.06.15, 14:30
                ojtam, zaraz dostaniesz przepis na domowej roboty elektrownię atomową i przestaniesz się śmiać.
                • senseiek Re: Normalne 15.06.15, 14:48
                  six_a napisała:

> ojtam, zaraz dostaniesz przepis na domowej roboty elektrownię atomową i przestaniesz się śmiać.

Ja tam jestem za wykorzystaniem energii slonecznej..
                  Poza tym energia jadrowa, jeszcze bardziej by nas uzaleznila od krajow zewnetrznych, bo skads w koncu trzeba sprowadzac rudy uranowe, zeby je przerabiac na paliwo, albo kupowac gotowe paliwo..
    • six_a Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 15:50
      ale do czego ten gaz, kuchenka? czy ogrzewanie/woda?
      za gaz tylko do gotowania to stanowczo przesada. ja płacę po ok. 25 pln raz na dwa miesiące. Przy jakimś regularnym gotowaniu pewnie ze 50 miesięcznie dałoby się wyciągnąć, ale raczej nie przy jednej osobie.

prąd chyba też przeszacowany przy jednej osobi. Przy znacznie większym mieszkaniu i 4 osobach mam niecałe 150 miesięcznie.
    • six_a Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 15:54
      poza tym, jak już się z kimś umówisz na oglądanie, to każ sobie pokazać rachunki za media.
      • lorelailee Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 16:00
        w tym przypadku juz podziekowalam - rachunki nie byly wg zuzycia tylko estimated (nie pamietam jak to sie po polsku nazywa)- ze z gory wyliczaja kaza placic tyle, a potem przychodzi albo zwrot albo nakaz doplaty, a wg mnie to dosc ryzykowne i o wiele za wysokie jak na 1 lokatora. I bezsensowne- mam placic co miesiac 150 zeta - i co z tego ze potem za pol roku dostane zwrot, skoro teraz tych pieniedzy nie bede miec, a wole je wydac na karnet na basen ;)
        • taki-sobie-nick Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 19:10
          lorelailee napisała:

> w tym przypadku juz podziekowalam - rachunki nie byly wg zuzycia tylko estimate
          > d (nie pamietam jak to sie po polsku nazywa)

Szacowane.
    • leanne_paul_piper Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 16:34
      U mnie przy 1,5 osoby rachunki za prąd wahają się w granicach 120-150 zł miesięcznie. Wbrew pozorom wcale nie trudno tyle wykorzystać przy zmywarce, pralko-suszarce, laptopach, nawet jeżeli nikogo nie ma w domu przez 10 godzin. Ja na dodatek mam jeszcze halogeny, których nie można wymienić na żarówki energooszczędne.
      Co do gazu, to zależy ile się gotuje, u mnie to raczej jakieś symboliczne 10 zł za miesiąc. Oczywiście, jeżeli woda nie jest podgrzewana gazem, na to musisz zwrócić uwagę, bo może mocno podwyższyć koszt użytkowania mieszkania.
      • senseiek Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 17:31
        leanne_paul_piper napisała:

> Co do gazu, to zależy ile się gotuje, u mnie to raczej jakieś symboliczne 10 zł
        > za miesiąc.

Gaz zuzyty na gotowanie jest mikroskopijny w porownaniu do tego co sie zuzyje na mycie, prysznice, kapiele.. Gotujesz 35-45 minut/dzien co daje jakies 0.1-0.15 m3 gazu/dzien. A piecyk ogrzewajacy wode zzera 1m3 gazu dziennie..
        • six_a Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 18:24
          >A piecyk ogrzewajacy wode zzera 1m3 gazu dziennie..
          o ile ten piecyk w ogóle ma.
        • leanne_paul_piper Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 18:42
          Miałam na myśli tylko gaz do gotowania, chociaż w sumie na nowych osiedlach to też już przeżytek. Przechodzi się kompletnie na prąd.
          • vandikia Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 16.06.15, 07:11
            apropos przeżytków, to przy ostatnim przeglądzie kominiarskim okazało się, że 2 osoby w tym 1 z mojej klatki podczepiły sobie butle gazowe pod kuchnię (gaz do budynku nie jest doprowadzony)
            nie wszyscy z tą nowoczesnością sobie radzą :>
    • coffei.na Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 20:24
      Dla mnie to dość abstrakcyjne,takie opłaty na 1os.,uważam ze duza przesada,pewnie gościu sobie dobiera do czynszu, ja mieszkam w domu,4 pokoje, duża kuchnia i łazienka,na 4 osoby płacimy 280 zl./2mce,ale kupiłam teraz kuchenkę indukcyjną i wiąże z nią ogromne nadzieje...obiad w 15-20min max! Polecam
    • leptosom Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 20:24
      za prąd płacę ok. 50 pln/m-c
    • leptosom Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 20:26
      niech pokaże rachunki.
      • lorelailee Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 14.06.15, 23:15
        hm, przegladalam rozne inne ogloszenia- zazwyczaj kwota miesieczna nie przekracza 100 zl (ze wzystkim) bo tu jeszcze dochodzily do tego rachunki za smieci, wwode no i internet ktory bym musiala w wlasnym zakresie ogarnac - wyszlo by mi z wyliczen tego pana ze 200 zeta za rachunki, jakis kosmos.
        • leptosom Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 15.06.15, 11:14
          za śmieci, wodę, co, cw, rzeczywiście płaci się, podobnie, jak za prad elektryczny, czy gaz.
          internet, garaż, piwnica, pom. gospodarcze, windy, ochrona, wideodomofon, sprzęt ppoż, monitoring, fundusz remontowy itp., itd. też mają swoją cenę.
    • vandikia Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 15.06.15, 18:01
      robiłam dla kogoś ostatnio zestawienie za 2014/2015 r.
      50 m2 / 2 osoby za prąd wychodziło ok 130zł miesięcznie (tv, 1 laptop, piekarnik, zmywarka, pralka itd.. )
      za gaz w sezonach jesienno-zimowych od 450 do 680zł miesięcznie (podgrzanie wody piecykiem typu junkers plus kuchnia plus ogrzewanie mieszkania)

• vandikia Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 15.06.15, 18:03
        a skoro piszesz o innych rachunkach, to woda ok 100zł miesięcznie za 2 os, śmieci w zależności od gminy i wywozu ale 15-20zł miesięcznie trzeba liczyć, więc jak to wszystko zbierzesz do kupy to nie wychodzi wcale tanio, życie jest drogie, może na codzień aż tak bardzo nie zwraca się na wszystko uwagi ale przy podsumowaniach finansowych widać czarno na białym co ile kosztuje
    • molly_wither Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 15.06.15, 18:37
      A czy Ty te rachunki ogladasz? Powiedz,ze sama bedziesz za nie placic i tyle. Kwoty, ktore ci przedstawil są za DWIE osoby, nie za jedna. Chce cie naciagnac, albo poprzedni wynajmujacy tyle nabil,ze teraz przychodza takie rachunki.
    • sea.sea Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 15.06.15, 19:31
      Jako singielka w stolicy, płacę 70 zł za prąd.
      Moja koleżanka singielka w lubuskiem też płaci tyle za prąd.
      Ja nie mam TV, ona ma, ja mam komputer, ona nie ma.
      Obie mamy po dużej lodówce, starego typu, nie jakieś energooszczędne, pierzemy w 40 stopniach, czajnik elektryczny u mnie chodzi co chwilę, suszarki używam ale rzadko, staram sie nie zostawiać światła bez potrzeby ale zapominam o wyłączaniu listew itp.

150 za prąd na jedną osobę to dla mnie jakiś kosmos, nie wiem, co bym musiała zrobić, żeby tyle nastukać, a w ogóle na prądzie nie oszczędzam.
      • vandikia Re: rachunki za gaz i prad- dla 1 osoby. 16.06.15, 07:05
        nie doczytałaś, w 2 poście jest napisane:
        "tzn. przepraszam - 300 zl za 2 miesiace - czyli za prad i gaz na miesiac wychodzi razem 150 zl."

i 150 za prąd i gaz za 1 miesiąc to niestety może tak wyjść, gaz jest bardzo drogi (no chyba, że mieszkanie nie jest gazowo ogrzewane)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka