Dodaj do ulubionych

Sortujecie śmieci?

29.03.05, 16:19
I jak to w praktyce wygląda... Macie w domu kilka koszy na śmieci? I
pojemniki - segregatory przy śmietnikach - tu szklo, tu papier, tu plastik,
tu szmaty, tu metalowe, tu organiczne? Bo co z sortowania, jeśli to potem i
tak wszystko ląduje na jednym wysypisku.
Obserwuj wątek
    • ticoqp Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:22
      ja mam oddzielne pokoje na różne rodzaje smieci:)
      • mmagi Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:23
        ticoqp napisał:

> ja mam oddzielne pokoje na różne rodzaje smieci:)

to sporo masz tych pokoi:-))
        • ticoqp Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:46
          no:)))))
    • mmagi Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:22
      nie sortuję:-))
      • reniatoja Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:52
        mmagi napisała:

> nie sortuję:-))

I tak Cię to bawi? Nie uwazasz, że powinniśmy sortowac? I w ogóle dbac trochę o
        planetę?

Mój tata to właściwie nie ma problemu ze smieciami, wszystko sortuje bardzo
        starannie - organiczne na kompost i uzyźnia ogródek. Papiery i wszystko co da
        się spalic (szmaty, drewno) spala w zimie w piecu CO, metalowe na złom, szkło
        do szkła (ale on prowadzi skup złomu i szkła, potem to odwozi do huty), bardzo
        mało śmieci musi wynosic do śmietnika, prawie nic. A ja wszystko jak leci do
        jednego kosza i codziennie albo co dwa dni wielki czarny wór surowców wtórnych
        nnego badziewia wywalam do wspólnego śmietnika. Nie widzę w tym nic śmiesznego.
        • apegie a co z tworzywami też do pieca????? 31.03.05, 09:19
          tato sprzewdaje szkło i złom, organiczne na kompost, spala wszystko co się da
          więc również tworzywa - bardzo brzydko
          • reniatoja Re: a co z tworzywami też do pieca????? 31.03.05, 09:59
            apegie napisał:

> tato sprzewdaje szkło i złom, organiczne na kompost, spala wszystko co się da
            > więc również tworzywa - bardzo brzydko

O nie, mój tata nigdy nie spala tworzyw. Przynajmniej ja nie widziałam. Ma
            pełno pustych butelek po jakichś sokach, napojach, niezliczone ilości worków
            nylonowych, pudełka po masłąch, margarynach i tym podobnych zbiera wszystkie.
            Zbieractwo to inna (poza sortowaniem smieci), niestety w przeciwieństwie do
            sortowania, niezmiernie wkurzajaca, pasja mojego Taty. Teoretycznie te
            wszystkie plastikowe opakowania, jak utrzymuje od lat, mają mu służyć do celów
            ogrodniczych - bedzie tam sobie rozsadzał flance, czy jakoś tak. No ale dobił
            60 - ki, a ogrodnictwem jak się nie parał tak i się nie para po dziś dzień. Ale
            nie spala, o nie oczerniaj starszego człowieka. Po prostu ja nie dopisałam.
        • hevi.hevi Re: Sortujecie śmieci? 31.03.05, 11:28
          Tata nie zdaje pewnie sobie sprawy ze spalając drewno wypuszcza w powietrze
          wielkie ilości dioksyn i furanów przy okazji trując samego siebie, co?
    • kohol Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:24
      Mam taką spiżarkę, do której ładuje wszytskie puszki, reklamówki, butelki i
      makulaturę (szmat, metalowych i organicznych nie oddzielam, bo nie ma takich
      pojemników). Gdy zbierze się tego tak ze 2 m^3, pakujemy w reklamówki,
      następnie w samochód i udajemy się w mozolną podróż po osiedlu w poszukiwaniu
      pojemników-segregatorów.
      Co do puszek - chyba pomyślę o zawieszeniu karteczki przy sklepie "oddam 5 kg
      puszek po piwie". Przeciez chodzą czasem "kolekcjonerzy"...
      • mmagi Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:24
        ponoć 3,60 za kg,moze sama sprzedaj;-)))))
        • kohol Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:26
          Nawet nie wiem gdzie :)
          To taka moja mała działalność charytatywna ;)
          • mmagi Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:27
            chyba tam gdzie makulatura,ale tez nie wiem:-))
    • klara-klara Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:24
      Nie sortuje, ale kiedy bede miala swoj dom, to z checia bym to robila, szczegolnie, ze w mojej gminie bardzo sie o to dba:)
      Problem w tym, ze nie wiedzialabym jak sie za to zabrac...tak orgaznizacyjnie.
      Masz, Reniu, na to jakis patent?
      • reniatoja Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:45
        Nie mam niestety patentu. Bardzo chciałabym sortować, ale tutaj segregatory
        zdarzają sie bardzo rzadko, a przeważnie stoją okresowo w róznych dzielnicach.
        Akurat w pobliżu mojego domu nie widziałam segregaorów ani raz. Musiałabym
        chyba jeździc ze śmeciami do Aten, czy co, bo tam widuje czasem segregatory,
        nawet niedaleko mojego starego mieszkania. Nie mam pojęcia co z tym fantem
        zrobić. Nie wyobrazam sobie też magazynowania w domu tygodniami smieci, zeby mi
        sie uzbierała wieksza ilość.
        • klara-klara Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:49
          Kurcze, zawsze wiedzialam, ze moja gmina jest super;), ale teraz widze, ze jest jeszcze bardziej super;)) U nas zegregatory sa przy kazdym osiedlu, nie ma z tym problemu, szkoda tylko, ze za malo mowi sie o tym spolecznosci. Moja mama nie segreguje, a ja jej sie w te sprawy nie mieszam. No i nie widze tez miejsca na kilka kublow ze smiecami w naszym raczej srednim mieszkaniu..
          • banzai123 Wystarczy 1 ;) 30.03.05, 21:04
            Wystarczy 1 dodatkowy kubeł + miejsce na makulaturę. Puszki, plastiki i butelki
            można wrzucać do jednego kosza, i tak przy wynoszeniu wkłada się to do
            pojemników pojedynczo.

O ile pojemniki stoją obok domu nie jest to uciążliwe, skoro nawet z moim
            śmiertelnym leniem nie mam z tym jakichś problemów ;)
          • tyggrysio Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:08
            Ja sortuje makulature i szkło. W praktyce wyglada to tak, ze w moim pokoju stoi
            sobie pod biurkiem karton taki mniej wiecej A4 i wysoki na 30cm. Wszystkie
            papiery czy gazety w domu tam laduja, a jak sie uzbiera caly, to zanosze go pod
            odpowiedni kontener. A szkło stoi sobie w reklamowce kolo smietnika i gdy
            wyrzucam smieci, szklo tez idzie do kontenera :) Tyle ze butelki najpierw
            trzeba wyplukac, bo jakby takie brudne staly, to smrod bylby niesamowity ;)
            Moja mama sie przyzwyczaila i tez stara sie segregowac smieci :) W moim
            przypadku wystarczylo przypominanie, zeby mi odkladala gazety i zeby pamietala
            o butelkach ;)
            Z segregacją reszty odpadkow nie chce mi sie bawic, bo za dlugo by sie
            zbieralo... chociaz zdarza mi sie czasem pamietac o plastikowych butelkach...
            A istnieje w ogole w ktorymkolwiek polskim miescie cos takiego jak kontener na
            odpadki organiczne?? Ja sie jeszcze nie spotkalam.
    • kasitza Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:41
      nie mam pojecia, czy to ma sens w polsce - w niemczech przewaznie sie sortuje:
      najwazniejsze to oddzielic szklo, papier, i plastik od siebie. dalsze
      sortowanie, to juz wyzsza sztuka, np. organiczne smieci, od odpadkow, od
      opakowan. jak zdefiniowac odpadki? ciezko powiedziec. ale jesli masz substanje
      ttypu proszek do prania, to nie jest to ani plastikowe opakowanie, a ni szklo,
      ani papier, ani substancja organiczna typu skorka z ogorka, tylko odpadek. ale
      dlaczego wyrzucac proszek do prania nie pytaj!
    • mamdylemat tak 29.03.05, 16:42
    • sloooneczko Re: Sortujecie śmieci? 29.03.05, 16:51
      Sortuję: papier, szkło białe i kolorowe,plastik( brak sortownika na puszki;( )
      Nie mam gdzie trzymać zbytnio więc małymi ilościami zbieram i zaraz wyrzucam,
      sortowniki mam blisko domu, tak wiec bez zwiekszych wycieczek.
    • althea35 Tak! 30.03.05, 19:20
      Sortuje smieci... ale w Szwecji. Tu nie ma innego wyjscia. Kompost do
      specjalnego pojemnika w ogrodzi, wszystko spalarne do pojemnika przed domem,
      kartony np. po mleku, soku, puszki, szklo, baterie - trzeba zawiezc do
      specjalnych pojemnikow, najczesciej umieszczonych kolo supermarketow. Gazety
      raz na miesiac wynosi sie przed dom i je zabieraja.
      • owca Re: Tak! 30.03.05, 19:24

a myjesz plastikowe pojemniki przed wyrzuceniem?
        • althea35 Re: Tak! 30.03.05, 20:32
          Plastikowych pojemnikow nie myje, bo one ida do spalenie, ale myje kartony po
          mleku i soku i szklo. Myje plastikowe butelki, bo one sa zwrotne, wrzuca je sie
          do automatu, dostaje sie rachunek, na podstawie ktorego mozna podrac pieniadze
          w kasie lub zredukowac rachunek za zakupy.
          • owca Re: Tak! 30.03.05, 20:39

dziwny świat, choć przyznam, że takie uporządkowanie bardzo mnie pociąga :-)

a tak z ciekawości jeszcze:
            czy to prawda, że w Szwecji bardzo przestrzega się przepisów drogowych?
            jak jest znak ograniczenia do 50 to wszyscy zwalniają do 50, jak zakaz
            wyprzedzania to wszyscy jadą grzecznie rządkiem a jak ktoś łamie przepisy to
            dzwonią po policję?
            takie dziwne opowieści słyszałam i chciałabym zweryfikować u źródła :-)
            • althea35 Zgadaza sie! 30.03.05, 20:42
              • owca Re: Zgadaza sie! 30.03.05, 20:44

:-)
                to co ja tu jeszcze robię?

napisz coś jeszcze ciekawego o Szwecji a ja w tym czasie pójdę się pakować :-)
                • althea35 Najwieksze zaskoczenie! 30.03.05, 20:52
                  Sklepy Systembolaget - czyli sklepy z alkoholem,nigdzie poza nimi nie kupisz
                  mocnego alkoholu, rzad decyduje kiedy sa otwarte i jak drobi jest alkohol.
                  Aptekai dzialaj na tej samej zasadzie, we wszystkich sa te same ceny. A w 4 co
                  do woelkosci miescie w Szwecji, nie ma ani jednej apteki czynnej cala dobe.
                  Mleko - w sklepie mozesz kupic mleko tylko jednej firmy (roznych form w roznych
                  regionach), to samo z jogurtami.
                  Chleb jest slodki.
                  • owca Re: Najwieksze zaskoczenie! 30.03.05, 20:58

eee to nie jest tak dobrze jak wyglądało na pierwszy rzut oka
                    a najbardziej zaskakują mnie te apteki... nie bardzo rozumiem dlaczego w kraju
                    tak opiekuńczym dostęp do lekarstw jest utrudniony
                    no chyba, że tam wszyscy mają obowiązkowo full wypas apteczkę domową ;-)
                    • althea35 Re: Najwieksze zaskoczenie! 30.03.05, 21:03
                      Jak jestes bardzo chora ti jedziesz do szpitala a nie do apteki! Ale to pewnie
                      skutek braku konkurencji.
            • althea35 Zgadza sie! 30.03.05, 20:47
              Znowu mi sie cos przycisnelo za szybko...
              Jesli chodzi o przepisy drogowe, to jak najbardziej przestrzegaja. Jakby u nas
              takie mandaty byly to by tez wszyscy przestrzegali. Ale kontrole policyjne sa
              bardzo rzadko. Jesli nawet ktos jedzie szybciej to o pare kilometrow, a nie 2
              razy szybciej niz wolno. Ale o czyms takim, zeby na policje dzwonili jak kogos
              widza kto lamie przepisy to nie slyszalam, ale bardzo mozliwe. Tu jest duzo
              kultura jazdy. Nikt ci sie nie wchrzani na 3 czy 4 jak w Polsce. Ale i drog nie
              ma co porownywac...
            • emplo Re: Tak! 30.03.05, 22:28
              Dzwonienie na Policje jak ktos popelnia nawet najmniejsze wykroczenie drogowe to
              charakterystyczna cecha Szwajcarow.

Swoja droga bardzo to dziwna przypadlosc...
              • owca Re: Tak! 30.03.05, 22:33

dla nas dziwna, bo u nas prawo w ogóle nie jest respektowane
                a jeśli już ktoś postępuje zgodnie z literą prawa to przylepia mu się etykietkę
                'frajera'
                taki kraj, taka moda
    • mar100 Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 19:30
      sortuję!!! i zmuszam do tego różnych bliźnich:)
    • mallina Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 19:45
      sortuje,
      szklo wywoze do specjalnych pojemnikow(oddzielnie biale, zielone, brazowe)
      papier i kartony oddzielny kosz
      plastiki i sztuczne odzielny
      no i reszta

jeszcze jest tzw biotona, ale u mnie przed domem nie ma takiego pojemnika
    • sylwiastep Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 20:19
      My nie sortujemy. Tutaj (w Katarze) nikt nawet nie slyszal o czyms takim jak
      sortowanie smieci :)
      Za to w Anglii kazdy sortuje, bo musi. Jesli ktos zostanie zlapany na
      niesortowaniu (a w niektorych rejonach chodza i sprawdzaja kosze), to grozi mu
      grzywna.
      • mijaczek Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:06
        Tez sortuje [Stany] mam w garazu kilka pojemnikow na szklo i plastiki, gazety i
        pudelka pakujemy do papierowych toreb po zakupach, reklamowki co jakis czas
        wywozi sie do takich koszy przy supermarketach, mielismy wczesniej kompost, ale
        go rozwalilismy, bo przerabialismy ogrod...
        segregowac smieci jest dobrze...
    • charlie_x Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:12
      ..muszę, bo administrator osiedla tak zadecydował i pozostało nam już
      tylko to zaakceptować.Jestem jak najbardziej za tym sposobem utylizacji choć
      zostala nam niejako narzucona z góry.
    • kamelia1 Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:15
      Sortuje bo to normalne w cywilizowanym swiecie gdzie mieszkam. Nie widze w tynm
      problemu, na wszystko sa przeznaczone specjalne worki i pojemniki. Poza tym sa
      wyznaczone terminy zbierania posortowanych smieci. To ma sens, nie wyobrazam
      sobie jak mozna inaczej.To sa wymogi Unijne i Polcay beda musieli sie
      podporzadkowac. Bylam na urlopie w Beskidzie, szlaki tonely w smieciach.
      Miasteczka, zreszta tez. Bardzo mnie to przygnebilo.
    • squirrel9 Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:17
      Ja (w Polsce) sortuję - makulaturę, szkoło, plastiki i metal (puszki,
      nakrętki). Mam specjalne pojemniki w jednej kuchennej szafce, najczęściej
      wyrzucam makulaturę.
      Najbardziej podoba mi się w Austrii - tam pojemników są dziesiątki i przez to
      musiałam nauczyć się niemieckiego :)
      • kamelia1 Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:20
        Optymizmem napawaja takie postawy jak Twoja. Szkoda, ze wiekszosc tego nie
        rozumie. To bardzo aktualny temat i potrzebna dyskusja. Dbajmy o nasz piekny
        kraj !!!! Nie zasmiecajmy Polski !!!

squirrel9 napisała:

> Ja (w Polsce) sortuję - makulaturę, szkoło, plastiki i metal (puszki,
        > nakrętki). Mam specjalne pojemniki w jednej kuchennej szafce, najczęściej
        > wyrzucam makulaturę.
        > Najbardziej podoba mi się w Austrii - tam pojemników są dziesiątki i przez to
        > musiałam nauczyć się niemieckiego :)
        • anamag Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:39
          ja też! to dla mnie oczywiste.
          Choć nie mam pewnosci co się dzieje z tymi śmieciami z pojemników, czy nie
          trafiją na wysypiska (martwi mnie to), ale że pojemniki mam pod blokiem, to
          wysiłek żaden. Odkładam osobno makulaturę, a resztę to 1 kosza, potem do worka
          i segreguje dopiero przy pojemnikach. Cieszę się,że jest nas więcej :-)
    • ewladyka1 Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:22
      My z mężem sortujemy. Niedaleko mamy pojemniki na szkło, plastik i papier. Papier jednak oddajemy naszym rodzicom, bo palą nim w piecu. Słyszałam jednak, że i tak wszystkie śmieci wrzucane są później do jednego pojemnika. Bardzo mi się podoba segregacja śmieci w Niemczech - byłam zaskoczona bo nawet pojemniki po jogurtach się myje. Oczywiście nie wszyscy tam są tacy dokładni i nie wszyscy też śmieci segregują (tak jak u nas zresztą). A propos zużytych baterii - po kilku latach zbierania, oddałam je do specjalnego punktu 2 tygodnie temu. Opłacało się czekanie i... zbieranie.
      Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz, a właściwie dwie. Czy w niedalekiej przyszłości wszędzie będzie dostęp do tych specjalnych pojemników na śmieci i czy.... w Pałacu Prezydenckim też segregują?
      Pozdrawiam :-)
    • pabloha tak, 30.03.05, 21:24
      I wpajam to też mojemu kilkuletniemu synkowi. Nie powiem, trochę to uciążliwe,
      szczególnie na początku, ale musi się chcieć :)
    • owca Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:25

sortuję tylko papier - ogromne ilości (razem z synem do przedszkola co tydzień
      tacham a dzieci uzbieraną wspólnie makulaturę sprzedają i składją kasę na nowe
      zabawki do przedszkola) i plastik - pojemnik mam w pobliżu budynku, w którym
      mieszkam
    • tomasdyg Re: Sortujecie śmieci? SORTUJĘ -ALE !!! 30.03.05, 21:33
      -Jak najbardziej sortuję, zwłaszcza, gdy jestem u swojej M. Gdy już tak idę z
      pełną torbą puszek po piffie, zawsze mam dylemat: wrzucić je do pojemnika,
      oznaczonego napisem plastik, czy do pojemnika z napisem szkło. Są tylko dwa,
      więc raz wsypuję je do jednego, raz do drugiego....hmmmmm, czy robię właściwie?
      • squirrel9 Żartowniś !! n/t 30.03.05, 21:45
        • tomasdyg Re: Żartowniś !! n/t -squirrel9 30.03.05, 23:37
          "Żartowniś?"

-Niekoniecznie, opisałem sytuację w jednym z dużych miast, tak jak ona
          wygląda. Dla pocieszenia Cię, dodam, że bieda w Najświętszej RP nr III (z
          nadziejami na nr IV) powoduję to, iż mimo nie segregowania śmieci w
          gospodarstwach domowych, mamy jedne z najlepiej posegregowanych śmieci w
          Europie, a kto wie czy nie na świecie. Po prostu wszystko, co da się odzyskać i
          sprzedać, jest odzyskiwane, przez tych, dla których jest to jedyne źródło
          utrzymania.
          Fakt, wolałbym, by wynikało to ze świadomości ekologicznej.
          Pozdrawiam
    • elfhelm Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 21:44
      troszkę. staram się gazety odkładać na szafę i wyrzucać je oddzielnie do
      odpowiedniego pojemnika. czasem odkładam butelki plastikowe. co do puszek, to
      za wiele ich nie używam (wolę piwko w butelce zdecydowanie). puszki staram się
      odłożyć obok śmietnika - zawsze ktoś je wtedy weźmie :)
      • mplankton Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 23:11
        Zapomniałam jeszcze o puszkach - zbieram je do reklamówki, a jak się zapełni, to
        wieszam ją na ogrodzeniu od str. ulicy - zawsze znajduje się jakiś chętny, który
        je zabierze - i po kłopocie !
    • magdussia_m Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 22:45
      Sortuję. Największą jednak trudność sprawia wepchnięcie przesortowanej torby
      plastików do pojemnika na plastik!!!! To jest po prostu koszmar, który może
      odstraszyć nawet największych ekologów! Pojemnik z makulaturą i tak jest
      wiecznie zapchany ( mimo pomocy w jego opróżnianiu świadczonej przez panów
      kloszardów), więc makulaturę zostawiam pod śmietnikiem. A w ogóle co to
      znaczy -"Nie wrzucać plastikowych butelek po oleju!"?). to co - taki olbrzymi,
      brzydki blaszak stoi sobie w celu zbierania tylko i wyłącznie czystych butelek
      po pepsi?
      • divak2 Plastik zabrudzony tłuszczem 31.03.05, 10:07
        jest b. ciężko przetworzyć na nowy plastik
    • mplankton Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 23:08
      Ja też sortuję, bo poza tym, że mam dzięki temu duuuużo mniej śmieci w
      kontenerze za wywóz których muszę płacić, to uważam, iż to wprost niemoralne
      marnować tyle surowców, które można jeszcze wykorzystać. W praktyce wygląda to
      tak - w kuchni mam wiklinowy koszyk do którego wrzucam papiery, butelki i
      plastiki. Jak koszyk się zapełni, to wszystko siup! do piwnicy, gdzie mam 3
      plastikowe skrzyneczki na każdy rodzaj surowców. A jak one się zapełnią, to wio!
      - jedziemy do kontenerów na surowce wtórne. Żałuję tylko, że nie mam co zrobić
      z odpadkami organicznymi - tyle dobra się marnuje. Pozdrawiam !!
    • margonik Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 23:27
      Sortuję i nie jest to problematyczne. Na naszym osiedlu surowce wtórne zbiera
      pewna prywatna firma. Dwa razy w tygodniu o określonej godzinie chodzą po
      blokach i zabierają śmieci spod drzwi, wzamian zostawiają specjalne żółte torby
      na śmieci. Do toreb tych wrzuca się wszystko, co da się powtórnie przetworzyć:
      szkło, papier, metal, plastik oraz w osobnych workach odzież. Później, gdy
      nadchodzi dzień zbiórki, wystawia się taki worek przed drzwi na klatkę
      schodową.

Z sortowaniem nie ma problemu, bo rozdzielamy wyłącznie śmieci typu obierki od
      śmieci typu surowce wtórne. Dalszym sortowaniem zajmuje sie wspomniana firma.
      • tigraj Re: Sortujecie śmieci? 30.03.05, 23:52
        u mnie (Natolin) funkcjonuje instytucja "żółtych toreb". do nich wrzucamy
        wszystko, co dopuszcza regulamin, w osobnych plastikowych torbach: plastik
        (tak, myjemy opakowania po jogurtach, bo są później segregowane RĘCZNIE przez
        ludzi), szkło, puszki, papier, torebki platikowe, baterie, kartony po sokach).
        Torby zabierane są spod naszych drzwi w poniedziałki i czwartki (oprócz świąt).
        Za każdym razem dostajemy nową torbę.

Czysto, krótko, higienicznie. A zysk ze sprzedaży surowców wtórnych zasila
        konto fundacji, która pomaga niepełnosprawnym.
        Pozdrawiam
        -A-
    • zosl Re: Sortujecie śmieci? 31.03.05, 06:16
      Fakt.. po co...Mamy fatalną świadomość społeczną, nie potrafimy zrozumieć , że
      sami sobie robimy krzywdę .Pracowników od wywózki śmieci to powinno się uczyć ,
      uczyć i jeszcze raz uczyć ekologii.Niestety to oni dają przyczynek do
      lekceważenia choćby mninmum sortowania .Ponadto z najlepszych "skarbów" i tak
      śmietniki wyczyszczą zbieracze , rozbebeszą workii cała zabawa z srtowaniem na
      nic!
    • pierozek_monika Re: Sortujecie śmieci? 31.03.05, 08:03
      ja tak częściowo sortuję, to znaczy do jednego worka wyrzucam butelki, do
      drugiego papier, opakowania papierowe, a pozostałe odpadki już razem do
      trzeciego worka. Acha, odzieź nadajacą się do użytku wrzucam do kontenera
      caritasu.
      Póki co, taki tylko sens widzę, bo nie stoją pod blokiem kosze do sortowania
      odpadów, tylko takie wspólne kontenery - a na innych osiedlach widzę, że sa
      poustawiane :/
      No więc tak sobie sortuję z myślą o grzebaczach, złomiarzach. Nie muszą kopać,
      tylko mają już tutaj ładnie poukładaną makulaturę, tutaj razem butelki......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka