klara-klara 06.04.05, 16:40 "Navarro-Valls powiedział, że nie ma w nim nazwiska kardynała mianowanego przez papieża "in pectore"." Kto to jest kardynał "in pectore"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmagi Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 16:44 ja mysle ze moze taki protegowany przez papieza na ewentualnego zastepce,tak mi przychodzi na myśl:-) Odpowiedz Link Zgłoś
klara-klara Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 16:45 tez tak myslalam, ale chyba nie o to chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrek666 Oj Klaro... Klaro 06.04.05, 16:45 Leń śmierdzący jesteś. Zamniast poszukać... In pectore dosłownie znaczy "w sercu". Papież w ten sposób wskazuje kogo chciałby widzieć na swoje miejsce. :) Odpowiedz Link Zgłoś
klara-klara Re: Oj Klaro... Klaro 06.04.05, 16:46 wiem co to oznacza (tlum z lac.), ale wlasnei nie jestem pewna czy chodzi o wyznaczanie nastepcy... Odpowiedz Link Zgłoś
klara-klara Re: To właśnie znaczy :) 06.04.05, 16:49 To chyba oznacza kardynala ktorego Papiez mial dobrac do konklawe.. Odpowiedz Link Zgłoś
istna Re: Oj Klaro... Klaro 06.04.05, 16:48 To określenie dodatkowego kardynała (poza tymi "przepisowymi"), który może wziąć udział w konklawe. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Oj Klaro... Klaro 06.04.05, 16:46 angina pectoris:PP ale dlaczego od razu śmierdzacy,co? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Oj Klaro... Klaro 06.04.05, 16:54 pietrek666 napisał: > Leń śmierdzący jesteś. Zamniast poszukać... > In pectore dosłownie znaczy "w sercu". Papież w ten sposób wskazuje kogo > chciałby widzieć na swoje miejsce. :) nie do konca, najczesciej taka tajemnice zachowuje sie, gdy chce sie mianowac na kardynala kogos kto w np w swoim kraju mogolby byc przesladowany po ujawnieniu tej wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
opelvectra Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 16:49 To jeden kardynal tzw. "od serca", ktorego papiez mogl mianowac, a nazwisko ktorego nie moglo byc wczesniej ujawnione np. ze wzgledu na przesladowanie KK w kraju z ktorego pochodzi kardynal. Spekulowano, ze takim kardynalem mogl byc ktos z Chin, badz abp Stanislaw Dziwisz, wieloletni sekretarz Jana Pawla II. Odpowiedz Link Zgłoś
istna Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 16:51 A, to się lekko kropnęłam:) Człowiek żyje w katolickim kraju i guzik wie... Odpowiedz Link Zgłoś
opelvectra Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 16:52 Mialas racje, bo tez moze wziac udzial w konklawe (o ile nie ma wiecej niz 80 lat). Kilka dni temu tez bym o tym nie wiedziala:) Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 16:53 taki, ktorego personalia papiez nosil w sercu, nikomu nie mowil Odpowiedz Link Zgłoś
rachela180 Re: Kto mi wyjasni? 06.04.05, 17:00 :)))))))) spóźniłam się z wyjaśnieniem :)))))))))) Kardynał to w praktyce "tytuł profesorski" ;))) - a tajemnica ma go chronic przed prześladowaniem Odpowiedz Link Zgłoś