miawalles 12.05.05, 15:36 polećcie, proszę coś na obiad. ma byc lekko, szybko i makaronowo. kompletnie brak mi pomysłów:(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bellima Re: obiad 12.05.05, 15:37 prosze bardzo:DDD forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=343&w=23818533 Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: obiad 12.05.05, 15:39 hehe, tylko, ż chłop sam będzie glodnu jak wilk:( Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: obiad 12.05.05, 15:37 Moj ulubiony - makaron z torebki z sosem, zalewasz i w 3 minuty gotowe :))))) Nie ma brudnych naczyn (czasami nawet lyzeczke dodaja), szybko i bezproblemowo (niekoniecznie tylko zdrowo i smacznie) Odpowiedz Link Zgłoś
mamdylemat Re: obiad 12.05.05, 15:38 ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami pod rokpolem. pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
mamdylemat Re: obiad 12.05.05, 16:08 jasne: gotujesz makaron al dente. gotujesz brokuly i miksujesz je z jogurtem naturalnym (mozesz dodac deczko mleka, zeby krem byl bardziej plynny) i kawalkami wedzonego lososia. dodajesz sol i pieprz. zalewasz makaron, dodajesz czosnek i szczelnie przykrywadz rokpolem. mozesz posypac tez parmezanem. do boju zatem! Odpowiedz Link Zgłoś
mamdylemat Re: obiad 12.05.05, 16:23 to inaczej: nie miksuj brocoli, tylko rozdrobnij na male rozyczki, wrzuc do makaronu z kawalkami lososia i zalej jogurtem. tez dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
kurwiki_w_oczach Re: obiad 12.05.05, 16:33 mam dylemat - jestes niezla w te klocki! ja bym tylko zamiast jogurtu smietanka to potraktowal i podgrzal memlajac z makaronem na patelni na grande finalle. nie pamietam czy wspomnialas o galce muszk ale przydala by sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdylemat Re: obiad 12.05.05, 16:38 cholera! rzeczywiscie! galka pasuje tu jak ulal. a co do smietanki... hmm... moze i w smaku lepsza, ale za to sptawia, ze deczko ciezsza ta potrawa sie staje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurwiki_w_oczach Re: obiad 12.05.05, 16:40 jogurt do sosu z lososiem to jak sex z lalka z sekshopu. moze i nie mozna niczego zlapac ale czasem warto jest jednak zaryzykowac. mamdylemat napisała: > cholera! rzeczywiscie! galka pasuje tu jak ulal. a co do smietanki... hmm... > moze i w smaku lepsza, ale za to sptawia, ze deczko ciezsza ta potrawa sie > staje. Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles DZIĘKUJĘ!!!!! 12.05.05, 16:41 zmykam gotować, bo mi kiszki już marsza grają:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamdylemat Re: obiad 12.05.05, 16:41 hehehehehe... porownanie urocze acz niezbyt adekwatne w mym mniemaniu. a losos z jogurtem? hmm... calkiem pyszne. jako alternatywa dla twarozku, na ten przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
kurwiki_w_oczach Re: obiad 12.05.05, 16:50 nie bede sie klocil bo mam do ciebie szacunek za to co napisalas i do kuchni bym cie wpuscil bez zadnych ale, choc nie ukrywam, ze potem bym cie sprobowal sprowadzic na kulinarna zla droge (wszystko co dobre jest niezdrowe)! jaki makaron - penne? mamdylemat napisała: > hehehehehe... porownanie urocze acz niezbyt adekwatne w mym mniemaniu. > a losos z jogurtem? hmm... calkiem pyszne. jako alternatywa dla twarozku, na > ten przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
dalija26 Re: obiad 12.05.05, 15:44 makaron z truskawkami :) pametam jak sie bilismy w szkole o dokladki :) no ale to taka przelotowka a nie obiad. sos ze sloiczka + troche mielonego + makaron albo zrob pulpety sa bardzo dobre z makaronem:) ja mam dzis czikena z duszonymi warzywami i z ryzem:) Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: obiad 12.05.05, 15:46 ugotuj rurki makaronowe albo kokardki albo inne odlej dolej oliwy z oliwek, dodaj pesto, wymieszaj i można kilka czarnych drylowanych oliwek wrzucić. do tego zielona sałata doprawiona solą pieprzem odrobiną czoisnku i winegrtem. prosto i lekko. pod warunkiem makaronu ugotowanego al dente. Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: obiad 12.05.05, 15:50 Juz: indyk lub kurczak, pokroic na kawaleczki, usmazyc i poddusic na glebokiej patelni ( ok 20 min.) doprawic sola, piepzrem, imbirem, bazylia. Wlac to miekkiego juz miesa gotowy sos hiszpanski Knorra ( jest pyszny). Ugotowac 10dkg makaronu, odcedzic, wsypac do miesa w sossie, wymieszac i serwowac. Pzrygotowanie zajmuje gora pol godziny, smakuje wybornie i calosc ma jakies 1000kcal na 2-3 osoby:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: obiad 12.05.05, 16:21 potrafisz.Kupujesz przede wszystkim lasagne, a nie jakieś tam rurki.W środek dajesz pasek mięsa, zawijasz i jósz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: obiad 12.05.05, 16:07 Bierzesz 1-2 puszki tuńczyka w oleju, olej z 1 puszki wlewasz na patelnię, kroisz cebulę, podsmażasz ją, dodajesz tuńczyki (olej z drugiej puszki wylewasz albo dodajesz do cebuli - w zależności od tego, ile go potrzebujesz do posmażenia), możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, dodajesz ze 2 łyżki śmietany. Jak się podgrzeje, wrzucasz tam makaron spagetti, mieszasz i masz. Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: obiad 12.05.05, 16:10 Lena mi zrobienie canelloni zajmuje jakies 45 minut-dla mnie to malo czasu,dla kogos innego moze zbyt dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: obiad 12.05.05, 16:12 przecież beszamelę samą zrobić to już 15 minut, jeszcze mieszanie caly czas.Mięso poddusić w garze, sos pomidorowy zrobić...potem nadziewać makaron i piec w piekarniku 30 minut.Naprawdę robisz to w 45 minut? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: obiad 12.05.05, 16:09 sprzedam, a co mi tam makaron rurki (pióra długie) na pateli podsmażasz cebulkę, jakąś padlinę (np kilka plastrów szynkowej pokrojonej drobno) NIE MOŻE TO BYĆ KURA, ANI MIELONE JAK DO SPAGETTI wlewasz w to puszkę pomidorów całych bez skórki w sosie własnym (do kupienia w każdym spożywczym) dodajesz na koniec szypiorek , NIE DODAJE SIE SERA BO ZMIENIA SMAK i wlewasz w makaron czas przygotowania; 15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: obiad 12.05.05, 16:14 Tak,ale ja nie robie do tego sosou beszamelowego tylko robie pyszny soso pomidorowy z suszonych pomidorow.A potem do piekarnika tylko na jakies 20 minut poki ser sie nie rozpusci i juz gotowe.Byc moze robisz zupelnie inaczej,wiecej skladnikow itd i moze dlatego zajmuje to wiecej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: obiad 12.05.05, 16:27 eh, ot co.To ja miałam na myśli takie tradycyjne canelloni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pietrek666 Re: obiad 12.05.05, 16:14 Hehe Moje cudo przed chwilą mi oznajmiło, że robi makaron z sosem z zielonego pieprzu z kaparami :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mamdylemat Re: obiad 12.05.05, 16:21 jak jej wyjdzie, bedzie pyszne. jadlam cos takiego na sycylii. hmm... pysznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: obiad 12.05.05, 16:26 A ja dzisiaj robie kasze kuskus z czosnkiem i kolendra a do tego grillowany filet z kurczaka i jakas salatka Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: obiad 12.05.05, 16:28 a jak chcesz szybko to kup frytki, schaba nadziewanego serem, jakaś sałatka do tego i po kłopocie.Szybko i smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: przepraszam miawalles 12.05.05, 16:30 makaronowo miało być!oj, matoł ze mnie.To wrzuć dwa ząbki czosnku na olej, potem pomidory, przyprawy jakie tam chcesz.Makaron se w tym czasie ugotuj-daj do sosu, rozłóż na talerze.Jak już będzie na talerzu to posyp pokrojoną w kosteczkę mozzarellą i kilka listków bazylii. Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: przepraszam miawalles 12.05.05, 16:31 kurde, ale Cię wyedukowali na forum kuchnia:)) fiu, fiu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zet Re: przepraszam miawalles 12.05.05, 16:32 no ;)))) ale już mi się odechciało pichcić. Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: obiad 12.05.05, 16:36 a mnie to kazałas ziemniaki na frytki obierać? a sama to gotowe kluski:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: obiad 12.05.05, 16:42 czy preferujesz przyjaźń polsko-radziecką?;) a murzynek nie może byc:)? Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: obiad 12.05.05, 16:47 nie, takiej przyjaźni nie preferuję;) ale z tymi frytkami, to w ramach Twojej przyjemności, chęci pomocy mi, a nie od razu porównujesz do polityki:( murzynka nie zrobię, bo nie mam miksera. poza tym mąz nie je słodyczy, a dla samej to mi się nie chce:( Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: obiad 12.05.05, 16:52 miałem na mysli murzynka do roboty:)))))))) taki co za Ciebie ziemniaki obierze:))))))) spadam już cześć Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: obiad 12.05.05, 16:37 A nie dziwi Was, że ten wątek jeszcze tu wisi? :D Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: obiad 12.05.05, 16:40 spokojnie, jak się uzbiera więcej, to druknę i z gotową listą będę mogła zakupy robic:)) Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles to dziękuję miało być na końcu do wszystkich:) 12.05.05, 16:43 pa, pa:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: obiad 12.05.05, 23:33 Właśnie dzisiaj byłam u kumpla na obiadku. Makaron spagetti ugotowany al dente ułożony warstwą na blasze. W miseczce miesza się śmietanę (12%) z perztartym czosnkiem, przecierem pomidorowym, połową przyprawy "spagetti bolonaise", wegetą - polać tym makaron, polać sosem sojowym i pozostawić do "przegryzienia się". Pieczarki pokrojone, posolone i popieprzone zostawić na ok.15 minut i rozrzucić po makaroniku, na to trochę bekonu w plastereczkach, na to pozostałą część przyprawy do spagetti, na to ser i do piekarnika. Do tego lampka czerwonego wina. Jak nie lubię makaronowo to to mi smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia przepis na 5 minut 13.05.05, 08:44 jeszcze jeden mi się przypomniał - może ktoś dziś skorzysta robię to też z makaronem typu rurki na patelni rozgrzewam śmietanę 18% i do niej dodaję pokrojony drobno ser pleśniowy (są takie małe trójkąciki w zielono-przezroczystym opakowaniu, nie pamiętam nazwy). Jak ser się zmiesza ze śmietaną wlewam go na makaron i cała filozofia. ŻArcie palce lizać ;) Dobre do zjedzenia i na ciepło i na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś