Dodaj do ulubionych

Która kawa jest dobra?

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.07.02, 10:32
lepsza z ekspresu ,sypana czy rozpuszczalna?
mnie żadna z kupowanych w Polsce nie smakuje,a może nie wiem którą kupić?
Proszę o kilka typów.
Obserwuj wątek
    • slimaczysko Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 10:33
      Lavazza, polecam :)
      • balkan Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 10:38
        Popieram i koniecznie z ekspresu. Ja właśnie taką skończyłam. Może się na drugą
        skuszę....
    • matrek Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 10:47
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> lepsza z ekspresu ,sypana czy rozpuszczalna?
      > mnie żadna z kupowanych w Polsce nie smakuje,a może nie wiem którą kupić?
      > Proszę o kilka typów.

Samodzielnie zmielona w młynku ręcznym (nie elektrycznym) tuż przed zaparzeniem
      w ekspresie, ale ciśnieniowym i to o jak największym cinieniu. W zasadzie, aby
      uzyskac dobrą kawę ciśnienie powinno być nie mniejsze niż 15 bar, dlatego też
      kupowanie ekspresw cisnieniowych, 3-barowych, to po prostu wyrzucanie pieniędzy
      w błoto, nawet jeśli chodzi o "tylko" 200, czy 300 zlotych.
      Te lepsze ekspresy 15-barowe kosztują od 800 zł w gre, ale cóż - jakość
      kosztuje.
      Acha, bardzo ważna jesdt jhakość palenia kawy - ziarenka powinny być ciemne i
      szkliste. Jakby powleczone olejem. Kady inny wygląd ziarenek świadczy o zlym
      spaleniu kawy.
      • Gość: Liver Re: Która kawa jest dobra? IP: 157.25.84.* 30.07.02, 10:51
        Ale kawy są w różnym stopniu wypalane. Są mniej lub bardziej.
        Mnie osobiście smakują kawy mniej wypalane.

• matrek Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:28
          Gość portalu: Liver napisał(a):

> Ale kawy są w różnym stopniu wypalane. Są mniej lub bardziej.
          > Mnie osobiście smakują kawy mniej wypalane.
          >

Ja piszę o jakości palenia, a nie stopniu palenia. Mniej czy bardzie wypalona
          kawa, nie może być jednak np. przesuszona.
    • Gość: grogreg Re: Która kawa jest dobra? IP: 212.160.165.* 30.07.02, 10:52
      Z ekspresu. Ale nie takiego zwyklego tylko cisnieniowego. I to nie
      rachitycznego badziewia co to tylko 5 atmosfer daje, ale pozadnego - 12
      atmosfer minimum.

A kawa? Najlepiej wloska, bo niemieckie z Ameryki pld. nie trawie.

i zadnego cukru, czy mleka.
    • Gość: Liver A kto lubi capucino ? I jak się je najlepiej robi? IP: 157.25.84.* 30.07.02, 10:58
      • lastka Re: A kto lubi capucino ? I jak się je najlepiej 30.07.02, 11:07
        Przyjedz do mnie to Ci zrobię.
        • Gość: Liver Re: A kto lubi capucino ? I jak się je najlepiej IP: 157.25.84.* 30.07.02, 11:28
          O dzięki, ale jestem udupiony w biurze. Łeeeeeeee
      • matrek Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:34
        ... robisz normalne espresso, później robisz ekspresem piankę z zimnego mleka
        dodajesz do kawy i masz najprostsze cappucino
        • lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:35
          matrek napisał:

> ... robisz normalne espresso, później robisz ekspresem piankę z zimnego mleka
          > dodajesz do kawy i masz najprostsze cappucino

O właśnie takie codziennie robię mojemu szefowi.

>
          • matrek Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:39
            lastka napisała:

> matrek napisał:
            >
            > > ... robisz normalne espresso, później robisz ekspresem piankę z zimnego ml
            > eka
            > > dodajesz do kawy i masz najprostsze cappucino
            >
            > O właśnie takie codziennie robię mojemu szefowi.
            >
            Do kawy przed dodaniem pianki dodaj syrop - smak wg jego upodobania - a po
            dodaniu pianki posyp cynamonem i premię masz w kieszeni. Jest jeszcze coś, ale
            tego nie zdradzę, bo to moje wlasne know how :))

> >
            • lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:42
              Poooooowiedz plizzzzz
              • matrek Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:48
                lastka napisała:

> Poooooowiedz plizzzzz
                >

Nie lastuś, mogę Ci zrobić, ale nie zdradze jak :)))

>
                >
                >
                • lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:48
                  Więc co nie ulegniesz??????
                  • matrek Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:50
                    lastka napisała:

> Więc co nie ulegniesz??????
                    >

Choćbyś nalegała :))

>
                    >
                    • lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:51
                      Matrek, ulegnij bo nalegam, prooooszę :))))))
                  • matrek Nawet piankę trzeba umieć robić 30.07.02, 11:53
                    Aby zrobic dobrą piankę, nie wystarczy tylko włożyć zimne mleko pod gwizdek
                    ekspresu. To na prawde umiejetność.

Nic Ci więc lastka nie da znajomość samej receptury. Potrzebne jest jeszcze...
                    no własnie - know how.
                    • lastka Re: hm hm hm... 30.07.02, 11:55
                      phi nie to nie, obejdzie się...o :((
                      • Gość: Liver Ja Ci powiem... IP: 157.25.84.* 30.07.02, 12:21
                        ..., że to najpewniej cyjanek albo arszenik. W kawie nie do wyczucia.:)))
                        Ostatnia przysługa : filiżanka kawy.
    • ydorius Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:16

Z sypanych to wybierz się do Pożegnania z Afryką i każ sobie zmielić którąś
      arabicę. Moim zdaniem są nie do pobicia.

Z takich zwykłych skleopwych na co dzień pijam zielonego Jacobsa, aczkolwiek
      sypana Lavazza również jest niezgorsza (była jeszcze jedna fajna na Z..., ale
      nie pamiętam nazwy). Przymierzam się do spróbowania Davidoffa (bo ładnie
      wygląda z zewnątrz), ale jeszcze nie miałem okazji...

podzrawiam,
      .y.

P.S. Bardzo dużo daje kawie dosypanie cynamonu. Dodać szczyptę już po
      zaparzeniu i jest ekstra. Aha, jeżeli mleczko to podgrzewane. :-))

----------------------------------
      What is home without Plumtree's Potted Meat?
      Incomplete.
      • Gość: EWIK Re: Która kawa jest dobra? IP: 213.134.142.* 31.07.02, 13:00
        ydorius napisał:

>
        > Z sypanych to wybierz się do Pożegnania z Afryką i każ sobie zmielić którąś
        > arabicę. Moim zdaniem są nie do pobicia.
        >
        > Z takich zwykłych skleopwych na co dzień pijam zielonego Jacobsa, aczkolwiek
        > sypana Lavazza również jest niezgorsza (była jeszcze jedna fajna na Z..., ale
        > nie pamiętam nazwy). Przymierzam się do spróbowania Davidoffa (bo ładnie
        > wygląda z zewnątrz), ale jeszcze nie miałem okazji...
        >
        > podzrawiam,

> .y.
        >
        > P.S. Bardzo dużo daje kawie dosypanie cynamonu. Dodać szczyptę już po
        > zaparzeniu i jest ekstra. Aha, jeżeli mleczko to podgrzewane. :-))
        >
        > ----------------------------------
        > What is home without Plumtree's Potted Meat?
        > Incomplete.

Masz rację, kawy z kawiarń z "Pożegnania z Afryką" są świetne. Czasami chodzę
        tam i delektuję się smakiem (choć nie jestem osobą, która piję dziennie
        kawę!!!). Ze zwykłych kaw również popijam Jacobsa zielonego. Lavazzą na pewno
        nie pogardzę!!! Jednak nikt tu jeszcze nie wspomniał o jednej kawie jaką
        jest: "Idee". Ona jest świetna, bardzo delikatna, całkiem inna. Choć niestety
        nie w każdym sklepie można ją kupić. JEst sypana i rozpuszczalna. Naprawdę
        polecam - spróbować warto.

Muszę przyznać nie słyszałam o cynamonie dodawanym do kawy, muszę spróbować. ;-)

Pozdrowienia, smacznego
    • agnesp76 Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:25
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> z ekspresu ,sypana czy rozpuszczalna?

Dla odmiany polecam rozpuszczalną
      mam kilka typów:
      1. NESCAFE classic
      2. JACOBS maxima
      3. TCHIBO żółta (chyba to jest family)

Pozdrawiam :-))
    • muszek0 Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:33
      oj smakosze, smakosze...
      a nikt nie lubi orydynarnej parzuchy w szklance na spodeczku? i do tego
      powyginana aluminiowa łyżeczka? takie cudo podają jeszcze w niektórych górskich
      mordowniach. :)))
      • ydorius Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:53

O tak.
        Prawdziwy smakosz nie pogardzi kawą marki "Loora" zwłaszcza jeżeli przy tem
        będzie miał okazję wypróbować swe plastry na oparzenia (aluminiowa łyżeczka).

:-)))

.y.

Incomplete.
    • Gość: M. Dallmayr Prodomo albo Standard!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 11:34
      Do kupienia w niektorych miejscach ale fakt, rzadko w Polsce spotykana.
      Najlepiej skłonić kogoś z zagranicy dow ykonaia nam przyjemneho prezentu;) I
      najlepsza w włoskich ekspresach - takich, co sie je ustawia na plytce gazowej
      albo elektrycznej.
      NIe wiem co jest, ale kawy kupowane za granicą - Włochy (Lavazza, Segalfredo) i
      inne są o niebo lepsze w smaku niż te przeznaczone do sprzedaży na polski
      rynek. Czyżby trafiał do nas jakiś pośledniejszy gatunek?
      Rozpuszczalna kawa to morderstwo na kubkach smakowych!!!
      A do polepszenia smaku każdej kawy - dodawaj szczyptę kardamonu zmielonego albo
      1 ziarenko.
      I ważna rzecz - trzymaj puszkę z kawą w lodówce.
      M
      • kwik Re: Dallmayr Prodomo albo Standard!!!!!!!!!!!!!!! 30.07.02, 11:42
        kawa tej samej marki kupowana np. w niemczech i w polsce bedzie sie roznila.
        podobno polacy maja inny gust i smak. takie bylo oficjalne tlumaczenie pana z
        pewnego koncernu kawowego. hehehe

kardamon, cynamon rulez.
        • Gość: M Cynamon bdb tez jest! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:02
          Hej Kwik,
          a czym to my się wg. owego pana różnimy? Mamy języki w poprzek czy co?
          Powoływał sie na jakieś badania jeszcze doktora Mengele?
          Szlag mnie chce trafić z miejsca na takie gadanie pana z koncernu. Ubódł mnie
          patriotycznie i żadnego Jacobsa - Tchibo- Nescafe nie wezmę do paszczy w ramach
          oprotestowywania!
          M
          • kwik Re: Cynamon bdb tez jest! 30.07.02, 12:06
            no jak to co, mamy inne kubki smakowe oraz tradycje :))
            • Gość: M Re: Cynamon bdb tez jest! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:17
              E tam,
              tradycje? Bośmy Turkow pod Wiedniem złupili (wraz z ich kavą?). Kubki mamy
              obtłuczone czy jak? Nadal sie nie zgadzam na byle kawę, bo jakaś niby nie tego
              jestem!
              M
              • kwik Re: Cynamon bdb tez jest! 30.07.02, 12:21
                ja cytuje, co nie znaczy, ze sie z tym zgadzam :)
      • kasiulek Re: Dallmayr Prodomo albo Standard!!!!!!!!!!!!!!! 30.07.02, 11:45
        Gość portalu: M. napisał(a):

> NIe wiem co jest, ale kawy kupowane za granicą - Włochy (Lavazza, Segalfredo)
        i inne są o niebo lepsze w smaku niż te przeznaczone do sprzedaży na polski
        > rynek. Czyżby trafiał do nas jakiś pośledniejszy gatunek?

Hmmmm, ja kupuje glownie 'czarna' Lavazze, czasem Segafredo i roznicy nie
        znajduje zadnej miedzy kawa kupowana w Polsce i Niemczech (gdzie teraz
        mieszkam). Ale moze to jest do wyczucia tylko dla profesjonalnego znawcy:DDD

A co do tego Dallmayra, to wczoraj kupilam 0,5 kg opakowanie Prodomo i jeszcze
        nie probowalam. A kupilam ja pod wplywem dobrych opinii z Forum!
        • bukowski27 czarna (nie zlota!!!) lavazza... 30.07.02, 12:03
          i nie ma zadnej roznicy co do kraju zakupu... opije juz te kawe ladnych opare
          lat roznic nie wyczulem zadnych... pilem i kupiona w polsce i w autrii i w
          niemczech i we francji... kosztuje jakies 16-18 zl/250 g. jak dl amnie
          zdecydowanie najlepsza... segafredo ni epodchodzi mi, illy tez nie... tej
          dajmajalr cos tam nie pilem... a wogole to mysle ze w moim przypadku to kwestia
          przyzwyczajenia kubelkow smakowych... z cukrem tak... z mlekiem zdecydowanie
          nie... no chyba ze to trecia, czwarta... kawa... nie godzina.. generalnie kawa
          jest GIT!
          • Gość: lo Re: lavazza lub illy IP: *.acn.waw.pl 30.07.02, 12:15
            Ja wolę złotą lavazzę. Może też być illy. Z odrobiną cukru i śmietanką UHT, 18%
            z kartonika, np. mlekovita. Ogromne znaczenie ma sposób parzenia (oczywiście
            wyłącznie w ekspresie wysokociśnieniowym). Choćbym pękła, to nigdy moja kawa
            nie będzie tak smaczna, jak ta zaparzona przez moją przyjaciółkę. Mimo że ona
            też używa lavazzy.
    • Gość: M Dobra mrożona tez nie jest zła! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:20
      Np. Illy w wersji zamorożeniowej.. Albo lody kawowe...Cappuccino... Ech.....
      Mniam! A kto pil kawę z czekoladą???
      M
    • matrek Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 12:31
      caffee heaven, Tchibo, Nescafe, czy innego Pożegnania z afryką ?
      :))
      • ydorius Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 12:36

No nie wiem.
        Może dlatego, że utrzymywanie pory deszczowej w małym pokoju jest na dłuższą
        metę niemożliwe?

.y.

Incomplete.
      • Gość: M Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:36
        No co Ty, ja jestem z Krakowa i wybór miejsc kawowych mam przeogromny. Żadnych
        masówek kawowych! Testowanie samych okolic Rynku moze zając lata. Ale pewien
        ranking już się wyłania.
        Jak kto ciekawy, to się podzielę,
        M
        • matrek Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 12:46
          Gość portalu: M napisał(a):

> No co Ty, ja jestem z Krakowa i wybór miejsc kawowych mam przeogromny.
          Żadnych
          > masówek kawowych! Testowanie samych okolic Rynku moze zając lata. Ale pewien
          > ranking już się wyłania.
          > Jak kto ciekawy, to się podzielę,
          > M

Owszem, podziel się - chętnie poczytam. Tyle tylko, że taka np. coffee heaven,
          to nie to samo co zwykla kawiarnia. Takiej kawy jakią podają w tej sieci ja nie
          spotkalem w żadnej tradycyjnej kawiarni - wybacz, także w Krakowie.
          Porownywalną robie jedynie ja sam i osoba, od ktorej sie tego nauczylem.
          Ja sie wcale nie chwalę, ja po prostu mam talent ;))
          • Gość: M Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... IP: 217.96.91.* 30.07.02, 13:02
            A to Coffee Heaven to jest to na Dworcu Centralnym w Warszawie? Owszem, owszem,
            ale nie wiem, co Cię tam szczególnie ujęło? Powiedz to następnym służbowym
            razem spróbuję.
            W Krakowie - bez pudła można póśc do Boogie Woogie na Tomasza / Szpitalnej, do
            Camelota, Cherubino w Zaułku Niewiernego Tomasza, Metropolitan na Sławkowskiej,
            Avanti, Cudowne Lata na Karmelickiej, maleńki Zaułek na Godzkiej 33 (chyba), La
            Rousse na Tomasza, Dandys na Tomasza, sklep pod Aniołami na Grodzkiej, knajpa
            pod Aniolami (tamże).
            Unikalabym kaw ogródkowych w lecie (masówa).
            Dobry jest Kazimierz też;))
            Pozdrwaiam
            M
            • matrek Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 13:11
              Chociażby, ale na centralny7m to jest kawiarnia z nastawieniem na sprzedaż na
              wynos i zależy jeszcze od tego co próbowaleś.
              Jeśli Cię to interesuje, to zajdź sobie do Promenady, czy Galerii Mokotów.
              • Gość: M. Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... IP: 217.96.91.* 30.07.02, 14:01
                Próbowałam tam głównie zestawów cappuccinowych róznych. Do Galerii to mam chyba
                za daleko. Zostaje jednak Centralny (przeważnie jestem na krótko w Warszawie -
                ot, spotkania w Centrali mej firmy).
                M
                • liloom czy moge sie pomadrzyc? 30.07.02, 15:12
                  Moj samczyk pracowal dlugie lata w Eduscho wiec sie nasluchalam troszeczke.
                  Sa dwa znane gatunki kaw: arabica i robusta. W zaleznosci od kraju sprzedaje
                  sie rozne gatunki lub mieszanki, wiec jak wam cos smakuje to zwroccie uwage na
                  zawartosc kazdej z nich.
                  We Francji na przyklad jest konkretna mieszanka ktora tam jest lubiana przez
                  ludzi i dobrze sie sprzedaje, w Austrii sprzedaje sie inne gatunki (bodajze bez
                  Arabiki wogole).
                  Przetrzymywanie kawy jest bardzo wazne, 3 miesiace to absolutne maximum (przy
                  zamknietym opakowaniu!).
                  Smak czesto zalezy od... wody, kawa w centrum Warszawy moze byc mniej smaczna
                  niz np. na Zoliborzu. I najlepszy ekspres do kawy nie pomoze. (Nota bene tak
                  mam w firmie, ze kupilismy juz 2 ekspres i ciagle nowe gatunki kawy i ciagle
                  wszyscy narzekaja ze niedobra)
                  Kwestia parzenia kawy tez jest wazna. W Austrii (i nie tylko) nagminnie jest
                  ona podobno zle parzona tzn. na kazda kawe powinna byc zmielona oddzielna ilosc
                  ziarenek. W kawiarniach widywalismy parzenie duzej ilosci zielonych ziarenek
                  kawy i ponowne przepuszczanie wody przez pojemnik dla kolejnych klientow
                  (nieoproznianie pojemnika!)
                  Mi osobiscie smakuje najbardziej kawa na autostradach we Wloszech.
                  • matrek Z kawą jest jak z winem 31.07.02, 12:03
                    Mnóstwo szczegułów ma wplyw na jej smak, daleko mi od wiedzy o wszystkich - nie
                    jestem kiperem, ani nawet nie zajmuję zawodowo parzeniem kawy, ale znaczenie ma
                    nawet wysokość nad poziomem morza plantacji.

To fakt, że istotne znaczenie ma m.in. gatunek kawy, podobnie jak to, że w
                    Polsce najbardziej rozpowszechniona jest Arabica, która skądinąd jest jednym z
                    najlepszych gatunków. Z tego co wiem, w Polsce większość specjalistycznych
                    sieci kawiarskich używa wlasnie jej. Nie wiem tez jak jest w innych, ale znowu
                    z tego co wiem, coffee heaven zwraca do dostawcy partie ziarenek kawy, które
                    nie odpowiadają przyjętym w tym przedsiebiorstwie normom.

Na swoj własny uzytek, oceniam jakość ziaren kawy po ich wyglądzie, bo ten
                    bardzo wiele mówi o sposobie palenia, a pozostałych rzeczy ja nie potrafie
                    odróżnić bez fizycznej degustacji.
                    • liloom matrek powiedz mi 31.07.02, 12:07
                      zajmujesz sie tym zawodowo?
                      • matrek Re: matrek powiedz mi 31.07.02, 12:20
                        liloom napisała:

> zajmujesz sie tym zawodowo?
                        >
                        • liloom nastepny z tajemnicami:) 31.07.02, 13:45
                          hm... wprawdzie bylo to pytanie o innym celu, ale rozumiem ze obserwacje
                          ziarenek kawy to hobby. wiem! jestes celnikiem:)))))))))))))))))))
                          • matrek Re: nastepny z tajemnicami:) 31.07.02, 15:46
                            liloom napisała:

> hm... wprawdzie bylo to pytanie o innym celu, ale rozumiem ze obserwacje
                            > ziarenek kawy to hobby. wiem! jestes celnikiem:)))))))))))))))))))

Nie, prawnikiem - ale byłaś blisko :)))

>
                            • liloom niezle hobby 31.07.02, 21:31
                              hehe, a co ma do tego ogladanie ziarenek kawy, bo w glowe zachodze...
    • dolfuss1 Re: Która kawa jest dobra? 31.07.02, 12:43
      Jawa -mielisz we własnym młynku, zalewasz i ............rozkosz. I pamiętaj-
      słodzenie kawy to zbrodnia
      • liloom bardzo lubie takich ludzi 31.07.02, 13:41
        dolfuss1 napisał:

> Jawa -mielisz we własnym młynku, zalewasz i ............rozkosz. I pamiętaj-
        > słodzenie kawy to zbrodnia

DLA CIEBIE (zyj i daj zyc innym a parafrazujac pij i daj pic innym hihi)
        • Gość: Linn Re: bardzo lubie takich ludzi IP: *.dialup.tiscali.it 31.07.02, 17:41
          Wlosi pija kawe z ekspressu w barze; w domu tylko z maszynek typu Mokka albo
          neapolitanska / odwracana /. Najczesciej Lavazze / sa rozne typy - pomaranzcowa
          jest dosc kiepska /.
    • maritsa Re: Która kawa jest dobra? 31.07.02, 22:28
      Proponuję zrobić tak: wez Thibo, przyrządz w ekspresie, ale, uwaga
      do filizanki dodaj kawałek laseczki wanilii lub cynamonu, a na wierzch bitą
      śmietankę i posyp kakao lub kokosem. Możesz zrobic kawę w formie deserowej, z
      odrobiną waniliowego lub czekoladowego loda, bakalie, co kto chce. Pyszna jest
      kawka z likierami: kahlua, z białym likierem kakaowym, z amaretto... niektórzy
      lubią z whisky. Jak chcesz wersję do pracy, to zmieszaj pół saszetki czekolady
      instant z kawą.
      Pozdrawiam
      Maritsa
    • Gość: MarcoPolo Re: Która kawa jest dobra? IP: 157.25.92.* 02.08.02, 12:19
      Cześć!
      Jeżeli jesteś z WaWy to odwiedź sklep i kawiarnię faceta Serba na ulicy Pasaż
      Ursynowski 9. Prowadzi on palarnię kawy w Polsce od ok 10 lat i zna ok 300
      rodzajów przyrządzania kawy, może zrobi ci wykład.

P.S. Jest nieczynna do 2 września.
      • liloom MarcoPolo dzieki za pomysl! 02.08.02, 12:32
        Gość portalu: MarcoPolo napisał(a):

> Cześć!
        > Jeżeli jesteś z WaWy to odwiedź sklep i kawiarnię faceta Serba na ulicy Pasaż
        > Ursynowski 9. Prowadzi on palarnię kawy w Polsce od ok 10 lat i zna ok 300
        > rodzajów przyrządzania kawy, może zrobi ci wykład.
        >
        > P.S. Jest nieczynna do 2 września.

Wreszcie jakas rada i konkretny pomysl! Sprobuje tam dotrzec
        • matrek Re: MarcoPolo dzieki za pomysl! 02.08.02, 14:19
          liloom napisała:

> Gość portalu: MarcoPolo napisał(a):
          >
          > > Cześć!
          > > Jeżeli jesteś z WaWy to odwiedź sklep i kawiarnię faceta Serba na ulicy Pa
          > saż
          > > Ursynowski 9. Prowadzi on palarnię kawy w Polsce od ok 10 lat i zna ok 300
          >
          > > rodzajów przyrządzania kawy, może zrobi ci wykład.
          > >
          > > P.S. Jest nieczynna do 2 września.
          >
          > Wreszcie jakas rada i konkretny pomysl! Sprobuje tam dotrzec
          >
          >
          O ile to nie autoreklama :)

>
    • Gość: tchibo Re: Która kawa jest dobra? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 21:21
      ta której reklama urwała połowę Sukiennic w Krakowie - była naprawdę mocna :-)
    • missy5 Re: Która kawa jest dobra? 03.08.02, 01:19
      Jaka kawa?Mrozona!!!Po prostu boska!!Dzisiaj zrobilam sobie po raz
      pierwszy,oczywiscie korzystajac z przepisu z forum;)
      a tak poza tym to sprobujcie do sypanej kawy dosypac capuccino,zaraz po
      zaparzeniu.Dostanie czekoladowego smaku,dobre;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka