Gość: Kasia IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.07.02, 10:32 lepsza z ekspresu ,sypana czy rozpuszczalna? mnie żadna z kupowanych w Polsce nie smakuje,a może nie wiem którą kupić? Proszę o kilka typów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balkan Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 10:38 Popieram i koniecznie z ekspresu. Ja właśnie taką skończyłam. Może się na drugą skuszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 10:47 Gość portalu: Kasia napisał(a): > lepsza z ekspresu ,sypana czy rozpuszczalna? > mnie żadna z kupowanych w Polsce nie smakuje,a może nie wiem którą kupić? > Proszę o kilka typów. Samodzielnie zmielona w młynku ręcznym (nie elektrycznym) tuż przed zaparzeniem w ekspresie, ale ciśnieniowym i to o jak największym cinieniu. W zasadzie, aby uzyskac dobrą kawę ciśnienie powinno być nie mniejsze niż 15 bar, dlatego też kupowanie ekspresw cisnieniowych, 3-barowych, to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto, nawet jeśli chodzi o "tylko" 200, czy 300 zlotych. Te lepsze ekspresy 15-barowe kosztują od 800 zł w gre, ale cóż - jakość kosztuje. Acha, bardzo ważna jesdt jhakość palenia kawy - ziarenka powinny być ciemne i szkliste. Jakby powleczone olejem. Kady inny wygląd ziarenek świadczy o zlym spaleniu kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Re: Która kawa jest dobra? IP: 157.25.84.* 30.07.02, 10:51 Ale kawy są w różnym stopniu wypalane. Są mniej lub bardziej. Mnie osobiście smakują kawy mniej wypalane. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:28 Gość portalu: Liver napisał(a): > Ale kawy są w różnym stopniu wypalane. Są mniej lub bardziej. > Mnie osobiście smakują kawy mniej wypalane. > Ja piszę o jakości palenia, a nie stopniu palenia. Mniej czy bardzie wypalona kawa, nie może być jednak np. przesuszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Która kawa jest dobra? IP: 212.160.165.* 30.07.02, 10:52 Z ekspresu. Ale nie takiego zwyklego tylko cisnieniowego. I to nie rachitycznego badziewia co to tylko 5 atmosfer daje, ale pozadnego - 12 atmosfer minimum. A kawa? Najlepiej wloska, bo niemieckie z Ameryki pld. nie trawie. i zadnego cukru, czy mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver A kto lubi capucino ? I jak się je najlepiej robi? IP: 157.25.84.* 30.07.02, 10:58 Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: A kto lubi capucino ? I jak się je najlepiej 30.07.02, 11:07 Przyjedz do mnie to Ci zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Re: A kto lubi capucino ? I jak się je najlepiej IP: 157.25.84.* 30.07.02, 11:28 O dzięki, ale jestem udupiony w biurze. Łeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:34 ... robisz normalne espresso, później robisz ekspresem piankę z zimnego mleka dodajesz do kawy i masz najprostsze cappucino Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:35 matrek napisał: > ... robisz normalne espresso, później robisz ekspresem piankę z zimnego mleka > dodajesz do kawy i masz najprostsze cappucino O właśnie takie codziennie robię mojemu szefowi. > Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:39 lastka napisała: > matrek napisał: > > > ... robisz normalne espresso, później robisz ekspresem piankę z zimnego ml > eka > > dodajesz do kawy i masz najprostsze cappucino > > O właśnie takie codziennie robię mojemu szefowi. > Do kawy przed dodaniem pianki dodaj syrop - smak wg jego upodobania - a po dodaniu pianki posyp cynamonem i premię masz w kieszeni. Jest jeszcze coś, ale tego nie zdradzę, bo to moje wlasne know how :)) > > Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:42 Poooooowiedz plizzzzz Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:48 lastka napisała: > Poooooowiedz plizzzzz > Nie lastuś, mogę Ci zrobić, ale nie zdradze jak :))) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:48 Więc co nie ulegniesz?????? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:50 lastka napisała: > Więc co nie ulegniesz?????? > Choćbyś nalegała :)) > > Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: Porządny ekspres ciśnieniowy... 30.07.02, 11:51 Matrek, ulegnij bo nalegam, prooooszę :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Nawet piankę trzeba umieć robić 30.07.02, 11:53 Aby zrobic dobrą piankę, nie wystarczy tylko włożyć zimne mleko pod gwizdek ekspresu. To na prawde umiejetność. Nic Ci więc lastka nie da znajomość samej receptury. Potrzebne jest jeszcze... no własnie - know how. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Ja Ci powiem... IP: 157.25.84.* 30.07.02, 12:21 ..., że to najpewniej cyjanek albo arszenik. W kawie nie do wyczucia.:))) Ostatnia przysługa : filiżanka kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:16 Z sypanych to wybierz się do Pożegnania z Afryką i każ sobie zmielić którąś arabicę. Moim zdaniem są nie do pobicia. Z takich zwykłych skleopwych na co dzień pijam zielonego Jacobsa, aczkolwiek sypana Lavazza również jest niezgorsza (była jeszcze jedna fajna na Z..., ale nie pamiętam nazwy). Przymierzam się do spróbowania Davidoffa (bo ładnie wygląda z zewnątrz), ale jeszcze nie miałem okazji... podzrawiam, .y. P.S. Bardzo dużo daje kawie dosypanie cynamonu. Dodać szczyptę już po zaparzeniu i jest ekstra. Aha, jeżeli mleczko to podgrzewane. :-)) ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWIK Re: Która kawa jest dobra? IP: 213.134.142.* 31.07.02, 13:00 ydorius napisał: > > Z sypanych to wybierz się do Pożegnania z Afryką i każ sobie zmielić którąś > arabicę. Moim zdaniem są nie do pobicia. > > Z takich zwykłych skleopwych na co dzień pijam zielonego Jacobsa, aczkolwiek > sypana Lavazza również jest niezgorsza (była jeszcze jedna fajna na Z..., ale > nie pamiętam nazwy). Przymierzam się do spróbowania Davidoffa (bo ładnie > wygląda z zewnątrz), ale jeszcze nie miałem okazji... > > podzrawiam, > .y. > > P.S. Bardzo dużo daje kawie dosypanie cynamonu. Dodać szczyptę już po > zaparzeniu i jest ekstra. Aha, jeżeli mleczko to podgrzewane. :-)) > > ---------------------------------- > What is home without Plumtree's Potted Meat? > Incomplete. Masz rację, kawy z kawiarń z "Pożegnania z Afryką" są świetne. Czasami chodzę tam i delektuję się smakiem (choć nie jestem osobą, która piję dziennie kawę!!!). Ze zwykłych kaw również popijam Jacobsa zielonego. Lavazzą na pewno nie pogardzę!!! Jednak nikt tu jeszcze nie wspomniał o jednej kawie jaką jest: "Idee". Ona jest świetna, bardzo delikatna, całkiem inna. Choć niestety nie w każdym sklepie można ją kupić. JEst sypana i rozpuszczalna. Naprawdę polecam - spróbować warto. Muszę przyznać nie słyszałam o cynamonie dodawanym do kawy, muszę spróbować. ;-) Pozdrowienia, smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
agnesp76 Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:25 Gość portalu: Kasia napisał(a): > z ekspresu ,sypana czy rozpuszczalna? Dla odmiany polecam rozpuszczalną mam kilka typów: 1. NESCAFE classic 2. JACOBS maxima 3. TCHIBO żółta (chyba to jest family) Pozdrawiam :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:33 oj smakosze, smakosze... a nikt nie lubi orydynarnej parzuchy w szklance na spodeczku? i do tego powyginana aluminiowa łyżeczka? takie cudo podają jeszcze w niektórych górskich mordowniach. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Która kawa jest dobra? 30.07.02, 11:53 O tak. Prawdziwy smakosz nie pogardzi kawą marki "Loora" zwłaszcza jeżeli przy tem będzie miał okazję wypróbować swe plastry na oparzenia (aluminiowa łyżeczka). :-))) .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Dallmayr Prodomo albo Standard!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 11:34 Do kupienia w niektorych miejscach ale fakt, rzadko w Polsce spotykana. Najlepiej skłonić kogoś z zagranicy dow ykonaia nam przyjemneho prezentu;) I najlepsza w włoskich ekspresach - takich, co sie je ustawia na plytce gazowej albo elektrycznej. NIe wiem co jest, ale kawy kupowane za granicą - Włochy (Lavazza, Segalfredo) i inne są o niebo lepsze w smaku niż te przeznaczone do sprzedaży na polski rynek. Czyżby trafiał do nas jakiś pośledniejszy gatunek? Rozpuszczalna kawa to morderstwo na kubkach smakowych!!! A do polepszenia smaku każdej kawy - dodawaj szczyptę kardamonu zmielonego albo 1 ziarenko. I ważna rzecz - trzymaj puszkę z kawą w lodówce. M Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Dallmayr Prodomo albo Standard!!!!!!!!!!!!!!! 30.07.02, 11:42 kawa tej samej marki kupowana np. w niemczech i w polsce bedzie sie roznila. podobno polacy maja inny gust i smak. takie bylo oficjalne tlumaczenie pana z pewnego koncernu kawowego. hehehe kardamon, cynamon rulez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Cynamon bdb tez jest! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:02 Hej Kwik, a czym to my się wg. owego pana różnimy? Mamy języki w poprzek czy co? Powoływał sie na jakieś badania jeszcze doktora Mengele? Szlag mnie chce trafić z miejsca na takie gadanie pana z koncernu. Ubódł mnie patriotycznie i żadnego Jacobsa - Tchibo- Nescafe nie wezmę do paszczy w ramach oprotestowywania! M Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Cynamon bdb tez jest! 30.07.02, 12:06 no jak to co, mamy inne kubki smakowe oraz tradycje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Cynamon bdb tez jest! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:17 E tam, tradycje? Bośmy Turkow pod Wiedniem złupili (wraz z ich kavą?). Kubki mamy obtłuczone czy jak? Nadal sie nie zgadzam na byle kawę, bo jakaś niby nie tego jestem! M Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Cynamon bdb tez jest! 30.07.02, 12:21 ja cytuje, co nie znaczy, ze sie z tym zgadzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Dallmayr Prodomo albo Standard!!!!!!!!!!!!!!! 30.07.02, 11:45 Gość portalu: M. napisał(a): > NIe wiem co jest, ale kawy kupowane za granicą - Włochy (Lavazza, Segalfredo) i inne są o niebo lepsze w smaku niż te przeznaczone do sprzedaży na polski > rynek. Czyżby trafiał do nas jakiś pośledniejszy gatunek? Hmmmm, ja kupuje glownie 'czarna' Lavazze, czasem Segafredo i roznicy nie znajduje zadnej miedzy kawa kupowana w Polsce i Niemczech (gdzie teraz mieszkam). Ale moze to jest do wyczucia tylko dla profesjonalnego znawcy:DDD A co do tego Dallmayra, to wczoraj kupilam 0,5 kg opakowanie Prodomo i jeszcze nie probowalam. A kupilam ja pod wplywem dobrych opinii z Forum! Odpowiedz Link Zgłoś
bukowski27 czarna (nie zlota!!!) lavazza... 30.07.02, 12:03 i nie ma zadnej roznicy co do kraju zakupu... opije juz te kawe ladnych opare lat roznic nie wyczulem zadnych... pilem i kupiona w polsce i w autrii i w niemczech i we francji... kosztuje jakies 16-18 zl/250 g. jak dl amnie zdecydowanie najlepsza... segafredo ni epodchodzi mi, illy tez nie... tej dajmajalr cos tam nie pilem... a wogole to mysle ze w moim przypadku to kwestia przyzwyczajenia kubelkow smakowych... z cukrem tak... z mlekiem zdecydowanie nie... no chyba ze to trecia, czwarta... kawa... nie godzina.. generalnie kawa jest GIT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: lavazza lub illy IP: *.acn.waw.pl 30.07.02, 12:15 Ja wolę złotą lavazzę. Może też być illy. Z odrobiną cukru i śmietanką UHT, 18% z kartonika, np. mlekovita. Ogromne znaczenie ma sposób parzenia (oczywiście wyłącznie w ekspresie wysokociśnieniowym). Choćbym pękła, to nigdy moja kawa nie będzie tak smaczna, jak ta zaparzona przez moją przyjaciółkę. Mimo że ona też używa lavazzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Dobra mrożona tez nie jest zła! IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:20 Np. Illy w wersji zamorożeniowej.. Albo lody kawowe...Cappuccino... Ech..... Mniam! A kto pil kawę z czekoladą??? M Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 12:31 caffee heaven, Tchibo, Nescafe, czy innego Pożegnania z afryką ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 12:36 No nie wiem. Może dlatego, że utrzymywanie pory deszczowej w małym pokoju jest na dłuższą metę niemożliwe? .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... IP: 217.96.91.* 30.07.02, 12:36 No co Ty, ja jestem z Krakowa i wybór miejsc kawowych mam przeogromny. Żadnych masówek kawowych! Testowanie samych okolic Rynku moze zając lata. Ale pewien ranking już się wyłania. Jak kto ciekawy, to się podzielę, M Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 12:46 Gość portalu: M napisał(a): > No co Ty, ja jestem z Krakowa i wybór miejsc kawowych mam przeogromny. Żadnych > masówek kawowych! Testowanie samych okolic Rynku moze zając lata. Ale pewien > ranking już się wyłania. > Jak kto ciekawy, to się podzielę, > M Owszem, podziel się - chętnie poczytam. Tyle tylko, że taka np. coffee heaven, to nie to samo co zwykla kawiarnia. Takiej kawy jakią podają w tej sieci ja nie spotkalem w żadnej tradycyjnej kawiarni - wybacz, także w Krakowie. Porownywalną robie jedynie ja sam i osoba, od ktorej sie tego nauczylem. Ja sie wcale nie chwalę, ja po prostu mam talent ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... IP: 217.96.91.* 30.07.02, 13:02 A to Coffee Heaven to jest to na Dworcu Centralnym w Warszawie? Owszem, owszem, ale nie wiem, co Cię tam szczególnie ujęło? Powiedz to następnym służbowym razem spróbuję. W Krakowie - bez pudła można póśc do Boogie Woogie na Tomasza / Szpitalnej, do Camelota, Cherubino w Zaułku Niewiernego Tomasza, Metropolitan na Sławkowskiej, Avanti, Cudowne Lata na Karmelickiej, maleńki Zaułek na Godzkiej 33 (chyba), La Rousse na Tomasza, Dandys na Tomasza, sklep pod Aniołami na Grodzkiej, knajpa pod Aniolami (tamże). Unikalabym kaw ogródkowych w lecie (masówa). Dobry jest Kazimierz też;)) Pozdrwaiam M Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... 30.07.02, 13:11 Chociażby, ale na centralny7m to jest kawiarnia z nastawieniem na sprzedaż na wynos i zależy jeszcze od tego co próbowaleś. Jeśli Cię to interesuje, to zajdź sobie do Promenady, czy Galerii Mokotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Dlaczego mam wrażenie, że chodzicie do ... IP: 217.96.91.* 30.07.02, 14:01 Próbowałam tam głównie zestawów cappuccinowych róznych. Do Galerii to mam chyba za daleko. Zostaje jednak Centralny (przeważnie jestem na krótko w Warszawie - ot, spotkania w Centrali mej firmy). M Odpowiedz Link Zgłoś
liloom czy moge sie pomadrzyc? 30.07.02, 15:12 Moj samczyk pracowal dlugie lata w Eduscho wiec sie nasluchalam troszeczke. Sa dwa znane gatunki kaw: arabica i robusta. W zaleznosci od kraju sprzedaje sie rozne gatunki lub mieszanki, wiec jak wam cos smakuje to zwroccie uwage na zawartosc kazdej z nich. We Francji na przyklad jest konkretna mieszanka ktora tam jest lubiana przez ludzi i dobrze sie sprzedaje, w Austrii sprzedaje sie inne gatunki (bodajze bez Arabiki wogole). Przetrzymywanie kawy jest bardzo wazne, 3 miesiace to absolutne maximum (przy zamknietym opakowaniu!). Smak czesto zalezy od... wody, kawa w centrum Warszawy moze byc mniej smaczna niz np. na Zoliborzu. I najlepszy ekspres do kawy nie pomoze. (Nota bene tak mam w firmie, ze kupilismy juz 2 ekspres i ciagle nowe gatunki kawy i ciagle wszyscy narzekaja ze niedobra) Kwestia parzenia kawy tez jest wazna. W Austrii (i nie tylko) nagminnie jest ona podobno zle parzona tzn. na kazda kawe powinna byc zmielona oddzielna ilosc ziarenek. W kawiarniach widywalismy parzenie duzej ilosci zielonych ziarenek kawy i ponowne przepuszczanie wody przez pojemnik dla kolejnych klientow (nieoproznianie pojemnika!) Mi osobiscie smakuje najbardziej kawa na autostradach we Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Z kawą jest jak z winem 31.07.02, 12:03 Mnóstwo szczegułów ma wplyw na jej smak, daleko mi od wiedzy o wszystkich - nie jestem kiperem, ani nawet nie zajmuję zawodowo parzeniem kawy, ale znaczenie ma nawet wysokość nad poziomem morza plantacji. To fakt, że istotne znaczenie ma m.in. gatunek kawy, podobnie jak to, że w Polsce najbardziej rozpowszechniona jest Arabica, która skądinąd jest jednym z najlepszych gatunków. Z tego co wiem, w Polsce większość specjalistycznych sieci kawiarskich używa wlasnie jej. Nie wiem tez jak jest w innych, ale znowu z tego co wiem, coffee heaven zwraca do dostawcy partie ziarenek kawy, które nie odpowiadają przyjętym w tym przedsiebiorstwie normom. Na swoj własny uzytek, oceniam jakość ziaren kawy po ich wyglądzie, bo ten bardzo wiele mówi o sposobie palenia, a pozostałych rzeczy ja nie potrafie odróżnić bez fizycznej degustacji. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: matrek powiedz mi 31.07.02, 12:20 liloom napisała: > zajmujesz sie tym zawodowo? > Odpowiedz Link Zgłoś
liloom nastepny z tajemnicami:) 31.07.02, 13:45 hm... wprawdzie bylo to pytanie o innym celu, ale rozumiem ze obserwacje ziarenek kawy to hobby. wiem! jestes celnikiem:))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: nastepny z tajemnicami:) 31.07.02, 15:46 liloom napisała: > hm... wprawdzie bylo to pytanie o innym celu, ale rozumiem ze obserwacje > ziarenek kawy to hobby. wiem! jestes celnikiem:))))))))))))))))))) Nie, prawnikiem - ale byłaś blisko :))) > Odpowiedz Link Zgłoś
liloom niezle hobby 31.07.02, 21:31 hehe, a co ma do tego ogladanie ziarenek kawy, bo w glowe zachodze... Odpowiedz Link Zgłoś
dolfuss1 Re: Która kawa jest dobra? 31.07.02, 12:43 Jawa -mielisz we własnym młynku, zalewasz i ............rozkosz. I pamiętaj- słodzenie kawy to zbrodnia Odpowiedz Link Zgłoś
liloom bardzo lubie takich ludzi 31.07.02, 13:41 dolfuss1 napisał: > Jawa -mielisz we własnym młynku, zalewasz i ............rozkosz. I pamiętaj- > słodzenie kawy to zbrodnia DLA CIEBIE (zyj i daj zyc innym a parafrazujac pij i daj pic innym hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: bardzo lubie takich ludzi IP: *.dialup.tiscali.it 31.07.02, 17:41 Wlosi pija kawe z ekspressu w barze; w domu tylko z maszynek typu Mokka albo neapolitanska / odwracana /. Najczesciej Lavazze / sa rozne typy - pomaranzcowa jest dosc kiepska /. Odpowiedz Link Zgłoś
maritsa Re: Która kawa jest dobra? 31.07.02, 22:28 Proponuję zrobić tak: wez Thibo, przyrządz w ekspresie, ale, uwaga do filizanki dodaj kawałek laseczki wanilii lub cynamonu, a na wierzch bitą śmietankę i posyp kakao lub kokosem. Możesz zrobic kawę w formie deserowej, z odrobiną waniliowego lub czekoladowego loda, bakalie, co kto chce. Pyszna jest kawka z likierami: kahlua, z białym likierem kakaowym, z amaretto... niektórzy lubią z whisky. Jak chcesz wersję do pracy, to zmieszaj pół saszetki czekolady instant z kawą. Pozdrawiam Maritsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcoPolo Re: Która kawa jest dobra? IP: 157.25.92.* 02.08.02, 12:19 Cześć! Jeżeli jesteś z WaWy to odwiedź sklep i kawiarnię faceta Serba na ulicy Pasaż Ursynowski 9. Prowadzi on palarnię kawy w Polsce od ok 10 lat i zna ok 300 rodzajów przyrządzania kawy, może zrobi ci wykład. P.S. Jest nieczynna do 2 września. Odpowiedz Link Zgłoś
liloom MarcoPolo dzieki za pomysl! 02.08.02, 12:32 Gość portalu: MarcoPolo napisał(a): > Cześć! > Jeżeli jesteś z WaWy to odwiedź sklep i kawiarnię faceta Serba na ulicy Pasaż > Ursynowski 9. Prowadzi on palarnię kawy w Polsce od ok 10 lat i zna ok 300 > rodzajów przyrządzania kawy, może zrobi ci wykład. > > P.S. Jest nieczynna do 2 września. Wreszcie jakas rada i konkretny pomysl! Sprobuje tam dotrzec Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MarcoPolo dzieki za pomysl! 02.08.02, 14:19 liloom napisała: > Gość portalu: MarcoPolo napisał(a): > > > Cześć! > > Jeżeli jesteś z WaWy to odwiedź sklep i kawiarnię faceta Serba na ulicy Pa > saż > > Ursynowski 9. Prowadzi on palarnię kawy w Polsce od ok 10 lat i zna ok 300 > > > rodzajów przyrządzania kawy, może zrobi ci wykład. > > > > P.S. Jest nieczynna do 2 września. > > Wreszcie jakas rada i konkretny pomysl! Sprobuje tam dotrzec > > O ile to nie autoreklama :) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tchibo Re: Która kawa jest dobra? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 21:21 ta której reklama urwała połowę Sukiennic w Krakowie - była naprawdę mocna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
missy5 Re: Która kawa jest dobra? 03.08.02, 01:19 Jaka kawa?Mrozona!!!Po prostu boska!!Dzisiaj zrobilam sobie po raz pierwszy,oczywiscie korzystajac z przepisu z forum;) a tak poza tym to sprobujcie do sypanej kawy dosypac capuccino,zaraz po zaparzeniu.Dostanie czekoladowego smaku,dobre;) Odpowiedz Link Zgłoś