Dodaj do ulubionych

obrońca z urzędu

05.09.05, 17:17
Czy ktoś się orientuje czy mogę dostać obrońcę z urzędu na sprawie o rozwód,
którego zarządał mój mąż? Czy na tym forum można bezpłatnie uzyskać jakieś
porady z tego tematu? Proszę, pomóżcie
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: obrońca z urzędu 09.09.05, 15:28
      turystyka5 napisała:

> Czy ktoś się orientuje czy mogę dostać obrońcę z urzędu na sprawie o rozwód,
      > którego zarządał mój mąż? Czy na tym forum można bezpłatnie uzyskać jakieś
      > porady z tego tematu? Proszę, pomóżcie

znalazlam takie
      e-prawnik.pl/show/forum.php/dj0yMzUmY2lkPTAmdGlkPTM4NTc
      • mulinka Re: obrońca z urzędu 23.09.05, 17:40
        obronca z urzedu przysluguje wylacznie w sprawach karnych
        • wsdpkielce Re: obrońca z urzędu 27.09.05, 15:13
          Nie tylko w sprawach karnych, mulinko.

W sprawach cywilnych również można wystąpić z wnioskiem o ustanowienie
          pełnomocnika (adwokata lub radcę prawnego) z urzedu, jeżeli strona została
          zwolniona z kosztów sądowych, a sąd uzna, że pełnomocnik jest potrzebny np. ze
          względu na stopień skomplikowania sprawy.

Jeżeli strona jest zwolniona z kosztów na mocy ustawy (na przykład w sprawach
          pracowniczych nie ma opłat sądowych) to do ustanowienia pełnomocnika z urzędu
          wymagane jest uprawdopodobnienie, że nie stać cię na skorzystanie z płatnych
          usług adwokata czy radcy.

Podstawa prawna - art. 117 kpc

Wykazanie tego składa się na spejalnym formularzu, który otrzymasz w sądzie.

Z doświadczenia wiem, że we wniosku o pełnomocnika trzeba w wyrafinowany sposób
          ująć sąd, przekonać go, że pełnomocnik potrzebny jest właśnie tobie, nie innym.
          Konkurencja jest bowiem spora. Średnio 1 na 10 wniosków jest rozpatrywanych
          pozytywnie.
          • turystyka5 Re: obrońca z urzędu 27.09.05, 23:07
            Warunek zwolnienia z kosztów sądowych w moim przypadku pewnie może być spełniony
            dopiero po zakończeniu sprawy. Sprawę o rozwiązanie mażeństwa podał mój mąż, a
            rozpadło się ono z powodu jego zdrady. Mąż walczy o to, żeby nie uznano go za
            wyłącznie winnego, nie podejmuje też celowo pracy, żeby płacić jak najmniejsze
            alimenty.
            Drugi warunek dot. mojej sytuacji materialnej. Ja pracuję i mogę obecnie
            utrzymać dzieci (są w wieku gimnazjalnym), ale mając niskie alimenty nie jestem
            w stanie nic odłożyć choćby na naprawy czy remont mieszkania (mam własnościowe,
            w starym budownictwie).
            Czy w mojej sytuacji mogę się ubiegać o obrońcę z urzędu?
            Nasza sprawa ciągnie się już ponad półtora roku. Każda wizyta u prawnika po
            poradę drogo kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka