Dodaj do ulubionych

mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki

12.10.05, 09:21
jak w temacie. mieszkanie jest moje. nie wiem jak zacząć taką rozmowę, i ..
tak naprawdę, nie wiem, co zaproponować, na co się zgodzić.
Obserwuj wątek
    • beata888 Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:26
      macie zamieszkać razem a nie możecie razem o tym pogadać jak podzielić wydatki?
      nie rozumiem
    • kryzysowa_narzeczona75 Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:27
      Pol na pol za mieszkanie (czynsz+liczniki) i dodatkowe pieniadze na jedzenie
      (najlepiej tez pol na pol). Powinien sie zgodzic, bo jesli nie
      to...materialista jakis, wykorzystywacz wrecz :)
    • ally23 Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:31
      mozecie dzielic wszystko po polowie-
      tak jest najlepiej. tzn. wszystkie rachunki i nie ma
      znaczenia czyje jest mieszkanie.

co do jedzenia-to zalezy. u mnie po prostu raz ja
      kupuje raz On i nie rozliczamy sie z tego co do grosza

porozmawiajcie i ustalcie wszystko-
      nie krepuj sie i zacznij pierwsza rozmowe
      w koncu to Ty bedziesz dostawac rachunki
      nie sadze aby Twoj facet mial Ci to za zle
      i lepiej wszystko ustalcie od samego poczatku
      aby potem nie bylo pretensji

• katarzyna_z Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:36
        ja ze swoim gachem mieszkam juz prawie rok.... nie ma jako takiego podzialu pół
        na pół dostajemy wyplaty i to jest jedna całośc, razem płacimy rachunki, razem
        gotujemy robimy zakupy razem odkładamy, jest to nasza wspólna decyzja i nie ma
        tematu, że on więcej zarabia a ja mniej... jest to nasze:)

i jest super
        • liss.ek Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:47
          Z "gachem"???
          • katarzyna_z Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:52
            no tak jakos sie przyjeło, że po lekturze ksiązek Pani Chmielewskiej swojego
            faceta nazywam gachem:)
            • liss.ek Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:58
              Nie czytałam Chmielewskiej, siostra i mama przeżywały fascynację, mnie jakoś
              ominęło :)
              W każdym razie to słowo kojarzy mi się jak najgorzej, stąd moje zdziwienie.
              Pozdrawiam
              • katarzyna_z Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 10:03
                przyznam jedno , że jest ono mało adekwatne do naszej miłości... bo to ten na
                całe, życie ale jakos po drodze tak sie przyjęło i jestes pierwsza osoba od
                kilku lat , ktora zwrocila na to uwage :)
                Pozdrawiam również
            • miang Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 11:29
              dobrze ze nie "konkubent" - też z Chmielewskiej ;) ;)
              • katarzyna_z Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 11:30
                badz co badz mezczyzna wlasny , prywatny osobisty ;)
    • liss.ek Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:51
      Dziewczyny mają rację - pół na pół to chyba najlepszy układ. O ile oczywiście
      żadne z Was nie będzie wyliczało, ile to drugie spędziło czasu pod prysznicem, a
      kto zjadł większy kotlet ;)
      Dziwi mnie tylko, że nie wiesz, jak rozpocząć taką rozmowę. Normalnie :) To nic
      złego, że w związku rozmawia się o pieniądzach, a jako właścicielka mieszkania
      masz prawo oczekiwać, że wydatki rozłożą się na dwie mieszkające w nim osoby.
      Powodzenia i wielu wspaniałych chwil pod jednym dachem :)
    • true_oveja Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 09:55
      Od momentu wspólnego amieszkania mamy wspólną kasę tzn. wszystko co zarobimy
      idzie do wspólnego funduszu. Większe wydatki konsultujemy i podobnie jest z
      planami finansowymi na najbliższy miesiąc, które robimy wspólnie. I jest git.
    • bo1 Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 12:23
      Wcale nie pół na pół. Skoro Ty dajesz mieszkanie, za które musiałaś zapłacić
      kupę pieniędzy, to on powinien poczuwać się do większych opłat niż Ty. Sprawdź,
      ile kosztuje wynajęcie takiego mieszkania. Na zachętę możesz mu tam coś
      opuścić, skoro lokal jest z "lokatorką". Chociaż mieszkanie z kobitką też może
      mu się opłacać ;-).
      Nie daj się wykorzystywać. Nie dość, że dajesz mu darmowy dach nad głową, to
      jeszcze chcesz solidarnie dzielić po połowie czynsz? Niech sam zarobi na
      mieszkanie.
      • katarzyna_z Re: mamy razem zamieszkac - jak podzielić wydatki 12.10.05, 12:33
        jedno małe pytanie... to wy sie kochacie czy macie być współlokatorami, bo z
        powyzszej wypowiedzi już nie wiem sama !!!!!!!
      • pimpek_sadelko bo1 12.10.05, 12:33
        a moze jeszcze ma na nim zarobic? zenada.
        wydatki pol na pol to uczciwa forma.
        • bo1 Re: bo1 12.10.05, 12:40
          No tak, uczciwie to będzie, jak on będzie zarabiał na niej. Śmieszne. Pół na
          pół to jest uczciwie tylko wtedy, gdy oboje wynajmują lub oboje kupują
          mieszkanie.
          • katarzyna_z Re: bo1 12.10.05, 12:42
            ja pierdziele co za materializm........ ludzie a gdzie uczucia, jak chca razem
            zamieszkac to chyba palnuja razem przyszlosc, a jak planuja razem przyszlosc to
            co cale zycie maja sie rozliczac .... nie ma to jak sprowadzic uczucia do
            poziomu finansow...
            • agusia_135 Re: bo1 12.10.05, 19:29
              Money is money.
              Nigdy nie masz pewności czy będziesz z kimś całe życie.Dlaczego ktoś ma kogoś
              utrzymywać???
              A poza tym wydaje mi się, ze to nie ty powinnaś sie martwić jak zacząć tę
              rozmowę, ale to on jako wprowadzający sie do ciebie sam musi wyjść z jakąś
              inicjatywą.
              Jeżeli tego nie zrobi, to znaczy,że jest to dla niego tylko zabawa, w której
              nic nie traci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka