Dodaj do ulubionych

Traktowanie kobiet w pracy

01.10.02, 10:14
Po przyjezdzie do POlski tydzien temu szok kulturowy trwa... w polskim biurze
mojej firmy gdzie teraz siedze, panowie pozwalaja sobie na takie komentarze i
zaczepki wobec kobiet, za ktore wylecieliby z pracy gdzie indziej (no, moze
nie w Ameryce Poludniowej ;-). Zas obecne przy tym pracownice siedza cicho,
skarza sie tylko miedzy soba.

W podobnym temacie rzucily mi sie w oczy: ogloszenia o prace zacynajace sie
od slow "zatrudnie mlodego/mloda...", wymaganie zalaczenia zdjecia do CV (w
pracach nie zwiazanych z aktorstewm LOL) i wypytywanie sie o plany rodzinne
("a w ciazy pani aby nie jest?").

Hm... co Wy na to, szczegolnie kobiety pracujace w Polsce? Jest problem czy
go nie ma?

Pozdrawiam
Kobieta Luiza

Obserwuj wątek
    • liloom Re: Traktowanie kobiet w pracy 01.10.02, 10:48
      luiza-w-ogrodzie napisała:

> Po przyjezdzie do POlski tydzien temu szok kulturowy trwa... w polskim biurze
      > mojej firmy gdzie teraz siedze, panowie pozwalaja sobie na takie komentarze i
      > zaczepki wobec kobiet, za ktore wylecieliby z pracy gdzie indziej (no, moze
      > nie w Ameryce Poludniowej ;-). Zas obecne przy tym pracownice siedza cicho,
      > skarza sie tylko miedzy soba.
      >
      > W podobnym temacie rzucily mi sie w oczy: ogloszenia o prace zacynajace sie
      > od slow "zatrudnie mlodego/mloda...", wymaganie zalaczenia zdjecia do CV (w
      > pracach nie zwiazanych z aktorstewm LOL) i wypytywanie sie o plany rodzinne
      > ("a w ciazy pani aby nie jest?").
      >
      > Hm... co Wy na to, szczegolnie kobiety pracujace w Polsce? Jest problem czy
      > go nie ma?
      >
      > Pozdrawiam
      > Kobieta Luiza

Droga Luizo,
      czyzbys pracowala w Stanach? Bo chyba tylko tam jest tak scisle przestrzegane...
      Napisz prosze o jakie kometarze Ci chodzi, ja nie pracuje w Polsce, ale chetnie
      skonfrontuje i podyskutuje;)
      pozdrowienia
      ps. a co mowia na temat Panie w biurze w ktorym siedzisz?
      >
    • Gość: asda Re: Traktowanie kobiet w pracy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 11:09
      A co powiecie na wszechobecne zdjecia i obrazki nagich kobiet? Mi to
      przeszkadza. I to nie tylko w pracy, ale tez na stacji benzynowej i w sklepie.
      Niestety, sa jeszcze mezczyzni, ktorym sie wydaje, ze kobieta w pracy jest
      obiektem, a nie czlowiekiem. Nie cierpie sliniacych sie facecikow, ktorym sie
      wydaje, ze moga sobie pozwolic na zalosny niby flircik pt. 'Zrobie to dla pani,
      ale co ja z tego bede mial?' z glupawym usmieszkiem i oblesnym wzrokiem. Jak
      sobie z takimi radzicie? Ja sie kiedys poskarzylam osobie niezaleznej -
      kobiecie i uslyszalam, zem nieprzystosowana i nie mam poczucia humoru. A mnie
      to razi. W pracy chce byc traktowana jak kompetentny pracownik, ktorym jestem,
      a nie laleczka w pubie!
      • liloom asda 01.10.02, 11:32
        macie w pracy nagie kobiety ? my nie...
        • Gość: asda Re: asda IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 11:48
          A i owszem, sa takie obrazki, glownie rozsylane mailem, ale sie zdarzyc moze
          jakas panieneczka w neglirzu nad biurkiem kolegi. Dosc krepujace. NIe
          wspominajac juz o wygaszaczach ekranu... Ech, faceci sie nigdy nie naucza. Duze
          dzieci.
          • liloom Re: asda 01.10.02, 12:04
            Kiedys mi jakis kolega tlumaczyl, ze po prostu mezczyzni sa wrazliwi na piekno
            hehe:)
            • ada1 Re: asda 01.10.02, 12:51
              U mnie w pracy większość facetów ma gołe laski na tapetach lub wygaszaczach,
              natomiast dziewczyny mają Toma Cruis'a z gołą klatą lub Johna Bon Jovi w samych
              slipach ;-)))
              Muszę przyznać, że faceci są bardziej zaskoczeni i zbulwersowani widząc u nas
              takie tapety, niż my kiedy oglądamy ich roznegliżowane panienki hi, hi...
              • frisky2 Re: asda 01.10.02, 12:59
                A u mnie w pracy kobitki przesylaja mailami najostrzejsze zdjecia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka