Dodaj do ulubionych

OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ

IP: *.ipartners.pl / 217.153.94.* 07.12.02, 18:11
Musze szybko podjąc deycje mieszkaniowa. Do wyboru mam dwa mieszkania w
budynku 3- pietrowym bez windy (na pietrze 3 mieszkania). Jedno z nich to
mieszkanie na 3- ostatnim pietrze, a drugie na 1 szym.
Mieszkanie na pierwszym pietrze znajduje sie nad wejsciem do klatki schodowej.
Pomozcie mi, co wybrac....marzy mi sie mieszkanie na ostatnim pietrze-
wchodzenie nie jest zadnym problemem, bede mial cisze i nikt mi nie bedzie
tupal nad glowa (obecnie nade mna mieszka dwojka dzieci z niespozyta energia,
co objawia sie ciaglym hukiem z sufitu), takze na balkonie bedzie znacznie
intymniej. No i nikt mnie nie zaleje.
Obawiam sie jednak, ze jesli za 3- 4 lata bede chcial to mieszkanie sprzedac,
bedzie ono znacznie mniej warte niz mieszkanie na pierwszym- bo wciaz w
Polsce najdrozsze sa mieszkania na 1 i 2 pietrze, a te na ostatnim sa
najtansze. Wiem natomiast , ze na zachodzie im wyzej, tym drozej, a tzw.
penthousy, czyli wlasnie mieszkania na ostatnim pietrze, sa wlasnie
najdrozsze- no ale u nas chyba sie na to nie zanosi.
Obawiam sie, ze mimo,iz to nowy blok i dach zbudowany jest wedlug nowej
technologii- tzn. nad sufitem jest folia i warstwa welny mineralnej, potem
metr przerwy- powietrze, i dopiero wlasciwy dach z betonu, pokryty papa- to
mimo wszystko bede narazony na ewentualna wilgoc lub przechlodzenie w zimie
itd.
Dodam tez, ze cena obydwu mieszkan jest ta sama.
Poradzcie mi, co mam robic, plizz, bo polowa moich znajomych radzi mi jedno,
a polowa drugie. Blagam!

Obserwuj wątek
    • melinek Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ 07.12.02, 19:15
      Gość portalu: M napisał(a):

> Poradzcie mi, co mam robic, plizz, bo polowa moich znajomych radzi mi jedno,
      > a polowa drugie. Blagam!

Przeca z nami bedzie to samo. Polowa poradzi pierwsze druga polowa drugie
      pietro. Rzuc moneta.

P.S.
      M, a bedzie M-1 czy wiecej?
    • Gość: Marta Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.acn.pl 07.12.02, 20:03
      Ja radziłabym wziąć to na 3 piętrze.Ja mieszkam sama na 4-ostatnim piętrze i
      bardzo sobie chwalę.Nikt mi nie tupie nad głową, słabiej dochodzą hałasy z
      podwórka,nikt nie lata bez przerwy po klatce schodowej pod drzwiami,bo na
      ostatnie piętro wchodzę tylko ja i moi sąsiedzi z naprzeciwka.A wbrew obiegowej
      opinii,mieszkanie na ostatnim piętrze wcale nie jest mniej ciepłe,niż te na
      niższych piętrach.Oczywiście to musi być twoja decyzja,ale ja na Twoim miejscu
      wzięłabym to na 3 piętrze.
    • Gość: Lena Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: 213.216.82.* 08.12.02, 08:00
      Przychylam się do tego co pisze Marta. Mam taką samą jak ona sytuację: czwarte
      i ostatnie piętro, 2 mieszkania na piętrze. Cisza i spokój na klatce schodowej
      + czysto + kwiatki. Mieszkanie mam bardzo ciepłe. Do tego jeśli masz balkon
      możesz tak jak ja na balkonie zrobić kącik grilownika - z okapem i rurą do
      góry. Nikomu nie przeszkadza a jest super. Na żadnym pietrze poza ostatnim tego
      zrobić nie można. Ja mam duży balkon więc sąsiedzi przychodzą na grila do nas.
      Pozdr.
      • Gość: j. Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 08:44
        Tylko trzecie.
        • Gość: renia Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.athens.access.acn.gr 08.12.02, 13:47
          JA tez bym wziela trzecie, bezdyskusyjnie.
          • Gość: blanka Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.02, 14:39
            A ja nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na 3 piętro bez windy! Ganiać z
            zakupami po schodach?! znosić wózek z dzieckiem, rowerek itp? MOja znajoma tak
            sobie wędruje latem po kilkanaście razy (bo jednorazowo nie da rady) z wózkiem,
            zakupami i dwójką dzieci. Koszmar! Owszem, widok ma fajny, ale np. włamać się
            do niej nietrudno, wystarczy przejść po dachu. zależy co kto lubi. Ja wygodę.
            • anula73 Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ 10.12.02, 08:31
              Gość portalu: blanka napisał(a):

> A ja nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na 3 piętro bez windy! Ganiać z
              > zakupami po schodach?! znosić wózek z dzieckiem, rowerek itp? MOja znajoma
              tak
              > sobie wędruje latem po kilkanaście razy (bo jednorazowo nie da rady) z
              wózkiem,
              >
              > zakupami i dwójką dzieci. Koszmar! Owszem, widok ma fajny, ale np. włamać się
              > do niej nietrudno, wystarczy przejść po dachu. zależy co kto lubi. Ja wygodę.

Ale mieszkanie na 1-szym jest nad klatka schodowa wiec pewnie tez latwo sie tam
              wlamac.

Ja bym wziela to na 3. Do schodow mozna sie przyzwyczaic, a przy okazji troche
              sportu nie zaszkodzi ;-)
              chyba ze w planach jest dzieciak, wtedy faktycznie taszczyc wozek... ale zawsze
              mozna zostawic na dole.
    • czarna33 Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ 08.12.02, 14:17
      Bierz trzecie pod warunkiem ze bez skosow.
    • Gość: Lena Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: 213.216.82.* 08.12.02, 15:02
      Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to często ci na parterze zabudowują balkon
      kratami ... po których łatwo dostać się na balkon I pietra. Ja na IV-tym mam
      zabudowane rolety zewnętrzne. Może trochę odstraszyłyby amatora-złodzieja ale
      głównie chronią przed słońcem i upałem.Z doświadczenia wiem,że włamania są dużo
      częstsze w blokach z windami/możliwość ucieczki, ludzie nawet z widzenia sie
      nie znają/ niż w niskich blokach bez windy.
    • capa_negra Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ 09.12.02, 08:43
      Pozwole sobie dorzucić swoje trzy grosze.
      Zanim wyprowadziliśmy sie za miasto mieliśmy dwa mieszkania jedno pod dachem 3
      pietro, drugie wysoki parter.
      Oba w nowym budownictwie.
      Sytuacja wygląda tak:
      Mieszkanie na 3 pietrze ( pod dachem)jest ciche nawet bardzo, ale niestety w
      lecie bardzo gorące. Mimo,że to nowa technologia o której i ty wspominasz,
      róznica pomiedzy nim a tym drugim jest niesamowita.
      Natomiast w zimie bez róznicy w obu bardzo ciepło.
      Natomiast jesli chodzi o sąsiadów nad głową w mieszkaniu na parterze nie
      doświadczyłam dyskonfortu z tego tytułu, mimo że pietro wyżej tez były dzieci.
      Żadnych hałasów dochodzących przez drzwi też nie - może dlatego że nagle na
      klatce było 8 mieszkań , i plastikowe lekke drzwi wejściowe zamiast cięzkich
      metalowych .. Powiedziałabym nawet, że na tej drugiej klatce było o wiele
      głośniej.
      Reasumując : nie ma mocnych argumentów, ani za ani przeciw - wydaje się , że w
      tym przypadku nalezy się kierowac wzgledami ekonomicznym
      • Gość: just Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: 62.233.151.* 09.12.02, 14:48
        mieszkam na ostatnim 11 piętrze. Fakt cicho zadnych odgłosów z ulicy ale jeden
        minus nowa technologia czy nie w lecie upał. Trzeba pomyślec o zabudowaniu
        balkonu i roletach przeciwsłonecznych.
        Jeśli chciałbyś sprzedac mieszkanie to nie miej złudzeń będziesz miał o wiele
        mniej chętnych. Starsi ludzie nie kupią bo będą mieli trudności z wchodzeniem.
        Kupiłabym tylko niższe piętro!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka